![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Adam
Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 duratec he
Rocznik: 2004
|
Cześć forumowicze,
Tematem wątku jest Mondeo mk3 z 2004 roku z silnikiem 2.0 duratec HE. Podczas przyspieszania na gazie szarpie, podszarpuje, strzela w koletor dolotowy. Dzieje się to w niższych zakresach obrotowych 2-3tyś częściej, rzadziej powyżej 3tyś, ale nadal jest to wyczuwalne. Bylem z tematem u gazownika zmiejszył mi dawki gazu (wcześniej po odpaleniu po nocy potrafił zgasnąć i falowały obroty na benzynie, ale po tym ustąpiło). Cała instalacja jest wymieniona na nową parownik do 180 albo 200 koni, wtryski barracuda, ale przekładana była przez poprzedniego właściciela. Wiekszość co mogło być przyczyna było wymienione (lambda, czujnik polozenia wału, mapsensor, cewka zapłonowa, zawór biegu jałowego i jeszcze kilka innych rzeczy). Sam ostatnio wymieniłem świece (na starych wypadał zapłon na gazie na wolnych obrotach) i przewody zapłonowe. Samochód wyświetla też błąd o zbyt ubogiej mieszance. Jeśli ktoś kiedyś miał podobny przypadeki jest mi w stanie coś doradzić to bede wdzieczny. Ostatnio edytowane przez Young_Hypeman ; 28-07-2025 o 21:33 |
|
|
|
|
|
#2 | |
|
Junior Moderator
![]() Zarejestrowany: 09-09-2004
Model: S-Max
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2008
|
Cytat:
Proszę poprawić tytuł swojego tematu na zgodny z zasadami Forum: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Krótki poradnik jak to zrobić: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Dziękuję Speedo |
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| lpg , strzelanie , zapłon |
|
|