Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford S-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 12-01-2025, 22:06   #1
Pemo990
ford::beginner

Imię: Przemek
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 tdci
Rocznik: 2018
Domyślnie Olej w dolocie DW10F

Witam. Szczęśliwym posiadaczem S-Max'a jestem od około pół roku, zrobiłem około 12 tys km. Przez ten czas niestety ale musiałem uzupełnić około 1.5 litra oleju. Leje castrola 0w30. Delikatnie poci mi się uszczelniacz na wale od strony skrzyni ale - jeżdżę obserwuje nie jest źle po umyciu po 4-5 tys pojawia się kropelka - nie ma szans żeby te 1.5 litra tamtędy wyleciało i nie wiem czy to ruszać narazie analizuje cały problem. Tak wiec zacząłem diagnostykę - w dolocie olej - odmę sprawdziłem pod kątem ciśnienia w skrzyni korbowej - jest ok. Dzwoniłem do pana od regeneracji turbin, mówi że w dolot nie daje jak jest uszkodzona lecz w wydech i mogę przywieźć na sprawdzenie ale jego zdaniem problem leży gdzies indziej. Niektorzy zakładają z tego co słyszałem dodatkowe odmy z dostojnikami i odlewają olej ale to nie rozwiązuje przyczyny. Ma ktoś może wiedzę w czym może tkwić problem ? Czy odma mimo tego że jest sprawna pod kątem utrzymywania odpowiedniego ciśnienia oleju w skrzyni korbowej może nie odseparować oleju i zbyt dużo przerzucać na turbo ? Czy może to już być zła kondycja silnika ? Auto z 2018 roku przejechane 230tys. Dodam że kultura pracy silnika jest dobra nie kopci jest dynamiczny.

Pemo990 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2025, 13:44   #2
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Olej w dolocie DW10F

Zawsze w dolocie jest trochę oleju szczególnie jak auto ma trochę przejechane. Czy to z odmy czy z turbo. Ale tak że są tłuste ścianki a nie że wylewamy w intercoolera do szklanki.

Odma może puszczać olej mimo, że ciśnienie jest ok. Z dpf nic się nie dzieje nie wypala się często?
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2025, 11:50   #3
Pemo990

Szczerze to nie mam pojęcia co ile wypala bo nie wiem jak to sprawdzać. Miałem ceeda ostatnio to patrzyłem na chwilowe spalania jak się toczył na biegu to pokazywało zero jak nie wypalał a tutaj nie wiem jak to sprawdzić. Ale błędów nie generuje żadnych.
Stary 18-01-2025, 15:37   #4
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Trzeba uważać bo dpf nie lubi spalania oleju. Podejrzyj na kompie co ile się wypala.

Jesteś pewien, że tyle oleju zniknęło? Może od początku było za mało i w efekcie zniknęło nie 1.5l tylko np. 0.5l? Do litra na 10000 bym uznał za całkiem normalną wartość choć u mnie od wymiany do wymiany może minimalnie na bagnecie spadło więc poniżej 0.5l.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2025, 19:35   #5
Pemo990

Coś napewno wyciekło tym uszczelniaczem wału na zewnątrz i też ten wąż wysokiego ciśnienia z turbo robi się zapocony po paru tys więc myślę że w litrze sie może zmieścić to co przepalił. Nie wiem też jaka jazda najlepsza dla tego motoru bo ja zrobiłem teraz 12 tys od lipca przeważnie autostrada tak 120-150 km/h. Może przez to też trochę weźmie niż np na krajówkach. Za ten uszczelniacz na wale też nie wiem czy się brać czy zostawić narazie bo różne opinie słyszałem. Niedługo będę zmieniał olej to zmienię pokrywę zaworów bo z tego co się orientowałem to zestawu naprawczego nie idzie tam zastosować tylko całą pokrywę. A powiedz mi z tymi raportami wypalania to musi być komp oryginał czy ogarnie to coś dla laików? Doświadczenie mam ale w ciężarowych to tam można podejrzeć kilka mies wstecz taki raport regeneracji. I co ile tak powinien się wypalać ? Jak miałem ceeda to równo co 400 km wypalał jedynie że się przerwało to wtedy po 200. Dzięki za pomoc pozdrawiam

Bump: Coś napewno wyciekło tym uszczelniaczem wału na zewnątrz i też ten wąż wysokiego ciśnienia z turbo robi się zapocony po paru tys więc myślę że w litrze sie może zmieścić to co przepalił. Nie wiem też jaka jazda najlepsza dla tego motoru bo ja zrobiłem teraz 12 tys od lipca przeważnie autostrada tak 120-150 km/h. Może przez to też trochę weźmie niż np na krajówkach. Za ten uszczelniacz na wale też nie wiem czy się brać czy zostawić narazie bo różne opinie słyszałem. Niedługo będę zmieniał olej to zmienię pokrywę zaworów bo z tego co się orientowałem to zestawu naprawczego nie idzie tam zastosować tylko całą pokrywę. A powiedz mi z tymi raportami wypalania to musi być komp oryginał czy ogarnie to coś dla laików? Doświadczenie mam ale w ciężarowych to tam można podejrzeć kilka mies wstecz taki raport regeneracji. I co ile tak powinien się wypalać ? Jak miałem ceeda to równo co 400 km wypalał jedynie że się przerwało to wtedy po 200. Dzięki za pomoc pozdrawiam
Odpowiedz

Tagi
2.0t , olej silnikowy , s-max , turbina , wyciek oleju

Zasady postowania