![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Imię: Dariusz
Model: S-MAX TITANIUM AWD
Silnik: 2.0 TDCI 180PS
Rocznik: 2017
|
Witam.
Przypadkiem podczas dodawania nowego klucza oczywiście z udanym skutkiem odczytałem błędy i okazało się że mam błąd u 0559 w BdyCM i w żaden sposób nie mogę się go pozbyć. próbuję kasować i brak reakcji ciągle jestem błąd. W skrót owym opisie jest informacja że chodzi o jakieś błąd danych nadajnika radiowego czy coś takiego. Czy ktoś może mi podpowiedzieć O co może chodzić i jak się go pozbyć... Ogólnie w samochodzie nie wyskakują żadne informację a nowy klucz działa bez problemu. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 05-04-2004
Model: Smax
Silnik: 2.2 TDCi ograniczone by Heko :)
Rocznik: 2009
|
bawiłes sie programowaniem, coś właczyłas lecz nie może byc aktywne. ja juz nie pamietam, ale zabawy elm confgiem mi tak sie skonczyły. wgrałem z powrotem konfiguracje sprzed zabaw i dałem sobie spokój.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Nowa wiadomość do dziwnego błędu...
Dopiero dziś po przejechaniu autem kilku set metrów wyskoczył również błąd przed nosem z niemożliwości komunikacji z czujnikami ciśnienia kół. Czyli coś bliżej, ale błędu nie można usunąć. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016
|
Cytat:
A na poważnie - pisz Kolego dokładnie co robiłeś, to Ci może ktoś pomoże... Przy takim poziomie opisu "co grzebałeś" - to będziesz się z tym woził - bo widac, ze zupełnie się nie znasz na tym co próbujesz robić...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Ostatnio edytowane przez tedi_k ; 10-04-2021 o 23:50 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Kolega pewnie grzebał w RTM, a moduł ten poza kluczykami ,( z tego co pamiętam ) jest odpowiedzialny za komunikację z czujnikami ciśnienia....
Czy kolega dodawał sobie zdalny rozruch?
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Masz racje Tedi_k poraz kolejny bo już kiedyś na zwróciłem uwagę...
Kolega "tombalt" też widzę dołączył się z tym "grzebaniem".... A tak grzebałem na całego bezwiednie... bo myślę że nie wszyscy rodzą się umiejętnością obsługi UCDS lub wiedzą na na temat budowy wsadów modułów np. TRM itp. Ja szanuję wiedzę wielu ale ona nie wzięła się z mleka matki tylko z praktyki i własnych doświadczeń które również inni jak ja próbują choćby po części zgłębić na tym FORUM. A owi "grzebacze" to właśnie skupiają się na takim tworze internetowym jak FORUM w celu wymiany doświadczeń i wiedzy a nie komentarzy. Ale do rzeczy dla potomnych. Owszem dodałem sobie klucz z auto start a wiedza na poziomie zmiany jednej cyfry z 1 na 2 akurat w RTM nie była wielkim wyzwaniem. Oprócz tego jeszcze innych kilka opcji w IPC i BdyCM z pozytywnym skutkiem i bez błędów. Ale dopiero po ponownej podmianie z owej 2 już działającej na 1 aby można było do programować 4 klucz (drugi z auto startem) i powrotem z 1 na 2 w RTM następnego dnia podczas jazdy okazało się że czujniki nie pokazują ciśnienia i wyskoczył błąd. Dopowiem jeszcze to iż zbiegło się to ze zmianą kół na letnie z drugim kompletem nowych czujników co chyba właśnie jest powodem tego błędu. Choć teoretycznie nowe czujniki powinny być wykryte automatycznie... Oczywiście z czasem jak go znajdę może dojdę drogą dedukcji co jest powodem problemów z czujnikami ale napisałem na forum bo może ktoś to już przerabiał. Dodam że już próbowałem dodać te nowe czujniki od nowa ale auto w żaden sposób nie wykrywa czujników mimo pobudzania odpowiednim generatorem. I teraz się zastanawiam gdzie tkwi problem.... Czy może coś nie tak z czujnikami, czy może numer seryjny, czy baterie w czujnikach, itp. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Tomasz
Model: S-MAX ST / Focus Active, wnętrze Vignale
Silnik: 2.0 TwinTurbo/1.5 EB
Rocznik: 2020/2020
|
Cytat:
Ja również wspomagam się wiedzą "koksów" w temacie zmian ustawień. Zmiany na raczej chybił mogą zrobić kuku... Zawsze kopia zapasowa i zmiany w kilku krokach oraz obserwacja czy działa i jak działa...
S-MAX: AmbientLEDx25 /CANbox /Heated 2nd row /2nd USB HUB /DSP B&O / FullDigital FOCUS: AmbientLEDx15 /TSR /DAS /AHB /BLIS /CTA /iACC /PCA /NAVI /Alarm /FrontCAM /CANbox /Towbar /WACM /2nd USB HUB /Electric seats x2 /right door lock switch /storage seat x2
|
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
Wiesz ja nie jestem desperata i doskonale zdaję sobie sprawę co może zrobić nie pewna zmiana jednej pozycji w wsadzie sterownika i jak to może mieć skutki.
Dlatego zawsze jestem przygotowany na powrót do ustawień oryginalnych łącznie z kompletnym AsBuilt. A na pewno nie robie zmian w ciemno, tyle że czasami nie chcę już wracać do punktu wyjścia i próbuję kontynuować szukając rozwiązania. Ale czasami niestety są różnice które są źle lub omyłkowo opisane lub różniące się w zależności od rocznika, wersji auta i wersji sterownika. Ostatnio edytowane przez Didus ; 24-04-2021 o 14:29 |
|
|
|
|
|
#9 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Marcin
Model: Mondeo
Silnik: 1.6 16v
Rocznik: 1995
|
Witam. Poradziłeś sobie z tym błędem? Bo obecnie z identycznego powodu mam to samo. Pozdrawiam
|
|
|
|