Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Zakup rejestratora jazdy - jaki rejestrator?
Strony :
1
[ 2]
3
4
5
6
7
8
Moim zdaniem nic co ma diody IR uwagi warte nie jest.
Nikt nie wmówi mi, że one cokolwiek dają, poza pogorszeniem jakości obrazu. To światło musi przejść przez szybę i przez szybę wrócić (każda kamera DVR rejestruje światło odbite od obiektów). Część odbije się od radu od szyby i "oślepi" kamerkę. Im szyba bardziej brudna tym będzie tego więcej. Skupiona wiązka to to raczej nie jest, a kamera ma dość szeroki kąt widzenia.
Chcesz to eksperymentuj. Być może, że się mylę.
G1W i G1WH za to ma opinie wartej uwagi. Sam się na taką czaję. Obecnie mam 0801 z GPSem, ale GPS mi nie potrzebny, a wolałbym coś, co lepiej się spisuje w nocy.
Ja mam Prestigio RoadRunner 710x. To wideorejestrator ze średniej półki. W zasadzie niby wszystko OK, ale ma defekt, który dotyka wiele rejestratorów marek wszelakich - niezawodność. Zdarza się bowiem raz na jakiś czas, że skubana w trybie pętli przestaje nadpisywać najstarsze pliki i zaczyna nadpisywać wyłącznie te z dzisiejszą datą. I tak nadpisuje z uporem maniaka krążąc w sferze 750 MB (karta 16 GB). Innymi słowy np. zamiast nadpisać pliki z 10.06.1014 nadpisuje wyłącznie dzisiejsze, tj. 12.06.2014 i tylko porusza się w ok. 750 MB miejsca na karcie w kółko. I za cholerę nie mam pojęcia czym to jest spowodowane.
Z tego co wiem, inne rejestratory potrafią robić jeszcze lepsze numery. Na przykład zacząć nadpisywać ni to z gruchy, ni z pietruchy, nowe pliki zamiast starych. Albo działać niby na "rec" a w rzeczywistości nie nagrywać. I wtedy to dopiero jest niemiłe zdziwienie jak po kolizji człowiek chce odtworzyć a tu kicha.
adam1985 12-06-2014, 20:36 ja jestem zupelnie zielont w tej sferze , na allegro jest taka g1wh za 220 zeta
http://allegro.pl/kamera-samochodowa-g1wh-i4325728672.html
Z tego co wiem, inne rejestratory potrafią robić jeszcze lepsze numery. Na przykład zacząć nadpisywać ni to z gruchy, ni z pietruchy, nowe pliki zamiast starych. Albo działać niby na "rec" a w rzeczywistości nie nagrywać. I wtedy to dopiero jest niemiłe zdziwienie jak po kolizji człowiek chce odtworzyć a tu kicha.
Mogą też na przykład nie wiadomo dlaczego się wyłączyć.
ja jestem zupelnie zielont w tej sferze , na allegro jest taka g1wh za 220 zeta
Termin realizacji około 14 dni od wysyłki.
cokolwiek to znaczy
przypuszczam że to jest to co ja sobie kupiłem -> http://www.aliexpress.com/snapshot/6118977487.html
z karty zdjęło mi 148pln
ja jestem zupelnie zielont w tej sferze , na allegro jest taka g1wh za 220 zeta
http://allegro.pl/kamera-samochodowa-g1wh-i4325728672.html
Na 99% gość kupuje u Chińczyka wskazując Twój adres jako miejsce dostawy.
Płacisz mu 220zł a on odpala Chińczykowi około 48$ i tym sposobem od każdego złapanego jelenia zostaje mu 50zł na czysto bez inwestycji i przewalania paczek ;)
Lepiej samemu se qupić na ebay ;)
Polecam tego sprzedawcę -> http://www.ebay.com/itm/Full-HD1080P-G1WH-2-7-LCD-Car-Dash-DVR-Camera-Recorder-G-sensor-HDMI-Novatak-/380861933445
ja natomiast zakupiłem Mio mivue528 jakoś bardzo dobra narazie tylko w dzień używam w nocy nie miałem okazji jechać jeszcze mogę polecić http://www.komputronik.pl/product/227556/Telefony_i_GPS_/Nawigacja/MIO_MiVue_528_rejestrator_samochodowy_Full_HD_1080 p.html
Jesteś pewny, że chcesz polecać coś czego działania nawet sam w pełni jeszcze nie przetestowałeś?
Przejrzałem sobie parę sampli z YT z tej kamerki i ... "szału ni ma", a 150$ nie twoje. Ja za swoją 801 z GPS zapłaciłem 90$ prawie rok temu i moim zdaniem lepiej się sprawuje.
adam1985 14-06-2014, 09:01 Rob niecale 50 dolcow a przeciez to jest ebay angielskii tak? Pytam bo w Anglii jestem wiec tutajmoge te kupic
yyy nie wiem ebaj to ebaj nie wnikam ;)
Można kupić gdzie się chce ale do Angli też ktoś to z Chin sprawdza :D
Chodź chyba Zjednoczone Królestwo nie ma tak restrykcyjnych przepisów celnych zwłaszcza jak importuje się z HongKongu.
adam1985 14-06-2014, 11:37 to juz zglupialem, skoro wszystko to chinszczyzna to nie ma sensu placic duzo, mi zalezy na tym zeby sie tylko obraz rejestrowal :-)
Od ponad roku używam RoadRunner 511 i jak na razie sprawuje się bardzo dobrze.
W ogóle zapomniałem o jego istnieniu w samochodzie. Wprawdzie parę dni temu ciśnienie mi skoczyło gdy wsiadłem do samochodu i go nie zobaczyłem.... Na szczęście leżał na dywaniku pasażera razem z przyssawką. :D
Czyli reasumując przez rok czasu ze dwa razy zdarzyło się że zresetował datę, choć nagrywał normalnie ,więc w razie draki można by było odtworzyć. No i raz odpałda przyssawka z szyby.
Generalnie polecam, choć pewnie technika przez rok poszła do przodu.
... pewnie technika przez rok poszła do przodu.
Dzisiaj sugeruję wybierać kamery które mają system WDR (http://allegro.pl/listing/listing.php?buyNew=1&offerTypeBuyNow=1&description=1&order=p&string=WDR&search_scope=category-146244) (Wide Dynamic Range).
W zasadzie każda z nich bije na głowę jakością nagrań (zwłaszcza w nocy) kamerki bez tej funkcji.
http://foto.1j.pl/upload/00744acbf098807c0cdf0f7f99ca92dd.JPG (http://foto.1j.pl/image/cpvu2d/)
Mam jeszcze w domu Prestigio RoadRunner 500 i jak go kupowałem to było najlepsze na rynku w cenie <500zł
Nagrywa to tak:
5_uLxJvmE7Q
trudno to jakkolwiek porównać z nowym G1WH za 170zł
Nc3z2AgOaMw
wystarczy zobaczyć jak wyglądają światła latarni i samochodów jadących z przeciwka.
Jesteś pewny, że chcesz polecać coś czego działania nawet sam w pełni jeszcze nie przetestowałeś?
Przejrzałem sobie parę sampli z YT z tej kamerki i ... "szału ni ma", a 150$ nie twoje. Ja za swoją 801 z GPS zapłaciłem 90$ prawie rok temu i moim zdaniem lepiej się sprawuje.
tak mogę to polecić nie masz nic lepszego
nie masz nic lepszego
silnie przemawia przez Ciebie "kupiłem to, więc jest najlepsze, bo ja to mam"... sample każdy widzi i wyciąga swoje wnioski :)
silnie przemawia przez Ciebie "kupiłem to, więc jest najlepsze, bo ja to mam"... sample każdy widzi i wyciąga swoje wnioski :)
Myślę, że próbuje usprawiedliwić swój nieracjonalny zakup wmawiając sobie i niestety innym też, że było i nadal jest warto.
Bitwa na nagrania może? Ostatnio nagrania w modzie ;)
Nie pierwszy to raz gdy u08mlap uważa, że ma jedyną słuszną rację...
co ciekawe kupując Focusa chwalił się niską ceną za prawie titanium, czyli edition, a tutaj odwrotnie.
Nie pierwszy to raz gdy u08mlap uważa, że ma jedyną słuszną rację...
co ciekawe kupując Focusa chwalił się niską ceną za prawie titanium, czyli edition, a tutaj odwrotnie.
ja nie napisałem nigdzie na forum że mam najlepszy rejestrator tylko że mogę polecić dany model a inni napisali ze mają lepsze od tego co ja kupiłem - czytaj ze zrozumieniem a nie wyrywaj z kontekstu wyrazów i zdań i nie pisz bzdur i to czego nie napisałem - pochwal się co ty masz
Bump: silnie przemawia przez Ciebie "kupiłem to, więc jest najlepsze, bo ja to mam"... sample każdy widzi i wyciąga swoje wnioski :)
ja nic takiego nie pisałem na forum że mam najlepszy rejestrator to chyba Ty tak twierdzisz skoro tak piszesz
Jeżeli w podobnych warunkach obraz z mojego subiektywnie patrząc jest lepszy w praktycznie każdym aspekcie (porównywałem z samplami), zapisy nocne zawierają mniej szumu i więcej szczegółów, do tego mam zapis śladu GPS, jest połowę mniejszy, zapłaciłem za niego rok temu 40 procent mniej poza tym używam go od roku, nie od kilku dni i praktycznie w każdych warunkach i porze dnia/nocy/roku został sprawdzony to dlaczego uważasz, że Twój jest lepszy?
powtórzę to po raz kolejny ja kolego nie napisałem nigdzie i to nigdzie nigdzie że mój jest lepszy od twojego
ja nic takiego nie pisałem na forum że mam najlepszy rejestrator to chyba Ty tak twierdzisz skoro tak piszesz
powtórzę to po raz kolejny ja kolego nie napisałem nigdzie i to nigdzie nigdzie że mój jest lepszy od twojego
a wcześniej:
nie masz nic lepszego
bez komentarza...
po drugie masz te same parametry obiektywu co mój mio Video CODEC: H.264 , FULL HD 1080P resolution więc co masz lepszego ? to samo badziewie co moje i wiele innych jeszcze powiedz mi że oglądasz porównania na kompie to nie mam więcej pytań , fakt mniejszy fajny +GPS ale jak sam napisałeś nie potrzeby - wszystkie mają to samo jedne są ciut lesze jedna ciut gorsze ale nie na tyle aby to dało się zauważyć znacząco oczywiście w danym przedziale cenowym , ja tam się nie podniecam kamerka ma mi służyć w razie jakieś zdarzenia a nie oglądam filmów z po każdym przejechanym km. zamontowałem i zapomniałem że mam tyle w temacie
pozdrawiam
Bump: a wcześniej:
bez komentarza...
no właśnie bez komentarza
po drugie masz te same parametry obiektywu co mój mio Video CODEC: H.264 , FULL HD 1080P resolution więc co masz lepszego ? to samo badziewie co moje i wiele innych
Skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać? :D
temat wyczerpałem...
A właśnie że mój rejestrator jest najmojszy !
n8mziFPNNnE
ROB^ czytałem że zmieniłeś w swojej G1WH soft na soft z DOD-a.
Powiedz czy zmieniło to tylko ikonki i logo przy starcie czy wiąże się to z dodatkowymi funkcjami w rejestratorze?
funkcji jest mniej ... nie można np wyłączyć trybu WDR ale niby po co ktoś chciał by to robić ? ;)
Zdecydowanie lepiej działa balans bieli w kamerce, w sofcie G1WH występuje koloryzowanie obrazu ... zwykle na niebiesko. co widać na nagraniach na YT.
Na sofcie DOD`a są bardziej naturalne kolory.
Zauważyłem też minimalnie mniejsze szumy na nagraniach robionych w nocy.
Na nagraniach z YT trudno to dostrzec ale jak podłączę rejestrator po HDMI do TV 50` to widać ;)
A ja mam pytanko do kolegów, którzy na bieżąco śledzą nowinki techniczne :wink:
Niestety "klocek" z Galaxy do Mondka się nie nadaje - już dwa razy szukałem go na dywaniku razem z lusterkiem :P
Jaką kamerkę byście polecili do 200zł :?:
Najlepiej jak najmniejsza, zastanawiałem się nad GoClever Mini - ale kiedyś miałem kamerkę za 80zł i to była masakra :D
Pozdrawiam i dziękuję za podpowiedzi :one:
Ta co Robert podawał G1WH wydaje się być ciekawa
Tomciooo 07-07-2014, 18:48 U Chińczyków G1WH jest z procesorem novatek i novatak. Który to oryginalny??
Novatak ma więcej kupionych.
Właśnie dotarły do mnie filtry CPL ;)
Koszt modyfikacji to filtr (http://www.ebay.pl/itm/171343406210?ssPageName=STRK:MEWNX:IT&_trksid=p3984.m1497.l2649) + klej termiczny ;) ... wszystko razem < 20zł
Aby to zrobić bardziej profesjonalnie potrzebny byłby jeszcze taki adapter (http://www.ebay.pl/itm/34-37mm-Step-Up-Metal-Adapter-Ring-34mm-Lens-to-37mm-UV-CPL-Filter-Accessory-/261532566912?pt=UK_Photography_Adapter_Rings&hash=item3ce48e4580&_uhb=1) za 6 zł ;)
Ale jako że takowego nie miałem musiał wystarczyć klej termiczny ;)
http://foto.1j.pl/upload/d7b0592c018aadc1e1281490d0468cad.jpg (http://foto.1j.pl/image/kw8rxt/)
Filtr polaryzacyjny zmniejsza refleksy świetlne na szybie dzięki czemu kamera nie widzi swojego odbicia i odbić wnętrza auta w szybie.
Efekt działania jak na tym przykładowych filmikach z YT:
Wrxti-n_ODo
Rx0nsF2cit4
Bez filtra i z filtrem.
Dla niedowidzących ... zwróćcie uwagę na odbicie wnętrza auta w szybie.
;)
Robert - czy ten G1WH ma funkcję, że się włącza automatycznie po podaniu zasilania? I czy gniazdo do zasilania jest takie samo jak w Redar 04 WDR?
Tak ... po włączeniu zasilania zaczyna nagrywać ...
Gniazdo zasilania identyczne jak w REDAR 04.
Kupiłem G1WH u TOMTOP'a (sprawdzony sprzedawca - nie po raz pierwszy kupuję). Paczka szła 2 tygodnie. Karta 32GB (od innego sprzedawcy) przyszła kilka dni wcześniej.
Na razie razi takie sobie mocowanie (nie przyssawka (sama w sobie fajna, bo mała), tylko jej połączenie z kamerką). Korzystam z autouruchamiania po podłączeniu zasilania, ale zastanawia mnie ile wytrzyma kamerka na samej baterii z uruchamianiem przez G-Sensor.
Tomciooo 22-07-2014, 20:28 Tyle że Tomtop ma w opisie novatak, nie novatek :-(
ale zastanawia mnie ile wytrzyma kamerka na samej baterii z uruchamianiem przez G-Sensor
kamerka od tomtopa bez kabla chodzi jakieś do 10min max, raczej bliżej 7, zależy ile ten gshock razy się wlaczy, poza tym to on wg mnie jest do wywalenia na wstępie bo po pierwsze chyba lokomotywa by musiala stuknąć w auto żeby to zadzialalo na "medium" a po drugie u mnie wprowadzalo chaos, kamera po przejechaniu jakichś nierownosci (tory) przestawala nagrywać, z tego co testowałem u siebie to diody ir, motion detection i gshock to tylko pozycje w menu do wylaczenia na starcie ;)
Tyle że Tomtop ma w opisie novatak, nie novatek :-(Ja widzę Novatek 96650
Po kiego grzyba płacić pośrednikowi frycowe i to jeszcze pewnie nie małe.
Przecież jak szło 2 tygodnie, to zamówił u Kitajca i podał Twój adres wysyłki, albo zamówił do siebie i przesłał dalej.
Na gwarancję lepszą niż przy "imporcie bezpośrednim" też bym nie liczył.
Tak więc po co przepłacać?
bartoszek 22-07-2014, 21:45 Informacja dla tych co nie chcą czekać 15 minut aż GEM odłączy zasilanie od gniazda zapalniczki bądź oświetlenia wnętrza.
Dzisiaj powalczyłem trochę z kamerką. Zacząłem od wyszukania bezpiecznika w nogach pasażera, na którym gnie od razu zasilanie po wyłączeniu zapłonu bądź zamknięciu drzwi.
Są takie 3 bezpieczniki w tej skrzynce.
F2 - Zasilanie układu SRS (poduszek powietrznych)
F3 - Czujnik obrotu samochodu wokół osi pionowej
(układ ESP), zasilanie czujnika położenia pedału
przyspiesznika
F4 - Zasilanie układów elektronicznych
O ile podłączenie kamery do pierwszych dwóch byłoby co najmniej nierozsądne, o tyle w przypadku F4 nie wiadomo co tak na prawdę zasila - po nitce do kłębka okazało się, że jest odpowiedzialny za podgrzewanie przednich foteli - 7,5A - zasilanie znika po wyłączeniu zapłonu.
Kabelek odpowiedzialny jest koloru fioletowego - jednak lepiej rozebrać wtyczkę bo jest tam chyba z 5 fioletowych kabelków. Piny we wtyczce - górny rząd (grube piny):
pin 1 bezpiecznik F4 - uziemienie
pin 3 bezpiecznik F4 - zasilanie.
Jak to odnalazłem zostało tylko przeciągnięcie kabelka od kamery nad podsufitką, przez słupek A po stronie pasażera, obok schowka na dół do skrzynki bezpieczników.
Zasilanie wzięte z ww. kabelka, masa ze stelaża konsoli środkowej po lewej stronie w nogach pasażera - są otwory można przykręcić masę.
Nie rozbierałem wtyczki zasilacza kamery, a dokupiłem gniazdo zapalniczki na kablu. Wszystko ukryłem w konsoli środkowej.
Efekt jest taki, że po włączeniu zapłonu kamera się uruchamia i zaczyna nagrywać, po wyłączeniu zapłonu kamera się również wyłącza.
Nie nagrywamy przez 15 minut ściany w garażu, bądź przechodniów na ulicy.
Kamera stała się bezobsługowa.
Hmmm.
Ja tam pociągnąłem sobie zasilanie DVRa z zasilania lusterka fotochromatycznego.
Też mam włączanie i wyłączanie po zapłonie i nie musiałem ciągnąć kabla przez ćwierć auta.
bartoszek 23-07-2014, 08:16 Zwróć uwagę, że nie każde lusterko fotochromatyczne ma tak jak opisałeś podciągnięte napięcie. Jeżeli masz takie lusterko jak na zdjęciu nr 1 to owszem, możesz tak zrobić. Jeżeli takie jak na zdjęciu nr 2 to niestety nie dasz rady, przynajmniej mnie się nie udało.
adam1985 23-07-2014, 10:16 panowie zakupilem prestigio roadrunner 505 i nie moge wlaczyc nagrywania, pojawia sie komunikat o nieprawidlowej wielkosci custera. O co kaman?
Juz wiem , trzeba sformatowac karte z urzadzenia, jakosc nagrania fajna :-)
bartoszek 23-07-2014, 11:10 Nie custera tylko clustra.
Tak jak powiedziałeś i zrobiłeś, format karty w urządzeniu pomoże.
Trochę przerwę wątek. Miesiąc temu na urodziny żona mi "pozwoliła" kupić sobie prezent i od miesiąca jeżdzę z Mio 358.
Do tego karta MicroSD Kingston 32GB Class 6.
W promocyjnej cenie zakupiłem kamerę za 298 zł, co uważam za cenę bardzo dobrą jak na urządzenie firmowe, z gwarancją i solidnie wykonane. Cieszy mnie też że urządzenie jest małe.
Jakość nagrania jest bardzo dobra, widać że lepsza matryca w środku spokojnie daje radę w porównaniu z innymi kamerami FullHD któe może i obraz o takiej "wielkości" generują, ale jakość nagrania jest porównywalnie słabsza.
Kamera ma ziarniste nagranie oraz niezbyt perfekcyjnie radzi sobie z refleksami (odbiciami na szybie). Filtr CPL (polaryzacyjny) załatwiłby sprawę ale nie mam na razie ochotę się bawić w montaż tak małego filtra.
Z funkcji kamery jestem również zadowolony, gdyż w razie uderzenia lub mocnych wstrząsów, na wyświetlaczu pojawia się napis "Zdarzenie" i plik jest przenoszony z DCIM/MEDIA do DCIM/EMER.
Równie fajna funkcja jest wykrywanie ruchu, ktore jest na tyle mila opcja, ze plik posiada rowniez kilka sekund nagrania z przed wykrycia ruchu.
Czyli po odtworzeniu filmu mozemy zobaczyc 2 sekundy kiedy nic sie nie dzieje po czym widzimy ciezarowke ktora omija nasze auto pozostawione na poboczu.
Przykladowe nagranie:
https://www.youtube.com/watch?v=b7PG4Ga1lg4
Co do nagran w nocy.
Brak diod podczerwieni jest jednoczesnie i wada i zaleta.
Ogladalem nagrania z kamer ktore maja diody podczerwieni i zauwazylem ze jak dodamy wlaczone swiatla to zazwyczaj nie ma zadnej mozliwosci aby zobaczyc numery rejestracyjne innych pojazdow - bo diody podczerwieni + ciemnosc dookola tworza z oswietlonego punktu zarowke ktora wrecz przepala matryce ;)
Wracajac do Mio 358 - jest to dobry produkt ktory polecam kazdemu.
http://oi57.tinypic.com/oihrnm.jpg
Widok z zewnątrz
http://oi59.tinypic.com/5bhfl.jpg
Montaż w środku, przewód puszczony przez podsufitkę, po słupku kierowcy, pod kierownicą za plastikiem i do kolumny centralnej
http://oi59.tinypic.com/2zi9ch5.jpg
Wtyczka zasilania przeciągnięta przez drążek skrzyni biegów
Po kiego grzyba płacić pośrednikowi frycowe i to jeszcze pewnie nie małe.
Przecież jak szło 2 tygodnie, to zamówił u Kitajca i podał Twój adres wysyłki, albo zamówił do siebie i przesłał dalej.
Na gwarancję lepszą niż przy "imporcie bezpośrednim" też bym nie liczył.
Tak więc po co przepłacać?
ale do kogo piszesz? bo jak do kolegi Skolmi to on kupil od TOMTOP-a, który jest własnie "Kitajcem" ;) http://www.aliexpress.com/item/G1WH-2-7-LCD-1080P-Full-HD-Car-DVR-Dash-Camera-Recorder-G-sensor-Novatak/1708044392.html
a idzie od niego dość długo - moja nawet chyba ze 3tyg bo wysyła przez Szwajcarię via SwissPost
Witam. Także zastanawiam się nad zakupem jakiejś kamerki. Stwierdziłem że fajna by była taka na pilota i oto co znalazłem:
http://www.flexiti.pl/kamerkasamochodowa-fx301g
Nie spodziewałem się ze kamerka ta będzie miała bonus w postaci dodatkowej kamerki (która można użyć jako tej do cofania)
Na stronce jest jeszcze pare innych modeli ale sądzę że ten jest wart uwagi. W sieci jest kilka filmików pokazujących działanie tego sprzętu.
Czy ktoś z was widział/posiada/testował.
Sprzęt można kupić za niecałe 300zł.
Pytanie także, czy można podłączyć to pod navi z samochodu :)
ale do kogo piszesz? bo jak do kolegi Skolmi to on kupil od TOMTOP-a, który jest własnie "Kitajcem" ;)
+1 :)
adam1985 04-08-2014, 18:37 koledzy mama pestigio roadrunner 505 i mam chyba problem z obrazem, jest on rozmyty tak ze nie wiadac zbytnio znakow 10 m przed autem, widac natomiast aż za dobrze kazda plame i zanieczyszczenie na szybie. Mam grzana przednia szybe wiec moze ona tez powoduje takie rozmycie?Obiektyw zawsze czyszcze. Mozna ustawic jakos ostrosc kamerki(nagrywam w najwyzszej rozdzielczosci )?
Kupiłem G1WH u TOMTOP'a (sprawdzony sprzedawca - nie po raz pierwszy kupuję). Paczka szła 2 tygodnie. Karta 32GB (od innego sprzedawcy) przyszła kilka dni wcześniej.
Na razie razi takie sobie mocowanie (nie przyssawka (sama w sobie fajna, bo mała), tylko jej połączenie z kamerką). Korzystam z autouruchamiania po podłączeniu zasilania, ale zastanawia mnie ile wytrzyma kamerka na samej baterii z uruchamianiem przez G-Sensor.
Też kupiłem kamerę od tomtopa. Macie jakiś patent na poprawienie tego mocowania przyssawki do kamery? (w sensie tego plastikowego mocowania). Po prostu to się w ogóle nie blokuje i kamera spada z uchwytu.
bartoszek 05-08-2014, 20:11 Kasztan, też tak myślałem, że się nie mocuje. Spróbuj wcisnąć na siłę. bo nie dociskasz do końca. Aby to potwierdzić, przyłóż uchwyt do szpary w kamerze - zobaczysz ze zostaje jakieś 3-4 mm, jak wciśniesz na siłę to zaskoczy.
O kurde :) Miałeś rację :) Dzięki Bartosz.
bartoszek 05-08-2014, 21:32 A proszę cię bardzo :)
Hej :)
Mam pytanko czy ktoś z was też tak miał... kamerka G1WH z softem DOD - ucięło mi nagranie :?:
Chciałem sobie zgrać filmik z nocnego "zapierdzielania" :diabelek: włożyłem kartę żeby zrzucić plik i zonk - na czasach nagrań widać, że są podzielone na parominutowe a w czasie odtwarzania pokazane jest tylko 28 sekund - dlaczego :?:
Dziękuję za odpowiedzi :)
zwykle takie problemy spowodowane są uszkodzeniem systemu plików na karcie lub samej karty.
Hmm... sprawdziłem kartę programikiem h2testw i nie znalazł żadnych błędów, sformatowałem ją i zobaczymy co dalej.
formatuj w kamerze najlepiej a nie w PC
Czym się to formatowanie przez kamerke będzie lepsze? Lepszy algorytm formatowania? Nie sadze. Nie ma to nic do rzeczy. M.A.G. jakiej dokładnie karty używasz ?
Jedyne czym się może różnić formatowanie, to rozmiar jednostki alokacji.
Poszukaj na necie z jakimi kartami współpracuje Twój sprzęt. Ja mam 801-kę i 32GB karty nie wszystkie lubi, można by rzec, że mało które lubi. Niby wszystko działa, ale jak się kończy miejsce, to się wyłączała. Zmieniłem kartę i teraz wszystko bangla. Tamtej karty używałem później w aparacie, w kamerze i działała bez problemu, a w DVR nie.
Dlatego pytam o dokładny model karty. Nie wspominając ze warto byłoby wiedzieć jakiej klasy jest karta, co identyfikuje jaka jest jej minimalna prędkość zapisu (nie maksymalna! Minimalna!)
Karta jakiej używam to Kingston 32GB microSD HC klasy 10
Czym się to formatowanie przez kamerke będzie lepsze? Lepszy algorytm formatowania? Nie sadze. Nie ma to nic do rzeczy.
A jednak ma, w wielu przypadkach to pomaga. Sporo na temat kompatybilności kart ze sprzętem DVR jest na forum dashcamtalk. Jest też tak, że niektóre karty, jak napisał wrzoch, po prostu nie chcą pracować z rejestratorem...
czesto formatowanie przez kamerke daje tylko i wylacznie domyslne nazwe nosnika oraz jak kolega wrzoch wspomnial - zmiana liczby jednostek alokacji. Ostatecznie moze dojsc inny system plikow (exFat, FAT32, NTFS, FAT). Ponadto nie ma zadnej roznicy w formatowaniu karty poprzez kamerke a poprzez czytnik i jakikolwiek system operacyjny.
Wskazanie aby najpierw sformatowac karte w kamerce, jest to po, aby wlasnie nadac jej wlasciwosci jakie powinna posiadac (czyli kazda opcja z tych co wymienilem wczesniej). Kazde nastepne formatowanie, o ile nie zmienimy opcji recznie, moze byc wykonane na komputerze, ktory sam zczyta jakie byly pierwotne parametry.
Stad tez - formatowanie karty w kamerce ma sens tylko za pierwszym razem.
jankowalski973 29-09-2014, 11:08 Kupiłem Prestigio 515 i nie wiem w jaki sposób blokować plik przed nadpisaniem. Instrukcja nic takiego nie zawiera. Czy może ktoś korzysta z tego wideo-rejestratora i wie coś na ten temat?
można jedynie wtedy gdy wchodzisz do odczytu plików i z menu wybierzesz blokowanie danego wideo.
jankowalski973 30-09-2014, 05:54 A do czego służy przycisk sos?
jankowalski973 30-09-2014, 19:48 No toś pomógł :-(
Sprawdzilem dzisiaj u siebie - w trybie nagrywania jesli przytrzymasz SOS to pojawi sie klodka na ekranie a biezace nagranie bedzie zablokowane przed usunięciem
jankowalski973 01-10-2014, 18:34 Dzięki, muszę to sprawdzić.
Kurcze jak by nie dało się tego napisać w instrukcji.
UWAGA ! ! !
Nie zamawiajcie kamer u sprzedawcy easytrade2099
To są fatalnej jakości podróbki kamer G1W
Nagrywa do AVI z fatalną jakością zamiast do MOV.
Opinie sprzedawcy http://feedback.ebay.pl/ws/eBayISAPI.dll?ViewFeedback2&userid=easytrade2099&myworld=true&items=25&iid=-1&de=off&which=negative&interval=365
Nagranie wykonane tą kamerą:
4-ZqEaEkx1w
Jeśli ktoś chce kupić G1WH z Chin to mam sprawdzonego sprzedawce, kamera nagrywa tak jak powinna i działa z softami od DOD, koszt koło 150zł z przesyłką.
Ja kupuję u sprzedawcy tomtop.wholesaler polecam !
http://www.ebay.pl/itm/380861933445?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
Jeśli ktoś chce kupić G1WH z Chin to mam sprawdzonego sprzedawce, kamera nagrywa tak jak powinna i działa z softami od DOD, koszt koło 150zł z przesyłką.
podrzuć tego sprzedawce byłbym zainteresowany
podrzuć tego sprzedawce byłbym zainteresowany
http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-G1WH-Novatak-96650-1080P-Full-HD-Car-DVR-Camera-Recorder-2-7-LCD-Car/1922226420.html
ma ktoś Mio Miveu 568 ? Jak to się sprawuje ?
jankowalski973 05-10-2014, 18:25 Sprawdzilem dzisiaj u siebie - w trybie nagrywania jesli przytrzymasz SOS to pojawi sie klodka na ekranie a biezace nagranie bedzie zablokowane przed usunięciem
Działa:D. Dzięki.
Jak u mnie działa to i u Ciebie będzie działać :)
andrejus17 05-10-2014, 19:47 http://www.aliexpress.com/item/Free-shipping-G1WH-Novatak-96650-1080P-Full-HD-Car-DVR-Camera-Recorder-2-7-LCD-Car/1922226420.html
Kamerka włącza i wyłącza się automatycznie po podłączeniu do prądu? Czy nadaje się na tył? Z przodu mam już jedną
Kamerka włącza i wyłącza się automatycznie po podłączeniu do prądu? Czy nadaje się na tył? Z przodu mam już jedną
Dokładnie tak jak piszesz, po odpowiednim zamontowaniu jest totalnie bezobsługowa i można o niej zapomnieć...
Hej :)
Uporałem się w końcu z obcinaniem nagrań... ale po kolei:
- po sprawdzeniu i sformatowaniu karty niestety problem pozostał :(
- zacząłem się bawić parametrami nagrania (rozdzielczość) - nie pomogło :(
- wyłączyłem G-sensor i detekcję ruchu - wszystko wróciło do normy :D
Trochę dziwne, ale grunt, że kamerka nagrywa tak jak powinna.
Pozdrawiam :)
Jeśli chodzi o rejestrator to jakoś czas temu zakupiłem ten:
http://www.ebay.co.uk/itm/121284435987?_trksid=p2060778.m2749.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
i jestem bardzo zadowolony. Udało mi się również troszkę zmodyfikować sposób montażu tak, że jest ładnie zamontowany za lusterkiem:
http://oi57.tinypic.com/zjcvap.jpg
http://oi57.tinypic.com/n4wpc0.jpg
Jesli chodzi o pozytywy to:
Jakość wykonania
Jakość nagrań
Wbudowany GPS
wyjscie AUX OUT (pozawala na podpiecie do np. stacji multimedialnej)
Loop record i autostart to juz chyba norma. Przykładowe video z mojego rejestratora podczas ladnej pogody, zlej pogody oraz w nocy:
https://www.dropbox.com/sh/2q363ufk7caoeqi/AADvd29ITKgq216fL_cSA5y_a?dl=0
Baumi LS430W jeśli chodzi o jakość nagrania jest super .. to klasyk i wzór dla innych rejestratorów ... ale jest niewiele lepiej niż w G1WH (http://www.ebay.pl/itm/360879989713?ssPageName=STRK:MEWAX:IT&_trksid=p3984.m1423.l2649) po wgraniu softu od DOD LS338W (http://youtu.be/Nc3z2AgOaMw)
Dodany GPS jest super .. pozwala rejestrować prędkość pojazdu i jego pozycję.
Miałem go kupić ale doszedłem do wniosku że wydanie na ten rejestrator kwoty ponad 4x większej nić na G1WH jest nieuzasadnione.
Na plus na pewno jest lepsza jakość wykonania i powtarzalność parametrów.
To jest jednak jak by nie patrzeć produkt "markowy" a nie ryżowy klon DOD`a ;) :D
rzeczka0311 27-10-2014, 21:52 Udało mi się również troszkę zmodyfikować sposób montażu tak
Wygląda ładnie, estetycznie. Na czym polegała modyfikacja?
Czy G1WH też da radę tak zamocować?
Wrzuci ktoś fotki zamontowanej G1WH?
rzeczka0311 28-10-2014, 10:15 A czy ktoś kupował od tego sprzedawcy w Polsce?
http://vat19.pl/pl/rejestratory-i-nawigacje/197-rejestrator-g1wh.html
twierdzi że ma na stanie 30szt.a koszt z wysyłką to 219 zł.
zalety:
-gwarancja w PL 24 m-ce
-instr.pl
-czas dostawy 2-3dni
Wygląda ładnie, estetycznie. Na czym polegała modyfikacja?
Na kamerze zaczep do uchwytu był skierowny w górę, przez co łatwiejszy był montaż uchwytu na szybie samochodu. Moja modyfikacja polegała na odkręceniu od kamery zaczepu i montażu go w ten sposób by wejście na uchwyt było skierowane w stronę kierowcy.
http://oi60.tinypic.com/qsuwc9.jpg
http://oi59.tinypic.com/jzfnf7.jpg
Trzeba jednak pamiętać, że w zaczepie na kamerze znajduje się odbiornik GPS, wiec po odkręceniu zaczepu nalezy odbiornik wylutować, wywiercić otwór na przewód z boku (bo teraz bok zaczepu będzie znajdował się na spodzie i będzie się stykał z kamerą) oraz spowrotem przylutować odbiornik GPS.
Ostatnia rzecz jaką zrobiłem to obciąłem końcówkę z uchwytu mocującego na szybę i przykręciłem go do plastikowej osłony lusterka, w ten sposób by kamera bez problemu wchodziła i schodziła z uchwytu. Do tego za plastikiem z lusterka pociągnałem także kabel zasilający oraz AUX (do radia).
http://oi62.tinypic.com/33z46ms.jpg
Efekt: Kamera jest prawie niewidoczna mimo iż znajduje się centralnie na środku :) Efekt końcowy przedstawiłem kilka postów wyżej.
rzeczka0311 29-10-2014, 20:56 Podoba mi się ten sposób montażu:D tylko czy G1WH ma taką samą obudowę?myślę że tak...
pytania do kolegi Baumi:
1. czy z pozycji kierowcy/pasażera widać ekran/wyświetlacz rejestratora?
2. czy dostępne są przyciski menu na rejestratorze zamontowanym w ten sposób?
3. czy obudowa mocowania lusterka nie przesłania kadru nagrywania?
I kilka pytań do ogółu użytkowników:)
4. Czy rejestrator podczas jazdy nie zakłóca CB Radia?
5. Czy jak rozbiorę wtyk zasilania(żeby płytkę podpiąć pod zasilanie lusterka) to stracę gwarancję? czy gwarancja jest na urządzenie jak myślicie?
6. Czy po wgraniu softu od DODA można później powrócić do softu fabrycznego? (kwestia gwarancji) bo jeśli kupuję u Polaka i mam 24mies.gw.to warto zostawić sobie możliwość skorzystania z niej w razie awarii.
Ale poemat wyszedł;)
4 - nie zakłóca cb, mi tylko spowalniało działanie gps w nawigacji jak za bliko kamery ją umieszczałem (dokładnie pod kamerą)...
Podoba mi się ten sposób montażu:D
Milo słyszeć :)
1. czy z pozycji kierowcy/pasażera widać ekran/wyświetlacz rejestratora?
Z pozycji pasażera tak, natomiast z pozycji kierowcy tylko częściowo. Spowodowane jest to tym, że lusterko wsteczne skierowane jest trochę w stronę kierowcy przez co odsłania rejetrator dla pasażera natomiast zasłania go dla kierowcy. Tutaj jeszcze mała uwaga - mi zalezalo glownie na tym by urzadzenie bylo jak najmniej widoczne. Celem rejestratora jest nagrywanie. W momencie gdy musialbym odtworzyc zarejestrowany film to:
a) zdjałbym rejestrator z uchwytu i wygodnie w rekach przejrzalbym nagranie
b) Mam je podpiete do stacji multimedialnej, gdzie na duzo wiekszym ekranie jestem w stanie odtworzyc video.
2. czy dostępne są przyciski menu na rejestratorze zamontowanym w ten sposób?
Bez problemu.
3. czy obudowa mocowania lusterka nie przesłania kadru nagrywania?
Nic a nic. Kilka postów wyżej znajdziesz link do dropbox'a na ktorym umiescilem 3 przykladowe filmiki zarejestrowane tym urzadzeniem juz po montazu.
rzeczka0311 30-10-2014, 08:34 Dzięki panowie za odpowiedzi.
Ładne nagrania, w słoneczny dzień przydałby się filtr antyreflexyjny/polaryzacyjny bo drażni odbita kratka nawiewu na szybie.
Zamawiam G1WH i zaczynam zabawę...:lol:
Aux masz podpięte pod DVD NX...rozumiem że posiadasz w mondku kamerę cofania? bo tylko wtedy można korzystać z połączenia REJESTRATOR-NX.?
A jak zamocowałeś przerobiony uchwyt mocujący do obudowy lusterka?na wkręty? Ciężko w ogóle zdemontować obudowę lusterka i wpiąć się w zasilanie?
Aux masz podpięte pod DVD NX...
Aktulanie mam chińczyka na Androidzie, który ma wejscie AUX i pod nie mam podpieta ta kamerke.
rozumiem że posiadasz w mondku kamerę cofania? bo tylko wtedy można korzystać z połączenia REJESTRATOR-NX.?
Mam kamere cofania, ale moje radyjko ma dedykowane dla niej wejscie i nie jest w żaden sposob polaczone z kamerką DVR.
A jak zamocowałeś przerobiony uchwyt mocujący do obudowy lusterka?na wkręty? Ciężko w ogóle zdemontować obudowę lusterka i wpiąć się w zasilanie?
Obudowa trzyma się na zatrzaskach wiec wystarczy dobrze pociagnac i już zejdzie. Do montażu użyłem śrub 3mm z płaską główką. Nawierciłem dodatkowo wiekszym wiertlem otwory aby schowała się główka po wkręceniu śruby tak wiec całość jest idealnie płaska. Od wewnętrznej strony obudowy mam oczywiscie nakrętki, ale jest sporo miejsca wiec niczemu nie wadzą. Jeśli chodzi o zasilanie to ja mam podpięte ze skrzynki z bezpiecznikami. pod schowkiem. Nie mam pojęcia na ile skomplikowane było by wpinanie się pod lusterko i czy w ogole jest ono zasilane tylko przy zalaczonej stacyjce.
Powodzenia z montazem i pochwal sie rezultatami :)
rzeczka0311 30-10-2014, 21:18 Dzięki, w przyszlym tyg.ruszam z montażem:)
Panowie to pod co najprościej podłączyć? Pod lampke oświetlenia wnętrza, zasilanie lusterka, czy ciągnąć do bezpieczników?
bartoszek 31-10-2014, 09:14 Zasilanie ginie po wyłączeniu zapłonu w skrzynce bezpieczniku pod F6 bodajże, nie pamiętam - pisałem gdzieś w tym wątku - bezpiecznik od podgrzewania siedzeń. Na pozostałych w BSI napięcie ginie po 15 minutach od zamknięcia auta.
Ja tam dociągnąłem kabel własnie do BSI.
Wtyczkę z dodatkowym gniazdkiem umieściłem w tunelu środkowym - Nie chciałem rozbierać wtyczki - bałem się o możliwe spięcie, przegrzanie a co za tym idzie niebezpieczeństwo pożaru.
Również nie chciałem umieszczać wtyczki w podsufitce - ze względów komfortu - zaraz się przemieści, odklei i na wybojach będzie pukać stukać o plastiki.
rzeczka0311 31-10-2014, 11:25 czy zasilanie jest odłączane od tego oświetlenia przy lusterku? (jak tak, to po jakim czasie)
Dzięki Bartosz, a czy znzsz odpowiedź na to pytanie, zadane kilka postów wcześniej przez kolegę kasztan...
Bo nie chce mi się z miernikiem do auta latać:P
bartoszek 31-10-2014, 11:30 Niestety nie wiem.
Niektórzy koledzy mówią, że oświetlenie z lampki jest odcinane po zamknięciu auta - u mnie niestety zasilanie tam znika po 15 minutach. Podejrzewam, że tak samo jest z oświetlenie w lusterkach.
Tutaj masz moje wypociny na temat poszukiwań odpowiedniego miejsca zasilania.
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2245195&postcount=272
EDIT:
Podobno zasilanie ginie również przy lusterku fotochromatyczny - nie wiem nie testowałem.
rzeczka0311 31-10-2014, 11:49 Rozumiem,czytałem Twoje "wypociny":P (szacun) tyle że ja obstaję przy wpięciu się w zasilanie lampki lub lusterka żeby nie ciągać kabli słupkami itp. Ale z kolei niedopuszczalne jest dla mnie żeby kamera nagrywała mi 15 min. ścianę w garażu bo to bez sensu.w przeszłym tygodniu wezmę się za montaż to posprawdzam miernikiem co i jak, jak na razie zbieram info.
Ps.Ktoś wyżej pytał o kartę pamięci do G1WH. Ciekawe info na temat dopasowania kart pamięci do Rejestratorów jest tutaj:
http://autowrzuta.pl/viewtopic.php?f=28&t=3210
bartoszek 31-10-2014, 12:00 To wepnij się w zasilanie lusterka fotochromatycznego.
Tam podobno znika napięcie, przynajmniej tak twierdzi jeden z kolegów wypowiadających się w tym wątku.
Ja ze względów bezpieczeństwa oraz komfortu nie montowałem zasilacza w podsufitce. - ale o tym już pisałem.
Dobrze, żebyś się zaopatrzył w szybko-złączki do wpinania się w okablowanie. Są łatwe w użyciu i bezpieczne, a jednocześnie nie musisz nacinać izolacji i potem owijać taśmą.
Kosztują grosze a potrzebna jest ci tylko jedna - no maksymalnie dwie - w zależności skąd weźmiesz masę.
rzeczka0311 31-10-2014, 12:42 Jeśli szybko-złaczki to najpierw muszę znać średnicę kabla=muszę sprawdzić w które kable się wepnę. Z gniazdem zapalniczki na kablu to dobry pomysł bo jak rozpruję oryg.wtyk zasilający G1WH to stracę gwarancję. Miejsce w podsufitce jest a i zamocować też się jakoś da żeby nie latało.
bartoszek 31-10-2014, 12:55 Złączki - najmniejsze jakie są, tam kabelki to około 0,7.
Pejotwroc 02-11-2014, 19:46 Ja się podłączyłem do zasilania górnej lampki. Chciałem się podłączyć do lusterka ale niestety poległem. Nie udało mi się dostać do okablowania. Przerobiłem zasilacz od rejestratora. Skrocilem kable , wrzuciłem ten bolec na końcu razem z bezpiecznikiem. Owinąłem go gąbką i wcisnąłem go w podsufitkę. Do 15 minutowego opóźnienia w wyłączaniu przyzwyczaiłem się.
Witam
Czy ma moze ktos zainstalowana jedna z tych dwoch kamer, jesli tak to prosze o podzielenie sie wrazeniami z uzytkowania.
Najbardziej interesuje mnie jakosc nagrywania w nocy.
http://www.ebay.co.uk/itm/1080P-CAR-DVR-Vehicle-Video-Camera-Recorder-Dash-Cam-G-sensor-GS8000L-HDMI-Cable-/301042725960?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item46178b7448
http://www.ebay.co.uk/itm/GS9000-2-7-TFT-1080P-Car-DVR-Vehicle-Camera-Driving-Recorder-GPS-G-sensor-HOT-/181392170871?pt=UK_In_Car_Technology&hash=item2a3bd0df77
rzeczka0311 09-11-2014, 11:06 Rejestrator zamontowany.
Udało się zamontować do obudowy lusterka, jedyne co musiałem dorobić to kawałek blaszki w na kształt litery "u" którą przykręciłem na wylot do obudowy lusterka.
Dołożyłem dodatkowe gniazdo zapalniczki na kablu który podłączyłem do zasilania lusterka.Ostatecznie nie stosowałem szybko-złączek bo jakoś im nie ufam,przewody przylutowałem i zaizolowałem. Całość schowałem w podsufitce.
Teraz czekam na kartę, zamówiona 32GB Samsung EVO. Na razie do testów wrzuciłem 2GB z telefonu.
W razie pytań służę radą heh
Sory za kiepską jakość zdjęć.Robione E52;(
Karwos00 14-11-2014, 22:00 To ja zapytam inaczej - polecicie jakiś rejestrator? Noszę się z zamiarem od ok 4 miesięcy ale tyle jest modeli że zupełnie nie mam pojęcia co wybrać - oczywiście nie interesuje mnie 2000zl - tylko coś co się sprawdzi przy ew. kolizji, itp.
Ogólnie poleciłbyś ten sprzęt czy raczej nie ?
Czy montaż zasilania to spory kłopot - czy wystarczy po prostu podłączyć pod zapalniczkę na stałe?
rzeczka0311 15-11-2014, 19:29 Moim zdaniem G1WH to bardzo dobry rejestrator.
Montaż do szyby i podpięcie zasilania do zapalniczki to 2 minuty pracy;)
Troche więcej czasu wymaga montaż do obudowy lusterka i zasilenie z instalacji, ale efekt jest dużo lepszy.
Czy ktoś jest w stanie sprawdzić, czy G1WH obsługuje karty 64GB sformatowane na FAT32?
Tak obsługuje ... ale nie wszystkie ;)
I uważaj na podróby kart 64GB dostępne na aledrogo http://www.facebook.com/SamsungPolska/posts/1508850472694640
znaczy ja mam już kartę 64 od goodram - polską i chodzi w moim seezusie, ale trochę zwaliłem swoją kamerkę i myślę nad czymś nowym i stąd pytanie o obsługę. Niestety na alledrogo pełno jest kart ze znanym logo nietrzymających podanych parametrów...
Swoją drogą gt680w przez ten rok wcale nie potaniał i nikt w kraju go nie oferuje, podoba mi się ale nie chce mi się czekać na wysyłkę i znów tyle kasy wydawać jak gw1h za bardzo mu nie ustępuje a kosztuje sporo mniej i można mieć od ręki...
rzeczka0311 17-11-2014, 19:48 Karta 64GB Samsung EVO również śmiga w tym rejestratorze, a na portalu autowrzuta jest wyszczególnione jakie karty działają , może tam coś znajdziesz.
rzeczka0311 17-11-2014, 20:03 Pytanie do użytkowników którzy mają podpięty rejestrator pod zasilanie lusterka fotochromatycznego:
Czy po włączeniu biegu wstecznego napięcie na lusterku zanika i rejestrator działa z baterii? Bo odkryłem że u mnie tak jest. W sumie to logiczne bo w lusterku wstecznym podczas cofania musi być maksymalna widoczność.
Pytanie nr.2:
Czy zdarza się wam że rejestrator czasami się zrestartuje i nagrywa dalej?
Bo u mnie średnio 3-4 razy w ciągu tygodnia.
(sprawdzałem na dwóch kartach-na obydwu to samo)
Co może być tego powodem?
rzeczka0311 22-11-2014, 20:24 Edit:
reset rejestratora spowodowany jest zanikiem napięcia (po włączeniu biegu wstecznego) wtedy przełącza się na baterię i tylko wtedy się resetuje nie wiedzieć czemu...
Ja zaobserwowałem u siebie na G1WH że przy niskich temperaturach ... około zera po włączeniu zasilania rejestrator się nie uruchamia poprawnie,automatycznie po włączeniu zasilania .
Pomaga wyłączenie go przyciskiem i PowerOFF/ON
rychu.zychu 25-11-2014, 00:38 Ja zaobserwowałem u siebie na G1WH że przy niskich temperaturach ... około zera po włączeniu zasilania rejestrator się nie uruchamia poprawnie,automatycznie po włączeniu zasilania .
Pomaga wyłączenie go przyciskiem i PowerOFF/ON
Problem masz nie z G1WH , a jego standardowym zasilaczem.
schraczek 25-11-2014, 07:56 ja mam Prestigio nie pamietam modelu, ale regularnie się resetuje do ustawień fabrycznych. Dokładnie nie wiem co ma na to wpływ ale zauważyłem że jak auto stoi długo z otwartymi drzwiami, albo jak są często otwierane i zamykane (sprzatanie , serwis...itp).
jankowalski973 26-11-2014, 05:55 to chyba przeciąg mu szkodzi:D
juri2069 05-12-2014, 15:33 Czy posiada ktoś rejestrator prestigio roadrunner 510?
Bo kupiłem ale jest pewien problem z funkcją wykrywania ruchu i może to ja coś źle robie.
Moim zdaniem przy włączonym wykrywaczu ruchu , jeżeli zamknę samochód i kamerka się wyłączy - to powinna się uruchomić wtedy gdy wykryje ruch ..... a tak nie jest
Zapomnij o tej funkcji w tej kamerze. To taki gadżet tylko.
Kamera musiała by być cały czas włączona ,co mija się z sensem.
Pod warunkiem, że będzie miała stałe zasilanie.
I najlepiej osobny akumulator :)
juri2069 05-12-2014, 19:53 Zaraz zaraz zaraz wydawało mi się że to normalne ponieważ właśnie o to chodzi o tzn "przygody parkingowe" aby wychwycić co trzeba.
I dziwne jest to że w aukcji pisze , i to mnie pewnie zmyliło :
"""detektor ruchu i wstrząsów, co umożliwia wykrywanie ważnych fragmentów filmu bez konieczności przeglądania wielogodzinnego zapisu a także automatyczne rozpoczęcie nagrywania w momencie wykrycia ruchu przed obiektywem kamery. '''''
Wydawało mi się że to nie jest dziwne , wykrywacz ruchu , jakoże moja stara kamerka która się troche popsuła " overmax" miała normalnie opcję wykrywania ruchu , czyli że po skończeniu zasilania z zapalniczki kamerka gaśnie ( żadnych diod , czuwania , nic a nic ) ale gdy tylko coś się poruszyło to się włączała i nagrywała do końca tegoż ruchu.
Tylko że tamta miała słabą baterie na ok 15-20 minut i dlatego postanowałem kupić prestigio bo posiada 1000 mAh ( ok 90 minut nagrywania)
Na innych aukcjach na allegro ( ale niewielu) pisało wprost : detektor ruchu lub tryb parkingowy , który włącza kamerkę gdy np ktoś przerysuje autko i odjedzie.
Ale tamte kamerki miało 200-300 mAh więc wybrałem tę większą pojemność.
hmmmmm nie wiem czy nie dokonam 10 dniowego zwrotu bez powodu i kupię tamtą inną :)
PS a ta prestigio właśnie tak ma jak piszecie : po wyłączeniu zasilania gaśnie , ale gdy zasilanie jest to kamerka czuwa i czeka na ruch ( ale jest włączona ) więc 90 minut i pada kamerka lub aku w aucie :D
Nie no akumulator nie padnie od takiego poboru. Może rzeczywiście jest taka opcja pod warunkiem podłączenia zasilania pod bezpośrednie źródło.
juri2069 07-12-2014, 10:50 Możliwość na pewno jest ale jeżeli samochód będzie nie ruszany kilka dni a kamerka ciągle włączona ..... nie no jednak pozostaje ta kamerka i się przyda na trase :)
Osobiście polecam model 510 bo jakoś nagrania trasy oraz dźwięku jest rzekłbym super
510 ma bardzo ładne audio i ładny dzień, ale noc jest już przeciętna... Bardzo solidnie wykonana...
Nie wiem czym się różni 510 od 511 ,ale mam 511 i po prawie dwóch latach użytkowania muszę powiedzieć że ani razu mnie nie zawiodła. Miała może ze 2-3 resety daty i godziny ,ale nagrywać zawsze nagrywała i to chyba najważniejsze.
damianisko5 07-12-2014, 15:30 Potwierdzam opinię JVC - też mam RR511 i podobny okres użytkowania - jak dotychczas wszystko z kamerką OK.
adam1985 07-12-2014, 15:41 ja mam 505 i juz dwa razy w serwisie, w ciagu 5 miesiecy. Raz romazany obraz, teraz problem z baterią
juri2069 07-12-2014, 15:58 510 ma troszke duże gabaryty ale można wsunąć pod lusterko i prawie nie widać....
Tyle że nie chciało mi się bawić z kablem w podsufitce więc mi tak ładnie wisi :D:D
rzeczka0311 11-12-2014, 17:36 Pytałem wcześniej w temacie czy kamerka w momencie nagrywania nie zakłóca CB Radia, ale któryś z kolegów odp że nie ma zakłóceń....niestety po tygodniu użytkowania stwierdzam że G1WH sieje jak cholera:/
Gdy wyłącze nagrywanie nastaje cisza w CB.
Zasilanie mam z lusterka i zastanawiam się teraz co zrobić żeby zlikwidować zakłócenia..
jakieś pomysły?
Czy ktoś zauważył podobny problem u siebie?
a skąd masz zasilanie CB? mi bez kamerki siało w CB jak było podłączone pod zasilanie fotela (zwłaszcza przy trąbieniu :D) - podpiąłem zasilanie CB pod radio i ustało. Kamerkę mam zasilaną na stałem spod gniazda zapalniczki i po drodze zamontowany włącznik :) nic nie sieje ale ja mam gt680w, zresztą mediatech też nie siała...
U mnie G1WH też nie sieje, ale CB mam bezpośrednio do akumulatora podłączone a kamerkę do zasilania radia.
rzeczka0311 12-12-2014, 19:17 Ja rejestrator zasiliłem z lusterka wstecznego a CB mam zasilone na stałe z gniazda zapalniczki "tylnej", wlutowałem się w przewody tak żeby nie było kabli na wierzchu.
Może masę dla rejestratora wezmę bezpośrednio z "ramy" auta a nie jak do tej pory z instalacji lusterka...
bruneros 19-12-2014, 09:55 kupiłem u chinczyka G1WH, teraz chce podpiąć zasilanie gdzies z okolic lusterka / lampki. wpadłem na pomysł ze moze podpiąć sie pod zasilanie lampki - a konkretnie lampek "submarine lamps" chodzi dokladnie o te ze zdjęcia - zapalaja sie one wraz z właczeniem oswietlenia auta. nie mam specjalnego doswiadczenia w elektryce samochodowej. czy ktos moglby powiedziec czy to dobry pomysł ?
http://i266.photobucket.com/albums/ii278/p4ult01/IMG_0211.jpg generalnie chodzi o to by kamerka sie sama włączała i wyłączała z zapłonem czy zapaleniem świateł auta...
bartoszek 19-12-2014, 11:19 kolego poczytaj ten wątek 245 razy było napisane gdzie i jak się podpiąć, sam to opisywałem 2 razy, inni koledzy podpinali się w inne miejsca - tez to opisali, łącznie ze zdjęciami.
Lenistwo nie popłaca.
adam1985 30-12-2014, 15:02 koledzy poszukuje kamerki samochodowej o podobnych lub nieco lepszych parametrach od prestigio roadrunner 505 ( dwa razy w serwisie i ostatecznie zwrot pieniedzy), cena tak do 250 -280 zl , prosze o sugestie
anastazyy 30-12-2014, 16:24 stosuje ktoś może gopro jako rejestrator jazdy. Pytam bo zastanawiam się nad zakupem kamerki do motocykla tak na wszelki wypadek i pomyślałem że przy okazji można by zapodać go do mondeusza
te posty może skutecznie przekonają Cię, że gopro się na rejestrator nie nadaje... przynajmniej do auta...
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2311646&postcount=273
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2311646&postcount=273
Jerry292 08-01-2015, 15:13 go pro 2 ja używam ale meczy mnie wymienianie baterii i nie nagrywa w pętli
Zamiast GoPro proponuję użyć kamerki sportowej SJ4000.
To taki ryżowy klon GoPro ;) Kosztuje to około 300zł za gołą kamerkę lub lekko ponad 400zł za pełen zestaw z akcesoriami.
W odróżnieniu od GoPro ma funkcję kamery samochodowej, uaktywnianej w menu.
Czyli nagrywa w pętli nadpisując najstarsze pliki i zaczyna nagrywać po podaniu zasilania.
Nagranie zrobione w nocy:
5gBFmVJ5WDw
W połowie grudnia zamawiałem wspominaną i chwaloną G1WH. Cena jak dla mnie rewelacja, 113 zł z wysyłką. Kamera już zamontowana, nagrywa (z obrazu jestem zadowolony), kabelek dał się ładnie poprowadzić w podsufitce, dalej w uszczelce w drzwiach, pod dywanikiem pasażera i do konsoli środkowej. Oprogramowanie zaktualizowane do DOD'a.
pretorian2 09-01-2015, 21:31 daj linka gdzie kupiłeś za 113 z wysyłką.
za 113 to chyba podróba ryżowa .. Nagrywają do AVI zamiast do MOV na dodatek z fatalną jakością.
tak nagrywa -> http://youtu.be/4-ZqEaEkx1w
Jak coś to mam 2szt i oddam je po 99zł z przesyłką ;)
Dam linka jak mi brat podeśle (on kupował). Chyba, że się coś pomylił w obliczeniach... dałem mu 180zł a oddał 67zł
Nagrywa do MOV i jakość jest dla mnie lepiej niż wystarczająca.
Podrzuć jak możesz bo sam jestem Ciekaw tego
Teraz w PL <200zł nie ma szans kupić G1WH
U ryżowych najtaniej po coś około 165zł kupowałem ;) tyle że teraz $ po 3.63zł a nie 2,99 ;)
http://www.aliexpress.com/snapshot/6409159118.html?orderId=65116148299648
Kupił na tej aukcji. Widać na kursie dolara gdzieś zaoszczędził.
no tak to OK ... na dzisiaj to koszt ~150zł + prowizja pajpala ;)
Dolar mu wyszedł niecałe 3 zł. Kupował na walutomacie. Prowizji nie płacił.
Powinno być tak, realna cena na tamten czas to 3,2 x 40,84 = 130,69zł. Po tyle kupił dolary, a sprzedał później jak złotówka straciła na wartości. Stąd ta kwota, którą podałem. Po prostu oddał mi swój zysk ;)
Tak czy siak. Kamera naprawdę spełnia moje oczekiwania i lepiej żeby się nigdy nie przydała.
na dzisiaj to koszt ~150zł + prowizja pajpala
na Aliexpress nie można płacić paypalem
Szukalem w necie ale ogolnie posty sa dosc stare albo nie trafilem w odpowiednie miejce.
Kupilem G1WH z firmwarem 2014.11.28.03.
1. Skad sciagnac ten wlasnie firmware (gdybym chcial wrocic do niego)
2. Jest kilka modeli DOD - do ktorego firmware pociagnac i jaki jest najnowszy?
3. czy DOD ma mozliwosc jeszcze krotszego czasu po ktorym jest wylaczany wyswietlacz? 3 min wydaje mi sie niepotrzebnie dlugi, szczegolnie w nocy kiedy swieci po oczach. no chyba ze mozna wylaczyc LCD manualnie jakos.
Przy okazji mam dylemat gdzie go zamontowac. Wydawalo mi sie ze najlepszym miejscem jest za lusterkiem, po jego prawej stronie. Wtedy wlasciwie nie zabiera widoku kierowcy. Ale... niestety czesc widoku zabiera oslona lusterka, a wlasciwie ta kopula co przykrywa czujniki deszczu/swiatla na szybie. Pomijajac uchwyt telefonu przyklejony pod ta kopulka.
Poza tym, montaz po prawej stronie lusterka (za nim) dosc utrudnia korzystanie z lockowania fragmentow wideo.
bartoszek 29-01-2015, 07:29 1. Tutaj masz wszystkie softy.
https://dashcamtalk.com/forum/threads/g1wh-can-take-firmware-from-dod-ls388w-shadow-gt300w-1306180-and-others.5348/
Wg. opinii wielu osób najlepiej działa soft od DOD LS388, ja osobiście testuje teraz soft 2014.05.09, ale jak znajdziesz gdzieś ten co masz ty to daj znać.
2. J.W.
3. Wygaszanie ekranu zależy od Firwawre. Ale chyba najkrótszy jest właśnie 3 min.
4. Ja zamontowałem za lusterkiem po prawej stronie, na sztywnym uchwycie - tzn przyklejanym do szyby na stałe a nie na przyssawkę. Jeżeli chodzi o operowanie przyciskami jest ok - potrzebujesz dwóch przycisków po prawej stronie do blokowania nagrania i dostęp jest bezproblemowy. Delikatnie lewym rokiem łapie mi obudowę czujników w szybie - jednak ja lepszego miejsca nie znalazłem - takiego, żeby kamerka była po środku i mi nie przeszkadzała. W focusie ładnie można ją zamontować do obudowy czujników - jest opisane to w tym wątku, jednak tam obudowa jest krótsza niż w Mondeo.
Jedyny minus miejsca montażu, który wybrałem, to to, że pasażer nie może całkowicie otworzyć osłony przeciwsłonecznej.
Dzieki za info.
1. Te strone znam - nie ma tam jednak info odnosnie mojego firmaware'u. Pewnie zbyt nowy. A firmware'y z tej paczki tez do najnowszych juz nie naleza. Do samego G1WH wyszly w tym czasie 3 nowsze.
4a. Dwoch przyciskow? Wydaje mi sie ze blokuje sie przyciskiem MODE i to wystarczy.
4b. NO wlasnie. Jakos slabo z miejscem. Mozna by ja do rogu dac ale chyba im bardziej na srodku tym lepiej. A moze dac ja na srodku ale na dole szyby? choc wtedy chyba wiekszosc ujecia zajmie maska.
bartoszek 29-01-2015, 12:37 4a. Dwoch przyciskow? Wydaje mi sie ze blokuje sie przyciskiem MODE i to wystarczy.
Mój skrót myślowy. jednym blokujesz, a drugim ewentualnie odblokowujesz ekran - chodziło mi o to, że cała obsługa kamery sprowadza się do tych dwóch przycisków.
U mnie wlasciwie do jednego, wlasnie MODE.
Jesli LCD jest wylaczony, to pierwszy klik wlacza LCD a drugi blokuje. Co jest kolejna niewygodna rzecza (IMO)
Mam ciagle maly problem z umiejscowieniem.
No i wlasciwie pochodna tego sa nastepujace wnioski:
1. ksztalt kamery nie jest najszczesliwszy. Chyba lepsza by byla obudowa gdzie sciana czolowa jest jak najmniejsza, przy czym kamera mogla by byc "dluzsza" w glab samochodu.
2. uchwyt kamery nie daje mozliwosci przyblizyc kamere do okna. W rezultacie do kadru dostaje sie oslona czujnikow na oknie (ta pod lusterkiem). Mozna przesuwac kamere w prawo (o ile jest zamontowana po prawej stronie lusterka) ale wtedy przesuwamy pole widzenia kamery.
Zastanawiam sie nad jakims modem tego uchwytu. Cos co przyblizy kamere do okna.
Edit: i chyba znalazlem rozwiazanie: http://www.ebay.com/itm/Uupdated-Longer-Rearview-Mirror-Bracket-Holder-Mount-For-Camera-G1WH-LS300Wplus/131183332412
bartoszek 02-02-2015, 06:25 Musze niestety rozwiać twój entuzjazm :(
Posiadam bardzo podobny uchwyt. Jedyna różnica to to, że mój jest przyklejany do szyby. Przy tym nie wiem, czy uda ci się objąć lusterko - chodzi o szerokość uchwytu.
Zysk ze zbliżenia do szyby jest minimalny, albo żaden. Natomiast zdecydowanym plusem jest fakt, że uchwyt trzyma się sztywno, a nie jak oryginalny - buja się cały czas na nierównościach.
Ja mam dokładnie taki uchwyt:
http://www.aliexpress.com/snapshot/6172662578.html?orderId=63244318463250
No widzisz. ten twoj to jeszcze lepsze rozwiazanie zdaje sie.
To przyblizenie do szyby daje 2 zalety:
1. mimo wszystko troche zniweluje zaslanianie przez oslone lusterka
2. pozwoli zamontowac kamere nizej lub bardziej w prawo, ale rownoczesnie kryc z pola widzenia kierowcy (bedzie zaslaniane przez lusterko).
ad2. W tym momencie, jak lusterko zaslania kamere, to kazdy ruch ktory moglby polepszyc pole widzenia (w prawo lub w dol) powoduje ze kierowca zaczyna widziec kamere. Przysuniecie choc troche do szyby by znowu ja schowalo.
No nic, bede kombinowal, ale faktycznie twoj uchwyt wydaje sie lepszy.
Ew, wydaje mi sie ze ze mozna skombinowac oryginalny uchwyt (przyssawka) i ten do lusterka z mojego linku, majac w ten sposob przyssawke na podwojnym przegubie.
na rozwiązanie Waszych problemów polecam tę http://www.foxoffer.com/a118-novatek-96650-full-hd-1080p-car-camera-dvr-p-694.html?zenid=0d1045306f244121eeff6dc08650b3b1#.V M_LXYd0xaQ kamerkę :)
w ogole najfajniej by bylo aby taka kamera wraz z obudowa zastapila te oslone czuknikow pod lusterkiem. ;)
Ja jeszcze na stale z telefonem + uchwyt przylepiony na szybe pod lusterkiem. I kazde kolejne urzadzenie na szybie mocno ogranicza widocznosc
jankowalski973 03-02-2015, 17:02 że jeszcze nie wymyślił ktoś aby sam obiektyw był mocowany do szyby a reszta urządzenia np osłony przeciw słonecznej bo większość rej. jest dużych, widocznych dla innych i ograniczających pole widzenia kierowcy lub pasażera.
wymyślili już dawno, nie tylko kamery w niewidocznych miejscach ale i radary skanujące obszar przed autem montują w nowych autach... trzeba tylko odpowiednio za takie auto dużo zapłacić...
że jeszcze nie wymyślił ktoś aby sam obiektyw był mocowany do szyby a reszta urządzenia np osłony przeciw słonecznej bo większość rej. jest dużych, widocznych dla innych i ograniczających pole widzenia kierowcy lub pasażera.
Z bardziej dyskretnych, co więcej wyglądających jak oryginał jest B40:
https://dashcamtalk.com/b40-a118/#Mounting_the_Camera
Problem z DVR jest taki, że powinna się znajdować w polu działania wycieraczek. Inaczej nie ma większego sensu.
Co do takich z oddzielnym modułem i obiektywem, to też takie są. Z w miarę dyskretnych 801, 803, 805, 806
https://dashcamtalk.com/mini-0805/#Mounting_the_Camera
Sam mam 801 i jestem z niej zadowolony. Miejsca na szybie zajmuje naprawdę mało, w niczym nie przeszkadza.
W trybie Full HD ma problem co prawda z nagrywaniem obrazu z dźwiękiem (dokładnie to lubi się wyłączać jak jej się karta skończy), ale bez dźwięku działa idealnie, zawsze, nic nie gubi, nie wiesza się. Jakość obrazu w dzień bardzo dobra, w nocy trochę słabo, ale od tego są 803 i wyższe (WDR).
Problem z DVR jest taki, że powinna się znajdować w polu działania wycieraczek. Inaczej nie ma większego sensu.
No i to jest informacja ktora mozna spotkac tylko na forum - bo nigdzie jej nie widzialem a sam bym nie wpadl na to.
Ale jesli wycieraczka siega to nastepca B40/A118 jest CDV300X: https://dashcamtalk.com/cdv300x/
Szczegolnie nocne ujecia wygladaja nieporownywalnie lepiej. Ale cenowo tez sie rozni
Nie wiem jak u Was, ale ja po prawie dwóch latach użytkowania kamery zupełnie nie zwracam na nią uwagi. Mój mózg zakodował ją chyba jako nierozłączną część samochodu. :D
damianisko5 04-02-2015, 12:17 Mam podobnie (Prestigio RR511)
jankowalski973 04-02-2015, 12:58 wrzoch - podane przez Ciebie kamery nie są wcale takie małe, chociaż B40 / A118 jak i CDV300X są ciekawym rozwiązaniem. W Kudze szyba w środkowej części pod lusterkiem jest przesłonięta przez czujniki więc przyklejenie tam kamery jest niemożliwe. Prestigio 515 które mam jest płaskie i jest przyklejone po stronie pasażera (gdzie mi nie przeszkadza) ale jakość nagrań jest taka sobie i szukam czegoś lepszego i przede wszystkim niewielkiego.
59207
No widzisz ja dość często korzystam z guzika do zachowania nagrania na później, także dla mnie lokalizacja po stronie pasażera odpada. Albo pod lusterkiem, albo obok niego.
B40 był wsadził gdzieś pod górną krawędź szyby, ale zdecydowanie po stronie kierowcy.
Przecież nie obserwujesz ptaków i wiewiórek na drzewach podczas jazdy, tylko drogę, czyli wszystko co jest ciut wyżej od linii wzroku nie powinno przeszkadzać.
Ja tam do swojego DVR też się przyzwyczaiłem, bardziej mnie wpienia odbicie nawigacji w szybie. Nie mogę wymodzić gdzie ją powiesić, żeby nie przeszkadzało, a było w polu widzenia. Myślałem o słupku, tylko tam musiałbym ją obsługiwać lewą ręką - trochę słabo.
jankowalski973 11-02-2015, 13:06 Niestety ale mamy różne auta i stosujemy różne rozwiązania. Pomimo, że kamerkę mam od strony pasażera to nie mam problemu z obsługą, jest w zasięgu ręki.
Telefonu nie miałem gdzie zamontować i zakupiłem coś takiego
59384
może Ci się nada.
siara1983 15-02-2015, 19:11 a co powiecie na coś takiego, przedewszystkim jest malutka:)
http://allegro.pl/rejestrator-kamera-media-tech-u-drive-mt4048-1080p-i5055962727.html
Wygląda jak 801-ka, ale nie do końca. Trochę inna podstawka.
Jak Ci zależy na małym rozmiarze, to celuj w B40.
http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Blueskysea-DVR-B40-A118-Novatek-96650-AR0330-6G-170-degree-Lens-H-264-1080P/1933429994.html
Cenowo podobnie jak to co wrzuciłeś, co do jakości, to jak poczekasz chwilę (właśnie się zbieram na zakupienie takowej), to Ci powiem. 801-kę mam teraz - jest nieźle, ale chcę więcej.
a nie wolisz od razu CDV300?
Jakbym dzis kupowal to wybral bym wlasnie te. W nocy nie ma porownania
a nie wolisz od razu CDV300?
Jakbym dzis kupowal to wybral bym wlasnie te. W nocy nie ma porownania
B40 kosztuje polowe tego co CDV300 albo jak wolisz CDV300 kosztuje dwa razy tyle czyli jakies 400PLNow lub wiecej
Zgadza sie.
BTW obydwu... Nie wiem czy istnieje mozliwosc zainstalowania do nich filtrow polaryzacyjnych.
radzik22 16-02-2015, 18:26 a co powiecie o takim czyms?
http://allegro.pl/wideorejestrator-mio-mivue-538-gps-fullhd-filtr-i5088104425.html
a co powiecie o takim czyms?
http://allegro.pl/wideorejestrator-mio-mivue-538-gps-fullhd-filtr-i5088104425.html
Za tą cenę masz rejestrator, który to Mio połyka na śniadanie albo dwa o podobnych parametrach.
radzik22 16-02-2015, 20:47 Czyli jaki wideo rejestrator? Moze jakieś szczegóły?
radzik22 orientuj się :) ten: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2353195&postcount=402
Zgadza sie.
BTW obydwu... Nie wiem czy istnieje mozliwosc zainstalowania do nich filtrow polaryzacyjnych.
Filtry polaryzacyjne są OK .. ale w dzień .. w nocy znacznie ograniczają jasność nagrania.
Wiem bo używam ;)
http://moto.wp.pl/kat,45754,title,Kamera-samochodowa-przydatny-element-czy-niepotrzebny-gadzet,wid,17263033,wiadomosc.html?ticaid=1145c1
radzik22 17-02-2015, 17:42 panowie a z kad wziasc stale zasilanie do kamerki bo po zamknieciu autka ginie zasilanie w zapalniczce.
Jokers21 25-02-2015, 22:12 Osobiście używam kamerki http://www.ceneo.pl/25664914 teraz juz sa następcy tej kamery w seri 5 np: http://www.ceneo.pl/30093480
Przerobiłem pare kamerek ale tylko ta spełniła moje oczekiwania co do jakości nagrań i przystępnej ceny, wiec polecam.
Mio MiVue 528 jest spoko .. ale 358 dupy nie urywa zwłaszcza jak weźmiemy pod uwagę jej cenę ! ;)
Witam, ja zakupiłem taką oto kamerkę
http://sklep.autoradia.pl/pl/p/Kamera-rejestrator-G90A-GPS-Ambarella-A7LA50/293
całkiem przyzwoicie nagrywa
no to u chińczyka jest 100zł taniej...
Szukam porady w wyborze sprzętu. Może ktoś z was już miał do czynienia z tym sprzętem lub go porównywał i może coś więcej powiedzieć. A mianowicie, chodzi mi o opinię na temat G1WH "stary" model z końca 2014 i "nowy" model z początku 2015. Niby ten drugi poprawiony bo z lepszym ekranikiem i nowy soft ale na forach wynikało, że coś nie tak z tym nowym wydaniem - zwiesza się. Zastanawiałem się też nad G50 z tym samym procesorem co G1WH - Novatek i sensorem Aptina. Ten drugi przemawia do mnie mniejsza obudową lecz w sieci niewiele jest opinii i informacji - nie wiem jaki ma bitrate? G1WH ma na poziomie 15 mb/s.
Coś doradzicie?
linki do sprzętu jaki mnie interesuje:
"stary" G1WH - http://allegro.pl/kamera-samochodowa-g1wh-oryginalna-novatek-96650-i4993752257.html
"nowy" G1WH - http://sklep.autoradia.pl/pl/p/Kamera-samochodowa-G1WH-Novatek-96650-Full-HD/289
"G50" - http://sklep.autoradia.pl/pl/p/Kamera-rejestrator-G50-Novatek-96650-AR0330/290
g50 ma większy kąt, mniejszą obudowę i mniejszą baterię, czyli 2 + i 1 -. Ja bym brał g50 ale bezpośrednio z Chin...
Dzięki za info. Te parametry jak najbardziej przemawiają na plus. Dodatkowo G50 posiada gniazdo typu "sanki" z gorącą stopką. Nie trzeba odpinać kabla zasilającego od podstawki.
Brakuje mi informacji co z bitrate. Ale to postaram się wyjaśnić jutro u sprzedającego.
Zadnia nagrania (dostępne na Youtube) są OK. Nocne w światłach reflektora samochodowego nieco słabsze niż np. przy G1WH. Ale porównanie było na dwóch różnych autach i nie w tych samych warunkach - np. bezksiężycowa noc.
Niemniej skłaniam się właśnie za G50 ale wolę posłuchać jeszcze innych. :one:
Co do zakupu u Chińczyków, to chyba wolę dać zarobić polskiemu sklepowi i mieć gwarancję na miejscu. Różnica w cenie nie jest aż tak drastyczna.
Edit.
Zamówiłem G50, czekam na dostawę. Bitrate ma na poziomie 12 mb/s. Nieco mniejszy niż G1WH. G50 ponoć ma szklany obiektyw wielosoczewkowy. Jak zamontuję i sprawdzę w działaniu to dam znać jak się sprawuje.
Mondeo_mk4 23-03-2015, 19:59 Zamówiłem G50, czekam na dostawę. Bitrate ma na poziomie 12 mb/s. Nieco mniejszy niż G1WH. G50 ponoć ma szklany obiektyw wielosoczewkowy. Jak zamontuję i sprawdzę w działaniu to dam znać jak się sprawuje.
Więc czekam na opinie. Ja również chcę zakupić z tej akcji : http://allegro.pl/kamera-rejestrator-g50-novatek-96650-ar0330-32gb-i5152869238.html
PiotruśPan 23-03-2015, 20:37 Jakieś 2 lata używam MioVue 338 tu macie test:
https://www.youtube.com/watch?v=6zaR8FRe1RI
chcę zakupić z tej akcji : http://allegro.pl/kamera-rejestrator...152869238.html
To w końcu zestaw jest z kartą czy bez....????
Są to dwie różne "aukcje" u tego samego sprzedawcy. Jedna bezpośrednio w jego sklepie internetowym a druga przez alle...
Na tym samym portalu ma również aukcje bez karty. Opis brak karty w zestawie dotyczy raczej tego, że nie ma jej w oryginalnym pudełku kamerki.
Jakieś 2 lata używam MioVue 338 tu macie test:
https://www.youtube.com/watch?v=6zaR8FRe1RI
Żeby było sprawiedliwie daj nagranie zrobione w nocy !
Bump: Zamówiłem G50, czekam na dostawę. .
Czekamy na nagranie ... zwłaszcza na nagranie nocne !
Bitrate ma na poziomie 12 mb/s.
12 milibitów na sekundę to słabiusieńko.
PiotruśPan 24-03-2015, 12:39 Żeby było sprawiedliwie daj nagranie zrobione w nocy !
Na razie nie mam Auta bo sprzedałem, ale jak będę miał okazję wsadzenia do innego to nagram ! Pozdrawiam!
Czekamy na nagranie ... zwłaszcza na nagranie nocne !
Ok. Chyba jutro będzie odbiór, ale próby w terenie dopiero w weekend.
12 milibitów na sekundę to słabiusieńko.
No rześ się czepnął :P
Nie wiem czy jest to w dziesiętnych czy binarnych (Mb/s , MB/s). Spisałem ze strony sprzedawcy :diabelek:
Edit:
Sprzęt odebrany. Teraz czas się go nauczyć obsługiwać a potem próba w terenie.
Z pierwszej przymiarki wygląda całkiem zachęcająco. Robi wrażenie solidnej kamery - część wykonana z aluminium (chyba ?). Bardzo fajne rozwiązanie ze stopką z gniazdem zasilania.
Wersja sterownika to DA380_2015-01-09_01 - chyba najnowsza.
Mondeo_mk4 29-03-2015, 10:40 Sprzęt odebrany. Teraz czas się go nauczyć obsługiwać a potem próba w terenie.
Z pierwszej przymiarki wygląda całkiem zachęcająco. Robi wrażenie solidnej kamery - część wykonana z aluminium (chyba ?). Bardzo fajne rozwiązanie ze stopką z gniazdem zasilania.
Wersja sterownika to DA380_2015-01-09_01 - chyba najnowsza.
No to czekamy na jakiś filmik :-)
przemas10m 29-03-2015, 10:45 ma ktos ten model videorejestratora?
http://allegro.pl/kamera-samochodowa-dod-vrh3-16gb-gps-ls360-ls460w-i5029472284.html
adam1985 29-03-2015, 11:12 Koledzy a co powiecie o roadrunner 550? Warte uwagi ?
No to czekamy na jakiś filmik :-)
Niestety mam szpital w domu i nie mam jak się wyrwać aby zrobić porównywalne nagrania - ta sama trasa w różnych warunkach oświetleniowych.
Udało mi się tylko raz przejechać z kamerą w ciągu dnia - wg mnie wszystko OK, i raz wieczorem na krótkim odcinku - przy latarniach miejskich - wszystko wyraźne. Jedyna różnica to sposób w jaki odbiera sztuczne światło - jest nieco żółte, ale chyba to wynika światła samej lampy ulicznej, bo reflektory samochodów są "normalne".
To tyle na szybko bez dowodów w postaci filmików. Jak tylko się ogarnę to podeślę filmiki.
Same ustawienia - wykrywanie ruchu, wstrząsu, blokowanie zdjęć - filmu i inne gadżety działają poprawnie. Kabel zasilający ma długość 3,25m i bez problemu można ukryć go pod tapicerką wokół szyby. Montaż na szybie banalnie prosty jak i wyciąganie kamery. W samochodzie schowałem ją za lusterko wsteczne i ze środka nic nie widać. Zasilanie idzie ze stopki a ewentualne zgranie plików to z karty lub z samej kamery - osobnym gniazdem i kabelkiem.
Przy obsłudze trzeba się trochę "postarać". Jeśli włączymy detekcję ruchu, wstrząsu to klawisze w trakcie nagrywania mają inne funkcje niż przypisane niż pierwotnie - realizują wyłączenie dźwięku, zapis chroniony przed usunięciem, tryb aparatu, zoom cyfrowy. Dopiero gry kamerka się "uspokoi" i nie nagrywa można przejść do funkcji i ustawień i dokonać zmian w czułości, wielkości plików, itp.
http://allegro.pl/kamera-samochodowa...029472284.html
Nawet nie zwróciłem uwagi na parametry, bo i po co - ten pstrokaty wygląd dyskwalifikuje tę kamerę, w mojej opinii - zero dyskrecji...
przemas10m 29-03-2015, 13:04 OK w takim razie inny model DOD
co sadzicie o jej parametrach i wygladzie
ma ktos z taka kamerka doczynienia?
http://allegro.pl/kamera-samochodowa-dod-ls460w-1080p-gps-sony-exmor-i4879535895.html
kamera za 800stow?
parametry nic nie mowia. trzeba by porownac nagrania no z CDV300 - moj typ na dzis, a o polowe tanszy
przemas10m 29-03-2015, 17:23 fakt nie jest najtansza, ale jesli dobra to uwazam ze warto dac taka kwote, po za tym sporo osob ja kupuje na allegro
jednak jak ja bym bral to chyba model nizej zeby nie rejestrowal mojej predkosci
przykladowy film
https://www.youtube.com/watch?v=nAdCnuki8FA
dod ls460w to droga i dobra kamera, wprawdzie można kupić taniej o bardzo zbliżonych parametrach ale jeżeli pieniądze nie stanowią dla Ciebie problemu to bierz dod'a - będziesz zadowolony. DOD ls400w nie ma GPS'a, chociaż w 460 zawsze możesz wyłączyć rejestrowanie prędkości i potem włączyć jak poczujesz taka potrzebę...
OK w takim razie inny model DOD
co sadzicie o jej parametrach i wygladzie
ma ktos z taka kamerka doczynienia?
http://allegro.pl/kamera-samochodowa-dod-ls460w-1080p-gps-sony-exmor-i4879535895.html
A ta czasami nie ma lepszych parametrów ? I jest tańsza http://www.strefakamer.pl/g90c-z-gps-zasilacz-mini-evo.html
Można i taniej ją znaleźć !
A ta czasami nie ma lepszych parametrów ? I jest tańsza http://www.strefakamer.pl/g90c-z-gps-zasilacz-mini-evo.html
Można i taniej ją znaleźć !
Bardzo fajna propozycja ... chyba se ją zmówię na testy ;)
Parametry i jakość obrazu rewelacja .. w Chinach można ją kupić za 75$ (http://tn.1j.pl/pknyz/) co nawet przy obecnym kursie (3.82) daje kwotę poniżej 300zł !
Bump: ups ... poprawka ! model GS90C (http://tn.1j.pl/4m88p/)kosztuje 110$ ... czyli lekko ponad 400zł przy dzisiejszym kursie ! ...
to sprawdź tu - http://www.ebay.com/itm/GS90C-Original-Ambarella-A7LA70-Car-DVR-Full-HD-Video-Recorder-170-Wide-Angles-/191530137135?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2c9815f62f
lub tu - http://www.gearbest.com/car-dvr/pp_110175.html, lub tu - http://www.geekbuying.com/item/Dome-GS90C-Ambarella-1296P-HD-Dashcam-Car-DVR-Ambarella-A7LA70-5-0-MP-COMS-2-7Inch-170-Degree-Angle-with-G-sensor-339235.html
Jest też podobno jakiś myk z dostawą, jak się wybierze odpowiednią nie pamiętam jaką to chyba idzie trochę dłużej, ale nie płaci się cła, bo firmy kurierskie naliczają cło. (chyba)
droopsio 01-04-2015, 08:32 witajcie,
jako, że się powoli oswajam z zakupem rejestratora, pytanie :)
czy kotś ma / miał MIO MiVue 528? Z nagrań, które widziałem, całkiem rozsądna jakość...
Czy ktoś z Was ma i może potwierdzić że jest działająca stabilizacja obrazu w jakiejś kamerce ?
frytek1986 29-04-2015, 14:22 Odświeżam. Na dzień dzisiejszy co jest fajnego na rynku? Interesuje mnie:
- dobra jakość nagrywania (z kodekiem H.264)
- wymiary (razem z uchwytem!) możliwie niewielkie, tak żeby całość schować za lusterkiem w MK4. Lusterko samościemniające a szyba z czujnikami.
- nie musi być dodatkowych bajerów typu GPS itp..
- urządzenie ma się samo załączać, wyłączać, nadpisywać.. chcę je zamontować i zapomnieć:)
Ma ktoś coś sprawdzonego? :) No i do tego najlepiej jakąś sprawdzoną elektronikę, żeby podłączyć pod 12V z lampki..?
W czołówce ciągle G1WH ... a jeśli chcesz lepszą jakość to coś na układzie A7LA70 lub A7LA50.
bartoszek 29-04-2015, 20:41 Ale mrzonki o schowaniu kamery za lusterkiem schowaj głęboko do szafy. Kamery mają tak duży kąd widzenia - minimum 140stopni, a nawet 170 stopni, do tego kąt pochylenia szyby w mondeo - jak byś nie zamontował to w kadrze będziesz miał z osłonę czujników.
Nie do konca.
Jesli uda Ci sie przysunac kamere jak najblizej szyby to pozbedziesz sie widoku oslony czujnikow.
Dla kamer G1WH, mozna kupic uchwyt z podwojnym przegubem (http://www.aliexpress.com/snapshot/6482770943.html), co pomaga rozwiazac problem pochylej szyby.
Taka kamere mozna powiesic po prawej stronie lusterka (za nim) przez co nie zajmuje dodatkowego pola widzenia kierowcy.
Albo kubic kamere ktora domyslnie ma obiektyw bardzo blisko szyby. Taki warunek spelnia DV300 ktory jest moim typem na dzisiejszy dzien.
DV300 (https://dashcamtalk.com/cdv300x/) albo jej starsza (tansza) wersje B40. DV300 bije na glowe G1WH, szczegolnie w nocy. Poza tym sposob montazu jest rewelacyjny. Calosc zlewa sie z szyba. Tu mozna sobie pozwolic na przylepienie jej po lewej stronie lusterka ulatwiajac sobie dostep do przyciskow a i tak nie bedzie zabierac widoku kierowcy (przyklejenie do filtru p. slonecznego)
bartoszek 30-04-2015, 06:59 Dla kamer G1WH, mozna kupic uchwyt z podwojnym przegubem (http://www.aliexpress.com/snapshot/6482770943.html), co pomaga rozwiazac problem pochylej szyby.
MaXyM mam dokładnie taki uchwyt. Zamówiłem sobie i Rob^ `owi. Przyklejony jest właśnie do filtru p. słonecznego. Rewelacji w przybliżeniu do szyby vs. oryginalny uchwyt wcale nie ma. Kamera wystaje za lusteko, nie można do końca otworzyć osłony p. słonecznej pasażera. Mam swobodny dostęp do przycisków po prawej stronie z miejsca kierowcy, monitor też widzę cały - generalnie mnie nie przeszkadza, ale chciałem zaznaczyć koledze, że ciężko będzie ukryć kamerę.
W Fieście MK7 żony mam ten sam uchwyt - sytuacja jeszcze gorsza - ale tam wiadomo, autko dużo mniejsze, kąt kamery duży i szyb a pod innym kątem jest.
Tutaj próbką wideo z takeigo miejsca zamontowania w moim mondeo:
http://www.youtube.com/watch?v=XKCjRyf4S-E
jedyne rozsądne mocowanie kamerki w Mondeło 4 znajduje się w tym miejscu:
http://foto.1j.pl/upload/12fe2c87d33840039e39cb717f27f449.jpg (http://foto.1j.pl/image/zfweg2/)
bartoszek 30-04-2015, 07:50 W przedlifcie osłona jest węższa, można wyżej zamontować :)
ja mam polifta i oslone mam na pewno inna niz na foto powyzej. jest dluga, trojkatna, waska. moze dlatego nie mam problemu z umieszczeniem. Kamere mam schowana za lustrko wlasciwie calkowicie
Ale ciagle pozostaja kamery typu DV300 / B40. one nie beda kolidowac
U mnie G50 mieści się za lusterkiem. Korzyść - ze środka nie widać urządzenia. Wada - ze środka nie widać urządzenia :619:, a tym samym trochę na czuja muszę zmieniać np. ustawienia, albo jak chcę zabrać ze sobą do np. zgrania plików.
bartoszek 30-04-2015, 11:25 U mnie G50 mieści się za lusterkiem.
Zgadza się, ale nie masz osłony czujników. A gdyby była, to przy tej kamerce, co ma 170 stopni kąt widzenia, to musiałbyś ja sporo odsunąć od lusterka.
BTW jak mocowanie tej kamerki - dobrze trzyma, czy trzęsie na łączeniach?
tak przed chwilą zajrzałem na link od MaXyM i tak oglądałem te przykładowe nagrania z DV300.. czy tylko ja odnoszę wrażenie że jednak nie jest to do końca tak idealna kamera pod względem jakości nagrania czy to youtube tak zżarł piksele przy kompresji?
Jaka jest cena tej kamery?
Pytam bo sam jeżdże z MiVue 358 i nie mam jej nic do zarzucenia i zastanawiałem się co może być lepszego na rynku w podobnej półce cenowej.
BTW jak mocowanie tej kamerki - dobrze trzyma, czy trzęsie na łączeniach?
Wszystko siedzi sztywno.
Oczywiście jak są wertepy to wraz z szybą - karoserią drga (obraz) choć niewiele, ale nie jest to spowodowane np. luźnym mocowaniem, które jak np. u kolegi od nadmuchu na szybę potrafi cała kamera drgać. :diabelek:
Kamera jest lekka a mocowanie sztywne co daje dużą stabilność.
frytek1986 30-04-2015, 12:26 Nie do konca.
Jesli uda Ci sie przysunac kamere jak najblizej szyby to pozbedziesz sie widoku oslony czujnikow.
Dla kamer G1WH, mozna kupic uchwyt z podwojnym przegubem (http://www.aliexpress.com/snapshot/6482770943.html), co pomaga rozwiazac problem pochylej szyby.
Taka kamere mozna powiesic po prawej stronie lusterka (za nim) przez co nie zajmuje dodatkowego pola widzenia kierowcy.
Albo kubic kamere ktora domyslnie ma obiektyw bardzo blisko szyby. Taki warunek spelnia DV300 ktory jest moim typem na dzisiejszy dzien.
DV300 (https://dashcamtalk.com/cdv300x/) albo jej starsza (tansza) wersje B40. DV300 bije na glowe G1WH, szczegolnie w nocy. Poza tym sposob montazu jest rewelacyjny. Calosc zlewa sie z szyba. Tu mozna sobie pozwolic na przylepienie jej po lewej stronie lusterka ulatwiajac sobie dostep do przyciskow a i tak nie bedzie zabierac widoku kierowcy (przyklejenie do filtru p. slonecznego)
Co powstrzymuję Cię przed jej zakupem? Chętnie zobaczyłbym jakieś zdjęcia konkretnie z mk4 - jak to wygląda itp.. No i jakies kilka zdjęc ze zdjęcia podsufitki też by nie zaszkodziło:) tak jak pisałem, mnie zależy na tym, żeby założyć i zapomnieć. I ma być estetycznie.
Jeżeli chodzi o zdjęcie wnętrza - to ja również mam inne. Tak jak ktoś pisał wyżej ten trójkąt od czujników mam dużo węższy (może mniej czujników?:)
U mnie wygląda to tak jak w załączniku.
P.S. Szyba nieoryginalna - nordglass. Auto polift'11
Co mnie powstrzymuje? w grudniu kupilem G1WH, ktora byla wszez wszystkich polecana. Nikt nie wspominal o B40. DV300 to nowy produkt wlasnie z grudnia. Ale nie powiem - kusi mnie zeby ja kupic. G1WH nei jest zla. Spelnia wszystkie oczekiwania. Ale IMO sposob montazu (podobnie jak wielu innych kamer) jest bardzo nieoptymalny. Tu DV300 i B40 wydaja sie byc najlepiej rozwiazane. DV300 ma duzo lepszy obraz w nocy (duzo lepszy sensor i szybszy chip).
Jesli chodzi o lusterko to mam takie jakie masz wlasnie ty. Kamere mozna przykleic wysoko, na ten czarny kropkowany filtr, po prawej stroni "za" lusterkiem. W ten sposob kierowca kamery wlasciwie w ogole nie widzi (zaslania ja lusterko). Zasilanie pociagnac z lampki (badz z tej srodkowej konsoli, badz z lampek nad opuszczanymi przeslonami p.slonecznymi). Czekam na jakies cieple dni aby to pociagnac.
DV300 bym jednak przyklejal po lewej stronie lusterka. Tez na ten kropkowany filtr.
frytek1986 14-05-2015, 12:27 Bo przeanalizowaniu tematu chyba zdecyduję się na B40 jednak. Jest tańsza, sprawdzona a o cdv300 krążą różne opinie.
Teraz sprawa podłączenia. Czy ktoś z Was kombinował już z podłączeniem się pod np. światełka w podsufitce? Jak tam jest z napięciem? Jest zawsze czy tylko podczas jazdy? Chciałbym podłączyć tak, żeby sama się włączała i wyłączała (może być opóźnieniem - jak lampki).
No i jaką elektronikę do tego trzeba kupić? 12v dc -> 5v dc mini usb pewnie możliwie małą.. ktoś coś takiego ma sprawdzonego?
bartoszek 14-05-2015, 13:41 frytek1986 23 razy było mówione w tym wątku gdzie jest zasilanie, kiedy ginie etc. Wystarczy trochę poszukać. Wątek ma jedynie 458 postów.
Dotarła do mnie kamerka G90A na układzie Ambarella A7LA50 z GPS
Pierwszy test w pochmurny i ulewny dzień.
Koszt kamerki w PL ~350zł
Test w trybie 1080p z HDR
y0gepa88wQM
Test w trybie 1080p bez HDR w słoneczny dzień
L74shyUvaSg
Test w trybie 1080p z HDR w słoneczny dzień
7fCgI-Bdv1I
Test w trybie 1080p z HDR w nocy
QRaRXVJbdWE
Czy w każdym wideorejestratorze z GPS (nie mam doświadczenia) są takie duże lagi (opóźnienia) w wyświetlaniu informacji? (tu - np. prędkości).
U mnie (szyba IR) ma problemy z sygnałem i czasami pokazuje ponad 400 km/h :-)
Ja mam lagi ok 1 sekundy w gt680w...
A nagranie pierwsza klasa, bije moją na głowę :)
frytek1986 15-05-2015, 22:28 frytek1986 23 razy było mówione w tym wątku gdzie jest zasilanie, kiedy ginie etc. Wystarczy trochę poszukać. Wątek ma jedynie 458 postów.
Helo. Bardziej chodziło mi o wskazanie czegoś takiego: http://allegro.pl/zasilacz-przetwornica-12v-n-5v-usb-3a-samochodowa-i5328284820.html
Ale już sobie znalazłem. Wydaje mi się łatwiejsze ukrycie takiego czegoś niż rozbieranie ładowarki z gniazdem samochodowym.
Reasumując dla tych którym jednak nie chce się czytać: w mk4 można podłączyć do lampki u góry ale wtedy ma napięcie jeszcze 20min po wyłączeniu zapłonu lub pociągnąć do skrzynki z bezpieczników i podpiąć do F4 gdzie są podłączone grzane fotele. Wtedy napięcie ginie od razu. I więcej miejsca na schowanie elektroniki.
zasilanie w zapalniczce tez jest odcinane po tych 15min?
BTW ten modul 12V/5V kosztuje na ebay'u 3,19USD a na Aliexpress 2.91USD :)
A jakby ktos chcial to istnieje wiele konfiguracji kabli, nawet z gotowym mini-usb + dodatkowe gniazdo USB, np: http://www.ebay.com/itm/DC-DC-Converter-12V-to-5V-3A-USB-mini-USB-Car-Power-Regulator-Voltage-Step-Down-/261218693805?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3cd1d8f2ad
A tu jeszcze mniejszy (gabarytowo): http://www.ebay.com/itm/waterproof-DC-DC-Converter-Regulator-12V-Step-down-to-5V-15W-3A-mini-usb-new/110993224977
frytek1986 22-05-2015, 19:10 MaXyM fajne linki.
Czy zna ktoś miejsce gdzie można kupić B40 A118 z czasem dostawy do 2tyg? Zależy mi, żeby kupić przed wyjazdem dłuższym i dostawa z Chin niestety nie da rady.
Tu sprawdzałeś: http://www.gearbest.com/car-dvr/pp_69368.html Deklarują, że do 14 dni, ale ciekawe stąd wysyłają.
frytek1986 23-05-2015, 00:55 Sprawdzalem. Po opiniach dotyczących czasu dostawy opuściłem, nie chce teraz ryzykować. No chyba ze cos się ostatnio u nich zmieniło.
ja dzisiaj takie coś założyłem http://www.aliexpress.com/item/Free-Shipping-Original-Car-DVR-GPS-Dash-Cam-CPL-Filter-Newest-Upgrade-Mini-0806-Full-HD/32336725257.html?spm=2114.32010308.4.29.w3yWZv
zasilanie podłączone "na Bartoszka" ;) koło BCM
chyba mnie poniosło i dałem za wysoko, przykleiłem po prawej do czarnego pola, spadł deszcz i chyba będzie mi filmować kropelki :( no nic, najwyżej się przeklei gdzie indziej ;)
film będzie tutaj jak się zuploadzi http://youtu.be/e2y10ldeI38
jednak mnie poniosło, za wysoko, jutro poprawki... http://i.imgur.com/tmvjsiF.jpg
patryk1986 30-06-2015, 17:02 Cześć jaką kartę pamięci polecacie do kamerki g1wh?
goodram, kingston i inne znane marki class 10 odradzam dziwnie tanie z alledrogo nietrzymające parametrów...
bo te z allegro to są 4rki albo 8semki przerobione softwareowo na 32, 64 itp., kiedyś zakupiłem takie dwie, na szczęście udało się zwrócić...
Cześć jaką kartę pamięci polecacie do kamerki g1wh?
Ja nawet miałem w opakowaniu kartkę, że zalecają Kingstona class 10.
No name padła mi prawie od razu.
patryk1986 30-06-2015, 20:29 A 64gb działać czy lepiej 32gb ?
jeżeli już masz 64 to użyj programu fat32format i sformatuj ją na fat32, tylko wtedy jest szansa, że kamerka zobaczy ją poprawnie...
patryk1986 30-06-2015, 20:48 Ok dzięki
patryk1986 03-07-2015, 20:46 Witam.Dzisiaj otrzymałem swoja kamerke(g1wh)zrobilem update firmware do ls388w i wszystko ładnie działa, ale po podłaczeniu do gniazdka zapalniczki okazało sie ze w zapalniczce zasilanie jest cały czas i w zwiazku z tym chciałem sie was poradzic czy jest jakas mozliwos zeby to zmienic tak aby zasilane było odcinane po wyłaczeniu zapłonu tak zebym nie musiał wyciagac wtyczki od kamerki z gniazdka za kazdym razem po zgaszeniu silnika.dzieki
czy jest jakas mozliwos zeby to zmienic
Nie da się i podłącz tak jak poniżej
Poczytaj ten wątek
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191591&highlight=pod%B3%B1czenie+kamerki
po podłaczeniu do gniazdka zapalniczki okazało sie ze w zapalniczce zasilanie jest cały czas
Nie cały czas, tylko do czasu zadziałania sytemu BatterySave, a to następuje ok 15 minut po wyłączeniu zapłonu.
patryk1986 03-07-2015, 22:06 Nie cały czas, tylko do czasu zadziałania sytemu BatterySave, a to następuje ok 15 minut po wyłączeniu zapłonu.
Aha,nie słyszałem nic o tym jesli tak jest to w sumie było by ok jutro sprawdze czy odłaczy mi zasilanie w zapalniczce po jakims czasie.dzieki
xperinho 05-07-2015, 09:04 Głupie pytanie: jak puszczacie kabel do wideorejestratora w Waszych Fordach? Ostatnio kupiłem Focusa Mk2 i chciałbym puścić kabel za maskownicą od przedniego słupka... Niby wszystko proste... ale boję się go rozebrać, żeby nie ułamać jakiś mocowań :oops:
PS. Nie interesuje mnie na chwilę obecną podłączenie wideorejestratora do lampki w podsufitce.
to puść kabel pod uszczelką drzwi. Odchyl ją i wepchnij w zagłębienie pod nią kabel od kamery... a jak sprawnie odchylisz uszczelkę, to i pod osłonę słupka uda Ci się kabelek wcisnąć :)
PSYCHOLX 05-07-2015, 23:08 co koledzy sadzicie by podłączyć kamerkę do takiego urządzenia
https://swiatkierowcy.pl/pl/p/BLACKSYS-SP500-ADAPTER-DO-REJESTRATOROW-STEROWNIK-ZASILANIA-ZABEZPIECZENIE-AKUMULATORA-PRZED-ROZLADOWANIEM-12V-24V-BLACKSYS-CF100-DOD-LS360W-LS460W/2625
matthewwlkp 06-07-2015, 17:13 co koledzy sadzicie by podłączyć kamerkę do takiego urządzenia
https://swiatkierowcy.pl/pl/p/BLACKSYS-SP500-ADAPTER-DO-REJESTRATOROW-STEROWNIK-ZASILANIA-ZABEZPIECZENIE-AKUMULATORA-PRZED-ROZLADOWANIEM-12V-24V-BLACKSYS-CF100-DOD-LS360W-LS460W/2625
Rozumie że masz MK4. Nie widzę wiec żadnego powodu kupować coś takiego.
Z tego co wiem to komputer dołącza zasilanie zapalniczki jesli nie od razu to po krótkim czasie, natomiast minimalna nastawa 24h na tym serowniku wydaje mi się śmieszna. Ustawianie napięcia? Również nie użyteczna funkcja- kamerka samochodowa powinna być przystosowana do podwyższonego napięcia w instalacji.
Jak dla mnie to urządzenie nie robi niczego dobrego, a może ewentualnie wprowadzać zakłócenia (zależnie od rodzaju zastosowanego stabilizatora) a już na pewno samo twz pobiera prąd- znowu- w zależności od zastosowanego stabilizatora, moze to być nawet równowartość tego co bierze sama kamera...
Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
|