Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Puma
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-02-2025, 21:54   #1
justykr
ford::amateur

Model: Puma
Silnik: 1.0
Rocznik: 2024
Domyślnie Rozładowujący się akumulator

Witam. Od kilku tygodni posiadam Forda Pumę ST Line X.
Mam problem z rozładowującym się akumulatorem. Po 2 dniach niejeżdżenia wyświetla się komunikat o niskim stanie naładowania akumulatora 12V. Po naładowaniu akumulatora w serwisie przez tydzień nie było problemu, następnie po 2 dniach niejeżdżenia komunikat o niskim stanie naładowania ponownie się wyświetla.
Czy ktoś ma podobny problem z akumulatorem w Pumie?

justykr jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2025, 20:04   #2
Volgin
ford::average

Model: Ford Focus MK3.5 / MK4.5
Silnik: 1.6 Ti 105km/ 1.0 125km MHEV
Rocznik: 2015 / 2024
Domyślnie Odp: Rozładowujący się akumulator

Ja w w focusie jutro odpalam forscana i zmieniam state of charge z 80 na 90%. Nie używam startstop, jeżdżę tylko na sporcie a i tak mi się wyświetliło. I ostatnio mi ford pass nie łączył bo słaby niby Aku.
Volgin jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2025, 20:12   #3
ochkarol
ford::beginner

Imię: Karol
Model: Peugeot 308 SW T7
Silnik: 1.6 HDI 90 KM
Rocznik: 2009

Cytat:
Napisał justykr Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy ktoś ma podobny problem z akumulatorem w Pumie?
Chyba (w takim przypadku) marka i model nie ma znaczenia. Sprawdź jaki jest pobór prądu po wyłączeniu auta i uśpieniu wszystkich modułów.
ochkarol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-02-2025, 20:28   #4
Volgin

Problem jest dobrze znany, bardzo nisko ustawiony próg ładowania akumulatora na 80% czytałem rozne fora angielskie itp. poprzednie roczniki miały problem z sync i on rozładowywał, a to co kolega opisuje to właśnie niski próg maksymalnego naładowania i niskie temperatury. Rozwiązaniem jest ustawienie na 90-95%.
Stary 15-02-2025, 21:01   #5
ochkarol

Imię: Karol
Model: Peugeot 308 SW T7
Silnik: 1.6 HDI 90 KM
Rocznik: 2009

Czyli tzw. inteligentne ładowanie?
Jeśli to to powoduje permanentny stan niedoładowywania akumulatora to faktycznie...
Tak, czy inaczej sprawdziłbym pobór prądu "na postoju", bo może coś jeszcze kraść prąd.
ochkarol jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-02-2025, 17:10   #6
teiksef
ford::advanced

Model: Escape
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020

Zakładam, że kamerki itp. własnoręcznie dołączane urządzenia wyeliminowałeś.
W Escape, ale z tego, co widzę, także w innych modelach, był problem z modułem TCU, który nie wchodził poprawnie w tryb uśpienia i wyładowywał akumulator. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]ktoś pisze, że taką informację uzyskał też w/s Pumy od dealera.
Ale [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]z kolei ktoś pisze, że w Pumie ASO wymieniło BCMa z tego powodu.
Na pewno nie zaszkodzi sprawdzić, czy któreś moduły mają aktualizacje, i ewentualnie zastanowić się nad upgradem. Akurat TCU jest upgradowalne bez większych problemów (tzn. z FDRSem i odpowiednim interfejsem), BCM to trochę trudniejszy orzech do zgryzienia (no i tam jest informacja o wymianie, nie upgrade BCMa).
teiksef jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2025, 15:39   #7
musso87

Imię: Roman
Model: Puma 2020
Silnik: 1.0
Rocznik: 2020

Ktoś tu jeszcze toczy epicką bitwę z akumulatorem? Ja też walczyłem, próbowałem wszystkiego, łącznie z tajemniczym „głębokim snem” auta. Walczyłem dzielnie, przerabiałem tryb głębokiego snu, ale szczęsliwie i tak po kilku tygodniach auto odpalało, ale z bonusem w postaci resetu Synca, skasowanych ustawień i radosnego komunikatu o zerwanej łączności z apką.

W serwisie mojego marudzenia w końcu mieli dość i wymienili mi akumulator z Robmata na Vartę, dorzucili wszystkie aktualizacje z kilku lat i… No i co?

Dalej mamy festiwal cudów! Główna atrakcja? Multimedia, które chyba uznały, że prąd to ich święte prawo, i nie raczą się wyłączyć. Można to zobaczyć po subtelnie podświetlonym ekranie Synca, który najwyraźniej ma problem z zasypianiem.

Jeśli chcecie się trochę pobawić (albo po prostu sprawdzić, czy Wasza Puma też lubi nocne czuwanie), to zróbcie eksperyment:

1. Znajdźcie ciemne miejsce (garaż lub parking w nocy, byle bez świadków – bo będziecie wyglądać dziwnie).
2. Otwórzcie auto z kluczyka, szybko otwórzcie i zamknijcie drzwi kierowcy, a potem zamknijcie auto z kluczyka.
3. Patrzcie do wnętrza. I czekajcie. Można w tym czasie zaparzyć herbatę, zrobić kanapkę, a może nawet jajko znieść, zanim wszystko łaskawie pogaśnie.

A teraz hit: wyobraźcie sobie, że podjeżdżacie pod supermarket, zamykacie auto, idziecie po bilet parkingowy, wracacie, wrzucacie bilet i znów zamykacie samochód. Brzmi niewinnie, prawda? Otóż nie! Bo właśnie wtedy rozpoczyna się wielka impreza energetyczna, a Puma pochłania prąd jak na sylwestra, a was nie ma godzinę dwie.

Rozwiązanie? Po otwarciu z kluczyka i otwarciu drzwi kierowcy trzeba odczekać jakieś 20 sekund przed ponownym zamknięciem auta. Wtedy wszystko gaśnie, systemy dochodzą do siebie i można uznać, że samochód się uspokoił i postanowił faktycznie iść spać.
musso87 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2025, 18:21   #8
Volgin

Ja mam kamerkę dołożona, i odstraszacz kun. To nie to ale dziwny problem w pumie...
Stary 21-02-2025, 19:04   #9
mskgs
ford::advanced

Model: -
Silnik: -
Rocznik: -

@[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] masz w samochodzie zamontowane jakieś dodatkowe zabezpieczenie antykradzieżowe?
Jak miałem Fiestę w 2018 to też miałem problemy z "podświetlonym" wtedy SYNC 3 po zamknięciu i wiecznym trybem "oszczędzania energii". Po wyłączeniu dodatkowego immobilizera problemy znikały - albo był źle zamontowany, albo samochód się do tego nie nadawał. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez mskgs ; 21-02-2025 o 19:11
mskgs jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 23-02-2025, 00:56   #10
LESZPOD

Imię: LESZEK
Model: FORD KUGA
Silnik: 1,5
Rocznik: 2024

Ja gdy miałem Pumę(bo obecnie mam Kugę) miałem dokładnie taki sam problem-po 2-3 dniach gdy auto stało na parkingu...z powodu słabego akumulatora traciłem połączenie z aplik.FORDPASS. Po kilku takich niespodziankach któregoś dnia przyszedłem do auta i akumulator całkowicie siadł....pozostała mi laweta i transport do serwisu Forda,gdzie wymienili mi akumulator na nowy i po tej wymianie miałem do sprzedaży auta totalny spokój....nawet jak auto stało przez tydzień na parkingu. Także jak każdy z Was widzi......PROBLEM NIE JEST NOWY

Ostatnio edytowane przez LESZPOD ; 23-02-2025 o 00:58
LESZPOD jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
akumulator

Zasady postowania