Zobacz pełną wersję : [Ogólne] Zakup rejestratora jazdy - jaki rejestrator?
Strony :
1
2
[ 3]
4
5
6
7
8
swoja droga sa w MDO MK4, gdzies za schowkiem jakies punkty do ktorych mozna podlaczyc stabilizator napiecia? Tez mysle o kamerce, ew telefonie.
na necie sa do kupienia stabilizatory ale zwykle z informacja sugerujaca ze nie powinno byc urzadzenie narazone na zbyt wysoka temp. W ten sposob odpada montaz w podsufitce i ciagniecie pradu z lampek.
Odpowiada mi wylaczanie zasilania przez modul komfortu. Wpialbym sie do tego samego zrodla co gniazdo zapalniczki. ale nie wiem gdzie dokladnie.
Ja zakupiłem takie gniazdo http://allegro.pl/adaptor-adapter-akumulator-gniazdo-zapalniczki-i5088452160.html i po odcięciu zacisków podłączyłem "-" do masy, a "+" szybkozłączkami do przewodu idącego z BCMii do gniazda zapalniczki. W przedlifcie Mondeo MK4 jest to grubszy przewód (przekrój 2,5 mm2) podłączony do pinu nr 65 w niebieskiej wtyczce BCMii. Przewód ma kolor brązowo-biały.
Fabryczny przewód zasilający kamerę poprowadziłem w prawym słupku i w okolicy BCMii podłączyłem wtyczkę do zamontowanego gniazda. Gniazdo plastikowymi opaskami zaciskowymi zamocowałem za schowkiem w okolicach przedniej grodzi / prawego nadkola.
marco102 21-07-2015, 13:27 Panowie, czy jest sens kupować G1WH w Chinach za 160zł, nie mając gwarancji i nie wiedząc czy sprzęt przyjdzie uszkodzony. Może warto dołożyć te 70zł i mieć tą kamerkę z Polskiego sklepu na 2 letniej gwarancji? Pytam, bo stoję przed zakupem tej kamery (Goclever okazał się totalną klapą) i zastanawiam się gdzie ją zakupić. Poczytałem trochę o niej na innym forum i trochę przypadków było, że kamera przychodziła uszkodzona, albo były na niej ślady naprawiania. Co w takiej sytuacji? Jak wygląda wtedy reklamacja i ile może ona trwać?
będzie trwać całe wieki... najpierw musisz to odesłać (ok 20zł), dojdzie do chin w 5 dni, ale kolejne 3 tyg. zajmie adresatowi jej odebranie a i tak status przesyłki zapewne się nie zaktualizuje. Jak nie odbierze to wróci i poczta poprosi o zapłatę za zwrot... bujam się właśnie ze zwrotem niewłaściwych narzędzi precyzyjnych z aliexpres.... masakra jakaś...
W ramach zabawy z kamerką.
G1WH-T, koszt 150 zł ;)
Test G1WH-T Timelapse 5s w dzień
KKHCuG5e8S0
Test G1WH-T Timelapse 2s w nocy
o4V0JP5kyN0
czy za te pieniadze jest obecnie cos lepszego niz G1WH-T?
Co da zakupu w PL a w Chinach chyba jednak lepiej w PL.
Kupiłem tu polecaną z tej aukcji http://allegro.pl/kamera-samochodowa-g1wh-oryginalna-novatek-96650-i4993752257.html
Po paru miesiącach przestała "widzieć" zasilanie. "Martwa" nie włącza się.
Akurat bywam w Pruszczu Gdańskiem i zam zawiozłem. Bez problemu miła pani przyjęła reklamację. Po 2 dniach na @ informacja o wymianie na nową, kolejne dwa dni i paczka z nową kamerką w domu. Po kolejnym miesiącu czy dwóch kamerka zaczęła się sama resetować, włączać/ wyłączać sie kiedy chciała. Po dłuższym braku zasilania np. po nocy trzeba było ustawiać datę. Kolejna wizyta i znowu tak samo wymiana na inny.
Reasumując może i jakiś wadliwy model, ale z kolei bezproblemowa i szybka wymiana na nowy. Poczekam, zobaczę co będzie dalej. Jak kolejny raz nawali pewnie porozmawiamy o wymianie na całkiem inny model, pewnie się da dogadać. Naprawdę mili ludzie i widać że dbają o klienta.
Wysyłając do Chin pewnie trzeba by czekać miesiącami na jakikolwiek zwrot.
Z drugiej strony ja mam G1WH z Chin i dziala caly rok juz bez jednego problemu.
No dobra.. jakis pasazer mi kopnal kolanem do wtyczki zasilania, ktora jest duza i bardzo ciasno osadzona. Spowodowalo to wylamanie sie malego kawalka plastiku i zwarcie. Musialem wymienic bezpiecznik i naprawic wtyczke (rozkrecilem, polepilem kropelka).
No i kupilem za ok 900Kc czyli ok 140PLN
motorek4612 20-10-2015, 16:55 Ja tez stoję przed wyborem kamerki do auta i nadal się waham ....
Po paru miesiącach przestała "widzieć" zasilanie. "Martwa" nie włącza się. Akurat bywam w Pruszczu Gdańskiem i zam zawiozłem. Bez problemu miła pani przyjęła reklamację. Po 2 dniach na @ informacja o wymianie na nową, kolejne dwa dni i paczka z nową kamerką w domu. Po kolejnym miesiącu czy dwóch kamerka zaczęła się sama resetować, włączać/ wyłączać sie kiedy chciała. Po dłuższym braku zasilania np. po nocy trzeba było ustawiać datę. Kolejna wizyta i znowu tak samo wymiana na inny.
Kusi mnie ta kamerka , ale chyba jednak zostanę przy RoadRunner 511 jak to czytam.
Moja działa już ze 2,5 roku bez problemów. Jedyne co to data czasem się resetuje, przypuszczam że akumulator już słabo daje radę z podtrzymaniem.
@Rob^ (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=46816) Ty będziesz pewnie wiedział , czy zasilacz z Roadrunnera pasuje do G1WH ?
to miniUSB ... czyli 5V ... więc jak wtyczka wlezie to będzie banglać ;)
damianisko5 20-10-2015, 19:08 Mam tak samo długo jak JVC, używam niemal codziennie. Spisuje się super, nic się nie wiesza, resetuje itp. Zmniejszyłem tylko rozdzielczość zapisu do HD. Karta class 4. Kto z użytkowników RR511 ma nowszy soft /ostatni pochodzi z 03.2013 .2092/.
Dość fajny artykuł ... przyda sięosobom wybierającym swój pierwszy rejestrator ;)
KLIK -> http://www.wideorejestratory24.info/2015/11/jaki-rejestrator-jazdy-kupic-na-co-zwrocic-uwage.html
;)
toż to prawie polski dashcamtalk :) już w ulubionych :)
Z drugiej strony ja mam G1WH z Chin i dziala caly rok juz bez jednego problemu.
No dobra.. jakis pasazer mi kopnal kolanem do wtyczki zasilania, ktora jest duza i bardzo ciasno osadzona. Spowodowalo to wylamanie sie malego kawalka plastiku i zwarcie. Musialem wymienic bezpiecznik i naprawic wtyczke (rozkrecilem, polepilem kropelka).
No i kupilem za ok 900Kc czyli ok 140PLN
Również polecam G1WH. Zamówiona na alliexpres, jeżdżę już 2 lata i wszystko działa i nagrania bdb. Po zmianie firmware na DOD jest jeszcze lepiej. Do wymiany mam tylko baterie ale już kupiona. W tej cenie jest bez konkurencyjna, a i droższym urządzeniom nie ustępuje
BTW ... jak by ktoś potrzebował to ... akurat jest promocja ;) ;)
Kliknij w owada !!!
http://static.biedronka.pl/img/logo_swiateczne.png (http://www.biedronka.pl/pl/product,id,14061,name,kamera-sportowa-gopro-hero-chdha-301)
;)
Tyle, że to nie rejestrator. Jest spora, bardzo po oczach daje potencjalnemu amatorowi cudzej własności. W zasadzie podobne rozwiązania można polecać komuś kto tylko okazjonalnie chce nagrać przejazd.
Ja właśnie otrzymałem paczkę z 0806 mini i czekam tylko na odebranie auta by rozpocząć własne testy. (tu test 0806 techmoan (http://www.techmoan.com/blog/2015/7/5/the-mini-0806-dashcam-review-better-late-than-never.html) ).
Sporą zaletą tej kamerki (jak i serii 080x) jest jej sposób zamontowania bez wielkich uchwytów na przyssawkach zajmujących jakieś wielkie powierzchnie. Kamerkę można dowolnie regulować i też łatwo zdemontować pozostawiając podstawę podłączoną do zasilania na szybie. No i jeszcze filtr polaryzacyjny w standardzie z łatwą opcją regulacji i ewentualnego montowania/demontowania.
pamiętaj że jak chcesz mieć log gps to musi być na tym czarnym polu na szybie podstawka naklejona i rejon ten musi omiatać wycieraczka ;)
Tyle, że to nie rejestrator. Jest spora, bardzo po oczach daje potencjalnemu amatorowi cudzej własności...
Ale GoPro to jest GoPro klasa sama dla siebie ;) ... dałem info bo promocja jest i można mieć GoPro w cenie ryżowego SJ ... na wakacyjne nurkowanie jak znalazł będzie ;)
pamiętaj że jak chcesz mieć log gps to musi być na tym czarnym polu na szybie podstawka naklejona i rejon ten musi omiatać wycieraczka ;)
Moja antena nie jest wybredna ... dość dobrze obie radzi ;)
Choć i tak odpięta bo ten bajer działa w obie strony ... a ja lubię zap.... :619:
To z innej strony:
telefon z minimum 1GB RAM i aplikacja Camonroad.
Zapisuje z prędkością z GPS ( w osobnej ścieżce).
Zaczynałem z Note 1, teraz N2 z dodatkowym yanosikiem w tle i masą innych pierdół.
Filmy max 1080p (i tak optyka aparatu ważniejsza).
Na samsung s3 idzie, myślę że taki samsung s3mini za 120zł też pociągnie (sprawdzę w domu).
Szyba w mondeo mk3 (przynajmniej w moim) nie jest metalizowana. Ma tylko ogrzewanie. Nie przeszkadza zatem w sygnale GPS.
Ale GoPro to jest GoPro klasa sama dla siebie ;) ... dałem info bo promocja jest i można mieć GoPro w cenie ryżowego SJ ... na wakacyjne nurkowanie jak znalazł będzie ;)
Tyle, że to jest najniższy model GoPro. Moim zdaniem sporo się tu za markę dopłaca (co wiele testów potwierdziło) i niewiele w zamian dostaje. Za te pieniądze można kupić xiaomi yi ze sporym zestawem akcesoriów bijący na głowę to "bieda GoPro" i dobrze konkurujące z wyższymi modelami.GoPro vs SJ (https://www.youtube.com/watch?v=EASnXTyRYE8)
Temat jednak nie o tym i nie róbmy więcej OT.
To z innej strony:
telefon z minimum 1GB RAM i aplikacja Camonroad.
Zapisuje z prędkością z GPS ( w osobnej ścieżce).
Zaczynałem z Note 1, teraz N2 z dodatkowym yanosikiem w tle i masą innych pierdół.
Filmy max 1080p (i tak optyka aparatu ważniejsza).
Na samsung s3 idzie, myślę że taki samsung s3mini za 120zł też pociągnie (sprawdzę w domu).
Tyle, że obiektyw telefonów nie jest szerokokątny. Rejestrowany obraz będzie sporo węższy. Dodatkowo wiele uchwytów nie pozwala zamontować aparatu bez umieszczania kawałka ramienia w kadrze (zakładając umieszczenie telefonu z obiektywem równoległym do osi jezdni).
Obraz na filmach z telefonow jest tez bardziej rozmazany (problem z odczytem tablic pewnie). I gorzej sie przystosowuja do zmiennych warunkow oswietlenia. Pomijam ze nawet w tanich kamerach optyka jest lepsza niz w telefonach.
Obraz na filmach z telefonow jest tez bardziej rozmazany (problem z odczytem tablic pewnie). I gorzej sie przystosowuja do zmiennych warunkow oswietlenia. Pomijam ze nawet w tanich kamerach optyka jest lepsza niz w telefonach.
Sugeruję spróbować czegoś co ma 8MPx w górę zanim zaczniesz pisać takie spostrzeżenia.
Stabilizacji brak, ale też nie sądzę żeby była w kamerkach w klasie do 400zł z GPS.
Tyle, że obiektyw telefonów nie jest szerokokątny. Rejestrowany obraz będzie sporo węższy. Dodatkowo wiele uchwytów nie pozwala zamontować aparatu bez umieszczania kawałka ramienia w kadrze (zakładając umieszczenie telefonu z obiektywem równoległym do osi jezdni).
Porównywałem zakres pola widzianego, nie ma tragedii. Widzę całą maskę i prawą stronę do słupka A.
Co do uchwytów to mam typowy uniwersalny samsunga (identyczne podróbki są po 20zł), fakt telefon nie jest mały, ale żaden z elementów uchwytu nie wchodzi w kadr.
Za te pieniądze można kupić xiaomi yi ze sporym zestawem akcesoriów bijący na głowę to "bieda GoPro" i dobrze konkurujące z wyższymi modelami.
Mam SJ4000 i kupiłem szwagrowi takie "Bieda Gopro" ...
GoPro HERO daje lepszą jakość nagrania zwłaszcza w nocy, kręci timelapsy i nagrywa 2x dłużej na wbudowanym akumulatorze niż SJ4000 ;)
Sugeruję spróbować czegoś co ma 8MPx w górę zanim zaczniesz pisać takie spostrzeżenia.
Stabilizacji brak, ale też nie sądzę żeby była w kamerkach w klasie do 400zł z GPS.
Zanim zaczniesz pisac takie spostrzezenia powinienes wiedziec ze ilosc pixeli niewiele tu ma do rzeczy. Po prostu telefony maja inna optyke, wolniejsze matryce i co gorsza wieksza kompresje. Ma to duze znaczenie wlasnie przy szybko zmieniajacym sie ujeciu. A w nocy to juz w ogole... kolorowe plamy
bartoszek 09-12-2015, 13:51 Panowie. Bitrate i ilość klatek. Nawet przy 30fps i 200MPx można sobie dobry obraz między książki wsadzić.
Zanim zaczniesz pisac takie spostrzezenia powinienes wiedziec ze ilosc pixeli niewiele tu ma do rzeczy. Po prostu telefony maja inna optyke, wolniejsze matryce i co gorsza wieksza kompresje. Ma to duze znaczenie wlasnie przy szybko zmieniajacym sie ujeciu. A w nocy to juz w ogole... kolorowe plamy
Nie chcesz, nie sprawdzisz, nie skorzystasz.
Ktoś inny może skorzysta, proste.
Dla mnie obraz z kamerek za 300zł wypada porównywalnie do filmów z mojej dachówki, plus mam taki że mam dodatkowe dane GPS na filmie i 300zł w kieszeni.
juri2069 09-12-2015, 14:37 Moja kamerka za 300 zł ( 400 razem z kartą pamięci ) nagrywa w full hd ok 5 godzin oczywiście dublując najstarsze pliki ( 1,3 , 5 minutowe ) i obraz na laptopie jest bardzo wyraźny , czysty więc nie ma sensu przepłacać bezpodstawnie . Jeżeli ktoś potrzebuje mieć obraz jak w TV to niech na dachu sobie zamontuje taką kamerę jak mają na weselach :D
Tyle, że rozdzielczość matrycy nie ma tu wiele do powiedzenia. Do FHD wystarczy przecie 3MPx. Im większa rozdzielczość przy tak małych matrycach tym gorzej. Bo mniejszy pixel to mniejsze jego pole powierzchi a zatem i mniejsza "zdolność wyłapywania światła" czyli słabszej jakośći obraz.
Stabilizacja to inna kwestia. Część sprzętu posiada, część nie (jak np GoPro). Dobrze (sztwno) zamontowana kamerka nie musi mieć jej wcale (do celów rejestracji jazdy).
Porównywałem zakres pola widzianego, nie ma tragedii. Widzę całą maskę i prawą stronę do słupka A.
Co do uchwytów to mam typowy uniwersalny samsunga (identyczne podróbki są po 20zł), fakt telefon nie jest mały, ale żaden z elementów uchwytu nie wchodzi w kadr.
Hmm, zakres widzenia to kwestia ogniskowej i nie miałem jeszcze telefonu z takim szerokim obiektywem. Niemniej zawsze (a miałem kilka uchwytów) w kadrze pojawiał się uchwyt.
Mam SJ4000 i kupiłem szwagrowi takie "Bieda Gopro" ... Ja porównuję do Xiaomi. Tam to GoPro nie ma szans.
Dla mnie obraz z kamerek za 300zł wypada porównywalnie do filmów z mojej dachówki, plus mam taki że mam dodatkowe dane GPS na filmie i 300zł w kieszeni. No ja Cię bardzo przepraszam ale w moje kamerce masz rejestrację 2K, GPS a bitrate zjada wsio co oferują telefony. Koszt to ok 400pln z kartą pamięci w zestawie. Pamiętaj, że porównywanie filmów na YT jeste mało miarodajne i radzę surowe filmy oglądać.
Jeżeli ktoś potrzebuje mieć obraz jak w TV to niech na dachu sobie zamontuje taką kamerę jak mają na weselach
Potrzebuję mieć opcję odczytania nr tablic rejestracyjnych nie tylko przy nagrywaniu pojazdów w korku. A to nie zawsze jest oczywiste i możliwe.
juri2069 09-12-2015, 15:54 Potrzebuję mieć opcję odczytania nr tablic rejestracyjnych nie tylko przy nagrywaniu pojazdów w korku. A to nie zawsze jest oczywiste i możliwe.
Ja też miałem taki wymóg i moja kamerka go spełnia.
Można wiedzieć z ciekawości ile dałeś za swoją ? :diabel2:
97$ - w zestawie filtr polaryzacyjny, karta SD 32GB i zestaw do podpięcia się na stałe z zasilaniem (poza zasilaczem do gniazdka zapalniczki). Kupowałem gdy dolar miał niespełna 3.90PLN co daje kwotę poniżej 380PLN (wysyła gratis była).
Potrzebuję mieć opcję odczytania nr tablic rejestracyjnych nie tylko przy nagrywaniu pojazdów w korku. A to nie zawsze jest oczywiste i możliwe.
no, obyś nie był zawiedziony z tymi tablicami :)
tu mój jutube z powolnego przejazdu przez wieske (od razu można ocenić jakość chińskiego CPL w słoneczny dzień, uprzedzając komentarze - tak, jest optymalnie ustawiony - film z ustawiania https://www.youtube.com/watch?v=hAhoF6Muf2w&feature=youtu.be )
https://www.youtube.com/watch?v=e2y10ldeI38&feature=youtu.be
Jaki masz soft i na jakich ustawieniach nagrywasz?
Jakość filmiku na yt też pozostawia trochę do życzenia.
Z moich testów filtrów CPL wynika że sprawdzają się w słoneczne dni ...
Wieczorem i w nocy lepiej je jednak zdemontować ;)
Jaki masz soft i na jakich ustawieniach nagrywasz?
Jakość filmiku na yt też pozostawia trochę do życzenia.
w czasie robienia tego filmu chyba używałem tego najwyższego stąd http://mini0806.com/update.html - MAY.12.15
teraz używam jakiegoś zmodowanego z dashcamtalk z marca 2015
rozdzielczość najwyższa cinema mode 2560*1080px (21:9) 30fps
na niższych jest tylko gorzej
Dzisiaj przyszedł do mnie pierwszy zakup bezpośrednio od kolegów z Chin, novatek G55.
Jutro podłączam i zobaczymy co to potrafi.
MichalTJE 12-12-2015, 01:39 ... Witam serdecznie...
Panowie robię zamówienie w sklepie i przy okazji wpadło mi w oko coś takiego...
bardzo proszę znawców o opinię czy warto ?
http://www.x-kom.pl/goracy_strzal/6695
Dziękuję z góry!!!
Nie warto - kąt widzenie 90 stopni :( i to dyskredytuje całkowicie...
Noktowizja, lol :)
Bardzo maly kat widzenia: 90*
Przegladnij sobie widea na YT.
Poza tym dzis bym raczej szukal czegos z zasilaniem w stopce uchwytu. Choc to nie jest mus.
Prestigio RoadRunner 320 se daruj ... jakość nagrania bardzo niska :(
Nie chciał bym tego za darmo ;)
VMNX5ZBSC8g
MichalTJE 12-12-2015, 18:55 dzięki...
temat uratowany :) w porę...
Dzisiaj, na razie na krótko zamontowałem kamerkę, jedyne miejsce w którym nie przeszkadza osłona lusterka i boczny słupek jest jak na zdjęciu.http://images.tapatalk-cdn.com/15/12/13/198f79d41704f05af6705725d4a9b941.jpg
Wysłane z mojego ALE-L21
Panowie proste pytanie budżet ok 300 pln , z zasady nie kupuję w CHRL więc tylko sklepy w PL
czy oprócz G1WH (są warianty T ,C) coś jescze brac pod uwagę
sprzet będzie siedzieć w Focusie mk2
Pytanie może i banalne dla tych co "siedzą w temacie" , niestety praktycznie co chwila wychodzą nowe (niekoniecznie lepsze modele), stąd prośba o poradę
siara1983 13-12-2015, 15:59 Koledzy a co powiecie o takiej kamerce:
http://allegro.pl/kamera-rejestrator-samochodowy-gps-orllo-sx-360g-i5774556046.html
ktos sie spotkal? warto taka zakupic bo przymierzam sie do niej...
to jest bodajże starutka mini0801 czy tam 5 z innym logo... lepsza nowa mini0806...
no za tę kasę zdecydowanie lepsze mini806 za ~100usd z dalekiego wschodu :)
siara1983 13-12-2015, 18:13 czyli warto czy nie? chodzi mi glownie o rozmiary...
ja uważam, że nie warto za tą cenę...
to jest bodajże starutka mini0801 czy tam 5 z innym logo... lepsza nowa mini0806...
805 to by nie byla taka zla. To jest mini0801
Panowie proste pytanie budżet ok 300 pln , z zasady nie kupuję w CHRL więc tylko sklepy w PL
czy oprócz G1WH (są warianty T ,C) coś jescze brac pod uwagę
sprzet będzie siedzieć w Focusie mk2
Pytanie może i banalne dla tych co "siedzą w temacie" , niestety praktycznie co chwila wychodzą nowe (niekoniecznie lepsze modele), stąd prośba o poradę
Chcesz G1WH kupic za 300PLN? Po co 2x przeplacac? No ale twoj wybor jesli nie lubisz kupowac w CHRL. Tyle ze za ta kase bym wolal juz kupic B40/A118C
Przeglad kamer: https://dashcamtalk.com/
Dokładnie, to jest mini801 lub mini803. Jeżeli ta druga, to już lepiej trochę, ale są i "ale"
Miałem mini801 w poprzednim aucie - puściłem z samochodem, bo się gościowi spodobała.
Z moją długo walczyłem, ale wreszcie na bodajże 5-tym sofcie (co zabawniejsze nie najświeższym wtedy) zaczęła działać poprawnie.
Kamera ta jest bardzo kapryśna jeśli chodzi o karty microSD, które jej ładujesz (testowałem 3 różne, w końcu na Samsungu Class6, którego polecali do niej zaczęła stabilnie działać). Na innych niby wszystko fajnie, ale jak karta się zapełniała, to się ustrojstwo resetowało.
W FullHD musiałem nagrywać bez dźwięku, bo jak nagrywałem z dźwiękiem, to po zapełnieniu karty się ... resetowało.
Uchwyt na dłuższą metę jest XXXXXXX - potrafi się wyrobić, dlatego praktycznie nie zdejmowałem jej.
Po zapakowaniu jej jakiegoś alternatywnego softu dopiero zaczęło być widać różnicę pomiędzy FullHD a 720p. Doszło zabezpieczanie pliku przed i po aktualnym (bardzo fajna opcja). Osobiście bym teraz jej już nie kupił, ani żadnego następcy.
Na tą chwilę jedyną akceptowalną dla mnie formą mocowania i samego rejestratora jest A118/B40/Street Guardian SG9665GC.
http://auto-dvrs.ru/wp-content/uploads/2015/11/sg9665gc_28.jpg
Wszystko co ma przyssawkę jest skreślone w przedbiegach.
Ja mam przyssawke przy G1WH i jeszcze mi nie spadla. Ale dzis tez bym wybral B40 a wlasciwie to CDV300. Duzo lepsza jakosc tego drugiego (sesor Aptiny + DSP Ambarella), co jest widac szczegolnie w nocy. Ale i cena troszke wyzsza. Natomiast design b. podobny. W tym momencie czekam bo ma wyjsc cos podobnego na A119. W kazdym razie B40/CDV300 to wzor jesli chodzi o sposob montazu/dyskretnosc.
Ahh: CDV300 ma jeszcze jedna przewage (choc nie musi byc wykorzystywana szczegolnie w wersji z kondensatorem): na szybe sie nakleja podstawke z zasilajacym hotplugiem. Sama kamere sie zapina do tej podstawki.
siara1983 14-12-2015, 04:53 To co polecacie z kamer malo gabarytowych....???
Poprosze o jakies linki do allegro...
koledzy czy cdv300 można zakupić gdzieś w PL bo nie znalazłem, czy trzeba będzie nauczyć się korzystać z allegro made in CHRL:one:
Witam.
Też jestem zainteresowany zakupem tego rejestratora. Może ktoś już go kupował ?
alex2006 23-12-2015, 17:36 Witam.
Rozważam zakup rejestratora.Zastanawiam się nad:
BLAUPUNKT BP 2.0 FullHD za około 160 zł
lub
Mio MiVue 508 Full HD 1080p za około 300 zł.
Czy są one warte uwagi?Czy warto brać ten droższy?
Lub może jakieś inne propozycje.
z tych dwóch lepiej wypada mio, a co do innych propozycji - jest ich sporo nieco wyżej :)
koledzy czy cdv300 można zakupić gdzieś w PL bo nie znalazłem, czy trzeba będzie nauczyć się korzystać z allegro made in CHRL:one:
czy to allegro czy ali czy dealextreme czy ebay to jeden pies :)
ps.
Ta CDV mi się wydaje że ma mały kąt - "tylko" 120
Ta kosztuje mniej więcej tyle samo i ma 160 stopni
http://www.ebay.pl/itm/Seezeus-Shadow-Recorder-GT680W-2-7-160-HD-1080p-Car-DVR-Dash-Cam-Video-Camera-/221344447994
jakości obrazu nie porównywałem, wiadomo że sam kąt widzenia to nie wszystko ale zawsze lepiej jak ogarnia sąsiedni pas :)
Ta GT680W ma wg dashcamtalk 140*. Ale to akurat szczegol.
IMO CDV wyroznia sie sposobem montazu i jak na razie nie ma konkurencji.
W obu tych kamerach jest ta sam model matryc, choc GT680W ma jej szybsza wersje, ktora teoretycznie zapewnia FullHD w 60fps. Procesor w tej kamerze jest juz niestety slabszy co w rezultacie daje 30fps.
Ecoboostek 27-12-2015, 20:23 Dziś odebrałem rejestrator Xblitz Night Full HD. Po kolei:
1. Pierwsze wrażenie ogólnie pozytywnie - urządzenie wykonane solidnie, nic nie trzeszczy, nie szura, nie ma jakichś zamazań, czy niedostatecznie "pomalowanych" obszarów. Uchwyt na szybę dość łatwo daje się zamontować i zdemontować. Kabel do gniazdka 12V jest wystarczająco długi.
2. Karta pamięci początkowo nie chciała zadziałać po formacie na PC (odpaliła dopiero po formacie w urządzeniu).
3. Obsługa na początku sprawia trudności, instrukcja jest za to dość prosta i łatwo przy jej pomocy można ogarnąć poszczególne funkcje.
4. Wady:
- NIECHLUJSTWO I JESZCZE RAZ NIECHJUSTWO.
Po pierwsze, w instrukcji widać urwane wyrazy, pomieszane ze znakami przestankowymi, czy... w ogóle nie przetłumaczone.
Po drugie to samo dotyczy niektórych pozycji w urządzeniu, mimo ustawionego domyślnego polskiego języka pojedyncze pozycje są w języku np. czeskim.
Mimo wszystko taki błąd kompromituje producenta, postaram się napisać na dniach, co zamierzają z tym zrobić?
Przejdę do konkretów. Po kilku próbach ustawień i konfiguracji wyruszyłem w trasę (wieczorem), z podczerwienią "na maxa". Obraz w Full HD wyglądał dość dobrze, szczegółowość na zadowalającym poziomie. Przykładowo latarnie uliczne nie "zaświecały" całego obrazu, tak samo nie miałem problemów z odczytywaniem tablic rejestracyjnych stojących, lub jadących przede mną blisko innych samochodów.
Na razie to oczywiście początek, jeszcze wiele dni testów w różnych warunkach pogodowych i o różnych porach dnia.
PS. Żeby uniknąć ewentualnych niedomówień, sprzęt kupiłem u markowego sprzedawcy sprzętu elektronicznego, nie u żadnego "Pana Wiesia", czy na Wschodzie.
Pozdrawiam!
" 2. Karta pamięci początkowo nie chciała zadziałać po formacie na PC (odpaliła dopiero po formacie w urządzeniu)."
Często tak jest.
Dokładnie wczoraj patrzyłem co ciekawego pojawiło się pod koniec roku w świecie wideorejestratorów i dochodzę do wniosku że dobrze się dzieje w świecie rejestratorów. Zaciekawił mnie inny model Xblitz - P100 który ma metalową obudowę oraz przetworinik Sony Exmor.
tyle ze ten markowy sprzedawca kupuje u pana wiesia w HK doliczajac swoja marze ;)
z podczerwienią "na maxa"
Litości. Kto kupuje kamery z "doświetlaniem", przecież to nie ma żadnego sensu. Markowy przetwornik, dobry, jasny układ soczewek, dobry procesor obrazu i wsparcie dla WDR, a nie jakieś świeczki o mocy 3W łącznie, jeszcze świecące przez szybę.
dodatkowo w xblitz night trzeba ręcznie ustawiać "doświetlanie" przd jazdą po zmierzchu
wg. mnie to paranoja
Ecoboostek 28-12-2015, 19:42 Robdol, byłem świadomy tego i jakoś nie sprawia mi problemów szybkie przekręcenie przed zapłonem. Trwa to nie więcej niż 5 sekund.
Poza tym nie każdy musi kupować sprzęt za grubo ponad pięć stówek. Przejrzałem obraz z nagrań i jest bardzo dobrej jakości, nie narzekam póki co i jestem zadowolony, fajnie, że kamerka wywołała taki odzew :)
jesli Tobie to nie przeszkadza to w porządku , ja bym z tym nie wyrobił
jestem ciekaw porównaia nagrania z xblitz night po zmierzchu z G1WH także po zmierzchu
http://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-xblitz-night-fullhd
Tutaj są przykładowe nagrania. Bebechy takie jak w G1WH, wygląda to nawet nieźle. Diody włącza się pierścieniem przy obiektywie - nawet sprytne.
Niemniej przy włączonych diodach spada kontrast, widać niby więcej, ale widać też poświatę od tych lampek.
Obawiam się, że na drutach grzanej szyby fordowskiej byłby dramat.
Myślę podobnie grzana szyba ,dodatkowo trochę już porysana i będzie klops
. Diody włącza się pierścieniem przy obiektywie - nawet sprytne.
co w tym sprytnego? kamera w aucie to nie aparat fotograficzny. zwykle jest umieszczona tak aby jak najmniej zaslaniac widok kierowcy. nawet jesli by byla wprost przed nim, to sieganie w przestrzen miedzy obiektywem a szyba to b
bezsens. A ktos w ogole bierze pod uwage sytuacje ze wyjezdza za dnia a dojezdza w nocy?
Ostatnio na rynku pojawił się 2 nowości od Xblitz:
http://xblitz.pl/produkt/rejestratory/rejestrator-jazdy-xblitz-p100/
http://xblitz.pl/produkt/rejestratory/rejestrator-jazdy-xblitz-p200/
P100 z tego co widziałem to ma aluminiową obudowę.
Panowie, a co sądzicie o poniższym sprzęcie?
http://allegro.pl/kamera-wideorejestrator-xblitz-dual-2-kamery-16gb-i5625065602.html
Miał już ktoś z was przyjemność z tym ustrojstwem? Szczególnie interesuje mnie jakość nagrań oraz jak się sprawuje ta dodatkowa kamerka cofania.
troche mala rozdzielczosc. A z tylu to juz w ogole.
kilkuletni sprzęt w nowym wydaniu - nie warto... jw.
to wygląda ciekawie http://www.aliexpress.com/store/product/Car-DVR-A7510G-Ambarella-A7LA50-Car-Camera-Car-DVRs-1296P-Night-Vision-Dash-Cam-LDWS-Video/346390_32563560827.html?spm=2114.10010108.100007.6 .9T1EJ5
lub to http://www.aliexpress.com/item/Best-camera-Ambarella-A7-LA70-Car-DVR-Video-Recorder-Full-HD-1080P-60FPS-GPS-Logger-2/32236675533.html?spm=2114.031010208.3.11.piPplh&ws_ab_test=searchweb201556_3,searchweb201644_4_100 01_10002_10005_9909_10006_10003_10004_9906_62,sear chweb201560_1,searchweb1451318400_6151
To może też być ciekawe http://www.aliexpress.com/item/3-LCD-Hot-Sony-Sensor-Two-Channels-Black-Car-DVR-B03D-D-Ambarella-A7-GPS-G/32535946065.html?spm=2114.031010208.3.160.PC4Qz1&ws_ab_test=searchweb201556_3,searchweb201644_4_100 01_10002_10005_9909_10006_10003_10004_9906_62,sear chweb201560_1,searchweb1451318400_6151
Te na chipsecie Ambarella A7LA50 a zwłaszcza A7LA70 można brać ... ten ostatni bym nie ryzykował.
Ja właśnie szukam podwójnej z zasilaniem w uchwycie i ta ostatnia pozycja wyglądała całkiem ciekawie.
pod tym (http://www.aliexpress.com/item/3-Ambarella-A7-Car-mini-dvr-video-Recorder-camera-auto-dual-Lens-FHD-1080P-GPS-Logger/32503809674.html?ws_ab_test=searchweb201556_3%2Cse archweb201644_4_10001_10002_10005_9909_10006_10003 _10004_9906_62%2Csearchweb201560_1%2Csearchweb1451 318400_6151&spm=2114.031010208.3.136.jcvlMT) linkiem ta ostatnia według opisu ma A7LA70
to może być też ciekawe http://www.aliexpress.com/item/2015-NEW-Hot-Sales-Koonlung-K1S-Ambarella-A7LA70-Dual-Lens-Dash-Camera-Car-DVR-GPS-Wired/32495411971.html?spm=2114.031010208.3.1.gt32Rx&ws_ab_test=searchweb201556_3,searchweb201644_4_100 01_10002_10005_9909_10006_10003_10004_9906_62,sear chweb201560_1,searchweb1451318400_6151
a tu filmik https://youtu.be/Lt7lhKSwWcI
Jeśli kamerka sportowa spełnia kogoś oczekiwania jako rejestrator ta wydaje się rewelacyjna:
http://www.gearbest.com/action-cameras/pp_235402.html
Filmiki w sieci + cena sprawiają, że zdaje się to być bardzo dobry zakup.
Mnie ostatnio coraz bardziej doskwiera slaba jakosc w nocy. Czesto nie da sie przeczytac tablic rejestracyjnych (bo sa zbyt oswietlone albo rozmazane). Powoli bede sie przymierzal do zmiany kamery ale czekam na nadchodzaca A119
PSYCHOLX 12-01-2016, 10:41 no i ja zamierzam kupić rejestrator.
Mój typ padł na Mio MiVue 538 deluxe
Mio MiVue 568 Touch
MiVue 588 Touch
z racji jasnego obiektywu 1,8
A nie mogę doszukać się czy można wyłączyć rejestrację prędkości pojazdu na nagraniu
Czy może ktoś wie coś na ten temat ?
Czy ma ktos doswiadczenie z dash kamerami wyposazonymi w WiFi?
Chodzi o to ze nie chce mi sie za kazdym razem wyciagac karty z kamery. Akurat G1WH ma slot z lewej strony, a jesli przyklejona po prawej stronie lusterka to dostep jest niewygodny i za kazdym razem trzeba luzowac mocowanie/przegub aby sie dostac. Dlatego wpadlo mi do glowy ze WiFI mogloby pomoc - np. sciagalbym filmy do telefonu. Choc jak sie zastanowic to transfer ale rowniez i obsluga tego moze byc wolna i niewygodna.
Dlatego chcialbym sie zapytac jesli ktos ma z tym jakies doswiadczenie.
Nie w przypadku rejestratora ale sportowej kamerki. WiFi pozwala na oglądanie treści ale nie jej przenoszenie. Nie wiem czy to domena wszystkich podobnych czy tylko mojego modelu niemniej Twojego zadania nie spełni. Dodatkowo aby umożliwić jakąkolwiek płynność obraz jest nadawany w dużo gorszej jakości.
ekus1964 15-01-2016, 14:18 Czy ma ktos doswiadczenie z dash kamerami wyposazonymi w WiFi?
Chodzi o to ze nie chce mi sie za kazdym razem wyciagac karty z kamery. Akurat G1WH ma slot z lewej strony, a jesli przyklejona po prawej stronie lusterka to dostep jest niewygodny i za kazdym razem trzeba luzowac mocowanie/przegub aby sie dostac. Dlatego wpadlo mi do glowy ze WiFI mogloby pomoc - np. sciagalbym filmy do telefonu. Choc jak sie zastanowic to transfer ale rowniez i obsluga tego moze byc wolna i niewygodna.
Dlatego chcialbym sie zapytac jesli ktos ma z tym jakies doswiadczenie.
Tu masz taką kamerke, sam zatnawiam się nad kupnem, może ktoś coś o niej powiedzieć ? http://allegro.pl/kamera-samochodowa-legato-piccolo-karta-32gb-i5817820548.html
Maniak43 15-01-2016, 14:35 Ja też się zastanawiam nad rejestratorem, bo w ostatnim czasie dwa razy ktoś mi zajechał drogę i musiałem gwałtownie hamować, żeby nie było dzwona. Jakby odpukać coś się stało, to byłby duży problem czyja to wina, bo ludzie nie chca się za bardzo przyznawać.
Panowie coraz bardziej jestem zdecydowany na zakup kamerki B40 lub nawet B60.
MaXyM, tak zachwalasz że się raczej zdecyduje - przede wszystkim ze względu na montaż.
Pytanie tylko gdzie to można dostać w jakimś polskim sklepie stacjonarnym bądź internetowym - szukam i nie mogę znaleźć.
U chińczyków jest tego w diabły, ale lekko mam cykora pod względem przelewu wiekszej gotówki a przede wszystkim ze względu na ewentualną gwarancję/reklamację.
W takim razie dlaczego nie ebay?
Płacisz paypalem bez dodatkowych kosztów za przelew, masz ochronę zakupu.
W przypadku braku przedmiotu kasę bardzo łatwo odzyskać.
Cena za B60 to 85$ nawet przy 4.5zł/1$ wychodzi mniej niż 400zł.
Gotowki sie nie przelewa. Jest to operacja bezgotowkowa. Zreszta czy 160PLN to duzo? Oczywiscie ryzyko zwiazane z problemami gwarancyjnymi jest (przypuszczam ze najuciazliwiejsze jest czekanie). Ale jak kupisz od polskiego posrednika to jego to samo czeka w razie czego.
B40 jest sprzedawana takze pod marka: Street Guardian SG9665GC. To ta sama kamera ale z lepszym HW (jest tez troche drozsza). Patrz: https://dashcamtalk.com/sg9665gc/
Tyle ze tez Chinska ale moze znajdziesz dystrybutora.
Uwaga B60 to nie jest kolejna wersja B40. Wg dashcamtalk jest to jakas inna kamerka wrzucona w te sama obudowe.
Jest jeszcze B80 - ale tej sie wystrzegac - ma nieakceptowalna jakosc w nocy.
Natomiast B40 to taki G1WH w lepszej obudowie.
Jesli chodzi o jakosc to podobna do G1WH ale oczywiscie lepszy montaz. Natomiast nie ma hotpluga jak CDV300. CDV300 jest lepszy w sciaganiu z szyby - sciaga sie w dol, kiedy B40 sciaga sie do gory co moze powodowac problemy (tak wyczytalem)
ekus1964 18-01-2016, 20:00 Mam pytanie pod co najlepiej podpiąć kamerkę aby zapalała sie podczas zapłonu i gasła po zgaszeniu samochodu (poza zapalniczka)? Oczywiście zdaję sobie sprawę, że trzeba przerobić przewód zasilający, czy ktoś juz montował coś takiego ? pozdrawiam
MaXyM tak sobie porównuję te kamerki i mam kilka spostrzeżeń.
B40 / A118
https://dashcamtalk.com/b40-a118/
Wydana na rynek w maju 2014, a więc z pośród trzech jest najstarsza.
Niewątpliwą jej zaletą jest cena oraz kąt widzenia 170*
Wadą jest brak wbudowanego GPS-u.
CDV300X
https://dashcamtalk.com/cdv300x/
Wydana na rynek w grudniu 2014.
Zaleta to wbudowany GPS.
Cena średnia i niestety tutaj kąt widzenia najmniejszy bo 120*
SG9665GC
https://dashcamtalk.com/sg9665gc/
Wydana na rynek w marcu 2015, więc najmłodsza.
Zaleta to wbudowany GPS.
Wada to cena a i kąt widzenia rzędu 135* nie powala na kolana.
Co do wad i zalet pod względem procesorów to się nie wypowiem bo za głupi jestem by to ogarnąć :(
No i nie bardzo rozumiem o co chodzi z tym "buforowanym trybem parkingu" - ktoś to ogarnia?
Taraz sam mam dylemat ... wybrać pod względem ceny (B40,CDV300X)? Kąta widzenia (B40)? Czy też polepszonych parametrów (SG9665GC)?
Konia z rzędem za podpowiedź.
ekus1964 pod zasilanie lampki oświetlenia wnętrza
Pamietaj ze ta SG9665GC to prawie to samo co B40. ma troche lepszy HW (chipset, sensor, soczewke).
CDV300 ma najlepszy procesor i sensor. Szczegolnie to widac porownujac nocne nagrania.
ja mam G1WH ktora ma 120* i imo jest dobrze. Pamietaj ze im wiekszy kat widzenia tym bardziej zdeformowany obraz.
Jak bym dzis wybieral kamere to bym bral CDV300. Ma kilka znaczacych zalet w porownaniu do tych 2 pozostalych. Na dodatek jest chyba ze 2 razy tanszy od Street Guardiana (w sumie nie wiem czemu SG taki drogi).
Aha.. imo tylko CDV300 ma wbudowany GPS. Do pozostalych jest modul zewnetrzny. Mozliwe ze StreedGuardian ma go dolaczonego do pakietu (co wynika z opisu na dashcamtalk)
CDV300 ma wbudowany GPS.
Jeżeli ma to dlaczego nie jest obsługiwany? Nie rozumiem, ale tak jest w poniższej aukcji.
http://pl.aliexpress.com/item/Free-Shipping-CDV300-Ambarella-A7LA50-Full-HD-1080P-Car-Dash-Camera/32452657376.html?isOrig=true#extend
Chyba że chodzi o support oprogramowania.
Czy to serio tak ciezkie poszukac w necie? Glowna strona przy takich poszukiwaniach to dashcamtalk i jest tam tabelka: https://dashcamtalk.com/cdv300x/
Jest wiele wersji CDV300X gdzie X to rozna literka. Jedne maja GPS inne nie. Ta literka tez decyduje o innych roznicach
Na ebayu jednak nie widze tez wersji z GPS. Jest tylko wer gola (bez literki), S (1296p) i F (na 2 karty micro sd)
No fakt, masz rację, nie spojrzałem w tę tabelę.
Zatem trzeba szukać "G","X" oraz "E". Jednak "X" jest lepsza.
Mozna jeszcze poszukac Street Guardian SG7LA50G ktory jest odpowiednikiem wersji X zdaje sie. Ale bedzie drozszy (i tez nie widze ofert sprzedazy)
CDV300 ma najlepszy procesor i sensor. Szczegolnie to widac porownujac nocne nagrania.
Sensor czymś się różni od tego z B40? To jest w czym Aptina AR0330CS jest lepszy od AR0330?
W Street Guardianie jest sensor Sony i wybacz, ale kładzie Aptinę na łopatki. Szczególnie w nocy.
https://www.youtube.com/watch?v=c6s81z8orW4
A tutaj do poczytania o CDV300. https://www.reddit.com/r/Dashcam/comments/30ih70/psa_avoid_the_cdv300_model_dashcams/
Sam mam B40/A118 i oprócz jednego brakującego ficzera (blokowanie aktualnego i poprzedniego nagrania, a nie tylko aktualnego) jestem z niej zadowolony. Dużo bardziej stabilna niż moje poprzednie mini 801. Nie wyłącza się, nagrywa w FullHD i dźwiękiem (801 albo FHD głuche albo 720p z dźwiękiem inaczej po zapełnieniu karty się resetowała) , nawet z lekkim overlapem nagrywa, także nie ma opcji, aby coś zginęło pomiędzy zapisami. Jakość w nocy nie urywa ..., ale wystarczy, dużo lepiej niż 801-ka.
No nie wiem nie wiem...
W dzien mi sie bardziej podoba obraz z CDV300. W nocy niby SG daje inny balans bieli, ale zauwaz na zrodlach swiatla (latarnie) jakie powstaja glary... No ale to kwestia optyki a nie matrycy. Mnie sie nadal bardziej podoba CDV.
edit:
spec techn obu matryc: AR0330 (http://www.datasheet-pdf.com/PDF/AR0330-Datasheet-Aptina-809760) i AR0330CS (http://www.datasheet-pdf.com/PDF/AR0330CS-Datasheet-Aptina-928915)
Ale cos mi sie nie zda, bo CDV300 jest oferowany z wieksza rozdzielczoscia niz FullHD. Z tych datashitu wynika ze wer CS oferuje fullhd 30fps, a wersja bez - 60fps
W nocy niby SG daje inny balans bieli, ale zauwaz na zrodlach swiatla (latarnie) jakie powstaja glary...
Glara to może być efekt niedoczyszczonej szyby. Inny balans bieli? Nie sądzę. Dla mnie obraz w nocy z SG jest po prostu jaśniejszy i to dużo jaśniejszy. Więcej szczegółów na nim widać. Przy świetle latarni to sobie wszystkie jakoś takoś radzą, ale przewiń do 6:40 i popatrz na poboce na SG i CDV. Moim zdaniem na CDV czarno jak wiadomo gdzie, a na SG widać ciemnozieloną trawkę. To samo ze znakami - na SG widać je wcześniej.
Nie wiem jaką optykę ma CDV, ale procesor to nie wszystko. Najważniejsza jest optyka i matryca. Słabszym procesorem ogarniesz dobry materiał lepiej niż mocniejszym ****iany.
alex2006 19-01-2016, 17:20 Czy żadnej z tych trzech kamerek nie można kupić w Polsce?
alex2006 niestety nie. Szukam od kilku dni i niestety nikt tego chyba do polski na sprzedaż nie sprowadza. :(
dodatkowo w xblitz night trzeba ręcznie ustawiać "doświetlanie" przd jazdą po zmierzchu
wg. mnie to paranoja
w sumie to logiczne. Inaczej trzeba by zastosować konstrukcji jakiś czujnik zmierzchu co byłoby kłopotliwe. Albo robić po godzinie jak to ma miejsce w nawigacjach (np. automapa włącza sobie inną kolorystykę). Ale nadal mówimy o sprzęcie za 300zł?
Po pierwsze kazda kamera realizuje pomiar ilosci swiatla
Po drugie nawigacje tez przelaczaja kolorystyke na podstawie ilosci swiatla (o ile urzadzenie jest wyposazone w taki czujnik)
Ktos jednak jest w stanie potwierdzic przydatnosc tych diod doswietlajacych? Bo na razie wszystkie opinie z jakimi sie spotkalem sa takie ze nic nie daja a skrajnych przypadkach nawet pogarszaja obraz.
Ktos jednak jest w stanie potwierdzic przydatnosc tych diod doswietlajacych?
Jest w internecie filmik gościa, który zbudował reflektor do doświetlania obrazu kręconego w podczerwieni. Niestety w tej chwili nie mam opcji wklejenia linka niemniej w uproszczeniu: aby dawało to sensowne rezultaty zastosował reflektor, ktróego moc (zdaje się, że nie tak się to nazywa ale co tam) to ok 1000lm w przeliczeniu na tradycyjne widzialne źródła światła. Możesz sobie wyobrazić skalę porównawczą wobec diodek w kamerkach. W sumie ma to sens bo standardowa latarka o podobnym strumieniu światła faktycznie oświetla szersze pole w przyzwoitym zasięgu przed sobą.
Witaj,
miałem kamerkę manta z diodami i powiem szczerze obraz był mierny, no bardzo słaby.
Obecnie mam nową na allegro wyskakuje po wpisaniu hasła: G1W tu dorzucam link:
http://allegro.pl/kamera-samochodowa-g1w-novatek-96650-pl-menu-org-i5802986586.html
obraz o niebo lepszy, w dzień tablice bez problemu można rozczytać co w mancie nie było takie oczywiste i w nocy przy oczywiście rozsądnej różnicy prędkości nie ma problemu z rozczytaniem tablic, sprzęt wystawiany jest na allegro za 219zł i uważam go za naprawdę udany, a żadnej nawet jednej diody nie posiada.
Poza tym diody świecą do ok 1 metra więc można sobie na swoja własną maskę nimi po świecić :)
Najważniejsza jest dobra optyka tego nic nie zastąpi :)
Najważniejsza jest dobra optyka tego nic nie zastąpi
Do tego dobry procesor obrazu i matryca no i soft. Dopiero to jest komplet, który gwarantuje satysfakcję.
No... G1W (a lepiej G1WH) to jedna z najlepszych kamer jesli chodzi o stosunek jakosci do ceny. Ale do bycia najlepsza to jej duzo brakuje.
A 219 za nia to IMO tez troche za duzo (w porownaniu do cen na Ebay)
Lord Alien 24-01-2016, 15:20 jakie macie zdanie na temat kamerki Philips ADR810
Znalazlem ofertę kamerki G90 ouku z A7LA70 za ~100zl normalnie powinien byc w niej A3 ale sprzedawca zarzeka sie że to A7. Ambarella A7 z GPS to koszt okolo 300zl.
Moze byc podróbka?
Da rade to zweryfikować w domu po zakupie?
bartoszek 25-01-2016, 13:37 Zapytaj w jakim formacie nagrywa i z jakim rozszerzeniem.
Według opisu (G90 Ouku A7LA70 5MP FHD 1080P Car Dash Camera DVR HDR 170° 2.7” G-sensor KIt):
6 infrared LEDs
Photo Format JPG
Features Still Photo Capturing, Anti-Shock, HD, 1080P, 720P, Wide Angle,Motion Detection, G-Sensor, Video Out, Full HD
Chipset Manufacturer novatek
Video Format AVI
Compression Format H.264
Photo Resolution4000 x 3000
Video Resolution
848 x 480, 1440 x 1080, 1920 x 1080, HD1280 x 720, 320 x 240, 640 x 480
Wide Angle 170 Degree
Według mnie musi być to A3, tak jak u innych sprzedających, ale
Q:"Please check it for me and confirm that item description (titel and listing says A7LA70) is correct."
A:"Our lisitng are true, you could trust that. "
na ebay tez jest oferta sprzedazy z A7
Ale proponuje przeczytac opis: https://dashcamtalk.com/g90/
Sa tam wyjasnione roznice miedzy roznymi wersjami A7
ok, mój skrót myślowy
LA30 miałoby być, tak jak w większości G90 w cenie 100zł
i myślę że w tej także jest LA30, mimo że opis sugeruje LA70 jak w GS90C.
Jeśli dla kogoś było to niejasne to ok.
Wracając do meritum,
-czy jestem w stanie to sprawdzić w domu po zakupie?
(chyba tylko tak
A7LA30 = 1080p 30fps
A7LA70 = 1296p 30fps or 1080p 60fps)
-czy Ouku A7LA70 i do tego "Chipset Manufacturer novatek" nie sugerują że jest to jakaś podróbka?
IMO to obojetne. klon, oszustwo albo pomylka w opisie. W kazdym razie A7LA70 ma ci dac 1296p a ten ma tylko 1080p. Wiec nawet jakby tam byla 70tka, to to i tak ficzery sa jak z 30tki.
Na innych aukcjach na ebay widac ze G90 na A7LA70 maja na obiektywnie napisane SuperHD 1296p. Inna duza (imo) roznica ze te "prawdziwe" maja hotplug. Ale 30tka i tak bedzie miala lepsza jakosc niz G1WH (pod warunkiem ze to jest 30tka ze zlym opisem a nie klon ukrecony z jakiegos g...)
Dlatego pytam o namacalne konkrety, a nie wróżenie z zestawień.
Cena jest niezła nawet w porównaniu do G1WH.
Jako kupujący mam prawo zgłosić przedmiot niezgodny z opisem i odstąpić od umowy.
Do tego potrzebne są podstawy i rozkodowanie opisu a nie jego wolna interpretacja.
Czy ouku A7LA70 może być oznaczeniem nieudolnego klona Ambarella, na dodatek A7LA70?
Według podanych rozdzialek kamera juz nie klasyfikuje się jako Ambarella LA70.
Do tego ma diody IR wokół obiektywu.
W zasadzie to zauważam za dużo rozbieżności w stosunku do Ambarella G90, szkoda się potem szarpać o ten zapis LA70 skoro cała reszta wskazuje na no name.
Ambarella to nazwa procesora a nie kamery.
Nie ma mozliwosci sprawdzic co siedzi wewnatrz. Mozesz probowac kontaktowac producenta ew napisac post na dashcamtalk - tam siedza ludzie zwiazani z chinskimi producentami - jest szansa ze ci napisza iz to jakas inna podrobka.
Z drugiej strony, jesli masz takie watpliwosci to po co na sile chcesz sie w to pchac i potem ew. odstepowac od umowy kupna. Szkoda czasu i nerwow.
bartoszek 26-01-2016, 06:14 Video Format AVI
Klon.
Oryginał nagrywa z rozszerzeniem .mp4
Mimo, iz kodowanie jest H264 to będzie lipnie nagrywać.
Na ten Temat może wypowiedzieć się kolega Rob^ , który nabył kilkanaście kamer G1WH i kilka z nich nagrywało właśnie w formacie AVI.
@Bartoszek na szczęście tylko 6szt kupiłem tych podróbek/podróbek ;)
Poniżej porównanie ... niby ta sama kamerka a efekt niech każdy sam oceni ;)
Podróba kamery G1W nagrywająca do AVI kupiona na ebay u easytrade2099
4-ZqEaEkx1w
G1WH - Oryginalny firmware - test nocny
ApVA4KSs3UI
G1WH + firmware od DOD LS388W - test nocny
Nc3z2AgOaMw
Po pierwsze kazda kamera realizuje pomiar ilosci swiatla
Po drugie nawigacje tez przelaczaja kolorystyke na podstawie ilosci swiatla (o ile urzadzenie jest wyposazone w taki czujnik)
Ktos jednak jest w stanie potwierdzic przydatnosc tych diod doswietlajacych? Bo na razie wszystkie opinie z jakimi sie spotkalem sa takie ze nic nie daja a skrajnych przypadkach nawet pogarszaja obraz.
ich zasięg jest ograniczony. Raczej powiedziałbym że zasięg mniej więcej tak jak stoisz na światlach by doświetlić auto przed tobą. Tutaj masz pracę w trybie noc - https://www.youtube.com/watch?v=U3MJfbFvHWk
Xblitz Night jest chyba na chipsecie Novatek NTK96650 w podobnej cenie kupimy G60C z GPS na układzie Ambarella A7LA70 ... czyli najlepszym chipie jaki teraz jest stosowany w tego typu kamerach.
W gratisie dostajemy możliwość nagrywania 1920/1080 w trybie 60 klatek/s oraz rozdzielczość Cinema TV - 2560x1080 ;)
Ptr_Mati 30-01-2016, 18:18 Koledzy co myślicie o rejestratorze MIO Mivue 638 Touch? jest sens wydawać ok 700 zł?
Ja uważam, że MIO nie warto kupować, bo cena jest wysoce nieadekwatna do oferowanych możliwości... Ale jak ktoś nie ma ochoty porównywać i szukać lepszych i tańszych kamer, bądź kupować na ebay czy u chińczyka - to MIO będzie dobrym wyborem :)
Czy jest sens wydawać kasę na kamerę? Tak. Czy wydać na nią 700zł? To zależy tylko od Ciebie... W tym przypadku co człowiek to opinia :)
schraczek 01-02-2016, 09:58 Matko !
Czytam, czytam i mętlik w głowie :razz:
Gdzie bezpiecznie i tanio kupić B40/A118. Waham się też nad CDV300. Warto dopłacić ?
na ebayu
czy warto musisz sam zdecydowac na podstawie roznic w jakosci i cenie.
schraczek 01-02-2016, 11:56 na ebayu
czy warto musisz sam zdecydowac na podstawie roznic w jakosci i cenie.
Wiem, wiem.
czy ta cvd300 bez literki na końcu warta uwagi ??
na dashcamtalk sa opisane roznice. sa wersje fullhd i z wieksza rozdz. sa wersje z bateria i z capacitorem. Sa wersje z GPS i bez. Sam musisz wybrac.
schraczek 01-02-2016, 12:56 Dzięki !!
Matko !
Czytam, czytam i mętlik w głowie :razz:
No to Ci namieszam jeszcze bardziej ... ;)
Pojawiłą się ostatnio nowa kamerkę GitUp Git2 2K z WiFi i stabilizacją obrazu ?
Już miałem zamówić SJ5000+ ale chyba poczekam na Git2 ;)
Oczywiście kamerka ma funkcję rejestratora samochodowego ...
http://www.gearbest.com/action-cameras/pp_254191.html?vip=92799
http://www.banggood.com/GitUp-Git2-2K-WiFi-Action-1440P-1_5-inches-LCD-Novatek-96660-Chipset-IMX206-16_0MP-Image-Sensor-p-1007770.html
http://www.ebay.com/sch/i.html?_from=R40&_sacat=0&LH_FS=1&_nkw=GitUp+Git2&_sop=12
schraczek 01-02-2016, 14:07 No to Ci namieszam jeszcze bardziej ...
No toś pomógł ;)
...ale na co czekasz skoro jest na e-bay ?
PS. Ja celuję jednak w nieco niższą cenowo.
Szybkie spogladniecie na dashcamtalk. Git2 nie ma korekcji efektu ryby co przy 170* jest wiecej nie potrzebne. Poza tym jest to action camera. Nie wierze ze bedzie spelniala funkcje auto kamery. Ma przycisk bokowania fragmentu filmu przez nadpisaniem?
Choc ja moze jestem zbyt wybredny. Dzis mam swoje wyobrazenie idealnej kamery samochodowej, ale takiej jeszcze nie stworzono (chyba)
MaXyM i chyba takich wybrednych klientów jak ty producenci niecierpią :569:
Weź tu takiemu dogodź. g:P
Z drugiej jednak strony, z mojej jako poszukiwacza dobrego sprzętu, ludzie tego pokroju są o niebo lepszymi doradcami, aniżeli wszystkie reklamy i foldery razem wzięte.
Osobiście zbieram się z myślami do kupna jednej z faworyzowanych przez Ciebie B40/A118 lub CDV300.
disaster3 01-02-2016, 16:16 A miał ktoś do czynienia z taką kamerką http://www.wideorejestratory24.pl/pl/p/Kamera-CVR-A7810-G-GPS-karta-32GB/432 ?
Byłbym wdzięczny za info czy warto w nią zainwestwać
Nie miał ale to ciekawa propozycja. Jak kto się boi tanio u chińczyka to to będzie prawie idealny wybór :)
Rob ma inne potrzeby... On potrzebuje kamery, która po wyłowieniu z kałuży (jak utonie razem z miśkiem) będzie działała dalej :D
Rob ma inne potrzeby... On potrzebuje kamery, która po wyłowieniu z kałuży (jak utonie razem z miśkiem) będzie działała dalej :D
Eeee nie przesadzaj ;) ... ale ostatnio zamontowałem swoją SJ4000 do Miśka i nagrywa zdecydowanie lepiej od G1WH ... zwłaszcza w nocy.
Główną zaletą jest to że mamy porządną jakość nagrań ... bez kompromisów wynikających z taniości i to że jadąc na piknik, ferie czy wakacje z rodziną wyciągamy kamerkę z auta i idziemy na plażę ;)
Ta wersja jest dla ludzi którzy nie mają kamerki w aucie a filmowanie "wyjazdów rodzinnych " jest parę razy w roku.
Co do blokowania nagrań to ja poszedłem w stronę kart 64GB ... możliwa ilość nagrań jest na tyle duża że nie trzeba się zgrywać danych co parę godzin aby nie nadpisało nagrania ;)
Jak wyjezdzasz gdzies na tydzien robiac ponad 1000+km a po drodze chcesz zachowac pare akcji to ci braknie i 64GB. A nie zawsze jest mozliwosci bedac "w gosciach" zgrywac widea na yt. Ale rozumiem ze na okazjonalne wyjazdy starczy
Bardziej chodziło mi o to że 64GB wystarczy aby zgrać materiał wieczorem ... dzisiaj lub jutro ...
W sumie zwykle mamy świadomość tego że coś pasowało by zgrać ;)
Git2 zamówiony ... mają być dostępne po 15 lutego ... obaczym co to takie jest :D
@MaXyM (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=39348) i chyba takich wybrednych klientów jak ty producenci niecierpią :569:
Weź tu takiemu dogodź. g:P
No niestety trzeba chodzic na kompromisy. Z drugiej strony co producentom przeszkadza w wyprodukowaniu idealnego urzadzenia? Zawsze maja jakies niedorowki mniejsze lub wieksze.
Probowalem w glowie ustalic co by miala miec idealna kamera do auta:
formfactor - na wzor CDV300, male urzadzenie, kompaktowe, tworzace calosc z szyba przednia, dobrze przemyslane doprowadzenie zasilania (cos jak w B40)
wygodna obsluga (latwo dostepne przyciski podczas jazdy, przynajmniej przycisk lockowania nagrania). Mozliwosc latwego rzegladania ostatnich nagran
jasny obiektyw, czula matryca (dobra jakosc w nocy), filtr polaryzacyjny
duzy kat, z kompensacja efektu rybiego oka
video w min FullHD 60fps
hotplug - zasilanie w stopce. latwe odlaczanie od stopki
GPS z mozliwoscia wylaczenia wypalania danych telemetrycznych (predkosc) na film. Ale z danymi zapisywanymi do osobnego pliku
mile widziane gadzety w stylu asystenta pasa ruchu czy rozpoznawania znakow drogowych
Obsluga kart 64GB i wiekszych (lub wiecej)
Wifi - latwy i szybki transfer z kamery do innych urzadzen. Moze od razu transfer na YT? Zeby sumarycznie bylo to wygodniejsze niz wyciaganie karty pamieci i wgrywanie w domu.
rozbudowywalne - mozliwosc podlaczenia dodatkowych kamer (np. tyl) obslugiwane z tego samego urzadzenia.
Pewnie o czyms tam zapomnialem. Istnieja kamery posaidajace wiele z wyzej wymienionych wlasnosci. Ale zadna ktora by oferowala wszystko na raz. I nie musi byc tania jak G1WH - choc ta jest dowodem na to, ze mozna miec dobra jakosc za baaardzo niska cene.
schraczek 02-02-2016, 14:27 Osobiście zbieram się z myślami do kupna jednej z faworyzowanych przez Ciebie B40/A118 lub CDV300.
Mam tak samo ! Daj znać jak będziesz sie decydował... albo mam za mało czasu, albo sie starzeję bo coś nie ogarniam tych ebay-ów...
Do rozważenia jeszcze nowość od Xiaomi kamerka samochodowa Xiaomi Yi.
Strona domowa:
http://www.xiaoyi.com/yicarcam/yicarcam.html
Pre-order:
http://www.banggood.com/Xiaomi-Original-2_7-Inch-165-Degree-1296P-Car-Recorder-Support-ADAS-p-1016478.html
Wideo:
noc
https://youtu.be/ABts2uAT8mo
https://youtu.be/ss5UePEcdKk
dzień
https://youtu.be/e8jBfMOQrBU
Unboxing po rosyjsku:
https://youtu.be/FpfRxDS7mLo
Czy tylko mi się wydaje że te wszystkie filmy z Xiaomi są nieostre ?
mi się wydaje, że są ok...
Szyba jest brudna niesamowicie.
Sportowa kamerka Xiaomi jest chwalona, więc i ta powinna być OK. Zdaje się, że nie ma GPS. Posiada WiFi. Ma też niewielkie rozmiary.
Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka
mi się wydaje, że są ok...
HAH już wiem ! ;)
http://dashcamtalk.com/xiaomi-yi/#Out_of_Focus
Wt1yjV_tmyc
;)
Czy oni wszystkie sprzedają spieprzone czy po prostu Żółtki skośnymi oczami inaczej to widza ;)
ps. Ale to że nie ma GPS ... teraz nawet lodówki mają.
Ten filmik o ostrości dotyczy kamerki sportowej, trudno powiedzieć, czy ta samochodowa ma taką samą przypadłość.
Na dodatek pierwszych serii ... później to poprawili w produkcji ;)
kura2000 06-02-2016, 21:28 Niestety Xiaomi jest do bani do samochodu - rozważałem ją długi czas, ale ostatecznie to , że brakuje jej funkcji auto włączania i wyłączania przy zapłonie zdyskwalifikowało ją.
Zdecydowałem się na rejestrator Whistler D13VR - przekonało mnie kilka funkcji:
- tryb nocny
- auto włączanie i wyłączanie - teraz mam podpięte pod zapłon więc zapominam, że ona istnieje :) Sama się włącza kiedy odpalam, sama wyłącza kiedy gaszę. Ekran wygasza się po kilku sekundach więc nie rozprasza.
- Kąt widzenia 170 stopni - długo szukałem i nie znalazłem niczego porównywalnego. Mam widok w S-maxie praktycznie od słupka do słupka
Samą kamerką kupiłem w tym sklepie
https://automotohit.pl/Wideorejestrator-kamera-samochodowa-Whistler-D13VR
Dorzucili gratis trójnik, który zresztą też zamontowałem w aucie :)
http://i66.tinypic.com/2jcaffc.png
Kabel puściłem górą w podsufutce, prawym słupkiem do schowka. W schowku mam wspomniany trójnik podłączony do zapłonu.
http://i64.tinypic.com/300xuoh.jpg
Pojawiłą się ostatnio nowa kamerkę GitUp Git2 2K z WiFi i stabilizacją obrazu ?
Oraz SJ4000+ Gyro ... cena sugerowana 139$ i SJ5000X z gyro cena sugerowana 149$
Stabilizacja robi robotę ;)
Czy ktoś używa i może coś powiedzieć na temat rejestratorów Blackvue, np. Blackvue DR600GW-HD?
Tu opis starszej wersji:
http://www.moto-opinie.com/test-wideorejestrator-blackvue/
Jest już wersja 650 i 750 z podwójną kamerą na przód i tył:
http://www.blackvue.eu/
jesli Tobie to nie przeszkadza to w porządku , ja bym z tym nie wyrobił
jestem ciekaw porównaia nagrania z xblitz night po zmierzchu z G1WH także po zmierzchu
jak na moje oko patrząc po samplach to xblitz wypada tak samo, może minimalnie lepiej.
Bump: Panowie, a co sądzicie o poniższym sprzęcie?
http://allegro.pl/kamera-wideorejestrator-xblitz-dual-2-kamery-16gb-i5625065602.html
Miał już ktoś z was przyjemność z tym ustrojstwem? Szczególnie interesuje mnie jakość nagrań oraz jak się sprawuje ta dodatkowa kamerka cofania.
miałem tę kamerkę na testach u siebie. Powiem tak - z tyłu mimo że mała rozdzielczość to na prawdę byłem zaskoczony jakością. Co do przedniej - jest ok. W tych pieniądzach cena / jakość na dobrym poziomie. Obudowa mogła by być mniej plastikowa, ale to kwestia wykonania. Jeśli wszystko się fajnie poustawiało w opcjach dawało ładny obrazek (testowałem w listopadzie gdzie już światła było jak na lekarstwo).
testowałem w listopadzie gdzie już światła było jak na lekarstwo
A możesz podrzucić nagrane filmiki? Jestem ciekawy jak wyszły.
Witam zakupiłem kamerkę TLC CDV300F oraz kabel do podłączenia kamery pod + po zapłonie. Wyczytałem, że najlepiej podpiąć pod lusterko fotochromatyczne. Mam pytanie, którędy idą kable do lusterka czy słupkiem czy gdzieś indziej. Chyba, że macie inny pomysł na zasilenie rejestratora po zapłonie.
którędy idą kable do lusterka czy słupkiem czy gdzieś indziej.
Idą słupkiem A po stronie pasożyta, potem o ile dobrze pamiętam przyklejona jest do podsufitki, gdzieś z przodu i z podsufitki schodzi do lusterka pod osłoną.
Ale skoro kamerkę masz gdzieś w okolicy lusterka zapewne, to dlaczego nie zdejmiesz osłony lusterka, tam znajdziesz wtyczkę do lusterka.
Idą słupkiem A po stronie pasożyta, potem o ile dobrze pamiętam przyklejona jest do podsufitki, gdzieś z przodu i z podsufitki schodzi do lusterka pod osłoną.
Ale skoro kamerkę masz gdzieś w okolicy lusterka zapewne, to dlaczego nie zdejmiesz osłony lusterka, tam znajdziesz wtyczkę do lusterka.
Kabel mam taki
http://www.ebay.com/itm/Hardwire-car-charger-power-Kit-for-Dash-Cam-Camera-Recorder-CDV300-Ambarella-/191527554901?hash=item2c97ee8f55:g:73kAAOSwUdlWcIJ b
więc bardzo długi i nie wiem czy łatwiej nie będzie wpiąć się gdzieś w okolicy słupka niż przy samym lusterku.
TLC CDV300F kolego jak cenka tego ?
Bump: jak możesz podaj linka do tego bo nie moge znależć :) z góry dzieki
kolego jak cenka tego ?
Bump: jak możesz podaj linka do tego bo nie moge znależć :) z góry dzieki
Kupowałem na ebay koszt z wysyłką ok 500 zł + 60 zł za kabel zasilający 12V
http://www.ebay.pl/itm/262152236842?_trksid=p2060353.m1438.l2649&ssPageName=STRK%3AMEBIDX%3AIT
czas oczekiwania ok 3 tyg po wpłacie.
bardzo długi i nie wiem czy łatwiej nie będzie wpiąć się gdzieś w okolicy słupka niż przy samym lusterku.
Przy lusterku musisz ściągnąć w sumie tylko osłonę lusterka, dolutować się do kabla i tyle.
Masę najlepiej wziąć pewną - spod lampki oświetlenia wnętrza - jest tam śruba na klucz 10-kę, pod nią najlepiej wsuwkę na śrubę fi6 niż oczko - nie trzeba będzie całej wykręcać.
Jak chcesz ciągnąć z dołu to będziesz musiał zdjąć osłonę słupka. Mi dopiero za trzecim podejściem udało się nie złamać tam spinki, także niepotrzebna robota.
A czy ktoś widział takie rejestratory gdzie kamera jest oddzielona od modułu zasilania, karty, akku?
With mobilephone sent.
A czy ktoś widział takie rejestratory gdzie kamera jest oddzielona od modułu zasilania, karty, akku?
Na przykład coś takiego:
https://dashcamtalk.com/koonlung-k1s/
W mobius podobno też dało się to zrobić, ale to już grzebanina.
A czy ktoś widział takie rejestratory gdzie kamera jest oddzielona od modułu zasilania, karty, akku? jak ostatnio zapytałem kolesia w sklepie elektronicznym o coś takiego to polecił mi za 1k i z tego wszystkiego nawet nazwy zapomniałem poprostu cena spowodowała amnezje :) i już całkowicie zapomniałem o co pytałem no ale pomimo wszystko taki bajer fajny :) .mała kam schowana obok lusterka a reszta w schowku np.
Czukundur 21-02-2016, 19:55 Witam.
Mam mały problem i może któryś z kolegów by mi doradził co i jak :) Kolega poprosił mnie o podpięcie kamerki do lampki w podsufitce. Wszystko ładnie pięknie działa po za jednym mankamentem, a mianowicie gdy działa oświetlenie wewnętrzne to automatycznie odcinane jest zasilanie od kamerki. Zasilanie wraz z masą podpiąłem pod gniazdo nr 1 czerwona strzałka na zdjęciu ( zdjęcie w załączniku zapożyczone od kolegi z tego tematu :)) Macie koledzy jakieś pomysły o co może chodzić?
Zasilanie wraz z masą podpiąłem pod gniazdo nr 1 czerwona strzałka na zdjęciu
To żeś kolego ciała dał - co zresztą sam zauważyłeś - nie działa do końca dobrze.
Na 100% "+" i masa powinny iść z dwóch różnych wtyczek. "+" o ile dobrze pamiętam z pojedynczej (zielona 2), "-" z podwójnej, a jeszcze lepiej ze śrubki przykręconej do karoserii nad lampką. W ten sposób eliminujesz pętlę masy i powinno być zdecydowanie mniej zakłóceń na zasilaniu zasilacza kamerki.
Sprawdź - gwarantuję, że będzie lepiej działać.
Czukundur 23-02-2016, 14:38 Kolego Wrzoch dzięki wielkie. Miałeś racje,zrobiłem jak napisałeś i zabanglało :)
Używa ktoś Xblitz Extreme? Bardziej to kamera sportowa niż samochodowa, ale ma też tą funkcję. To jest chyba jakiś klon Sj6000 itp. Wcześniej miałem G1WH, ale odjechała z Mondeo, teraz muszę do focusa kupić jakąś nową, a że w tym roku trochę zwiedzania mi się szykuje to z chęcią bym zakupił coś co może pełnić dwie funkcje.
Dzięki za odpowiedzi. Czyli coś już się pojawiło na rynku...
With mobilephone sent.
Witam dzisiaj chciałem podłączyć kamerkę cdv300F po + po zapłonie. Wcześniej wyczytałem ,że najlepiej jest podpiąć pod lusterko wsteczne tam miał być + po zapłonie,
Ale jak się okazało + jest stały i + jest jak włączy się wsteczny.
Czy ktoś ma pomysł skąd wziąć + po zapłonie?
Weź + z lampki. On nie jest stały. Pojawia się po otwarciu centralnego i znika 30min po zamknięciu auta (prawde powiedziawszy to wydaje mi się, że ten przy lusterku działa tak samo).
A czy plus po kluczyku z zasilania radia bedzie dobry? czy lepiej szukać czegoś innego?
Mam dylemat, B40 czy GS90C. 40zł mniej+mniej oczywisty wygląd+ mniej refleksów czy jednak lepsza jakość.
Skłaniam się do GS90C.
Używa ktoś Xblitz Extreme? Bardziej to kamera sportowa niż samochodowa, ale ma też tą funkcję. To jest chyba jakiś klon Sj6000 itp. Wcześniej miałem G1WH, ale odjechała z Mondeo, teraz muszę do focusa kupić jakąś nową, a że w tym roku trochę zwiedzania mi się szykuje to z chęcią bym zakupił coś co może pełnić dwie funkcje.
jest tam tryb samochodowy. Jakość podobna, jak nie ta sama co SJ. Teraz chyba extreme można dostać w dobrej cenie więc myślę że to dobry wybór. Akcesoriów jest od groma a jeszcze samą kamerę można użyć w innych zastosowaniach. Sam się nad tym zastanawiałem.
siwy05 SJ4000 sprawdza się doskonale jako kamera samochodowa.
G-JOojgfMlY
no to nie ma co kombinować, trzeba kupować i montować, jakoś tak dziwnie się czuję jeżdżąc bez kamery... pewnie dlatego, że już dwa razy mi uratowała tyłek.
Dziś z Amazon.de dotarła do mnie przesyłka:
http://i68.tinypic.com/21nfxnd.jpg
Montaż wkrótce.
dotarła do mnie przesyłka: podrzuć kolego link
Dziś z Amazon.de dotarła do mnie przesyłka:
...
Montaż wkrótce.
Czekamy na nocne nagranie ;)
Link:
http://www.amazon.de/Blackvue-DR650GW-1CH-Autokamera-Dashcam-Dash-Cam/dp/B00ZPLG0QM/
Jest tam też sporo opinii.
W zestawie jest oryginalnie karta Blackvue microSD 64Gb + czytnik.
Zamawiałem w poniedziałek, dziś rano przyniósł ją kurier UPS.
Jeśli ktoś używa Blackvue, to przetłumaczyłem sobie apkę na Android i Windows na polski.
Dla mnie najważniejsza była "dyskretność" urządzenia.
Nocą zbyt często nie jeżdżę. ;)
Zapewne będzie porównywalnie z innymi kamerami z taką optyką/sensorem.
Tu opis PL (wersja 2CH):
http://sklephadron.pl/rejestratory-jazdy/3289-kamera-samochodowa-blackvue-dr650gw-2ch-z-gps-i-wi-fi.html
Obsługa jest banalnie prosta. Bawiłem się nią już w domu.
Jest na 12V, więc chyba podepnę się pod lusterko. Nie wiem tylko, czy w nowym aucie można to zrobić poza ASO bez naruszenia gwarancji :)
Czekamy na nocne nagranie ;)
Wrzuciłem dwa filmiki:
1.
https://youtu.be/gMQhmlQ31-k
2.
https://youtu.be/XbKHCIMYWe4
Na razie zamontowałem ją tak:
http://i65.tinypic.com/10z6004.jpg
Myślałem, by ją przykleić na tym zaciemnionym polu, ale wtedy część obrazu zabiera ta plastikowa osłona czujników, która umieszczona jest na szybie za lusterkiem.
Docelowo przewód będę chciał podpiąć pod lusterko (do zrobienia w ASO).
hmmm dziwne te nagrania ... niby są OK! ale tak jakby za bardzo wyostrzone ... efekt kompresji JPG też wyraźnie widoczny.
Ja osobiście nie ufam firmom które nie są w stanie napisać na jakim układzie zrobiona jest kamerka.
A cena powala na kolana ... moim zdaniem nic jej nie uzasadnia ;)
Zgadzam się z tym, że cena jest przesadzona. Tak samo jest z cenami wielu smartfonów.
Na razie nie zmieniałem żadnych parametrów obrazu, ustawienia są domyślne. Wiadomo, że YouTube również wpływa na jakość wideo.
Cena mocno przesadzona, równie dobra i chyba jeszcze bardziej dyskretna jest taka kamera https://dashcamtalk.com/mini-0805/ - zamierzam ją zamówić więc zdam relacje
Już w temacie pisaliśmy o 0806 - to jednak inna liga (w teorii przynajmniej)
Przyjechala dzis gs90c co ciekawe ma firmware gs98c.
W tygodniu zobacze jak wyglada porównanie z G1W.
motorek4612 20-03-2016, 22:05 Ja 2 tygodnie temu kupilem ten model:
NAVROAD Mycam HD PRO
I jestem zadowolony , jest naprawde super.
schraczek 21-03-2016, 07:43 NAVROAD Mycam HD PRO
Najważniejsze, że Tobie odpowiada. Moim zdaniem nie warta swojej ceny.
NAVROAD Mycam HD PRO
I jestem zadowolony , jest naprawde super.
Patrząc na drzewa na filmie na ich stronie (http://navroad.com/product/mycam-hd-pro/) uważam że to jakaś porażka ;)
Jakość nagrania nocnego (plik (http://navroad.com/Filmy/myCAM_HD_PRO_1080p_30fps_night.mov) do pobrania z ich www) też bardzo odstaje od kamer z tej grupy cenowej.
Wychodzi na to że największą zaletą tej kamerki jest jej wielkość ;)
motorek4612 21-03-2016, 17:29 Chłopaki spokojnie jak tylko znajdę wolna chwile to wrzucę nagrania z tej kamerki.
PSYCHOLX 21-03-2016, 18:42 A zauważyłem ze nikt na forum nie poleca kamer Mio MiVue
Z tego co widziałem dobra jakość nagrań, jasność obiektywu (np.538 deluxe czy 568 ) to F1,8 Tryb HDR.
PabloWPR 21-03-2016, 19:00 Ja mam MIO MiVue 358. Jakosc nagrań OK, ale... kamerka dziala ladnie ponad rok i jakos czas temu sie zepsula - podczas nagrywania (teoretycznie) mryga obraz, nic sie nie nagrywa i nie dzialaja przyciski. Oddalem do gwarancji (zakup w X-KOM). Wrocila z opisem: usterki nie stwierdzono. Odebralem i poszedlem wsciekly do auta. Wsadzilem karte, wlaczam i .... k... to samo. Nagralem telefonem co sie dzieje. Wracam do salonu. Pokazuje co i jak. Znow do gwarancji z zaznaczeniem aby sprawdzili w trakcie nagrywania (serwis zew. producenta) ew. ze mna sie skontaktowali to im wrzuce link do filmiku. Po niecalych 2 tyg sprzet wrocil i znow: nie wykryto usterki, prosze wyslac z karta pamieci. Rece mi opadly. Dzis nie odebralem i zglosilem z rekojmi.... sam sprzedawca tak zasugerowal. 3. Zgloszenie.
Podsumowując MIO spoko, dopoki cos nie padnie bo serwis lipa.
wyImprezowano z S5
Mio w Polsce mocno się reklamuje i kreuje na lepsze niż jest, a jest przeciętne co nie jest wadą gdyby nie cena, a ta jest nazbyt wygórowana jak na tak przeciętną jakość (nagrań, bo wykonanie jest całkiem całkiem)...
Właśnie uwaliłem swoją G90A ;)
Wgrałem jakś krzywy firmware i kamerka jest OFF ... świeci tylko power po podaniu zasialnia.
Komputer po USB jej nie widzi :(
Jakieś pomysły ? ;)
Otworzyć, odpisać zasilanie i spróbować ponownie wgrać właściwy firmware.
Swoją drogą czy u Ciebie spasowanie połówek obudowy przy slocie karty jest poprawne?
U mnie jest szpara i właśnie walczę z dostawcą w tej sprawie.
Wkurza mnie w nocy ze led blyska w moją stronę przez tą szparę.
motorek4612 23-03-2016, 20:25 jak tylko znajdę wolna chwile to wrzucę nagrania z tej kamerki.
No więc wrzucam.
www.youtube.com/watch?v=HvcHGoYHpkw&feature=youtu.be
www.youtube.com/watch?v=3gaaHGns258&feature=youtu.be
www.youtube.com/watch?v=gOP869y1h70&feature=youtu.be
krzyspvfr 24-03-2016, 13:44 Przyjechala dzis gs90c co ciekawe ma firmware gs98c.
W tygodniu zobacze jak wyglada porównanie z G1W.
I jak tam kamerka?
Może jakieś filmiki wrzucisz?
No więc wrzucam.
No, no... jakość ponadprzeciętna muszę przyznać... chyba rozważę wymianę kamerki :)
Właśnie uwaliłem swoją G90A ;)
Wgrałem jakś krzywy firmware i kamerka jest OFF ... świeci tylko power po podaniu zasialnia.
Komputer po USB jej nie widzi :(
Jakieś pomysły ? ;)
Może tu coś http://4pda.ru/forum/lofiversion/index.php?t685797.html
Bump: No więc wrzucam.
www.youtube.com/watch?v=3gaaHGns258&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=3gaaHGns258&feature=youtu.be)
No tak przejeżdżał niedaleko mnie i cisza.
No więc wrzucam.
www.youtube.com/watch?v=HvcHGoYHpkw&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=HvcHGoYHpkw&feature=youtu.be)
www.youtube.com/watch?v=3gaaHGns258&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=3gaaHGns258&feature=youtu.be)
www.youtube.com/watch?v=gOP869y1h70&feature=youtu.be (http://www.youtube.com/watch?v=gOP869y1h70&feature=youtu.be)
Się przyglądam i wydaje mi się, że poza prześwietlaniem tablic w nocy to 0806 wcale nei ustępuje a różnica w cenie ogromna.
motorek4612 24-03-2016, 22:44 to 0806
a które to jest?
Znalazlem . Rożnica w cenie tez jest , 510 a 350:)
1280x720 60P jakość dobra (wybór pośredni z trzech)
Film bez przeróbek.
https://www.dropbox.com/s/nsg5rjqmqwmhjwc/2016-03-25-12-46-54.MP4?dl=0
https://www.dropbox.com/s/kd08xgwkl5f6rp2/note.mp4?dl=0
Ten sam moment z telefonu, pierwotnie 5minut miało 160MB ale wyciąłem fragment 1.4 i urosło do 360MB.
Tak porównuję teraz obraz i drobox chyba coś miesza w filmie.
Jakość na dysku jest lepsza niż w linku.
Obraz z G1WH jest bardzo niebieski i jakościowo porównywalny do tego z telefonu.
Kolory najlepiej odwzorowal telefon.
GS90C przesadza z nasyceniem.
G1WH porażka.
Mały test z filtrem CLR (polaryzacyjny):
https://youtu.be/M9NDxgR7BAw
Test z białą kartką.
Początek filtr założony, za chwilę go ściągam a później ponownie zakładam.
Spektakularnych efektów nie ma, wszystko zależy od warunków oświetlenia, jednak trochę odbić niweluje.
zrób ten test jeszcze raz, tylko następnym razem obracaj w koło filterm cpl, w pewnym momencie zauważysz, że wyeliminujesz większość odbić...
Dokładnie, nie tylko założenie filtra ale dobranie kąta polaryzatora do odbicia w szybie.
gunter2079 05-04-2016, 08:39 A czy NavRoad myCAM HD (bez pro) jest dużo gorsza bo cena 200 zł taniej, a parametry podobne.
Nie znalazłem info na forum o niej.
zrób ten test jeszcze raz, tylko następnym razem obracaj w koło filterm cpl, w pewnym momencie zauważysz, że wyeliminujesz większość odbić...
No tak, gdyby on jeszcze był obrotowy:
http://www.edr-auto.fr/shop/507-thickbox_leospor/blackvue-polarizer-filter-clip.jpg
http://www.edr-auto.fr/shop/blackvue-dr650-gw-2ch/80-blackvue-polarizer-filter-clip.html
Jest nasuwany i nie wiem jak mógłbym go obrócić.
Jest nasuwany i nie wiem jak mógłbym go obrócić.
A samą szybką nie da się obracać ?
Wydaje mi się, że nie. Próbowałem, ale niezbyt mocno.
Jutro podejdę do auta i sprawdzę jeszcze raz.
No to lipa. Zobacz jaki będzie efekt gdy przyłożysz go do kamerki bez montowania. Przy obracaniu zobaczysz jak zmieniają się refleksy.
schraczek 07-04-2016, 11:41 keiw - wrzuć zdjęcie zamontowanej kamerki. Z góry dzięki.
schraczek
A to, które tu wcześniej wrzucałem może być?
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2551081&postcount=658
Zobacz jeszcze na fotki zamieszczone w tym wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=241928
Jest tam link do fotek na mój dysk Google, np.:
http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/SAM_5428_zpsaekefplj.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/SAM_5428_zpsaekefplj.jpg.html)
http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/SAM_5449_zpsobfzahdz.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/SAM_5449_zpsobfzahdz.jpg.html)
Na razie zasilanie wpinam do zapalniczki. Nie przeszkadza mi to za bardzo.
Wpięcie do zasilania pod lusterko musiałbym robić w ASO - gwarancja.
Do gniazda zapalniczki nie jest daleko:
http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/image-20160304_161600_zps3o8afbnm.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/image-20160304_161600_zps3o8afbnm.jpg.html)
Na pewno estetyczniej byłoby schować przewód ;)
Myślę że nie musiałbyś w ogóle zaglądać do ASO.
Mam gotowe rozwiązanie plug&play.
https://www.dropbox.com/s/b71v08v93668jo9/2016-04-07%2017.07.07.png?dl=0]
Tak teraz spojrzałem na zdjęcia wnętrza cmaxa i chyba masz już inne lampki.
Ja nie potrzebuję żadnych przetwornic, bo kamerka jest na 12V :-)
Jakiś czas temu dotarła do mnie Xiaomi car dvr. Dla tych co nie znają tego rejestratora:
- 1296P - 30 klatek/s
- 1090P - 60 klatek/s
- obiektyw F=1.8 165st
- procesor YI A12 dual core
- WiFi n
- kodek H.264
- karty do 64GB
- G-sesnor
- wyświetlacz 2.7"
- tylko język chinski
Wcześniej miałem 0806mini ale zdecydowałem się na zmianę gdyż chcę kam, którą i na moto zamontuję. Co po pierwszej chwili eksploatacji - obiektyw jest dalej od szyby, przez co niestety bardzo jej jakość (a moja jest wyeksploatowana trochę) ma wpływ na nagranie. Sama kamerka jest zdecydowanie mniej dyskretna, jednak tym razem zdecydowałem się na mobilność.
Sam obraz - ja jestem zadowolony. Brak trochę CPLa ale to jakoś nadrobię.
Tu na szybko wklejam 3 filmiki w różnych warunkach oświetleniowych. Mam nadzieję, że widać gdzie moja szyba dodaje swoje:
https://youtu.be/oqSdzi9mG4k
https://youtu.be/-dl17GOUey0
https://youtu.be/QeLFBWk_tQQ
Moim zdaniem stosunek cena/jakość rewelacja. Można ją trafić w przedziale 50-70 dolarów.
Ja tam szyby nie widzę, chyba że deszcz pada.
Fajny kąt widzenia.
A jak tam z twoim chińskim - da radę obsłużyć kamerę czy są jakieś łatki językowe?
With mobilephone sent.
Nie chodzi o to, ze widać szybę ale o to które zniekształcenia są nią spowodowane. Szczególnie wieczorem.
Menu jest obrazkowe wiec obsługa jest banalna. Tak po prawdzie jedyny ewentualny problem to apka. Ta nie jest intuicyjna już tak bardzo,ale daje się radę ��
Tu jest recka i opis co i jak:
http://www.techmoan.com/blog/2016/2/17/xiaomi-yi-xiaoyi-dash-cam-review.html
Za taką cenę jak podałeś to jakością bije na głowę większość kamerek z rodzimego rynku :)
W tej chwili najtaniej widziałem ją za 61$. Swoją kupiłem za 68$ i jeszcze wówczas była to dobra oferta. Raz na jakimś Xiaomi day była za 52$.
Kamerka ma jasny obiektyw - zdziwiłem się pierwszego wieczora gdy jeszcze przez zapaleniem świateł widziałem jak wygląda obraz na wyświetlaczu - jednocześnie mniej prześwietla tablice w nocy niż 0806.
PSYCHOLX 17-04-2016, 18:13 A może ktoś by polecił coś w Dualu na przód i tył jedna kamerkę
Wysłane z mojego GT-I9505 przy użyciu Tapatalka
kura2000 19-04-2016, 22:11 Czy ta Xiaomi startuje z zapłonem i gaśnie po odcięciu zasilania?
W zestawie masz wtyk do zapalniczki i długi przewód. Więc domyśnie startuje i wyłącza się razem z nim. Ja mam podpięte przez adapter do zasilania lampki. Czyli u mnie startuje z otwarciem centralnego i wyłącza się 30min po zamknięciu auta.
Za niedlugo pojawi sie nastepca B40/A118, mianowicie Viofo A119 (trwaja prace nad firmarem, sa juz testowane pierwsze egzemplarze).
W stosunku do B40:
- 60fps w 1080p
- lepsza jakosc obrazu
- konektor w stopce
- FOV 160*
http://www.viofo.com/home/30-a119-1080p-60fps-dash-cam.html
Niestety oparty na chipie NT96660. Wolalbym A7
schraczek 20-04-2016, 07:28 Czy A118 też ma przesłonę 1.8 ?? Bo nie pamietam.
PSYCHOLX 15-05-2016, 12:36 czy ktos miał doczynienia z kamerkami
- G5WA DUAL
- Mio MiVue 698 DUAL
czy ktos miał doczynienia z kamerkami
- G5WA DUAL
- Mio MiVue 698 DUAL
Cześć,
Kupiłem G5WA DUAL parę dni temu i testuje przed montażem w moim C-MAXie
Jest to mój pierwszy rejestrator w ogóle i tyle co mogę powiedzieć to chyba tyczy się wszystkich rejestratorów.
Obraz sie nagrywa dobrze, ale wg mnie kompresja czasami jest za wysoka.
Nr Rejestracyjne widać tylko jak samochód jest bardzo blisko, np jadąc na trzypasmówce na skrajnym prawym to auta jadące na skrajnym lewym już mają tablice nieczytelne. Ale widać nry samochodów zaparkowanych prostopadle do kierunku jazdy (jak się przejeżdza obok) co jest moim zdaniem dobre.
Karta pamięci 32GB zapełnia się bardzo szybko ;) Jakość obrazu nie powala, ale to rejestrator w końcu - wg mnie jest ponad wystarczającą.
Fajne testy są na necie wideorejestratory24 jakoś tak, zreszta tam kupiłem
Kąt widzenia jest praktycznie zbliżony do "ludzkiego" więc tu OK moim zdaniem.
W nocy nie jeździłem jeszcze więc nie wiem, ale przykładowy filmik jest w necie.
Uchwyty i zaczepy do obu kamer są słabe.. Ma sie wrażenie że to tani chiński plastik. do przedniej jescze ujdzie, ale do tylnej jest słabo.. komuś zabrakło twórczego myślenia przy tym. Z tyłu nie ma ssawki tylko taśma dwustronna.
Słabe jest też połączenie obu kamer - 6m kabla z końcówkami mini-usb, kabel dość łatwo uszkodzić (zdążyłem już "wyjąć" złącze z obudowy przy wyciąganiu wtyczki) kabel jest dość gruby i nigdzie takiego nie dostaniesz jakby się zepsuł.
Fajnie że obie kamery są bardzo lekkie, nie ma obaw że oderwą się podczas jakiegoś gwałtownego hamowania czy kolizji.
Menu jest ubogie, nie ma co omawiać, podgląd na żywo jest z obu kamer na raz lub przód/tył, ekran sie wygasza po czasie ustawianym w opcjach.
W ogóle zastanawiam się czy montować te kamere z tyłu na szybie. Bardziej mi odpowiada montaż przy lusterku wstecznym tak żeby widok był na kierowcę, pasażerów, tylną szybę i boczne.
Jakby miał drugi raz brać to chyba tylko na przód bym wziął.
Przy okazji pytanie- czy ktoś wie jak najmniej inwazyjnie poprowadzić kabel zasilania rejestratora w Grand C-MAXIe? od lusterka wstecznego pod podsufitką potem gdzieś do słupka i pod deską rozdzielczą czy iść gdzieś do tyłu do słupka środkowego?
hash3d zasilanie najprościej pod lampkę oświetlenia podłączyć....najbliżej ;)
hash3d zasilanie najprościej pod lampkę oświetlenia podłączyć....najbliżej ;)
lampka ma chyba odcięte zasilanie bez zapłonu, a chciałbym żeby mi tryb parkingowy też działał :) ale sprawdzę, dzieki.
zasilanie zanika po 30 minutach
STAH1968 22-05-2016, 20:54 witam zakupiłem Kamera rejestrator MIO MiVue 658 Touch ma dwa sloty pamięci w porównaniu z wifi na razie działa bez problemu
odnośnie zasilania w trybie parkowania musisz dokupić jakiś np: ADAPTER STEROWNIK ZASILANIA 12/24V DOD LS460 LS360 ja go mam zamontowany ustawienia: jak długo ma być zasilana kamera i przy jakim napięciu akumulatora ma odciąć zasilanie do kamery są takie same jak mio i jest tańszy od orginalnego zasialania od mio .
zasilanie brałem z bezpieczników od strony pasażera dzięki tzw.baypass
pozdrawiam.
PSYCHOLX 13-06-2016, 21:15 Tez oglądałem test tej kamerki na wideo rejestratory i jak mnie do jakość nie powala
Surowe nagrania z G5WA dual na dole strony
http://www.wideorejestratory24.pl/kamera-samochodowa-g5wa-dual-fullhd
Kupilem mio 600
Już się zwróciła.
Damian76 27-06-2016, 14:47 Witam, kupiłem kamerkę YI Smart Dash Camera podłączyłem ją pod lampkę oświetlenia wnętrza wszystko ładnie działa po 30min odcina zasilanie tak że ok ale jest jeden problem bo kamerka zakłóca mi działanie lusterka wstecznego mam fotochromatyczne.Po zamontowaniu kamerki przy lusterku tak żeby nie rzucała się w oczy to lusterko samo się ściemnia po odpięciu kamerki wszystko wraca do normy.Kamerka siedzi teraz pod lusterkiem co niezbyt mi to pasuje.Spotkał się ktoś z takim problemem i czy da się to jakoś rozwiązać?
Spotkał się ktoś z takim problemem i czy da się to jakoś rozwiązać?
wyłączyć*wyświetlacz kamery i ew. diody "oświetlające"?
Damian76 28-06-2016, 22:42 Nic z tego, pomaga tylko odsunięcie kamerki od lusterka co nie do końca mi odpowiada ale trudno. Pisałem do pomocy technicznej ale umywaja ręce.
Damian76, też zastanawiam się nad tą kamerką. Podłączałeś ją może kabelkiem z zestawu? Nie było problemu z zasilaniem? Bo rozumieim podłączyłeś ją pod lampkę oświetlenia, żeby nie przeciągać kabli ;) I jeszcze widziałem, że ludzie się skarżą na jakoś obarazu, jak słońce nagrzeje kamerkę. Czy zauważyłeś ten problem? Bo chyba generalnie na jakość nagrań to nie ma co narzekać :P ?
Kabelek z zestawu jest bardzo długi i podłącza się go do gniazda zapalniczki. Skoro kolega podpinał pod lusterko to używa innego nie fabrycznego zasilania.
Ja mam podłączone pod lampkę na przetwornicy stepdown i śmiga aż miło.
Nie zaobserwowałem utraty jakości w cieplejsze dni. Z jakości nagrań jestem bardzo zadowolony.
Nic z tego, pomaga tylko odsunięcie kamerki od lusterka co nie do końca mi odpowiada ale trudno. Pisałem do pomocy technicznej ale umywaja ręce.
Nie rozumiem Twojego problemu. Z przodu lusterka masz diodę i jeśli przesłaniasz ją kamerą to nie dziw się, że lusterko głupieje. Też mam fotochrom i kamerkę podpięte w to samo miejsce (zasilanie lusterka też mam z lampki) i nic się nie dzieje.
Damian76 14-07-2016, 18:15 Nie rozumiem Twojego problemu. Z przodu lusterka masz diodę i jeśli przesłaniasz ją kamerą to nie dziw się, że lusterko głupieje. Też mam fotochrom i kamerkę podpięte w to samo miejsce (zasilanie lusterka też mam z lampki) i nic się nie dzieje.
Jakoś nie wyobrażam sobie żeby ktoś instalował kamerkę przed lusterkiem i zasłaniał diody? kamerka maksymalnie przysunięta była do lusterka prawie go dotykała i w ten sposób lusterko głupiało, teraz mam odsuniętą kilka cm i jest ok. A co do kamerki to daje rade praktycznie bezobsługowa sama się włącza i sama się wyłącza podpięta pod lampkę oświetlenia.
U mnie kamerka dotyka lusterka i nic nie przeszkadza. Nie wiem co sobie wyobrażasz a czego nie. Opisałeś problem więc się do niego ustosunkowałem. Takowy zdecydowanie zatem nie jest ani po stronie lusterka ani po stronie kamerki - u mnie nie występuje.
Damian76 18-07-2016, 06:52 Widzę ze nie dowierzasz, wiec zrobiłem test wziąłem włączoną kamerkę do ręki i zbliżając ją tak aby dotykała lusterka i oddałem, lusterko raz się sciemniało po oddaleniu rozjaśniało i nic sobie nie wyobrażam poprostu opisałem problem. Sprawdzałem też na kamerce kolegi nie pamiętam nazwy i problem nie występował wiec wina leży po stronie mojej kamerki no i tyle w temacie.
Widzę ze nie dowierzasz, wiec zrobiłem test wziąłem włączoną kamerkę do ręki i zbliżając ją tak aby dotykała lusterka i oddałem, lusterko raz się sciemniało po oddaleniu rozjaśniało i nic sobie nie wyobrażam poprostu opisałem problem. Sprawdzałem też na kamerce kolegi nie pamiętam nazwy i problem nie występował wiec wina leży po stronie mojej kamerki no i tyle w temacie.
Weź*telefon do ręki, włącz w nim aparat fotograficzny i przez niego popatrz na diody w kamerce. Jak świecą, to masz odpowiedź, ja nie świecą to "czary mary". :)
A poważnie, to jedyny powód jaki mi przychodzi do głowy. Sprawdź jak napisałem wyżej.
Ta kamera nie ma doswietlajacych diodek.
U mnie zbliżanie i dotykanie lusterka nie ma na nie wpływu. Ani przy tej ani przy jakiejkolwiek innej kamerce. Może jednak lusterko szwankuje? I nie chodzi o moja wiarę tylko o przyczynę problemu. Zakładam, ze skoro piszesz tutaj to problem występuje a nie ściemniasz. Szukam jedynie słusznej przyczyny.
Ja mam podłączone pod lampkę na przetwornicy stepdown i śmiga aż miło.
wsadziłeś takie coś?:
https://botland.com.pl/przetwornice-impulsowe/3019-przetwornica-step-down-d24v10f5-5v-1a.html
bo 1A potrzebuje jak widzę z specyfikacji?
Gdzie to upchnąłeś zgrabnie żeby nie straszyło?
lukaszek_socho 18-07-2016, 15:56 Można jeszcze owinąć kamerkę folią aluminiową i zobaczyć czy wtedy wpływ na lusterko będzie mniejszy. Jeśli to zakłócenia magnetyczne powinien być efekt.
Można jeszcze owinąć kamerkę folią aluminiową i zobaczyć czy wtedy wpływ na lusterko będzie mniejszy. Jeśli to zakłócenia magnetyczne powinien być efekt.
A folię do masy, tak dopiero w pełni będzie działało ekranowanie. A może lusterko reaguje na wyświetlacz kamery?
Możesz jeszcze zasłaniać czujnik w lusterku i obserwować jak się zachowuje lusterko. Potem podłącz kamerę i znów zasłaniaj czujnik. Porównaj wyniki.
Ja i tak obejrzałbym tą kamerę przez aparat fotograficzny.
Ja bym tą kamerkę wysłał do Macierewicza :619:
Damian76 19-07-2016, 10:48 Kilka postów wyżej opisałem ze problem rozwiązany po prostu odsunąłem od lusterka ale nie do końca mi to odpowiada, trudno tak musi być.Jakoś nie uśmiech mi się jeździć z owiniętą kamerką folią.
wsadziłeś takie coś?:
https://botland.com.pl/przetwornice-...0f5-5v-1a.html
bo 1A potrzebuje jak widzę z specyfikacji?
Gdzie to upchnąłeś zgrabnie żeby nie straszyło?
Ja mam coś podobnego do tego gotowca: Do kupienia tutaj (http://www.aliexpress.com/item/New-Car-Charger-DC-Converter-Module-12V-24V-To-5V-1-5A-with-micro-USB-Cable/32378114038.html?spm=2114.01010208.3.172.rnVYhe&ws_ab_test=searchweb201556_0,searchweb201602_1_100 57_10056_10055_10049_10017_405_404_10059_407_10058 _10040_9900,searchweb201603_8&btsid=924f3ccf-308c-470e-92a4-cfe62cef994b)
Mojego zamawiałem w zestawie z poprzednią kamerą (0806 mini) i przy zmianie rejestratora zasilanie zostało. Całość upchnięte mam w tej części tapicerki pomiędzy szybą a lampką i obok przewodu do zasilania lusterka wychodzi drugi do zasilania kamerki.
Kilka postów wyżej opisałem ze problem rozwiązany po prostu odsunąłem od lusterka ale nie do końca mi to odpowiada, trudno tak musi być.Jakoś nie uśmiech mi się jeździć z owiniętą kamerką folią.
Może pokaż fotki czy nagraj filmik jak to (nie)działa. Bo trudno dalej zgadywać. Jak odzyskam swoje auto pokażę jak sprawa ma się u mnie.
kosteg - i cały ten makaron trzymasz przy lusterku !?!-:roll:
Damian76 19-07-2016, 17:01 Może pokaż fotki czy nagraj filmik jak to (nie)działa. Bo trudno dalej zgadywać. Jak odzyskam swoje auto pokażę jak sprawa ma się u mnie.
Chwilowo nie mogę się ruszyć z domu dopadła mnie choroba, ale jak dojdę do siebie to nagram jakiś filmik jak to dziwnie działa.
kosteg - i cały ten makaron trzymasz przy lusterku !?!-:roll:
Nie przy lusterku a obok lampki w podsufitce. Od lusterka do podsufitki biegnie jeden kabelek (mam fotochrom przedliftowy bez obudowy na czujnik światła/wody) i wpada on do podsufitki na połączeniu podsufitka/szyba. Montując kamerkę pojawił się tam dodatkowy przewód biegnący do kamerki. Całość spokojnie mieści się w podsufitce. Widać zatem tylko kilka cm przewodu. Całość owinąłem taką gąbkową taśmą aby nic nie stukało.
Chwilowo nie mogę się ruszyć z domu dopadła mnie choroba, ale jak dojdę do siebie to nagram jakiś filmik jak to dziwnie działa.
Ty chorujesz a ja nie mam auta do którego mogę podejść i pokazać jak u mnie działa czy wygląda.
Asa. Jasne -czyli udało ci się upchac zasilacz tam gdzies pod posufitka..
Wysłane z mojego LG-H960 przy użyciu Tapatalka
Damian76 20-07-2016, 15:54 Najprostszy i najtańszy sposób zasilania kamerki, rozbebeszyłem starą ładowarkę samochodową z usb do tego zbędny kabelek od ładowania telefonu usb-microusb, wlutowałem ładowarkę w ścieżki podświetlana kabiny wpiąłem kabelek w ładowarkę drugi koniec do kamerki.Wszystko schowane w podsufitce tylko kawałem kabelka wychodzi przy szybie.Wszystko wyłącza się po 30min, praktycznie bezobsługowy sprzęt i oto mi chodziło.
Przy cenach gotowców u chińczyka wychodzi na to samo, bez rozbierania w szczelnym opakowaniu.
Damian76 22-07-2016, 20:30 Wstawiam link do filmu jak działa kamerka YI Dashcam i lusterko fotochromatyczne w moim aucie.Nagrywałem telefonem i w rzeczywistości bardziej widać różnice niż na filmie.Obecnie kamerka jest odsunięta od lusterka i jest Ok.
https://youtu.be/EC74arOekwk
Szukasz problemu nie tam gdzie on faktycznie jest.
Montując kamerkę zasłaniasz diodę sprawdzającą natężenie oświetlenia z "przodu" lusterka (foto, w czerwonym kółku), która odpowiada za ściemnianie (różnica oświetlenia przód/tył).
Ergo lusterko Ci fiksuje bo "widzi" ciemniej z przodu niż z tyłu (czyli sytuacja jak w trakcie jazdy nocą gdy przed sobą masz ciemno, a za sobą ktoś jedzie na światłach).
Nie ma to żadnego związku z kamerką, taki sam efekt będzie jak sobie tam kiść bananów powiesisz i przysłonisz tą diodę.
|