Zobacz pełną wersję : [S-MAX 2006-2015] Program konfiguracji samochodu - ELMconfig

Strony : 1 [2] 3 4 5 6

kolopeter
19-04-2013, 13:29
oglądałem na aledrogo IC i w sumie znalazłem jeden z opisem ,ze do 2.0 i 2.2 , więc przepływem się zbytnio nie różnią. a nawet jeśli trzeba by wymienić, to jest to kwota między 100-300 zl. znalazłem tez jakiś z opisem,że do 2.2 , ale cena ok 400 zł.równie dobrze mógłby być od 2.5 benzyny.
teraz pytanie, czy wystarczy wrzucić soft od 163 km?bedzie to tansze niż jechanie na chip tuning.
Ewentualnie zakup idsa i reklama na aledrogo, że za 200zł wgrywanie softu do odpowiednich silników. koszt idsa zwróci sie po 5 klientach. korci mnie żeby sobie kupić, bo troszke rzeczy wtedy można sobie porobić przy aucie. tylko z drugiej strony robi sie to raz na 2 lata, a znowu taki elm do podstawowej diagnostyki jest wystarczający

mayak
19-04-2013, 15:00
nigdy nie używałem IDSa, ale obawiam się że to nie takie proste - wydaje mi się, że trseba jakoś podłożyć sesję z autem w wersji 163 pod sesję wersji 140 (albo na odwrót), aby 'oszukać' IDSa

a co do liczby klientów, to przed liftem nie było wersji 163, więc podejrzewam, że wersja 140 przedFL i poFL czymś hardware'owym mogą różnić się - jeśli by tak nie było i cała różnica jest w sterowniku silnika, to już od początku eSia oferowaliby wersję 163 za kilka tys. dopłaty do 140 (Peugeot też w 2007 nie oferował mocniejszych niż 140km wersji 2.0 hdi)

mayak
25-04-2013, 10:48
Jest nowa wersja ElmConfiga - 0.2.6!!

Doszła obsługa kopii konfiguracji w zegarach

cybershot
29-04-2013, 13:27
Poza zrobieniem kopii można wgrać aktualizację zegarów czy to jeszcze "pieśń przyszłości"?

mayak
29-04-2013, 13:46
pieśń

zibi967
12-05-2013, 18:49
ELMconfig - tłumaczenie ekranów na j. polski, objaśnienia .
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=170123

ccLot
13-05-2013, 18:32
Odnośnie problemu odczytu BCM i wywalania błędu.
U mnie też nie dawało się odczytać BCM'a dopóki był włączony zapłon. Gdy podłączyłem ELM'a na wyłączonym zapłonie tylko otwarty samochód poszło bez problemu. Zapisywanie nowej konfiguracji też na wyłączonym zapłonie, ale w nowej sesji tzn. nie mogłem odczytać konfiguracji zmienić co trzeba (aktywować tempomat) i wgrać zmienioną za jednym podejściem.
1. Połączenie się, zgranie konfiguracji i zapisanie do pliku.
2. Edycja konfiguracji i zapisanie do nowego pliku.
3. Ponowne połączenie z autkiem odczyt konfiguracji z pliku i zapisanie do BCM'a.
Mam nadzieję, że pomogłem. U mnie zadziałało w MIV 2,5 T z czerwca 2008 roku titanium X i tempomat pięknie śmiga.

Pozdrawiam

slaweek
22-05-2013, 17:37
Dopadło mnie to dziadostwo
correct response from elm timed. received response to request "at z"
wcześniej ELM się łączył ok. Przy próbie sczytania konfiguracji wywaliło mi błąd 37 chciałem zmniejszyć prędkość a tu zonk właśnie ten komunikat i teraz nawet forscanem nie mogę się połączyć. Może ktoś pomóc. Znajdzie się miły kolega z interface co ni uaktywni tempomat? Proszę.
możę walnął elm czy ten bedzie ok http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i3247691518.html nie potrzebuję z przełącznikiem

ccLot
22-05-2013, 18:20
Ja też pobawiłem się w zmianę prędkości i miałem to samo. Kupiłem drugi interfejs i chodzi. Podobno można przywrócić ustawienia fabryczne przez zwarcie pinów, ale co i jak to nie wiem.

slaweek
22-05-2013, 18:56
Moze ktoś coś podpowie
Koledzy plizz dajcie jakiś namiar na sprawdzony interface

mayak
22-05-2013, 21:42
Znajdzie się miły kolega z interface co ni uaktywni tempomat?
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=103819&page=62 - zapraszam do Warszawy :)

tedi_k
22-05-2013, 21:43
...Koledzy plizz dajcie jakiś namiar na sprawdzony interface

Zrozum - sprawdzony wczoraj może nie być dostępny dziś...
Sprzedawcy mają opisy aukcji zrobione rok temu lub dawniej a sprzedają co im dziś lub wczoraj przyszło z Chin...

slaweek
23-05-2013, 07:05
próbowałem edytować aukcję z linku kolegi liosty niestety już w archiwum
może ktoś kto kupował potwierdzić, że to u tego gościa?
http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i3247691518.html

mayak
23-05-2013, 07:59
mega tanio ten elm - zaryzykuj, przecież 45zł z wysyłką to raptem równowartość ok. 8 l. ropy, czyli ok. 100km

slaweek
23-05-2013, 08:33
taki mam zamiar. Zawsze można odesłać 10 dni na zwrot jest bez podania przyczyny.

slaweek
23-05-2013, 14:22
Zrozum - sprawdzony wczoraj może nie być dostępny dziś...
Sprzedawcy mają opisy aukcji zrobione rok temu lub dawniej a sprzedają co im dziś lub wczoraj przyszło z Chin...
Wyczytałem na jednym z branżowym forum że te ELM327 v 1.5 to d.... potłuc nawet producenci nie robią tego z tą wersją to podobno w dalszym ciągu ELM327 v 1.3. Może właśnie dlatego interface 1.5 nie współpracują z elmconfigiem.

marcink719
23-05-2013, 22:59
musze temu stwierdzeniu zaprzeczyc, bo mam wersje 1.5 i dziala :) wiec to nie regula

slaweek
24-05-2013, 04:37
musze temu stwierdzeniu zaprzeczyc, bo mam wersje 1.5 i dziala :) wiec to nie regula
Co tam siedzi w środku nic nie wiadomo. Może ty masz z 1.4b - 1.5 to chwyt marketingowy.

tedi_k
24-05-2013, 07:45
Panowie - tak czy inaczej do pobrania jest nowy ELMconfig 2.7a zawierający m.in. checkbox wyboru typu sterowników USB ELMa. Może to poprawić funkcjonowanie tych wątpliwych sztuk kabelków!

slaweek
24-05-2013, 07:53
Możliwe. Pytanie jedno czy ktoś wie jak przywrócić ustawiena fabryczne ELM. (zworkami) przez nieuwagę coś skopałem prędkościami i zoonk kabelek zdechł.

tedi_k
24-05-2013, 08:01
Datasheet: http://elmelectronics.com/DSheets/ELM327QS.pdf
Podać chwilowo GND na pin 1 układu ELM (MCLR - memory clear) i sprawa załatwiona... Programowalne parametry resetuje się przywierając do masy nogę 28 (dioda sygnalizująca OBD Tx). To oczywiście w oryginale albo dobrej kopii...

slaweek
24-05-2013, 08:16
Panowie - tak czy inaczej do pobrania jest nowy ELMconfig 2.7a zawierający m.in. checkbox wyboru typu sterowników USB ELMa. Może to poprawić funkcjonowanie tych wątpliwych sztuk kabelków!
Gdzie ta wersja. Z linku ściąga mi się 0.2.6

Bump: Datasheet: http://elmelectronics.com/DSheets/ELM327QS.pdf
Podać chwilowo GND na pin 1 układu ELM (MCLR - memory clear) i sprawa załatwiona... Programowalne parametry resetuje się przywierając do masy nogę 28 (dioda sygnalizująca OBD Tx). To oczywiście w oryginale albo dobrej kopii...

Sorry za pytanie laika. GND to wiem masa układu MCLR też znalazłem. Jak zewrzeć GND z MCLR gdzie szukać masy układu. (OK doczytałem- czarny kabelek od USB

mayak
24-05-2013, 08:53
Gdzie ta wersja. Z linku ściąga mi się 0.2.6
http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip

slaweek
24-05-2013, 17:15
Datasheet: http://elmelectronics.com/DSheets/ELM327QS.pdf

Tedi_k czy zwieram w ten sposób (to nie jest mój dokładnie interface ale dokładnie tak ten wkład wygląda:

tedi_k
24-05-2013, 19:49
Jeśli to przy przewodach to masa - to tak.
Osobiście nie robiłem resetu, bo nie musiałem.

slaweek
26-05-2013, 07:55
Jeśli to przy przewodach to masa - to tak.
Osobiście nie robiłem resetu, bo nie musiałem.

Niestety restart nic nie dał. Czekam na interface. Czy Ten przełącznik z uszkodzonego interface gdyby pasował można zastosować?

tedi_k
26-05-2013, 19:32
Niestety restart nic nie dał. Czekam na interface. Czy Ten przełącznik z uszkodzonego interface gdyby pasował można zastosować?

No to zrób jeszcze reset ustawień programowalnych - ten na diodzie led.

slaweek
27-05-2013, 10:32
Witam, dostałęm interface (dzisiaj sprawdzę).
to jest na sterowniku CP210X
więc mam nadzieję, że wszystko bedzie ok.

Witam ponownie. Wszystko jest ok. Udało się uaktywnić tempomat. Dzieki koledzy. Moż etrochę upierdliwy byłem ale co tam lepiej pięć razy zapytac niż obudzić się z reką w nocniku.
a tak na marginesie http://allegro.pl/elm-327-1-4-pl-ford-fiat-renault-opel-honda-elm327-i3247691518.html
gada z naszymi autkami.

bibi717
28-05-2013, 17:22
Witam, Powiedzcie mi taką rzecz. Którego ELM'a mam kupić do mondeo4 1.8TDCI? Bo tak teraz patrzyłem na allegro i tam każdy sprzedawca zachwala swoje. Że to 1.4b jest lepsze, inny że 1.3 bo coś tam a jeszcze inny ze 1.5 bo najnowszy. Chciałbym uruchomić sobie drzwi i kilka innych rzeczy ;)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2

slaweek
28-05-2013, 18:25
Witam, Powiedzcie mi taką rzecz. Którego ELM'a mam kupić do mondeo4 1.8TDCI? Bo tak teraz patrzyłem na allegro i tam każdy sprzedawca zachwala swoje. Że to 1.4b jest lepsze, inny że 1.3 bo coś tam a jeszcze inny ze 1.5 bo najnowszy. Chciałbym uruchomić sobie drzwi i kilka innych rzeczy ;)

Wysyłane z mojego GT-I9300 za pomocą Tapatalk 2
Bierz tego z mojego linka. Działa na 100%

aasci
29-05-2013, 11:59
A co powiecie o tych interfejsach?? Który lepiej brać na USB czy Bluetooth? Co do cen to trochę załamują...

http://shopping.groupon.pl/d-21811060-interfejs-do-diagnostyki

ocinus
29-05-2013, 12:30
Witam.
Koledzy zaczynam zabawę z ELMconfig i od razu mam kilka pytan. Kabelek jaki mam łączy się z autem i raczej działa na HS-CAN i MS-CAN ponieważ jestem w stanie połączyc sie z BCM jak i PDM i innymi modułami. Problem polega na tym ze mogę polączyć się z BCM ale nie moge odczytać konfiguracji auta ani jej zapisac czy coś zmienić.
Mam też 2 błędy na czujnikach parkowania i nie wiem co one oznaczają, a jak najeżdzam na błąd to nie mogę tego odczytać nawet z włączoną czcionką rosyjską.

_sobol_
29-05-2013, 14:39
Który lepiej brać na USB czy Bluetoothjak tylko odpalisz elmConfig, od razu masz info, że NIE NALEŻY używać wersji Bluetooth - dużo bardziej prawdopodobna utrata komunikacji... W trakcie np. zapisywania konfiguracji do auta mogłaby boleć.

Slartibartfast
29-05-2013, 16:41
Bierz tego z mojego linka. Działa na 100%
Też u niego kupiłem, ale z braku czasu leży i się kurzy... Po podpięciu do kompa wywalało jakiś błąd komunikacji. Kruca bomba mało casu :)

tedi_k
29-05-2013, 21:43
...Mam też 2 błędy na czujnikach parkowania i nie wiem co one oznaczają, a jak najeżdzam na błąd to nie mogę tego odczytać nawet z włączoną czcionką rosyjską.

A wystarczy kliknąć na kodzie błędu aby wyskoczyło nowe okienko z pełnym opisem błędu po angielsku...

mayak
31-05-2013, 08:43
Aktualna wersja (2.7b) nie czyta mi konfiguracji z bcma, błąd wyskakuje pod sam koniec. Próbowałem wiele razy.
Wersja 2.6 działa bez problemu
jest u Was?

Krisstter
31-05-2013, 14:27
U mnie działa BCM na 2.7b , Elm bluetooth , auto jak w profilu .

mayak
31-05-2013, 15:30
ale ten wątek jest o używaniu ELMConfiga w S-Maxie - w ff2 skrót 'BCM' to Brake Control Module, a w Mondeo4/Smax to BCM oznacza Body Control module, czyli odpowiednik GEMa w FF2 - mówiąc krótko, zupełnie co innego

ocinus
02-06-2013, 21:21
A wystarczy kliknąć na kodzie błędu aby wyskoczyło nowe okienko z pełnym opisem błędu po angielsku...

Witam.
Kolego, jeśli chodzi o błędy to wiedziałem, że kliknięcie na błąd powinno wyświetlić jego opis, ale u mnie nic takiego się nie pokazało. Teraz mam problem tego typu, że nie mogę połączyć się z autem i wyskakuje taki komunikat

Wcześniej kabelek łączył się tylko nie mogłem z czytać centralnej konfiguracji samochodu. Mam też pożyczony interfejs na bluetooth i on wcześniej też łączył się z autem fakt nie przez elmconfig, ale przez inne programy. Teraz nie mam żadnego połączenia z autem, a wiem, że ten interfejs na bluetooth jest ok., bo dziś sprawdzałem go w Fusionie i działa.
Może jest jakiś bezpiecznik od gniazda diagnostycznego, który się spalił i dlatego nie działa, bo już nie wiem, co robić.

mayak
02-06-2013, 21:36
Kolego, elm na bluetooth'ie można używać do różnych ciekawych rzeczy, ale nie do czytania centralnej konfiguracji

ocinus
02-06-2013, 22:47
Kolego, elm na bluetooth'ie można używać do różnych ciekawych rzeczy, ale nie do czytania centralnej konfiguracji

Kolego wiem że jesteś fachowcem w tym temacie i cieszę się ze ktoś taki jak Ty jest na forum i pomaga, ale mnie chodzi o to że kabel jaki mam jest na usb, który kilka razy połączył się z autem, a teraz ma problem. Może źle się wyraziłem, ale chodzi o to że wczesniej auto łączyło się z elmconfig kablem na usb, a inne programy przez bluetooth teraz nie łączy się wcale. Co do konfiguracji auta to niby łączyło się z BCM ale nie mogłem zapisać tego co pokazało żeby później coś zmienić.
Ogólnie chodzi o to że na dzień dzisiejszy nie mogę się połączyć z autem. Nie działa u mnie na elmconfig i innych programach ani kabel usb ani bluetooth i pytam co sprawdzić w aucie może z OBD jest jakiś problem. Sam już nie wiem i czekam na pomoc.

mayak
03-06-2013, 08:29
i wyskakuje taki komunikat
wcześniej zaglądałem na forum przez komórkę, teraz przez komputer i popatrzyłem na załączony obrazek - czemu wybrałeś drivery FTDI ??????
to jest nowość od wersji 2.7a i moim zdaniem nowość wymagająca poprawienia, więc wróć do standardowych "(V)CP" i najlepiej wróć do starszej (np. 2.6) wersji ELMConfiga z uwagi na mojego posta wyżej na tej stronie (tego: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2021653&postcount=286)

ocinus
03-06-2013, 08:40
wcześniej zaglądałem na forum przez komórkę, teraz przez komputer i popatrzyłem na załączony obrazek - czemu wybrałeś drivery FTDI ??????
to jest nowość od wersji 2.7a i moim zdaniem nowość wymagająca poprawienia, więc wróć do standardowych "(V)CP" i najlepiej wróć do starszej (np. 2.6) wersji ELMConfiga z uwagi na mojego posta wyżej na tej stronie (tego: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2021653&postcount=286)

Kolego jak wybierałem (V) CP to nie mogłem się połączyć, więc wybrałem FTDI, ale z tego, co pamiętam to później połączyłem się po (V) CP.
Spróbuje pobrać 2.6 i sprawdzę tylko zastanawia mnie to ze nie mogę połączyć się nawet innym kablem, którym wcześniej się łączyłem. Może jest jakiś sposób na sprawdzenie gniazda OBD.

mayak
03-06-2013, 09:11
a Twój ELM jest z chipem FTDI?

wybierz VCP i nr portu na jakim melduje Ci się ELM w laptopie (sprawdzić w panel sterowania-> system -> manager urządzeń -> porty COM) i już

dla przypomnienia dla tych co nie czytają całego wątku:
ELMConfig nie działa z portami COM wyższymi od 10 czy 12, więc trzeba ręcznie wymusić niższy numerek (np COM9) jeśli windowsy automatycznie przydzieliły ELMowi wysoki numer. I najlepiej, dla porządku, zawsze podłączać ELMa do tego samego gniazda USB.

_sobol_
03-06-2013, 09:16
pytanie tylko, czemu robisz debugging w odwrotnej kolejności - szukając błędu w miejscu, w którym masz najmniejszą szansę, że go znajdziesz co sprawdzić w aucie może z OBD jest jakiś problem

Prosta analiza (czyt. "użycie logiki"):
1. skoro się łączyło, a przestało, co zmieniłem?
a) wersję oprogramowania (elmConfig)
b) wersję driverów
c) komputer/laptopa???
2. wracam do starych ustawień z 1.a 1.b 1.c i próbuję, skoro "wszystko działało" w tamtej konfiguracji, to jeśli nie popsuł się żaden element "ścieżki", będzie działało. Mając więc działającą wersję, zmieniasz "po kolei" a, b, c i za każdym razem sprawdzasz, czy działa... Proste...

Jeśli Ci się nie chce (bądź nie masz możliwości np. wrócić do poprzednich ustawień), weź jakiekolwiek inne auto z OBDII i sprawdź jakimś innym programem, czy połączysz się z autem. Jeśli nie - albo problem z softem, albo z samym sterownikiem/kablem.

Nie działa u mnie na elmconfig i innych programach ani kabel usb ani bluetooth
Czy sprawdzałeś na kilku komputerach? Uwierz mi, że inna wersja driverów, drobna zmiana w konfiguracji czy aktualizacja pojedynczego komponentu systemu mogą czynić cuda (vel dziwactwa)...
Czy testowałeś przypadek jak wyżej, tj. wziąłeś swój "sprzęt" (laptop + kabelek), podłączyłeś się do innego auta i działa, podchodzisz do swojego i nie działa? Dopiero wtedy szukałbym problemu w aucie...

mayak
03-06-2013, 09:31
pytanie tylko, czemu robisz debugging w odwrotnej kolejności - szukając błędu w miejscu, w którym masz najmniejszą szansę, że go znajdziesz
dokładnie! padnięcie gniazda OBD jest teoretycznie możliwe, ale chyba najmniej prawdopodobne ze wszystkich możliwości

focusmk2.5
07-06-2013, 23:00
Na serwerze http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ pojawiła się nowa wersja ELMConfig oznaczona numerkiem 0.2.8.

mayak
08-06-2013, 00:42
nowa wersja ELMConfiga - 0.2.8b - potrafi czytać, modyfikować i pisać PCM w benzynowych silnikach (1.4-2.0) w FF2, więc można w pełni aktywować tempomat w nich.

Poprawiono też czytanie centralnej konfiguracji w Mondeo4/S-Max/Galaxy3 bo w wersji 0.2.7 to nie działało

focusmk2.5
10-06-2013, 12:25
Jeszcze tego samego dnia, czyli 8 czerwca wyszła kolejna wersja: 0.2.8c

Naprawiono błąd w obliczeniach sumy kontrolnej VID-bloku w modułach SIM28/29 (platforma C1).

mayak
10-06-2013, 12:52
platforma C1 czyli FF2, Cmax Kuga , więc nic związanego z S-MAxem :)

ferolo22
13-07-2013, 09:58
Panowie a powiedzcie mi co może być że po przeinstalowaniu systemu na win 8 i ściągnięciu elma nie chce on odpalić przy każdej próbie włączenia wyskakuje komunikat że brak plików.
Sprawdzałem już parę wersji i ciągle to samo jakieś pomysły?

cliner
13-07-2013, 13:43
Doinstaluj brakujace biblioteki dll,z pierwszych postow poszukaj link.

mayak
15-07-2013, 07:54
Jest nowa wersja ELMCOnfiga - v. 0.2.9
link: http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip

wreszcie poprawnie czyta i zapisuje konfigurację do BCMa i zegarów, więc nie trzeba używać starej wersji

lukaszertel
17-07-2013, 10:33
Ciekawostka, podłączyłem się właśnie wer. 0.2.9 i przy CCD form BCM otrzymuję informację, że wymagana prędkość to minimum 115200 bps.
Na ekranie startowym cokolwiek innego niż 38400 nie pozwala się połączyć.
W wer 0.2.6.7 nie miałem czegoś takiego.
I jeszcze jedno, nie mam zakładki Konfiguracja, jest tylko Informacja i Procedury ani w jednej ani w drugiej wersji.
Podpowiecie coś?:-)

mayak
17-07-2013, 11:04
Ciekawostka, podłączyłem się właśnie wer. 0.2.9 i przy CCD form BCM otrzymuję informację, że wymagana prędkość to minimum 115200 bps.
no to go ustaw na 115200 (najpierw odpal start speed test) - ja mam ustawione na 500000

I jeszcze jedno, nie mam zakładki Konfiguracja, jest tylko Informacja i Procedury ani w jednej ani w drugiej wersji.
nie rozumiem - na trzeciej załączonej przez Ciebie fotce masz jasno napisane "Procedures", wchodzisz tam i klikac aby przeczytał konfigurację z BCMa

lukaszertel
17-07-2013, 19:02
Ustawiłem prędkość na 115200 tyle że konfigurator startowy ELMconfig 0.2.9 się opierał (wyświetlał błąd) więc zrobiłem to tym z wersji 0.2.6 - opcja Set adapter constant speed. Jak zauważył Mayak należy przed tym zrobić test prędkości portu Start speed test. Po tym otrzymałem info że muszę jeszcze zresetować interfejs aby zmiany przyniosły skutek. Po prostu go odpiąłem z obu stron, poczekałem chwilę i wersja 0.2.9 zagadała i odczytała konfigurację.

Co do samych ustawień, to wyłączyłem spryskiwacze przednich lamp HEADLIGHT CLEANING (nie mam ksenonów),
sprawdziłem jak się wyłącza składanie lusterek przy zamykaniu auta - tutaj uwaga, są tam trzy opcje
WITH oraz WITHOUT RETRACTABLE MIIRRORS i OUTER REAR VIEW MIRRORS,
pierwsza to oczywiście auto składanie, a dwie pozostałe powodują że lusterka się nie składają przy zamykaniu ani też z przycisku. Sprawdziłem to.

Mały zgryz miałem jak chciałem ustawić w radiu j.polski LANGUAGE FOR INSTRUMENTS AND RADIO (Page 4, tak się nazywa w wersji offline) - podczas zapisu soft się wysypał, miałem kopie bezpieczeństwa i się nimi podratowałem. Zabiłem proces, ponownie uruchomiłem program i dałem Load CCD.
Dodatkowo nie wiem czy to może też nie było istotne, miałem wtedy ten jeden raz ustawiony kluczyk na pozycję 2 (u mnie w trybie skandynawskim świecą wtedy lampy).
Wróciłem do położenia 1 i to uważam za bezpieczne (nie wyrzucał mi błędów ani też nie pikało ze stacyjki).

Ale najważniejsze dla mnie czyli AUTOMATIC LOCKING BY SPEED u mnie nie zagrało.
Moduł mam z cyferką 7 na początku, auto z 2009. Ktoś z was już to rozgryzał?

marcink719
17-07-2013, 19:15
czy fabrycznie miałeś lusterka składane automatycznie przy otwieraniu/zamykaniu?

lukaszertel
17-07-2013, 19:23
Tak, z takim wyposażeniem go kupiłem.

Co do Auto locking, wyczytałem tutaj (akurat ten opis jest do FF):
http://www.kugaownersclub.co.uk/forum/guide-in-using-elmconfig-dds-auto-locking-etc_topic8280.html
że jest to w MS-CAN.
Auto locking – locks all doors as soon as you hit 7km/hr.
MS-CAN mode
Open GEM module, Click Configuration, Page 2, Click Read from GEM, do a backup if not already done so (Click save), Check box autolocking and both sub options, Click write to GEM. Restart module.
Notes: Auto locking should now work when you move off. Some people say the locking/unlocking sequence is required. Doors do not unlock when ignition turned off though. But each door can open from inside at anytime, opening drivers handle unlocks everything. This is nothing to do with child locks remember – just an anti-high jacking protection feature.

A czy u nas też zagra?

tedi_k
17-07-2013, 19:31
...A czy u nas też zagra?

ALe co ma zagrać?
W FF2/C-max/Kuga parametry ustawia się tylko w poszczgólnych modułach (w tym przypadku w GEM na MS-CAN), natomiast w MND4/S-max/Galaxy parametry ustawia się tylko poprzez Centralną Konfiigurację (CCC).
Co ma "zagrać" w związku z tym?
Kilkanaście razy już było, że w MND4/S-max parametry moga wymagać określonej wersji modułów/softu modułów - dotyczy to m.in. autozamykania czy autoskładania lusterek. Jeśli BCM jest w wersji nie obsługującej autozamykania to się nic nie zrobi.
Natomiast jest dziwne, że BCM w wersji 7... nie obsługuje akurat tego...

lukaszertel
17-07-2013, 20:14
Dokładnie tak!
Dodatkowo, przeszukując kolejne strony w CCC nie znalazłem prędkości przy której miałyby się drzwi zamykać.
Odnośnie mojego przypadku jeszcze dziwniejsze jest że auto ma wiele dodatków (auto składanie luster, podświetlenie pod lustrami, spryski na lampy) a akurat ten jeden jest niedostępny. Lockować drzwi za to mogę manualnie. Nic to będę jeszcze szukał, jak coś uda mi się znaleźć to się podzielę wiedzą.
BTW, Tedi_k, dzięki za odpowiedź, nie wiem czy widać ale dopiero się za ELMconfig'a zabrałem i jeszcze jestem na etapie poznawania także proszę o wyrozumiałość ze strony guru;-)

ELMconfig rządzi!

e.

-----------------------------
edited:
Wiecie co, jeszcze jutro sprawdzę czy wybranie With automatic lock zadziała, gdyż dziś dałem tylko Automatic locking by speed

Stay tuned..

cybershot
18-07-2013, 07:19
Wiecie co, jeszcze jutro sprawdzę czy wybranie With automatic lock zadziała, gdyż dziś dałem tylko Automatic locking by speed

Stay tuned..

Dokładnie "Automatic locking by speed" jest jakby tytułem a określenie parametru następuje wybierając "Without ...." lub "With automatic ..."

Sent from my iPad using Tapatalk HD

lukaszertel
18-07-2013, 13:21
Zrobione!;-)))
Zamykanie włączone przez opcję With automatic lock
Dzięki za podpowiedź Cybershot!:D

Slartibartfast
19-07-2013, 00:07
Też u niego kupiłem, ale z braku czasu leży i się kurzy... Po podpięciu do kompa wywalało jakiś błąd komunikacji. Kruca bomba mało casu :)

Bryndza. Zainstalowane runpack, potem drivery Prolific (bo tak się zgłasza port w menadżerze) i ELMconfig 0.2.9 na V(CP), COM3 i 19200 lub 38400 w speed teście wali tylko sławetnym "...AT Z" :(
W pierwszym gnieździe usb (COM3) komunikat: To urządzenie nie pracuje poprawnie, ponieważ system Windows nie może załadować sterowników wymaganych dla tego urządzenia. (Kod 31)
W dwóch kolejnych (COM5 i 8 ): Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)
W docu od Prolific napisali, że podróby ich układu zgłaszają się właśnie kodem 10. Ale na COM3 jest inny kod.
Na żadnym porcie soft do rozpoznawania chipa Prolific go nie rozpoznaje
B.R.Y.N.D.Z.A

cybershot
19-07-2013, 07:11
Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)
W docu od Prolific napisali, że podróby ich układu zgłaszają się właśnie kodem 10. Ale na COM3 jest inny kod.
Na żadnym porcie soft do rozpoznawania chipa Prolific go nie rozpoznaje

Z mojego doświadczenia na Win 8 mam te same problemy, jednakże pod XP ten sam sprzęt i sterowniki i wszystko działa bez zarzutów.

Sent from my iPad using Tapatalk HD

_sobol_
19-07-2013, 08:16
Przeglądam sobie temat odnośnie HLA, czy HSA (jak zwał tak zwał).
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=114012&highlight=do%B3o%BFenie+hla
Kolega mond007 napisał tam:

Otrzymałem informację z salonu forda, że system HLA to tylko kwestia oprogramowania, nie wymaga zmian "hardwarowych". Ale jako, że jest to opcja fabryczna, nie są w stanie dokonać odpowiednich zmian, gdyż jest to ingerencja w oprogramowanie. A oprogramowanie jest przygotowywane pod konkretny egzemplarz auta... Odpowiedź, jakiej się można było spodziewać - oficjalnie się nie da. W związki z tym, ponawiam pytanie, czy komuś udało się aktywować wspomniany system?

Pytanie do speców od Elm'a (i nie tylko) - da się? Pomyślałem, że może ELMem?

tedi_k
19-07-2013, 09:11
Przeglądam sobie temat odnośnie HLA, czy HSA (jak zwał tak zwał).
...
Pytanie do speców od Elm'a (i nie tylko) - da się? Pomyślałem, że może ELMem?

W MND4/S-max/Galaxy ELMconfig obsługuje jedynie centralną konfigurację (CCC) -pomijając oczywiście możliwość odczytu i kasowania błędów w modułach. W CCC nie ma parametrów odnośnie aktywacji/dezaktywacji HLA(HSA?).

Wiele specyficznych funkcji jest realizowane przez "kalibracje", czyli zmianę (reprogramowanie) firmware konkretnego modułu. Dla platformy MND4 ELMconfig jak na razie nie daje możliwości zmiany oprogramowania ("kalibracji") jakiegokolwiek modułu. Być może w przyszłości, ale też bardzo wyrywkowo.
Czyli raczej nie ma co liczyć na to, że da się to zrobić przy pomocy ELMconfiga...

MaXyM
19-07-2013, 12:13
Ciekawe czy IDSem sie da po prostu aktywowac.

Slartibartfast
19-07-2013, 14:17
Z mojego doświadczenia na Win 8 mam te same problemy, jednakże pod XP ten sam sprzęt i sterowniki i wszystko działa bez zarzutów
Sprawdzałem wczoraj na Win7, dzisiaj na XP. Nie hula :(

tedi_k
19-07-2013, 18:47
Sprawdzałem wczoraj na Win7, dzisiaj na XP. Nie hula :(

To relatywnie jedna z prostszych instalacji... Trzeba ściągnąc tylko właściwe drivery, odpowiedne do posiadanego klona... Oczywiście przypadki nie działania samych ELMów też się zdarzają.

Znajdź kogoś życzliwego, z doświadczeniem w instalacji sterowników modułów interfejsowych (np. jakiś roztropny spec od alarmów albo po prostu niezły informatyk). Może mayak Ci pomoże...

ELMconfig działa mi na wszytkich Windowsach poza Vistą..

Slartibartfast
19-07-2013, 20:55
Wiem że to proste. Wnerwia mnie to, bo z wykształcenia jestem właśnie informatykiem...

tedi_k
19-07-2013, 21:34
Wiem że to proste. Wnerwia mnie to, bo z wykształcenia jestem właśnie informatykiem...

A z praktyki też?:wink:
Na Win8 Prolific w tych tańszych i popularniejszych wersjach nie działa.
Stosowna notka producenta:
•Windows 8 is NOT supported in PL-2303HXA and PL-2303X (End-of-Life) chip versions.
•Run PL2303 CheckChipVersion tool program in Windows XP/Vista/7 to check chip version.
•Windows 98 and Windows ME driver support are discontinued and no longer provided.
•Prolific recommends to buy PL-2303HXD (HX Rev D) or PL2303TA chip.

Na Prolificu mam przejściówkę USB-RS232 do obsługi centrali alarmowej i ten kabelek także Win8-64 pokazuje bład 10. Działa mi natomiast na WinXP.

Myślę, że wymiana ELMa na taki na FTDI będzie chyba najbardziej perspektywiczna...

Slartibartfast
19-07-2013, 23:25
Z praktyki też :) choć w ostatnich latach zgrzybiałem trochę ;)
Nie mam 8, tylko win7

tedi_k
20-07-2013, 01:10
Z praktyki też :) choć w ostatnich latach zgrzybiałem trochę ;)

No to jesteśmy w tym samym klubie (choć pewnie ja trochę starszy...):p

Na Win7-32 ten mój kabel USB-RS232 melduje się na driverach w wersji 3.4.36.247 bez problemu. CblTestV2.2.1.1.exe też robi to co może (nie podłączałem go kablem null modem, więc tylko te funkcje poza testowaniem transferu z różnymi prędkościami...).

Czyli do tego Twojego Prolifica - podtrzymuję sugestię zamiany kabla na taki z FTDI...

mayak
22-07-2013, 09:30
Czyli do tego Twojego Prolifica - podtrzymuję sugestię zamiany kabla na taki z FTDI...
problem w tym, że zakup klona ELMa na alle to nie to samo, co zakup laptopa w sklepie - nie ma wypisanego procka, pamięć, taktowania itp itd
Kiedyś (kupowałem 1.5 roku temu) zwykły klon za 50 zeta był akurat na FTDI i Siergiej (autor ELMConfiga) też pewno takiego właśnie miał jak zaczął pisać program, a teraz Skośni robią ELMa na innych kościach

onthefloor
01-08-2013, 21:31
witam jak w tym programie zrobić by po zmianie lamp ze zwykłych na ksenonki w oryginale zaczęły świcić nie tylko na załączonym zapłonie ale także po zapaleniu auta???robił to ktoś???

mayak
14-08-2013, 09:10
wczoraj pojawiła się (2 tyg. temu testowałem wersję beta) nowa wersja ELMConfiga - 0.2.10 -> http://ffclub.ru/topic/302511/go_post/14402985/ -> http://civil.iffc.ru/ELMConfig/ELMConfig.zip

zmiany
- automatyczny wybór prędkości połączenia
- obsługa konfiguracji modułu KVM (platforma FF2)
- obsługa konfiguracji ACU = radia (FF2)
- możliwość wgrania fabrycznej konfiguracji modułów (As-Built), wymagane podłączenie do internetu (FF2)
- poprawki w obsłudze PCMa dotyczące parametrów w vid-block (Kuga 4WD/2WD)
- poprawki w liczeniu sumy kontrolnej na trzeciej stronie konfiguracji HEC (FF2 zegary poliftowe)

cybershot
16-08-2013, 16:43
Koledzy dajcie jakiś mirror bo serwer na którym był ELMConfig w tej chwili nie działa.

JohnLenin
27-09-2013, 20:59
Czy dobrze myślę, że można bez przerabiania elm-a wgrać/zgrać soft-kalibrację ze sterownika(sid202)? Podpowie Ktoś, jak to bezpiecznie zrobić?

tedi_k
27-09-2013, 23:45
Można (tylko dlaczego piszesz o tym w S-maxie, w którym akurat tego nie da się zrobić nijak???:shock:). Jeśli bez podpowiadania nie widzisz jak to jest łatwo zrobić, to się raczej za to nie bierz. Zrobienie przy tej operacji "roślinki" z samochodu jest banalnie proste. Operacje na PCMie to zdecydowanie "kolejny stopień wtajemniczenia" i nie nadają się nijak na wprawki w obsłudze ELMconfiga...:569:

Davo
01-10-2013, 17:50
Witam bardziej obeznanych kolegow mam pytanko czy ten fejs juz nie potrzebuje przerobki jak twierdzi sprzedawca http://allegro.pl/elm-327-1-4b-pl-euroscan-2012-poprawiona-pcb-ford-i3547477276.html z gory dzieki za odpowiedz. Jeszcze mam taki problem ze gdy chce odpalic elmconfig wyskakuje blad mscomm32 i nic nie pomaga dogranie bibloteki z pierwszego postu,dodam ze mam system windows7 64bt

tedi_k
01-10-2013, 19:56
Nie o te przeróbkę pytałeś albo nie o tej przeróbce myślisz... Dla potrzeb obsługi modułów samochodu umieszczonych na magistrali MS-CAN niezbędne jest założenie przełącznika przepinakącego magistrale MS-CAN i HS-CAN.
ELM w podanym linku nie ma takiego przełącznika.
Co do błędu DLLki - musiz zainstalować poprawnie biblioteki od Siergieja (RuntimePack.exe) http://civil.iffc.ru/ELMConfig/

mayak
02-10-2013, 09:13
post nie będzie dotyczył ELMConfiga, ale innego programu, ale też chodzącego na ELM327 (i ELS27), a więc:

Pojawiła się nowa wersja Forscana (http://forscan.org/download.html) z zaimplementowaną testowo funkcję przepalania DPFa w 2.0tdci w Galaxy/S-Max/Mondeo4

Czy ktoś spróbuje przetestować?
Mój eSio nie ma DPFa, więc nie mogę u siebie (za to mogę komuś chętnemu przepalić bo mam kabelki :) )

jedna mała podpowiedź: poprzednie wersje Forscana poprawnie odpalały się, gdy ELM327 miał przełącznik szyn w położeniu HS-CAN

marcink719
02-10-2013, 13:17
tyle że to jest funkcja beta ... kto się odważy? czy można coś przez to spieprzyć?

jacekn8
04-10-2013, 22:19
tyle że to jest funkcja beta ... kto się odważy? czy można coś przez to spieprzyć?
Zdaje się że proces wypalania DPFa realizuje PCM, nie urządzenie diagnostyczne. Urządzenie diagnostyczne służy tylko do tego, aby "powiedzieć" PCMowi żeby łaskawie wypalił DPF statycznie (lub dynamicznie).

slav-kiler
06-10-2013, 09:24
Ja też pobawiłem się w zmianę prędkości i miałem to samo. Kupiłem drugi interfejs i chodzi. Podobno można przywrócić ustawienia fabryczne przez zwarcie pinów, ale co i jak to nie wiem.

Originally Posted by MaXyM View Post
Mam to samo. W necie znalazlem opis jak zresetowac interfejs to wartosci wyjsciowych
http://www.fordownersclub.com/forums...gram/?p=283742
Jeszcze nie mialem czasu wyprobowac
Witam , sprawdziłem ten link i zrobiłem jak napisano , tylko nie wiedziałem gdzie na płytce jest minus .Więc podpiąłem się pod minus kabla usb. Efekt jest taki że kabel działa z FORscan bardzo dobrze , wcześniej wcale nie działał. Wszystkie parametry live można sprawdzić. Elm config 1 raz udało mi się odpalić , potem już nie .EasyobdII dalej pokazuje mi na czerwono - interface communication failure - check connections and power. Więc jest lepiej , ale dalej problemy zostały , działa tylko FORscan.

orion512
07-10-2013, 10:36
Witam.
Kupiłem interfejs na tej aukcji
http://allegro.pl/elm-327-fiat-opel-honda-toyota-kia-ford-elm327-pl-i3553372562.html
i mam z nim następujący kłopot.
Elmconfig uruchamia się z nim tylko w trybie direct. Udało mi się odczytać nawet jakieś kody błędów. Odczytu konfiguracji jeszcze bałem się robić bo nie mam pewności że interfejs działa poprawnie.
Problem jest w tym że interfejs nie chce działać w trybie VCP.
Po podłączeniu pojawia się oczywiście nowy port COM, można go otworzyć ale wygląda na to że nie ma przez niego komunikcji. Elmconfig wyrzuca błąd odpowiedzi.
Próbowałem też forscanem (tamjest tylko tryb VCP) i nie znajduje interfejsu.
Próbowałem nawet podłączyć się pod ten port terminalemi wydać mu komendę atz aby się przedstawił i reż cisza.
Czy to jest normalne zachowanie?
Czy ktoś próbował terminalem wydać komendę atz i interfejs się odzywa?
Czy aby uzyskać odpowiedź na komendę atz interfejs musi być podłączony do samochodu z włączonym zapłonem czy wystarczy mu zasilanie z USB?

Jak myślicie czy powinienem zareklamować ten interfejs czy coś robię nie tak?

system to win7 64bit, najnowsze sterowniki FTDI

leszcz
16-10-2013, 21:08
Kupiłem interfejs na tej aukcji
http://allegro.pl/elm-327-fiat-opel-...553372562.html
i mam z nim następujący kłopot.

Równiez miałem tego ELMa od tego sprzedawcy . Początkowo działał FORSCAn bez ani mru mru .
Elmconfig tylko sczytałem CCC ( robił w trakcie działania cuda na Convers+)

Ale sie totalnie uwalił i szukam działającej wersji .

bartoszek
17-10-2013, 08:20
system to win7 64bit, najnowsze sterowniki FTDI

Wgraj starsze sterowniki a mianowicie wersję 2.08.28. Zadziała na 100%, tylko podczas usuwania urządzenia (COM oraz Kontroler) usuń serowniki z systemu.

kolopeter
25-10-2013, 13:18
Witam. Ze dawno nic nie pisalismy tu. Robilem cos przy aucie, wiec i byly bledy. A ze podpialem siekompem , aby skasowac, to stwierdzilem, ze sie pobawie. Wiadomo, ze zmiana elmem jest natychmiastowa. Zmiana konfiguracji foteli na pelne elektryczne powoduje, ze lusterka
przestawiaja sie po wrzuceniu wstecznego. Wymienic lusterka i mamy pelna funkcjonalnosc. Mnie od dawna gnebil problem silnika, bo do heko mam daleko. A ze moj silnik wyglada jak te 163 koniki, to stwierdzilem, ze zaryzykuje. W elmconfigu zmienilem typ silnika na 150 km. Wykasowalem bledy i odpalilem. Silnik ruszyl. Od niego zero bledow. Na zegarach takze, tylko przez forscan blad o elektrycznym recznym, kktorego nie moglem wykasowac. A ze nie mialem czasu, to sobie to odpuscilem. Jazda probna.... trudno powiedziec. Wydawalo mi sie, ze jest mocniej, ale to moze byc tylko zludzenie, bo jak sie wykasuje adaptacje, to tez takie odczucia sa. Co prawda wrocilem teraz do normalnych ustawien, bo musialem jechac, ale... jak widac , mozna zmienic bez strachu.
jade poc7agiem , wiec post moze byc rwany...
Silnik na delphi. Tak sie zastanawiam, czy nie ma w sterowniku kilku map i w zaleznosci od konfiga wybierana jest taka, albo inna. W koncu troszke miejsca tam jest . Mam zamiar wreszcie pojechac na hamownie, aby zobaczyc co tam mam , ale moze ktos bedzie szybszy;)

mayak
25-10-2013, 13:41
czy ustawienie/zmiana rodzaju silnika w BCM zmieni choć jedną mapę zapisaną w PCMie sterujacą wtryskiem, ciśnienie itp?

NIE

kolopeter
25-10-2013, 13:57
W pcm można upchac kilka map:)
Tunerzy ruszają kilka przecież w niektórych autach.
Pewnie masz rację, bo już dawno by było o tym u rosjan. Ale wiesz może jak to robią z eb 200. Pcm także upgraduja?

tedi_k
25-10-2013, 14:07
W pcm można upchac kilka map:)
...

Jest kilka tworzących razem KOMPLET... Są nawet mapy na okoliczność niektórych błędów (stąd silnik wtedy inaczej pracuje).
Tak więc przemalowanie napisu na osłonie silnika/zamazanie danych na tabliczce znamionowej/zmiana wpisu w dowodzie rejestracyjnym itp. itd. nie mają magicznego wpływu na zachowanie się samochodu na hamowni...:619::p
Tylko zmiana wsadu w sterowniku silnika potrafi zrobić ze 140hp 163hp na przykład... Akurat tej funkcjonalności dla MND4 nie ma w ELMconfigu.

(Pomijam oczywiście "wynalazki" typu chip-box...).

mayak
25-10-2013, 14:41
Ale wiesz może jak to robią z eb 200. Pcm także upgraduja?
tak, wiem - wymuszają wgrywanie ORYGINALNEGO, FABRYCZNEGO softu z wersji o większej mocy
Są dwa komercyjne (płatne) programy, które wgrywają takie rzeczy - może jeden z nich będę miał wkrótce do zabawy.
Ma on potrafić:
- 2.0 EB 203 -> 240 w MND4/S-MAX
- 2.0 tdci 140 -> 163 w FF3
- 1.6 85 -> 105 w FF3
- 1.6 150 -> 182 w Kuga2

już dziś, własnymi rączkami można ELMConfigiem w FF2 wgrać soft od 1.6 100 do 1.4 80 (dodaje ponoć 10 KM) i soft od 2.0 145 do 1.8 125 (dodaje ponoć >10 KM)

orion512
25-10-2013, 20:14
Zmiana konfiguracji foteli na pelne elektryczne powoduje, ze lusterka
przestawiaja sie po wrzuceniu wstecznego. Wymienic lusterka i mamy pelna funkcjonalnosc.

Skoro się przestawiają to po co wymieniać lusterka?
Chyba że trzeba je wymienić aby zaczęły się przestawiać bo nie zrozumiałem.

Czy czymś się różnią lusterka takie co się przestawiają po wrzuceniu wsteczego od takich co pozostają nieruchome?

Czy wystarczy że przestawię w konfiguracji fotele na w pełni elektryczne (chociaż ich nie mam) i już moje lusterka zaczną biegać za wstecznym :)
Czy muszę jeszcze wymienić te lusterka?
A czy z wymianą lusterek to nie trzeba przypadkiem modułów drzwiowych wymienić?

kolopeter
26-10-2013, 01:36
Przestawiaja sie, ale sie nie zatrzymuja. Jada do konca. Fotele niestety byly powiazane z lusterkami. Zmien i zobacz jak się zachowują. Nic się nie stanie. Lusterek sa chyba ze 3 typy. Zwykle, fotelowe i z blisem. Roznia sie iloscia kabli. Poszukaj na alledrogo. W sumie bajer to przestawianie luster przy cofaniu...ale fajnie jakby byl.

arttk
26-10-2013, 06:53
Niby co ten bajer daje? Jak zjadę lusterkiem w dół przy cofaniu, to samochód czasami to zapamiętuje i potem przy następnej okazji jak już nie potrzebuję żeby lusterko jechało w dół, to ono jedzie. Wtedy muszę je przestawić w górę ... dla mnie ta funkcja jest wyłącznie irytująca.

orion512
26-10-2013, 09:07
Przestawiaja sie, ale sie nie zatrzymuja. Jada do konca

Ale potem jak już wyłączymy wsteczny wracają na swoje miejsce czy już tak zostają na dole? A może jadą w grę też do oporu?

cliner
26-10-2013, 10:01
Wracają jak masz fotel z pamięcią ustawień.Dopasowujesz ustawienia do swoich potrzeb,zapamiętujesz ustawienia...no i cieszysz się jak zapomnisz o tej funkcji,że samochód jest taki spryciol przy cofaniu.:>

orion512
26-10-2013, 10:16
z fotelami to jasne ze tak działa :). Chodziło mi o zachowanie w samochodzie bez foteli po włączeniu elmconfigiem

cliner
26-10-2013, 13:31
Brak panelu sterowania pamięci do ustawień,to jak ma działać...wraca do punktu startu zapewne.

kolopeter
26-10-2013, 14:51
Sterowanie lusterkami dla wstecznego jest z panelu lusterek. Tak przynajmniej mowi instrukcja. A lusterka plus pozycja fotela to jeszcze inna bajka. Poprostu bez full elektrycznych moze sie to zachowywac, jakby ciagle bylo to samo ustawienie fotela.

dafior01
26-11-2013, 20:34
mam dziwny objaw. Kiedy używam Elmconfiga oznaczonego jako 0.2.3 (taki z przed roku) - łącze się z S-Max. Mogę odczytać/skasować DTC, ale już w poszczególne moduły nie za bardzo. Nawet w samym odczycie napięcia AKU - dziwnie pokazuje. Mam obawy żeby cokolwiek klikać. Tej wersji (tego samego ELM) z sukcesami używałem w C-MAX i wszystko działało.

Jest teraz najnowsza wersja Elmconfiga 0.2.11c - ale używając ją nic nie mogę odczytać (ustawienia COM itp takie same jak dla 0.2.3). Cokolwiek nie kliknę mam takie coś że komanda AT S1 : ?. Jeśli bym spróbował automatycznego wyboru prędkości (mimo że na 38400 wejdę i tu i tu) to się wywala i piszę "ST I": ""

Dziwne. Stara wersja pozwala cokolik robić, a ta nowa nic. Zgłupiałem trochę ....
Dla pokazania screeny z obu programów.

czader
28-11-2013, 11:47
Tez tak mialem - cos namieszane jest chyba z predkoscia ( baudrate) w tym nowym ELMConfig nie rozkminilem tego do konca ale naprawilem to tak ze w starej wersji wymusilem pewien baudrate ( chyba 115200) i potem nowy juz chodzil - tyle ze nie wolno dawac autobaudrate tylko te 115200 ...

Slartibartfast
05-12-2013, 00:14
Nie można uruchomić tego urządzenia. (Kod 10)
W docu od Prolific napisali, że podróby ich układu zgłaszają się właśnie kodem 10.
Gdyby ktoś miał ten sam problem - trzeba zainstalować starsze sterowniki, np:
http://grylewicz.pl/kabel-usb-rs232-prolific-pl2303-i-blad-kod-10/
Windows 8.1 64 opanowany :), tylko ELMconfig zgłasza błąd "AT WS"

mond007
12-12-2013, 21:20
Witam,
przełamałem się i kupiłem kabel od Viakena - na zdjęciach (układ PIC24HJ128GP) - czy będzie poprawnie działać z ELMConfig? Ma on przełącznik z opisem Can 6PIN/ 14PIN i Can 3PIN/11 PIN - która pozycja odpowiada HS a która MS?
Podłączyłem na razie Forscana - wykryła auto, ale przy podłączeniu pojawiło się 8 błędów i nie mogę FOrscanem ich usunąć.

Co do ELMCOnfig to potrzebuję zmienić tylko 2 rzeczy w CC:
- na stronie 4 - Incar Entertainment,
- na stronie 5 - Bluetooth handsfree
Proszę o zweryfikowanie / uzupełnienie procedury (wolę 2 razy zapytać zanim zamienię brykę w warzywo):
- podłączam kabel do kompa
- podłączam kabel do auta
- włączam zapłon (bez uruchamiania silnika)
- odpalam ELMCOnfig (0.2.12b) (Driver FTDI..., Baudrate: auto, Autoselect, Connection SMAX, Open port)
- no i właśnie - z której zakładki sczytać CCD? Czy wystarczy z BCM?
- przechodzę na CC i saveCCD to File
- zmieniam na 4 i 5 stronie wspomniane rzeczy,
- wracam na bcm i write CCD do BMC?
- w jakiej kolejności zakończyć połączenie (wyłączenie ELMCOnfig, odpięcie kabla, wyłączenie zapłonu)?

Czy to wszystko?

Moja konfiguracja:
System: Win 7 64 BIT
Port settings: 9600,
Data bits: 8
Parity: none
Stop bits: 1
Flow control: None
Port COM 1 odbiór/transmisja: 1024/1024
Czas opóźnienia 1ms
TImeouty: 0,0

Bump:

Bump: jeszcze foty kabla od Viakena

arttk
13-12-2013, 07:47
Ten kabel z elmconfig na HS-CAN działa, na MS-CAN nie działa, dlatego, że elmconfig wysyła mu komendę STP53, która jest właściwa dla STN1170 a nie dla STN1110 i kończy się błędem.
W ForScan działa i HS-CAN i MS-CAN.

6/14 to normalny HS-CAN
3/11 to MS-CAN

Konfigurację czytasz z BCM i potem tam też zapisujesz. Żeby było zgodnie ze sztuką powinieneś też zrobić zapis w IPC.
Połączenie kończysz jak chcesz.

PS. Przełącznik dodałeś sam, czy Viaken go zrobił? Pytam, bo ostatnio ich próbowałem namówić na sprzedaż STN1170, ale mi odpisali, że taniej będzie dodać przełącznik ...

mond007
13-12-2013, 13:16
Dzięki za odpowiedź.
Kabel z przełącznikiem od Viakena.
A coś się stanie jak nie zapiszę w IPC?
Czy jeśli MS-CAN nie zadziała z EL
MConfig to nie będę w stanie sam wykasować wszystkich błędów?

mayak
13-12-2013, 13:28
A coś się stanie jak nie zapiszę w IPC?
nic
Czy jeśli MS-CAN nie zadziała z ELMConfig to nie będę w stanie sam wykasować wszystkich błędów?
jak Ci nie będzie działać MS-CAN to chyba oczywiste jest, że nie będziesz mógł czytać/pisać do wszystkich modułów ktore są podpięte do MS-CAN, ale nie są one krytyczne dla podstawowego funkcjonowania SMaxa :)

arttk
13-12-2013, 13:55
Czy jeśli MS-CAN nie zadziała z EL
MConfig to nie będę w stanie sam wykasować wszystkich błędów?
Zawsze możesz błędy wykasować ForScanem.

mond007
14-12-2013, 14:20
Udało mi się dokonać zmiany konfiguracji i dodatkowo wyczyścić forscanem błędy. Wszystko działa OK. Zmieniłem komputer na działający pod XPkiem i poszło bez problemu. Kabelek od Viakena pod forscanem działa w trybie HS i MS.
Dzięki za pomoc i pozdrawiam!

Barjavel
17-12-2013, 01:39
Witam, czyli "kabelkiem" nod Viakena nie połączyłeś się ELMconfig? jak rozumiem.
Mam jeszcze pytanie odnośnie tłumaczeń ekranów z ELM`a czy mozna je stosować so S-maxa?
Są osobne tematy do C-maxa, Focusa i Kugi ale nie znalazłem do S-Maxa, no chyba że po prostu ich nie ma :(

Pytanko odnośnie zakupu samego interfejsu - nie pytam który dobry bo @tedi_k ciśnienie bym tylko podniósł tylko czy zakup to faktycznie loteria i z jednymi działa a z innymi nie. Jak zrozumiałem z tematu lepiej zakupić "czystego" ELM`a i ewentualnie samemu dołożyć przełącznik.
Pytanko jeszcze jedno a w zasadzie chciałbym tylko potwiedzenia czy czytam ze zrozumieniem, przy użyciu owego sprzętu mogę odczytać numery seryjne poszczególnych modułów bez fizycznego "patroszenia" auta - chodzi mi głównie o numery modułu w drzwiach kierowcy i pasażera.
Z góry dziękuję

mond007
17-12-2013, 08:00
Witam, czyli "kabelkiem" nod Viakena nie połączyłeś się ELMconfig? jak rozumiem.
Kabelkiem od Viakena połączyłem się z ELMConfig w trybie HS-CAN i dokonałem interesujących mnie zmian. Natomiast błędy, które pojawiły się po połączeniu wykasowałem ForScanem również za pomocą tego samego kabla.

arttk
17-12-2013, 18:44
Mam jeszcze pytanie odnośnie tłumaczeń ekranów z ELM`a czy mozna je stosować so S-maxa?
Są osobne tematy do C-maxa, Focusa i Kugi ale nie znalazłem do S-Maxa
Ekrany do MDO/S-MAX są inne niż z Focusopodobnych, możesz to zobaczyć w ELMconfig w trybie Offline
Dla S-MAX najważniejsze są ekrany Centralnej konfiguracji, teksty są po angielsku, więc może wcale nie potrzebujesz szczególnych tłumaczeń? ;) Ja nigdzie nie widziałem tłumaczenia ekranów centralnej konfiguracji.

chodzi mi głównie o numery modułu w drzwiach kierowcy i pasażera
te są na MS-CAN, więc potrzebujesz kabelek z przełącznikiem.

wysoki_22
17-12-2013, 20:09
Kabelkiem od Viakena połączyłem się z ELMConfig w trybie HS-CAN i dokonałem interesujących mnie zmian. Natomiast błędy, które pojawiły się po połączeniu wykasowałem ForScanem również za pomocą tego samego kabla.

Kolego możesz powiedzieć który konkretnie kabelek kupiłeś?? czy ten będzie ok http://allegro.pl/nowy-polski-elm327-v2-euroscan-2013-diagnoza-obd2-i3737619506.html

arttk
17-12-2013, 20:14
Jeśli kabel od Viakena to na pewno taki jak w linku, tutaj http://viaken.pl/pl/nowy-polski-elm327-v2-euroscan-2013.html też już cenę opuścili do 99zł, tylko jeśli go kupisz, to zadzwoń do viakena i poproś niech Ci od razu przełącznik założą.

dobo_28
17-12-2013, 21:31
Panowie przeszedłem ten temat ale jakoś nie znalazłem opisu różnic poza prędkością komunikacji pomiędzy ELM327 v2 USB Euroscan 2013 na chipie STN1110, a ELM327v1.4b na chipie PIC18F2580 czy PIC18F2585 oraz w jednej jak i w drugiej wersji trzeba dorobić przełącznik.
Czy są jeszcze jakieś istotne różnice na które należy zwrócić uwagę?

tedi_k
17-12-2013, 22:05
STN1110 obsługuje prędkości do 2Mb i posiada funkcję upgrade firmware. PIC18F258x nie ma takiej możliwości. Generalnie STN jest istotnie szybszy przez co jest bardziej stabilny w komunikacji z modułami samochodu. Używam rosyjskiego kabelka ELS27 na STN1170 (topowa wersja z trzema magistralami CAN i programowym przełączaniem magistrali bieżącej).

dobo_28
17-12-2013, 22:32
A są jakieś różnice w obsłudze modułów lub innych dodatkowych opcji czy oba potrafią to samo?

tedi_k
17-12-2013, 23:41
To przecież zależy od używanego programu. STN z racji większej stabilności lepiej będzie sobie radził np. z reprogramowaniem modułów dostępnym w ELMconfigu (reprogramowanie firmaware zegarów i PCMa dostępnym dla platformy FF2).

dobo_28
18-12-2013, 05:08
A ten ELS27 na STN1170 co Ty posiadasz jest gdzieś do nabycia?

Znalazłem taki OBDLink MX Bluetooth Scan Tool jakaś promocja świąteczna :) bo zeszli 100 dolców i obecnie jest za 99 dolców
tylko jest on na chipie STN1110, a ten chip ponoć nie ma programowego przełączania na MS CAN ale napisali, że obsługuje. Więc mam małą zagwozdkę.

mond007
18-12-2013, 07:15
Kolego możesz powiedzieć który konkretnie kabelek kupiłeś?? Zadzwoniłem do Viakena i wyjaśniłem o co mi chodzi - kabel do S-Max'a z przełącznikiem - reszta była dla nich jasna. Dostałem kabel na PIC24xxx z przełącznikiem, w cenie ok 120zł

mayak
18-12-2013, 08:18
To przecież zależy od używanego programu. STN z racji większej stabilności lepiej będzie sobie radził np. z reprogramowaniem modułów dostępnym w ELMconfigu (reprogramowanie firmaware zegarów i PCMa dostępnym dla platformy FF2).

firmware zegarów wiele razy wgrywałem zwykłym ELM327 (da się nawet z prędkością 38400), ale do PCMa podchodzę tylko z ELSem

Bump: w cenie ok 120zł
drogo

arttk
18-12-2013, 09:20
W porównaniu z ELM327 drogo, ale pewnie w porówaniu do Twojego ELSa, czy nawet OBDlinka SX wcale drogo nie jest ;) Gdyby jeszcze autor elmconfiga zamiast walić błędem po próbie programowego przełączenia na MS-CAN dodał pytanie o przełącznik, jak w ForScan, to pewnie ten kabel byłby zupełnie porównywalny z takim ELS.

tedi_k
18-12-2013, 09:23
...Bump:
drogo

E tam zaraz drogo... Policz Marcin: sprawdzonego ELMa na PICu i z interfejsem USB na FTDI można kupić w firmie Mari za 65zł + 11zł przesyłka. Czyli sam sensowny ELM kosztuje 76zł.
Przeróbka ELMa (montaż przełącznika i sprawdzenie co i jak działa) - ok. 50zł.
Wychodzi, że sensowny ELM przygotowany pod pracę z ELMconfigiem i FORscanem MUSI kosztować powyżej 120zł (u mnie 140zł z przesyłką do odbiorcy).

...Gdyby jeszcze autor elmconfiga zamiast walić błędem po próbie programowego przełączenia na MS-CAN dodał pytanie o przełącznik, jak w ForScan, to pewnie ten kabel byłby zupełnie porównywalny z takim ELS.
Mam nadzieję, że się doczekamy tej poprawki - i wtedy te kable na STN1110 będą zupełnie spokojnie ekonomiczną alternatywą dla naszych "profesjonalnych" ELS27 v2 (bo te są powoli w drodze do nas...:D)

mayak
18-12-2013, 09:25
Przeróbka ELMa (montaż przełącznika i sprawdzenie co i jak działa) - ok. 50zł.
chyba jedno zero za dużo - przełącznik kosztował mnie chyba 5zł, reszta 'tymi ręcami'

tedi_k
18-12-2013, 09:27
Mam jednego do przeróbki - za 5zł jutro Ci podrzucam!!! Możesz zrobić na poczekaniu - zaczekam:619:. Weź lutownicę proszę do pracy!

dobo_28
20-12-2013, 14:37
Napisałem do Viaken-a i w najbliższym czasie nie ma co spodziewać się, że wyjdzie interfejs na STN1170.

Ma ktoś dostęp w przyzwoitej cenie do interfejsu na STN1170?

OBDLink MX na amazon z darmową wysyłką kosztuje $100.91 trochę sporo i gdzieś wyczytałem ze te na Bluetooth nie obsługują CCC nie wiem czy to chodziło o ten model.

orion512
20-12-2013, 14:51
Przyłączam się do pytania.
A orientujecie się czy te rosyjskie ELS27 to są osiągalne? Może ktoś ma do sprzedania?

tedi_k
20-12-2013, 23:30
Przyłączam się do pytania.
A orientujecie się czy te rosyjskie ELS27 to są osiągalne? Może ktoś ma do sprzedania?

O ile dobrze policzyliśmy z mayakiem, to są wszystkiego 4szt. ELS27 w Polsce.:P Wszystkie 4 sprowadziliśmy my we dwóch. Trochę mało aby spodziewać się, że któryś z dwóch kolegów, którzy od nas kupili po 1 sztuce, nagle zechce odsprzedać...

...OBDLink MX na amazon z darmową wysyłką kosztuje $100.91 trochę sporo i gdzieś wyczytałem ze te na Bluetooth nie obsługują CCC nie wiem czy to chodziło o ten model.

Ten OBDLink MX to jakaś porażka koncepcyjna - co im "strzeliło" do głowy aby zrobić go jedynie na bluetooth bez możliwości podpięcia kabla USB to na prawdę nie wiem... Niestety w takiej postaci nie nadaje się pod ELMconfiga - nie da się zagwarantować, że zdoła zapisać CCC lub jakiekolwiek inne dane konfiguracyjne.

dobo_28
20-12-2013, 23:41
To w takim wypadku pozostaje nam Viaken STN1110 z przełącznikiem.
Tylko chyba w dziale Mondeo ktoś pisał, że zamówił z przełącznikiem i wysłali mu na chipie PIC. Więc jest ryzyko.

mond007
21-12-2013, 06:40
To w takim wypadku pozostaje nam Viaken STN1110 z przełącznikiem.
Tylko chyba w dziale Mondeo ktoś pisał, że zamówił z przełącznikiem i wysłali mu na chipie PIC. Więc jest ryzyko.

Wg opisu stn1110 jest właśnie na chipie pic24, w moim przypadku tak właśnie jest

dobo_28
21-12-2013, 11:02
Czyli mam rozumieć, że oznaczenie STN1110 to marketingowe oznaczenie chipa PIC18F2480?

Jeśli by tak było to wystarczy podmienić PIC18F2380 na PIC18F2480 bo według opisu mają takie same wejścia i wyjścia na chipie.

arttk
21-12-2013, 15:39
Coś źle zrozumiałeś, STN1110 jest na PIC24HJ128GP

dobo_28
21-12-2013, 16:27
No to wujek Google mi coś źle podpowiedział.
A na jakim PIC-u jest STN1170?

Ten Viaken to taka chałupnicza wersja bo jakość wykonania samych otworów na diody wygląda beznadziejnie.

arttk
21-12-2013, 23:03
STN1170 jest pewnie na procesorze PIC24FJ32MC104 (44 pin, wersje I/ML oraz I/PT)

Tu masz specyfikację STN1170
http://www.scantool.net/downloads/132/stn1170-ds.pdf

a tu stronę procesora, sprawdź czy pasuje, mi się nie chce :D
http://www.microchip.com/wwwproducts/Devices.aspx?product=PIC24FJ32MC104

tedi_k
21-12-2013, 23:28
Nie pasuje. Moim zdaniem żaden PIC24F... nie ma HS-CAN, MS-CAN i SW-CAN (czyli 3 CAN).

dobo_28
22-12-2013, 10:30
Nie pasuje. Moim zdaniem żaden PIC24F... nie ma HS-CAN, MS-CAN i SW-CAN (czyli 3 CAN).
Na jakim chipie jest Twój ELS27?
Jakie moduły i funkcje znajdują się na szynie SW-CAN?
Ja znalazłem na rosyjskim forum, że STN1170 to PIC24HJ128GP504

Mogli by zrobić wersje do samodzielnego montażu nie wygląda to zbyt skomplikowanie, żeby nie zrobić tego samemu.

tedi_k
22-12-2013, 20:08
Chip nie jest szlifowany jak u chińczyków, ale nie da się na nim nic przeczytać. Nawet lupą nagłowną niczego sensownego nie widać poza "cieniem" znaku firmowego Microchipa...Tak jak by był "custom".
SW-CAN na razie nie jest obsługiwany przez ELMconfig ani inny znany mi programik, wic nie jest sprawdzony. W kolejnej wersji na tym SW-CANie chcą zdaje się jakimś sposobem (nie wiem jak) zaimplementować koledzy Rosjanie szynę MM-CAN Forda...

dobo_28
22-12-2013, 20:24
Jeśli było by prawdą, że STN1170 to PIC24HJ128GP504
bo STN1110 jest na PIC24HJ128GP502 to może podmiana chipa i dolutowanie parę elementów by wystarczyło.
W wolnej chwili jak znajdę opisy obu chipów to sprawdzę ich wyprowadzenia, a nuż się uda.
Pierwsza różnica to na pewno ilość pinów 28 do 44.

tedi_k
22-12-2013, 20:48
Przecież masz fotkę jednej strony druku mojego ELS27, dodam Ci jeszcze drugą stronę... Nie da się "dołożyć paru elementów"! To są zupełnie inne układy! Widać wyraźnie, że ELS27 (czy jak kto woli STN1170) wymaga dużo większej liczby podzespołów...
Na rosyjskim forum jest wszystko - maski druku ELS27, schematy itp. Można sobie wyprodukować własną wersję... Niestety barierą jest zrobienie druku...

dobo_28
22-12-2013, 21:10
Z drukiem może bym sobie poradził metodą Termotransfer
Tylko potrzebował bym rozrysowane 2 strony płytki tej najnowszej v2 bo te w prostokącie to starsze wersje.

arttk
23-12-2013, 11:03

Ale co nie pasuje? Piny napięciowe i reset są takie same, oscylator na 30 i 31 też w dobrym miejscu, a piny programowalne zależą tylko od firmware, chcesz mieć tam CAN to masz, chcesz mieć szkolny zestaw do migania diodami to też zaprogramujesz.

tedi_k
23-12-2013, 11:38
Ale co nie pasuje? ... a piny programowalne zależą tylko od firmware, chcesz mieć tam CAN to masz, chcesz mieć szkolny zestaw do migania diodami to też zaprogramujesz.

Rozumiem, że Kolega popatrzył do tabeli 1 w podesłanej przez siebie samego karcie katalogowej PIC24FJ16MC101/102 AND PIC24FJ32MC101/102/104. Jest tam taka kluczowa kolumna: "Remappable Peripherals"... Są tam piny może i dające możliwość zbudowania szkolnego zestawu do migania diodami, ale ja jakoś nie widzę tam pinów pozwalających na zrobienie 3 magistral CAN... Z opisu wynika moim zdaniem, że producent też nie widzi takiej możliwości... Urządzenie "INPUT CAPTURE" (str. 149) jakoś zupełnie nie wygląda mi na nadające się do implementacji CAN...

Czyli pasuje czy nie?

MaXyM
26-12-2013, 16:41
Niestety barierą jest zrobienie druku...

Po co samemu? Sa firmy ktore to robia profesjonalnie.

tedi_k
26-12-2013, 19:50
Po co samemu? Sa firmy ktore to robia profesjonalnie.

Nie napisałem "samemu"... Znalezienie firmy, która zrobi za rozsądne pieniądze 10-20 szt. płytek drukowanych może być "barierą". I tyle napisałem...

dobo_28
26-12-2013, 19:59
tedi_k jesteś w stanie zdobyć rozrysowane 2 strony płytki, którą podałem?

four40
26-12-2013, 20:39
Witam,

Otrzymuję taki komunikat jak chcę zainstalować aplikację.

Component 'mscomm32.ocx' or one of its dependencies not correctly registered: a file is missing or invalid.

Zaznaczam, ze mam 64 bitowy system w kompie.

Czy jest ktoś mi w stanie pomóc?

Piotr

Zostawię dla potomnych, którzy jak ja będa się borykać z tym nieszczęsnym plikiem mscomm32.ocx :) Postępujcie zgodnie z opisem:
http://support.arcus-technology.com/entries/259848-How-can-I-fix-the-MSCOMM32-OCX-error-

MaXyM
26-12-2013, 21:38
Nie napisałem "samemu"... Znalezienie firmy, która zrobi za rozsądne pieniądze 10-20 szt. płytek drukowanych może być "barierą". I tyle napisałem...

Zalezy co znaczy rozsadne pieniadze. Ja jakies 7 lat temu szukalem w Pradze gdzie mieszkam i mialem mozliwosc zrobienia plytke (w przeliczeniu) paredziesiat zl. Przy 10-20szt wyszlo by duzo tajniej za szt.

eclipse
26-12-2013, 21:42
.. Znalezienie firmy, która zrobi za rozsądne pieniądze 10-20 szt. płytek drukowanych może być "barierą". ..
Nie daleko mnie jest taka firma gdzie robią płytki . Napisz co i jak przekażę bo nie znam się na tym ale postaram się pomóc .

mayak
26-12-2013, 22:00
płytka to nie wszystko

znalazłem taką rozpiskę kosztów elementów ELS27:

Обоснование цены
В зависимости от того, где вы будете покупать, цена может отличаться РЕАЛЬНО в десятки и сотни (sic!) раз. Я просчитал два варианта: 1) - если прийти в известный "Чип и Dип" (www.chipdip.ru) и закупить комплектухи на 1 адаптер, 2) - если десять человек закупятся на более дешёвом "Элитане" (www.elitan.ru). Конечно варианты могут быть Другие (Платан, Мегачип, Dessy и проч.), или часть комплектухи можно также заказать на Aliexpress. Но ограничимся обозначенным раскладом.

В расчёт я не брал 39 конденсаторов и 67 резисторов. Только микросхемы, транзисторы и диоды.

Ниже представлены две цены разделённые словом "или". Первая цена - в ЧипДип за 1 штуку, вторая цена - на Элитане, если покупать 10 штук. Учитываю конечно 1/10 такого заказа, то есть сумму, которую должен заплатить один (каждый) человек.

Цены можете проверить сами, забивая указанные компоненты в строку поиска магазинов.

STN1170 - 350 руб + доставка 1280 руб или 335 руб + доставка 128 руб (если поделить доставку на 10 человек). http://www.scantool.net/dev-tools/stn11xx/stn1170.html

FT232RL (оригинальная) - 500 руб или 91,30 руб

MCP2551-I/SN (2шт) - 81 руб (162 руб за оба) или 30,1 руб (60,2 руб за оба)

TH8056KDC-A8 (аналог NCV7356D1G) - 88 руб (но покупать надо партию 98 штук) или 94,40 руб

LM339APW - 26 руб или 12,9 руб

KX-7T 16.000 MHz - 160 руб (но Другой частоты) или 51 руб

IM06GR - 130 руб или 67,80 руб

LP2992IM5-3.3 - 230 руб или 24,60 руб (только их на складе 25 штук а после будут по 55,20 руб)

LM2842XMKX-ADJL - ни в ЧипДипе ни у Элитана данной позиции нет. Используем неимпульсный LM78M05 - 110 руб или 19,40 руб

LM317LD - 30 руб или 4,92 руб

MMBT3640 - 110 руб или 34,10 руб

MMBT3646 (2шт) - 57 руб (114 руб за оба) или 21,50 руб (43 руб за оба)

PMR290XN (4шт) - У ЧипДипа их нет используем IRLML2402 - 45 руб (всего 180 руб) - или 27,60 руб (всего 110,40 руб) (на Элитане они есть)

PMR670UPE - (2шт) 42 руб (всего 84 руб) или 7,86 руб (всего 15,72 руб. Правда придётся купить 25 штук)

MMDT3904 - 150 руб или 1,98 руб

1N5819HW (3шт) - 22 руб (всего 66 руб) или 4,85 руб (всего 14,55 руб)

BAT46 (3шт) - 16 руб (48 руб) или 2,48 (7,44 руб)

BAT54SW - 13 руб или 1,92 руб

PESD1CAN (2шт) - 28 руб (56 руб) или 4,24 руб (8,48 руб)

MMBZ27VCLT1 - 24 руб или 2 руб

Корпус (белый прозрачный) - купить можно за $11,99 http://www.pcsuperfreak.com/new/index.php?409,2...hipping

На этом этапе имеем 4294 руб в ЧипДип или 1512 руб в Элитане. Здесь не учтено: производство печатных плат (в России от 2000 руб за прототипную партию из нескольких штук), USB провод, коннекторы, и по мелочи. Курс брал 32 рубля за бакс.

niezłe wyzwanie ;)

eclipse
26-12-2013, 22:07
Mogłeś od razu wrzucić w jęz.polskim , było by lepiej czytać .

dobo_28
31-12-2013, 17:18
Jaka jest najlepsza wersja ELMconfig do interfejsu ELM327 bo znalazłem stary od Asterki więc go sobie sprawdzę. Zamontuję w nim przełącznik. Jaka wersja będzie działała dobrze z HS-CAN, MS-CAN na przełączniku?

tedi_k
01-01-2014, 01:05
Najnowsza.

dobo_28
01-01-2014, 07:56
a ma już opcje przełączania na MS-CAN na interfejsach z ręcznym przełącznikiem?

dobo_28
01-01-2014, 12:29
Przełącznik zamontowany.
Najnowszy ELMConfig_v0.2.13b pobrany tylko mój angielski trochę słaby, a na razie z translatorem nie koniecznie mi się chce bawić.

Potrzebował bym spolonizowaną wersję ELMConfig (znalazłem ELMConfig_v0.2.3 czy jest jakaś nowsza?)

dikileiden
01-01-2014, 21:15
Panowie , mam pytanie , czy za pomocą ELMconfig można ''uruchomić'' webasto tzn. skasować błąd lub włączyć i wyłączyć webasto. Mam fabryczne webasto ,tylko mi się zawiesiło .

piotrali
06-01-2014, 09:38
Nie wiem czy ktoś już to opisywał ale bawiąc się ELMconfig'em w trybie offline odkryłem że jak ktoś dokonał jakiś zmian w konfiguracji a nie zapisał pierwotnej konfiguracji to może ją odzyskać z netu.
Wchodzimy do Central Configuration
Wpisujemy VIN ręcznie w odpowiednie pole w Page 1
Klikamy Load CCD from AsBuilt

Po chwili mamy oryginalną konfigurację auta widoczną w kolejnych zakładkach.

tjw
21-01-2014, 21:11
Czy są jakieś specjalne wymagania dla elmconfig ? Mam chyba jakiś problem z kompatybilnością z windows 8 i zastanawiam się czy nie instalować wirtualki z XP (dobrze, że 8 ma wbudowane hyper-v).

Posiadam niestety tylko moduł bluetooth ale mam sprawdzone, że Forscan bardzo ładnie łaczy się z samochodem. Co prawda widzi tylko kilka modułów ale porobił mi różne testy i nawet znalazł mi dwa powtarzające się błędy

===DTC B1C99:13-6C===
Kod: B1C99 - Obwód lewego kierunkowskazu
przy czym wszystkie kierunki działają
oraz
===DTC U0126:00-8A===
Kod: U0126 - Utrata łączności z SASM
przy czym ten bład wskakuje przy diagnozie każdego z modułów. Mam i doświetlanie zakrętów i ESP ale doświetlanie pochodzi z innego wyjścia (co prawda akurat spaliła mi sie jedna żarówka doświetlania zakrętów ale błąd ma ewidentny związek z układem ESP - tamta jest na pewno spalona bo nawet widać przez reflektor - tam jest H7 czy tam H1)

Dodatkowo chciałbym dobić się do diagnostyki czujników parkowania bo te odmówiły posłuszeństwa kilka dni temu i po jakichś 10-20s od włączenia zapłonu przestają działać co też sygnalizuje dioda na przycisku i odpowiedni dźwięk.
Dodatkowo chciałbym także zmienić tryb handsfree na Bluetooth Handsfree=BT/VC High + BT Audio + USB

więc mam kilka rzeczy do zrobienia a zupełnie elmconfig nie chce mi działać.

w trybie VCP jest komunilkat correct response from ELM timed. Recived response to request "AT Z" nie istotne czy moduł jest widoczny czy nie natomiast FTDI D2XX wywala runtime error 53 i wychodzi z programu. Dodaje jeszcze, że nie znalazł FTD2XX.DLL przy czym plik także próbowałem dogrywać do system32. W ogóle szukałem nowej wersji, zarejestrowałem sie na ruskim forum to na koniec okazało się, że nie należę do grupy userów, którzy mogą ściągać soft :) Będę wdzięczny za pomoc. Dodam, że wertowałem mocno posty a forum i wiedza jest mocno rozbudowane. Jeśli to już się pojawiło to z góry przepraszam.

Pozdrawiam,
Tjw

-------------------

ok mały update. Znalazłem przypadkiem na forum link do nowego elmconfiga za co dziękuję. Warto to umieścić gdzieś na stałe przyklejone :)

http://civil.iffc.ru/ELMConfig/

Przy okazji okazało się, że mój interfejs ELM nie ma przełacznika przez co łączy się tylko z modułami HS-CAN a nie łączy się z modułami MS-CAN w związku z czym muszę zakupić drugi moduł. Cały czas się człowiek uczy. Masakra :)

Pozdrawiam

Bartek1351
20-02-2014, 19:44
UWAGA - na rosyjskim forum kolega Mayak podał, iż przedliftowe S-maxy nie chcą pozwolić odczytać konfiguracji z BCMa. Podobno poliftowe bez problemu.
W związku z powyższym przedliftowe muszą poczekać na update programu - rosyjski autor już nad tym pracuje dopingowany przez Mayaka...:one:

hej czy cos sie zmienilo w temacie??

mayak
20-02-2014, 20:00
Tak, sto lat temu :)

eclipse
20-02-2014, 20:45
Marcinku .... odpowiedz konkretnie wyczerpujaco i zrozumiale , bo sam też byś tego oczekiwał.

Bartek1351
21-02-2014, 08:01
Sciagnalem wersje 0.2.8b i kulka starszych i nie ze wszystkim sie chce laczyc a jak na poczatku wybiore mk4/s-max to w ogole nie ma tego modulu BCM (z pamieci pisze nazwe) a chcialbym poustawiac sobie kilka ciekawych rzeczy. Kupilem elm327 z tym magicznym przelacznikiem Can. Pomozcie prosze :)

mayak
21-02-2014, 08:48
a czemu nie używasz aktualnej wersji?
0.2.13 (wcześniejsze też) działa prima

Kasiarz
21-02-2014, 11:53
Czy kupując ten interfejs http://www.motodiagnostyka.com/product_info.php?products_id=86 , będę w stanie sprawdzić działanie czujników ciśnienia powietrza dolotowego, elektrozaworu klapy gaszącej, EGR i serwa zmiennej geometrii turbosprężarki? Niby pieniądz niewielki, ale jak ma się później tylko przewracać w szufladzie, to wolę zapytać.
Samochód to Galaxy MK3 1.8 TDCI 125 KM

Bartek1351
21-02-2014, 18:24
a czemu nie używasz aktualnej wersji?
0.2.13 (wcześniejsze też) działa prima

Dzieki za podpowiedz :) zasysam i ide kombinowac

Kasiarz
25-02-2014, 18:43
Chciałbym zapytać fachowców, który interfejs będzie właściwszy, praktyczniejszy do diagnostyki S-Max/Galaxy 2006- 1.8L Duratorq-TDCi (125PS) - Lynx

1. Interfejs diagnostyczny Ford wszystkie modele z OBD2 : Focus Mondeo Kuga KA B-Max C-Max S-Max Fiesta Fusion Galaxy Puma Transit Connect Ranger
http://www.motodiagnostyka.com/product_info.php?products_id=51
2. ELM327 Ford HS MS CAN ELMConfig FFN ForScan M3Scan FF2 J1850 VPW PWM MS-CAN bus
http://www.motodiagnostyka.com/product_info.php?products_id=184

Czy różnią się one tylko szybkością procesora? Czy z tym silnikiem mogą być problemy z komunikacją?
Pytam, ponieważ znajomy podpinał się jakimś wypasionym multibrandowym testerem i niestety nie było w nim tego akurat silnika. Czy w przypadku tych interfejsów ma to jakieś znaczenie? Też trzeba podawać markę, model, rodzaj silnika przed rozpoczęciem diagnostyki, czy następuje to automatycznie?
Podzielicie się swoją wiedzą?

luckyluke30
17-05-2014, 21:08
Witajcie, nie wiem czy to wlasciwe miejsce na taki post ale do rzeczy wczytałem z netu central configuration do mojego s-max a i zastanawia mnie jedna rzecz bo w tym konfigu jest zaznaczony rain sensor a w samochodzie nigdzie na conversie nie widziałem takiej opcji do wlaczenia czy jeśli ją włącze to w menu convers-a sama się pojawi ? czy po prostu zostanie na stale włączona?

tedi_k
17-05-2014, 21:43
...w tym konfigu jest zaznaczony rain sensor a w samochodzie nigdzie na conversie nie widziałem takiej opcji ...

Bo tę "opcję" masz nie na conversie, tylko na manetce wycieraczek... :one:
To nic innego jak pozycja "auto" wycieraczek i ich samozałaczanie się przy opadach deszczu... "Rain sensor" - to czujnik deszcze, a tak na prawdę powinno być opisane w CCC "wycieraczki automatyczne reagujące na opady".

luckyluke30
18-05-2014, 08:27
tedi_k - dzięki za odpowiedź :) to spróbuje dziś z tą manetką przy kierownicy jeszcze jakoś pomachać. A np. w focus-ie nie ma tak że opcje wybiera się z menu komputera ?bo coś tak chyba widziałem kiedyś.. Pozdrawiam Serdecznie

arttk
18-05-2014, 12:00
luckyluke30 ale masz czujnik deszczu na szybie? Pytam bo trochę dziwne, jeśli masz i nie zauważyłeś jak to działa...

ToszS
20-05-2014, 16:22
Witam
Od niedawna mam S-Maxa i dzięki forum chciałem zmienić trochę konfigurację autka. zassałem najnowszy program i biblioteki dll. Mam interface ELM ver 1.3 max prędkość 38400. Program łączy się z autem odczytuje moduł silnika, ABS czyta kody DTC. Niestety jak prubuję zczytać konfigurację to dostaję komunikat że minimalna prędkość to 115200. Stąd moje pytanie czy do inerfaceu który mam można użyć jakiejś starszej wersji programu i zadziała - czy gra nie warta świeczki i kupić nowy kabelek?

tedi_k
20-05-2014, 22:58
...Niestety jak prubuję zczytać konfigurację to dostaję komunikat że minimalna prędkość to 115200. ...

No bo taka jest wymagana minimalna prędkość... Nie zależy ona od wersji programu... Kabel musisz mieć jakiś bardzo koślawy, że daje tylko 38400. No chyba, że to kabel na bluetooth - tych na BT nie wolno używać do poważniejszych zabaw ELMconfigiem!

ToszS
21-05-2014, 22:52
A to Ok - kabel mam sprzed kilku lat na USB - stąd ta prędkosć. No cóż trzeba będzie kupić nowy :) - dzięki za wyjasnienie

zaan
12-06-2014, 11:37
Witam,
Posiadam S-MAXa preliftingowego z nawigacja Denso, fabrycznie bez BT. Dołożyłem moduł BT 4M5T RX-1C w wersji angielskiej, oryginalny mikrofon oraz zamieniłem manetkę na tę z Voice/Phone (wiązka do BT była już w aucie). Denso od razu zlokalizowało nowy moduł, BT działa, paruje się z telefonami, można normalnie rozmawiać (prócz książki i SMSów, ale z tego co wyczytałem to norma). Jedyny mankament to brak reakcji na przyciski Voice/Phone z manetki kierunkowskazów.
Czy ktoś jest w stanie coś podpowiedzieć? Czy jakiś parametr w ELMconfigu aktywuje manetkę z tymi przyciskami? Czy może chodzić o nr inny nr VIN w module BT, przez co sygnały z manetki są ignorowane? W ELMconfigu dla platformy C307 widzę możliwość odczytu i zapisu nr VIN w modułach dla Galaxy/S-max tej opcji nie ma.
Czy jest możliwość poradzenia sobie z tym tematem samodzielnie, czy jedynie pozostaje ASO ze swoimi narzędziami?

Z góry dzięki za sugestie. Pozdrawiam.

jareeq
04-08-2014, 19:56
Cześć,

Wybaczcie jeśli coś poknocę ale nie pamiętam jak toto się nazywało.

Chciałem zresetować zapisana w pamięci focusa 'mapę dawek paliwa', kiedyś to już zrobiłem ale nie pamiętam czym - wydaje mi sie ze elmconfigiem :-) (do wyboru mam scanxl, elmconfig, ewentualnie jakiś kod podawany w kokpicie)

Potem trzeba było pojeździć ze 20 kilometrów żeby dane się 'odświeżyły'.

Świta wam coś pomożecie ?

mayak
04-08-2014, 21:20
chodzi o reset adaptacji albo reset KAM (Keep Alive Memory) - podejrzewam, że najpewniej pójdzie to Forscanem, ale próbować możesz każdym

ps.
a czemu piszesz na podforum smaxa zamiast na focusa?

jareeq
07-08-2014, 08:54
dzięki mayak

wybacz że nie w focusowym - pytanie było na tyle uniwersalne że bardziej pasowało mi do tego tematu niż do 'ELM327 1.4b + ELMConfig = nie działa' na focusowym (szczególnie że wydawało mi się że to właśnie w elmconfig dało się to zrobić).

DevonPL
11-08-2014, 17:06
widziałem, ze podawaliście tutaj kod z błędem B112B (zwarcie lusterek elektrycznych), ale nie otrzymał nikt odpowiedzi.

Diagnosta powiedział, że mam składane lusterka - gdzie nigdy z pilota się same nie zamykały. Teraz zgłupiałem .... jak to sprawdzić ?

Speedo
11-08-2014, 17:22
a przycisk do składania masz na drzwiach? bo z pilota to one rzadko się składają ;)

DevonPL
11-08-2014, 17:30
a przycisk do składania masz na drzwiach? bo z pilota to one rzadko się składają ;)

Witam

No na panelu nie mam nic odnośnie lusterek, to diagnosta po podpięciu pod komputer mi powiedział, ze są elektrycznie zamykane

tedi_k
11-08-2014, 17:53
...diagnosta po podpięciu pod komputer mi powiedział, ze są elektrycznie zamykane

To trzeba było go uprzejmie poprosić, aby Ci zaprezentował składanie/rozkładanie... I od tego uzależnić zapłatę za usługę... Może by trochę zmądrzał:D

_sobol_
11-08-2014, 20:42
Z pilota mam składane w Maxie po FL, natomiast z przycisku (w drzwiach, przy sterowaniu lusterkami) mam w Maxie sprzed FL...

mayak
11-08-2014, 20:58
No na panelu nie mam nic odnośnie lusterek, to diagnosta po podpięciu pod komputer mi powiedział, ze są elektrycznie zamykane
o rozkładanym dachu nic nie mówił? ;)
jeśli nie, to zmień diagnostę :D :D :D

-XXX-
11-08-2014, 22:58
Aktualna wersja (2.7b) nie czyta mi konfiguracji z bcma, błąd wyskakuje pod sam koniec. Próbowałem wiele razy.
Wersja 2.6 działa bez problemu
jest u Was?

Coś się zmieniło w temacie, bo mam to samo w 2.13b i teraz nie wiem, czy kabel do luftu, czy szukać v 2.6? Błąd VBF download chceksum error 37. Chłopaki jakiś rok temu ma tym wątku pisali, że zmienili kabelki i poszło. (potrzebuję aktywować tylko hak więc trochę średnio mi się chce ryzykować zakup nowego, który może również nie działać, tym bardziej, że mam drugi na BT).

kolopeter
12-08-2014, 19:00
ryzykowac 50 zl? szalenstwo :) to nie tylko do ciebie xxx ,ale, do wszystkich... nie dziala, kup inny i tyle... ryzykowac- to tak od tysiaca w gore za kabelek....

tedi_k
12-08-2014, 20:45
...potrzebuję aktywować tylko hak więc trochę średnio mi się chce ryzykować zakup nowego, ...

No to może oprócz haka skusisz się jeszcze na coś jeszcze? W strefie klubowej lubuskiej jest info o tym, że pojawiam się "na gościnnych występach" w okolicach Żar...

ROB1976
12-08-2014, 21:33
Witam.
Nie jestem pewien czy pisze w dobrym temacie, ale nie chcialem zakladac niepotrzebnie nowego.
Mam pytanie co do wersji oprogramowania. Kupilem samochod w niemczech i na ostatnim przegladzie w Fordzie pan stwierdzil ze jest nowa dostepna wersja oprogramowania IDS-91.03A? Spytal czy ma wgrac, a ja mowie to wy powinniscie wiedziec, poczym zaladowal nowa. Czy wersje oprogramowania roznia sie wzaleznosci od rynku np: europa, region , kraj?
Po aktualizacji zauwazylem ze strzalki od zmiany biegow pokazuja sie z oponienie i tylko przy odpuszczeniu gazu. Wczesnie pokazywaly sie od pewnej predkosci i pozostawaly az do zmiany biegu.

POdrawiam
Robetr

tedi_k
12-08-2014, 22:02
...na ostatnim przegladzie w Fordzie pan stwierdzil ze jest nowa dostepna wersja oprogramowania IDS-91.03A? Spytal czy ma wgrac, a ja mowie to wy powinniscie wiedziec, poczym zaladowal nowa. ...

To zdanie przetłumaczone na język bardziej zrozumiały mogło by brzmieć tak:
"Panie, mam w pudełku nowy młotek marki Fiskars. Śliczny! Czy mam nim przywalić w tego gwoździa?":one:

IDS 91.03A to jest nowa wersja softu serwisowego w komputerze ASO... Oczywiście ten soft ma nową bazę aktualizacji dla sterowników samochodu i dopiero te zidentyfikowane aktualizacje ładuje się do samochodu... Różnice pomiędzy kolejnymi wersjami IDS nie są jakieś szczególnie duże... Np. w tej wspomnianej doszła możliwość aktualizacji conversa+ do wersji 1507... Paru z nas robi to i bez tego IDSa...

ROB1976
12-08-2014, 22:41
Dziekuje za odpowiedz.
Tzn nic nie mogli popsuc :)
A czy jest roznica w sofcie w zaleznosci od kraju/ regionu?
Pozdrawiam,
Robert

tedi_k
13-08-2014, 06:41
Samochód jako całość jest dedykowany na konkretny rynek. Zainstalowane są w nim sterowniki z softem ogólnym lub (jeśli trzeba) dedykowanym na dany rynek. Update softu sterowników odbywa się w oparciu o informacje w tej bazie danych programu IDS jaki soft może być zastąpiony danym softem nowym.
W związku z tym proces aktualizacji jest "odporny na ASO" (niektórzy mówią "idiotoodporny"...), bo program sam sprawdza jaką ma wgrać nową wersję jak stara była jakaś-tam...

-XXX-
13-08-2014, 11:59
ryzykowac 50 zl? szalenstwo :) to nie tylko do ciebie xxx ,ale, do wszystkich... nie dziala, kup inny i tyle... ryzykowac- to tak od tysiaca w gore za kabelek....

W sumie masz rację ;P ale to lepiej dać komuś 50 zł - on zarobi a jak będę miał hak.

No to może oprócz haka skusisz się jeszcze na coś jeszcze? W strefie klubowej lubuskiej jest info o tym, że pojawiam się "na gościnnych występach" w okolicach Żar...

No chętnie ;) ze 140km mam 175 KM i 415 Nm ale trzeba zaktualizować conversa bo mam durne "odległość" no i navi na PL też by się przydała. Robisz Tedi taki usługi?

Ps. dziś nie wiedząc czemu ELM zagadał aktywowałem hak ;) dodatkowo ryglowanie drzwi. Włączyłem taż trailer tow attachment - cokolwiek to oznacza.

tedi_k
13-08-2014, 19:41
....ale trzeba zaktualizować conversa bo mam durne "odległość" no i navi na PL też by się przydała. Robisz Tedi taki usługi?
....

convers+ bez problemu (nawet na rosyjski z wizualizacją fabrycznych czujników parkowania), navi na PL to tylko poliftowego NX na karty SD. Te na DVD, to tylko ci, co "uczą auta polskiego".

Gregonio
19-08-2014, 19:26
Może mi ktoś logicznie wytłumaczyć dlaczego w komputerze nie zapisują się błędy np. usterka silnika?
Po co w ogóle taki komunikat, skoro jak podjadę do serwisu to nic nie wiadomo, bo błędów nie widać....

tedi_k
19-08-2014, 20:58
Może mi ktoś logicznie wytłumaczyć dlaczego ...

Bo "live is brutal and full of zasadzkas...":619:
Jak by życie było logiczne i proste, to by w ogóle magistrów nie było potrzeba...
W pamięci sterownika pozostają jedynie "błędy trwałe" - cokolwiek miało by to oznaczać...

Gregonio
19-08-2014, 22:02
Specjalnie to zrobili --> Dranie z nich! :-)

Albo powinien być konkretny komunikat z numerem błędu, a nie "Usterka silnika" albo zapisywać się w pamięci. Proszę, przecież to takie proste.....

orion512
19-08-2014, 22:18
Jak Ci wyskoczy następnym razem to zobacz od razu może w teście zegarów (o ile masz converse+) w pozycji DTC coś będzie.
Chociaż z drugiej strony aby wejść w test trzeba na chwilę zapłon wyłączyć a wtedy pewnie błąd się skasuje.
Ale spróbować zawsze można, to nic nie kosztuje.

mayak
20-08-2014, 11:06
Jak Ci wyskoczy następnym razem to zobacz od razu może w teście zegarów (o ile masz converse+) w pozycji DTC coś będzie.
Chociaż z drugiej strony aby wejść w test trzeba na chwilę zapłon wyłączyć a wtedy pewnie błąd się skasuje.
Ale spróbować zawsze można, to nic nie kosztuje.

jedno ale: czy w teście zegarów pojawiają się kody błedów z IPC, BCM, PCM i np. ABSu?
Z ciekawości po robocie sprawdzę czy błędy antenek TPMSa z mojego BCMa są wyświetlane na Conversie, ale powątpiewam

no i kolega Gregonio ma już ELMa, więc może czytać bezpośrednio

mayak
20-08-2014, 21:54
ale powątpiewam
w trybie diagn. mój Convers nie pokazał żadnych błedów, mimo że świeci się na nim żółta lampka usterki monitoringu opon - wniosek: zegary pokazują własne DTC a nie innych modułów, więc odczyt czegokolwiek z nich jest mało użyteczny

Gregonio
20-08-2014, 22:43
jedno ale: czy w teście zegarów pojawiają się kody błedów z IPC, BCM, PCM i np. ABSu?
Z ciekawości po robocie sprawdzę czy błędy antenek TPMSa z mojego BCMa są wyświetlane na Conversie, ale powątpiewam

no i kolega Gregonio ma już ELMa, więc może czytać bezpośrednio

Co więcej nawet w ELM ten błąd znika po restarcie samochodu :-(

Najważniejsze że w końcu go namierzyłem :-). W piątek udaję się do ASO ze zdjęciami i biuletynem serwisowym. Ciekawe, czy to im wystarczy, czy będą sami musieli wykryć ten błąd.

mayak
20-08-2014, 23:05
piszemy trochę niezrozumiale dla postronnych osób, a sprawa jest (niestety) poważna, więc wyjaśniam aby było na przyszłość:

chodzi o błąd P269

opis z Forscana:
===PCM DTC P269F:00-AC===
Kod: P269F - Otwarty obwód świecy żarowej układu dopalania spalin

silniki 2.0tdci Euro5 (czyli te na sterownku Delphi) mają dodatkową świecę żarową w układzie wydechowym do wypalania DPFa i ona niestety szwankuje

opisy:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=203837
http://www.talkford.com/topic/154899-engine-malfunction-light-on-2010-20-tdcis-service-bulletin/
http://forum.s-max-club.de/topic/2331-motorstoerung-dtc-p0480-und-p269f-tsi/

mayak
21-08-2014, 10:44
dla porządku proponuję dalszą dyskusję nt. problemów ze świecą żarową w układzie dopalania spalin w silnikach DW10C przenieść do tego wątku: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=203837 bo ELMConfigowi nic do tego :D

Gregonio
22-08-2014, 13:49
Tak zrobię. Ciąg dalszy historii tutaj:

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=203837

BC_Leszcz
24-08-2014, 11:16
Czy zna ktoś program który skasuje crash data w Focus ZX4 2004-2007. Elmconfig odrzuca VIN.
Może jakiś namiar na magia który mi zrobi w wie?

leszcz
24-08-2014, 11:36
Może jakiś namiar na magia który mi zrobi w wie
Może kolega "mayak" ?

BC_Leszcz
24-08-2014, 12:09
Może ... dzięki za sugestię, wysłałem mailem zapytanie.

Andrzej1705
01-09-2014, 12:49
Ktoś może pomóc? Moim problemem są błędy 160787,C14000 i 9A8451. Oto moje screenshoty z elmconfig
http://jpg.aq.pl/s/1421.jpg
http://jpg.aq.pl/s/1422.jpg
http://jpg.aq.pl/s/1423.jpg

tedi_k
01-09-2014, 13:13
Jeśli sądzisz, że nauczyliśmy się na pamięć znaczenia kodów - to się niestety mylisz... Te screenshoty, które wrzuciłeś na razie do niczego nie mogą służyć (aktualna kalibracja PCM i BCMi nikomu nic nie powie). Przede wszystkim wrzuć screeny z programu diagnostycznego (najlepiej z FORscana) z tymi kodami co podałeś i ich opisem tamże. Wtedy będzie można coś powiedzieć.

Andrzej1705
01-09-2014, 13:55
Już wiem co oznaczają moje błędy ,ale głównie chodzi mi o błąd 9A8451 czyli brak skonfigurowania pojazdu jak to zrobić poprzez ELMconfig bez ms-can, mm-can tylko z hs-can da się tak?

tedi_k
01-09-2014, 16:56
Nie da się. DO wgrania konfiguracji do zegarów potrzebny jest ELM z przełącznikiem.

tifoso
01-09-2014, 17:05
A może ktoś podać link, jaki kabelek kupić do Forda, bo tego jest dosyć sporo?

tedi_k
01-09-2014, 17:11
Kup sobie Viakena v3 http://allegro.pl/polski-elm327-v3-ford-mscan-hscan-euroscan-2014-i4532478316.html - ten nie potrzebuje przełącznika i jest najszybszy z sensownych.

dobo_28
20-09-2014, 18:02
Panowie mam problem łącze się programem ELMconfig 0.2.13b ale tylko z prędkością 38400 i tu mogę tylko odczytać moduły na innych wyższych prędkościach nie da się połączyć z w/w programem.
Gdy chcę odczytać BCM wyskakuje komunikat, że preferowane jest połączenie 115200, a jeszcze lepiej jak by było 500000 (rekomendowane).
Interfejs OBDII mam na PIC18F2585 i FTDI1219C.

Czy starsze wersje programu pozwalają sczytać BCM z niższą prędkością?

Mam jeszcze problem z tekstem w w/w programie (krzaki) przestawiam język w systemie (Windows 7 - 64) na rosyjski ale nic nie pomogło.

tedi_k
20-09-2014, 20:53
...Czy starsze wersje programu pozwalają sczytać BCM z niższą prędkością?

Mam jeszcze problem z tekstem w w/w programie (krzaki) przestawiam język w systemie (Windows 7 - 64) na rosyjski ale nic nie pomogło.

1) Nie. Trzeba doprowadzić ELMa do ładu.
2) Nie jezyk na rosyjski, tylko język dla programów nie obsługujących UNICODE na rosyjski http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=1911963&postcount=2

Speedo
20-09-2014, 20:56
Nie jezyk na rosyjski, tylko język dla programów nie obsługujących UNICODE na rosyjski

jest pewna wada tego rozwiązania, jakaś część kompa potem jest po rusku albo nie ma pl znaków gdzieniegdzie, pasowało by mieć laptopa tylko do użytkowania ruskich programów ;)

tedi_k
20-09-2014, 21:00
Tak właśnie mam. Wada wadą, ale bez tego ustawienia zupełnie nic nie da się "skumać"... Oczywiście jeśli dla kogoś cyrylica nie jest synonimem chińskiego tradycyjnego...

dobo_28
20-09-2014, 21:06
1) Nie. Trzeba doprowadzić ELMa do ładu.
Jakaś mała podpowiedz z tyłu na obudowie Interfejsu napisane mam wersja 1.4B, Band Rate 38400
I tylko przy takiej prędkości połączył się z Elmconfig.
Programy typu FORScan czy ScanTool działają bez problemu.

Speedo
20-09-2014, 21:12
Tak właśnie mam. Wada wadą, ale bez tego ustawienia zupełnie nic nie da się "skumać"... Oczywiście jeśli dla kogoś cyrylica nie jest synonimem chińskiego tradycyjnego...

no ta też tak mam więc mi bardzo nie przeszkadza, ale jak ktoś nie chce mieć kompa po rusku to jest takie narzędzie Microsoftu o nazwie AppLocale, można właczać AppLocale i podawać ścieżkę do rosyjskiego programu za każdym razem albo utworzyć sobie skrót, który w przyszłości będzie odpalał od razu w danym języku, przykład jak to wygląda przed i po:

tedi_k
20-09-2014, 21:36
Dobry jesteś! W jakimś sensie żyję m.in. z produktów MałegoMięgkiego, ale ta apka nigdy mi w ręce nie wpadła... Znakomite!

Dla zainteresowanych - bierze się stąd - http://www.microsoft.com/en-us/download/details.aspx?displaylang=en&id=13209

Przy odrobinie wysiłku w instalacji działa nawet na Win8.1 x64 (przed chwilą postawiłem - trzeba ściągnąć na dysk i prawym klawiszem "rozwiązać problemy ze zgodnością")...

dobo_28
20-09-2014, 21:55
ja też ale coś nie hula robiłem to według tego schematu działania https://www.youtube.com/watch?v=_ALVydGX0h0

tedi_k
20-09-2014, 22:15
Napisałem:
1) Ściągnąć na dysk.
2) Nacisnąć na ściągniętym pliku prawy klawisz i wybrać "rozwiąż problemy ze zgodnością"
3) Nacisnąć przycisk "Testuj program"
4) Wykonać wszystko co trzeba w instalatorze
5) jak wróci do okienka z "Testuj program" to zamknąć je (najlepiej krzyżykiem na górnej belce.

dobo_28
20-09-2014, 22:20
Program mi się uruchamia wskazuję na rosyjski robię skrót, program się odpala a wszystko to co rosyjskie wygląda tak: IIIIIIII IIII IIIIIIIIII

Zrobiłem też tak jak Ty opisałeś i mam to samo.

tedi_k
20-09-2014, 22:26
A ten wskazywany rosyjski napisany jest cyrylicą? A jaki program traktujesz w ten sposób? ELMconfiga?
OK - już sprawdziłem - jest tak samo. Trzeba będzie popatrzeć co kolega Siergiej (autor) tam namieszał... Pewnie brak jest jakiejś czcionki lub coś podobnego...

dobo_28
20-09-2014, 22:29
tak Rosyjski cyrylicą - русский i ELMconfig - już myślałem, że w systemie mam coś zwalone

A masz jakiś pomysł co mogę zrobić z interfejsem by szybciej się komunikował niż tylko 38400?

leszcz
21-09-2014, 09:55
A masz jakiś pomysł co mogę zrobić z interfejsem by szybciej się komunikował niż tylko 38400

kup lepszy interfrejs

tedi_k
21-09-2014, 11:36
..A masz jakiś pomysł co mogę zrobić z interfejsem by szybciej się komunikował niż tylko 38400?

Jak masz teamviewera to mogę zdalnie zerknąć co się dzieje i być może coś doradzić.

dobo_28
21-09-2014, 12:40
Mam bo korzystam z niego w miarę często robiąc znajomym cosik na kompie.

Przeprowadziłem test prędkości przy Baudrate: 38400 (przy innych ustawieniach nie można przeprowadzić testu)
19200 .. OK
38400 .. OK
57600 .. OK
152000 .. OK
256000 .. OK
500000 .. NOK
Speed restoring ..NOK

A po tym wyskakuje okienko z wpisem "Returnick back to start speed failed. Reset adapter."

mayak
26-09-2014, 13:24
po 9 miesiącach przerwy jest nowa wersja 0.2.14

zmian jest sporo, ale prawie wszystkie dla platformy C307 (czyli FF2/Cmax/Kuga1):
- Dodano możliwość odczytu/zapisu modułów oprogramowania PCM Visteon ESU-121 - silniki 2,0 I4 1.8 120/145 z początku produkcji (platforma C307)
- Dodano możliwość odczytu/zapisu modułów oprogramowania PCM Bosch EDC16C3-9 (w tym czytania pełnego flasha) - silniki DV6/T 1.6 110 TDCi (platforma C307)
- Dodano możliwość odczytu pełnego zrzutu dump flash (full flash) modułów PCM Bosch EDC16C34-2 / 5 - silniki DV6/T 1.6 TDCi (platforma C307)
- Dodano możliwość odczytu / zapisu modułów oprogramowania PCM Siemens SID83A/803a/83m - silniki 2.0 136 TDCi (platforma C307)
- Dodano możliwość odczytu/zapisu modułów oprogramowania PCM Siemens SID803 - silniki 2.0 136 TDCi (platforma C307) nie testowane na maszynie! Używać na własne ryzyko! Jeśli ktoś odważy, autor programu prosi zgłosić wynik.
- Dodano możliwość zapisu modułów TCM automatycznej skrzyni biegów 4F27E (silniki 1,6 100/125 1.8 / 2.0 145) (platforma C307)
- Dodano możliwość odczytu/zapisu klasyfikacji modułów PCM wtryskiwaczy paliwa Siemens SID202/206/803/83A/803a/83M czyli silniki 1.8tdci i 2.0tdci (Platforma C307)
- Dodano wsparcie dla kabli na chipie STN1110 i STN1151
- Dodano wsparcie dla prędkościach 2,5M 5M i 10M dla kompatybilności z przyszłymi wersjami ELS27
- Dodano sprawdzanie odpowiedniej wersji programu i plików na frw.dat aby wykluczyć możliwość zastosowania nieodpowiedniego pliku (nie kumam)
- Dodano możliwość wyboru "tylko do odczytu" obszaru kalibracji modułów Siemens SID202 / 206 / 83A / 803a / 83M i Bosch EDC16C34-2 / 5 (platforma C307)
- Dodano możliwość wyłączenia kompatybilność sprawdzić PCM i wybranej kalibracji podczas wgrywania do PCMa, aby móc pisać bloki obsługiwane przez program, ale w pełni kompatybilny z obsługiwanym (platforma C307) stosowany tylko wtedy, gdy w pełni zrozumie się co się robić !
- Dodano możliwość aktualizacji firmware modułów PCM Visteon ESU-121/131 bez nadpisywania firmware typu Quizzer (platforma C307)
- Zmiana rozmiaru pliku firmware Quizzer dla kompatybilności z ADS. Starsze pliki są również obsługiwane (platforma C307)
- poprawiona procedura odczytu firmware modułów PCM, zmniejsza prawdopodobieństwo wystąpienia błędów podczas czytania
- Zmienione procedury identyfikacji bloków PCM Bosch ME9.0 (silniki 2.5T Ford Kuga / Focus ST / RS)
- Naprawiono błąd, który występuje, gdy przy użyciu jakiegoś ELM327 podczas próby zapisu VIN radiowej (platforma C307)
- Naprawiono błąd w czytania i pisania oprogramowania Bosch ME9.0 moduły PCM (silniki 2.5T 225/305 Ford Focus ST / RS)
- Naprawiono błąd ładowania softu z plików PHF dla PCM typu Bosch EDC16C34-2 / 5 (platforma C307)
- Naprawiono błąd identyfikacji chińskiego modułu Visteon ESU-411/418 (platforma C307)
- Poprawiono algorytm konwersji rozmiary kół w parametrze (obr/mil) w konfiguracji PCM (platforma C307)
- Poprawki w konfiguracji platformy C307 dla SRM
- Naprawiono błąd w zapisie nazwy modułu bluetooth-SRM (platforma C307)
- Poprawiono błąd odczytu informacji i konfiguracji modułu KVM (platforma C307)
- Naprawiono błąd podczas przetwarzania wyników kalibracji czujników automatycznego korektora ksenonów (platforma C307)
- Naprawiono błąd w konfiguracji parametrów centralnego "urządzenia prędkość ostrzegania" (platforma CD34x)
- inne drobne błędy
- na początku programu jest link do strony przez którą można dotować rozwój programu!!!

tedi_k
26-09-2014, 14:56
Zachęcam wszystkich użytkowników ELMconfiga do docenienia pracy kolegi Sergieja i przekazania dotacji na dalszy rozwój programu.
Wystarczy nacisnąć na plik http://civil.iffc.ru/ELMConfig/donate.asp i wpisać sumę w rublach rosyjskich. Dla ułatwienia 500 rubli = ok. 43zł po kursie PayPal.

Kolega Sergiej swoim programem ułatwił nam życie na tyle, że żadna z tych drobnych sum nie jest choć w przybliżeniu właściwym ekwiwalentem...

Warto wynagradzać pożyteczną i użyteczną robotę!

mayak
26-09-2014, 14:57
ja już zrobiłem poprostu przelew paypalem na adres civil@iffc.ru - jakoś nie miałem zaufania logować się do mojego konta na obcej mi stronie po rosyjsku :D

misik1973
26-09-2014, 16:00
Witam

Pytaniez innej beczki. Czy używając kabla ELM327, którego użyam do mojego S-maxa mogę go użyć do innych samochodów?
Kabel mam z tej strony http://www.ebay.co.uk/itm/221543514919 i nic nie ma tam na ten temat.
Potrzebuję połączyć się ze Skodą Citigo by wykasować błąd poduszki

tedi_k
26-09-2014, 16:09
To zależy bardziej od Skody a nie od kabla... W jaki sposób i jakim programem można się połączyć w modułem poduszek w Skodzie to raczej nie dowiesz się tutaj...

Bump: Uwaga - wystarczy kolegę autora trochę pochwalić i od razu pojawiają się błędy...:?

Nowej wersji 14 praktycznie nie da się używać na platformie Mondeo/S-max, bo sypie błędem wykonania przy próbie wejścia na zakładkę "Procedures" w dowolnym module... Czyli nie da się m.in. odczytać CCD z BCM (odczyt jest w "Procedures"...).

Tak więc na razie do Mondeo/S-maxa trzeba zostać przy starej wersji ELMconfiga...

Błąd już zgłosiłem na rosyjskim forum.

misik1973
26-09-2014, 16:12
Witam
Chodziło mi o to czy kabel jest uniwersalny czy tylko do Forda.

tedi_k
26-09-2014, 16:27
Kabel jest praktycznie uniwersalny, jednak mało który producent używa kabli zgodnych z OBD II. Każdy coś dodaje "od siebie" aby nie było za prosto... A już szczególnie z "wydziwiania" słynie grupa VAG i wszyscy Koreańczycy/Japończycy.
Czyli raczej na mój nos z poduszkami w VAGu możesz nie powalczyć kablem uniwersalnym - głównie zresztą z powodu softu niezbędnego do takich operacji jak kasowanie crash data (zwykle da się to robić tylko softem dedykowanym producenta, a ten zwykle działa tylko na kablu dedykowanym...).

dobo_28
26-09-2014, 20:58
Jak zresetować ustawienia w Interfejsie?
Zakupiłem nowy Viakena V3 i na ustawieniu 38400 zrobiłem mu test prędkości przeszedł go prawidłowo (w porównaniu do wcześniejszego ELM327) po teście w okienku Set an adapter constant speed: ustawiłem prędkość ale nie pamiętam jaką albo 1000000 albo 2000000. Jak ustawię prędkość na "Auto select" to interfejs łączy się z prędkością 2000000.
Teraz mam problem z FORScan ma problem z nawiązaniem połączenia, a zanim namieszałem w ELMconfig z prędkościami to wszystko działało.

I jeszcze jedno pytanie jak zrobiłem reset PCM to mocno namieszałem?

radek70
26-09-2014, 21:21
Artur, otwórz prawą zakładkę, odznacz Delete ELMConfig data from Registry i zacznij od nowa :)

dobo_28
26-09-2014, 21:43
Robiłem to wcześniej ale nie pomogło.
Spróbowałem jeszcze raz i po paru razach i auto ustawieniach dało się ręcznie wybrać prędkość 1000000 (czyli tą którą wcześniej ustawiłem, a nie byłem pewny) zrobiłem test i zaznaczyłem w okienku obok 38400 i teraz już ta prędkość jest standardową.

Ze starym kabelkiem coś mi to nie wychodzi w ogóle nie mogę się już skomunikować (ale stary wymagał chyba wpięcia pod kompa by cokolwiek na nim zrobić).

Nieśmiało zapytam gdzie znajdę tzw. światła skandynawskie? przeglądam różne tematy i nie mogę tego znaleźć jak to się nazywa.

I czy reset PCM, który zrobiłem przez przypadek coś może namieszać?

mayak
26-09-2014, 22:00
Forscan NIE działa z prędkością 1M (1000000), zmień na 500k

radek70
26-09-2014, 22:09
Nieśmiało zapytam gdzie znajdę tzw. światła skandynawskie?
Szukaj DAYTIME RUNNING LAMPS (DTRL), albo światła dzienne.

dobo_28
26-09-2014, 22:34
Forscan NIE działa z prędkością 1M (1000000), zmień na 500k
Wiem, że nie działa (nie ma tego parametru w ustawieniach po 500K jest 2M) ale nie pamiętałem jaką ustawiłem prędkość dla interfejsu w ELMconfig i z tego wynikał mój problem. Bo jak ustawiałem na auto w ELMconfig nawiązywał połączenie z 2M.

Za światła odpowiada jedna z tych zakładek, ale nie chciał bym ustawiać na chybił trafił. Wiem, że nazwa światła skandynawskie to nie faktyczna nazwa w ustawieniach BCM tylko "skrót słowny" ułatwiający zrozumienie tematu.
I odpowiada za to prawdopodobnie jedna z zakładek przedstawionych na pierwszych 3 zdjęciach.

Przy okazji zapytam czy zmieniał ktoś ustawienia "Fuel type" (zdjęcie 4) jest tam zakładka "Fuel - Gas/Hybrid" biorąc po uwagę, że mam LPG czy zmiana na ten parametr coś daje np. (zmieniają się parametry chwilowego zużycia) Czytałem, że Ford kiedyś wypuszczał Mondeo z LPG i tak się zastanawiam czy to nie opcja do takich właśnie Mondziaków.

dobo_28
27-09-2014, 19:55
Panowie czy w trzeciej zakładce CC BCM prawa kolumna trzecia pozycja od góry "parametry opon" czy zmiana tych ustawień ma jakikolwiek wpływ na auto np. inaczej liczy prędkość auta?
i jeszcze piąta zakładka prawa kolumna szósta pozycja od góry "parametry akumulatora" czy również ma jakiś wpływ na ładowanie i wyświetlanie, że akumulator słaby?

czader
29-09-2014, 12:03
Ja u siebie zmienialem i zmienila sie predkosc wskazywana przel licznik tj. wczesniej zanizal o jakies 5-10 km/h teraz wskazuje prawie idealnie jak GPS.

Nie pamietam jak ustawilem ale zmienialem i opony na jakies skrajne jak i przelozenie ...

Parametry akku nie zmienialem ...

Panowie czy w trzeciej zakładce CC BCM prawa kolumna trzecia pozycja od góry "parametry opon" czy zmiana tych ustawień ma jakikolwiek wpływ na auto np. inaczej liczy prędkość auta?
i jeszcze piąta zakładka prawa kolumna szósta pozycja od góry "parametry akumulatora" czy również ma jakiś wpływ na ładowanie i wyświetlanie, że akumulator słaby?

dobo_28
05-10-2014, 14:25
Ustawienia opon zmienione zastanawiam się nad akumulatorem i jaką opcję wybrać gdyż posiadam akumulator Bosch S4 72 Ah 680, a najbliższy wartościom jest H6 AGM 70Ah 760 i T7 IF 75Ah 760. Czy zmiana parametrów akumulatora coś mi da czy ta opcja ma na coś wpływ?

_sobol_
11-10-2014, 16:02
Koledzy, w jaki sposób wykasować elmem błędy pojawiające się w teście zegarów? Mam tam błąd, który pojawia(ł) się (z tego, co wyczytałem) po zabawach z elmem (zmieniałem kiedyś światła ze skandynawskich). Wczoraj zgłupiał mi (przestał działAć, również po zmianie baterii) jeden pilot. Wybrałem się więc dziś z laptopem do maxa. Pilota zakodowałem (dowiązałem) wg manuala, połączyłem się elmem z autem, odczytałem dtc (błąd rozsynchronizowania pilota: B1D21 62 2C) i skasowałem. Pilot działa bez zarzutu.
Jednak błąd, który mam w teście zegarów jak był, tak jest - ani elm go nie "zobaczył", ani (co w tym wypadku logiczne) nie usunął... Czy elm może odczytać błędy z zegarów i je usunąć?

leszcz
11-10-2014, 17:25
musisz mieć ELM z przełączikiem i szukać błędów w IPC

_sobol_
12-10-2014, 00:26
Dzięki za info. Dla samego skasowania błędu nie będę nabywał drugiego kabla :/
Złapię jakąś dobrą duszę (czyt. kogoś z Was) z Wawy z kabelkiem z przełącznikiem oraz z chwilą wolnego czasu :)
... lub poczekam, aż będę się wybierał do kumpla - mechanika z IDSem ( bo zakładam, że IDS da radę?)...

leszcz
12-10-2014, 09:18
Złapię jakąś dobrą duszę (czyt. kogoś z Was)
Orion512 ,mayak ........................... może Ci pomogą

mayak
12-10-2014, 15:00
Zapraszam

_sobol_
12-10-2014, 20:25
Mayak, z góry BIG dzięki. Gdy ten błąd w zegarach zacznie mocno drażnić moją potylicę (lub raczej - gdy znajdę odrobinę czasu, z czym jak u wszystkich krucho) - odezwę się na PW.

arturo299
13-10-2014, 17:18
Witam
czy jest ktoś z ELM-em w Małopolsce potrzebuję sprawdzić autko,mój kabel ostatnio odmówił posłuszeństwa i mam więcej problemów niż pożytku po podpięciu do FORSCANA :roll:

leszcz
13-10-2014, 18:25
czy jest ktoś z ELM-em w Małopolsce

No ja Cię kręcę.................................

kolego ...... szukaj >>>>> tedi_k<<<<<<

http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=104268