![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Darek
Model: Ford Focus Mk2 kombi Ghia
Silnik: 1.8 TDCI Duratorq
Rocznik: 2008
|
Witam, miałem problem z zegarami w Ford Focus 1.8 TDCI MK2 KOMBI 2008 który objawiał się komunikatem usterka silnika, zwolnione przyspieszenie, paliła się kontrolka acs, później auto już w zasadzie wcale nie chciało odpalić i trafiło do mechanika na lawecie. Mechanik stwierdził dwie usterki, brak komunikacji ze sterownikiem silnika i jeszcze jakąś inną której już nie pamiętam. Po powrocie auto działało już normalnie do czasu kiedy była zmiana czasu na zimowy. Model ten przy próbie ustawiania czasu jeszcze przed naprawą na przykład po odpięciu akumulatora zawsze ustawiał czas daty produkcji pojazdu czyli kwiecień 2008 rok i nie było problemu żeby zmienić na datę z rokiem 2025. Po naprawie mojemu zdziwieniu ukazały się tylko zakres dat możliwe do ustawienia pomiędzy 2003 rokiem a 2013 rokiem i było to w formie pętli, brak możliwości ustawienia daty 2025. Druga sprawa po powrocie od mechanika to problem który występuje z wskazówką temperatury cieczy chłodzącej. Wcześniej gdy auto osiągnęło temperaturę roboczą wskazówka wskazywała prawie 90 stopni, jak ja to nazywałem"za sekundę do 90-ciu" bo tak to właśnie na chłopski rozum tłumacząc właśnie wyglądało. Po naprawie wygląda to bardziej na "za dwie sekundy do 90 ciu". Zapytałem mechanika czy demontował zegary, wskazówki odparł że nie, nie było też podmiany zestawu zegarów, czyli są te moje, oprogramowanie układowe czy inne rzeczy to tylko odparł że przelutował jakiś zimny lut na gnieździe wtyczki. Całość tej sprawy wygląda dla mnie tajemniczo, bo pojawiły się właśnie te nowe dziwne problemy kosmetyczne w zasadzie ale jakże upierdliwe i nie świadczące dobrze o przeprowadzonej naprawie. Coś po prostu sknocili. Proszę mi napisać jeśli ktoś miał podobny przypadek, lub wiedzę na temat takiego zjawiska, bo coś mi tu nie pasuje, albo tłumaczenie mechanika albo sama usterka, czyli próba naprawy poważnej usterki kosztem zastąpienia inną, bardzo proszę o pomoc, dajcie znać czy mogę sobie zdeinstalować ten zegar i chociaż próbować ustawić te wskazówkę płynu chłodniczego czy lepiej nie ruszać gdyż może znów komputer wyrzucić jakiś błąd gdy odepne kostkę nawet po odpieciu klemy.
|
|
|
|
|
|
#2 | |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Cytat:
Albo demontował wskazówki,albo zrobił to w tak prostacki sposób, ze raczej zegary na śmietnik. Widziałem takie naprawy, odmawiałem naprawy po czymś takim. |
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Kolego nie sądzę żeby od razu na śmietnik, poważna usterka która uniemozliwiala odpalenie została rozwiązana, samochód od tego czasu eksploatuje od ponad miesiąca, tylko generalnie chodzi mi skąd sie wziął brak możliwości ustawienia konkretnej daty, co ze wskazaniem temperatury cieczy, jak sobie i czy w ogóle mogę sam podjąć taką próbę poprawnego ustawienia jej nie powodując znowu jakiś sensacji, bo wizyta u mechasa kosztowała mnie 550 złoty, z mechesem raczej nie bedzie dialogów, zrobione umył ręce, działa wiecie tacy sa ludzie... jeśli ktoś miał podobny przypadek poproszę o wpis.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
FORD|AUTHORIZED
![]() Zarejestrowany: 15-08-2014
Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
|
Kolego, jeśli nie zdejmował wskazówek to wiem jak naprawiał te zegary i to że przy ich uszkodzeniu,przy okazji coś tam poprawił,to nie znaczy że wykonał naprawę.
|
|
|
|
|
|
#5 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 24-03-2019
Model: Focus MK2 FL
Silnik: 1.8 Diesel
|
Tak jak pisze Antej - ja bym nie ufał takiej "naprawie". Natomiast datę i czas ustaw w menu radia. Powinno się dać wybrać 2025 rok bez problemu.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
Radio jest Android, w starym szło ustawić z menu radia, t teraz tylko z poziomu deski rozdzielczej. Czy inne radio może być przyczyną zmiany zakresu dat możliwych do ustawienia?
|
|
|
|
|
|
#7 |
|
|
Podłącz na moment oryginalne radio, ustaw datę i wymień ponownie radio. Daj znać czy zadziała. Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
|
|
|
|
|
#8 |
|
|
A nikt z Was nie pomyślał, ze druga przyczyna spadku wskazówki płynu chłodniczego może być padający termostat?
Oglądałem filmik z naprawy zegarów i żeby przelutowac piny gniazda wejścia na wtyczkę centralną wcale nie trzeba demontować wszystkiego łącznie ze wskazówkami tylko wystarczy zdjąć tylną czarną obudowę i jest dostęp do gniazda aby poprawić jego luty. Więc to co mówił mechanik to by sie zgadzało o braku potrzeby demontażu przodu zegarów. .. Skoro nie ściągał wskazówek to być może pada termostat skoro nigdy nie pokazywał równych 90 stopni. Czy ktoś wie w jakim przedziale pracuje ten termostat w powyżej opisanym fordzie.? Chodzi mi o parametry, otwieranie termostatu, mi przy spokojnej jeździe nawiew potrafi wiać ciepłem po kilkunastu kilometrach jadąc poza miastem w warunkach jesiennych, a to diesel jest. Ostatnio edytowane przez DarekFordFocus1.8TDCI ; 23-11-2025 o 13:49 |
|
|
|
|
|
#9 | |
|
|
Cytat:
Link do przykładowego filmu z naprawy licznika: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
|
#10 |
|
|
A czytasz co pisałem o tym w jaki sposób naprawiał to mechanik?
|
|
|
|
![]() |
| Tagi |
| tablica rozdzielcza , usterka |
|
|