![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::professional
![]() Imię: Andrzej Marek
Model: Ford Fusion mk2 z USA /Mondeo mk5/
Silnik: 1,5 EB wersja SE, K&N 33-5000
Rocznik: 2014 model 2015
|
Niestety ale wczoraj /13tego i jak nie być przesądnym/ prawie juz pod domem w korku ktoś wjechał mi w tył fusiona 1.5 Ecoboost przedlift, przepchał mnie kawałek na hamulcu aż do samochodu przede mną i potem uciekł zostawiając resztki swojej skody. To sprawa dla Policji wiec do meritum. Na przodzie nie widać uszkodzeń ale z tyłem jest znacznie gorzej. Tylna ściana bagażnika została naruszona, widać zagięcie na zgrzewie, jak bardzo to się dopiero dowiem jutro jak zdejmę zderzak. Jednak ja trochę o czym innym, jeżeli zapadnie decyzja o naprawie to bedę potrzebował kompletnego zderzaka z tyłu /tylko OEM/ i tu mam problem bo do fusiona nie będzie prosto dobrać elementów zderzaka, zwłaszcza, że to 1.5 EB i dół zderzaka ma specyficzne wyprowadzenie wydechu nie występujące w mondeo mk5. Zastanawiam sie więc nad opcją "mondeo" z podwójnym wydechem, ale zderzak z HB ma dodatkowe punkty podparcia dla klapy i nie wiem czy nadaje sie do fusiona? Sedany w mondeo to rzadkość i przeważnie są to vignale wiec wycięcie pod listwę, to dla mnie dyskwalifikacja. Do tego potrzeba mi zderzaka z 6 PDC a na koniec kolor UG wiec będzie jazda a raczej malowanie z nieznanym efektem końcowym.
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
|
Podpowie ktoś czy zderzak od HB będzie pasować do sedana? To dla mnie pilna informacja. Ewentualnie co zrobić z tymi miejscami na odboje klapy czy przeszkadzają w sedanie i trzeba je usunąć? Ma ktoś doświadczenie w tej kwestii?
90 wyświetleń pewnie z tego parę moich i ani jednej wypowiedzi? Ostatnio edytowane przez steell ; 16-12-2025 o 20:11 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Znalazłem coś w zamierzchłych czasach na forum wiec wrzucę link do tematu bo nie wiem czy ktoś z piszących jeszcze zagląda na forum.
Wiadomo że centralny ślizg nie pasuje trzeba kupić do sedana. Jednak czy nowy ślizg centralny do fusiona zapnie zderzak od mondeo HB? A może trzeba go wymienić na europejski? Kolejna kwestia ślizgi boczne pod lampami. Zderzak od mondeo HB zapina się na tych ślizgach czy trzeba kombinować lub zmienić na ślizgi europejskie. Jeszcze jedno pytanie czy absorber na belkę oryginalny daje się założyć w fusionie? Belka też będzie z mondeo mk5. Ostatnie pytanie czy na pewno trzeba wycinać te podpory amortyzatorów klapy? Obstawiam że tak ale chcę sie upewnić. Po prostu najwygodniej było by mi kupić cały zderzak i po malowaniu założyć. [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] |
|
|
|
|
|
#4 |
|
ford::advanced
![]() Imię: Konrad
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
|
A nie warto by było ci się odezwać do ludzi handlujących częściami do amerykancow? Oni mogą mieć to czego potrzebujesz, ewentualnie mogą ci sprowadzić.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Moze i tak będzie mam juz parę namiarów. Po prostu trafiła sie ciekawa opcja z mondeo i sie zastanawiam jak to ugryźć i czy warto.
Pytanie nadal aktualne, czy skorupa zderzaka z mondeo HB pasuje do fusiona i co trzeba przerabiać? Ostatnio edytowane przez steell ; 29-12-2025 o 20:46 |
|
|
|