Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Zakup rejestratora jazdy - jaki rejestrator?
Strony :
1
2
3
4
5
6
[ 7]
8
By nie było tak fajnie to sie zagapiłem i kupiłem wersje starsza VIOFO A119 V2 z upgrade do nowszej wersji czyli sensor i obiektyw pozostanie stary :( Zmieniona obudowa i styki z modułem GPS.
Gapa ze mnie bo polowałem na pełny VIOFO A119S V2, zobaczymy jak będzie to działać. Jeszcze jedno jaka karta 32 czy 64? typ jak wskazał wcześniej kolega Samsung lub Sandisk w lepszej wersji. Na przykład taka? http://allegro.pl/karta-sandisk-micro-sd-32gb-extreme-do-4k-waw-fv23-i6974827805.html?fromVariant=6974791371
szczerba 09-12-2017, 14:26 A119S
Z gps po rabacie 77$ https://www.banggood.com/VIOFO-A119S-2-Inch-Car-Dashcam-6G-Video-135-Degree-Camera-DVR-With-GPS-Function-p-1155497.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
Kod na rabat c7b421
Kupiłem dzisiaj, dzięki za rabat, wyszło z filtrem 327,07zł
Kupiłem polecaną kartę samsunga, zobaczymy jak sie sprawdzi.
A119S jest ok, rewelacyjnie nagrywa także w nocy ,jednak ma wadę że czasem się niestety zwiesi, ale to raczej rzadko.
Co do filtra, muszę chyba zrobić jakiś test, bo u mnie z filtrem a odbicia deski są dosyć spore.
Polecam tryb 'Parking' zawsze to jeden dzień nagrań więcej na karcie.
Po czym rozpoznać/odróżnić v2?
Po piach GPS. W wersji V2 poprawili styki
A dokładniej?
Nie mam GPS, liczyłem, że ten że 119 bez S będzie pasował i się zdziwiłem mocno.
Niestety ale moduł GPS nie pasuje z poprzedniego modelu.
Do V1 by pasował, mam styki na równi z resztą czyli pewnie V2.
Odczytać z tyłu urządzenia numer S/N tam masz napisane jaką wersję posiadasz lub na pudełku również powinien być ten nr.
Jeśli ma V1 i kupował u sprzedawcy z listy znajdującej się na stronie viofo to wymienia mu za darmo podstawkę i plecki kamerki na V2.
No to czekamy na przesyłkę, na święta raczej nie dotrze.
Order Placed Date:2017-12-08
Expected delivery date:2018-01-12
myślałem, że będzie trochę wcześniej. pewnie przez święta taki czas
Order Placed Date:2017-12-08
Expected delivery date:2018-01-12
myślałem, że będzie trochę wcześniej. pewnie przez święta taki czas
Obecnie mam Expected delivery date:2018-01-07 23:38:28
Towaru ani widu ani słychu. Ktoś wie jak to zostanie dostarczone? Poczta, kurier? Zostanę jakoś powiadomiony wcześniej? Jest to mój pierwszy zakup na banggood i w ogóle z Chin.
Jak masz numer przesyłki to szukaj statusu na:
https://www.17track.net/en
Dziękuję. Dowiedziałem się z tego, że idzie do mnie poleconym ekonomicznym. Dostarczone ma być przez pocztę polską. Ostatni status to:
Wysłanie przesyłki 2017-12-23 01:57 ISTANBUL ANADOLU YAKASI POSTA IS.MR
Nadanie 2017-12-23 04:43 International Postal System
Możliwe, że to tak długo idzie?
Hmm...
Ja miałem przesyłkę dostać 27-ego grudnia,
ale z racji świąt otrzymałem dopiero 8-ego stycznia.
Podobnie mam teraz, bo zamówiłem jakiegoś taniego drona z kamerą i złożyłem zamówienie 4-ego stycznia a dopiero 7-ego sprzedawca nadał przesyłkę a od 8-ego stycznia ma status "w centrum nadawczym".
Więc w zależności od tego jaką masz "przewidywaną datę doręczenia" możesz otwierać wniosek o zwrot kasy lub też musisz czekać.
tak to u mnie wygląda:
Package status: In transit
Destination country: Poland
2017-12-23 04:43 International Postal System, Posted
2017-12-23 01:57 ISTANBUL ANADOLU YAKASI POSTA IS.MR, Package sent
Origin country: Turkey
2017-12-23 00:57 Turkey, Gonderi yurt disina sevk edildi (Giden), The item was forwarded to the destination country (Otb)
2017-12-23 00:43 İSTANBUL(AVR), BAŞAKŞEHİR, Kabul Edildi
2017-12-13 15:09 Origin, Item departed from origin
2017-12-12 15:39 Origin, Item is at agent warehouse
2017-12-11 17:26 Origin, Sipariş Sevk Edilmek İçin Hazır/Item Is Ready for Ship
======================================
Powered by www.17track.net
na stronie poczty polskiej również jest informacja
tutaj info z banggood:
Destination Country: Poland
2017-12-23 00:57 Turkey The item was forwarded to the destination country (Otb)
2017-12-23 00:43 İSTANBUL(AVR) - BAŞAKŞEHİR Accepted
2017-12-13 15:09 Origin Item departed from origin
2017-12-12 15:39 Origin Item is at agent warehouse
2017-12-11 17:26 Origin Item Is Ready for Ship
2017-12-10 05:46 Despatched from yanwen sorting center.
2017-12-10 03:27 Process completed in yanwen sorting center.
2017-12-09 20:42 Yanwen Acceptance.
2017-12-08 16:16 The item information was created by the seller.
Order Placed Date:2017-12-08 01:35:06
Shipped Date:2017-12-08 23:38:28
Expected delivery date:2018-01-07 23:38:28
czyli jeszcze poczekać parę dni?
Ja narazie czekam tylko mnie wysłali 18 grudnia druga przesyłka 30 grudnia.
Marino166 16-01-2018, 11:11 Jeśli wideorejestrator Viofo, to który A119 czy A119s? Jeden nagrywa w 2K a drugi ma soczewki Sony. Który będzie fajniej nagrywał? No i czy GPS jest niezbędny, czy można go sobie darować? Proszę o podpowiedzi, bo zamierzam kupić Viofo, tylko jeszcze nie wiem który. I jeszcze pytanie, czy jest możliwość zabezpieczyć nagranie z jakiegoś zdarzenia przed nadpisaniem?
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Większość kamer ma możliwość zaznaczenia pliku nie do "nadpisania".
Gdybym miał wybierać pomiędzy rozdzielczością a optyką, to brałbym optykę.
A119 czy A119s ...
A119S lepiej nagrywa w nocy a A119 nagrywa w większej rozdzielczości.
Mam A119S a do drugiego autka zamówię sobie chyba A119 ;) :619:
różnice -> http://wr24support.freshdesk.com/support/solutions/articles/8000048062
kris8484 16-01-2018, 18:39 Też wlasnie zamówiłem i zobaczymy jak długo będzie szło i jak się będzie sprawdzac
W piątek odebrałem paczkę z poczty polskiej. Niby wszystko działa, ale jeden pin przy module GPS jest trochę wygięty. Zgłosiłem to już. Ciekawe co odpowiedzą.
Moje a119 V2 z GPS i filtrem już zamontowane. Narazie wstępnie poszło z lewej strony lusterka od kierowcy. Podłączenie na oryginalnym kablu do gniazdka zapalniczki. Przetwornica też juz czeka na montaż i testy. Na stałe zamontuję jak zdecyduję gdzie ma to być docelowo przyklejone do szyby. Rozważam różne warianty instalacji, narazie najbardziej mnie przekonuje zrobienie rozgałęźnika i podpięcie pod gniazdo zapalniczki w środku tunelu
https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/27332667_1801744383200269_977851881879979485_n.jpg ?oh=c67e6fd41022067e571c447eede3a683&oe=5AE99B38
https://scontent.fwaw3-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/26730623_1801744549866919_3080504905096886656_n.jp g?oh=45ba006b5c31963ca613eadefa650859&oe=5AED44D1
Marino166 26-01-2018, 09:26 Myślę, że w tym miejscu będzie najlepiej. Jak sobie kupię kamerkę, to myślę, że też ją dam z lewej strony lusterka. A gdzie kupiłeś swoją i za ile?
Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka
Wszystko fajnie tylko w szybie w nocy widzę wyświetlacz :( filtr założony ale nie pomaga.
https://youtu.be/A47WGPdk5VM
ustaw go poprawnie to odbicie zniknie ... tą szybką w filtrze się obraca :D
Nie bardzo rozumiem. Filtr masz założony na obiektyw tak.? A w szybie odbija się wyświetlacz z kamery? Jeśli tak to co ma filtr do tego.? Ja mam wyświetlacz wyłączony, nie mam potrzeby na niego patrzeć bo i po co.
Chyba że ja coś źle widzę bo z telefonu piszę. :)
Edit.
OK, teraz widzę że to wyświetlacz z radia :D
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Mea culpa nie napisałem ze z radia :) w dzień widać odbicie słupków po bokach. Musze potrenować z tymi ustawieniami filtra.
W dzień
https://youtu.be/92rFD4rHxF0
Ustawiłem teraz wyższa rozdzielczość zobaczymy za jakiś czas jak będzie widać
ustaw go poprawnie to odbicie zniknie ... tą szybką w filtrze się obraca
A to ciekawostka :D
U mnie w dzień odbiją się deska mimo posiadania filtra ,spróbuję pokręcić ;)
Ładne odcięcie świateł mijania, widać przy manewrach na parkingu i na ścianach mijanych kamienic.
To już kobiety z dziećmi zatrudniają do prac drogowych. Koniec świata!
Kobieta chyba założyła kamizelkę w nocy przynajmniej ja widać.
szczerba 27-01-2018, 14:49 Kobieta chyba założyła kamizelkę w nocy przynajmniej ja widać.
I bardzo rozsądnie!! Ja na spacery z psem też chodzę w kamizelce odblaskowej, kierowcy widza mnie z daleka!
Tak tylko dorzucę swoje przemyślenia po zakupie Yi Dash za 150 zł z niemieckiego amazonu. Kamerka przyjemna, niewielka, w zestawie było tylko mocowanie na taśmę dwustronną. Zamontowałem na prawo od lusterka, przez co z perspektywy kierowcy prawie nie widzę ekranu - i dzięki temu nie odwraca uwagi w nocy. Teraz odnośnie karty - bez problemu sprawuje się Sandisk 16GB class 10 UHS-I. Kamerka zapisuje materiał w interwałach po 3 minuty, nagranie w 1080p 60 fps ma ok. 450 MB, stąd możemy wywnioskować średni zapis na poziomie 2.5MB/s (20 Mbit/s). Na karcie mieści się ok. 30 takich 3-minutowych fragmentów, czyli 16GB to zapis z półtorej godziny. Jak ktoś chce dłużej - 32GB powinny dać 3 godziny, 64GB - 6 godzin nagrywania.
Próbka z testowego przejazdu (mgła, deszcz, noc) - https://www.youtube.com/watch?v=9-GcpX_wg4Q
Numerów rejestracyjnych samochodów z naprzeciwka w zasadzie nie da się odczytać, samochody które nas wyprzedzają - już tak. Mi taka jakość odpowiada jak za 150 zł. Póki co zasilanie mam na kablu (jest długi w zestawie) pociągniętym pod prawą osłoną przeciwsłoneczną, potem wzdłuż słupka (zwisa), przez schowek (zwinięty nadmiar kabla) i do ładowarki. Docelowo pewnie pociągnę zasilanie z lampki, ale na razie zostaje tak :)
Zerknąłem dzisiaj do pierwszej strony tego wątku gdzie w poście #19 zamieściłem nagranie z mojej kupionej pierwszej, za ciężkie pieniądze kamerki ;)
I tak se pomyślałem że niby tylko 5 lat minęło a tak niesamowity postęp w tej branży się dokonał ;)
vrpPti3GB_8
KenyKeczuoki 01-02-2018, 08:46 Mam kilka samochodów i gdy co jakiś czas zmieniam rejestrator to staram się szukać czegoś nowego, czegoś innego i czegoś ciekawego.
Ostatnio kupiłem Xiaoyi Yi Ultra Dash 2 i jest to jeden z lepszych zakupów.
Jedyny minus jaki znalazłem to że nie da się ściągnąć po wifi kilku nagrań na raz, albo jeszcze nie wiem jak to zrobić.
Masterjam 01-02-2018, 10:00 w x-kom jest Xblitz Ghost full HD za 119 zł
https://www.x-kom.pl/goracy_strzal/13671
Xblitz Ghost niby full HD .... nagrywa jak kamery opisane przeze mnie 5 lat temu na pierwszej stronie tego wątku.
Nie chciał bym tego badziewia u siebie nawet za dopłatą ze strony producenta.
Nagrania wykonane nocą przy pomocy tego czegoś:
4yvkOAM8H_I CAJj4BhrTGM
^^ Co to za badziew (https://www.youtube.com/watch?v=-L2o5OHTgKU)? Nagrywane to było kurczakiem z KFC?
KenyKeczuoki 01-02-2018, 20:00 Nie ma co kupować ****o rejestratorów, to się nie opłaca.
Jak chcesz coś taniego i małego to:
https://www.x-kom.pl/p/314362-wideorejestrator-navitel-r600-full-hd-2-170.html
Można wyrwać w promocjach poniżej 200zł a nagrywa już przyzwoicie i zajmuje mało miejsca. A gdy do tego pomalujesz ten fioletowy pierścień czarnym markerem to jest praktycznie niewidoczny zza szyby, co też jest nie bez znaczenia.
koval1980 06-02-2018, 09:04 Xblitz Ghost niby full HD .... nagrywa jak kamery opisane przeze mnie 5 lat temu na pierwszej stronie tego wątku.
Nie chciał bym tego badziewia u siebie nawet za dopłatą ze strony producenta.
Właśnie chciałem zapytać o ten rejestrator, ale już nie chcę go.
Mam też "na tapecie" Blaupunkt 2.0 Full HD oraz Prestigio 515. Patrzyłem na filmiki i ładnie to wygląda, a jak w Waszej ocenie? Kto ma lub miał i może coś napisać na ich temat?
gregory.p 06-02-2018, 10:04 Ja też miałem małą zagwozdkę z wyborem rejestratora czytałem co tu podpowiadacie i porównywałem ceny i w końcu zdecydowałem się na polecane tu VIOFO G1W-S obiektyw Sony zasilanie z kondensatora i całkiem fajna jakość nagrań :) jestem zadowolony.
Widzę, że nawet jest teraz jakaś promocja https://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-viofo-g1ws
KenyKeczuoki 06-02-2018, 10:30 Chyba matryca, a nie obiektyw.
Za cenę 300zł i więcej to szukałbym już czegoś z (prawdziwym) 2.7k i więcej, szczególnie jesli mowa o tak szerokim kącie.
Z jednej strony im szerszy kąt tym lepiej, bo FOW większy, z drugiej strony gorsza rozdzielczość optyczna. Dlatego to zawsze jest jakiś kompromis i nie zawsze najszerszy obiektyw musi być najlepszy.
gregory.p 06-02-2018, 10:48 Chyba matryca, a nie obiektyw.
Och tak, sensor optyczny :570:
adamdiver 06-02-2018, 11:03 A używa ktoś z Was DOD lub BlackVue i mógłby się podzielić swoją opinią ?
DOD rc500s poza cenaą może być wzorem dla innych :) polecam, bo sprawdza mi się w każdych warunkach.
jankowalski973 14-02-2018, 08:35 Właśnie chciałem zapytać o ten rejestrator, ale już nie chcę go.
Mam też "na tapecie" Blaupunkt 2.0 Full HD oraz Prestigio 515. Patrzyłem na filmiki i ładnie to wygląda, a jak w Waszej ocenie? Kto ma lub miał i może coś napisać na ich temat?
miałem Prestigio 515 - tragedia, umarł po kilku miesiącach,oddałem. XBLITZ GO - beznadziejny serwis, po 6 naprawach zwróciłem. Obecnie Mio c335 - od roku bezawaryjna.
Polecam tą kamerkę Xiaomi YI
https://www.amazon.de/YI-Nachtsicht-Bildschirm-Weitwinkel-Android-grau-1080P-DashCam-C10-Grau/dp/B073GTDBZ8/ref=sr_1_3?ie=UTF8&keywords=YI%20Dash&language=pl_PL&qid=1518606543&sr=8-3
Wczoraj zapłaciłem za nią 155,28 zł po rabacie 10 euro
W tej cenie chyba nie ma konkurencji.
adamdiver 14-02-2018, 11:43 DOD rc500s poza cenaą może być wzorem dla innych :) polecam, bo sprawdza mi się w każdych warunkach.
Mam przyciemnianą szybę z tyłu więc raczej kamerka na tyle się nie spisze, chyba że się mylę ?
Jakiś inny model możesz polecić ?
adamdiver VIOFO A119S ... widzi w nocy ;)
maroD kilka stron wcześniej wrzucałem nagrania z testów tej kamerki.
Może w tej "cenie" nie znajdzie się nic lepszego ale nie jest to kamera którą można by polecać każdemu. Ma swoje minusy
edmun
Mio 358 z którą porównywałeś kosztuje przynajmniej x2 tyle, więc mogą być zauważalne różnice. Jeśli miałbym tyle dokładać to kupiłbym tak samo jak dla siebie A119(S), ale ojciec nie chciał tyle wydawać no i kupiłem YI. Jak przyjdzie to potestuje obie.
btw. jakim programem łączyłeś nagrania i jak je synchronizowałeś?
Mam przyciemnianą szybę z tyłu więc raczej kamerka na tyle się nie spisze, chyba że się mylę ?
Ja tez mam przyciemnianą z tylu i dla tego Doda nie ma różnicy czy to dzień czy noc, czy szyba przy Irki ona czy nie, nagrywa pięknie. Mało czasu mam ale postaram się coś wrzucić z prZedniej i tylnej kamery.
koval1980 14-02-2018, 20:36 miałem Prestigio 515 - tragedia, umarł po kilku miesiącach,oddałem. XBLITZ GO - beznadziejny serwis, po 6 naprawach zwróciłem. Obecnie Mio c335 - od roku bezawaryjna.
Dzięki, bo się nagrzałem. 👍 Chyba odpuszczę na razie temat dopóki nie będzie mi szkoda 500zł na Viofo+SD
Dzięki, bo się nagrzałem. Chyba odpuszczę na razie temat dopóki nie będzie mi szkoda 500zł na Viofo+SD
przy zakupie viofo A119(S)-G z chin + karta w PL na jakiejś promce spokojnie zmieścisz się w 400 zł
ja za A119S-G zapłaciłem ostatecznie 266,91 zł :D
..dopóki nie będzie mi szkoda 500zł na Viofo+SD
aktualnie dostępne jest VIOFO A119 V2 za 255zł :D :diabelek: :619:
maroD a widziałeś że porównywałem też z NextBase?
Zwróciłeś uwagę, że Mio358 ma już przynajmniej z 4-5 lat?
I stąd pisałem, że mimo że mamy do czynienia z nową konstrukcją, czy też poprawioną technologią w YI, to jest ona wciąż tanią kamerką z niestety kiepską jakością.
I proszę odrzuć kwestię "ceny" na chwilę, bo wspominałem i wiele stron wcześniej, że za tą cenę jest naprawdę dobrze i nawet teraz, w moim poprzednim poście napisałem, że w tej cenie raczej nie znajdziesz nic lepszego.
Chodzi mi tylko i wyłącznie kwestię, że z braku laku można ją kupić i jest fajnym sprzętem, jednak jeśli swoją "wysłużoną" kamerę zamieniłem na YI, po czym wstawiłem z powrotem kilkuletnią kamerę Mio z powrotem na front auta, no to może nie jestem jakimś guru, ale YI bym po prostu nie polecał. Ona spokojnie się sprawdzi, żeby było widać przebieg "zdarzenia". To tak. YI nadaje się świetnie. Jednak, ostrość i jakość kolorów pozostawia sporo do życzenia. Próba odczytania tablic pojazdu z jakiejś odległości kończy się zazwyczaj porażką, nawet próbując w obróbce podciągnąć kontrasty i obniżyć szumy itp.
Ja tylko mówię, że nie jest to kamera którą bym raczej polecał.
W tej cenie (jeśli mówimy o cenie) - to tak - jest to fajny sprzęt, jednak zdecydowanie wolałbym dorzucić i kupić coś lepszego.
Nawet jak wyżej podrzucił kolega Rob^ : A119 za 255 zł.
Ja wiem - 155 zł a 255 zł to jest różnica.
I zawsze wszystko kwestia wymagań użytkownika :)
Niektórzy uznają YI za cud nad cudami i że nic więcej nie potrzebują do szczęścia.
Ja niestety należę do tych bardziej wymagających (i tak denerwuję mnie że w Mio 358 nie mam Wifi, ale w tamtych czasach po prostu tego w kamerkach/rejestratorach nie było)
Mam nadzieję że tym razem wytłumaczyłem dokładniej o co mi chodzi :)
Ja pracuję w Sony Vegas (potężny kombajn który może być za skomplikowany do normalnej codziennej pracy).
Kilka dni temu nawet rozdawali za darmo licencje do Vegas Studio który do podstaw spokojnie wystarczał (link (https://www.dobreprogramy.pl/VEGAS-Movie-Studio-swietny-program-do-montazu-filmow-za-darmo-do-wtorku,News,86009.html))
adamdiver 15-02-2018, 11:00 Ja tez mam przyciemnianą z tylu i dla tego Doda nie ma różnicy czy to dzień czy noc, czy szyba przy Irki ona czy nie, nagrywa pięknie. Mało czasu mam ale postaram się coś wrzucić z prZedniej i tylnej kamery.
A to ciekawe, w takim razie czekam na nagranie ;-)
Dzięki za info.
koval1980 15-02-2018, 20:40 aktualnie dostępne jest VIOFO A119 V2 za 255zł :D :diabelek: :619:
Dzięki, muszę żonie pokazać.
Warto przeczytać przez zakupem karty do rejestratora
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?tid=13995
Przemerus 21-03-2018, 10:31 Panowie chciałbym zakupić zestaw wideorejestrator w lusterku + kamerka cofania, ale kompletnie zgłupiałem jeśli chodzi o wybór. Czy możeci coś polecić ?
Ostatnio oglądałem ORLLO LX-40 DUAL PRO i NAVITEL MR250 i oba modele mają tyle samo pozytywów co nagatywów więc trudno podjąć decyzję.
aktualnie dostępne jest VIOFO A119 V2 za 255zł :D :diabelek: :619:
tylko trzeba mieć konto paypal co wielu może bardzo zniechęcić
cebula jest dla wybranych !!! ;) :D :diabelek: :619:
p.s.
założenie konta na PayPal zajmuje 15 sekund :one:
* I
Dziwny argument. To jakby napisać że nie polecam zakupów w innym sklepie bo trzeba płacić kartą. PayPal od lat jest standardem w płatnościach niczym gotówką czy karta. :-/
Odnoszę wrażenie , że chyba jesteście nieświadomi pewnych problemów z tą firmą ...
Odnoszę wrażenie , że chyba jesteście nieświadomi pewnych problemów z tą firmą ...
ojtam ojtam ;) ... wysyłam im przelew na 500+ i dzięki temu mogę zapłacić w sklepach internetowych na całym świecie.
W czym to jest jakiekolwiek zagrożenie ? ...
Szum wokół PayPala z 2016r już dawno ucichł i jest duże prawdopodobieństwo że został wywołany przez banki użalające się na zbyt niskie koszty "przewalutowań" oferowanych przez PayPal.
Proszę podrzuć info. Z chęcią podyskutuję o PayPalu z którego korzystam zanim jeszcze stał się on "modny" :) O ile nie jestem wielkim fanem Elona (jego dzieł może tak, ale nie jego) to chciałbym poznać Twoją stronę w tym temacie
Proszę podrzuć info. Z chęcią podyskutuję o PayPalu z którego korzystam zanim jeszcze stał się on "modny" :) O ile nie jestem wielkim fanem Elona (jego dzieł może tak, ale nie jego) to chciałbym poznać Twoją stronę w tym temacie
można mnożyć ..choćby
https://niebezpiecznik.pl/post/uwaga-uzytkownicy-paypala-nie-korzystajcie-z-najnowszej-funkcji-tego-serwisu/
ale jak kto lubi dla mnie patolożka:)
Przecież nie trzeba doładowywać konta Paypal, wystarczy, że będzie on pośrednikiem między sprzedawcą a bankiem przez podpięcie karty płatniczej i tyle. Również korzystam od przynajmniej 10 lat i nigdy nie miałem problemu.
Info z 2016 roku.
Od dawna nieaktualne.
Byla wojna z obsluga przez trustly.com ale ostatecznie logowanie do banku jest bezpieczne bez udzialu stron trzecich.
gajczak1 23-03-2018, 13:12 A co daje ten paypal?
Za ostatni zakup filtra do a119s na banggood płaciłem przez Przelelewy24 z konta internetowego w pln
Różnica kursowa czy coś więcej?
gajczak1 faktycznie niedawno Banggood dopiął nasze Przelewy24 do swojego systemu. !!!
.
Płatności przez PayPal są wspierane przez chyba wszystkie większe sklepy internetowe na świecie.
Dzięki nim możesz płacić w dowolnej walucie mając tylko swoje złotówki na koncie, nie musisz mieć konta w euro czy dolarach.
rychu.zychu 23-03-2018, 16:53 A co daje ten paypal?
Za ostatni zakup filtra do a119s na banggood płaciłem przez Przelelewy24 z konta internetowego w pln ...
Przelewy24.pl maja lepszy kurs np dziś dla USD:
PayPal 3.5961 PLN
Przelewy24.pl 3.49 PLN
Z pay palem to jest tak, ze jak zapłacisz i kontrahent nie wywiąże się to dostajesz kasę zwrot w kilka dni i już nie to co allego, policje zgłoszenia kilka miesięcy i to możesz nie dostać. Serwis jest super, sprzedającemu zależy wywiązać się jak. Sklepień z transakcji bo o zwroty kasy bardzo łatwo jak coś nie tak.
Potwierdzam, mimo zlodziejskich stawek za przewalutowanie to paypal jest pro-kupujacy i to tak dosadnie ze pozwala na nadużycia ze strony kupujacych.
Dla sprzedajacych tez jest przewalutowanie po zlodziejskim kursie, do tego groźba odebrania mu kasy za "niedostarczony" przedmiot, lub za "nieautoryzowana" transakcje.
Tyle ze to juz problemy sprzedajacych
marekelb 24-03-2018, 05:01 Przerzuciłem się na PayPal-a z mBanku. Ten to był złodziejski, chociaż przy małych kwotach różnica jest niewielka. Ale i tak nie wszędzie można transakcje z PayPalem przeprowadzać.
Panowie, czy istnieje możliwość ustawienia w kamerze G1W-S - Viofo, żeby nagrywał od razy gdy dostanie napięcie?
jarowo tak to właśnie powinno działać :D
Masz rację, wszystko już jest oki.
Dzięki.
Magicspeaker 18-04-2018, 22:03 Panowie, polecam Yi Ultra Dash Camera. W PL co prawda 499zł, ale chwilę przed Wielkanocą była promka na oficjalnym sklepie Yi na Ali i można było kupić za połowe polskiej ceny. Kilka dni temu przyszła paczka i w weekend biorę się za montaż. U mojego brata już nagrywa i muszę powiedzieć, że Chińczycy naprawdę zrobili progres. I to nie tylko jakość nagrania, ale jakość kamerki i sama zwartość pudełka (jest nawet plastykowe narzędzie do zdejmowania plastyków/upchania kabla) :pomysl:
Co prawda do kamerki sportowej tej marki przekonać się nie mogę i wolę GoPro, ale videorejestrator daje radę - tyle, że warto czyhać na promocję.
Palladyn 30-04-2018, 06:52 Mozna jeszcze inaczej. Ja kupiłem dodatkowe gniazdo zapalniczki oraz przelotkę na bezpiecznik nr 70 (10A), który jest w skrzynce za schowkiem. Stad tez ciągniemy kabel prądowy. Przewod masowy wlutowalem w przewod zapalniczki, która juz była fabrycznie zainstalowana. To dodatkowe gniazdo zapalniczki na tym obwodzie startuje po zapłonie, tak wiec nie trzeba sie martwic czy po zgaszeniu silnika rejestrator nie pozera nam prądu. Kamerkę (Xblitz X5 WiFi) mam przyklejona zaraz za lusterkiema kabelek poprowadziłem prawym słupkiem.
juri2069 03-07-2018, 15:25 Ktoś ma może kamerkę xiaomi mijia car DVR i wytłumaczy mi jak działa sensor G?
Przy wyłączonej kamerce nie uruchamia się po wykryciu wstrząsu.
A propo wyłączonej to jak odlacze zasilanie to ona dalej nagrywa, czyli przy tak małej baterii chwila moment i się rozładuje, w poprzedniej była zaznaczona opcja , że kamerka wylacza się w przypadku braku zasilania.
Nie mogę jej rozgryźć:)
Przy wyłączonej kamerce nie uruchamia się po wykryciu wstrząsu.
Bo nie od tego jest sensor G.
Sensor jest od tego, że jak przyłożysz w dziurę, w kogoś, w drzewo, w inne auto to plik przenoszony jest do innego folderu w którym nie jest tak szybko nadpisany.
juri2069 03-07-2018, 17:05 Oczywiście , że tak. Ale jest coś takiego jak tryb parkingowy. Na chłopski rozum to ktoś mnie " puknie " na parkingu to kamerka powinna się włączyć.... i minutę czy dwie nagrywać. Do tego jest ustawianie czułości sensora G .
Nie wiem jak inaczej można użyć trybu parkingowego? Chyba tak , że kamerka zostaje włączona jak wspominalem, bateria wytrzyma np godzinę, czyli tyle ile robi się zakupy. Wtedy zapisze " puknięcie " .
Inaczej tego nie widze
Oczywiście , że tak. Ale jest coś takiego jak tryb parkingowy. Na chłopski rozum to ktoś mnie " puknie " na parkingu to kamerka powinna się włączyć.... i minutę czy dwie nagrywać. Do tego jest ustawianie czułości sensora G .
Nie..
Tryb parkingowy oznacza że kamera nie nagrywa cały czas a nagrywa tylko wtedy,
kiedy jest ruch przed samochodem lub właśnie dane z czujnika żyroskopowego.
Co ciekawe, kamera rejestruje cały czas, ale zapisuje dane w momencie wykrycia ruchu,
stąd na nagraniu jest zazwyczaj kilka sekund przed "ruchem" i kilka sekund po ustąpieniu ruchu przed obiektywem.
Mówiąc inaczej - nagrywa cały czas ale nie zapisuje na kartę nagrań na których ruchu nie ma.
(wykorzystuje pamięć Flash niczym pamięc RAM w komputerze)
Kamera musi pozostać włączona i zasilana (z jakiegoś wbudowanego akumulatora lub podpięta pod zasilanie).
Stąd wiele razy wspominałem, że posiadanie kamery wpiętej na wyłącznik czasowy moim osobistym zdaniem jest dziwnym pomysłem.
Sam mam wpięte w zasilanie non-stop 24/7 i kamerę przełączam w tryb parkingowy (przez co nie nagrywa 24/7) lub wyłączam całkowicie jeśli np. stoi na podjęździe pod domem. Jeśli zostawiam auto w miejscu publicznym to przełączam na tryb parkingowy bo nie musi mi nagrywać 10 godzin jak mnie nie ma a ma nagrać jak wykryje ruch lub jak będzie puknięcie.
Osobisty rekord to kamera zostawiona w trybie parkingowym na 2 tygodnie.
Zero problemów po powrocie do samochodu.
Tylko ta kamera nie ma trybu parkingowego więc zostawianie jej na zasilaniu spowoduje ciągłe nagrywanie...
Rok temu kupiony i zaczął szwankować http://zapodaj.net/b9b1e95acb42d.png.html czekam na odpowiedź w sprawie gwarancji.
juri2069 03-07-2018, 18:58 Edmun, jest tak jak pisze hindus. Nie ma trybu parkingowego , a w instrukcji czy na aukcji ( nie pamiętam) jest napisane , że posiada owy tryb.
Gdzieś doczytałem, że uruchamia się ten tryb podczas wykrycia ruchu, ale przez sensor G.
Stąd moje pytanie bo nie mogę jej rozgryźć. :)
Tak samo jak ją wyłączyć....-również nie ma opcji wyłączania po braku zasilania.
Trzeba ja wyłączać ręcznie, inaczej ciągle nagrywa :D
O taka
https://m.banggood.com/Original-Xiaomi-MiJia-Car-DVR-SONY-IMX323-Sensor-Video-Recorder-160-Degree-Wide-Angle-3_0-Inch-TFT-p-1130735.html?rmmds=myorders
a w instrukcji czy na aukcji ( nie pamiętam) jest napisane , że posiada owy tryb.
Chyba nie Ty jeden masz z tym problemy ;)
https://www.wykop.pl/wpis/22953521/xiaomi-dashcam-kamerasamochodowa-dvr-wideorejestra/
Mijia oferuje nam tryb parkingowy, który jeszcze ani razu nie udało mi się aktywować.
juri2069 03-07-2018, 20:43 Trzeba chyba napisać do nich maila i się dowiedzieć. Jutro to uczynię jak sobie przypomnę język angielski :)
Dziś jestem w trasie od 4 rano i jeszcze mam ze 3 godz :)
juri2069 04-07-2018, 13:03 To może chociaż mi ktoś podpowie po co ta folia elektrostatyczna? Pierw przykladam ją do szyby i na to przyklejam kamerkę ? Złapie klej ?
a w instrukcji czy na aukcji ( nie pamiętam) jest napisane , że posiada owy tryb.
Gdzieś doczytałem, że uruchamia się ten tryb podczas wykrycia ruchu, ale przez sensor G.
Stąd moje pytanie bo nie mogę jej rozgryźć.
Sprawdziłem instrukcję i nic takiego tam nie ma.
W opisie kamerki z Twojego linka jest to co poniżej:
Gravity sensor keeps the video not covered in case of an emergency
Auto power on, no need to operate it by your hands
Parking monitoring brings security for your car
G sensor jak widzisz zapisze nagranie w osobnym folderze aby nagranie się nie nadpisało.
"Parking monitoring brings security for your car" - moim zdaniem jest to przykład chińskich opisów, gdzie nie ma nigdzie że kamera ma tryb parkingowy a jest tylko napisane, że monitorowanie parkingu zwiększa bezpieczeństwo Twojego samochodu.
Rozumiesz o co mi chodzi?
https://www.wykop.pl/wpis/22953521/x...wideorejestra/
Cytat:
Mijia oferuje nam tryb parkingowy, który jeszcze ani razu nie udało mi się aktywować.
Chciałbym wiedzieć gdzie to oferuje, bo jak wspomniałem - przejrzałem i instrukcję oraz inne miejsca sprzedaży i nic takiego nie widzę.
Ze względu na to, że nie wiedziałem z jakiej kamerki korzystasz, to nie mogłem niestety wiedzieć że to co tłumaczę nie ma u Ciebie zastosowania.
Tak samo jak ją wyłączyć....-również nie ma opcji wyłączania po braku zasilania.
Byłbyś pionerem jeśli chodzi o kamerki które potrafią nagrywać w nieskończoność pomimo braku zasilania :)
Ogólnie moim zdaniem, przeczytałeś to co było w opisie i uznałeś że jest tryb parkingowy a moim zdaniem takiego nie ma.
Mogę się mylić, bo nie mam kamerki w ręcę i mogę się też mylić jeśli np. do kamerki już wyszedł jakiś beta software który coś takiego aktywuje (bo nie jest to kwestia sprzętu a oprogramowania) którego np. możesz jeszcze nie mieć.
To tylko gdybanie, więc nie bierz tego za "trop"
P.S. Przeglądam przykładowe nagrania z tej kamerki na YT.
Nie wiem - może na "złe nagrania" trafiam ale jakość nagrań jakoś mnie nie powala :(
Tym bardziej że cena jest wyższa niż YI :)
marekelb 04-07-2018, 13:28 Tryb parkingowy oznacza że kamera nie nagrywa cały czas a nagrywa tylko wtedy,
kiedy jest ruch przed samochodem lub właśnie dane z czujnika żyroskopowego.
Co ciekawe, kamera rejestruje cały czas, ale zapisuje dane w momencie wykrycia ruchu,
stąd na nagraniu jest zazwyczaj kilka sekund przed "ruchem" i kilka sekund po ustąpieniu ruchu przed obiektywem.
Mówiąc inaczej - nagrywa cały czas ale nie zapisuje na kartę nagrań na których ruchu nie ma
Są różne tryby parkingowe w zależności od możliwości sprzętowych i "widzimisię" producenta. Nie zawsze kamera nagrywa cały czas.
Chciałbym wiedzieć gdzie to oferuje, bo jak wspomniałem - przejrzałem i instrukcję oraz inne miejsca sprzedaży i nic takiego nie widzę.
Oczywiście jest wzmianka np tu:
https://www.gearbest.com/car-dvr/pp_615460.html
ale tu https://dashcamtalk.com/xiaomi-mijia/#Specifications już wyraźnie napisane, że nie ma.
Są różne tryby parkingowe
Biorę pod uwagę, że wszystkie kamerki pierwszej generacji miały tylko dwa tryby:
1) nagrywanie w pamięć flash i zapis na kartę tylko w przypadku wykrycia anomalii na podstawie danych z czujnika G (żyroskopowego)
2) nagrywanie w pamięci flash i zapis na kartę po wykryciu ruchu lub po wykryciu anomalii z danych czujnika G
Obydwa tryby zostały uznane jako "tryb parkingowy".
Inne widzimisię producentów to po prostu nieumiejętność dojścią do jednego z tych dwóch trybów podanych wyżej,
gdzie tryb 1 to oczywiście pierwsze przymiarki do trybu 2 który jest bardziej rozbudowanych trybem 1.
Inne tryby w stylu "kamerka jest wyłączona" ale włączy się
i zacznie nagrywać pod uderzeniu to po prostu (jak wspomniałem) nieudana implementacja systemów które są u konkurencji.
Coś kojarzę że gdzieś jeszcze ktoś miał jakiś pomysł na to,
ale został zbesztany w recenzjach ale za cholerkę nie mogę sobie przypomnieć co to był za wymysł :D
P.S. Przejrzałem dokładnie menu tej Xiaomi, trybu parkingowego nie widzę.
Musiałbym apkę sprawdzić (w której czasami można ustawić łatwiej/więcej rzeczy) ale z racji że nie mam takiej kamerki pod ręką to nie potwierdzę czy gdzieś się nie kryję jakiś ukryty przełącznik a nie chce mi się rozkładać apki na cześci pierwsze żeby to sprawdzić (wybacz, na takie coś po prostu nie mam czasu )
juri2069 04-07-2018, 13:41 Byłbyś pionerem jeśli chodzi o kamerki które potrafią nagrywać w nieskończoność pomimo braku zasilania
Tutaj chodziło o to , że np w poprzedniej kamerce byla opcja żeby się sama wyłączyła albo po braku zasilania, albo minutę po , albo 5 minut po itp. Nawet była funkcją żeby nagrywała zawsze , wiadomo że do rozładowania baterii...
Tutaj nie ma żadnej takiej opcji i po wyjściu z samochodu i braku pradu w zapalniczce ona ciągle nagrywa - wiadomo że do rozładowania baterii . Trzeba ja ręcznie wyłączać co uważam za dziwne w" dzisiejszej " kamerce .
A co do parkingu to faktycznie pisze w funkcjach , że posiada monitorowanie parkingu więc pewnie bateria jest na tyle wytrzymała, że będzie monitorować Tylko podczas moich zakupów i to wszystko.
Spokojnie :)
Wiedziałem o co chodzi. Nie musisz się tłumaczyć.
Po prostu fajnie to zabrzmiało :)
juri2069 04-07-2018, 13:56 Poprawka. Właśnie wziąłem ją do ręki i nagle się wyłącza po braku zasilania ( w domu jestem więc jest to usb laptopa). Jeden problem rozwiązany. Włącza się i wyłącza. Przedwczoraj tak nie było
Pozostają 2 pytania.
1. Jak działa monitorowanie parkingu skoro kamerka wyłącza się po braku zasilania i nie ma funkcji wykrywania ruchu ? Chyba chodzi tylko o stałe 12v
2. Jak z tą folią elektrostatyczna? Przykłada się ją do szyby ( zdj 1 ) i na to nakleja się uchwyt? ( zdj 2 )
Jak ma klej trzymać przez folie? Tak jest w instrukcji w aplikacji do tej kamerki Mi Dash Cam. zdjęcie 3 i 4
Bump: ale jakość nagrań jakoś mnie nie powala
To jest kamerka za 220 zł sprowadzona z drugiego końca świata z darmową ( całkiem fajną ) aplikacją więc stosunek jakości nagrań do ceny powinien być ok. Zaraz pójdę zamontować i dopiero wtedy się przekonam :)
marekelb 04-07-2018, 14:18 2. Jak z tą folią elektrostatyczna? Przykłada się ją do szyby ( zdj 1 ) i na to nakleja się uchwyt? ( zdj 2 )
Jak ma klej trzymać przez folie? Tak jest w instrukcji w aplikacji do tej kamerki Mi Dash Cam. zdjęcie 3 i 4
Patrząc na zdjęcie pierwsze, wydaje mi się, że w miejscu klejenia trzeba wyciąć otwór. Ta folia jest samoprzylepna?
juri2069 04-07-2018, 14:42 samoprzylepna
Tak. Mam 2 folie samo przylepne. Jedną pewnie zapasowa. Może nie tyle z klejem, a coś jak szkło hartowane na telefon. Nic nie było wspomniane o wycinaniu, a wydaje mi się że to ważna czynność montażu:)
Ta kreska do wycięcia jest minimalnie mniejsza od kleju z uchwytu.
Chyba jest po to by odbijać promienie sloneczne które mogą zakłócać pracę kamerki i chyba faktycznie trzeba wyciąc:)
juri2069 06-07-2018, 10:44 Ma ktps porównanie 2 rejestratorów, a mianowicie
https://m.banggood.com/VIOFO-A119-1440P-160-Degree-Wide-Angle-Car-DVR-With-GPS-Black-p-1068196.html?p=Q610045803314201608P&cur_warehouse=UK
https://m.banggood.com/Original-Xiaomi-MiJia-Car-DVR-SONY-IMX323-Sensor-Video-Recorder-160-Degree-Wide-Angle-3_0-Inch-TFT-p-1130735.html?rmmds=myorders
Czy Viofo jest dużo lepszy czy tylko trochę?
Podobno do 1000 zł Viofo jest najlepszym wyjściem, a kosztuje 340 zł . Te droższe mają Tylko więcej niepotrzebnych bajerów. Tylko pytanie czy między nimi dwoma jest przepaść?
juri2069 jestem wiernym fanem marki Xiaomi od dawna ale z tą kamerką, a właściwie z wykorzystaniem możliwości sensora S0NY IMX323 nie mogą sobie poradzić od dawna.
Teoretycznie powinna dawać dużo lepszy obraz w nocy niż daje.
Xiaomi nie ma też GPS i obsługuje karty o pojemności maximum do 32GB tylko !
Heh. I ja również lubię produkty Xiaomi ale patrząc na przykładowe nagrania z tej Mijia to moim zdaniem jest coś bardzo nie tak.
Wspominałem chwilkę wcześniej, że jestem zaskoczony tak słabą jakością.
Za tą cenę - ok - jestem w stanie to przełknąć, ale jak na tą już "markę" bo powoli sobie coś tam wyrobili, to jestem na nie.
Obstawiam że jest to ich 'tańszy produkt' gdzie wypuszczą na rynek coś droższego ale i lepszego.
marekelb 06-07-2018, 14:04 Na dzień dzisiejszy najbardziej opłacalną i świetną jakościowo jest Viofo A129 Dual.
juri2069 06-07-2018, 14:10 edmun z tą jakością to moim zdaniem po wrzuceniu na youtube jakość się automatycznie zmniejsza. Mam nagrany filmik i na komórce i na laptopie i jest naprawdę ok , kolory są bardzo mocne , po zatrzymaniu filmu widać rejestracje samochodu jadącego z naprzeciwka
Naprawdę jest ok :)
Rob^- nie chciałem GPSu więc dla mnie plus , choć ta która ma GPS, można to z kolei wyłączyć ( plus ) , obsługuje karty do 128 ( plus ) , nagrywa 60 klatek przy 1080 , i 30 przy 1440 ( też plus ) a jest tylko stówke droższa.
Więc zastanawiam się czy nie sprzedać tej za tyle co kupiłem i nie dołożyć stówki. Jestem trochę gadżeciarz, ale znowu marka jakoś bardziej za mną przemawia xiaomi.
Ta xiaomi ma co jakiś czas darmowa aktualizacje, więc może doczekamy się lepszych nagrań w nocy lub jakiegoś trybu park. :)
Xiaomi ma jeszcze aplikację więc mogę nagrywać bezposrednio na komórkę, wybrany filmik sobie zapisuje i mam . Też fajna opcja.
32 giga starczy na jakieś 3,5 -4 godziny więc nie jest źle.
W każdej chwili wybrany filmik mogę sobie zrzucić na telefon i spokojnie jechać dalej kilka godz :)
Głównie chodzi mi o jakość czy między nimi jest przepaść czy tylko trochę lepiej
Jeśli tylko trochę to zostaje przy xiaomi
marekelb ta 129 dual kosztuje u żółtych już 600 zł, a w EU nie widziałem.
To już troszkę duży budżet:)
juri2069 32 giga starczy na jakieś 3,5 -4 godziny więc nie jest źle
jest baaaardzo źle !!! takie coś dyskwalifikuje jak dla mnie kamerkę samochodową ... odpuść ją.
Uwierz mi że jej nie chcesz ;) :619:
p.s.
jeśli już koniecznie chcesz kupić kamerkę Xiaomi MiJia to weź sobie wersję 4k (https://mi-home.pl/wideo/mijia-4k-action-camera-black) tyle że to głównie do użycia użycia jako kamera sportowa jest ;)
p.s.2.
VIOFO A119s (https://cebula.online/?s=A119) (A119 i A129) to w tej chwili najlepszy wybór kamerki samochodowej w kategorii cena/jakość.
juri2069 09-07-2018, 09:09 Kurczę ty diable kusisz :) A na swoją kupca mam za tyle ile dałem, dokladam stówkę i mam . Hmmm :)
marekelb 09-07-2018, 16:02 ta 129 dual kosztuje u żółtych już 600 zł, a w EU nie widziałem.
To już troszkę duży budżet
W EU już jest. Nawet w PL. Dla siebie będę zamawiał z adapterem zasilania. Najtaniej znalazłem na razie tu:
https://www.solve24.pl/viofo-a129-duo-p-2216.html
Podałem tę właśnie, bo może skusiłbyś się na kamerkę przód/tył, lub ktoś inny z forum.
juri2069 09-07-2018, 16:49 A pomiędzy a 119 , a 119S ? Różnica w cenie . Oba mają 60 klatek , 119S ma mniejszy kąt widzenia a jest droższy . Więc w czym jest lepszy od poprzednika a119?
Ja się po prostu aż tak nie znam :)
I brak baterii oznacza pewnie lepsze bebechy kosztem baterii ( miejsce w środku) no i działa tylko wtedy kiedy jest prąd w zapalniczce prawda?
juri2069 główna różnica między nimi jest taka że A119S "widzi w nocy" (https://youtu.be/pDYGUwIAsko) (mam obie).
A119S była wcześniej ... A119 (bez S) nagrywa w wyższej rozdzielczości (1440p). (https://youtu.be/7xZLJYRo634)
Zamiast baterii jest kondensator który jest "bezpieczniejszy" i stabilniejszy w funkcji czasu. (akumulatorek po roku przeważnie i tak nie trzyma wcale).
akumulatorek po roku przeważnie i tak nie trzyma wcale
Mogę mniej więcej potwierdzić. W Mio akumulator po dwóch latach potrafi podtrzymać max jakieś 3 minuty. Pewnie mógłbym to otworzyć i wymienić, ale nie widzę u siebie sensu :) Jak była kupiona to akumulator trzymał max 25-30 minut więc i tak bez rewelacji.
juri2069 10-07-2018, 09:37 Rob^ więc która byś bardziej polecił?
I czy jest w nich opcja wyłączenia GPSu? Widziałem w aukcjach odmiany tych kamerek Z i BEZ GPSu.
Tylko czy te Z mają właśnie opcję wyłączania?
Co do jazdy to w nocy mało jeżdżę, ale jednak jeżdżę.
I ostatnie pytanie : czy lepiej wyższa rozdzielczość, a 30 klatek czy niższa i 60 ? Jak mówiłem, nie znam się:)
Co do baterii to sprzedałem swoją kamerkę Prestigio po 4 latach i po tych 4 latach jak pierwszy raz odlaczylem od zasilania to pierwsza kreska ( na 3 ) ubyła gdzieś po 5-7 minutach więc nie było źle
anastazyy 10-07-2018, 09:50 juri2069 główna różnica między nimi jest taka że A119S "widzi w nocy" (https://youtu.be/pDYGUwIAsko) (mam obie).
A119S była wcześniej ... A119 (bez S) nagrywa w wyższej rozdzielczości (1440p). (https://youtu.be/7xZLJYRo634)
Zamiast baterii jest kondensator który jest "bezpieczniejszy" i stabilniejszy w funkcji czasu. (akumulatorek po roku przeważnie i tak nie trzyma wcale).
Jest do nich jakiś uchwyt czy tak jak na stronie montuje sie na taśmę dwustronną?
juri2069 10-07-2018, 09:55 ...
juri2069 to trudny wybór ... A119 daje troszku lepszy obraz w dzień ... A119S daje zdecydowanie lepszy obraz w nocy ;) sam musisz zdecydować :D
Rejestrację GPS można wyłączyć w menu kamerki ... można ustawić co ma być nałożone na obraz.
Różnica w cenie z i bez GPS jest niewielka a zawsze to warto coś mieć niż tego nie mieć ;)
Mi ostatni GPS sięprzydał aby zlokalizować miejsce nagrania tego filmiku -> https://youtu.be/v1S3EGZ0sHc ;)
30/60klatek ... hmm jeśli by to było prawdziwe 60klatek bez spadku jakości to może ... ja jednak wybrał bym większą rozdzielczość. :D
anastazyy mocowanie na taśmie do szyby jest zdecydowanie najlepszym sposobem mocowania. WSZYSTKIE przyssawki co jakiś czas odpadają w najmniej oczekiwanym momencie.
juri2069 10-07-2018, 10:08 Dzięki za info :) to teraz muszę opchnąć xiaomi i pewnie zakupie viofo:)
PS jak ktoś chce xiaomi MiJia Car DVR bez czekania , bez ryzyka płacenia cła, od ręki, to mogę sprzedać za tyle co kupiłem, 230 zł, nóweczka:)
Próbka nowego rejestratora (https://pl.aliexpress.com/item/Junsun-4-0-Car-DVR-Camera-Dual-Lens-Full-HD-1080P-with-LDWS-ADAS-Rear-view/32796329009.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.ca085c0f5G7 kLl),
https://www.youtube.com/watch?vJZAc0MReHyA
kolargol 25-07-2018, 14:03 czy ktoś miał taki problem że kamera łapie ostrość na drutach w podgrzewanej szybie? da się temu jakoś zaradzić?
Moja YI właśnie tak łapie ostrość. Niestety (na razie) nie ma na opcji poprawienia tego więc YI jest na tylnej szybie
Próbka nowego rejestratora (https://pl.aliexpress.com/item/Junsun-4-0-Car-DVR-Camera-Dual-Lens-Full-HD-1080P-with-LDWS-ADAS-Rear-view/32796329009.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.ca085c0f5G7 kLl),
A mógłbyś wrzucić materiał w lepszej jakości? ;) Bo 480p obcina mocno jakość i w zasadzie nie widać w jakiej faktycznie jakości kamerka nagrywa...
woro_woro 26-07-2018, 16:20 czy ktoś miał taki problem że kamera łapie ostrość na drutach w podgrzewanej szybie? da się temu jakoś zaradzić?Musisz przysunąć ją bardziej do szyby. Nie wiem tylko, czy się da.
A mógłbyś wrzucić materiał w lepszej jakości?
Materiał edytowany i zapisany w średniej jakości bo program na Winszit10 ciągle się wiesza a drugie to YT zmienia jakość.
http://youtu.be/pftayC8g9hg
http://youtu.be/D04Rfsz0gs0
woro_woro 26-07-2018, 22:08 Bardzo słabo to wygląda.
Damianpor 27-07-2018, 20:39 Ja ostatnio kupiłem Xblitz Black Bird i musze przyznać że jestem bardzo zadowolony. Ładny obraz w 1080, nawet nagrania w trybie nocnym wygladaja bardzo wyraźnie. No i ma tryb parkingowy, wiec może wreszcie nie bede chodził taki zestresowany po sklepach że ktoś mi znowu poobija drzwi pod marketem :d
juri2069 17-08-2018, 07:45 Witam mam kilka pytań.
Xiaomi już była stara bo miała tydzień więc sprzedałem i zakupiłem viofo a119s bez gpsu.
Już na wstępie mnie pozytywnie zaskoczyła bo ma polskie menu i bardzo szeroko rozbudowane menu , np LDWS czy FCWS , ale też inne opcje o które chce zapytać.
Jak to wszystko najlepiej poustawiać , aby ciągle czegoś nie klikać ( jadąc lub stojąc) ?
1. Tryb parkingowy działa na zasadzie 1,5,15 fps czyli tyle zdjęć na sekundę aby nie zapełnić przez całą noc karty pamięci ? Nagrywa ciągle , ale okrojony film jak wyżej wspomniałem ?
2. Nagrywanie poklatkowe - wyczytałem , że właśnie ten tryb robi zdjęcia w dużych odstępach czasu i robi z tego film i to działa , ale kiedy tego użyć ? Ta funkcja też ma na celu zaoszczędzenie miejsca na karcie ?
3. Detekcja ruchu - po jej włączeniu kamerka ciągle nagrywa , czekałem może z 3-4 minuty.
4. WDR czy to tryb nocny? Można na tym ciągle jeździć aby nie bawić się we włączanie i wyłączanie ?
5. G sensor ustawiony na niską lub wysoką czułość i że tak powiem wstrząsając kamerką nie wyświetla się żółty trójkąt , że film będzie zapisany tak jak w przypadku normalnego nagrywania i kliknięcia trójkąta , wtedy cały film np 3 minutowy zapisuje
6. LDWS jeszcze nie sprawdzałem , podobno działa
7. FCWS raczej nie zadziała bo mam kamerkę bez GPSu , a działa ponoć przy ponad 60 km/h
Dodam , że narazie będzie sięwyłączać z brakiem prądu , ale będę chciał podpiąć na stałe , są odpowiednie przejściówki w Chinach :)
Ktoś użytkuje a119s i podpowie ?:)
Wszystko sprawdzane w domu :)
Ktoś wytłumaczy i doradzi ?
Nagrywanie poklatkowe
nagrywanie poklatkowe robi film poklatkowy.
Mówiąc inaczej, włączasz tryb poklatkowy, kamera robi zdjęcie np. co 2 sekundy. Po całym dniu jazdy masz film "w przyśpieszonym tempie" o długości powiedzmy 5 minut jak przejeżdżasz całą trasę
3. Detekcja ruchu - po jej włączeniu kamerka ciągle nagrywa , czekałem może z 3-4 minuty.
A sprawdziłeś czy masz nagranie na karcie czy po prostu patrzyłeś na ekran że "nagrywa" ?
5. G sensor ustawiony na niską lub wysoką czułość i że tak powiem wstrząsając kamerką nie wyświetla się żółty trójkąt , że film będzie zapisany tak jak w przypadku normalnego nagrywania i kliknięcia trójkąta , wtedy cały film np 3 minutowy zapisuje
bo nie chodzi o wstrząsy a o nagły skok na czujniku. Inaczej wszystkie progi zwalniające by Ci wyzwalały zapis nagrania z ochrony nadpisu.
Jak masz sensor włączony to nie trząś kamerą tylko ją porządnie walnij.
Ogólnie na takie pytania myślę że spokojnie znajdziesz odpowiedzi nie tylko w google, ale na pierwszym lepszym filmie z recenzją kamerki.
juri2069 17-08-2018, 10:04 sprawdziłeś czy masz nagranie na karcie czy po prostu patrzyłeś na ekran że "nagrywa"
O tym nie pomyślałem . Patrzyłem tylko na ekran. Ale czytałem gdzieś, że po 90 sekundach kamerka powinna się wyłączyć i po prostu czuwać. A u mnie ciągle mruga dioda od nagrywania.
bo nie chodzi o wstrząsy a o nagły skok na czujniku.
Rozumiem . Tylko inspirowałem się xiaomi, gdzie zwykłe stuknięcie wystarczyło na zapisanie filmu 20 sek przed i że 2 minuty po stuknięciu. Po to się ustawia czułość.
Ale dzięki, zaraz sprawdzę:)
PS już G sensor działa , nawet przy stuknięciu. Po prostu na początku nie działał :)
Testuje resztę
2 PS - czujnik ruchu też działa . po ok 2 minutach przestaje nagrywać. Przepraszam za te 2 pytania , ale pierwszym razem nie zadziałało. :)
Czy tylko blackvue oferuje podgląd obrazu i plików z kamery on-line poprzez cloud, czy inni też już w to weszli?
Teraz połączenie wifi stało się popularne w kamerach, ale nie podoba mi się to rozwiązanie i wolałbym żeby to kamera łączyła się z hotspotem, a nie była sama nadajnikiem.
Kamery domowe już od dawna sobie z tym radzą (mam powiadomienia na maila w ciągu dnia na każdą zmianę), chciałbym to samo zrobić w aucie.
bo nie chodzi o wstrząsy a o nagły skok na czujniku. Inaczej wszystkie progi zwalniające by Ci wyzwalały zapis nagrania z ochrony nadpisu. Jak masz sensor włączony to nie trząś kamerą tylko ją porządnie walnij.
U mnie niestety G-sensor jest wyłączony a i tak co jakiś czas na dziurach itp. załącza się blokując nagranie. Sprzedawca chce żebym wysłał kamerę do serwisu co nie za bardzo mi pasuje.
@juri2069 (https://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=171140) generalnie ustaw sobie tryb parkingowy bo to fajna sprawa, resztę bajerów możesz odpuścić ;)
Potwierdzam. Ostatecznie może (ale takie duże może) zdarzyłoby mi się wykorzystać film poklatkowy gdzieś w ładnych rejonach ale wtedy oczywiście nie masz przez jakiś czas rejestratora jako rejestratora.
Przepraszam za te 2 pytania , ale pierwszym razem nie zadziałało.
Nie szkodzi. Moim zdaniem o wiele łatwiej jest wejść na youtube'a i obejrzeć recenzję niż pytać, potem dostać odpowiedź która może nie być wystarczająco jasna i główkować samemu :) Tyle że nie zawsze łatwiej znaczy lepiej i tak wielokrotnie łapię się na tym, że jeśli nauczyłem się czegoś sam to pamiętam to o wiele lepiej niż jak widziałem gotowca i zerżnąłem z gotowca :) No ale jest to kwestia techniki nauki czyż nie ? :P
Nic - zmykam - kleję relację z urlopu a jest tego za dużo i dostanie mi się po łbie od użytkowników forum, że mnie zdrowo pogięło.
juri2069 17-08-2018, 13:26 ustaw sobie tryb parkingowy
Wchodząc w tryb parkingowy mam do wyboru 1,5,15 fps i to mam mieć włączone zawsze ? Czy tylko zostawiając samochód na parkingu ? Bo w sumie rozgryzłem kamerkę poza tym jednym.
Tryb poklatkowy wiadoma sprawa , można stworzyć długi film w skrócie , dlaczego nie miałby służyć jako rejestrator? Wtedy też można zarejestrować, tyle że nie jest tak dokładny jak nagrywając normalnie....
Czujnik ruchu również wiadomo , aczkolwiek nie współgra z trybem parkingowym.
Czujnik ruchu załącza się gdy wykryje ruch , dobra sprawa na noc pod blokiem , oczywiście mając stałe zasilanie.
Tylko nie rozumiem tego trybu parkingowego :)
Oglądałem kilka filmików i nikt nie tłumaczył , bynajmniej po polsku.
Wytłumaczy ktoś w skrócie ?
Kamerka pierwsza klasa , po zatrzymaniu filmu widać wyraźnie rejestracje , nagrywa bardzo czysto obraz jak i dźwięk :)
Jak FCWS działa nadgorliwie , nawet w korku , tak LDWS nie działa . Ale co można wymagać , w samochodach jest to dopracowane
Jak włączysz ten tryb to po kilku minutach gdy nie ma ruchu sam przechodzi w tryb parkingowy. Wtedy takie 3 minutowe nagranie leci w kilka sekund i zajmuje u mnie chyba 15mb. Mam ustawione na 5 fps. Wsiadasz do samochodu i zaczyna nagrywać normalnie.
Zobacz czy masz najnowszą wersję softu
juri2069 17-08-2018, 14:24 Mam wersję 2.4 więc podobno najnowszą....
Rozumiem , więc nie warto bawić się w czujniki ruchu tylko ustawić tryb parkingowy i sama kamerka sobie go włącza , wyłącza..... Dobra w sumie sprawa :)
Dzięki za info , przetestuję
Jvc masz podłączone na stałe pod 12v ?
Czy może taką przejściówką? Podobno typowo do tego , nawet niektóre jeśli nie wszystkie mają opcję odcinania napięcia gdy prąd spadnie coś do ok 12v
http://s.aliexpress.com/JBJNvUFB?fromSns=Wiadomości
Tryb poklatkowy wiadoma sprawa , można stworzyć długi film w skrócie , dlaczego nie miałby służyć jako rejestrator? Wtedy też można zarejestrować, tyle że nie jest tak dokładny jak nagrywając normalnie....
Gdyż tryb poklatkowy jest tworzony ze zdjęć robionych w odstępach czasu.
Po co potem miałbyś mieć film jak widać że jedziesz drogą, paliło się zielone a w następnych sekundach widać jak auto leży w rowie z roztrzaskaną szybą?
Ile informacji pomiędzy "jadę drogą" a "leżę w rowie" tracisz tylko dlatego że masz film poklatkowy?
To tak jakbyś miał prowadzić auto ale otwierać oczy tylko co 2 sekundy aby na chwilę spojrzeć co się dzieje. Może nie jest to genialna analogia, ale powinieneś zrozumieć że film poklatkowy jest tworzony ze zdjęć robionych co jakiś czas (w zależności od ustawień/możliwości kamery/rejestratora/urządzenia). Np. co pół sekundy, co 2 sekundy, co 15 sekund... W zależności jak masz ustawione, tak masz jedno zdjęcie co np. 5 sekund. Gdzie nagrywanie w 1080p60 to 60 zdjęć na sekundę (w prostym uproszczeniu).
juri2069 17-08-2018, 15:00 Ocxywiscie , ze tak. Ale mozna rowniez robic 5 lub 15 zdjec na sekundę. Wtedy taki film jest w miarę normalny, ale tak jak piszesz , tryb poklatkowy nie jest do tego :one:
Tryb poklatkowy i 5-15 zdjęć na sekundę to nie tryb poklatkowy.
Sprawdź proszę czy masz 5 albo 15 zdjęć na sekundę czy zdjęcie co 5 do 15 sekund.
Jest różnica pomiędzy 5fps a 1fp5s
(5 klatek na sekundę a jedna klatka na 5 sekund)
Oglądając Polskie Drogi na YouTube można zobaczyć mnóstwo sytuacji tak dynamicznych, że nagrywanie co sekundę byłoby bezużyteczne ;)
juri2069 17-08-2018, 18:17 Tryb poklatkowy ma opcję co 100 ms, 200 ms , 1, 2, 5 , 10 , 30 sek, 1, 5, 10 min.
Czyli chyba 100 ms to 10 zdjęć na sekundę? 1 sek to jedno zdjęcie na sekundę?
To już tak na marginesie bo i tak tego używał nie będę:)
To co podałeś do odcinania napięcia ma jedyny sluszny poziom czyli 11.6V.
Moje auto przy 11.6 juz protestuje, dlatego u siebie zalozylem takie ustrojstwo z mozliwoscia samodzielnego ustawienia i ustawilem ma 12V.
Dodatkowo kamera sama startuje z kluczyka, a drugie zrodlo ze stalego napiecia z warunkiem ">12V" uruchamiam z pilota.
Wiec w czasie jazdy mam zasilanie automatyczne, a tryb parkingowy właczam na żądanie z pilota.
Jak coś to jeszcze przez 4 dni kupując VIOFO A119 PRO można wyrwać VIOFO A119S z GPS za 270zł ;)
https://www.banggood.com/VIOFO-A119-PRO-Version-1440P-30fps-7G-Lens-And-F1_8-Aperture-Car-DVR-With-GPS-p-1275530.html?p=ZC18043039474201511E
http://foto.1j.pl/upload/thumbs/9497da33af97d35891b2e60fa47b46f0.png (http://foto.1j.pl/image/nty492/)
prokop123 11-09-2018, 11:25 Cześć
Mamy może na forum posiadacza nowego Viofo A129 ?
Chciałbym taki kupić do auta żony, ale chętnie poznałbym opinie czy np nie wiesza się od czasu do czasu jak jego poprzednik
https://www.wideorejestratory24.pl/userdata/gfx/5cea1e1f9d39775692ba1a389d401421.jpg
marekelb 11-09-2018, 13:58 Nie miałem poprzednika, ale mam A129G DUO zamontowaną od ponad miesiąca i nie zauważyłem żadnego zawieszania się.
Generalnie, bardzo dobra kamera (lub na przód i tył), a i cena bardzo dobra w porównaniu do kamer tej klasy. W opracowaniu producenta jest lepszy tryb parkingowy, niż obecnie.
kumpel Fordzika 18-10-2018, 08:28 Polećcie proszę niedrogi tak 200 max 300 zł videorejestrator, aby jakość zapisu była przyzwoita. Zakup w PL. Wybieram się w bardzo dłuuuuuugą trasę po Europie i chciał bym coś takiego mieć tym razem. Dzięki
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=177544&page=163
;)
Chyba wszystkie istniejące modele omówione.
kumpel Fordzika 18-10-2018, 10:42 Dzięki :) a cos na dziś niedrogiego może używa ktoś XIAOMI tych tańszych z półki 200-300 zł
piotrek305 18-10-2018, 11:38 w Motorze aktualnym numerze opisują świetną kamerkę własnie za 300 zł i porównują z taką za ponad 1000 zł i wypadła tak samo :) nie pamiętam nazwy ale tez chce kupić.
kumpel Fordzika w tym 163-stronicowym temacie są też recenzję tych tańszych.
Także nawet moje nagrania jak wygląda np. nagranie z Mio 358 vs. YI czy NextGen
Wszystko zależy czego potrzebujesz i na co zwracasz uwagę.
Na kształt, rozmiar, tylko jakość nagrania, dodatkowe funkcje? Wi-Fi że możesz zgrywać materiał bezpośrednio na telefon czy tryb parkingowy?
Wbudowany akumulator?
Tych kamerek do 300 zł jest naprawdę sporo. Takiego YI można wyrwać nawet za 200 zł (nawet obecnie na aliexpress jest za £39 więc niecałe 200 zł, więc obstawiam że w innych źródłach będzie podobna cena a szybsza przesyłka)
kumpel Fordzika 18-10-2018, 12:57 w Motorze aktualnym numerze opisują świetną kamerkę własnie za 300 zł i porównują z taką za ponad 1000 zł i wypadła tak samo nie pamiętam nazwy ale tez chce kupić. W papierowym wydaniu gazety ? Luknij w kiosku jak możesz, bo doktoryzować się z kamerki nie mam czasu.
Dzięki !!
piotrek305 18-10-2018, 13:13 tak w papierowym. kup, gazeta 2 zł kosztuje, artykuł na jedną strone.
jarhel74 18-10-2018, 13:15 Mam nadzieję,że wiesz o tym ,że w niektórych krajach wideorejestratory są nielegalne.
Można dostać mandat/konfiskata sprzętu.
kumpel Fordzika 18-10-2018, 13:38 tak w papierowym. kup, gazeta 2 zł kosztuje, artykuł na jedną strone. No wiem, że Motor 2 zł ,ale ja do kiosku mam 30 km w jedną stronę :(
Jakoś poradzim
Bump: Mam nadzieję, że wiesz o tym ,że w niektórych krajach wideorejestratory są nielegalne.
Można dostać mandat/konfiskata sprzętu.
że używać nie można np w Austrii to wiem, ale w bagażniku można przewozić czy też nie ?
Wczoraj przyjechała do mnie kolejna kamerka, tym razem ausdom a261
na Ambarella A7 z GPS, kosztowała mnie 80zł, na razie w testach niewiele ustępuje GS90C którą mam prawie 2 lata
juri2069 18-10-2018, 14:12 Do 200 zł xiaomi mijia car DVR z Anglii dojdzie w kilka dni
A do 300 zł to viofo a119s lub a119s v2
Te 2 kamerki mają najlepszą jakoś do ceny .
Znajdziesz na BangGood
Miałem obie , znaczy jedna sprzedałem i mam druga. Obie bardzo polecam . Lepszych parametrów w Polsce nie znajdziesz
kumpel Fordzika 18-10-2018, 17:48 Do 200 zł xiaomi mijia car DVR z Anglii dojdzie w kilka dni
Wybacz głupie pytanie :)
Rozumiem , że o tej mówisz ? Pytanie to w zestawie jest KLEJ i ŁOM :) czyli ją się przykleja na szybę, a jak oderwać to jakiś łomik do tego dodają ? :)
Jesli przyjdzie z tego sklepu to ma chociaż angielskie MENU ?
https://www.banggood.com/pl/Xiaomi-Mijia-Original-Global-3-Inch-1080P-HD-WIFI-Smart-Car-DVR-Car-Recorder-Dash-Camera-p-1344237.html?gmcCountry=PL¤cy=PLN&createTmp=1&utm_source=googleshopping&utm_medium=cpc_elc&utm_content=zouzou&utm_campaign=pla-pl-a-m-pc&gclid=EAIaIQobChMIsPKihbiQ3gIVTNOyCh3XrgsQEAQYBCAB EgIZ0vD_BwE&cur_warehouse=HK
juri2069 18-10-2018, 20:01 KLEJ i ŁOM
Łom to taki mały plastik do wkładania kabla pomiędzy szybę a tapicerkę jeśli się to puszcza np po słupku.
Klej odklejałem z szyby za pomocą nożyka do papieru, można też nitką. Ciężko ale zejdzie. Suszarką pewnie będzie najlepiej.
Jeżeli nie przyjdzie z angielskim menu to samemu ściąga się najnowszy soft i jest po angielsku. Można jednocześnie poprzez aplikację śledzić i zapisywać dany filmik na telefonie.
Ta viofo moim zdaniem za 300 zł jest sporo lepsza. Jak ktoś na grupie majfrendów pytał o kamerkę do 1000 zł to polecali tylko tą viofo bo te droższe mają Tylko kilka więcej niepotrzebnych bajerów.
Ta viofo też jest na klej , ale łoma już chyba nie ma :D aczkolwiek przyklejona do szyby wygląda o wiele lepiej i estetyczniej niż każda inna.
Jest jeszcze viofo a129 która za 600 zł ma 2 kamerki ( przód i tył) , oprócz tego tylną łączy się z przednią i wystarczy tylko jedna karta pamięci.
Bump: PS najnowsze i dobre promo 274 zl i Wysyłka z EU i v2 oznacza z GPSem.
Ja dałem 300 zł bez GPSu
https://m.banggood.com/VIOFO-A119-1440P-160-Degree-Wide-Angle-Car-DVR-With-GPS-Black-p-1068196.html?p=Q610045803314201608P
Warto nawet bardzo
Montaż na taśmę dwustronna do szyby jest banalny do ściągnięcia i o wiele stabilniejszy niż przyssawki.
To też było poruszane w 163stronicowym wątku.
Wystarczy że jest ciepło i masz kartę na punkty Vitay/Payback czy kredytowa.
kumpel Fordzika 18-10-2018, 22:22 Łom to taki mały plastik do wkładania kabla pomiędzy szybę a tapicerkę jeśli się to puszcza np po słupku.
Dzięki.
Trochę w pospiechu za 239 zł kupiłem Xiaomi Mijia. Będę zadowolony :)
Bump: To też było poruszane w 163stronicowym wątku. Watek zapewne wartościowy dla osób pasjonujących się tematem, ale dla mnie za długi :)
W poniedziałek ma być u mnie Xiaomi. Druga na spokojnie to pewnie kupie lepszą jakaś.
juri2069 19-10-2018, 05:56 Będziesz zadowolony bo nagrywa bardzo ładnie jak za te pieniądze. :)
v2 oznacza z GPSem.V2 oznacza wersję 2 z poprawionymi złączami elektrycznymi i tylko tyle. Wersja z GPS ma w opisie with GPS i jest odpowiednio droższa.
W wakacje były A119S z GPS za 275zł.
juri2069 19-10-2018, 14:27 :one:
kumpel Fordzika 20-10-2018, 21:02 Będziesz zadowolony bo nagrywa bardzo ładnie jak za te pieniądze. Jeszcze nie przyszła, a już kurde trochę żałuje, że to nie na przyssawkę i nie będę mógł przenosić do innych samochodów w razie potrzeby. Cóż trzeba będzie kupić druga :( może Blaupunkta, bo drugie auto mam niebieskie :)
juri2069 21-10-2018, 09:56 Kumpel na allieexpres masz takie uchwyty do tej kamerki tylko na przyssawkę po 5 zl.
Sam zamawialem ostatnio dla kolegi trzy takie przyssawki . Sprzedałem mu kamerkę, a on będzie użytkowal w 3 samochodach .
No teraz są prawie po 6 zl , wysyłka darmowa.
Drop Shipping Rejestrator Jazdy Samochodów Uchwyt Samochodowy DVR Uchwyt Sport DV Kamery Zamontować Uniwersalny dla Xiaomi mijia
Drop Shipping Rejestrator Jazdy Samochodów Uchwyt Samochodowy DVR Uchwyt Sport DV Kamery Zamontować Uniwersalny dla Xiaomi mijia
http://s.aliexpress.com/yAjUziIv
jarhel74 22-10-2018, 09:30 że używać nie można np w Austrii to wiem, ale w bagażniku można przewozić czy też nie ?
Tego nie wiem.
Wiem,że w niemcowni zmieniły się przepisy i można nagrywać, ale nie można nigdzie publikować filmów, ani przechowywać ich dłużej niż ileś dni (nie pamiętam ile).
kumpel Fordzika 22-10-2018, 09:38 Kumpel na allieexpres masz takie uchwyty do tej kamerki tylko na przyssawkę po 5 zl. Dzięki, i po problemie :)
do drugiego i trzeciego autka myślałem o czymś taki, ale drogie coś ze 350 zł, wiec chyba drugą Xiaomi zamówię :)
https://www.blaupunkt.com/pl/nc/produkty/samochodowe-urzadzenia-audio-wideo/rejestratory-wideo/products/single/14164/
ale ma GPS :)
https://www.mediaexpert.pl/wideorejestratory/wideorejestrator-blaupunkt-bp-3-0-fhd-gps,id-777921?gclid=EAIaIQobChMIvpfyvNOZ3gIVxqwYCh15ygNZE AQYASABEgKu1PD_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CJGO_7_Tmd4CFUKPsgodd7cDFA
Ale po co ci kamerka do tak symbolicznych przebiegów?
kumpel Fordzika 22-10-2018, 10:20 Ale po co ci kamerka do tak symbolicznych przebiegów?
Moje pojazdy, wylaczjąc rowery rocznie przejeżdżają cyrka 40 tys km , więc kula ziemską okrążona, to nie jest tak całkiem mało. Samym Fordem 14-15 tys km robię. Z roku na rok przybywa kierowników którzy odwalają takie numery za kierownicą, że trzeba to jednak nagrywać. Niedawno miła pani w stanie wskazującym, ale nie na alkohol zapięła wsteczny bieg zamiast pierwszego i przywaliła w nasze auto jadąc tak ze 20 metrów do tylu na skrzyżowaniu, potem jak przyjechał patrol mówi, że to my ją stuknęliśmy w tył, na szczęście był monitoring na skrzyżowaniu :)
Dziwnie się czuję pisząc po raz kolejny.
Jeśli chodzi o kamerki:
https://i.iplsc.com/zakaz-uzywania-urzadzen-samochodowych-w-europie/0003LVDR98HO0YVJ-C122-F4.jpg
Tyle że źródło z interii, więc polecam się dokształcić w osobnych źródłach:
https://motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news-zakazane-akcesoria-za-granica-nawet-ponad-40-tys-zl-mandatu,nId,1550067
Nigdy nikt mi nie zwrócił uwagi na kamerkę, nawet przy losowej kontroli.
Co do uchwytów, dokupujesz uchwyt i jak chcesz przenosić, to przepinasz kamerę zostawiając uchwyt. Uwierz mi, siedzę w tym długo żeby móc spokojnie powiedzieć, że na taśmę 3M jest 3x lepiej niż na przyssawkę, nie mówiąc nawet o fakcie że na taśmę uchwyty są i mniejsze i często i kamera jest bliżej szyby (przez co mniejsze odblaski) niż przy tych na przyssawkę.
Tym bardziej że te uchwyty naprawdę kosztują grosze i można spokojnie kupić po uchwycie na auto.
A kończąc, czy możemy się przenieść do głównego wątku o kamerkach, bo stworzy nam się tutaj drugi w którym powielamy te same kwestie?
(inaczej mówiąc, duplikat?)
kumpel Fordzika 22-10-2018, 10:50 A kończąc, czy możemy się przenieść do głównego wątku o kamerkach, bo stworzy nam się tutaj drugi w którym powielamy te same kwestie?
(inaczej mówiąc, duplikat?)
Można śmiało wykasować wątek z moimi dyletanckimi pytaniami o kamerkę. Prośba do Mderatora, aby usunąć w niebyt skoro jest inny wątek treściwy.
Dziękuje wszystkim za wstępne rozjaśnienie tematu.
Nie chcę kasować :)
Zawsze to jakieś źródło informacji, tylko zrobią nam się dwa wątki o tym samym :)
Daj potem znać jak kamerka przyjdzie czy jesteś zadowolony
kumpel Fordzika 22-10-2018, 22:24 Przyszła. Ładnie zapakowana, lepiej niż szwajcarski zegarek za 5 tys zł. Wykonanie wnikliwym okiem budzi zaufanie. Porządna chińska robota :) Nie uruchamiałem, bo karty micro SD nie ma, trzeba zakupić. Chyba kupię druga taką samo tylko może szkoda, że nie ma GPS.
budyniowa03 23-10-2018, 09:33 To ja jednak się skuszę na tą kamerkę od Xiaomi, skoro warto :)
juri2069 23-10-2018, 13:09 kumpel Fordzika ta xiaomi mijia? Tak szybko przyszła?
Jeśli ta to nie musisz mieć kamerki , a prosto na telefon poprzez aplikację
kumpel Fordzika 23-10-2018, 13:26 @kumpel Fordzika ta xiaomi mijia? Tak szybko przyszła?
Tak bo kupiłem tą pierwszą w polskim sklepie, a drugą sztukę też w polskim zamówiłem i właśnie mam sms, że też do odbioru jest. Kart micro SD jeszcze do nich nie mam :D Wolałem kupić w PL, dla faktury i gwarancji na sprzęt.
juri2069 23-10-2018, 19:20 gwarancji
Nie wyobrażasz sobie jak dziala gwarancja na sprzęt z Chin. My się chowamy :)
Piszesz gosciowi, że zepsute to i to , wysyłasz zdjęcie i dostajesz kasę na nowy sprzęt albo na naprawę swojego.
Ostatnio mi nie przyszła pewna rzecz ( za kilkanaście złotych) , skończył się przewidywany czas dostawy , napisałem wiadomość że nie doszło i chce kasę. Za 3 dni miałem kasę:) .
Żadnego pytania , tylko wiadomość z przeprosinami i prośba o dobry komentarz po zwrocie kasy
kumpel Fordzika 23-10-2018, 20:16 Nie wyobrażasz sobie jak działa gwarancja na sprzęt z Chin. My się chowamy U Chińczyków w ich sklepach czy na aliexpresie jeszcze nie kupowałem, ale bezpośrednio w japońskich sklepach, u japońskich sprzedawców kilka razy narzędzia do pracy i inne hobbystyczne tematy do motocykli. Obsługa nieziemsko wspaniała. Chińska obsługę to znam z opowieści, że bywa luksusowo też.
kumpel Fordzika 05-11-2018, 15:48 Kamerka działa, nawet fajnie, kabla dużo ŁOM dołączony pozwala go ładnie ułożyć. Obraz trochu ciemnawy w pochmurne dni, ale za to w słoneczne dni jest OK. W nocy o dziwo też całkiem przyzwoicie rejestruje. Nie można powiedzieć, że się nie nadaje do nocnych zapisów. Obsługa banalnie prosta, uruchomienie i zamocowanie także. Zainstalowana centralnie od razu pod lusterkiem wstecznym w kabinie nie przeszkadza w jeździe. Całkiem sensownie nagrywa fonię. Ciekawe jak to się wszystko przedstawia w kamerkach za 500-600zł , bo o takiej myślę do trzeciego autka.
No to kolejna kamerka do testów
karta 64GB w zestawie
filtr polaryzacyjny
GPS
rozdziałka 1296P 2304x1296 30FPS
procesor Ambarella
Cena poniżej 120zł
https://images-na.ssl-images-amazon.com/images/I/617A%2BRMu8XL._SL1200_.jpg
ppawel239 21-11-2018, 10:50 Cześć
Posiada ktoś taką kamerkę:
https://xblitz.pl/produkt/kamera-samochodowa-xblitz-mirror-2016/
Kamerka posiada tryb parkingowy, tylko potrzebuje stałego zasilania - ktoś może podpinał?
fajnie to wygląda tylko ciekawe czy to jest coś warte za te pieniądze
marekelb 21-11-2018, 14:51 Cześć
Posiada ktoś taką kamerkę:
https://xblitz.pl/produkt/kamera-samochodowa-xblitz-mirror-2016/
Kamerka posiada tryb parkingowy, tylko potrzebuje stałego zasilania - ktoś może podpinał?
Niestety, ta kamera nie nadaje się w dzisiejszych czasach. Są o wiele lepsze.
Polecam przeczytać:
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?tid=6292&pid=256974#pid256974
a najlepiej cały wątek, a jeszcze lepiej wiele innych tematów dotyczących kamer.
Tryb parkingowy w tej kamerze to pomyłka, zresztą w wielu innych także. Jak sobie wyobrażasz działanie takiego trybu? Załóżmy, że ktoś coś zmajstrował z samochodem i o ile był w zasięgu kamery to może się coś nagra. Detekcja ruchu nie zawsze wykryje. Jest to zawodny sposób ochrony, tym bardziej, że początek nagrania zarejestrowany będzie po kilku sekundach od wykrycia zdarzenia, a wtedy może być już "po ptakach". Często ważnym aspektem są okoliczności tuż przed zdarzeniem i niektóre kamery posiadają tryb parkingowy z buforowaniem, czyli na bieżąco rejestrują, zapamiętując ostatnie np. 10 sek, które dołączane jest do nagrania w przypadku incydentu. Najbardziej efektywnym trybem parkingowym jest ciągłe nagrywanie, ale w zmniejszonym bitrate zapisu (np. 5Mb/s), co nie pogarsza jakości filmu, gdyż obraz jest w tym przypadku statyczny. W takim trybie karta 128GB pomieści nagrania z ostatnich 25,5 godzin (przetestowane osobiście).
Stałe zasilanie można podać z akumulatora samochodowego, ale to grozi rozładowaniem go do stanu niemożności uruchomienia auta. Można dać zabezpieczenie odcinające zasilanie kamery przy spadku napięcia na aku do zadanej wartości, ale wtedy kamera już nic nie zarejestruje, bo nie działa.
Można zasilać też przez powerbanki, ale wiąże się to z koniecznością ładowania w domu (o ile nie jeździ się baaaaardzo dużo), lub posiadania kilku na podmianę. Obie upierdliwe.
Jako ciekawostkę podam, że ja sobie zamontowałem baterie LiFePo4 do zasilania kamery, ale nie jest to tania rzecz, za to rekompensuje wszelkie niedogodności związane z obsługą. Jest po prostu bezobsługowa. Czas ładowania mojego zestawu baterii w samochodzie to około 1,5h, co pozwala na ciągłe i nieprzerwane rejestrowanie kamerą przód i tył przez okres ponad 69 godzin.
Link do mojego testu:
http://autowrzuta.pl/showthread.php?tid=6736&pid=267461#pid267461
Wiem, że każdy ma inne wymagania i zasoby, ale przed zakupem kamery do samochodu warto chociaż zapoznać się z ewentualnymi możliwościami na rynku, żeby potem sobie "nie pluć w brodę" z powodu wyrzucenia kasy w błoto, lub możliwości dołożenia paru PLNów do lepszej kamery, albo co gorsza, żeby nie naciąć się na sprzęt sprzed kilku lat włożony w nową obudowę i sprzedawany jako nowość (są takie przypadki).
Kamera w samochodzie to nie gadżet, ale nasza polisa na ewentualne zdarzenia.
ppawel239 21-11-2018, 15:33 Dzięki za pomoc, przeanalizowałem trochę temat i w cenie tego Xblitza zakupie Xiaoyi YI Dash - dobry stosunek ceny do jakości
Jarri S-max 21-11-2018, 19:06 Hej,
Przymierzam się do zakupu pierwszej kamery samochodowej do nowego auta. Nie ukrywam, że nie chcę wiszących kabli. Wybór jakiś jest, ale ja jestem kompletnie zielony w temacie :mrgreen:
Jaką kamerę samochodową polecacie?
krolikPL 21-11-2018, 20:52 Ja miałem ten sam dylemat:
1. Kamera nie może oszpecić auta
2. Dobra jakość nagrań
3. Cena adekwatna do jakości (nie zapłacę tylko za napis producenta)
Wybór padł na VIOFO A119 v2 (teraz dostępna wersja A119S lepsza matrycą i A129 przód i tył).
Jeżdżę od 1.5 roku i jestem zadowolony. Za chwilę będziesz miał dylemat odnosnie wielkości karty. Moja dobra rada, kup taką, która się najbardziej opłaca w danym momencie (cena GB za PLN). Ja uważałem że 128 GB to optimum ale nie była opłacalna. Dobry argument który mnie wyprostował - po co Ci taka duża karta? Jeżeli nie chcesz oglądać z rodziną 8 godzinach filmów z trasy na wakacje, to nie ma sensu.
proponuję zapoznać się z zestawieniami na stronie : https://dashcamtalk.com
ja kupiłem Viofo A129 Duo, tylko jeszcze nie wiem jak ją zamontuję, problemem są wycieraczki (na środku najniżej zbierają) i czujnik na lusterku (żeby kamerą go nie zasłonić).
W mk1 miałem kamerkę B40 zamontowaną na konsoli głównej, w mk2 raczej tak się da więc będę kombinował
https://imgur.com/QGIpKqu.jpg
mondziak07 21-11-2018, 21:31 Dzięki za pomoc, przeanalizowałem trochę temat i w cenie tego Xblitza zakupie Xiaoyi YI Dash - dobry stosunek ceny do jakościPoczekaj chwilę, za dwa dni Black friday a w poniedziałek cyber monday. Ja ze swojej strony mogę polecić xblitz x5. Mam ją od roku i świetnie się sprawuje, ma tryb parkingowy o który Ci chodzi i naprawdę świetna jakość nagrywania. Jest u mnie schowana za lusterkiem więc w żaden sposób nie ogranicza mi pola widzenia no i dyskrecja również. Wstrzymaj się i jeżeli nie boisz się dopłacić jakichś 60-70 złotych do tych 300 - a myślę że cena na bf i cm spadnie jeszcze bardziej za nią - to kamerka warta swojej ceny.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
ppawel239 21-11-2018, 21:59 Przymierzam się do kupna właśnie ze względu na Black Friday, a tryb parkingowy sobie jednak odpuszczę.
Mi w Yi Dashu trochę parkingowego brakuje. Kamerę kupiłem za 150 zl na niemieckim Amazonie i szczerze mówiąc tej ceny jest warta ale więcej niekoniecznie
Jarri S-max 22-11-2018, 07:18 Ja miałem ten sam dylemat:
1. Kamera nie może oszpecić auta
2. Dobra jakość nagrań
3. Cena adekwatna do jakości (nie zapłacę tylko za napis producenta)
Wybór padł na VIOFO A119 v2 (teraz dostępna wersja A119S lepsza matrycą i A129 przód i tył).
Jeżdżę od 1.5 roku i jestem zadowolony. Za chwilę będziesz miał dylemat odnosnie wielkości karty. Moja dobra rada, kup taką, która się najbardziej opłaca w danym momencie (cena GB za PLN). Ja uważałem że 128 GB to optimum ale nie była opłacalna. Dobry argument który mnie wyprostował - po co Ci taka duża karta? Jeżeli nie chcesz oglądać z rodziną 8 godzinach filmów z trasy na wakacje, to nie ma sensu.
krolikPL dzięki! Super rada, jeśli chodzi o kartę. Też się nad tym zastanawiałem. A jakiej karty używasz teraz? 32, 64 GB?
Drugie pytanie: a jak filmy nocą? Nagrywa wyraźny obraz? Byłbyś w stanie np. odczytać tablice rejestracyjne auta z przeciwka lub przed Tobą?
Bump: ja kupiłem Viofo A129 Duo, tylko jeszcze nie wiem jak ją zamontuję, problemem są wycieraczki (na środku najniżej zbierają) i czujnik na lusterku (żeby kamerą go nie zasłonić).
W mk1 miałem kamerkę B40 zamontowaną na konsoli głównej, w mk2 raczej tak się da więc będę kombinował
poLuz, również dziękuję za rekomendację;
A jak będziesz podłączał zasilanie? Jak czytałem o tej kamerce to ma różne opcje podłączenia, np. tu są wymienione 4: https://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-viofo-a129-gps-dual?gclid=EAIaIQobChMIy4yi3bzn3gIV773tCh12ggdzEAA YASAAEgKiZfD_BwE
Myślałem, żeby zamocować ją u dołu szyby, ponad wycieraczkami, ale nie wiem czy za jakiś czas nie odpadnie :P np. zimą, jak trochę zmrozi szybę albo przy upale? W zestawie są jakieś dodatkowe taśmy samoprzylepne, pytanie czy rzeczywiście takie dobre?
Jak sobie wyobrażasz działanie takiego trybu? Załóżmy, że ktoś coś zmajstrował z samochodem i o ile był w zasięgu kamery to może się coś nagra. Detekcja ruchu nie zawsze wykryje. Jest to zawodny sposób ochrony, tym bardziej, że początek nagrania zarejestrowany będzie po kilku sekundach od wykrycia zdarzenia, a wtedy może być już "po ptakach".
Nie wiem czy piszesz o konkretnym modelu, ale tryb parkingowy spokojnie zapisuje wiele sekund przed wykryciem ruchu.
Mówiąc inaczej, kamera nagrywa cały czas do pamięci wstępnej (nie na kartę pamięci) czyli buforuje nagranie, natomiast w przypadku wykrycia ruchu, zapisuje kilkanaście sekund z przed ruchu, ruch i kilkanaście sekund po "zakończeniu" ruchu.
I tak - są kamery który nagrywają dopiero "po wykryciu" ruchu, jednakże 3 różne modele Mio które miałem okazję potestować, spokojnie mają zapisane także sekundy "przed" wykryciem ruchu.
marekelb 22-11-2018, 14:21 Nie wiem czy piszesz o konkretnym modelu, ale tryb parkingowy spokojnie zapisuje wiele sekund przed wykryciem ruchu.
Mówiąc inaczej, kamera nagrywa cały czas do pamięci wstępnej (nie na kartę pamięci) czyli buforuje nagranie, natomiast w przypadku wykrycia ruchu, zapisuje kilkanaście sekund z przed ruchu, ruch i kilkanaście sekund po "zakończeniu" ruchu.
I tak - są kamery który nagrywają dopiero "po wykryciu" ruchu, jednakże 3 różne modele Mio które miałem okazję potestować, spokojnie mają zapisane także sekundy "przed" wykryciem ruchu.
Pisałem o konkretnym, czyli w tym przypadku o Xblitz mirror 2016, bo odnośnie tego egzemplarza było pytanie. To samo tyczy się pozostałych tanich kamer, w których producent zaimplementował tryb parkingowy. Jest wiele rozwiązań trybu parkingowego i w zależności od ceny, na którą wpływ ma m.in. procesor użyty w kamerze odpowiadający za możliwości danego trybu, taki tryb może różnie wyglądać.
https://wr24support.freshdesk.com/support/solutions/articles/8000045901-monitorowanie-parkingowe-w-kamerach-samochodowych
Jeżeli chodzi o Mio, to jak najbardziej zgadzam się, że posiadają kilkusekundowe buforowanie w zapisie, choć nie wiem, czy wszystkie, ale proszę spojrzeć na ceny tych wideorejestratorów. Najtańszy na stronie producenta z trybem parkingowym w opisie kosztuje 429zł, lecz figuruje jako niedostępny. Czy ma buforowanie - nie wiem, bo opis tego nie zdradza.
Pozdrawiam.
Dokładnie tak jak mówisz :)
marekelb 22-11-2018, 19:31 Mam zamontowaną A129 DUO w Galaxy od kilku miesięcy. Jestem bardzo zadowolony. Służę pomocą jakby co.
Pokrótce napiszę, że z przodu najpierw dałem po lewej stronie osłony czujnika, ale mi nie pasowało, bo osłona zasłaniała część widoku z prawej strony. Przeniosłem na prawą stronę i troszkę niżej. Jest OK. Tylną nakleiłem na szybę na samej górze, a kabel przeciągnąłem przez peszel gumowy i nad podsufitką przy korytku ze schowkami, które biegnie przez całą długość dachu.
Do tego kupiłem kartę 128GB Samsung EVO pomarańczową (z czerwoną EVO+ mogą występować problemy). To wszystko mam podłączone do niezależnego zasilania jakim jest bateria LiFePo4 firmy Cellink, dzięki czemu nie martwię się, że kamera rozładuje mi akumulator w trybie parkingowym. Do trybu parkingowego, który uruchamiany jest przez podany sygnał ze stacyjki używam zasilacza (adaptera) Viofo hardwire 3 żyłowego.
Żadnych kabli nie widać. Wszystko działa jak należy.
Jarri S-max 22-11-2018, 20:33 Marekelb dzięki!
Dokładnie o taki efekt chodzi, żeby żadne kable nie plątały się przed szybą, żeby nic nie zwisało. Czy „nad podsufitką” oznacza, że musiałeś jakoś odgiąć tapicerkę dachu? Da się to zrobić mądrze, żeby czegoś nie zepsuć? Pytam, bo jeszcze mojego nie odebrałem (kwestia kilku dni) i jeszcze nie mam się jak rozejrzeć w środku :)
marekelb 22-11-2018, 22:56 Twoje autko na pewno będzie się różniło, ale u mnie z tyłu podsufitki są dwie spinki i po ich zdjęciu można odchylić tapicerkę.
Poszło mobilnie.
A ja w swojej zabytkowej 5-letniej G1WH zmieniłem akumulator. 15 zł i znów trzyma datę :)
marekelb 24-11-2018, 10:52 A ja w swojej zabytkowej 5-letniej G1WH zmieniłem akumulator. 15 zł i znów trzyma datę :)
Brawo TY!!!
Skolmi jesteśmy z Ciebie naprawdę dumni !!!
A ja w swojej zabytkowej 5-letniej G1WH zmieniłem akumulator. 15 zł i znów trzyma datę :)Gdzie kupowałeś?
Nastukane na szklanym ekranie
pjetrucha 26-11-2018, 19:56 Doradźcie proszę, bo zaraz zwariuję.
Szukam kamery do maks 350 zł już z kartą.
Najważniejsze, żeby
- była w miarę nieduża, bo za lusterkiem jest plastik od czujników
- nagrania z nocy były stosunkowo ok - żeby nie łapała ostrości na ogrzewaną szybę.
Póki co moje typy to: Mio C320, VIOFO A119S, Xblitz X5, ale nie ukrywam, że rozważę też inne propozycje :D
pjetrucha nie kombinuj i weź coś co naprawdę działa w nocy :D
masz LINK (https://cebula.online/promocje/banggood/wideo-rejestrator-kamera-samochodowa-viofo-a119s-bez-gps/)
Z kuponem wychodzi za kamerkę 268zł ;)
http://foto.1j.pl/upload/thumbs/1ca67533057fe21d8b151d02db463cec.png (http://foto.1j.pl/image/dfkm10/)
A nagrywa tak:
pDYGUwIAsko
pjetrucha 27-11-2018, 09:43 Nie ukrywam, że ku niej skłaniam się najbardziej, tylko czy w V2 rozwiązali problem z zawieszaniem?
problem z zawieszeniem ? możesz rozwinąć ?
Nie z zawieszeniem tylko z zawieszaniem :D Pewnie o to chodzi -> https://www.reddit.com/r/Dashcam/comments/9023wa/frozen_a119_potential_fix/
jedyny "problem" z VIOFO A119S w 1szych wersjach był taki ;)
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2945008&postcount=161
pjetrucha 27-11-2018, 21:06 Kamerka zamówiona, dziękuję Rob^ !
Oby się sprawdziła, bo to na prezent :)
prokop123 28-11-2018, 10:51 W Mondeo mam DOD RX 400 W - działa super, jakość filmów bardzo dobra.
Dziś do fiesty żony kupiłem Viofo A129 GPS. potestuje i dam znać jak się sprawdza w praktyce :)
prokop123 A129 to chyba najlepszy wybór teraz ... takie odświeżone A119S ;)
prokop123 04-12-2018, 08:26 Mała refleksja po zakupie drugiej kamery.
DOD RX400W w Mondeo a do fiesty żony kupiłem Viofo A129 GPS.
Jakość nagrań, delikatnie na korzyść Viofo. W nocy widać delikatną przewagę z uwagi na jaśniejszą optykę Viofo- 1.6 vs 1.8
Ogromny plus za wifi w Viofo, super przegląda się nagrania na telefonie, na dużym wyświetlaczu w lusterku źle nie jest ale jednak wifi i telefon to komfort, nagranie po prostu ściąga się na telefon bez potrzeby wyjmowania karty.
Dla mnie poza jakością nagrania liczy sie estetyka w aucie, nie lubię zbędnych bajerów na szybie, myślałem że Viofo mniej będzie kuło w oczy, ale po przyzwyczajeniu się do kamery lusterkowej... żałuje że kupiłem Viofo ;/
jednak szpeci szybę mimo że jest super mała to jednak.
W tych samych pieniądzach można mieć DODa i tu klasa sama w sobie, elegancja, prostota i dobra jakość nagrań. jeśli będę myślał o kamerze do auta to teraz tylko lusterkowa z wifi - jak już taka będzie w ofercie :)
DOD RX400W - ok 699 zł
Viofo A129 GPS - ok 629 zł
anastazyy 04-12-2018, 09:48 Mała refleksja po zakupie drugiej kamery.
DOD RX400W w Mondeo a do fiesty żony kupiłem Viofo A129 GPS.
Jakość nagrań, delikatnie na korzyść Viofo. W nocy widać delikatną przewagę z uwagi na jaśniejszą optykę Viofo- 1.6 vs 1.8
Ogromny plus za wifi w Viofo, super przegląda się nagrania na telefonie, na dużym wyświetlaczu w lusterku źle nie jest ale jednak wifi i telefon to komfort, nagranie po prostu ściąga się na telefon bez potrzeby wyjmowania karty.
Dla mnie poza jakością nagrania liczy sie estetyka w aucie, nie lubię zbędnych bajerów na szybie, myślałem że Viofo mniej będzie kuło w oczy, ale po przyzwyczajeniu się do kamery lusterkowej... żałuje że kupiłem Viofo ;/
jednak szpeci szybę mimo że jest super mała to jednak.
W tych samych pieniądzach można mieć DODa i tu klasa sama w sobie, elegancja, prostota i dobra jakość nagrań. jeśli będę myślał o kamerze do auta to teraz tylko lusterkowa z wifi - jak już taka będzie w ofercie :)
DOD RX400W - ok 699 zł
Ta kamera lusterkowa ma fukcję ściemniania etc
prokop123 04-12-2018, 12:01 Tak, wyświetlacz całkowicie nie widoczny. Gdy go włączymy obraz jest czytelny. Auta nie oślepiają kierowcy.
...DOD RX400W w Mondeo a do fiesty żony kupiłem Viofo A129 GPS.
Jakość nagrań, delikatnie na korzyść Viofo.
Delikatnie ? ... moim zdaniem między nagraniami z tych kamer ... zwłaszcza nocnymi jest przepaść ;)
DOD RX400W - ok 699 zł
Nie wiem gdzie kupiłeś to VIOFO ale normalna cena za A129 z GPS to teraz ~ 370zł :one:
http://foto.1j.pl/upload/ee9afa2584cef07a8856074ed4999d77.png (http://foto.1j.pl/image/5vb39b/)
prokop123 05-12-2018, 10:19 Porównując oba nagrania DOD vs Viofo to Viofo ratuje tylko delikatnie jaśniejsza optyka w nocy, przepaści nie ma a na pewno nie warto szpecić sobie szyby przylepką na szybie. Jak ktoś całe życie jeździł z czymś przylepionym czy wieszakami na telefon przytwierdzonymi do szyby to może go tak nie razi, ja unikam tego jak moge i tu widząc jak to wizualnie wygląda to nie kupiłbym drugi raz tej kamerki. nooooo chyba że byłaby wielka przepaść w jakości nagrań ale aż takiej nie ma wiec dla mnie nie udany zakup.
Co do ceny, to podałeś wersje bez GPS, ta kosztuje mniej, ale i tak cena z Twojego ogłoszenia to jakiś kosmos :)
Jak coś jest o połowę taniej niż w innych sklepach to bałbym się kupić.
kupiłem tu.
https://www.wideorejestratory24.pl/kamery-samochodowe/1/default/1/f_producer_93/1
anastazyy 05-12-2018, 10:24 GPS jest w celu rysowania przejazdów tak? Jest jakaś mapa trasy pokonanej?
P.s.
Podeslesz te zdjęcie na prv?
Thx
Wysłane z mojego LG G6 przy użyciu Tapatalka
prokop123 05-12-2018, 10:30 Jest program od Viofo, który na mapie pokazuje Ci przebytą trasę, dodatkowo na filmach można oznaczać prędkość i pozycje GPS.
Wczoraj musiałem zamienić kamery w autach, żona miała nerwa ze jej w fieście przylepiłem Kamere na szybe :) żeby nie piała oddałem jej lusterkową z Mondeo a sam mam teraz przylepkę ;/
Chcesz zdjęcia tej Viofo ?
anastazyy 05-12-2018, 10:35 Jest program od Viofo, który na mapie pokazuje Ci przebytą trasę, dodatkowo na filmach można oznaczać prędkość i pozycje GPS.
Wczoraj musiałem zamienić kamery w autach, żona miała nerwa ze jej w fieście przylepiłem Kamere na szybe :) żeby nie piała oddałem jej lusterkową z Mondeo a sam mam teraz przylepkę ;/
Chcesz zdjęcia tej Viofo ?Ahh te kobiety. Święty spokój jest jednak ważniejszy.
Poproszę o zdjęcie.
Ta.kamera lusterkowa jest dużo wieksza niz samo oryg lusterko? Dużo wystaje poza zarys oryginału?
prokop123 05-12-2018, 10:42 Ahh te kobiety. Święty spokój jest jednak ważniejszy.
Poproszę o zdjęcie.
Ta.kamera lusterkowa jest dużo wieksza niz samo oryg lusterko? Dużo wystaje poza zarys oryginału?
Z prawej strony jest idealnie w obrysie oryginalnego lusterka ale z lewej ( patrząc z pozycji fotela) lusterko DODa jest dłuższe ponieważ obiektyw kamery DODa patrzy jakby obok lusterka.
https://www.prolaika.sk/obchod_homedir/data/1835/obrazky/DOD%20RX8W%204.jpg
Nie mówię że DOD jest lepszy, bo nie jest, ma już rok, technologia poszła do przodu, najnowsze Viofo ma lepsze optyki, matryce, ale DOD ma najlepszy stosunek estetyki do jakości nagrań. Viofo jest doskonałe ale szpeci szybę według mnie ;p jakby była taka Viofo na lusterko to kupiłbym od razu dwie a te pogonił szybko na olxa hehehe
prokop123 podałem screen z 1szej aukcji z brzegu ... to nie moje ogłoszenie :)
To jest cena pojedynczej kamerki A129 z modułem GPS.
Wersję bez GPS widziałam już nawet za 89$ ;)
p.s.
wideorejestratory24.pl są spoko ale muszą doliczyć VAT, akcyzę, cła, PIT, ZUS`u i coś tam jeszcze zarobić ;)
prokop123 05-12-2018, 15:10 Poproszę o zdjęcie.
Zdjęcia umieściłem na Dropboxie
https://www.dropbox.com/sh/hzwwv0um1tmow18/AADBQNRAXXqBgWvibjRMoOFVa?dl=0
anastazyy 05-12-2018, 15:21 Thx. Nie ma tragedii z ta estetyką. Zakupie sobie chyba. Jeszcze raz thx
Czy ktoś z Państwa ma doświadczenia z tą kamerą:
https://orllo.pl/kamera-samochodowa-na-wandali-force-one.html
Muszę coś zamontować- najchętniej:
1. system na 2 kamery- przód i tył
2. sprzężony z czujnikami auta- jest coś dla Forda?
W serwisie zaproponowali mi Blaupunkta ale nie spełnia w/w wymogów.
Bardzo proszę o pomoc.
Cypis44 VIOFO A129 GPS DUAL
516zł z kuponem, robi wszystko co trzeba poza "integracją z autem".
http://foto.1j.pl/upload/ab111399be693bb57a3c053459f1eae2.png (http://foto.1j.pl/image/c5alok/)
p.s.
zobacz sobie jak to ORLLO nagrywa w nocy :(
... kamera wyceniona na 800zł a nagrywa jak zwykły chińczyk za 150zł :(
Tak się zarabia pieniążki :D
hold_on1@wp.pl 30-12-2018, 22:14 Witam,
Ostatnio miałem bardzo nieprzyjemną sytuację. Mianowicie na łuku, gdzie ruch był puszczany wahadłowo, około godz. 22.00 kierowca BMW jadący z naprzeciwka trzymał się tak blisko krawędzi jezdni, że uderzył we mnie lusterkiem i obrysował mi oboje drzwi po czym uciekł... na szczęście zostawił u mnie swój lakier, spolerowałem i nie ma żadnego śladu.
Dlatego też zdecydowałem się za zakup videorejestratora. Warunek jest taki że sprzęt ma pozwolić na przeczytanie numeru rejestracyjnego w nocy. Jednymisłowy, sprawdzony sprzęt BARDZO dobrej jakości :)
Pozdrawiam i czekam na propozycje :D
W sumie to budżet jaki chcesz przeznaczyć na kamerkę gra główną rolę.
Od siebie mogę polecić Viofo A129 DUO GPS - kamerka przód i tył.
Można poczytać http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?tid=14495, choć ilość postów jest ogromna.
Miałem VIOFO A 119S GPS,teraz kupiłem Viofo A129 Duo.Polecam,świetny towar.
ps.mogę odsprzedać A119S gps z maja tego roku.Uzywana do początku października.Gdybym wiedział że wyjdzie A129 Duo,poczekałbym trochę.
Palek_PL 01-01-2019, 13:44 Witam. Czy ktoś sie orientuje jak podłączyć kamerke pod zwykły powerbank?Moje BlackVue ma niestety wyjscie 'zapalniczkowe' i poszukuje kabelka usb-gniazdo zapalniczki.Poszukuję od dłuższego czasu i niestety padaka.... Pzdr!
Warte przeczytania ;)
Lektura na długie wieczory :D
http://www.autowrzuta.pl/showthread.php?tid=14495&pid=267284#pid267284
Dobra lekturka :)
A 'propos postu wyżej - oglądałem nagrania od kumpla z pracy i powiem że miałbym duże dylematy między Viofo a Mio:
https://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-mio-mivue-c380-dual
On ją znalazł za 600 z groszami - biorąc pod uwagę potencjalne cło (ostatnio jest nagonka na elektronikę z Chin) i gwarancję na miejscu ...
kocur co tydzień coś mi z Chin przychodzi a ostatnią ocloną paczkę miałem 2 lata temu :D
Nawet jak Ci ją 2x by oclili na co szansa jest zerowa to i tak wyjdzie taniej niż w PL :D ;)
Mi wczoraj przyszło a129s bez żadnego cła. :)
rondelinho89 06-01-2019, 14:35 Też macie problem przy swoich kamerkach z ostrością obrazu przy podgrzewanej szybie?
Wysłane z mojego EVA-L09 przy użyciu Tapatalka
marekelb 06-01-2019, 15:13 Żadnego problemu z tym nie mam. Jak blisko szyby masz kamerę?
Poszło mobilnie.
Ja używam Prestigio RoadRunner 560GPS i nie mam żadnych problemów z ostrością przez podgrzewaną szybę.
woro_woro 06-01-2019, 16:22 Też macie problem przy swoich kamerkach z ostrością obrazu przy podgrzewanej szybie?
Postaraj się dosunąć kamerę jak najbliżej szyby.
rondelinho89 06-01-2019, 16:36 Właśnie bliżej się już nie da a kamera jest w odległości około 7-8 cm od szyby
http://www.autowrzuta.pl/showthread....7284#pid267284
No to jednak daruje sobie aktualizacje w swoim rc500... dzięki za info, bym wtopił...
Też macie problem przy swoich kamerkach z ostrością obrazu przy podgrzewanej szybie?
Mam Viofo A129G DUAL - żadnych problemów
poszukuje kabelka usb-gniazdo zapalniczki
Nie znajdziesz "kabelka" bo USB i instalacja samochodowa mają różne napięcia. Konieczna będzie przetwornica, np. https://botland.com.pl/pl/przetwornice-step-up/5292-adafruit-boost-przetwornica-step-up-usb-5v-na-12v-wtyk-dc-55-21mm.html + https://www.ledbel.pl/gniazdo_dc_5_1_z_przewodem.html + https://efinch.pl/gniazdo-zapalniczki-samochodowej-z-kablem-35cm
(linki przypadkowe, poszukasz sobie).
Ale idealnie byłoby przerobić BlackVue na zasilanie z USB, bo jestem pewien że ona wewnętrznie i tak używa 5V. Czyli będziesz robić 5V z powerbanku -> 12V -> 5V w kamerce
Palek_PL 07-01-2019, 09:25 Nie znajdziesz "kabelka" bo USB i instalacja samochodowa mają różne napięcia. Konieczna będzie przetwornica, np. https://botland.com.pl/pl/przetwornice-step-up/5292-adafruit-boost-przetwornica-step-up-usb-5v-na-12v-wtyk-dc-55-21mm.html + https://www.ledbel.pl/gniazdo_dc_5_1_z_przewodem.html + https://efinch.pl/gniazdo-zapalniczki-samochodowej-z-kablem-35cm
(linki przypadkowe, poszukasz sobie).
Ale idealnie byłoby przerobić BlackVue na zasilanie z USB, bo jestem pewien że ona wewnętrznie i tak używa 5V. Czyli będziesz robić 5V z powerbanku -> 12V -> 5V w kamerce
Witam. Kupiłem w koncu na ALLI taka przejsciówke usb-gniazdo wtykowe zapalniczki. Przyjdzie pobróbuje. Własnie chciałem wpiąc kamerke bezposrednio pod usb bo nie spodziewałem sie że potrafi tyle zeżreć prądu w trybie parkingowym. Od piatku do poniediałku i aku rozładowany...
Pzdr!
https://pl.aliexpress.com/item/Mayitr-1-pc-5-V-2A-USB-Do-12-V-8-W-Gniazda-Zapalniczki-gniazdo-Zapalniczki/32851080684.html?spm=a2g17.10010108.1000014.1.df34 76c89Gv6U5&pvid=05880607-5566-41fa-923c-212196c1f806&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.122671.0&scm-url=1007.13338.122671.0&scm_id=1007.13338.122671.0
Ale w jaki sposób to miałoby działać? Jeśli pada Ci 70Ah akumulator to powerbank nie zmieni sytuacji...
Witam. Kupiłem w koncu na ALLI taka przejsciówke usb-gniazdo wtykowe zapalniczki. Przyjdzie pobróbuje. Własnie chciałem wpiąc kamerke bezposrednio pod usb bo nie spodziewałem sie że potrafi tyle zeżreć prądu w trybie parkingowym. Od piatku do poniediałku i aku rozładowany...
Pzdr!
https://pl.aliexpress.com/item/Mayitr-1-pc-5-V-2A-USB-Do-12-V-8-W-Gniazda-Zapalniczki-gniazdo-Zapalniczki/32851080684.html?spm=a2g17.10010108.1000014.1.df34 76c89Gv6U5&pvid=05880607-5566-41fa-923c-212196c1f806&gps-id=pcDetailBottomMoreOtherSeller&scm=1007.13338.122671.0&scm-url=1007.13338.122671.0&scm_id=1007.13338.122671.0
Kup sobie coś przykładowo takiego
https://www.wideorejestratory24.pl/adapter-zasilania-miniusb-do-samochodu
Palek_PL 07-01-2019, 10:24 Ale w jaki sposób to miałoby działać? Jeśli pada Ci 70Ah akumulator to powerbank nie zmieni sytuacji...
Witam.Ideą jest podpięcie kamerki tylko pod powerbank.Taki o dużej pojemności.W trasie normalnie bede podpinał pod instalacje samochodową a na noc w trybie parkingowym pod powerbank. Albo kupie dwa i bede tylko przepinał . Tak jak sprzedaja baterie pod PVR tylko ze te baterie kosztuja po 1000zł... Wpina sie je bezposrednio pod instalacje samochodowa skad sie ładuja a kamerka PVR bezposrednio wpieta pod baterie. Mam dedykowany POWER MAGIC PRO który chroni aku przed rozladowaniem ale nie chce mi sie grzebac w bezpiecznikach. Pzdr!
Powerbank z prawdziwymi 20000mAh to faktyczne 12000mAh 5V dostępne dla użytkownika (nie chce mi się tego tłumaczyć dlaczego),potem znów przejście na 12V, jakaś strata będzie ale pomińmy.
Kamerka bierze 400mA na h, BV pewnie więcej.
Przy założeniu że to jednak 400mAh to masz 30 godzin pracy z 12Ah powerbanka, który do naładowania potrzebuje około 8h ładowarką 2A z 230V.
Jak na moje to masz kilka niezależnych problemów, a próbujesz je rozwiązać na okrętkę :)
Przede wszystkim zmierz realny pobór prądu przez kamerkę w trybie parkingowym. Wg. https://www.blackvue.com/dashcam-comparison-table/ w trybie parkingowym powinno lecieć max 280 mA . 3 doby = 72h, maksymalne zużycie 20Ah. Niemało, ale jednocześnie nie tyle żeby załatwić sprawny akumulator. Moim zdaniem Twój jest na wykończeniu i to jest przyczyna problemów.
Jeśli chodzi o powerbank, żeby utrzymać 3 dni zasilania, potrzebujesz na wyjściu te 20Ah prądu. Ale po drodze masz chińską przetwornicę o sprawności pewnie ok. 80%, czyli musisz mieć te 24Ah. Nie wiem ile kosztują, ale takie 20Ah to koszt przynajmniej 100 zł za jeden. A potrzebujesz dwóch - jeden leży w domu i się ładuje, drugi jest w aucie i zasila kamerkę. Dodatkowo musisz pamiętać, żeby podłączać ładowanie powerbanka jak jesteś w samochodzie i odłączać po wyjściu, no i generalnie kontrolować poziom zasilania bo nie licz, że naładuje się w czasie jazdy - zakładając 3A prądu ładowania, to wciąż prawie 7h - a zapewniam Cię, że taki prąd nie będzie przez cały czas - więc w rezultacie ładowanie zajmie jeszcze dłużej.
Strasznie dużo zabawy moim zdaniem... Może jednak lepiej zmienić akumulator?
takie 20Ah to koszt przynajmniej 100 zł za jeden.
Do obliczeń przyjmuj że te 20Ah (z opisu na obudowie, gdzie opis=faktyczne ogniwa) to 12Ah dla 5V na wyjściu.
Przyjmij to za potwierdzoną informację.
Palek_PL 07-01-2019, 11:27 Jak na moje to masz kilka niezależnych problemów, a próbujesz je rozwiązać na okrętkę :)
Przede wszystkim zmierz realny pobór prądu przez kamerkę w trybie parkingowym. Wg. https://www.blackvue.com/dashcam-comparison-table/ w trybie parkingowym powinno lecieć max 280 mA . 3 doby = 72h, maksymalne zużycie 20Ah. Niemało, ale jednocześnie nie tyle żeby załatwić sprawny akumulator. Moim zdaniem Twój jest na wykończeniu i to jest przyczyna problemów.
Jeśli chodzi o powerbank, żeby utrzymać 3 dni zasilania, potrzebujesz na wyjściu te 20Ah prądu. Ale po drodze masz chińską przetwornicę o sprawności pewnie ok. 80%, czyli musisz mieć te 24Ah. Nie wiem ile kosztują, ale takie 20Ah to koszt przynajmniej 100 zł za jeden. A potrzebujesz dwóch - jeden leży w domu i się ładuje, drugi jest w aucie i zasila kamerkę. Dodatkowo musisz pamiętać, żeby podłączać ładowanie powerbanka jak jesteś w samochodzie i odłączać po wyjściu, no i generalnie kontrolować poziom zasilania bo nie licz, że naładuje się w czasie jazdy - zakładając 3A prądu ładowania, to wciąż prawie 7h - a zapewniam Cię, że taki prąd nie będzie przez cały czas - więc w rezultacie ładowanie zajmie jeszcze dłużej.
Strasznie dużo zabawy moim zdaniem... Może jednak lepiej zmienić akumulator?
Dzieki za rzetelne podejscie do tematu :one:
Akumulator mam nowy i sprawny bo zmianiłem auto w zeszlym roku ;) W poprzednim smaxie miałem przeboje własnie z kamerka i akumutorem dlatego teraz szukam innego rozwiazania . W poprzednim aucie kupiłem nowy Aku i po 'weekendzie' został przez kamerke rozładowany.Nabyłem dlatego PowerMagicPro do Blackvue. Powerbanka nie bede podpinał pod samochód. Będzie lezał w schowku z podpietą bezpośrednio kamerką. Zobacze jak długo pociagnie.Jak sie wyczerpie do zastapie naładowanym drugim. Tak sobie kombinuje...A co wyjdzie to zobaczymy :027:
do zastapie naładowanym drugim.
Skąd będziesz wiedział, że się wyczerpał?
Co jeśli wyczerpie się w trakcie jazdy? Zatrzymasz się i go zmienisz?
Co jeśli będziesz potrzebował materiału ale nie nagra się bo chwilę wcześniej wyczerpał się powerbank?
:)
To takie parę problemów na szybko jeśli chodzi o zasilanie
A można prosić żeby nie duplikować tematu o wideo rejestratorach gdzie można właśnie o technicznych aspektach poczytać ? :)
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=177544&page=168
Ja bym raczej optował za zmianą nazwy tematu na "Wideorejestrator BlackVue rozładowuje nowy akumulator w ciągu 3 dni" :)
BTW Antej powerbank powerbankowi nierówny, zobacz np. https://sferamobile.pl/test-xiaomi-2c-20000mah-power-bank/ wyszło niecałe 18Ah dla deklarowanej pojemności 20Ah. Moim zdaniem akceptowalny wynik. Dużo też zależy od obciążenia, a 300mA to nie jest żadne obciążenie. Po prostu trwa długo. Tylko Xiaomi życzy sobie 100 zł, a chiński no-name 20Ah kosztuje 40 zł. Tam leży ta różnica w pojemności ;)
|
|