![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Bartek
Model: Tourneo Connect FLII
Silnik: 1.5 EcoBlue AdBlue
Rocznik: 2021
|
Witam
Pozostawiam ten wpis dla potomnych bo poradziłem sobie z odetkaniem DPFa w Ford Tourneo Connect 2021 FLII (Active, manual) z silnikiem 1,5 EcoBlue 120KM + Adblue. Pierwszy raz to robiłem więc kompletnie laik jeśli chodzi o obsługę Forscan. Generalnie mało było informacji w internecie o tym modelu z tym silnikiem, na poradnikach YT mówili, że nie będzie statycznej regeneracji w Forscan, że będą problemy z EcoBlue to badziew i najgorszy silnik (jakie problemy? nikt nie wyjaśnił...). Zima, mnie dotknęło jak zwykle zatkanie filtra cząstek stałych --> jedź aby oczyścić. To jechałem, ale korki w mieście więc nie było jak wymusić regeneracji dynamicznej (obroty 2500 i pow. 40 km/h). Bardzo szybko wyskoczył check i czerwony alarm --> jedź do serwisu bo masz tak zajeb... że tylko ASO ci odetka za pieniądze albo w ogóle wymieni DPF za kupę siana. Niestety powyżej 200% (monitorowałem z OBD) nie włącza się zwykła regeneracja. Mi dobiło do 293% i nawet jazda na obwodnicy nie pomogła. Zrezygnowany wróciłem i przypomniałem sobie o vLinker FS co miałem do Couriera ale się nim nie bawiłem... Wziąłem laptopa + Forscan (licencja extended darmowa) i pojechałem na betonowy plac. Okazało się, że jest w Forscan > Ikona klucza > Regeneracja statyczna... Postępowałem wg poleceń > ręczny, metr od wszystkiego, maskę podnieść i w nocy przez 40 minut wypalałem DPF z procedury serwisowej. Zeszło bez problemu z 293% do 0%. Także to działa w tym aucie z silnikiem Ecoblue + Adblue. No tylko trzeba mieć interfejs + Forscan ale to chyba tańsza opcja niż wizyta w ASO gdzie ... zrobiliby to samo tylko za większe pieniądze. Oczywiście nie robić tego w garażu bo z wydechu idzie 700 st! |
|
|
|