Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 25-12-2025, 17:48   #1
kmarcin6
ford::amateur

Imię: Marcin
Model: Mondeo MK5
Silnik: 2.0 180KM
Rocznik: 2019
Domyślnie EGR - zamiana Euro 6.2 na Euro 6.

Mondeo 2.0 DW10F Euro 6.2 aut - czy w miejsce fabrycznego EGR 9821395680 (Mahle CE42000P) można założyć starszy model EGR 9807593080 (Mahle CE4000P) dla Euro 6? Wyglądają na identyczne, tylko cenowo ten drugi wychodzi dużo lepiej.

Sytuacja wygląda tak, że walczę z P2002. Po jazdach testowych wyszło, że do momentu, jak EGR pracuje jest OK. Wyłapaliśmy, że podczas hamowania silnikiem EGR łapie wartość zadana 0, rzeczywista 0.39, błąd 99.22. Wtedy MAF i ciśnienie DPF leci do góry, zaczyna szybko rosnąć DPF LOAD i po kilku km pojawia się P2002. Po zgaszeniu i odpaleniu jest OK do któregoś hamowania silnikiem.

Podobna sytuacja występuje na wolnych obrotach. Po kilku minutach pracy EGR zamyka się i przestaje pracować, w odczytach są wartości, jak wyżej. Tylko tu wystarczy minimalnie podnieść obroty i wszystko wraca do normy na kilka minut.

Dodatkowo wzrosło spalanie. EGR wyczyszczony, chodzi płynnie. Mechanik zasugerował wymianę EGR. Chyba, że to coś innego...

kmarcin6 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-12-2025, 19:46   #2
menen2
ford::advanced

Imię: Konrad
Silnik: 2.0 DW10F 180 ogierów
Rocznik: 2015
Domyślnie Odp: EGR - zamiennik

Nie można ich zamienić. Jest jedna gigantyczna różnica między nimi przez którą Twój samochód to Euro 6.2 a nie Euro 6.

Wysłane z iPad za pomocą Tapatalk
menen2 jest online   Odpowiedź z Cytatem
Stary 27-12-2025, 17:07   #3
klocolus
ford::professional

Imię: Karol
Model: mondeo MK4 / MK5
Silnik: 1.6 eb ~210KM / 2.0 tdci 215KM
Rocznik: 2014 / 2017
Domyślnie Odp: EGR - zamiennik

Cytat:
Napisał menen2 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
jedna gigantyczna różnica między nimi
Z ciekawości jaka?
klocolus jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2026, 13:44   #4
jakidz
ford::beginner

Model: Galaxy MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018
Domyślnie Odp: EGR - zamiana Euro 6.2 na Euro 6.

Cytat:
Napisał kmarcin6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Sytuacja wygląda tak, że walczę z P2002. Po jazdach testowych wyszło, że do momentu, jak EGR pracuje jest OK. Wyłapaliśmy, że podczas hamowania silnikiem EGR łapie wartość zadana 0, rzeczywista 0.39, błąd 99.22. Wtedy MAF i ciśnienie DPF leci do góry, zaczyna szybko rosnąć DPF LOAD i po kilku km pojawia się P2002. Po zgaszeniu i odpaleniu jest OK do któregoś hamowania silnikiem.
Sprawdź mój wątek: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] - podobna sytuacja, ale wymieniłem już prawie cały osprzęt włącznie z EGR w samochodzie i zrobiłem remont silnika - nic to nie daje jakby co.

Tutaj winnym raczej nie jest sam EGR, ale u mnie jest podobnie chociaż mam jeszcze większe odczyty MAF. U mnie to się objawia wypalaniem DPF prawie cały czas (oczywiście powiązane z EGR Error), resety adaptacji pomagają na 300-1000 km w zależności jak mu się spodoba, a potem znowu to wraca.

Porzuciłem temat próby rozwiązania tego problemu, bo wyprowadzam się na inny kontynent i samochód jest wystawiony na sprzedaż.

Jak coś to obejściem jest wypięcie wtyczki MAF (bardzo łatwe, bo przy flltrze powietrza) lub sondy lambda przed DPF (niebieski kabel po lewej stronie silnika) - wtedy DPF się ładnie zapełnia i nie wypala non stop tylko trzeba pamiętać o podłączaniu go co 300-700 km na wypalenie w zależności od tego czy jazda w mieście czy na trasie.

Natomiast udało mi się znaleźć jeszcze jeden trop - jest bardzo mało informacji o tym w internecie, ale silnik DW10F ma 2 zawory podciśnienia powiązane z EGR i pompą vaccum:

Ten jest powiązany z pompą vaccum: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 2224165

A ten jest powiązany bezpośrednio z EGR: [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] 1887029

Udało mi się znaleźć informację, że jak te zawory są zapchane / nie działają poprawnie to mają wpływ na pracę całego systemu spalin i bezpośrednio na EGR - jak testowo odłączałem te węże od EGR i vaccum, które są z nimi powiązane to od razu EGR wpadał w error i ilość powietrza w MAF drastycznie rosła. Dostęp do nich jest trochę utrudniony - jeden i drugi są między filtrem paliwa, a EGR - aby wymienić obydwa trzeba zapewne zdemontować EGR.

Chętnie bym jeszcze spróbował to zrobić, bo te zawory to bardzo mały koszt, ale tak jak pisałem pozbywam się samochodu w najbliższym czasie i nie będę inwestował już więcej.
jakidz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 17-01-2026, 18:22   #5
kmarcin6

Dzięki. Mi chyba udało się rozwiązać problem. Zauważyliśmy, że DPF Load nie rośnie gwałtowanie przy bardzo delikatnej jeżdzie - wyglądało to jakby zachowanie EGR było wynikiem dziwnej logiki, bo jak złapał ten tryb to w nim pozostawał.
Przy większym obciążeniu jest większe doładowanie, MAF widzi duży przepływ, sterownik daje więcej paliwa, ale tego powietrza brakuje i silnik produkuje sadze, w DPF rośnie ciśnienie, sterownik myśli, że EGR się nie domknął. Taki sam wniosek przy hamowaniu, silnik dostaje powietrze za MAF, sterownik myśli, że to EGR przepuszcza. Wniosek, gdzieś ucieka ciśnienie, szukamy nieszczelności. Pierwszy do zdemontowania poszedł wąż intercooler-kolektor, który na pierwszy widok wyglądał na cały, ale po zgnieceniu go dopiero było widać, że zrobiło się w nim 5 mm pęknięcie, takie jakby od starości.
Wymieniłem wąż. Aktualnie przejechane ponad 400 km i wygląda, że wszystko OK. Moc i spalanie wróciło do normy, błędów brak.
Stary 18-01-2026, 18:33   #6
jakidz
ford::beginner

Model: Galaxy MK4
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2018

Cytat:
Napisał kmarcin6 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Przy większym obciążeniu jest większe doładowanie, MAF widzi duży przepływ, sterownik daje więcej paliwa, ale tego powietrza brakuje i silnik produkuje sadze, w DPF rośnie ciśnienie, sterownik myśli, że EGR się nie domknął.
Dokładnie mam ten sam wniosek - jak jadę bardzo wolno to DPF się nie zapycha tak agresywnie, ale jak przyspieszę to rośnie szybko i się wypala, bo MAF daje za duży odczyt i komputer głupieje.

Ostatnio uszczelniłem rurę wlotową do turbo [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] oprócz wymiany uszczelki dałem dużo uszczelniacza, bo ta konstrukcja z 2 śrubami to jakiś dramat. Na razie po 200 km adaptacji zaczął się już lepiej zapełniać - mam nadzieję, że to rozwiąże finalnie problem.
jakidz jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-01-2026, 22:43   #7
kmarcin6

Wygląda, że taki efekt daje nieszczelność między MAF a kolektorem. Przed wymianą tego węża, DPF potrafił się wypalać co max 100 km, a DeNox miał momenty, że był w ciągłej pętli, wypalanie co 100-200 m. Też odłączałem MAF i DPF Load wtedy szło powoli.
Odpowiedz

Zasady postowania