![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 31-10-2007
|
![]()
Witam mam pytanko mam mondka 2.0 tdci 2003r po lifcie to mój pierwszy diesel a mianowicie jaka kontrolka odpowiada za nagrzanie swiec? może jak przed odpaleniem silnika nagrzać swiece i która kontrolka za to odpowiada i kiedy gaśnie?
|
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-08-2007
|
![]()
ogólnie rzecz biorąc kontrolka od grzania świec wygląda jak spirala.
od momętu włączenia zapłonu świeci się przez kilka sekund i gaśnie, ale po zgaśnięciu kontrolki świece jeszcze grzeją przez kilka sekund aż do momętu gdy przekażnik je wyłączy(wtedy przekażnik tzw. pyknie)przynajmniej u mnie i wtedy palisz |
![]() |
![]() |
![]() |
#3 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 18-03-2007
Model: Mondeo pierwsze po lifcie
Silnik: stary kibel 1,8 TD
Rocznik: 1997
|
![]()
Kontrolka od świec informuje kierowce ze jak zgaśnie mozna juz odpalac silnik, ale jeszcze po zgasnięciu kontrolki swiece grzają takze jak odpalisz motor, tak ma byc bo wtedy swiece dogrzewają silnik, w starych dieslach ludzie czekają jak najdłuzej zeby odpalic silnik i robią to jak przekaźnik wyłączy świece, u Ciebie nie ma takiej potrzeby jak ci kontrolka zgasnie pal motor, chyba ze podczas b. duzych mrozów bedziesz miał problemy to mozesz grzac świece 2 razy.
|
![]() |
![]() |