Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford C-MAX
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 17-09-2025, 19:46   #1
Marcin45678
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: C max
Silnik: 1.6 tdci
Rocznik: 2011
Domyślnie przy wkręcaniu się na obroty słychać stukot wtrysków

Witam, drodzy użytkownicy forum pomóżcie...
Pacjent Ford C-max MK2, 2011 rocznik 1,6 TDCI.
Samochód z dnia na dzień zaczął chodzić jak traktor, przy wkręcaniu się na obroty słychać stukot (jakby pochodził od wtrysków). Nie wiem o co chodzi, ale przy próbie przelewowej wtryskiwaczy samochód pracuje prawidłowo. Po ponownym podłączeniu końcówek wężyków powrotu paliwa samochód znów głośno chodzi , dymi i trzęsie całym silnikiem. Z wymienionych części filtr paliwa. Wtryski były na sprawdzeniu, mechanik, który je sprawdzał stwierdził, że są w porządku. Po podłączeniu komputera nie ma błędów.
Macie jakieś pomysły?

Marcin45678 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 19-09-2025, 10:49   #2
thesperado
ford::professional

Imię: Jarek
Model: FF2, FF3, Fiesta mk7
Silnik: 1,6 Pb 101 KM, 1,6 Pb 125 KM, 1,25 Pb 82 KM
Rocznik: 2007,2011,2009
Domyślnie Odp: przy wkręcaniu się na obroty słychać stukot wtrysków

Cytat:
Napisał Marcin45678 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Samochód z dnia na dzień zaczął chodzić jak traktor, przy wkręcaniu się na obroty słychać stukot (jakby pochodził od wtrysków)
W czasach dawno minionych twarda praca silnika jak w opisie była efektem źle ustawionego początku tłoczenia, ale pompy wtryskowe to historia i mamy CR. W tym przypadku spotkałem się z dwoma przyczynami takiego stanu rzeczy, nie koniecznie w TDCI, które mogę porównać z opisem problemu.
Pierwsza, to zły odczyt czujnika położenia wału.
Druga, to zbyt wysokie ciśnienie na szynie CR, tylko że po przekroczeniu określonego poziomu powinno wyrzucić DTC. W sobotę diagnozowałem 1,5 DCI, w którym okresowo pojawiały się podobne dźwięki. Był DTC i na wolnych obrotach ciśnienie dochodziło do 1000 bar, Było także tak że zwalniał na wolnych lub nawet gasł i wtedy ciśnienie mocno spadało. Poza tym jeździł, czasem były trudności w odpalaniu, ale to zwalam na problem z oznaczeniem pierwszego cylindra, znaczy czujnik na pompie CR, jego zasilanie, lub ktoś pokpił sprawę przy wymianie rozrządu i stosowny DTC także był. Co z nim dalej będzie, właściciel myśli, bo auto stare, a za naprawę może być grubo.
Sprawdzał mechanik wartość wysokiego ciśnienia podczas gdy układ zasilania jest "fabryczny" i zmodyfikowany do próby sprawdzenia przelewów? Zachowanie się silnika po modyfikacji układu zasilania do sprawdzenia przelewów powinno mu coś dać do myślenia.
thesperado jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-11-2025, 23:55   #3
Transit _Connect_irl
ford::amateur

Imię: Greg
Model: Ford Transit Connect
Silnik: 1.6tdci
Rocznik: 2014
Domyślnie Odp: przy wkręcaniu się na obroty słychać stukot wtrysków

Witam,

Mam identyczne objawy, dales rade naprawidz problem?
Transit _Connect_irl jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Tagi
c-max , wtryskiwacze

Zasady postowania