![]() |
|
Dołącz teraz!
|
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum! |
![]() |
|
Narzędzia wątku | Przeszukaj ten temat |
![]() |
#1 |
ford::average
![]() Zarejestrowany: 08-11-2005
Model: MK III kombi TitaniumX
Silnik: 2,2 TDCi
Rocznik: 2007
|
![]()
Uzdrowiłem swojego TD. Był problem z odpalaniem i pracą silnika. Mocno kopcił, dużo palił, brakowało mu mocy, itd...
Wystarczyło wymienic elektrozawór w pompie wtryskowej (lucas). Tyle, że ja zrobiłem to na końcu. Wcześniej sprawdziłem wtryski, ciśnienie, zmieniłem świece żarowe. Teraz pali na tzw dotyk, nie kopci, wróciła mu moc. Ma też mniej palic (palił średnio 9l, potrafił też więcej). Wróciło turbo, mam całkiem inne autko. Jednak koszt takiego zaworu jest niemały. Może ktoś ma podobny problem... pozdrawiam. |
![]() |
![]() |
![]() |
#2 |
![]() Zarejestrowany: 26-11-2005
|
![]()
dobra wiadomosc. oby ci teraz wiernie sluzyl
![]() |
#3 |
ford::beginner
![]() Zarejestrowany: 30-12-2005
|
![]()
Witam Mozesz podac koszt tego zaworu i gdzie sie on znajduje Przypuszczam,ze mam to samo uszkodzone
|
![]() |
![]() |
![]() |
#4 |
|
![]()
Elektrozawór ten znajduje się w pompie wtryskowej (lucas). Nie wiem jak się on fachowo nazywa, nie znam jego symboli. Jego błędną pracę pokaże komputer. Fachowiec bez kompa powiedział mi co boli mojego TD po podniesieniu maski i włączeniu zapłonu. Widziałem co pokazywał komputer przed i po wymianie zaworu. Mechanik powiedział, że zawory te wytrzymują max 120 tyś. km. Po jego wymianie całkiem inna praca silnika. Nie wiem czy sam sobie poradzisz z jego wymianą, trzeba dobrac się do kostki i wymienic w niej bolce z przewodami. U mnie cała wymiana trwała max 30 min, a komputer w moim mondim nie wykazywał błędów. Zapłaciłem za wszystko 600zł. Nie wiem czy to dużo czy mało. Może inne warsztaty biorą mniej.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#5 |
![]() Zarejestrowany: 14-11-2005
|
![]()
miałem kiedyś ten sam problem w oplu astrze 1.7 TD , ale udało mi sie opchnąć auto z felerem.
Jak do tej pory mondeo spisuje się wysmienicie,czasem jak mu depne to zakopci na biało ogólnie spoko |
![]() |
![]() |
![]() |
#6 |
![]() Zarejestrowany: 17-08-2005
Model: mondeo
Silnik: 1.8
Rocznik: 2002
|
![]()
Elektrozawor, ten co odcina paliwo po przekreceniu kluczyka zeby zgasic silnik??? U mnie on tez siadl ale objawem bylo "niemoznosc" zgaszenia silnika, kupilem to ustrojstwo za jedyne 60zl.
|
![]() |
![]() |
![]() |
#7 |
ford::expert
![]() Zarejestrowany: 15-01-2005
Model: Mondeo Mk4 i Mk5 oczywiście kombi
Silnik: DW10C 140KM i EcoBlue 190KM
Rocznik: 2012.05 i 2021.07
|
![]()
A więc tak ten "elektrozawór" to się nazywa impulsator lub impulsator wtrysku [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] tego ustrojstwa.
Natomiast objawy kopcenia mogą również powstawać przez uszkodzone membranki [Tylko zarejestrowani użytkownicy widzą linki. ] No i to by było chyba na tyle poprawiłem linki na działające
![]() |
#8 |
|
![]()
do... karex[/b]
Tak.... to dokładnie ten zawór. U mnie po wymianie tego ustrojstwa objaw kopcenia już się nie pojawia. Tak jak wczesniej pisałem mam nie to auto. [ Dodano: 2006-01-18, 14:17 ] ___________________________________ Dzięki Karol za pozdrowienia i pomoc.... Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.)) |
![]() |
![]() |
![]() |
#9 |
![]() Zarejestrowany: 14-02-2005
|
![]()
a gdzie można kupić ten zawór? czy są tylko oryginały, czy może podróbki? ile kosztuje sam zawór?
![]() |
#10 |
|
![]()
Zawór - impulsator ten wymieniono mi w warsztacie, który zajmuje się naprawą pomp wtryskowych. Mam założony zamiennik, ale one też się ponoc świetnie sprawdzają. Orginalne są droższe. Popytaj w dobrych sklepach to powinni Tobie go zamówic. Ja za wszystko zapłaciłem 600zł (zawór, robocizna, podłaczenie pod komputer). Nie wiem jaka jest faktyczna jego cena, za niewiedzę się płaci. Pytałem o niego w ASO i dowiedziałem się, że samego tego impulsatora w sprzedaży nie mają, zaproponowano mi całą pompę Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
|
![]() |
![]() |