Forum Ford Club Polska

Sprawdzanie Numeru VIN

Wróć   Forum Ford Club Polska > Samochody > Ford Fiesta
Rejestracja FAQ Kalendarz Dzisiejsze posty Szukaj

Komunikaty

Dołącz teraz!
Zapraszamy do rejestracji!
Dołącz już teraz do największej społeczności miłośników Forda w Polsce. Zarejestruj się i uzyskaj pełen dostęp do wszystkich działów, tematów i opcji jakie oferuje forum!

Odpowiedz

Narzędzia wątku Przeszukaj ten temat
Stary 10-02-2011, 17:55   #1
ederos
ford::beginner

Model: FF2
Silnik: 1.6 Duratec-16V Ti-VCT
Rocznik: 2006
Domyślnie Panel sterowania nawiewem

Teść zakupił Fieścinkę z 2006 (po lifcie). Kilka drobiazgów jest do zrobienia, w tym nawiew - nie działa sterowanie kierunkiem nawiewu - bez względu na ustawienie pokrętła leci na wprost. Czytając forum spotkałem się z podobnymi tematami gdzie przyczyną były wysunięty wężyk podciśnienia lub zapchany filtr kabinowy. Jednak podejrzewam, że przyczyna u nas jest inna (filtr wymieniony a nawiew nie idzie na szybę). Pokrętło bardzo lekko (bez oporów) można obracać i to dowolną ilość razy w jedną stronę więc sądzę, że po prostu wypadło cięgno z pokrętła. Chcę się do niego dobrać.
I tu pytanie: jak mam rozebrać panel by go nie uszkodzić?

foto panelu
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.

ederos jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2011, 08:45   #2
kubaw20055
ford::expert

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010
Domyślnie Odp: Panel sterowania nawiewem

Wystarczy wyjąć radio, tylko trzeba mieć płaskie 4 "wyjmaki". I myślę, że nie trzeba dalej rozbierać konsoli , tylko zobaczyć czy linka obustronnie zakończona "gwiazdkami" po prostu nie wypadła z pokrętła albo z drugiej strony pod deską z lewej strony schowka z tyłu. Stawiam, że to właśnie to skoro pokrętło "luźno" się kręci.Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 11-02-2011, 15:46   #3
skola
ford::professional

Model: Ford Fiesta √ι-ק
Silnik: 1753 ccm Diesel + 6 turbosprężarek i klacz ;-D
Rocznik: 1997

Albo linka wypadła albo gdzieś plastik jest wyłamany
Stary 12-02-2011, 12:35   #4
ederos

Dzięki za porady, dziś próbowałem wyjąć radio ale sposoby na pilniczki lub wyjmaki z karty się nie sprawdziły - w poniedziałek nabędę wyjmaki i zobaczymy cóż tam się porobiło Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 12-02-2011, 13:53   #5
kubaw20055

Imię: Kuba
Model: Fiesta mk4 i pół/Fusion FL/ Focus mk3.0/ Fiesta mk7
Silnik: 1.3/1.4 Duratec/ 1.6 TDCI/ 1,25
Rocznik: 2000/2006/2011/2010

Ostatecznie nie trzeba wyjmować radia, wystarczy wyjąć schowek przed pasażerem i po lewej stronie pięknie widać tą linkę i pokrętła i da się to łatwo zrobićGoście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
kubaw20055 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-02-2011, 08:02   #6
ederos

Zrobione Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Zakupiłem wyjmaki i wyjąłem radio. Niestety dostęp jest bardzo ograniczony, wręcz prawie żaden więc musiałem częściowo zdemontować konsolę.
Jak podejrzewałem linka nie była zamocowana w pokrętle. Wszystko działa, teść zadowolony, flaszka padła Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Dzięki za pomoc Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Stary 01-04-2011, 20:24   #7
robert2609
ford::average

Imię: ROBERT
Model: fiesta
Silnik: 1.4TDCI
Question demontaż panelu sterowania nawiewem

witam,chodzi o to,że podczas włączania wentylatora nawiewu gasnie połowa podświetlenia z tymi 3ma pokrętłami,delikatnie puknę i się zaświeca!proszę o krótki opis jak mam się dostać do tych żaróweczek co i jak rozbierać,rozkręcać żeby czegoś nie połamać!
robert2609 jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 13-04-2011, 18:43   #8
emonkey
ford::advanced

Model: Ford Fiesta mk5
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2002
Domyślnie Odp: demontaż panelu sterowania nawiewem

No więc tak, potrzebujesz śrubokręt gwiazdkę i płaski, gwiazdkę do wszystkich śrub, a płaski to wyciągnięcia włączników.
1) otwierasz schowek, tam masz z 2-3 śruby (jeżeli chcesz też zdemontować schowek, to trzymają go dwie śruby od dołu na zawiasach),
2) pod regulacją nawiewu masz 3 śruby,
3) pod schowkiem po lewej strony (schowek koło złącza diagnostycznego, otwierasz i je widzisz) masz dwie śruby,
4) nad pedałami masz z 3 śruby,
5) chyba od lewej strony osłonny nawiewów jest jedna albo dwie śruby,

Po odkręceniu śrub z punktu 3 i 4 obudowa przed kolanami kierowcy powinna się łatwo zdemontować (trzyma ją jeszcze jeden zatrzask - chyba)

6) wyjmujesz śrubokrętem płaskim włączniki ogrzewania szyby, te w osłonie nawiewu po prawej stronie radia (cały panel - nie pojedynczo), wystarczy podważyć z dwóch stron śrubokrętami albo z jednej i wyskoczy, pod tym są jeszcze dwie śruby na gwiazdkę, jak się o tym zapomni to plastiki połamane, wiem po sobie Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum. )
7) odciągasz osłonę nawiewów Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum., trzymają ją jeszcze z dwa zatrzaski.
A później to już skręcasz.
Uważaj na linkę regulacji temperatury, trudno się ją demontuje a także na przewody od klimatyzacji jak masz.
Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez emonkey ; 15-04-2011 o 22:20
emonkey jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 16-02-2012, 19:27   #9
emonkey
ford::advanced

Model: Ford Fiesta mk5
Silnik: 1.4 TDCi
Rocznik: 2002

A ktoś, mi może odpisać, bo coś mi słabo świeci podświetlenie pod pokrętłem regulacji nawiewu, u Was także?

Pozdrawiam

Ostatnio edytowane przez emonkey ; 16-02-2012 o 19:31
emonkey jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Stary 18-02-2012, 19:30   #10
Skolmi

Model: Focus, Fusion
Silnik: PNDD + LPG, FXJA + LPG
Rocznik: 2018, 2006

Cytat:
Napisał emonkey Goście nie mogą oglądać obrazków w postach. Zarejestruj się klikając tutaj aby uzyskać pełen dostęp do forum.
No więc tak....
Opis się przyda, ale dla 2006 r. będzie komplikacja w postaci dodatkowego mocowania za radiem.
Skolmi jest offline   Odpowiedź z Cytatem
Odpowiedz

Zasady postowania