Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 29-08-2024, 23:40   #1
Mati013
ford::amateur

Imię: Matias
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 benzyna
Rocznik: 2020
Domyślnie Samochód nie odpala - 1.5 ecoboost

Cześć, mam Mondeo z 2019 1.5 benzyna. Przebieg 50 000 km.

Ostatnio mialem dziwne perypetie z nim co w rezultacie skończyło się odmowieniem posłuszeństwa podczas jazdy na autostradzie - koniec końców wzięty na lawetę.

Ale od początku.

1. 2 miesiące temu tankowałem auto i w trakcie tankowania uruchomił się silnik (przeklęty system Start-Stop, nie zauważyłem). Samochód momentalnie wyłączyłem. Po zatankowaniu mail problem z odpalaniem. Kręcił. Ale za drugim razem bez problemu. Trochę się zestresowałem że ten incydent miał na to jakiś wpływ ale mialem nadzieję że to tylko pojedynczy przypadek.

2. Miesiąc temu zatankowałem bak na full. I nie mogłem odpalić samochodu. Próbowałem z dobre pół godziny. Po jakiejś 20 próbie jakimś cudem się udało. Po tym fakcie nie miałem żadnych problemów z odpalaniem. Tylko ten jeden raz. Gdzieś na forum wyczytałem że to może być jakieś zapowietrzenie baku i że tak się może dziać przy pierwszym uruchomieniu silnika jak się naleje na full. Po tym fakcie byłem autem na wakacjach i zrobiłem jakieś 800 km w górach. Śmigał bez problemu. Jak dolewalem paliwa to nigdy nie czekałem na rezerwe i dolewalem za 150 zł aby nie dobijać do pełna. Obawiałem się powtórki. Nie odczuwałem aby samochód pracował gorzej. O temacie trochę zapomnialem, z powodów zdrowotnych nie jeździłem nim od miesiąca.

3. Wczoraj jechaliśmy autostrada. Włączyła się rezerwa i po kilkunastu km samochód stracił moc. Rozrusznik raz działał ale nie mógł się załączyć. Innym razem nie reagował (może od zbyt dużej liczby prób) Dodałem paliwa ale nic się nie zmieniło. Dziś odpalił raz i od razu zgasł (podobno, odholowalem go za znajomego mechanika ale jeszcze nie zajął się nim). Żadne kontrolki się nie świecą.

Czy wiecie co to może być? Jakieś zapowietrzenie , filtr paliwa , układ paliwowy ?

Będę wdzięczny za wskazówki.

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez Mati013 ; 29-08-2024 o 23:54
Mati013 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2024, 13:02   #2
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Samochód nie odpala - 1.6 ecoboost

Błędy odczytać, ciśnienie paliwa po niskiej i wysokiej stronie podczas kręcenia itd. Tak to wróżenie z fusów. Filtr paliwa istnieje tylko zintegrowany w pompie niewymienny (tylko razem z pompą w baku albo rzeźba ale raczej nie wymaga wymiany).

Cytat:
Napisał Mati013 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
zapowietrzenie baku
Nie ma czegoś takiego i nie jest to normalne. Co najwyżej problemy z systemem evap mogą prowadzić do problemów ze startem silnika po zatankowaniu.

Mogła też się wywalić któraś z pomp paliwa tylko wtedy nie powinno mieć to związku z tankowaniem, wręcz na pełnym zbiorniku powinno być łatwiej (albo tak samo, nie ciężej).
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 30-08-2024, 16:46   #3
Mati013
ford::amateur

Imię: Matias
Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.5 benzyna
Rocznik: 2020
Domyślnie Odp: Samochód nie odpala - 1.6 ecoboost

Samochód dziś odpalał ale z nierówna pracą silnika. Mechanik zdiagnozował pompę paliwową w baku - do wymiany.

Podobno ciężko dostępna jest nowa ale może się uda w jakimś serwisie dostać. Czy polecacie jakieś źródło?
Mati013 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania