![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Darek
Model: S-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2011
|
Witam,
kiedy kupowałem MKIII zależało mi na szybie przedniej ogrzewanej ale niestety kupiłem bez. Ostatnio kamień uszkodził mi szybę przednią i postanowiłem wymienić na szybę ogrzewaną. Na dzisiaj mam oryginalny włącznik, wykonaną prawie całą instalację do ogrzewania z oryginalnymi wtyczkami do skrzynki bezpiecznikowej oraz szyby. Pozostało mi jeszcze podłączenie 2 kabelków ( jeden biegnie od przekaźnika do modułu GEM oraz drugi podaje sygnał na lampkę włącznika). Moje pytanie: Czy ktoś się w to bawił i może mi powiedzieć w jaki sposób znaleźć pin 23 modułu GEM(jak policzyć i wypiąć odpowiednią kostkę) oraz dokąd biegną kabelki od włącznika ogrzewania szyby przedniej w modelach bez tej szyby? Jak ktoś może podać bezpośredni kontakt telefoniczny do siebie to będę wdzięczny. Jestem mieszkańcem Bydgoszczy. Darek |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Imię: Rysiek
Model: Mondeo [MK3]
Silnik: 2,0 TDDi
Rocznik: 2001
|
Ja mam kolego takową grzaną szybkę. Mogę ci wysłać zdjęcie mojego modułu i jak dobrze mi się wydaje to piny wchodzą od strony wnętrza samochodu więc będzie widać je. Może uda ci się porównać i wyodrębnić ten od szyby.
|
|
|
#3 |
|
ford::professional
![]() Zarejestrowany: 21-12-2006
Model: Mondeo Sedan Ghia
Silnik: 2.0 TDDI
Rocznik: 2001
|
Ale najprawdopodobniej nie wystarczy podpiąć moduł GEM. Musisz mieć ten modulik jeszcze odpowiednio zaprogramowany.
|
|
|
#4 |
|
ford::beginner
![]() Imię: Darek
Model: S-Max
Silnik: 2,0 TDCI
Rocznik: 2011
|
Witam ponownie,
zlokalizowałem miejsce gdzie kończy się kabel od lampki na włączniku ogrzewania, ale nadal mam problem z modułem GEM, aby sprawdzić czy ta funkcjonalność działa muszę wiedzieć jak są opisane piny i na którą z 6 kostek wchodzą kable włączające podgrzewanie szyby. Problem z lokalizacją może polegać również na tym, że przewód włączający ogrzewanie nie wchodzi bezpośrednio na GEM tylko idzie przez jakąś kostkę gdzie dalej nie jest pociągnięty do GEM i dlatego nie mogę zlokalizować miejsca wejścia i wyjścia sygnału z GEM. Jeśli się to nie uda lub GEM nie będzie obsługiwał ogrzewania szyby przedniej pozostanie mi wykonanie prostego układu elekronicznego załączającego szybę na określony czas. Czekam więc na jakieś dodatkowe informacje od osób które się z tym problemem zmagały lub mają program TIS dla MK3. Dzięki, Darek |
|
|
|