![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Ewa
Model: Ford focus c-max
Silnik: 1.6
Rocznik: 2007
|
Cześć, proszę o pomoc
Kupiłam radio ([Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ]) lub można je znaleźć po EAN 5904316110550 Przyszło, odpięliśmy stare radio no i nowe nie działa. W zestawie jest złączka ISO, która przyszła w zestawie. Sprawdziliśmy kostkę w fordzie i tą złączkę ISO- wszędzie idzie prąd, ale po włożeniu jej do tego nowego radia- radio nie uruchamia się. Wysłaliśmy je z powrotem do sklepu, sprawdzili- u nich działa i złączka i radio. Jedyne co mi przychodzi do głowy to, to, że w tej złącze są piny inaczej ułożone, w załączniku zdjęcia tej złączki, która przyszła z radiem Proszę o pomoc i wyjaśnienie jak najbardziej łopatologicznie z czym może być problem. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Piszesz że sprawdziliście kostkę radia i samochodu i jest OK.
A potem piszesz że moze piny zamienione. To co i jak bylo sprawdzane bo albo brak logiki albo wiedzy. Schemat kostek jest na forum W dziale car audio Czy są 2 plusy: na stałe i po stacyjce? 2 W redukcji sprawdziłbym gdzie mają być plusy a potem sprawdzam czy w kostce auta też są plusy w tym samym miejscu
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 16-10-2025 o 11:23 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) Może byc brak wiedzy, bo nie jestesmy elektrykami, dlatego prosze o pomoc xd sprawdzaliśmy czy prad idzie z auta do tej przejsciowki i czy wychodzi z przejściówki i to działa, ale w momencie podpiecia przejściówki do radia radio się nie włącza. Ze sklepu gdzie odesłalismy radio do sprawdzenia odpisali mi tak: "Zostało sprawdzone zgłoszenie reklamacyjne, na podstawie formularza. Radio zostało przetestowane, wszystkie funkcje działają prawidłowo. Radio uruchamia się bez problemu za każdym razem. Serwis nie zauważył problemu z brakiem zapłonu po podaniu zasilania opisanego w formularzu reklamacyjnym. Poniżej przedstawiam film z podłączenia radia, na którym widać prawidłowe działanie zgodne ze specyfikacją urządzenia. Wykonane również zostały testy obciążeniowe trwające kilka godzin, pozytywny wynik w załączniku. Prosimy o weryfikację instalacji w Pani samochodzie. Pani kostka zasilająca również została sprawdzona przez naszych serwisantów. W załączniku przesyłam zdjęcia potwierdzające poprawne działanie na Pani złączu. Prosimy zweryfikować napięcia w kostce instalacji samochodu. W instalacji auta są dwa plusy czy tylko jeden?" Wiadomo, że myśleliśmy, że zamówimy radio, podepniemy je i będzie działać jak w 99% przypadków, ale tak sie nie stało ostatecznie mój ojciec, który jest elektrykiem nam tam popatrzy, ale to dopiero za 2 tygodnie, wiec przyszłam szukać pomocy tutaj, bo może sami coś możemy ogarnąć. Ostatnio edytowane przez SRS ; 16-10-2025 o 19:04 |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 13-02-2004
Model: Focus mk4
Silnik: 1.5L EcoBoost /150KM
Rocznik: 2019
|
Witam
1) Opis złączy jest tutaj: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2) Patrzę na wstawione fotki kostki i mam wątpliwości: - czy kostka która jest na drugim zdjęciu, to redukcja którą wpina się pomiędzy instalację auta, a instalację radia? - czy może tą kostkę wpina się bezpośrednio do radia? Pytam bo ta mniejsza kostka wydaję się NIE być zgodna ze standardem ISO, a o taką kostkę było pytanie Tu jest redukcja Quadlock / ISO i widać w kostki złącza ISO (te mniejsze) [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 3) Jeśli nie mamy miernika elektrycznego, to idziemy na stację benzynową i kupujemy najprostszy próbnik na 12V np. coś takiego:[Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] po prostu zapala się żarówka gdy jest prąd I teraz w kostce po stronie radia szukamy czy mamy : - plus na stałe - plus zależny od przekręcenia kluczyka 4) Czy radio testowano z przekręconym kluczykiem? 5) Sam kiedyś utknąłem na podpięciu radia akcesoryjnego i skończyło się wizytą u elektryka=> co zmienił / jak podłączył nie wiem ale radio zadziałało, a w kostce nie zauważyłem zmian U mnie - właśnie brakowało plusa po kluczyku => nie mam wiedzy jak rozwiązać ten problem [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] Cytat:
cały internet używa zdjęć od jednego Chińczyka - w przypadku tego radia pozdrawiam
------------------------------------------------------------------ INSTRUKCJE.pdf / nowy eTIS / chemia_Forda / Ostatnio edytowane przez arturek ; 16-10-2025 o 17:35 |
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dobra już działa, trzeba było przerobić kostkę bo ta „uniwersalna” od sprzedawcy miała złe ustawienie pinów, tylko problem jest teraz taki że świecą się kontrolki od poduszki, pasów i ręcznego..
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Czyli "przeróbka" była niewłaściwa.
Tam nie ma dużej filozofii, dwa plusy,dwie masy, 8 żył do głośników, dwa CANy. Ciężko to zepsuć. |
|
|
|