Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Ranger
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-07-2022, 08:39   #1
MAT14
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: RANGER
Silnik: 3,2
Rocznik: 2014
Angry Brak mocy na ciepłym silniku 3,2

Witam wszystkich szczęsliwych lub mniej szczęsliwych posiadaczy RANGEROW 3,2 automat
jestem tu nowy na forum miło mi Marcin z Gdyni
mam następujący problem gdy auto złapie temperaturę ok 90stopni traci moc pedał w podłogę i 2ts obrotów i dopiero zaczyna wolno zmieniać biegi lub wcale
Zostało wymienione EGR service Gdynia żąda 9800pln za wymianę ( kosmos) udało się zrobić taniej ,wywalony DPF z jego wyprogramowaniem, sterownik tzw nastawnik turbiny ,akumulator, auto ma moc na zimnym silniku brak mocy na ciepłym POMOCY !!!!!!

MAT14 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2022, 09:30   #2
SAR37

Domyślnie Odp: Brak mocy na ciepłym silniku 3,2 ranger

Na zagranicznych forach znalazłem 3 grupy usterek odpowiedzialnych za brak mocy, w przypadku jaki opisałeś.
1. Układ paliwowy -> problemy z pompą wysokiego ciśnienia - rozpada się (bardzo często); woda w lub zatkany filtr paliwa.
2. Układ dolotowy powietrza -> „dziurawy” intercooler lub pęknięte przewody (rozgrzanie silnika powoduje rozszerzanie się przewodów, w tym uszkodzeń) - trudne do wykrycia bo wymaga dokładnego sprawdzenia całej lini doładowania. Czasami słychać wyraźne gwizdy powietrza. Niskie doładowanie wpływa na niewłaściwą reakcję automatu skrzyni: czujnik odbiera brak przspeszenia to nie aktywuje turbiny do większej pracy.
3. Układ SCR (jeśli masz zamontowany) -> jeżeli czujnik O2 na wylocie wskazuje wysokie wartości to (najprawdopodobniej) niesprawny lub zatkany jest system dozowania mocznika.
Tyle znalazłem.

Ostatnio edytowane przez SAR37 ; 19-07-2022 o 09:35
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-07-2022, 10:46   #3
MAT14

Domyślnie Odp: Brak mocy na ciepłym silniku 3,2 ranger

Dzięki za odpowiedz patrzyłem właśnie wszystkie wężę dolotowe są całe filtr paliwa nie wymieniałem wymienię dziś i jeszcze mnie tkneło czujnik temperatury płynu chłodzącego nie wiem gdzie on jest i czujnik temperatury powietrza doładowania cos takiego jest jeszcze
Stary 19-07-2022, 14:48   #4
SAR37

Domyślnie Odp: Brak mocy na ciepłym silniku 3,2

Czujnik temperatury „na dolocie” jest zazwyczaj umieszczony razem z czujnikiem przepływu mas powietrza (MAF) i znajduje się na rurze, za obudową filtra powietrza.
Czujnik temperatury płynu chłodzącego jest umieszczany w bloku silnika lub w obudowie termostatu. Musisz poszukać, ale wątpię aby to były źródła problemu.

Ostatnio edytowane przez SAR37 ; 19-07-2022 o 22:28
  Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-07-2022, 19:10   #5
MAT14

Witam wymieniłem filtr paliwa czujnik doładowania u nic gorący silnik mocy brak odłączyłem czujnik od temperatury to tylko błąd silnika i klima nie chłodzi masakra kończą sie pomysły
Stary 05-09-2022, 23:42   #6
szary20

Imię: Łukasz
Model: fiesta
Silnik: 1,6 tdci
Rocznik: 2008

Witam
Udało się rozwiązać problem?
U mnie podobnie po rozgrzaniu blokuje się 2000 obrotów (silnik 2,2 manualna skrzynia).
Z tym że wyskakuje błąd że niska temperatura spalin przy wypalaniu dpf (sam dpf można powiedzieć że czysty bo 25%) Podmieniłem już pompkę par paliwa oraz dwa czujniki dpf i nadal to samo) Zakupiłem już nowy wtrysk z świecą żarową par paliwa ale po sprawdzeniu mój jest drożny rezystancja świecy żarowej podobna.
Brak już mi pomysłów.
Jeśli udało się rozwiązać problem proszę o jakieś sugestie gdzie był problem.

edycja 02.01.2024
Po wielu bojach z brakiem mocy i jazdach testowych z komputerem cały czas jeden błąd "niska temperatura spalin przy wypalaniu dpf" 2000 obrotów i brak mocy. Po powrocie test na wyłączonym silniku i "Czujnik ciśnienia spalin DPF" pokazuje cuda - szybka decyzja o demontażu i zakupie nowego. Po wymianie błąd się już nie pojawił. Dlaczego wcześniej człowiek nie wpadł na pomysł sprawdzenia tego na wyłączonym silniku. Mam nadzieje że to już koniec z brakiem mocy. Piszę to z dużym opóźnieniem ale może komuś się przydaGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez szary20 ; 02-01-2024 o 14:01 Powód: rozwiązanie problemu
szary20 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-07-2025, 19:34   #7
blinek1988

Imię: Wojtek
Model: Ranger
Silnik: 3.2
Rocznik: 2018

Ja mam to samo czyli brak mocy ale przy wysokich temperaturach otoczenia. W temperaturze do 25° nic się nie dzieje. Około 26° i w górę po przejachaniu mon 20 km auto pgranicza moc silnika ale nie wyskakuje żaden błąd. Pierwsza znaleziona usterka to kuna, ktors pogryzła pierwszą sondę przed katalizatorem. Sona oraz gniazdo obd wymienione w ASO (aso stwierdziło brak komunikacji z autem więc wymienili gniazdo obd) a mimo to problem nadal powraca. Po wymianie gniazda przy ograniczeniu mocy pokazuje niskie cisnienie na listwie wtryskowej ale auto jest z 2018 roku i ma dopiero 40 tys km przebiegu. Macie jakieś pomysły xo może być?
blinek1988 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania