![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Szymon
Model: S-max
Silnik: 2.0 TDCi
Rocznik: 2013
|
Czołem Panowie.
Przewertowałem całe forum pod kątem układu kierowniczego ale nie znalazłem jednoznacznej podpowiedzi lub objawy nie do końca pasowały z moimi, więc pozwolę sobie założyć temat. Pacjent to S-max, 2013, 2.0 TDCi, 140km. Jakoś na początku roku, po postoju kilkudniowym w sporym mrozie zaskoczył mnie brak wspomagania, kierownica jakby „zamarzła”. Po przekręceniu w lewo i w prawo coś stuknęło, i kierownica znowu zaczęła chodzić poprawnie. Tak zdarzyło się dwa razy, później wszystko było ok więc zlałem temat. Z czasem jednak kierownica chodziła wyczuwalnie ciężej oraz doszły delikatne drgania/przeskoki podczas prostowania i nie chciała swobodnie sama wracać do pozycji wyjściowej. W ostatnim czasie doszło głośne stukanie i dźwięki łamanych plastików w okolicy kierownicy podczas skręcania, więc ewidentnie padła maglownica. Wymieniłem ją w ostatnim tygodniu na regenerowaną i pojawiają się kolejne problemy. Ustały stuki i dźwięki sypania się plastików, natomiast kierownica chodzi jeszcze gorzej, ciężko kierować jedną ręką i źle zachowuje się na wybojach, lata jak chce. Do tego na postoju, wyłącznie podczas skrętu w prawo o 90 stopni słychać wyraźny szum, wydaje się być spod zegarów pod deską rozdzielczą oraz trzymając w tej pozycji kierownicę można wyczuć moment, gdy sama rusza się prawo/lewo o ok 0,5 cm i tak skacze, a wtedy szum jest przerywany w zależności od samoistnego ruchu kierownicy ( jak kierunkowskaz). Płyn wspomagania sprawdzony, jest full, wygląda przyzwoicie, pompa i przewody suchutkie, nigdzie nie ma wycieku. Zawieszenie sprawdzane kilkukrotnie, wszystko git, razem z maglownicą wymienione drążki i końcówki, geometria robiona. Macie jakieś pomysły, gdzie może leżeć przyczyna ? Możliwe, żeby to była pompa ? Mechanik mówi żeby pojeździć, bo ponoć regenerowany magiel jeszcze się ułoży. Pozdrawiam Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|