Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Forum Ogólne > Ford Garage > LPG
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 21-02-2008, 11:56   #1
Sieno
ford::average

Model: Focus C-MAX
Silnik: 2.0 TDCI
Rocznik: 2004
Domyślnie Gasnący silnik na wolnych obrotach Focus 1,6 2000r KME

Witam wszystkich i od razu proszę o pomoc !
Posiadam focusa z 2000r 1,6 z instalką KME chyba IV gen z lubryfikatorem i ostatnio mam ogromne problemy z gasnącym silnikiem a objawy są takie:

Po uruchomieniu silnika jest oki, następnie przechodzi na gaz i jest oki, ale gdy np dojeżdżam do świateł albo po prostu wcisnę sprzęgło to gaśnie. Obroty spadają początkowo do 1100 a następnie opadają gwałtownie prawie do 0 po czym silnik jeszcze próbuje wstać podchodzi do 800 i pada. Nie wiem czy to felerny gaz czy coś innego ale staram sie tankować tylko an orlenie czasem na BP
Jest to bardzo uciążliwe. Mechanik rozkłada ręce i mówi że nic sie nie da zrobić (bo te modele tak mają) bo on może tylko składem mieszanki sterować i tyle w zasadzie, dodam że na benzynie chodzi super może ze dwa razy zdarzyło mi sie że zgasła po wciśnięciu sprzęgła. Spalanie średnie na gazie o ok 10-11 l/100
Aha jeszcze jedno ostatnio zapalił sie check engine więc podłączyli do kompa i się okazało, że za bogata mieszanka więc zmniejszył mi ją mechanik i jeszcze bardziej gaśnie.
Już nie wiem co mam z tym zrobić i chyba sprzedam auto bo mi nerwy puszczają.

Jeżeli ma ktoś jakieś sugestie to proszę o poradę

Pozdrawiam Sieno

Sieno jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 21-02-2008, 16:34   #2
karex
ford::expert

Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07
Domyślnie Re: Gasnący silnik na wolnych obrotach Focus 1,6 2000r KME

Cytat:
dodam że na benzynie chodzi super może ze dwa razy zdarzyło mi sie że zgasła po wciśnięciu sprzęgła.
Czyli nie jest tak super bo mi na benie zgasł tylko raz i dało mi to powód do wyczyszczenia krokowego (wcześniej na gazie sobie falował).
A więc tzw. silnik krokowy do czyszczenia zwany również regulatorem wolnych obrotów itd. Poszukaj opisów na forum.
Jeżeli to nic nie da to przychodzi mi jeszcze na myśl tzw. odma (lub raczej jej pochodna), ale to raczej odpada.
karex jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 22-02-2008, 08:57   #3
Sieno

Dziękuję bardzo za podpowiedź, spróbuję go dziś przeczyścić albo podjadę na warsztat.
Strasznie uciążliwa sprawa, bo na każdym skrzyżowaniu gaśnie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 22-02-2008, 20:32   #4
zbys24
ford::advanced

Imię: Zbyszek
Model: kuga
Silnik: 2,0 tdci
Rocznik: 2015

Obstawiał bym , membrany parownika, ewentualnie listwa wtrysków ( jeżeli matrix to wymiana ,jak valtek to naprawa ). I jeszcze ustawienia , szczególnie ciśnienie gazu na wolnych obrotach.
Jedź do innego gazownika ,co ma program do KME i niech popatrzy i wyreguluje.A lampka check engine , może coś źle podpięta ta instalacja i wywołuje błąd.
Stary 23-02-2008, 21:39   #5
giciarz1
ford::beginner

witam jesli na benzynie smiga a na gazie gasnie zmien warsztat lpg nad silnikem krokowym bym raczej sie niezastanawial.Usterka lezy w instalacji wyregulowac ja poprawnie jesli sie nie da to moze parownik czesto sie zdarza ze ok 80000 tys km i sa do wymiany niepolecam regenaracji ruzne efekty tej naprawy bywaja,lepiej dolozyc 100pln i miec spokuj pozdrowienia i szerokosci
giciarz1 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 25-02-2008, 10:59   #6
Sieno

Instalacja ma dopiero 15000 tyś przejechane. Spróbuję znaleźć innego gazownika w Katowicach tamten jest z Młoszowiej koło Trzebinii i mam trochę daleko do niego.
Denerwujące jest to ciągłę odpalanie silnika na światłach.
Silniczek krokowy przeczyściłem, był trochę zasyfiony niestety czyszczenie nic nie dało.
Odpowiedz

Zasady postowania