![]() |
|
|||||||
|
Dołącz teraz!
|
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
|
|
#1 |
|
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 27-12-2009
Model: Mondeo Ghia Mk3
Silnik: DuraTec HE 2.0
Rocznik: 2001
|
Witam ok. 1,5 roku temu kupiłem forda mondeo ghia mkIII 2001 Duratec He w benzynie.
I od pół roku co nocy wyciągam jedną klemę żeby nie pobierał prądu ( po 4 godzinach nie odpalę go). Od kupna tego samochodu co dziennie odłączam akumulator. nie wiem co jest grane. Każdy bezpiecznik wyciągałem i patrzałem czy jest iskra na klemie gdy stykam akumulatora lecz nic nie znalazłem. Mam parę Pytań Gdzie mogę znaleźć schemat elektryki w tym mondeo? Czy ktokolwiek miał taki problem ze swoim samochodem? I czy gdzieś indziej niż koło komputera są bezpieczniki? Co jest źle? Z góry dzięki za pomoc Paweł |
|
|
|
|
|
#2 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
![]() Zarejestrowany: 14-07-2008
Model: Ford Escape/Fusion
Silnik: 3000 benzyna + Stag Qmax / 1.4 benzyna
Rocznik: 2003/2005
|
W Mondeo są dwie skrzynki bezpieczników, jedna w komorze silnika, koło akumulatora, a druga w kabinie, nad lewym butem kierowcy. Sprawdzanie, przez dotykanie klemą do zacisku akumulatora jest za mało dokładne, należy użyć miliamperomierz. Najprostszy miernik można kupić już za kilkanaście złotych, a na pewno czasem się przyda.
Można powiedzieć, miernik - kilkanaście złotych, satysfakcja z własnoręcznie dokonanej naprawy – bezcenna. Ostatnio edytowane przez darmodziej ; 04-01-2010 o 10:01 |
|
|
|
|
|
#3 |
|
FCP member
![]() Imię: Karol
Model: Ford Mondeo MK4
Silnik: 1,6 ecoboost
Rocznik: 2012
|
Napisałeś, że po 4 godzinach od zgaszenia już nie możesz uruchomić silnika.
Wg mnie nieprawdopodobne jest, aby prąd nawet rzędu 0,5 A spowodował tak szybkie rozładowanie. Wg mnie masz walnięty akumulator, zapewne jedna z cel siadła. Jeszcze jedno: sprawdzałeś napięcie w instalacji jakie jest podczas pracy silnika? |
|
|
|
|
|
#4 | |
|
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 15-01-2005
Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07
|
Cytat:
I kogoś do pomocy i po kolei wyciąganie bezpieczników i przekaźników. Oczywiście na wyłączonym zapłonie. Najczęściej za znaczne pobory prądu przy wyłączonym zapłonie odpowiedzialne są: - źle podłączone radio lub uszkodzone (najczęściej nieoryginalne) - źle zamontowany dodatkowy wzmacniacz audio - przebicie na rozruszniku lub alternatorze albo przetarcie/przygniecenie na przewodach idących do nich - przetarcie lub przygniecenie do czegoś czerwonego przewodu idącego do skrzynki z bezpiecznikami w komorze silnika lub idącego z tej skrzynki do skrzynki pod konsolą. Ale mała szansa bo one są dobrze izolowane. ewentualnie mógł zawisnąć któryś przekaźnik ostatecznie padnięty moduł GEM lub główny sterownik samochodu silnika ECU/PCM (nie sugerować się tymi ostatnimi nazwami ECU/PCM celowo zamieszałem). Daj znać co i jak.
|
|
|
|
#5 | |
|
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#6 | |
|
|
Cytat:
Napięcie jest 13,9 V. do 14 V. Na Światłach 13,6 V. |
|
|
|
|
|
|
#7 | |
|
|
Cytat:
Samochód jest niemodyfikowany nie ma wzmacniacza. Alternator i rozrusznik odpada zostały odłączone i nic zmiany. Przewody sprawdziłem nie są przetarte ani przygniecione. I teraz pytania. Co to jest moduł GEM? Główny sterownik czy chodzi Ci o komputer? Dzięki za odpowiedzi Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
Cytat:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
|
[QUOTE=darmodziej;1324284]Skoro masz miernik, to już połowa sukcesu, pytanie tylko, jaki to miernik.
Miernik mam taki: http://www.rtv.megasam.info/images/miernik_1.jpg Ps.Ale sprawdzę to dopiero w sobotę ponieważ teraz idę 4 dni do pracy na dzień. Odezwę się w sobotę jak sprawdzę. Jakiekolwiek pytania codzienne będę na forum. :-) Dzięki Paweł |
|
|
|
|
|
#10 |
|
FORD|ZAWODOWIEC
|
No to mamy pełną jasność. Podłącz czarny (ujemny) kabel do gniazda oznaczonego COM, czerwony (dodatni) do gniazda 10ADC, pokrętło ustaw na 10A i do dzieła. Zakresu nie zmieniaj, bo następny jest dużo mniejszy, (200mA, czyli 50 razy mniej) a u Ciebie spodziewam się kilku amperów.
|
|
|
|