Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Mondeo
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 19-12-2009, 22:12   #1
Dex85
ford::average

Model: Mondeo ST220
Silnik: 3.0 V6
Rocznik: 2002
Domyślnie Światła STOP świecą cały czas

Witam, problem jest następujący: mam hak oraz przyczepkę, po podłączeniu której zawsze paliło mi bezpiecznik od świateł stop (po odpięciu przyczepy i wymianie zawsze wszystko wracało do normy). Ostatnio po przewożeniu motocykla do rodziców na zimę bezpiecznik standardowo spłonął, jednak tym razem niestety po wymianie ciągle go paliło. Okazało się że potopiło kable przy czujniku przy pedale. Przelutowałem uszkodzony fragment, bezpiecznik przestało palić, tylko że stop świeci teraz cały czas! Wogóle nie reaguje na pedał. Czujnik sprawdzony, kable puszczone nowe...skonczyły mi się pomysły....aha lampy tylne też sprawdziłem

Stary 19-12-2009, 22:59   #2
maciekevi
ford::advanced

Model: Ford Mondeo
Silnik: 1.8 TD
Rocznik: 1996
Domyślnie Odp: Światła STOP świecą cały czas

sprawdź jeszcze raz ten czujnik, coś w nim musi być nie tak.
Stary 19-12-2009, 22:59   #3
misiek510
ford::beginner

Model: Mondeo mk3
Silnik: 2.0 TDDI (115 KM)
Rocznik: 2001

Witam
sprawdź BPP [break pedal position] czyli przetacznik na pedale hamulca który załącza światła gdyż możliwe ze podczas zawarcia zgrzał się on na stale i nie odbija stąd efekt stałego świecenia stopu
Pozdrawiam
misiek510 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 20-12-2009, 01:33   #4
Dex85

Dzieki za reakcje. otoz czujnik sprawdziłem kilkakrotnie. instalacja swiateł stop wygląda następująco: 3 kostki, jedna do czujnika przy hamulcu, druga przy sprzegle (czerwony czujnik,podobny do tego od hamulca, nie mam pojecia do czego sluzy). Obie łączą się w trzecią kostkę, na samej górze pod dechą przy podszybiu. Za tą kostką już kable wyglądają ok, tzn nie są potopione. Czarny czujnik przy pedale hamulca sprawdzony kilkakrotnie, czerwony tez wyglada ok, zreszta nie wiem do czego sluzy wiec go nie ruszalem. na chwilę obecną podpiąłem stop rzeźniczą metodą: kostka na górze rozłączona, w miejsce bezpiecznika stopu wetknięte 2 wsówki połączone kablami z czujnikiem. niby wszystko działa ale chciałbym dojść o co chodzi i jak przywrócić stan właściwy bo irytuje mnie taka jakość wykonania. Kable między wszystkimi trzema kostkami przelutowałem prawidłowo. Wygląda jakby było zwarcie w instalacji gdzies dalej (spod podszybia kable muszą łaczyc się z wiązką główną pod maską, a to już za duże wyzwanie żeby to pruć). Czy oprócz bezpiecznika jest może jakiś przekaźnik od stopu? bo w opisie nie znalazlem...
Stary 20-12-2009, 22:25   #5
Dex85

Widze ze bez wizyty u elektryka sie raczej nie obejdzie...Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

Zasady postowania