Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-08-2025, 21:32   #1
mrowek55
ford::amateur

Imię: Wojciech
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 2.0 163 KM
Rocznik: 2011
Domyślnie Czy blokować rozrząd przy naprawie pompy wysokiego ciśnienia Delphi

Witam szanownych kolegów. Mam jedno pytanie w zakresie pompy wysokiego ciśnienia w moim przypadku jest to Ford Galaxy MK3 z 2011 r., 2.0 TDCI, 163 KM z pompą [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] (nie ta z kołem zębatym). Z góry przepraszam, jeśli pytanie jest w złym miejscu, ale nie chciałem powielać postów. Może któryś z kolegów orientuje się, czy przy jej demontażu (chcę wymienić uszczelkę i ewentualnie uszczelniacz w środku bo cieknie olej) trzeba blokować rozrząd, czy w tym silniku nie ma takiej konieczności? Na co zwrócić uwagę przy naprawie? Będę wdzięczny za pomoc.

mrowek55 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-08-2025, 11:05   #2
tgumienny
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Domyślnie Odp: Czy blokować rozrząd przy naprawie pompy wysokiego ciśnienia Delphi

Witam, w tym silniku (DW10C) nie trzeba blokować rozrządu przy naprawach pompy CR. Zwrócić uwagę na to, by czerwony uszczelniacz wepchnąć ciut głębiej niż był oryginalny. Chodzi o to, że na wałku jest już pewnie wytarty rowek i nowy uszczelniacz pracujący w już wytartym rowku pewnie szybko zacznie znowu puszczać olej.

Ostatnio edytowane przez tgumienny ; 11-08-2025 o 11:10
tgumienny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2025, 03:01   #3
mrowek55
ford::amateur

Imię: Wojciech
Model: Galaxy Mk3
Silnik: 2.0 163 KM
Domyślnie Odp: Czy blokować rozrząd przy naprawie pompy wysokiego ciśnienia Delphi

Super, dzięki kolego za odpowiedź. Robiłeś może to u siebie? Zastanawiam się czy zrobić tylko te dwie rzeczy czy jeszcze jakieś oringi itp. Ale myślę że skoro wszystko działa oprócz wycieku oleju to resztę póki co odpuszczę.
mrowek55 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 14-08-2025, 17:18   #4
tgumienny
ford::beginner

Imię: Tomek
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 TDCI

Ja wymieniałem uszczelkę pomiędzy pompą a blokiem silnika i od razu oba uszczelniacze, czerwony i czarny. Stwierdziłem, że warto za jednym razem oba zrobić, bo potem w razie czego ta sama robota. Niektórzy twierdzą, że jak czarny nie cieknie to nie ruszać, więc musisz sam zdecydować.
tgumienny jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania