Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > Diesel
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 20-11-2007, 07:56   #1
ElPaco
ford::average

Imię: Mariusz
Model: Focus MK III
Silnik: 1,6 TDCI
Rocznik: 2011
Domyślnie Osprzet 1.8 td

Witam koledzy!!

1. Poje pytankio dotyczy w pierwszej kolejnosci intercoolera bo zauwazylem ze jest jakis wilgotny na polaczeniu zdaje sie ze z turbo moze sie myle polaczenie jest obok filtra powietrza i pytanko moje jet takie czy sa do kupienie jaies uszczelniacze?? i czym jest zalany intyercooler (znaczy czy w srodku pracuje jakas ciecz?"?)

2.czy nasze 1.8 td maja zawory upustowe?? (wydaje mi sie ze kazde auto z turbo powinno miec) ale czemu nie syczy jak na przyklad w golfach 5) na allegro cos takiego widzialem ale moze da sie jakos nasze przerobic?? tak mi jakos naszlo po 100 obejzeniu szubkich i wscieklych hehe

3. jeszcze jedno u kolezki na pompie (lucas) zauwazylem jakis jakby teleskopik przymocowany do dzwigienki przyspieszenia u mnie tego niema ale jakby lepiej sie zbieral(moj) jakie ma to zadanie?? jezeli ktos wie o co mi chodzi :fcp23

ElPaco jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2007, 10:45   #2
maciasgawcio

Model: Mondeo MKII kombi + Fiesta MKIV
Silnik: 1,8 TD + 1,25 16V
Rocznik: 2000 + 1998
Domyślnie

1.jesli jest wilgotny na polaczeniu z turbo to wymien oringi na intercoolerze!! mozna dostac nawet w aso i sa tanie!! jesli poprawy nie bedzie to moze sie okazac ze turbawka do regeneracji lub wymiany na nowa!! zalezy od funduszy!! intercooler zalany jest olejem silnikowym ktory smaruje turbinke!! jesli turbawka puszcza olej tzn ze jest do regeneracji!! i zeby byla jasnosc nawet nowe turbo puszcza zawsze troszke oleju ale jest to troszke!! natomiast jesli wszystko masz zalane tak ze nawet obudowa turbo w srodku przez to nie przeswituje to neistety czas sie wziasc z turbine!! ile ma przejechane auto??

2. maja ale nie takie jakich sie naogladales w szybkich i wscieklych!! u nas sa inne rozwiazania techniczne i radzilbym zapomniec i zaworze upustowym typu " szybcy i wsciekli" bo nic nie da!!

3.teleskopik zalezy od rodzaju pompy!! u mnie tez tego nei ma i tak szczerze mowiac nigdy nie zastanawialem sie do czego sluzy!!

pozdrawiam
maciasgawcio jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-11-2007, 15:19   #3
ElPaco

Domyślnie

Cytat:
Napisał maciasgawcio
intercooler zalany jest olejem silnikowym ktory smaruje turbinke
czyli jak go zdejme to olej sie wyleje?? puzniej normalnie wlewem uzupełnic czy jak??

Cytat:
Napisał maciasgawcio
adzilbym zapomniec i zaworze upustowym typu " szybcy i wsciekli"
a golf 5 moze miec to niesprawiedliwe :fcp3

a pompy lucasa
Stary 20-11-2007, 22:07   #4
maciasgawcio

Domyślnie

owszem golf moze miec i my tez mozemy tyle ze poza wydaniem kasy my nic nie osiagniemy montujac takie zawor!! sam olej nie znajduje sie w intercoolerze i nie ma z nim nic wspolnego!! olej jest doprowadzany do turbo prosto z silnika i z turbo prosto do miski olejowej!! przez cooler idzie tylko powietrze!! a przynajmniej powinno tak byc!! jesli po zdjeciu intercoolera wyleci z niego czarny olej tzn ze turbina juz bardzo puszcza i czas sie zastanowic nad wymiana lub regeneracja!! i nie mowie tu o paru kropelkach oleju bo w uzywanym aucie to norma!! mowie o dosc znacznej ilosci!!

a pompy lucasa to jest osobna bajka w tych samochodach i o nich radzilbym porozmawiamc z dobrym pompiarzem bo ja moge cos pomylic!! dosc skomplikowana sprawa!!

pozdrawiam
Stary 20-11-2007, 22:33   #5
ElPaco

Domyślnie

Cytat:
Napisał maciasgawcio
sam olej nie znajduje sie w intercoolerze i nie ma z nim nic wspolnego!!
Czyli zakładajac ze turbi jest sprawne (w co wontpie 220000 kkm) to z coolera nic nie wyleje sie, ja myslalem ze jakas ciecz w nim pracuje.
Stary 21-11-2007, 15:20   #6
maciasgawcio

Domyślnie

hm... 220 tysi na zegarku??!! no to powiem ci ze jesli turbo nie bylo regenerowane to juz najwyzszy czas!! na 90% juz puszcza za duzo oleju niz powinno!! i nie ma zadnej cieczy w IC (intercooler) powietrze tloczone przez turbo jest chlodzone powietrzem z zewnatrz!! jak sie dobrze przyjrzysz pokrywie maski to pod podszyciem masz plaski kanal do IC zza chlodnicy!! reasumujac pomykaj z turbinka do regeneracji bo jak ci sie rozleci podczas pracy to dopiero bedziesz mial kwiatki!! jha swoja wymienilem przy 160 tys.!!

pozdrowionka
Stary 21-11-2007, 21:05   #7
ElPaco

Domyślnie

Cytat:
Napisał maciasgawcio
pomykaj z turbinka do regeneracji
A ILE TAKA IMPREZA KOSZTUJE?? kurcze ale zbiera sie nawet nawetjakkupie oringi zdejme cooler to zobacze ile sie wyleje to moze jeszcze poczekam
ale oleju nie bierze to chyba turbinka cala??
bo gdyby pompowala to by mi oleju ubywalo
a mi od wymiany do wyminy starcza
Stary 13-12-2007, 09:15   #8
maciasgawcio

Domyślnie

skoro oleju nie ubywa tzn z turbo powinno byc w porzadku!! ale na wszelki zdjalbym intercooler i obejrzal go od srodka i dysze wylotowa turbo rowniez!! koszty regenracji turbo to jakies 700-1000 zl!! ja po prostu kupilem uzywke z malym przebiegiem i w dobrym stanie za 550 zl razem z kolektorem dolotowymGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)) ale ja mialem farta!! wiem ze sporo turbawek na allegro jest w cenach 700-900 zl!! i racja najpierw zmien oringi i pojezdzij jeszcze troche!! jak nic sie nie bedzie dzialo oleju nei bedzie ubywalo to mozesz sie nie martwic!!

pozdro
Stary 18-12-2007, 07:59   #9
ElPaco

Domyślnie

Cytat:
Napisał maciasgawcio
dysze wylotowa turbo rowniez!
A gdzie ta dysza sie znajduje?? Najlepsze bylo by jakies foto........ teraz troche zimno a pozadnego garazu niemam.......... ale jak by sie ocieplilo to popatrzyl bym se...
Stary 18-12-2007, 08:19   #10
maciasgawcio

Domyślnie

stojac przodem do auta po otwarciu maski patrzysz na intercooler!! wyjmujac go z prawej strony intercoolera jest wypust skierowany w dol!! ten wlasnie wypust wchodzi w dysze turbiny!! musisz tam zajerzec i zobaczyc czy ta dysza jest bardzo zapaskudzona olejem!! a pozniej zerknij w intercoooler!! najlepiej go postawic pionowo na jakies 2h i zobaczyc ile oleju z niego wycieknie!! jak mala plamka to mozna dac spokoj i nie trzeba sie martwic!!

pozdrawiam
Odpowiedz

Zasady postowania