![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 18-10-2024
Model: ford escape
Silnik: 1.5 3R
Rocznik: 2020
|
Witam wszystkich,
Za niedługo stanę się posiadaczem FORD ESCAPE MK4 z 2020 roku, silnik 1.5 3cylindry. Ok. 80k przebiegu Decydując się na Escape miałem największe obawy właśnie do co silnika - chyba niesłusznie z tego co wyczytałem na forum - silnik jest elastyczny i raczej bezawaryjny - chyba że jest coś o czym muszę wiedzieć? VIN pojazdu 1FMCU0G60LUB13273 Obawy mnie naszły czytając o automatycznej skrzyni biegów - czy faktycznie jest aż tak źle, że wysypuje się po przebiegu 100k i tylko kapitalny remont? Stąd zwracam się do posiadaczy z kilkoma pytaniami i waszymi opiniami: 1. Co zrobić w samochodzie zaraz po przyjeździe z USA? 2. Czy zwrócić na coś szczególnego uwagę - np na jakieś awaryjne części osprzętu silnika? 3. Jak faktycznie sprawuje się automatyczna skrzynia biegów? Ktoś jeździ? jakie przebiegi? Jakie bolączki? Jeżeli są jakieś tematy na forum, które warto przeczytać to proszę o linka bo może nie wszystko odgrzebałem. Ostatnio edytowane przez furas ; 24-10-2024 o 13:07 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
Model: Escape
Silnik: 2.0
|
Zmień olej w skrzyni, to na pewno. Tutaj trochę na ten temat: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
Po tych wymianach jest ok, jeździę się dobrze Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Z tego co wyczytałem to 2-3 zmiany statyczne w stosunkowo niedługim okresie powinny wystarczyć żeby wypłukać skrzynie, tak?
Czyli skrzynia generalnie nie jest jakas szczególnie wadliwa tylko syf trzeba wypłukać poprzez wymiany? |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Zarejestrowany: 08-06-2023
|
Generalnie tak, tzn. ekspertem nie jestem, ale taką wykładnię usłyszałem, i u mnie się sprawdziło, przy czym liczba i częstotliwość zmian zależy od stanu tego, co spływa (u mnie druga wymiana była wkrótce po pierwszej, kolejna już nieco później).
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
A jak u ciebie przebieg licznikowy? Długo już jeździsz Escapem ?
I jak ogólnie samochód się sprawuje, ma jakieś charakterystyczne dla tego auta rzeczy którym się trzeba przyglądnąć? Może ktoś jeszcze jeździ i się podzieli wiedzą na temat skrzyni/ silnika 1.5 ? |
|
|
|
|
|
#6 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
|
Tak wymiana oleju w ASB wskazana. Instrukcja podaje że wymiana zalecana po 30.000mil ale rzadko kto się do niej w USA stosuje wcale nie zmieniając oleju. W przyszłości mogą być problemy. Sam olej po 30tys mil 48 tys km jest ciemny ale to normalne. Ma to związek z elementami tarczek z domieszką aluminium. Nawet po wymianie całego oleju nowy i tak ściemnieje. Jest to info z warsztatu zajmującego się ASB.
Bump: Bump: Co do jazdy 1.5 to typowa 3 cylindrówka , szału nie ma szczególnie jak przechodzi w tryb pracy 2cylindrowy. Za to spalanie o 2 litry niższe niż 2.0. No i nie wiem czy to jednostkowe przypadki ale dwa Escape 1.5 którymi jeździłem miały bardzo wolne rozgrzewanie silnika. Czy też ktoś to zaobserwował? |
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
A jak z awaryjnoscią tego silnika? Jakieś typowe problemy?
Czy jeżdżąc w trybie "sport" silnik też przełącza się na pracę na 2 cylindrach? |
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Moderator
![]() Imię: Robert
Model: Fiesta
Silnik: 1.4L Duratec 16V PFI
Rocznik: 3/2012
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
I dojeżdżają tam te skrzynie do takich przebiegów? To ponad 250kkm więc całkiem sporo
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
|
SRS zasadniczo masz rację. W instrukcji mam 150.000 mil dla normalnej eksploatacji. Ale poniżej jest wskazanie ,, Planowana konserwacja - Specjalne warunki pracy co oznaczają- Holowanie przyczepy lub korzystanie z bagażnika samochodowego" i tu jest wskazane już 30.000 mil. - A to jest bliższe warunkom w Polsce. Swoją drogą to po 150tys mil lub 240tys km to bez wymian z tej skrzyni nie byłoby co zbierać.
Bump: Ponad to specjalne warunki pracy oznaczają: Długotrwała praca na biegu jałowym lub jazda z niską prędkością na długich dystansach, np. w ciężkich warunkach komercyjnych (np. w samochodach dostawczych, taksówkach, radiowozach lub samochodach służbowych) Krótkie podróże, które nie pozwalają silnikowi osiągnąć temperatury roboczej, powodując rozcieńczenie paliwa i wzrost poziomu oleju silnikowego |
|
|
|
![]() |
|
|
|