Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 15-12-2009, 17:35   #1
Hefas
ford::beginner

Model: Fiesta
Silnik: 1.3i+lpg
Rocznik: 94
Exclamation Brak podświetlenia deski

Witam
mam problem gdyż po włączeniu świateł nie załącza mi się podświetlenie zegarów. Problem wystąpił gdy zamieniłem jedną z żarówek na inną, gdy nie chciało chodzić spróbowałem założyć tą starą ale nic, kupiłem 2 nowe żarówki lecz dalej nie świeci. Jest do tego jakiś bezpiecznik czy coś? Przeszło mi przez myśl że może bezpiecznik się skopcił.

Hefas jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2009, 18:01   #2
narli1989
ford::average

Model: Mondeo MK2, Fiesta MK6 LIFT
Silnik: 1.8 TD, 1.4 TDCi
Rocznik: 1997, 2006
Domyślnie Odp: Brak podświetlenia deski

sprawdź bezpieczniki, na pokrywce od nich masz rysunek z numerami który od czego jest, a jak nie znajdziesz odpowiedniego to sprawdzaj po kolei czy spalony czy nie, myślę że bezpiecznik z tych co mają 5A
narli1989 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 15-12-2009, 18:38   #3
Hefas

sprawdzałem wszystkie bezpieczniki i all są dobre, hmm 5A nie posiada moje autko. Problem się zaczął gdy włożyłem inną żarówkę niż powinna być chyba coś pyknęło ale nie jestem pewny i po włożeniu standardowej już nie świeciło.
Stary 15-12-2009, 19:14   #4
skola
ford::professional

Model: Ford Fiesta √ι-ק
Silnik: 1753 ccm Diesel + 6 turbosprężarek i klacz ;-D
Rocznik: 1997

Prosta sprawa najprawpodobniej wsadziłeś leda ?? :> a on ma większy opór niż zwykła żarówka i spaliła ci się ścieżka która dochodzi do żarówek. Ciężka sprawa ja musiałem wyjać cały licznik aby sprawdzić czy nie ma jakiegoś spięcia i wlutować nowy kabel . PS to nie ma nic wspólnego z bezpiecznikami.
Stary 15-12-2009, 20:06   #5
Hefas

zgadza się leda, czyli muszę wyciągnąć cały ten licznik i sprawdzić to oraz w razie czego przylutować jakiś kabelek?
Stary 15-12-2009, 22:20   #6
skola

Nad licznikiem jest taki najprawpodobniej pasek zielonkawy z dwoma ścieżkami one się zwężają w kilku miejscach i sa bardziej podatne na przepalenia. W najgorszym wypadku przepali się tuż przy kostce a w najlepszym gdzieś posrodku tak czy inaczej musisz wykręcić licznik ( a aby dokładnie to zbadać także odpiąc linke od prędkościomierza (ułatwi to dostęp) patrzysz gdzie się przepaliło igła zcierasz warstwe farby i lutujesz kabel. Nię wkładaj nigdzie w desce rozdzielczej ledów bo scierzki się przepalą na 100 %
Stary 16-12-2009, 15:36   #7
Hefas

mam jeszcze pytanie po ściągnięciu zegarów z tylu mam wsadzona żarówkę w pozycje nr 1 zaznaczona na rysunku a co z reszta tzn. 3 wolnymi miejscami powinny tam być żarówki czy nie??
Załączone Obrazki
Typ Pliku: jpg DSC01136.jpg (87.4 KB, 25 wyświetleń)
Typ Pliku: jpg DSC01137.jpg (87.2 KB, 26 wyświetleń)
Stary 16-12-2009, 17:58   #8
skola

pozycja 1 to hamulec ręczny czyli na pewno patrząc na zdjęcie dwa to po jego lewej stronie to jest kontrola trakcji albo ABS (nie masz więc nie ma lampki) patrząc od 1 po prawej stronie są to świece żarowe jeśli nie masz diesla to nie masz lampki a następne to kontrola poduszek powietrznych (sprawdza podłączenie i sprawność) jeśli nie masz to nie ma lampki. Na pierwszym zdjęciu widzę ze próbowałeś dać lampkę w gnieździe zaraz z lewej strony Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. tam nie ma nawet styku aby ją podłączyć więc zbędna lampka. Zostaw tak jak jest czyli lampka w miejscu 1, bo diesla nie masz , poduszek tez nie i abs tez nie. Zrób zdjęcia gdzie przepaliła się ścieżka z podświetlania zegarów jako przestroga dla innych aby nie dawali ledów w zamian za zwykłe żarówki.

Zasady postowania