![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Szymon
Model: Ford
Silnik: 1.6
Rocznik: 2006
|
Witam kupiłem c maxa 1.6 100 km z 2007 roku przed lifta , na dniach będę zmieniał rozrząd , i zastanawiam się czy nie zlecić jeszcze sprawdzenie luzów zaworowych bo słyszałem że trzeba regulować . Zastanawiam się ile może kosztować ewentualna regulacja tych zaworów i jak to wogole jest robione i czy da się wyczuć kiedy by trzeba to zrobić nie wiem może auto inaczej jeździ , pali jak potrzebna jest regulacja proszę o wsparcie w temacieGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Warto zmierzyć wartość luzu, jeśli się zbliża do granicy to warto przy okazji rozrządu to zrobić. Koszt w zależności ile szklanek do wymiany, czy wymieniasz czy szlifujesz i tak dalej. Z tego co pamiętam to jedna nowa szklanka to koło 70zł, ale mogło się coś zmienić albo źle pamiętam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. objawy to poszarpywanie, czasem problem z odpaleniem, zwiększona wartość MAP na postoju, ale często objawy są już skutkiem zdegradowanego gniazda/zaworu.
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 12-06-2019
Model: C-Max
Silnik: 1.6 16V Benzyna
Rocznik: 2005
|
Ford Focus C-Max 1.6 Benzyna 2005 rok.
Co ile powinno sie regulowac luzy zaworowe w tym aucie? Sa jakies objawy jak już jest kiepsko np jakia charaktystyczny dzwiek etc? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::professional
![]() Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
|
W zasadzie masz w tym wątku odpowiedź, a jak poszukasz tematy w dziale Focusa lub Fiesty to także coś znajdziesz.
Jaki masz przebieg? Gazem silnik jest lub był skazony? Kiedy termin na rozrząd? Termin regulacji w zasadzie wyznacza termin wymiany rozrządu. Jak pojawią się objawy to może być już nieco późno, za to profilaktyczny pomiar nie zaszkodzi. W zasadzie innych silników jak Duratec/Sigma nie używałem. Najstarszy ma ok. 240 000 km i póki co wygląda, że da rade bez regulacji do następnego rozrządu, czyli do ponad 300 000 km. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Witam.
Czy Ford Focus C-Max rocznik 2005 z silnikiem 1.6 benzyna Zetec-S reguluje sie luzy zaworowe? Ostatnio edytowane przez smietana ; 11-05-2025 o 17:01 |
|
|
|
|
|
#7 |
|
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Tak. Z resztą zobacz, kto pisał komentarz nad tobą i na jaki komentarz odpowiadał, przeczytaj ten komentarz i może coś wywnioskujesz.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: C Max
Silnik: 2.0 Duratech
Rocznik: 2008
|
Witam,
C-max LPG 2.0 Duratec, automat, 2008r. Nie szarpie, obroty stałe, zapala bez problemu, bez stuków, przyspiesza porządnie, ma moc. Na zimnym dławi się na benzynie i muszę odczekać. Czy mimo wszystko mam sprawdzić luzy? Mam auto 32000km Ktoś w Warszawie to robi? (serwis Forda nie robi) Czy to płytki czy hydrauliczne, wiecie? Dzięki |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
![]() Zarejestrowany: 11-02-2004
Model: Focus
Silnik: PNDD + LPG
Rocznik: 2018
|
Cytat:
Ani płytki ani hydro, tylko całe popychacze o zmiennej grubości denka. W 1.8/2.0 udaje się je wymienić bez rozpinania łańcucha. Rozmawiaj z Solid Garage, ABSCar albo BS Service.
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Zarejestrowany: 08-01-2013
Model: Ford Focus Mk2 Ti-VCT, 115 KM, LPG STAG
Silnik: 1.6 2005r.
Rocznik: 2006
|
Miałem podobnie w Focus mk2 1.6.
Luzy zaworowe były poniżej minimum. Jak odpalałem na mrozie, to silnik zaskakiwał ale "coś" go dławiło, nigdy mi nie zgasł po uruchomieniu, ale komp ewidentnie walczył o utrzymanie obrotów. Po 2 minutach wszystko okej. Jak dół głowicy się zacznie rozgrzewać, to stopniowo ciągnie głowicę do góry, więc wałki też idą delikatnie w górę a sprężyna zaworowa dociska w dół, więc luz początkowo się minimalnie zwiększa. Potem luz się stabilizuje, bo blok silnika też z czasem puchnie (ale że jest chłodzony, to to wymaga czasu), więc po rozgrzaniu bloku silnika zmniejsza się luz zaworowy, ale główka cały czas delikatnie idzie w górę. Tak bym to tłumaczył, ale opisywany problem serio może dotyczyć wielu przyczyn. Ja zapamiętałem jedną, po wymianie (a raczej przestawieniu) szklanek wszystko ok jak na razie (2 lata). |
|
|
|