Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Kuga
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 01-01-2026, 19:47   #1
NimnuL
ford::beginner

Imię: Michał
Model: Kuga Active X FHEV, Matrix+Winter
Silnik: 2.5 Duratec, 180KM
Rocznik: 2025
Post Jak czytać informacje o spalaniu ?

Część,
Kuga FHEV
Komputer po przejechaniu trasy pokazuje podsumowanie:
Trasa: X km
Przejazd elektryczny: Y km
Spalanie: Z/100km

Czy spalanie dotyczy tylko odcinka przejechanego na silniku spaliniwym (czyli X-Y) czy to wyliczenie średniej na całym odcinku już po uwzględnieniu jazdy na prądzie?

Jeśli przejechałem 100km, z czego 50km na prądzie, a spalanie pokazuje 5l/100km, to w rzeczywistości spalił 5 litrów czy 2.5?

Dzięki z góry.

Ostatnio edytowane przez SRS ; 01-01-2026 o 23:05
NimnuL jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 01-01-2026, 19:56   #2
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji
Domyślnie Odp: Jak czytać informacje o spalaniu w Kuga III FL?

Na logikę.

Spalanie średnie,nie chwilowe, liczone jest z dystansu całkowitego, czyli od ostatniego zerowania.
Zasieg na baku to co innego.

Wniosek, robisz dystans,masz spalanie średnie z tego odcinka wyrażone w litrach/100km.

Spalanie średnie, to nie zużycie.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2026, 09:45   #3
FM2014

Model: Kuga ST-Line X FHEV AWD
Silnik: 2.5L, 183KM
Domyślnie Odp: Jak czytać informacje o spalaniu ?

Cytat:
Napisał NimnuL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Komputer po przejechaniu trasy pokazuje podsumowanie:
Trasa: X km
Przejazd elektryczny: Y km
Co do tych wskazań też mam wątpliwości (chodzi mi o Y) - jak jest on wyliczany w momentach kiedy silnik spalinowy pracuje razem z elektrycznym?
FM2014 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2026, 10:24   #4
NimnuL

No właśnie tego nie rozumiem.
Jeśli w podanym przeze mnie przykładzie średnie spalanie jest z całej trasy 100km to znaczy, że silnik spalinowy w trakcie pracy przez 50km zużył 10 litrów paliwa, ale uśredniło się to na 5 litrów, czy po prostu pracował dodatkowo, żeby doładować akumulator i w rzeczywistości, gdyby nie było baterii to spalanie nie wyniosłoby 10 litrów tylko np. 7?

W sumie powyższy przykład jest z życia wzięty.
Niedawno przejechałem trasę 97km, średnie spalanie pokazało 4.3 litra/100km ale 63km jazda na samym prądzie.
Na trasie S - jazda z prędkością 120km/h w 4 osoby komputer pokazał średnią spalania 7.7l/100km ale zero jazdy na prądzie (co jest logiczne przy tej prędkości).

Bump:
Cytat:
Napisał FM2014 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Co do tych wskazań też mam wątpliwości (chodzi mi o Y) - jak jest on wyliczany w momentach kiedy silnik spalinowy pracuje razem z elektrycznym?
Patrząc jak rośnie kilometraż dla jazdy na elektrycznym to ten liczony jest tylko, gdy silnik spalinowy jest wyłączony. W trakcie ładowania akumulatora tryb oznaczony jest jako 'hybrydowy' i kilometry lecą tylko dla części silnika spalinowego.
Stary 02-01-2026, 10:36   #5
marchewa91m

Imię: Daniel
Model: MK3
Silnik: FHEV
Rocznik: 2021

Cytat:
Napisał NimnuL Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Czy spalanie dotyczy tylko odcinka przejechanego na silniku spaliniwym (czyli X-Y) czy to wyliczenie średniej na całym odcinku już po uwzględnieniu jazdy na prądzie?
To jest spalanie z całego odcinka z uwzględnieniem jazdy na prądzie. Jak jedziesz na na elektryku to spalanie spada. Inaczej stałoby w miejscu. Z resztą jaki miałoby to sens jakby podawane bylo tylko dla jazdy na samej spalinówce?
marchewa91m jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2026, 10:47   #6
Antej
FORD|AUTHORIZED

Model: exKa/Fusx2/Foc
Silnik: Brak informacji
Rocznik: Brak informacji

To jest wolnossace 2.5L benzyna,czego ty sie spodziewasz w spalaniu?

Będzie palil 7/100 albo duzo więcej jak go pocisniesz. Elektryk ma to trochę złagodzić.
Antej jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 02-01-2026, 10:51   #7
NimnuL

Cytat:
Napisał Antej Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To jest wolnossace 2.5L benzyna,czego ty sie spodziewasz w spalaniu?

Będzie palil 7/100 albo duzo więcej jak go pocisniesz. Elektryk ma to trochę złagodzić.
Spalanie wydaje mi się bardzo OK, w sumie spodziewałem się, że będzie więcej patrząc na to, że to jest klocek. Moje doświadczenia z nowymi autami podpowiadają, że spalanie jeszcze spadnie po kilkunastu tysiącach km - może też tu tak będzie.
Stary 02-01-2026, 17:22   #8
toolpusher

Imię: Piotr
Model: KUGA MK 3.5 ST-line X
Silnik: 2.5 Duratec PHEV 243KM

Cytat:
Napisał FM2014 Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
To twoje Y z moich obserwacji oznacza czas na pradzie ale to nie jest rownowazne z czasem EV. Czas na pradzie obejmuje czas kiedy paliwo nie jest spalane. Czyli np sytuacje: trakcyjny pusty jedziesz na benzynie i zdejmujesz noge z gazu bo dojezdzasz do skrzyzowania i paliwo zostaje odciete. Silnik spalinowy moze dalej chodzic lub zostac zgaszony przez system.

Ostatnio edytowane przez toolpusher ; 02-01-2026 o 17:25
toolpusher jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania