![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Mondeo MK IV 2011 r. 2.0 PB
Silnik: 2.0 145 km PB + LPG
Rocznik: 2011
|
Mondeo 2.0 duratec 145km + LPG
Auto po wymianie pierścieni, panewek korbowodowych, rozrządu, głowica, nowe świece org i nowe klapki w kolektorze. Auto jeździ dobrze dynamicznie, błędów brak, oleju nie bierze, pali od ręki ale zupełnie przypadkowo zobaczyłem, że ma korektę długoterminową LTFT: - na jałowym +15 do18%, - w czasie jazdy przy przyśpieszaniu spada do 3-4% ale jak wrzucę np. na tempomat i jadę równe znowu idzie do podobnych wartości jak na jałowych obrotach Korekta krótkoterminowa STFT skacze 0 do -3% Sprawdzana była szczelność dolotu dymiarką niby jest ok. Pierwsze 1000 km jeździłem na samej benzynie, odpinałem akumulator na noc żeby się od nowa zaadaptował ale po odpaleniu dorazu leje na +15% i więcej. Wyjeździłem też cały zbiornik benzyny z dodatkiem do czyszczenia wtrysków i dalej bez zmian. Praca MAP też wygląda ok. Na LPG po podpięciu się pod sterownik gazowy po obd tam też pokazuje taką samą korektę długą więc póki co nie chcę jeździć na gazie bo szkoda głowicy i trzeba zrobić porządek na PB, bo wcześniej zawsze miałem LTFT w okolicach 4-6%. Korekta długa spada do 3,5% jak jadę równo na tempomacie i trzymam wysokie obroty w okolicach 4000 rpm. Z tego co kojarze klapki otwierają się przy tych obrotach. Moje podejrzenie padło na sterowanie klapkami - zauważyłem, że przy uruchamianiu auta i przy dodaniu gazu do 4000 rpm dźwignia od gruszek ani drgnie. Ale zastanawiam się czy klapki ich praca mogą mieć aż taki wpływ na długą korektę. Wcześniej z rok jeździłem na zaślepionych wężykach bo miałem je wyklepane i nie zauważyłem, żeby korekty się rozjeżdżały a podpinam sobie kompa profilaktycznie co kwartał. Poniżej log z forscan [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]
|
|
|
#2 |
|
ford::expert
![]() Imię: Marcin
Model: Focus MK4.5
Silnik: 1.0 mHEV 155KM
Rocznik: 2023
|
Po remoncie by wypadało strojenie zrobić. Resetowales adaptacje w PCM?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 01-07-2012
Model: Mondeo MK IV 2011 r. 2.0 PB
Silnik: 2.0 145 km PB + LPG
Rocznik: 2011
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA UŻYĆ JESZCZE FUNKCJI "CYT. SELEKTYWNY" (część tekstu zaznaczonego) Szczerze powiedziawszy tylko odpinałem akumulator na całą noc - sądziłem, że to powoduje całkowity reset i działa tak samo jak reset PCM w forscanie. Kiedyś w forscan próbowałem zrobić reset PCM po czyszczeniu przepustnicy ale wyrzucał mi jakiś błąd, że nie może wykonać procedury - wystraszyłem się i dalej nie próbowałem. Spróbuję to wykonać i dam znać czy coś się zmieniło. Póki co jeżdżę ciągle na PB. EDIT Wyzerowałem wartości adaptacyjne PCM za pomocą Forscana i cała procedura przeszła bez problemu. Uruchomiłem pochodził na jałowych aż uruchomił się wiatrak i zrobiłem na PB z 40 km. Korekta LTFT wróciła do 15-18% czyli coś gdzieś dalej muszę szukać. EDIT nr 2 Po drodze wyszło, że padł znowu zaworek od sterowania klapkami (błędu P2008 nie wyrzucał ale na biegu jałowym dźwignia od ich sterowania była ciągle w górze czyli były ciągle otwarte). Założyłem nowy - dźwinia na jałowym w dole czyli tak jak powinno być - korekta LTFT spadła do 12-14%. Po drodze znalazłem inny problem - puściły 2 opaski samozaciskowa na wkrętkach od LPG. Wymienione na nowe skręcane - po tym zabiegu korekta LTFT 9-11%. Gdzieś coś jeszcze nie jest tak jak powinno. Szukam dalej bo ciekawy temat i jak znajdę przyczynę to przyda się innym.
Był: Mondeo MK III Kombi 2.0 TDDI 115 KM 2001 r. Jest:Mondeo MK IV Sedan 2.0 145 KM FL 2011 r. Fiesta MK VII 1.25 82 KM 2010 r. Ostatnio edytowane przez Marcian ; 27-09-2025 o 08:28 |
|
|
|