![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::amateur
![]() Zarejestrowany: 06-05-2009
Model: Ford Focus MK1
Silnik: 1.6 ZETEC v. GHIA
Rocznik: 1998
|
Witam Forumowiczów,
mam problem jak w temacie - w przednim prawym kole występuje nierównomierne zużywanie się bieżnika - część zewnętrzna jest praktycznie "łysa", środek i część wewnętrzna jest OK. W lewym kole zjawisko też występuję ale na znacznie mniejszą skalę. Co może być powodem takiego zjawiska? 2 miesiące temu miałem przegląd i zbieżność wówczas była OK, zawieszenie w kilku miejscach było "do roboty" m.in. w tym kole, w którym występuje problem (wymieniłem w nim łącznik stabilizatora i sworzeń; sworzeń wymieniłem również w lewym kole). Nie wiem czy to ma związek, ale mniej więcej w tym samym czasie w którym pojawił się problem z oponą, pojawił się również problem z dziwnym piszczeniem prz hamowaniu i skręcaniu (szczególnie skręcaniu), przy niewielkiej prędkości na rozgrzanym silniku. Przy zimnym silniku piszczenie nie występuje. Czy mechanik robiąc zawieszenie mógł coś spartaczyć? Co myślicie i radzicie? |
|
|
|
|
|
#2 |
|
ford::average
![]() Zarejestrowany: 24-07-2008
Model: Focus, Focus II
Silnik: 1.6, 1.8 tdci Platinium X
Rocznik: 1999, 2006
|
Piszesz że na przeglądzie było ok ze zbieżnością, a czy ustawiałeś zbieżność po remoncie zawieszenia???
|
|
|
|
|
|
#3 |
|
|
Nie wiem czy ustawiali zbieżność ale sądzę, że raczej nie.
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Rocznik: 1999, 2006
|
No to już wiesz dlaczego masz nierównomiernie zużyty bieżnik!
Jedź na ustawienie zbieżności, powinno pomóc wg. mnie. Już nigdy bym na twoim miejscu nie pojechał do tego mechanika - przez to że ci nie poinformował że po grzebaniu w przednim zawieszeniu trzeba zbieżność ustawić w focusie. |
|
|
|
|
|
#5 |
|
|
Dzięki za info i poradę. Pojadę dziś do niego i napiszę jak skończyła się sprawa.
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
|
A więc, mechanik u którego robiłem zawieszenie nie robi zbieżności, a na pytanie czemu mnie nie poinformował o takiej konieczności opdowiedział, że "niemożliwe, gdyż każdego klienta o tym informujemy". Mniejsza o to, finał jest taki, że pojechałem do innego, ustawiłem zbieżność, piski ustały, natomiast doszedł wydatek z wymianą obu przednich opon (gość od zbieżności stwierdził, że trzeba wymienić bo samochód może ściągać).
Jeszcze raz dzięki za poradę. |
|
|
|
|
|
#7 |
|