![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Piotr
Model: Ford C-Max 2010r.
Silnik: 1.6 TDCI
Rocznik: 2010
|
Witam.
Posiadam Ford C-Max z 2010r. Auto kupiłem już z niedziałającym radiem. Jest to oryginalne radio Sony ( zdjęcie w załączniku ). Radio nie reaguje na żadne przyciski, podświetla się tylko guzik On/Off, napis Sony i guzik od płyt . Do auta dostałem drugie radio ( zdjęcie w załączniku ) lecz różnią się modelem ( Radio Ahu dab i Radio Ahu ) . Aktualnie w aucie jest wsadzone Ahu DAB, nie wiem niestety które było oryginalnie, czy to ma w ogóle znaczenie oraz czy radio może nie działać bo być może trzeba je zaprogramować komputerem do auta ? Dodam jeszcze że auto posiada łączność Bluetooth oraz sterowanie i rozmowy z kierownicy. Na ekranie wyświetla się tylko ciągle ta sama data i godzina ( zdjęcie w załączniku ) , wyświetla się na ekranie czujniki cofania czy regulacje nawiewem lecz od radia nic się nie pokazuje ) - wszystkie bezpieczniki w kabinie sprawdzone i sprawne . Czekam na podpowiedzi, pozdrawiam . Ostatnio edytowane przez Rtzr3 ; 27-10-2025 o 21:49 |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Na odległość to mogę tylko zaproponować zmianę dekoru z klawiszami na inny.
Reszta do oceny po przyprowadzeniu auta. |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW W ODPOWIEDZI, A ZWŁASZCZA GDY ZNAJDUJĄ SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM !!!!!
MOŻNA EWENTUALNIE UŻYĆ FUNKCJI "CYT. SELEKT." (cytowanie części tekstu zaznaczonego) Myślę że na " odległość " można śmiało określić czy oba modele radia są " kompatybilne " oraz czy trzeba programować radio po wymianie.. Ostatnio edytowane przez Speedo ; 28-10-2025 o 12:13 |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::expert
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Jeśli drugie radio jest sprawne, zagra od razu po podłączeniu. Czy to są radia "SONY" nie mam pojęcia.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Czy te radia potrzebują wpisywania kodu ?
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
+ czym różnią się te radia : RADIO AHU , RADIO AHU DUB ?
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
![]() Imię: Rafał
Model: S-MAX
Silnik: 2.0 Duratec HE
|
Nie ogarniesz tego samodzielnie. Zleć komuś naprawę / wymianę jednostki.
Cytat:
Gdyby to jednak było DAB --> Digital Audio Broadcasting |
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
![]() Imię: Tomek
Model: focus mk3/mondeo mk5
Silnik: 1.6 EB/2.0 DW10F
Rocznik: 2011/2018
|
Nie. Przepnij wiązki i sprawdź efekt.
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Rozmowy jak z chatbootem.
I to po obu stronach. Napisał ze oba ACM martwe. Do tego są mocne przesłanki zeby sprawdzić co napisałem, bo objawy wskazują że mam rację. Ostatnio edytowane przez Antej ; 28-10-2025 o 12:32 |
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
Witam ponownie.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. Według opisu kostki radia na Pinie 1 oraz 13 mam cały czas +12v więc prąd dochodzi, na panelu radia podświetla się przycisk " power " oraz napis Sony i przycisk wysuwania płyt . Poniżej działa oraz jest podświetlony przycisk awaryjnych oraz ryglowania drzwi. Co zaobserwowałem dodatkowo dziwnego to to że komputer pokładowy ( ten nad radiem ) cały czas wyświetla datę 01.02.2006 i godzinę 12:00 . I teraz: - jeśli odpalę auto to zegar stoi na pozycji 12:00 - jeśli zgaszę auto zegar zaczyna nabijać minuty, lecz gdy nacisnę hamulec lub odpale auto zegar wraca do pozycji 12:00 i podczas pracy auta nie rusza się tylko stoi na godzinie 12:00 ... Może ktoś podpowie gdzie szukać dalej ? Myślę że oba radia mogą być sprawne ponieważ po ich podpięciu słyszę włączający się napęd CD, Czy warto sprawdzić jeszcze któreś przewody idące do radia? O co może chodzić z tą resetujaca się godziną ? - czy jeśli na panelu radia działają przyciski awaryjnych i ryglowania drzwi to reszta panela powinna być sprawna ? |
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| radio , radio sony |
|
|