![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Imię: Zibby
Model: Ford mondeo titanium X
Silnik: 2.0 diesel
Rocznik: 2014
|
Witam.Mam nadzieję że mój post jest napisany zgodnie z regulaminem. Proszę o wyrozumiałość
Mieszkam w UK, posiadam auto Ford Mondeo Titanium X z 2014 r. 2.0 TDci. Auto ma przebieg ponad 130000 mil. Kupiony ponad rok temu, auto było serwisowane regularnie z tego co mam w papierach. W tym roku też był serwis robiony plus przegląd i zbieżność kół. Wszystko było super do października roku. Żadnych problemów ze skrzynią czy czym kolwiek, żadnych błędów, dziwnych hałasów itd. Żona raz jak pojechała po dzieci i chciała wrócić to pokazała sie informacja na desce"awaria skyni biegów" i działały tylko 2 pierwsze biegi. Po zgaszeniu silnika działało ok do dojazdu do domu( około 10 minut do domu) i potem znowu to samo. Pojechałem do mechanika który tylko zajmuje się skryniami automatycznymi i z góry powiedział że to na bank skrzynia padła bo powershift w tym modelu jest felerny i na bank ta plastikowa tarcza się rozpadła i trzeba regenerować ale to nie mała suma suma. Kosztowało by to 2/3 ceny za którą dałem za auto. Dodatkowo powiem że z tego co widać skrzynia była regenerowana w 2018 roku bo tak wskazuje tabliczka na skrzyni biegów (remanufactured fo FORD in 2018. Sprawdził komputerem w pewności że znjadzie kod błedu o zapchanych kanalikach czy coś ale było tylko o TCM kod U2101. Ale nadal sie upierał że to skrzynia. Nie zgodziłem sie na regenerację. z ciekawości kupiłem kabel obd2 vLinkier do Foscan i mam soft Forscan z przedlużoną licencją. Tam tak samo ciągle ten sam błąd, po wykasowaniu wciąż się pojawia nawet nie odpalając silnika i nie dotykając biegów. Trochę poczytałem na innych grupach i nie wydaje mie sie aby to była awaria skrzyni ale coś z tym modułem TCM. Odłączyłem akumulator na całą noc ( aku jest nowe, reset wykonanu), nic to nie dało. Adaptacja skrzyni biegów, nauczanie w forscan tylko pogorszyły sprawę bo błąd jest nadal ale tak jak przedtem szło jeszcze jechac chwilę tak teraz cięzko wrzuca bieg na Drive, nawet zgasnie przy tym, coś zle skalibrowało chyba. Mało tego, przy ostatniej próbie odczytu z forscan jest info że nie może odczytać żadnego DTC ale sie łączy. Ale wszedzie ERROR. Chcę znowu rozłączyć aku na całą noc i zobaczyć czy chociaż się połączy i odczyta błędy. Mam zgrany cały plik ABT z przed tym kombinowaniem i chcę go wgrać. Tam są jeszcze inne błedy które wyszły po usterce TCM. Załączam log z błędami. Co nagrzebałem: wymieniony akumulator na nowy wyczyszczony kabel masy na karoserii i skrzyni biegów wymienione wszystkie bezpieczniki pod maską(profilaktycznie) wyczyszczona wtyczka ze złączem do skrzyni biegów i wpięta poprawnie bo byla poluzowana zrobiona adaptacja skrzyni biegów,i wszystko co z TCM się dało wyrestować za pomocą Forscan ( pomimo iż pokazywało success to jest gorzej) Omyłkowo zrobiona kalibracja czegoś od turbo, może wtryski, nie pamietam ale przez to mam teraz błędy p2263, p003A. Spadek mocy przy gazowaniu na postojuGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. I teraz do sedna sprawy. Mam takie pytanie. Czy jest możliwość aby wgrać np. plik konfiguracyjny z takiego samego auta do mojego poprzez forscan, lub np edytować tak aby tylko były konfigracje pod TCM i pod błędy inne które są związane z innego pliku do tego mojego? Poprzez edycję naprzykład? Mogę też załączyć cały plik konfiguracyjny abt jesli trzeba. Jeśli to głupie pytanie to sorki. Bardzo proszę o pomoc. Może ktoś ma takie same auto i może podesłac swój plik abt z forscan to bym sobie porównwał z moim. Dzięki wielkie. |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
W Mondeo mk5 skrzynia nie jest awaryjna, taka była w MK4 w latach 2011-2014.
Bardzo prawdopodobne, że błąd skrzyni wywala przez coś innego. Sam tak miałem (u mnie akurat EGR, ale na forum jest sporo przypadków gdzie wywalało błąd skrzyni przy problemach z wtryskami, turbo czy EGR). PS IIgen wymaga w zasadzie bezbłędnego działania układu paliwowego i dolotu, nie jestem natomiast pewny czy tyczy się to też układu wydechowego. Bardzo prawdopodobne według mnie, że te błędy od turbo są ściśle powiązane z działaniem skrzyni. Co do błędu turbo-prawdopodobnie tylko wymiana turbo. Możesz posprawdzać sobie w PIDach ciśnienie doładowania i inne od turbo. Wolne obroty, stała prędkość 50kmh, 100kmh i pełny but, oczywiście jeśli uda ci się rozpędzić do tych prędkości. Powinno wystarczyć. |
|
|
|