![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Krzysztof
Model: Ranger
Silnik: 2.0
Rocznik: 2020
|
Cześć wszystkim, chciałbym podzielić się problemem z moim Rangerem z 2021 roku, silnik 2.0 BiTurbo. Niestety przy przebiegu zaledwie 140 000 km wtryskiwacz wypalił dziurę w tłoku. Samochód był serwisowany regularnie, jeżdżony normalnie – żadnych ekstremalnych warunków.
Z tego co się dowiedziałem, Ford stosował te same wtryski w innych markach i modelach samochodów, w których prowadzono akcje serwisowe – natomiast w przypadku Rangera (przynajmniej w Polsce) nic mi o takiej akcji nie wiadomo. Czy ktoś z Was miał podobny przypadek? Ciekaw jestem, jaka jest skala problemu i czy producent w ogóle odnosi się do tego typu awarii. Warto też wiedzieć, czy jest szansa na uznanie jakiejkolwiek formy wsparcia ze strony Forda, mimo że gwarancja już nie obowiązuje. Z góry dziękuję za wszelkie informacje i opinie! |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Tomek
Model: Rnger
Silnik: 2.0 d biturbo
Rocznik: 2020
|
Cześć.
Mi na szczęście udało się zapobiec problemowi. Mam Rangera z 2020 z przebiegiem 62 tyś km. Wiedziałem o problemie z wtryskami i dosłownie kilka dni temu wymieniłem na nowe. Znajmy posłuchał pracy silnika i stwierdził że przelewa jeden wtrysk. Podłączyłem auto pod komputer i okazało się że jest problem na pierwszym cylindrze. Ciekawe dlaczego ale prawdopodobnie problem jest zawsze z pierwszym cylindrem. Dziwne że na pozostałych jest dobrze. Po wymianie silnik pracuje ciszej, mniej pali i pewnie dłużej wytrzyma filtr cząstek stałych. Wtryski powinny wytrzymać co najmniej 250 - 300 tyś km. Oprócz wtrysków przy przebiegu 55 tyś km naprawiałem skrzynię biegów. To moje pierwsze auto które generuje takie problemy. Samochód nigdy nie jeździł w terenie. Sporadycznie holował lekką przyczepę. |
|
|
|