![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 26-10-2025
Model: mondeo mk3
Silnik: duratech 2.0
Rocznik: 2002
|
Dzień dobry,
potrzebuję pomocy przy diagnozie Mondeo Mk3, 2.0 Duratec benzyna, 2002 r. (sedan, skrzynia MTX75). Auto stało ok. 4 lata – według poprzedniego właściciela podczas jazdy nagle straciło moc i zaczęło pracować tylko na dwóch cylindrach. Później całkowicie przestało odpalać. Po kilku nieudanych naprawach trafiło do mnie – obecny stan niżej. Dwa komputery silnika (ECU): stary i nowy – oba komunikują się z licznikiem, ale mają różne VIN-y (mój ECU: 2S7A-12A650-AGB). – Immobilizer (PATS): po przekręceniu kluczyka w pozycję II dioda robi jedno dłuższe mignięcie i gaśnie; w spoczynku miga co kilka sekund. – Licznik pokazuje przebieg na obu ECU. – Pompa paliwa uruchamia się przy zapłonie (słychać bzyczenie). – Na plaku: ze starym ECU silnik tylko się zakaszlał, z nowym ECU popracował ok. 2 sekundy na ciągłym plaku. – Nie robiłem resetu PATS ani programowania kluczy. – Podczas kręcenia z wydechu czuć benzynę. – Iskra jest, silnik zapala na plaku, ale nie na benzynie. – Akumulator stary ~12 V (wymiana w planie). – W zbiorniku świeże paliwo. Błędy z FORScan – podsumowanie: PCM (silnik): P1000 – test gotowości OBD niekompletny. EATC (klima): B1676 – napięcie akumulatora poza zakresem. IC (licznik): U1262 – usterka transmisji danych (SCP); B1318 – zbyt niskie napięcie akumulatora. RCM (poduszki): B1342 – wewnętrzna usterka modułu; B2290 – status OCS. GEM: brak błędów. ABS: U2202 oraz U2501 – błędy komunikacji CAN (ABS PCM). Powyższe pojawiają się podobnie na starym i nowym ECU; po skasowaniu wracają sporadycznie. Pytania: 1. Czy mimo że dioda PATS gaśnie po zapłonie, robić Parameter Reset (ICPCM) i programowanie kluczy w FORScan? 2. Gdzie szukać przyczyny „kręci, iskra jest, paliwo czuć, a nie odpala” – czy to raczej brak ciśnienia paliwa/sterowania wtrysków po długim postoju? 3. Jak najprościej sprawdzić ciśnienie na listwie w tym silniku i czy wtryski faktycznie dostają sterowanie? 4. Czy błędy U2202/U2501 w ABS mogą być tylko skutkiem niskiego napięcia po postoju, czy wskazują na problem CAN/PCM? Mogę dorzucić logi i screeny z danych na żywo z FORScan. Z góry dzięki za wskazówki! Pozdrawiam |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Łukasz
Model: Mondeo MK3
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004