![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: Ford Fusion
Silnik: 2.5
Rocznik: 2017
|
Od pewnego czasu mam problem w swoim Fordzie ( Ford Fusion, USA, 2.5 benzyna/lpg). Przy delikatnym przyspieszaniu w zakresie prędkości ok 40-90 kmh auto delikatnie poszarpuje. Problem występuje zarówno przy lpg jak i benzynie. Niekiedy poszarpywanie jest większe, niekiedy mniejsze. Samochód ma przegieg ok 100 k, w ostatnim czasie wymienione świece zapłonowe. Czy ma ktoś jakiś pomysł co może być powodem usterki?
Z góry dziękuje za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo Mk4 Kombi Tit S, Fiesta Mk7
Silnik: 2.5T, 1.4
Rocznik: 2009, 2009
|
Sprawdź przez obd czy występuje wypadanie zapłonu
Wysłane z mojego M2101K7BNY przy użyciu Tapatalka
|
|
|
#3 | |
|
![]() Zarejestrowany: 06-03-2020
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2,0 TDCi
Rocznik: 2016
|
Cytat:
Wysłane z mojego Redmi Note 7 przy użyciu Tapatalka |
|
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FCP member
![]() Imię: Tomi
Model: FUSION 4x4
Silnik: 2.0EB
Rocznik: 2020
|
Cytat:
|
|
|
|
#5 | ||
|
|
Cytat:
Cytat:
kwestia przepustnicy została wykluczona w warsztacie. Orientuje się ktoś cz w tym silniku robi się regulację zaworów ? |
||
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
update tematu, przerywanie całkowicie ustąpiło po dynamicznej wymianie oleju w skrzyni biegów. Co ciekawe nie było problemy podczas zmiany biegów tylko podczas przyspieszania na konkretnym biegu
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Damian
Model: Fusion
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2016
|
Witam serdecznie, szukam jakiejś podpowiedzi przed wizytą u mechanika bo być może ktoś z was spotkał się z taką usterką.
Mianowice podczas jazdy autem ( Ford Fusion 2016 2.0 Ecoboost 240km skrzynia automatyczna) przy prędkości 120 km/h wciskając pedal gazu do końca auto wkręca silnik na 4000 obrotów następnie obroty lecą do 5000 obrotów i auto nie przyspiesza a zaczyna szarpać oraz pojawia się na desce rozdzielczej migający check engine. Po odpuszczeniu pedału gazu mijający check engine po chwili znika a przyspieszanie płynne powoduje normalne przyspieszanie auta. Nadmienię że auto stało rok oraz ma przejechane 110 000 kilometrów. Ostatnio edytowane przez SRS ; 18-02-2024 o 22:31 |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
ford::professional
![]() Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
![]() Imię: Mateusz
Silnik: 2.0 ecoboost
Rocznik: 2014
|
Witam,
Jestem posiadaczem forda fusion 2.0 ecoboost 240km z roku 2014, przyciągniętego z canady, skrzynia automat. Samochód ma założona instalacje gazowa, od niecałego roku. Ogólnie instalacja spisuje się dobrze, były na początku drobne problemy związane z gaśnięciem auta przy schodzeniu z obrotów, na obroty jałowe. Rozwiązaniem okazało się ustawienie aby samochód na wolnych obrotach pracował na gazie, wcześniej przełączał się na benzynę ( tak wiec auto pracuje cały czas na gazie + oczywiście dotrysk benzyny) Wracając do problemu, dzisiaj wracając z pracy skonczyl mi się gaz, jadąc na benzynie postanowiłem dynamicznie włączyć się do ruchu na autostradzie, po wciśnięciu pedału gazu do podłogi, auto zaczęło się dławić, ledwo przyspieszało, wyglądało to tak jakby miał odcinke i się przy tył dławił. Przy powolnym przyspieszaniu auto sprawnie się rozpędza, jednak ewidentnie nie jest to tak jak było wczensiej, ma mniej mocy. Przy wolniejszym rozpędzaniu mozna osiągnąć maksymalne obroty. Po zatankowaniu gazu, sprawdziłem czy ten problem występuje na tym paliwie, auto przyspiesza zdecydowanie lepiej przy kickdownie na gazie niż na benzynie. Delikatnie sie dlawi, jednak jest to zdecydowanie lepiej niż na benzynie, podejrzewam ze przy gwałtownym przyspieszaniu oraz na wysokich obrotach auto dostaje większa dawkę paliwa ( lub powinno dostawać) dlatego tak sie dzieje. Podpiąłem auto pod komputer, lecz na aplikacji forscan, nie wyrzuciło żadnego błędu. Z moich obserwacji wywnioskowałem również ze zmieniła sie kultura pracy silnika na wolnych obrotach, słuchaj tak jakby metaliczny dźwięk, wydobywający sie z okolicy czujnika ciśnienia paliwa, niewiem dokładnie jak sie ta cześć nazywa, myśle ze to jaks pompa paliwa? wysokiego ciśnienia ? Na moje ucho to brzmi jakby wirnik metalowy o coś ocierał, dodatkowo silnik jakby klekocze/cyka, podczas pracy na benzynie słychać jakby cykaly wtryskiwacze od paliwa. Po odkręceniu korka od wlewu oleju dość mocno bucha powietrze, wydaje mi sie ze tak wcześniej nie było ale mogę sie mylić. Jestem aktualnie w Niemczech, będę wracał do polski w Środę, wtedy oddam auto do mechanika, chciałbym jednak wiedzieć na co sie nastawić, może ktoś byłby bardziej ogarnięty w tych silnikach ? Próbowałem znaleść ale ciezko. Dodam również ze wymieniłem zaworek evap i czujnik ciśnienia paliwa b, ale to już jakiś czas temu. |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| ecoboost , fusion , paliwo , przyspieszenie , szarpie , usterka , zapłon |
|
|