Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Galaxy
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 16-02-2026, 11:36   #1
Szikaka
ford::average

Model: Ford Galaxy/ Ford Mondeo/ Ford Fusion EU
Silnik: 2.0 tdci/ 2.0 ecoblue/ 1.4
Rocznik: 2017/2019/2011
Domyślnie Full Dynamic Led oświetelnie adaptacyjne czy działają poprawnie

Witam, mam pytanie dotyczące działania świateł adaptacyjnych Ford Dynamic LED w Fordzie Galaxy 2016 - mam wrażenie że nie do końca działają prawidłowo. Jadąc poza terenem zabudowanym, lub tam gdzie nie ma lamp ulicznych, automatycznie włączają się światła drogowe i zapala niebieska ikonka na liczniku. W momencie kiedy z naprzeciwka nadjeżdża pojazd, ikonka drogowych nadal świeci, a lampa wygasza/tuneluje pewien fragment strumienia świetlnego aby nie oślepiać kierowcy nadjeżdżającego z przeciwka. W momencie kiedy wyjeżdżam w teren gdzie jest już oświetlenie uliczne ikonka świateł drogowych gaśnie całkowicie i tu jest ok.
Mam jednak wrażenie, że problem pojawia się w dwóch sytuacjach:
- kiedy jadąc za pojazdem poprzedzającym, światła drogowe nie wyłączają się co widzę wyraźnie w strumieniu świetlnym oświetlającym pojazd poprzedzający, nie widzę też wygaszania/tunelowania fragmentu strumienia od góry, a niebieska ikona świeci na liczniku.
- wyprzedzając na autostradzie, środkowym pasem, wygasza/tuneluje część strumienia świetlnego po lewej stronie/pasie autostrady, jednak mam wrażenie, że prawy nadal świeci jak światło drogowe, bez wygaszania/tunelowania strumienia i oślepia wyprzedzany pojazd jadący prawym pasem, niebieska ikona świeci na liczniku.
Forscan nie wyświetla żadnych błędów, nie mam tez żadnych komunikatów z pojazdu.
W Fordzie Mondeo (2019) Ford Dynamic Led sprawa jest prosta, tam nie mam wycinania/tunelowania strumienia– system włącza bądź wyłącza światła drogowe zapalając lub wyłączając ikonkę na pulpicie i widać to wyraźnie w strumieniu świetlnym.

Szikaka jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania