Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 08-09-2025, 00:01   #1
George1968
ford::amateur

Imię: George
Model: Ford Galaxy WA6
Silnik: 2.2 TDCi
Rocznik: 2013
Exclamation Odma w 2.2 TDCi czy moja jest sprawna?

Witam wszystkich,
Moj Galaxy ma juz 370.000km najechane (duzo jazdy po miescie)

Mam od dluzszego czasu problemy z wypalaniem DPF (z reszta jak wszyscy)
AGR byl juz ze 2 lata temu wymieniany, niedano temu byl moj Vaporizer zatkany, kupowalem 2 nowe, ktore mi bezpiecziki palily.

W koncu potraktowalem moj, palnikiem i sprezonym powietrzem poczym sie ladnie odetkal i dzialal jakis czas.
Ale obserwuje kazde wypylynie w appce FDPF i widze ze znow coraz czesciej (co 100km startuje) wypala i coraz nizsza temperature osiaga (z trudnoscia dochodzi do 600°C, a bylo zawsze 620° - 630°C)
W koncu proces wypylania wlacza sie juz tylko na autostradzie, przy 100 km/h, w miescie wcale.

Poniewaz czuc w trakcie wypalnia zapach spalonego oleju, moja mysl poszla w kierunku ze jakos do turbo dostaje sie olej a dalej do DPFa (moj DPF coraz bardziej sie zapycha)

W dolocuie do turbo malo oleju ale w wezu taki osad olejowy.
Wiec dalej u gory, waz ktory odchodzi od odmy, a tam juz wiecej tego kleistego syfu.

Wkladajac wpierw palec a potem patyczek od lodow, zaczelem przez rurke wylotowa odmy wyciagac ten czarny kleisity budyn.

Nie duzo, bo daleko nie da sie tam wejsc, ale dosc sporo tego jest.

Czym podejzewam ze przez odpowietrzenie skrzyni korbowej dostaje sie olej ktory wraz za gazami sie osadza i zaczyna zatykac odme.

Byc moze odma juz tez nie funkcjonuje i nie separuje poprawnie oleju i unoszocych sie gazow.

Narazie nie chcial bym tego calego ukladu rozbierac.
Czy ktos wie czy i jak moge sprawdzic sprawnosc mojej odmy?
Czy moge ja, bez jej wyciagania, jakos skutecznie przeczyscic, aby pozbyc sie tych kleistych osadow?

Nowa odma nie jest tania, ale gdy przyjdzie mi ja wymienic, czy jest ja latwo sciagnac?
Widze ze bede musial odkrecic listwe rail z rurkami do wtryskow.
Czy bede potrzebowal tam nowe uszczelki?
Jak odpowietrzyc potem system?

Ma ktos jakis opis, jak zdemontowac, wyczyscic, przetestowac i zamontowac odme w 2.2 TDCi silniku.

George1968 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania