![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Bart Pictures Bartłomiej Wełna
Model: Mondeo mk5
Silnik: 1.5
Rocznik: 2015
|
Witam
Pojawił się problem w moim samochodzie - przy przyśpieszaniu pojawiło sie szarpanie. Serwis zdiagnozował problem tak ze wałek wydechowy jesy zużyty i 'niszczy' jakiś tłoczek odpowiedzialny za ciśnienie paliwa. Zamowili nowy wałek ale okazało sie ze pierścien magnetyczny na wałku nie jest zczytywany przez czujniki i silnik nie odpala. Poczym na 2-3 tygonie temat umarł bo nie dostali innego. Uznałem ze sam spróbuje załatwić ten wałek bo nie mam juz ochoty czekać kolejnych tygodni, i uznałem też ze uzywany badz nieoryginalny bedzie lepszy niz zaden. I tu pojawia sie problem bo sprzedawcy na allegro twierdzą ze ich oferty bedą pasować (po numerze VIN) ale po zdjeciach widze ze to są zupełnie rózne wałki. Moje pytanie i prośba - czy jest ktoś w stanie po numerze vin mojego auta stwierdzić jaki model wałka (wydechowy) powininienem zamówić. Np nr części bądz zdjęcie jak to powinno wyglądać? Przepraszam z góry jesli post nie jest napisany zgodnie ze sztuką. Nr VIN WF0EXXWPCEFC59143 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: .
Silnik: 1.5 ecoboost 2.0 TDCi
Rocznik: 2018/2018
|
Nad tym wałkiem masz pompę paliwa. Tam pod pompa paliwa masz popychacz ktory pracuje góra dol bo krzywka z walka rozrzadu napędza te pompę. Pytałeś tam gdzie zajmują sie silnikami czy cos mogą zrobić z Twoim wałkiem?
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Z tego co zrozumiałem to ta 'krzywka' jest juz tak starta ze zamiast popychać to uderza w ten 'popychacz' i go psuje.
Nie pojawiła sie propozycja jakiejkolwiek regeneracji tylko wymiana na nowy. Wiec zakładam ze nie ma takiej możliwiści Bump: Według mojego riserczu to ten wałek powinien miec oznaczenie DS7G-6A272 Pytanie czy ktoś z tego forum mógłby mi to potwierdzić |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Marek
Model: Fiesta
Silnik: 1.0 Ecoboost 200 KM
Rocznik: 2020
|
Może być problem z numerem, Ford (zdjęcie w załączniku) wycofał z sprzedaży wałek do tego silnika. Proponuje w zamian wymienić silnik. Numer części (ten, który nabija się na elementach) też został "zmieniony" (pozycja "numer producenta")
Pozostaje szukać po numerze finis. Spróbuj tak szukać i oglądać grafikę. Wyskakuje np doctor motor DRM02132, chociaż dostępność kiepska - link do pierwszej z rzędu grafiki [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Powodzenia |
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
|
|
|
|
|
|
#6 | ||
|
|
Cytat:
zamawiać? A nie... teraz widze ze to nie ten, końcowka 2 musi być Bump: Cytat:
[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] lub takie: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] na końcu musi być ten 'pierscien magnetyczny' (taka szeroka miseczka) Ostatnio edytowane przez bartwelna ; 08-10-2025 o 12:51 |
||
|
|
|