![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Katarzyna
Model: Kuga
Silnik: 2,0
Rocznik: 2021
|
Dzień dobry,
od ponad pół roku zapala się i gaśnie check. Pojawiał się błąd P049B - wymieniono przepustnicę 2 dni spokoju... znowu check - pokazuje błąd P02EC zaznaczę jeszcze, że wcześniej wymieniony EGR bo auto szalało z rana - odpalał i gasł nie zauważyłam żeby z autem coś się działo czy ktoś miał podobne objawy i może podpowiedzieć w czym problem? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Rafał
Model: Focus MK4
Silnik: 2,0 Ecoblue
Rocznik: 2020
|
Podepnę się pod temat (ten sam silnik Focus): mam te same dwa błędy - kontrolka zapala się a potem znika po kilku odpaleniach. Na razie nic nie wymieniałem tylko przejrzałem wtyczki, zajrzałem do dolotu za filtrem i przeczyściłem przepływomierz. Te błędy mam od niedawna.
Natomiast 3 miesiące temu zmieniałem rozrząd i od tego czasu mam takie jakby szarpnięcia przy ok 2 (lekki spadek mocy) i tuż przed 3 tysiącami (mocne szarpnięcie) przy umiarkowanym rozpędzaniu głównie na 3 biegu- nie występuje zawsze ale zawsze na zimnym a potem po rozgrzaniu raczej tego nie czuć i nie czuć na mocnym depnięciu gazu. może ktoś podpowie co można sprawdzić jakie parametry zestawić - mam prosty tester diagnostyczny coś mogę wkleić. Gdzieś wyczytałem że może być przycięty jakiś kabelek po wymianie rozrządu ale nie znalazłem nic. Myślę aby spróbować nowy przepływomierz bo po odpięciu nie ma tego szarpnięcia Będę wdzięczny za sugestie :razz: |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::advanced
![]() Imię: marek
Model: focus
Silnik: 1,8tdci
Rocznik: 2005
|
nie wiem czy dobrze kojarze ale to ma dwa egr na tym górnym pod filtrem powietrza jest w egr sitko i ono sie zatyka
|
|
|
|