Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Focus
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 06-07-2024, 20:27   #1
Leo79
ford::amateur

Imię: Leszek
Model: Focus MK3fl
Silnik: 1.5 TDCi
Rocznik: 2015
Domyślnie Błąd ABS, ESP, poduszek oraz komunikat "Asystsent ruszania pod górę niedostepny"

Witam wszystkich.
Pacjent to poliftowy 1.5 TDCI w manualu. Od jakiegoś miesiąca, na desce zaczęły pojawiać się błędy ABS, ESP oraz poduszek powietrznych, a przy zatrzymaniu dodatkowo komunikat "Asystent ruszania pod górę niedostępny". Na początku były to kilku sekundowe przypadki, zawszę podczas jazdy, ale zaczęło się to nasilać, a dodatkowo w momentach wystąpienia błędów przestaje działać prędkościomierz, i odczuwalnie spada moc. W tej chwili błędy świecą się już praktycznie bez przerwy.
Pierwszym podejrzanym był akumulator, bo prawie 7 letni, ale po wymianie na nowy i resecie BCM problem pozostał (ładowanie jest ok).
Podłączyłem komputer i Forscan pokazał następujące błędy:

PCM: U0415:86-27 - nieprawidłowe dane odebrane z modułu 'A' sterującego układem zapobiegającym blokowaniu kół podczas hamowania (ABS)

Dodatkowe symptomy usterki (:86):
-Nieprawidłowy sygnał

ABS: U0401:00-29 - nieprawidłowe dane uzyskane z ECM/PCM A

ABS: C0031:11-2B - czujnik prędkości lewego przedniego koła

Dodatkowe symptomy usterki (:11):
-Obwód zwarty do masy

PAM: U0415:00-2B - nieprawidłowe dane odebrane z modułu 'A' sterującego układem zapobiegającym blokowaniu kół podczas hamowania (ABS)

PSCM: U0415:00-48 - nieprawidłowe dane odebrane z modułu 'A' sterującego układem zapobiegającym blokowaniu kół podczas hamowania (ABS)

Błędów nie idzie skasować.

Wszystko wskazuje na zwarcie czujnika ABS przedniego lewego koła, więc wymieniłem ten czujni, oraz przewód we wnęce. Sprawdziłem też wiązkę od czujnika do pompy ABS pod kontem uszkodzenia, oraz wtyczki na pompie i przy komputerze (tez jest we wnęce z lewej strony więc jakoś tak mi się skojarzyło) pod kontem wody i nic, problem jak był tak jest. Zrobiłem nawet ponowną inicjację pompy ABS i wszystkie kalibracje tego systemu. Po odpięciu przewodu od czujnika, dochodzi błąd "przerwa w obwodzie", ale "zwarcie" nie znika. Dodam, że w programie nic nie było grzebane (start/stop nie był wyłączany).
Jakieś pomysły? Sprawdzić CAN, ale od czego do czego? Łożysko na piaście (samochód ma prawię 170tyś i nie było jeszcze ruszane)? Sterownik/pompa ABS?
Będę wdzięczny za każdą podpowiedź.

Leo79 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 06-07-2024, 20:39   #2
tomao
ford::expert

Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
Domyślnie Odp: Błąd ABS, ESP, poduszek oraz komunikat "Asystsent ruszania pod górę niedostepny"

Cytat:
Napisał Leo79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sterownik/pompa ABS
Po wyczerpaniu wszystkich możliwości tak to niestety wygląda. Podmienić nie tak prosto, bo pompa jest częścią PATS.
tomao jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 07-07-2024, 10:39   #3
Leo79

Domyślnie Odp: Błąd ABS, ESP, poduszek oraz komunikat "Asystsent ruszania pod górę niedostepny"

No właśnie też obstawiam sterownik, bo mierzyłem całą wiązkę lewego koła na odpiętych wtyczkach i zwarcia nie było, ale jak podepnę wtyczkę do sterownika to na żółtym kablu mam 0,3 ohma do masy. Tak samo jest na prawym kole, ale tam nie wywala żadnego błędu. Podejrzane jest jeszcze łożysko piasty, bo przy wymianie czujnika zauważyłem, że mocno smarem było tam wewnątrz piasty uwalone, a osłona przegubu jest ok (zresztą przegub był już wymieniany). Więc łożysko pewnie wymienię i tak, chociaż nie chce mi się wierzyć żeby powodowało to taki błąd.
A jeśli chodzi o sterownik/pompę ABS, to czy jeśli zakupię inną, to jestem w stanie zakodować PATS za pomocą Forscana? Czy to już wyższa szkoła jazdy?
Przyznam, że szukałem w necie ormacji na temat wymiany pompy w MK3 i nic na ten temat nie znalazłem.
Druga opcja to wysłanie sterownika do naprawy, do jednej w firm które ogłaszają się w necie. Niby dostaje z powrotem moją część, wiec po założeniu tylko inicjalizacja i odpowietrzenie (chociaż przy okazji pewnie wymienię cały płyn). Tylko że tu już auto uziemione na tydzień.
Może ktoś już przerabiał ten temat?
Stary 07-07-2024, 10:46   #4
tomao

Nie badałem tego tematu dokładnie. Najnowszy forscan z płatną licencją potrafi już podpisać do tego samochodu kluczyk, więc może i pompę abs też. Co do piasty, można spróbować podłączyć czujnik prawego koła do wejścia na pompie lewego (zamienić wejścia od kół stronami). Jeśli błąd się zmieni na prawe koło, to piasta.

Ostatnio edytowane przez tomao ; 07-07-2024 o 10:49
Stary 07-07-2024, 11:42   #5
Leo79

W sumie z zamianą tych czujników to dobry pomysł, tylko nie mam schematu ABS, więc nie wiem które piny trzeba podmienić na wtyczce. Mogę ewentualnie pokombinować i zamienić przewody na kołach (przedłużę kable na krótko).
Forscana mam 2.3.60, wersja rozszerzona, zarejestrowana, wiec chyba najnowsza.

Edit: Zamieniłem przewody i nic to nie dało, nadal błąd na lewym kole. Na jednej z zagranicznych stron znalazłem informację, że niekoniecznie może on oznaczać zwarcie do masy, ale też błędy pomiaru na czujniku... Sprawdzę jeszcze raz wiązkę, a jeśli znajdę schemat podłączenia ABS, to może nawet wymienię cały przewód do czujnika na nowy. To łożysko też mnie kusi. A jeśli nic nie pomoże, to wyślę sterownik do naprawy. Koszt podobny do zakupu sterownika z drugiej ręki, ale po naprawię nie powinno być potrzeby kodowania na nowo PATS.

Ostatnio edytowane przez Leo79 ; 07-07-2024 o 19:16 Powód: Dalsza diagnostyka
Stary 08-07-2024, 11:32   #6
tomao

Ten schemat powinien pasować. Lewych przód piny 45 i 46, prawy przód 33 i 34.
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg abs-esp mk3.jpg (77.5 KB, 22 wyświetleń)
Stary 08-07-2024, 17:44   #7
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009

Cytat:
Napisał Leo79 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To łożysko też mnie kusi.
Zanim tak głęboko sięgniesz zobacz jak wyglądają odczytane parametry prędkości kół podczas jazdy, ale jak stoi:
Cytat:
ABS: C0031:11-2B - czujnik prędkości lewego przedniego koła ... Dodatkowe symptomy usterki (:11):
-Obwód zwarty do masy
to raczej na łożysko nie wygląda. W innych pojazdach, programach z tymi opisami "zwarcie do masy" lub "do plusa" rożnie bywa i zdarza się także coś takiego jak zwarcie do (masy, plusa) lub obwód przerwany, co można interpretować jako poziom sygnału/napięcia zbyt niski lub zbyt wysoki na wejściu kontrolera. Sprawdzenie wiązki pomysł OK, ale cięcie i wymiana przewodu już nie nie do końca. Już raczej próbowałbym wypiąć piny z wtyczki pompy i zobaczyć jak na to zareaguje sterownik lub najlepiej zrobić to, co już sam wymyśliłeś, czyli odesłać sterownik do naprawy, tym bardziej, że błędy "komunikacyjne" masz także.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 08-07-2024, 19:22   #8
Leo79

Tomao, dzięki za schemat. Wypnę piny od lewego koła z wtyczki sterownika i zobaczymy co się stanie. Jak nadal będzie zwarcie to na 100% sterownik, a jeśli zniknie to pruje wiązkę (tam jest raptem 50 cm od sterownika do wtyczki czujnika. Niestety dopiero w piątek będę miał czas na takie zabawy.
Thesperado, sprawdzę te parametry kół, bo to chwila. Przeglądałem już w PIDach napięcia, ale w sumie nie pomyślałem że zajrzeć ABS. Zmierzę też napięcie na końcówkach przewodów obu kół, powinno być coś koło 5V.

Ale sterownik prawdopodobnie i tak poleci do naprawy.

Ostatnio edytowane przez Leo79 ; 08-07-2024 o 19:25
Stary 09-07-2024, 17:55   #9
Leo79

Sprawdziłem te czujniki i podczas postoju, na przednim lewym kole mam 255 km/h, na pozostałych trzech 0 km/h. Podczas jazdy na lewym nadal 255 km/h, na pozostałych prędkość zmienia się i jest zgodna że wskazaniami GPS (prędkościomierz przy błędach nie działa). Niestety błędy są już teraz prawie cały czas, a jeśli znikną to po przejechaniu kilkuset metrów pojawiają się ponownie. W weekend rozbiorę jeszcze raz wtyczkę i przemierzę wiązkę, jeśli błędy będą nadal to sterownik leci do naprawy.
Stary 03-08-2024, 20:25   #10
Leo79

Awaria została usunięta, ale znalezienie usterki okazało się nie lada wyzwaniem. Po wymianie czujnika, kabla oraz łożyska z pierścieniem ABS, zapadła decyzja o wymianie sterownika pompy ABS. Sama wymiana zajmuje trochę czasu, bo pompa umieszczona jest za aku i nawet po zdjęciu podszybia, miejsca jest mało. Natomiast konfigurację i przypisanie jej do PATS można zrobić za pomocą FORScana (2.3.61) i zajmuję to w sumie może z dwie minuty. Niestety na nowym sterowniku nadal występował błąd. Zamieniłem czujniki pomiędzy kołami i błąd na lewym kole zmienił się ze "zwarcia do masy" (nowy czujnik ATE sygnowany FORD) na "przerwę w obwodzie lub zwarcie do +" (oryginalny czujnik), ale na prawym kole nie pojawiły się żadne błędy. Zamieniłem więc kable i to było to. Okazało się że w nowym kablu, przewody są podpięte odwrotnie. Przewód nowy, oryginalny, fabrycznie zapakowany, dedykowany do Focusa mk3. Nie wiem czy w przedlifcie jest inaczej (sterownik ABS na pewno jest inny), czy przewód był fabrycznie źle złożony, ale po zamianie pinów na wtyczce czujnika błędy zniknęły i wszystko działa bez zarzutu. Niby wszystko nowe i oryginalne... Na plus, po wymianie sterownika trzeba było odpowietrzyć układ, co wykorzystałem do wymiany płynu hamulcowego Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Odpowiedz

Zasady postowania