Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 03-10-2022, 12:05   #1
plonking
ford::beginner

Imię: Adrian
Model: Mondeo MK4
Silnik: 2.0 Benzyna
Rocznik: 2008
Domyślnie Jest jakiś jeden 'moduł' odpowiedzialny za tę szynę aby sprawdzić/wymienić/etc ?

Witam

Pokrótce szybki background sytuacji:

1. Mondeo MK4 2008, po kupnie wsadziłem tam radio na Androidzie, ładnie działało kilka lat bez problemów, ale zaczęły się po tym okresie problemy, że radio się nie wyłączało pomimo wyłączenia silnika i czasami nie włączało po włączeniu zapłonu (robiło się to losowo i nie zawsze, ale jakby narastało w czasie). Pomyślałem radio chińczyk i tak dobrze że tyle wytrzymało to przy okazji sobie zmienię na lepszy model (było PX5)
2. Zmieniłem na PX6 z Aliexpress, ale po kilku dniach zaczęło się to samo, ale że przy okazji padł wyświetlacz to jeszcze jakoś to połączyłem i odesłałem.
3. Kupiłem następne radio na PX6 już z Polski, najpierw koleś przysłał inny model (nie na PX6) więc odesłałem i przysłał już na PX6. W tych radiach był już nowszy dekoder CANBUS i się ładnie komunikował z Convers+ (pokazywał stację radia FM, głośność, na radiu była zwrotka z ustawień klimy, etc). Niestety to co kilka minut 'znikało' z Conversa, aby się pojawić znowu na chwilę i tak w kółko, ale w większości to po dłuższej jeździe się wyłączało całkowicie.
4. Na wszystkich 3 nowych radiach powtarzał się ten sam problem, pomimo włączenia stacyjki radio się nie włącza, ale np. po 10-15 minutach jazdy się załącza i już wszystko działa, ale bywa problem z wyłączeniem po wyłączeniu stacyjki (mam bezkluczykowy Ford Power jak by co).
5. Obstawiałem jakieś za niskie napięcie i dlatego nie startuje a jak dostanie dobre to załącza się i już działa, ale sprawdziłem linie 12V to i na uruchomionym silniku i nie jest ładnie i stałe ~12V.
6. Wychodziło na to, że problemem było napięcie ACC które z jakiegoś powodu nie dochodziło. Po przestudiowaniu internetu w poszukiwaniu rozpiski kostki radia (ja znalazłem 3 różne rozpiski tylko do MK4, więc ładowali tam widać co mieli :P ) to okazało się, że PIN odpowiedzialny za ACC w ogóle nie istnieje :) Po dalszym doczytaniu okazało się, że w tym modelu ACC, Reverce i inne idzie wszystko po CANBUSie a nie bezpośrednio po przewodzie.

Tym sposobem wniosek wyszedł taki, że jest coś nie tak z szyną CANBUS u mnie w samochodzie.
Jak kilka lat temu Polarny dokładał mi tempomat to powiedział że jakiś jeszcze moduł/moduły nie są w najnowszej wersji, ale wtedy nie było już czasu na ich aktualizację i zostały takie jakie są.

W załączniku daje dane jakie dane Convers, nie wiem czy są tam pożyteczne informacje o wersji modułów.

Ktoś się spotkał z podobnym problemem ?

Jest jakiś jeden 'moduł' odpowiedzialny za tę szynę aby sprawdzić/wymienić/etc ?

Pozdrawiam

plonking jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2022, 12:10   #2
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Problemy z szyną CANBUS (chyba)

Do naprawy MM CAN w C+
częsty problem
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 03-10-2022, 13:03   #3
plonking

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Do naprawy MM CAN w C+
częsty problem
Dzięki za odpowiedź.

Możesz napisać coś więcej ? co to dokładnie jest to 'MM-CAN' ? znalazłem tylko 1 wątek na elektrodzie, ale to za mało.

To jest pełna nazwa czy jakiś skrót ? to jest moduł/układ/etc ?

Można to 'wymienić' samemu, czy to raczej robota dla elektryka ?

Orientacyjna cena naprawy ?

Pozdrawiam
Stary 03-10-2022, 13:19   #4
Antej
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Odp: Jest jakiś jeden 'moduł' odpowiedzialny za tę szynę aby sprawdzić/wymienić/etc ?

MultiMedia CAN
Dość delikatna robota więc lepiej zeby robił ktoś z doswiadczeniem.
Stary 03-10-2022, 13:20   #5
tedi_k
FCP member

Imię: Tadeusz
Model: Mitsubishi Outlander PHEV, C-max Energi (USA) PHEV
Silnik: 2.4 PB, 2.0 PB wolnossące cykl Atkinsona - hybryda plug-in
Rocznik: 2019, 2016

Cytat:
Napisał plonking Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za odpowiedź.

... co to dokładnie jest to 'MM-CAN' ...
MM-CAN to magistrala CAN w w Fordzie dedykowana do połączenia audio (radio lub navi) z licznikiem. Służy do wysyłania przez licznik do radia informacji o włączeniu/wyłączeniu zapłonu, nastawach klimatyzacji, włączeniu wstecznego biegu itp. Awaria zwykle polega na uszkodzeniu nadajników/odbiorników CAN tej magistrali w liczniku lub zimnych lutach "w ich okolicy".
Jeśli ten opis nie wystarczy - to oznacza, że "zadanie nie dla Kolegi"...
Stary 03-10-2022, 13:58   #6
plonking

Cytat:
Napisał tedi_k Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
MM-CAN to magistrala CAN w w Fordzie dedykowana do połączenia audio (radio lub navi) z licznikiem. Służy do wysyłania przez licznik do radia informacji o włączeniu/wyłączeniu zapłonu, nastawach klimatyzacji, włączeniu wstecznego biegu itp. Awaria zwykle polega na uszkodzeniu nadajników/odbiorników CAN tej magistrali w liczniku lub zimnych lutach "w ich okolicy".
Jeśli ten opis nie wystarczy - to oznacza, że "zadanie nie dla Kolegi"...
Dzięki za informacje, to to już dla mnie wystarczająca informacja o co chodzi i mogę powiedzieć 'mechanikowi' co chcę naprawić :)

Zadanie na pewno nie dla mnie, bo ja to bardziej software niż hardware w samochodach, chyba że można wymienić całą cześć to bez problemu, ale lutowanie to zostawiam fachowcom.

Zimne luty to pewnie zrobi 'każdy porządny' fachowiec, ale czy naprawa tych nadajników/odbiorników CAN to polega pewnie na ich wymianie na sprawne czy je można jakoś naprawić ?

Czy one są dedykowane tylko do FORDa czy jakieś uniwersalne jak i sama magistrala CAN ?

Chodzi mi o to czy to da się wykonać podczas jednej wizyty czy trzeba ściągać jakieś części specjalne do tego licznika ?

Pozdrawiam
Stary 03-10-2022, 15:00   #7
Antej
FORD|AUTHORIZED

Cytat:
Napisał plonking Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
czy to da się wykonać podczas jednej wizyty
usunięcie tej usterki najczęściej zajmuje do 10minut
Stary 03-10-2022, 15:25   #8
plonking

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
usunięcie tej usterki najczęściej zajmuje do 10minut
No to dobra wiadomość, ciekawe ile te 10 minut roboty będzie warte :)

Szukam magika we Wrocławiu i na razie amba, szukam dalej ...

Pozdrawiam
Stary 03-10-2022, 15:36   #9
Antej
FORD|AUTHORIZED

Domyślnie Odp: Jest jakiś jeden 'moduł' odpowiedzialny za tę szynę aby sprawdzić/wymienić/etc ?

każdy ceni po swojemu Know How
Stary 03-10-2022, 15:45   #10
plonking

Cytat:
każdy ceni po swojemu Know How
Ja za dobrą usługę chętnie zapłacę, tylko na razie chętnych brak :D
Odpowiedz

Zasady postowania