![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Michał
Model: KUGA.ST
Silnik: 2.5T
Rocznik: 2009
|
Witam Wszystkich. Od czwartku zmagam się z problemem elektryki w drzwiach w mojej Kudze.
Zaczęło się od tego, że stojąc w korku wcisnąłem sobie przycisk antynapadu przy klamce na drzwiach kierowcy. Nie testowałem w sumie tego wcześniej. Przycisk zamknął mi wszystkie drzwi oprócz drzwi pasażera z przodu. Przycisk na panelu tych drzwi tylko drgnął, ale nie zablokował drzwi. Po dojechaniu na postój sprawdziłem tylko czy drugi przycisk (na drzwiach pasażera) działa. Drzwi się zablokowały a po zwolnieniu przycisku odblokowały się. Wtedy jeszcze nie wiedziałem, że to działanie spowoduje kolejną - poważniejszą w konsekwencjach dla mnie usterkę. Początkowo nawet usterek nie powiązałem ze sobą - aż do dnia dzisiejszego. Sytuacja wygląda tak, że po dojechaniu do domu przestało mi działać składanie lusterka pasażera. Niestety muszę oba lusterka złożyć, żeby wjechać do garażu. Jeśli chodzi o samo lusterko, to działa podświetlenie pionowe i działa kierunkowskaz, ale lusterko nie chciało się złożyć. Pomogło odłączenie klemy + z akumulatora - lusterko zaczęło się znów składać. Pomyślałem więc, że tylko coś się zawiesiło. Niestety, problem z lusterkiem powtórzył się już następnego dnia i do dnia dzisiejszego wystąpił kilkukrotnie - za każdym razem odłączałem klemę i problem znikał. Dziś postanowiłem sprawdzić resztę funkcji tych drzwi i przypomniał mi się problem z przyciskiem antynapadu. Sytuacja wygląda tak, że lusterko nie chciało się rozłożyć. Wcisnąłem więc kilkukrotnie przycisk antynapadu na drzwiach kierowcy i nagle "cud" - lusterko ożyło. Wcisnąłem więc przycisk natynapdau na drzwiach pasażera i lusterko znów nie reaguje. Teraz już kombinowałem na dwa przyciski i za którymś razem znów udało mi się je złożyć. Czy ktoś z Was miał podobny problem? Czytam od rana internety i nic podobnego nie znalazłem. Może podpowiecie gdzie i od czego zacząć szukać? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-04-2021
Model: Kuga I
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2009
|
A z pilota drzwi pasażera się normalnie zamykają i otwierają zawsze po jednym kliku, czy trzeba kilka razy wcisnąć przycisk na pilocie?
Może silniczek w zamku jest już na wykończeniu i powoduje przywieszanie się modułu. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Maniek
Model: Kuga mk1
Silnik: 2.0
Rocznik: 2010
|
Mam podobnie. Poradziłeś sobie z tym?
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 03-06-2008
Model: Kuga mk3, Ecosport FL
Silnik: 1.5, 1.0
Rocznik: 2021, 2020
|
W zamku są dwa silniki. Też mi kiedyś nie blokowało drzwi. Silnik był za słaby. Po wymianie wszystko wróciło do normy.
|
|
|
|