Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 28-04-2025, 07:22   #1
szymonides123
ford::amateur

Model: Mondeo MK4
Silnik: 1.6 TDCi
Rocznik: 2011
Domyślnie 1.6 TDCi START/STOP - Nie odpala na mrozie

Piszę temat na forum bo już ręce mi opadły. Mondeo nie odpala jak temperatura zakręci się koło zera i mniej.

Radio działa, światła, wszytko ładnie pięknie, chcesz przekręcić stacyjką i nic.

Nie mam już pomysłów dlaczego.
- Wymieniłem akumulator nowy
- Dałem dodatkową masę na przekaźniku rozrusznika jak było w jednym z wątków

I nic to nie dało.
- W połowie kwietnia wymieniłem rozrusznik i na złość przyszły cieplejsze dni.

Do dzisiaj. Dzisiaj w nocy był przymrozek. Wsiadam rano do Mondeo i jak zwykle musiałem drugim autem jechać do pracy.

Pewnie zaraz temperatury się poprawią i do zimy będzie spokój ale ile można...

Dałem do jednego mechanika to rozłożył ręce, do drugiego to wymienił moduł ładowania i nic to nie zmieniło. Winowajcy bym szukał w start-stop albo w klimatyzacji ale nigdzie nie mogę się doszukać kogoś z podobnymi problemami.

Może forumowicze pomogą?

szymonides123 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2025, 14:02   #2
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: Mondeo MK4 1.6 TDCi START/STOP - Nie odpala na mrozie

W sensie nie ma siły przekręcić silnikiem ale próbuje (klika, zegary przygasają)? Czy kompletnie nic się nie dzieje?

Warto sprawdzić napięcie na aku po postoju bo może coś zużywa akumulator ewentualnie czy może przewód ma za dużą rezystancję i napięcie spada na nim po drodze. Ewentualnie przekaźnik rozrusznika
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 28-04-2025, 17:54   #3
szymonides123

NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!

MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego)

Dzięki za wskazówki.

Bateria zmieniona podczas tej zimy(wiek baterii też zresetowałem po wymianie). Sprawdzałem aku miernikiem dzisiaj rano to 12,6V

Oczywiście jak się zaciepliło na +-10 stopni to auto odpaliło bez problemu. Jutro powinien do mnie przyjść kabel to zobaczymy co komputer wypluje.

PS: a co do pytania to nie zwróciłem uwagi bo już nerw mnie złapał Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. klikać to nie słyszałem nic ale radio na pewno na chwilę przestaje grać + zegary tak na 80% jestem pewien że przygasają

Mam też rozruch przy domu to przed wymianą rozrusznika i baterii próbowałem rozruchem - bezskutecznie.

Na weekendzie pewnie rozbiorę wszystkie możliwe kabelki do masy i je przeczyszczę. Wydaje mi się że większość już przeczyściłem. Jak znajdę przyczynę to dam znać

Ostatnio edytowane przez Speedo ; 29-04-2025 o 13:28
Stary 29-04-2025, 12:03   #4
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017

Cytat:
Napisał szymonides123 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Na weekendzie pewnie rozbiorę wszystkie możliwe kabelki do masy i je przeczyszczę.
Może być też kabel plusowy od baterii do rozrusznika, luźne klemy, ewentualnie coś po stronie ECU, wiązki silnika, przekaźnika rozrusznika.

Spróbuj podczas rozruchu zmierzyć spadek napięcia na rozruszniku.
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 09-05-2025, 09:10   #5
szymonides123

Domyślnie Odp: 1.6 TDCi START/STOP - Nie odpala na mrozie

Ostatni przymrozek z rana i przeprowadziłem kolejny test. Jak robiłem dodatkową masę na pinie nr 2 przekaźnika R1 od rozrusznika to wziąłem zwykły kabelek który miałem pod ręką. Po czasie zmieniłem na linkę i owinąłem kabelek wokół góry przekaźnika a stary był wepchnięty w gniazdo na przekaźnik.

Teraz zrobiłem test zamiast owijać tą linkę wokół przekaźnika upchnąłem ją w gniazdo. Rezultat? Mondek odpalił. Następny test pewnie dopiero jesienią bo nie zanosi się że będą mrozy ale bardzo możliwe że przez swoją głupotę auto mi nie odpalało.

Tak owijałem kabelek. Jak ktoś ma problem to wsadzajcie kabelek w gniazdo przekaźnika. Nie owijajcie masy wokół.

Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Ostatnio edytowane przez szymonides123 ; 09-05-2025 o 09:13
Odpowiedz

Zasady postowania