Zobacz pełną wersję : [Ogólne] powershift szarpie przy zmianie biegów
lukaszz_1 10-08-2014, 19:42 Witam mam f2fl z 2009 2.0 tdci 110 km ze skrzynią powershift przebieg 122 tys. km. skrzynia szarpie oraz obroty falują w czasie jazdy. Olej w skrzyni był wymieniany samko.pl oraz była przeprowadzona adaptacja. Czy możecie ktoś z was miał podobne objawy.
lukaszz_1 12-08-2014, 11:50 możecie polecić serwis skrzyń w Warszawie
Miałem tak samo aż do wczoraj. Okazało się że serwis forda najwyraźniej nie potrafi wykonać kalibracji sprzęgieł i wybieraka. Skontaktuj się z kolegą Mayak on będzie w stanie Ci pomóc jeżeli chodzi o klaibrację.
lukaszz_1 12-08-2014, 19:43 Mayak robił ni adaptację w niedziele i nic nie pomogło
lukaszz_1 11-09-2014, 17:05 Witam skrzynia w naprawie, pierwsza diagnoza zły olej bo ma kolor czerwony a powinien być zielony. Olej był wymieniany w samko. W skrzyni jest sporo opiłków.
misiekxyz 12-09-2014, 18:33 Witam skrzynia w naprawie, pierwsza diagnoza zły olej bo ma kolor czerwony a powinien być zielony. Olej był wymieniany w samko. W skrzyni jest sporo opiłków.
A gdzie robisz?
Ile płaciłeś w samko?
Wysłane z mojego iPhone przez Tapatalk
lukaszz_1 13-09-2014, 16:09 powershit zmienił się na powershift. Skrzynia naprawiona, na szczęście nie było żadnych uszkodzeń skrzyni. Przyczyną usterki był olej który był wlany przy ostatniej wymianie porostu zważył się w skrzyni i zblokował zawory hydrauliczne i czujnik obrotów skrzyni, było pełno szlamu. Skrzynia została wyczyszczona, nowy olej Forda i filtr. Przejechałem 300 km i nie było żadnego z objawów jakie były przed naprawą.
orion512 13-09-2014, 20:26 Gdzie naprawiali Ci tą skrzynie? Wiesz może dokładnie jaki olej wlali (chodzi mi o ten prawidłowy)?
Prawidłowy Sławku to ten: http://ford.sklep.pl/product-pol-13678-olej-przekladniowy-BO-DC-skrzynia-PowerShift-1L.html - tylko trzeba kupować bańkę 5l + 1l a nie 6 baniek po 1l.
Ja ostatnio zalałem Castrol Transmax Dual - także spełnia normę fordowską. Tego Transmaxa kupowałem tu http://www.ats-oleje.pl/strona_glowna , bo to w Katowicach i miałem pod nosem. Transmax dual wychodzi mniej więcej o połowę taniej niż olej fordowski. Tylko filtr oleju do PowerShifta trzeba kupować oryginalny, bo zamienników nie ma http://ford.sklep.pl/product-pol-13663-filtr-oleju-skrzyni-biegow-Ford-1589089.html
lukaszz_1 16-09-2014, 12:59 Gdzie naprawiali Ci tą skrzynie? Wiesz może dokładnie jaki olej wlali (chodzi mi o ten prawidłowy)?
olej jest wlany dokładni jaki podał tedi_k
oddałem samochód do naprawy do Ford Auto Styl Włocławek od których kupiłem samochód. Przed oddaniem do naprawy podjechałem do Samko na diagnozę, po przejechaniu się samochodem przez ich pracownika otrzymałem diagnozę sprzędła do wymiany jak tylko one to naprawa 4000 netto jak coś więcej to 6000 -7000 netto gwarancja na 6 miesięcy jak dopłacę 10% do faktury to gwarancja na 12 miesięcy.
Przede mną w kolejce stała para która przyjechała jakimś modelem Kia i dostała taką samą wycenę tylko tam diagnoza wskazywała na uszkodzenie jakiegoś koszyka.
nazarko1984 30-06-2015, 20:24 Witam,
Panowie czy ktos moze polecić warsztat w wawie od powershifta?
U mnie niestety skrzynia szarpie jak zimny na pierwszych biegach i na dodatek dzisiaj miałem sytuację, że wjeżdzając na krawężnik nie mogła wskoczyć jedynka ani wsteczny tylko było słychać dziwny dzwięk i poszarpywało samochodem.
Dopiero jak właczyłem recznie jedynke to poszedł bez problemu.
Nie wiem może adaptacja by pomogła. Ma ktoś jakiś pomysł?
Auto mam od miesiąca sprowadzone z Rajchu. Podobno 3kkm temu poprzedni wlaściciel wymienił olej i jakieś łożysko bo wsteczny nie wchodził.
Ale jednak zastanawiam się żeby sprawdzić ten olej i zrobic kalibrację :/
nazarko1984 07-07-2015, 20:07 Czy mogłby ktos podpowiedzieć o co chodzi?
Skrzynia zachowuje się dziwnie, bo czasami jest bez zadnych problemów- nie szarpie, ladnie zmienia biegi a czasami poszarpuje i przeciaga na 1 i 2 biegu.
Moze jakiś kontroler sie sypie bo filtr to raczej powinien albo byc zabity i cały czas szarpać albo chodzic płynnie.
Pojawił się też check engine i wtedy skrzynia nierówno pracowała- poszarpywania ale znika po jakims czasie.
Musze podłaczyć kompa i sprawdzic co to za bład tylko czy kabel od BMW OBD2 bedzie sie komunikował czy musi byc specjalny, przerobiony ELM?
orion512 08-07-2015, 00:23 Jeżeli chodzio kabelek to kup sobie viakena na STN1170.
A ze skrzynia możesz do mnie podjechac.
Można sprawdzć czy nie ma nowszego softu do wgrania no i przeprowadzić adaptację.
Musze podłaczyć kompa i sprawdzic co to za bład tylko czy kabel od BMW OBD2 bedzie sie komunikował czy musi byc specjalny, przerobiony ELM?
podjedź dziś do mnie to od ręki sprawdzę co się dzieje z PowerShiftem
nazarko1984: opowiedz co i jak się skończyło. Mam podobny problem.
nazarko1984 20-07-2015, 21:35 Narazie się nie skończyło.
Kupiłem kabel od viakena i udało mi się połączyć i zgrać blędy.
Wyskakuje powtarzający się błąd:
Kod: P0715 - Obwód czujnika A prędkości obrotowej wałka turbiny/wałka wejściowego
Dodatkowe symptomy usterki:
- Sygnał niestabilny
Status:
- DTC zmienia się w usterkę stałą - usterka sporadyczna w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC
- Test nie został ukończony
Moduł: Moduł sterowania przekładnią (Transmission Control Module).
Myślę ze to rzeczywiście może być problem czujnika bo usterka- poszarpywanie nie jest ciągłe, czasami jest ok a czasami przy ruszaniu delikatny kangurek a potem przy zmianie na 2 i trójke szarpnięcie.
Jezeli wrzucę na S to poszarpywanie jest łagodniejsze ale nadal występuje.
W weekend miałem też akcje, ze wjeżdżam na skrzyżowanie, zatrzymałem sie a potem skrzynia nie mogła wbić biegu- dodaje gazu a on nic, szybka zmiana na S i 1 i dopiero poszedł. Sytuacja powtórzyła sie trzy razy i narazie spokój.
Podpinam kompa, ten sam błąd kasuje i na chwile spokój.
Ktos sie spotkał z taką sytuacją?
Może warto zrobić kalibracje wybieraka?
Co do kabelka od Viakena ty jest problem z czytaniem informacji z MS-CAN przy elmconfig, teoretycznie powinien czytać bo jest z automatyczną obsługą. Spotkał się ktoś z tym czy mam dopytać Viakena?
orion512 21-07-2015, 02:09 Co do kabelka od Viakena ty jest problem z czytaniem informacji z MS-CAN przy elmconfig, teoretycznie powinien czytać bo jest z automatyczną obsługą. Spotkał się ktoś z tym czy mam dopytać Viakena?
Nie koniecznie musi to być wina kabelka (chociaż pewnie warto by było spróbować jakimś innym).
Spotkałem kiedyś samochód w którym na jednej z magistral elmconfig nie był w stanie odczyta parametrów modułu.
Raz na kilkanaście prób udawało mu się odczytać niektóre pola. Kabel był na pewno sprawny.
Możliwe że gniazdo OBD2 było rozwalone i siało błedam po magistrali (ewentualnie jakiś moduł).
A Tobie nie działa w ogóle czy niestabilnie. Czy forscan po uruchomieniu znajduje jakieś moduły na mscan?
nazarko1984 23-07-2015, 10:36 Czy ma ktos jakiś pomyśł co może być ze skrzynią nie tak?
Skrzynia naprawde dziwnie sie zachowuje, raz idzie jak marzenie a raz kangoorek na jedynce i szarpniecie na 2.
Madness!
Masz blisko do kolegi mayak. Pojedź sprawdzi
nazarko1984 23-07-2015, 11:29 Kolega Mayak teraz jest na urlopie.
Posta napisałem z przypominajką, może ktoś juz miał taki problem i może coś podpowiedzieć.
nazarko1984 23-07-2015, 12:52 Nie koniecznie musi to być wina kabelka (chociaż pewnie warto by było spróbować jakimś innym).
Spotkałem kiedyś samochód w którym na jednej z magistral elmconfig nie był w stanie odczyta parametrów modułu.
Raz na kilkanaście prób udawało mu się odczytać niektóre pola. Kabel był na pewno sprawny.
Możliwe że gniazdo OBD2 było rozwalone i siało błedam po magistrali (ewentualnie jakiś moduł).
A Tobie nie działa w ogóle czy niestabilnie. Czy forscan po uruchomieniu znajduje jakieś moduły na mscan?
Sprawdzałem podłaczenie kabla i niestety nie znajduje w ogóle zadnego modułu na mscan.
Ani Forscan ani ELMconfig.
Próbowałem samemu wybrać predkość transmisji ale nic to nie daje.
orion512 23-07-2015, 21:25 Jeśli chcesz to podjedź do mnie to jednoznacznie ustalimy czy masz uszkodzony kabelek czy coś skopane w samochodzie.
horolezec 24-07-2015, 11:59 Jeśli chodzi o szarpanie Powershifta, to potwierdzam, że pomaga trochę zarówno kalibracja jak i zmiana programu ze 140 na 163 konie. Zmiana jest kapitalna jeśli chodzi o rozgrzany silnik (olej w skrzyni?), bo wtedy w ogóle nie szarpie. Natomiast jeśli chodzi o pracę na zimnym silniku to niestety, ale mnie ona bardzo irytuje. Szczególnie jeśli chodzi zatrzymywanie się (żabka) oraz zmianę z 1 na 2 (wyraźne szarpnięcie). Ja wypracowałem na to metodę polegającą na bardzo delikatnej jeździe oraz delikatnym odpuszczaniu gazu tuż przed zmianą biegu. Trzeba to wyczuć, mniej więcej wiadomo, kiedy skrzynia zmieni bieg na wyższy. Tuż przed zmianą odpuszczam lekko gaz i wtedy nawet zmiana z 1 na 2 jest płynna. Jak się olej w skrzyni u mnie rozgrzeje to pracuje wspaniale na każdy biegu, a jazda to sama przyjemność. Mój przebieg to 95 000, z czego moje 35 000 km.
Kupiłem niedawno monde 2.0TDCi 140KM i czuć szarpnięcie podczas zmiany biegów z 2 na 3 oraz czuć wyraźne szarpnięcie podczas zwalniania przy prędkości około 10km/h (może coś z lock-upem). Ktoś ma pomysł co może się dziać?
P.S- to mój pierwszy post więc chciałem się przedstawić przy okazji... Rafał jestem :572:
Kupiłem niedawno monde 2.0TDCi 140KM i czuć szarpnięcie podczas zmiany biegów z 2 na 3 oraz czuć wyraźne szarpnięcie podczas zwalniania przy prędkości około 10km/h (może coś z lock-upem). Ktoś ma pomysł co może się dziać?
P.S- to mój pierwszy post więc chciałem się przedstawić przy okazji... Rafał jestem :572:
Miałem kłopot z tą skrzynią bo pokazywał mi się komunikat " Skrzynia biegów ograniczenie funkcji " - pojechałem do serwisu wymienili mi olej i wgrali najnowszy soft - problemy zniknęły. Dodam ż komunikat pojawiał się po przejechaniu małego dystansu. Może i Tobie te zabiegi pomogą.
Dzięki za pomoc, na pewno spróbuje.
Rozumiem że w ASO mogą wgrać nowy soft, czy trzeba szukać jakichś "magików"?
Dzięki za pomoc, na pewno spróbuje.
Trzeba zadzwonić do najbliższego serwisu i się zapytać. Co do "magików" to tylko wtedy jak mają dostęp do takiego oprogramowania i się na tym znają.
wildthink 08-10-2015, 20:04 Ceny w serwisie pewnie cię nie ucieszą, poszukaj forumowych magików - jest kilku, w zależności od regionu nawet sobie wybierzesz ;) - zrobią więcej niż serwis potrafi. Dzięki za pomoc, na pewno spróbuje.
Patrz w moją sygnaturkę - do Katowic daleko nie masz.
orion512 08-10-2015, 20:18 czy trzeba szukać jakichś "magików
Update softu skrzyni można zrobić bez problemu. Jak również adaptacje.
Najbliżej będziesz miał do tedi_k w Katowicach.
Chyba, że przejazdem będziesz w okolicach stolicy to możesz podjechać też do mnie :)
Trzeba zadzwonić do najbliższego serwisu i się zapytać. Co do "magików" to tylko wtedy jak mają dostęp do takiego oprogramowania i się na tym znają.
No to jak następnym razem kolega u siebie będzie chciał dzwonić do ASO, to jednak sugeruję również wykonać telefon do mm32 w Gdańsku... Okaże się kto wie więcej o sofcie samochodu...:one:
No to jak następnym razem kolega u siebie będzie chciał dzwonić do ASO, to jednak sugeruję również wykonać telefon do mm32 w Gdańsku... Okaże się kto wie więcej o sofcie samochodu...:one:
To tak zrobię :)
sosegado 15-06-2016, 08:56 Szukam od pewnego czasu pomocy z diagnostyką swojego samochodu ( S-Max 2011 2,0 120 kW skrzynia Powershift). Sprowadziłem go z Niemiec w 2015 r z przebiegiem 180 kkm. Powymieniałem oleje i filtry w silniku - coś w rodzaju przeglądu. Po lekturze forum doszedłem do wniosku, że trzeba wymienić olej w skrzyni ( do tego momentu skrzynia chodziła OKE). Problemy zaczęły się po wymianie ( ale nie jestem pewien że to wymiana oleju spowodowała problemy). Samochód zaczął szarpać przy ruszaniu. Początkowo (jest to mój pierwszy automat - a jestem dość szybki i energiczny) kojarzyłem to ze złym stylem jazdy - przełączanie z D na R (i odwrotnie) bez zatrzymania samochodu. Po próbie kontrolowania stylu jazdy przez moment było trochę lepiej. Skrzynia przełącza biegi - na wyższych jest to prawie nie zauważalne. Od pewnego czasu pojawiają się takie objawy:
- po zatrzymaniu i próbie ponownej jazdy silnik dostaje obrotów ale nie jedzie ( tak jakby bieg był nie włączony)
- przy próbie energicznego ruszenia ( duży gaz ) samochód robi kangura)
Co Waszym zdaniem powinienem zrobić???
Jestem z Kutna.
Jeżeli kolega Mayak znalazł by chwilkę jestem gotowy podjechać do W-wy aby obejrzał mojego Maksia.
Pozdrowienia
Tomasz
stingerA6 15-06-2016, 09:31 a jestem dość szybki i energiczny) kojarzyłem to ze złym stylem jazdy - przełączanie z D na R (i odwrotnie) bez zatrzymania samochodu.
Przez to mogłeś " zabić" skrzynie.
sosegado 15-06-2016, 10:07 Przez to mogłeś " zabić" skrzynie.
Skrzynia jeszcze trochę "dycha" ale zdrowa zupełnie nie jest. I dlatego dobry dochtór potrzebny. I rady forumowiczów były by bardzo wskazane.
Pozdrawiam
daniel66 21-06-2016, 08:36 Skrzynia jeszcze trochę "dycha" ale zdrowa zupełnie nie jest.
g:galyg:galyg:galyg:galy Ty tak serio?!
sosegado 28-06-2016, 12:54 g:galyg:galyg:galyg:galy Ty tak serio?!
Przecież płakał nie będę - na wesoło lepiej się żyje.
Podjechałem do komputera i wywaliło mi błąd PO715 - uszkodzony jakiś czujnik w skrzyni. W Łodzi kazali sobie 1200 za naprawę komputera (od skrzyni) + 300 (demontaż/montaż) + ew. 600 ( wymiana oleju)
Już wcześniej miałem problemy z instalacją elektryczną (przetarte przewody) sprawdzę jeszcze stan instalacji w rejonie skrzyni. I pewno przyjdzie mi zapłacić te kasę.
Czy ktoś miał taki przypadek i jak się to skończyło??
Pozdrowienia
daniel66 29-06-2016, 08:56 Mogę Cię tylko pocieszyć, że złe ceny nie są...
...wywaliło mi błąd PO715 - uszkodzony jakiś czujnik w skrzyni. ...
W PowerShifcie P0715 nie wróży nic dobrego... Czujnik prędkości obrotowej wałka wejściowego zamontowany jest wewnątrz skrzyni i jego wymiana wymaga rozbiórki skrzyni.
Zwykle za to wołają nawet ok. 3k zł, więc rację ma kolega powyżej, że "ceny nie są złe"...
sosegado 04-07-2016, 11:07 Jak na razie nie bardzo mam czas aby się tym zajmować. Po rozmowie z mechanikiem i po lekturze forum ( nie mogę tego wątku odnaleźć) spróbuję wymienić olej ( może nawet dynamicznie). Mechanior powiedział mi, że może być tak, że po wymianie oleju 2 lata temu zaczęły rozpuszczać się zanieczyszczenia w skrzyni ( opiłki itd ). Możliwe jest, że te zanieczyszczenia zablokowały czujnik i wymiana oleju może rozwiązać temat.
Sam jestem ciekaw jak się to dalej potoczy.
Pozdrawiam z Kutna
Tomasz
stingerA6 04-07-2016, 12:18 spróbuję wymienić olej ( może nawet dynamicznie)
Nie radze dynamicznie bo to może być gwóźdz dob rumny tej skrzyni (jest ona bardzo wrażliwa na właściwy stan oleju którego podczas dynamicznej wymiany nie zagwarantujesz)
Mechanik, który proponuje dynamiczną wymianę w PS nie ma zielonego pojęcia o tej skrzyni. Zapomnij, że kiedykolwiek go znałeś i szukaj innego. Jeżeli taki sam wymieniał Ci olej wcześniej, to już wiesz czemu przed było OKA, a po już mniej.
Sprawdź czy kolor oleju Ci się zgadza czy nie zalali czerwonym do hydrokinetyków.
Panowie znacie kogoś w wielkopolsce, kto się dobrze zna na PowerShift'ie?
Na wakacje jechałem samochodem żony z PS i trochę mnie zaniepokoiła praca skrzyni tzn:
- są momenty kiedy samocjód wpada w dosyć duże wibracje przy delikatnym dodawaniu gazu /jakby przejeżdżał po tarce/
- przy podjeżdżaniu pod wzniesienia i utrzymywaniu stałej prędkości dosyć mocno pływają obroty
- szarpie
pozdrawiam wszystkich
harryON
lesiu999 09-08-2016, 21:19 stawiam na sprzęgło, zobacz na 3 biegu jak dasz gaz do dechy czy nie ma takiego szarpania, generalnie jeśli na biegach nieparzystych masz szarpanie to sprzęgło do wymiany i nie ociągaj się bo możesz uszkodzić obudowę sprzęgła a ona trochę kosztuje a tak to tylko okładziny wymienisz (plus olej i filtry)
Myślę, że to może być taki objaw.
Panowie 23.08 przyjeżdżam do W-wy i zostawiam auto na kilka dni, może byłaby szansa podstawić do któregoś z Was auto do diagnozy PS? A może i do wymiany oleju w skrzyni itp?
pozdrawiam
harryON
stawiam na sprzęgło, zobacz na 3 biegu jak dasz gaz do dechy czy nie ma takiego szarpania, generalnie jeśli na biegach nieparzystych masz szarpanie to sprzęgło do wymiany i nie ociągaj się bo możesz uszkodzić obudowę sprzęgła a ona trochę kosztuje a tak to tylko okładziny wymienisz (plus olej i filtry)
michaljago 13-12-2016, 13:42 Witajcie,jestem tu dość NOWY,ale znalazłem ten temat, a od wczoraj mam kłopot z PS. Krótko pisząc w niedzielę zaczął poszarpywać na 1>2 i 2>3 biegu, przełaczenie na S troszkę pomogło,ale nie w pełni. Wczoraj rano na już rozgrzanym silniku pojawiło się poszarpywanie/kangurek i komunikat: usterka skrzyni biegów, komp ograniczył troche moc i zjechałem na bok akurat do swojego znajomego na podwórko. nie chcąc samemu nic kombinować,wezwałem Assistance i S-max trafil do ASO. Dzis wysłali mi maila z opisem, ktory wklejam:
..."Wykonaliśmy diagnostykę skrzyni biegów i silnika. Diagnostyka wykazała prawdopodobną awarię czujnika prędkości obrotowej wałka wejściowego skrzyni biegów. Kolejna czynność diagnostyczna polega na spuszczeniu oleju ze skrzyni biegów i sprawdzeniu go pod kątem obecności opiłków metalu. W przypadku stwierdzenia opiłków należy wymienić skrzynię biegów na nową. Jeżeli opiłków nie stwierdzimy, należy wymienić w/w czujnik. Koszt takiej wymiany wynosi około 7000 zł brutto. Jednakże muszę zaznaczyć, że bywały przypadki iż po wymianie w/w czujnika nadal skrzynia biegów nie funkcjonowała poprawnie.
Koszt wymiany skrzyni biegów na regenerowaną z dwu letnią gwarancją wynosi 18000 zł.
Proszę o potwierdzenie czy mamy dalej diagnozować usterkę i spuścić olej ze skrzyni biegów w celu sprawdzenia go pod kątem obecności opiłków? Zaznaczam jednak, że w tym przypadku nie można ponownie zalać skrzyni biegów tym samym olejem. Koszt wymiany oleju w skrzyni biegów to około 1000 zł..."
HELP-czy ktoś z Was, mógłby spróbować podpowiedzieć mi coś w tym zakresie? Może można powtórzyć diagnostyke poza ASO i mieć choćby nadzieję,że to nie takie koszty...MASAKRA...;-(
Proszę o kontakt,załamany kierowca Smax-a 2011' (2.0 TDCI/163/ PS)
na forum pojawiają się nazwy nieautoryzowanych warsztatów specjalizujących się w PowerShiftach, więc proponuję zawitać jednego z nich
kemil_kj 15-12-2016, 21:44 Witam,
Pozwole sobie dolaczyc do tematu - prosze o porade bardziej doswiadczonych forumowiczow i uzytkownikow Powershift.
Czy jest mozliwe ze w ASO mogli cos "popsuc", "zle zrobic" podczas wymiany oleju w skrzyni? Olej byl wymieniany na poczatku roku, samochod mial wtedy 4 lata (ok 50 tys km). Zanim wymienilem olej skrzynia dzialala idealnie (a ja jestem naprawde wyczulony na wszelkie niedoskonalosci). Po wymianie oleju pojawila sie tzw "zabka" - przy hamowaniu, przed zatrzymaniem sie skrzynia nagle zmienia bieg na nizszy i samochod wyrywa do przodu... dosc upierdliwe. Z czasem skrzynia zrobila sie bardziej kaprysna, zaczela bardziej szarpac zmieniajac bieg z 1 na 2, na pozostalych pracuje dobrze. Mam tez wrazenie ze zimna skrzynia pracuje bardziej plynnie. Bylem raz w ASO z tymi objawami, podlaczyli kompa, powiedzieli ze soft jest najnowszy i tyle - zeby wiedziec wiecej musieliby rozbierac skrzynie.
Moje pytanie brzmi, czy adaptacja sprzegla pomoze? Czy moze jest mozliwosc ze procedura wymiany oleju zostala zle przeprowadzona i warto sprawdzic w aso ten olej itp?
Z gory dzieki za pomoc
Pytanie zasadnicze na ile się przyłożyli do tej wymiany. PS jest wrażliwy na poziom oleju i to bardzo wrazliwy. Może zapomnieli dolać po odkręceniu korka kontrolnego?
Ja bym na Twoim miejscu zaczął od sprawdzenia poziomu oliwy. Procedura taka jak przy wymianie oleju (prawie). Trzeba rozgrzać olej w skrzyni do około 40 stopni, potem przerzucić przez wszystkie biegi po 20s, żeby się olej porozchodził, wrócić do P. Odkręcasz korek kontrolny - trochę zleci, czekasz aż zacznie kapać. Zmierz ile zeszło.
Teraz bierzesz świeży olej i wlewasz od góry, powoli, do momentu jak zacznie lecieć ponownie przez przelew. Teraz odejmij to co wlałeś od tego co złapałeś po odkręceniu korka. Jak wlejesz więcej niż zeszło - oleju było za mało, jak mniej - za dużo.
Według Quality inżyniera z Getraga na Słowacji lekko wyższy poziom oleju (do pół litra) skrzyni nie zaszkodzi. Po wymianie u siebie też mi coś podszarpywało. Po kontroli poziomu wyszło mi, że przynajmniej 100ml było za mało. Dolałem dodatkowe 200ml (ponad poprawny poziom) i było zdecydowanie lepiej.
kemil_kj 16-12-2016, 08:31 No właśnie pytanie na ile się przyłożyli... jest to dobra myśl z tym poziomem żeby sprawdzić ale niestety nie mam warunków żeby sam to zrobić, będę musiał męczyć aso o to, pewnie swoje znowu policza...
Pojechałbym do innego ASO niż to co robiło za pierwszym razem i jakby poziom był niewłaściwy, to starał się o opinię na piśmie :)
Nie wiem czy przypadkiem nie zaproponują Ci ponownej wymiany oleju, bo procedury nie przewidują sprawdzania poziomu, chociaż jak czytałem TSB do wymiany oleju w PS to tam o sprawdzaniu poziomu było (to ta druga część procedury wymiany).
kolopeter 16-12-2016, 12:33 Wrzoch, a czy przy sprawdzaniu poziomu ściągales nadkole, czy da się to zrobić od dołu? Bo jak trzeba ściągnąć, to czy był sprawdzany poziom, można by było poznać po spinkach na nadkolu. Byłyby częstsze lub nowe.
Marcin L. 16-12-2016, 13:55 1. Procedury Forda przewidują tylko sprawdzenie poziomu oleju w PowerShift, jest do tego osobny dokument w ETIS.
2. Do sprawdzenia poziomu oleju w PowerShift nie trzeba wykręcać nic poza filtrem powietrza (bo trzeba się dostać do korka wlewu oleju). Śruba kontroli z boku skrzyni jest dostępna bez większych problemów, nawet bez podnośnika.
czy moze ktos ma taka procedre sprawdzania poziomu oleju?
kemil_kj 16-12-2016, 18:54 Umowilem sie do innego ASO pod koniec grudnia na taka procedure, jestem ciekaw jaki bedzie efekt
boruch13 17-12-2016, 08:14 Ja jednak pojechałbym do ASO, które wymieniało olej.
Sam tak zrobiłem i bez problemu oraz bezpłatnie uzupełniono olej, szef serwisu mówił o 150ml. Niestety nie miałem pewności, że wykonali przy wymianie obie procedury adaptacji.
Podjechałem do kolegi mayak i biegi wchodzą... jedwabiście. Tak jak wcześniej, nawet nie wiem na jakim biegu jadę... :one:
kemil_kj 17-12-2016, 09:04 Czyli jest nadzieja:) przebieg jest stosunkowo mały jak na PS ale różne rzeczy czytałem o tej skrzyni, w głowie juz mi się rodziły myśli o kosztownej awarii :P
boruch13 17-12-2016, 09:30 Jak jesteś pewien przebiegu i przed wymianą było ok., to wymiana oleju/płynu nie powinna w żaden sposób zaszkodzić skrzyni. Do ASO w którym wymieniałeś zadzwoń, to pewnie jeszcze przed świętami znajdą pół godziny na dolanie oleju (mam nadzieje gratis). Co do procedur adaptacji sprzęgieł i wybieraka... to po prostu nie wszystkim serwisom się zwyczajnie "chce" je zrobić po wymianie oleju w skrzyni.
kemil_kj 29-12-2016, 09:33 Byłem właśnie w serwisie, dzisiaj nic nie zrobili bo stwierdzili ze najlepiej jest wykonać całą procedurę razem ze ściągnięciem miski, wg nich musiałoby być ze 2 litry za mało żeby skrzynia tak działała, sugerują że mogła się już zużyć... ale nie chce mi się wierzyć żeby się sypala po 60tys km...
kemil_kj 29-12-2016, 15:35 Wkurzylem sie i pojechalem do innego aso jeszcze, przyjeli samochod na dolewke oleju. Nie byli niestety potem w stanie stwierdzic czy bylo za malo, w kazdym razie wykonali procedure sprawdzenia poziomu oleju i mam wrazenie ze jest lepiej. Dla pewnosci jeszcze bede musial wykonac procedure adaptacji
boruch13 29-12-2016, 19:20 Przetestuj przez kilka dni, jeżeli będzie ok nie ma tematu. Jeśli coś dalej będzie nie halo, zrób adaptacje sprzęgieł i wybieraka u któregoś kolegi z forum, będziesz zadowolony.
Po wymianie oleju i jak piszesz przejechaniu 50 kkm, potrzebna jest zwykła regulacja i tyle. Coś tam się już zużyło (sprzęgła), jest nowy olej czyli nowe warunki pracy.
Jak już wcześniej pisałem nie wszystkie ASO robią te adaptacje po wymianie oleju, może się po prostu boją, nie potrafią, nie chce się...
Moim zdaniem problem ze skrzyniami PS jest lekko przesadzony z dwóch powodów:
1. Kosztowna naprawa (fachowcy, zwłaszcza w ASO, to wymieniacze nie mechanicy).
2. Skręcone liczniki samochodów sprowadzanych nierzadko o kilkaset tysięcy, a w następstwie... patrz pkt 1
może się po prostu boją
No wiesz . Od jakiegoś czasu tu na forum co niektórzy koledzy też się boją po przygodzie naszego kolegi :(
A jak widać niektórzy nie :one: nie każdego stać na wymianę skrzyni .Ale jak już ktoś się uprze to cyrograf i ogień :D
boruch13 29-12-2016, 19:37 To prawda, że PS w naprawie jest drogi. Ale trzeba też uczciwie napisać, jak tedi_k wczoraj, że przebiegi 400000 km. w D są normą i PS to wytrzymuje.
Gorzej jak samochód sprowadzony ma na liczniku 168000 km, a w rzeczywistości 568000 km
Polski właściciel takiego samochodu rozpisuje się później na różnych forach, jaki to syf ten PS we Fordzie i jaki drogi w serwisie.
p.s.
Faktem jest, że przy zakupie swojego też miałem obawy. Ale pewne pochodzenie, papiery i jazdy testowe pozwoliły mi "zaryzykować zakup". Na dziś 130000 km na blacie i po kalibracji u kolegi mayak'a absolutnie żadnych problemów ze skrzynią. Przyznać też muszę, że nie szleje za kółkiem i dbam o furę tak jak o żonę :razz:.
Kilka osób zarzuca mi, że nawet bardziej.
kemil_kj 29-12-2016, 20:06 Mam podobnie :P na swojego forda chucham i dmucham :P nie zaluje kasy na porzadne czesci itp wlasnie dlatego zdecydowalem sie na wymiane oleju, tak ford rekomenduje wiec chcialem zadbac o zywotnosc skrzyni, ale skonczylo sie to niestety malymi problemami :/ przed wymiana w ogole nie myslalem o biegach, po wymianie juz skupialem sie na jezdzie zeby byla plynna... co ciekawe, mlody koles ktory przyjmowal samochod na recepcji stwierdzil ze w szkole uczyli go ze w automatach najlepiej nie wymieniac oleju :P pewnie w granicach zdrowego rozsadku na pierwotnym oleju jezdzi sie najlepiej :P chociaz to troche upierdliwe, wymiana oleju w skrzyni powinna byc tak prosta jak oleju w silniku, jesli sie wleje dobry olej to praca silnika wciaz jest idealna, a przy skrzyniach w sumie czytalem tez opinie ze po wymianie oleju skrzynia juz tak dobrze nie pracuje jak wczesniej
juri2069 29-12-2016, 21:34 przebiegi 400000 km. w D są normą i PS to wytrzymuje.
Uwaga już niedlugo to mondeo będzie perełką z Niemiec na allegro z wiadomym przebiegiem :D
kemil_kj 02-01-2017, 21:06 No wiec po paru dniach jazdy po dolewce oleju stwierdzam ze jest lepiej, ale wydaje mi sie ze mogloby byc jeszcze lepiej, zwlaszcza przy redukowaniu biegow. W przyszlym tygodniu mam zamiar odwiedzic tedi_k w celu wykonania procedury adaptacji. Ale chcialem jeszcze zapytac o jedna rzecz, zglebiajac temat napotkalem artykuly o tzw "dynamicznej wymianie oleju"... czy ktos moze wykonywal taka procedure? W teorii to jest wymiana w zasadzie calego oleju w skrzyni na nowy a nie tylko wiekszosci jaka sie wyleje ze skrzyni. Wiadomo skrzynia sie zuzywa wraz z uzytkowaniem, to co sie "zuzyje" moze krazyc po skrzyni i zatykac zawory przez co faktycznie skrzynia moze szarpac, ta dynamiczna wymiana niby "przeplukuje" cala skrzynie z dziadostwa jakie mogly sie tam nagromadzic.. co sadzicie o tym?
stingerA6 02-01-2017, 21:10 dynamicznej wymianie oleju
W powershifcie nie wykonuje się dynamicznej wymiany, to zabiło by skrzynię która jest wrażliwa na właściwy stan oleju.
kemil_kj 02-01-2017, 21:25 szybko poszlo :P dzieki :)
No wiec po paru dniach jazdy po dolewce oleju stwierdzam ze jest lepiej, ale wydaje mi sie ze mogloby byc jeszcze lepiej, zwlaszcza przy redukowaniu biegow. W przyszlym tygodniu mam zamiar odwiedzic tedi_k w celu wykonania procedury adaptacji. Ale chcialem jeszcze zapytac o jedna rzecz, zglebiajac temat napotkalem artykuly o tzw "dynamicznej wymianie oleju"... czy ktos moze wykonywal taka procedure? W teorii to jest wymiana w zasadzie calego oleju w skrzyni na nowy a nie tylko wiekszosci jaka sie wyleje ze skrzyni. Wiadomo skrzynia sie zuzywa wraz z uzytkowaniem, to co sie "zuzyje" moze krazyc po skrzyni i zatykac zawory przez co faktycznie skrzynia moze szarpac, ta dynamiczna wymiana niby "przeplukuje" cala skrzynie z dziadostwa jakie mogly sie tam nagromadzic.. co sadzicie o tym?
A tak z ciekawości ile ci tego oleju dolali ?
kemil_kj 02-01-2017, 21:29 nie byli w stanie stwierdzic ile dodatkowo weszlo (albo tylko tak mowia albo faktycznie sie nie zainteresowali zeby zmierzyc to co zeszlo), wiem tylko ze wlali 700 ml
W powershifcie nie wykonuje się dynamicznej wymiany, to zabiło by skrzynię która jest wrażliwa na właściwy stan oleju.
Sprawa już nie jest aktualna.
Producenci maszyn do dynamicznej wymiany oleju opracowali przystawki specjalnie do PowerShifta.
Przystawka wkręcana jest zamiast filtra oleju skrzyni. Z punktu widzenia PS, olej krąży w układzie zamkniętym, natomiast maszyna do dynamicznej wymiany oleju jest jak gdyby "bardzo duuuużym" filtrem oleju...
Bardzo sprytny pomysł. Jak to pierwszy raz zobaczyłem, to byłem pod dużym wrażeniem pomysłu...
Z dostępnych mi informacji w Polsce jak na razie takie przystawki do PowerShifta posiada i tą metodą robi wymianę oleju/płukanie skrzyni PS warsztat "Ford Sławek" w Katowicach. Nigdzie nie spotkałem informacji by jeszcze ktokolwiek inny w Polsce był w stanie to fachowo zrobić.
Przystawki produkowane są przez uznane firmy produkujące maszyny do dynamicznej wymiany oleju, nie jest to "domorosły patent"...
stingerA6 02-01-2017, 22:29 No to news z pierwszej ręki.
kemil_kj 02-01-2017, 22:46 Czyli teoretycznie taka metoda powinna być lepsza niż tylko zlanie większości starego oleju i potem wymieszane reszty z nowym. Może za jakiś czas to będzie opcja w każdym aso
Czyli teoretycznie taka metoda powinna być lepsza ...
Nie teoretycznie a praktycznie. W maszynie do dynamicznej wymiany oleju widać co jest "na wejściu" (czyli co wchodzi z PowerShifta) i co wraca z powrotem. Najogólniej - "wchodzi błoto", "wraca czysty olej".
Patrzenie na te przeźroczyste wężyki jest na prawdę pouczające...
kemil_kj 02-01-2017, 23:10 Przy kolejnej wymianie oleju skorzystam wiec z takiej metody:)
A juz po takiej wymianie w ford Slawek w katowice ,nie miałem okazji tego widzieć bo czas mi nie pozwolił ale Pan Sławek proponował asystę przy tej wymianie żeby zobaczyć jak to działa.
Jaki jest koszt/ile potrzeba oliwy przy takiej wymianie?
kemil_kj 03-01-2017, 07:10 Ile taka przyjemność w ogóle? Pewnie drożej niż standardowa wymiana? I jak się sprawuje skrzynia?
Wydaje mi sie ze cena końcowa jest zależna od zanieczyszczenia oleju bo skrzynia jest płukania olejem i dopiero potem zalewana (ilość zużytego oleju )
Ja Płaciłem 1500zl
Co do pracy skrzyni to wypowiem sie jak przejadę troszkę km bo na razie zawczesnie ale powiem ze zmiana biegów jest "gładsza "
mimo wszystko, to 1,5k za serwis olejowy to trochę bogato .... :(
kemil_kj 03-01-2017, 09:11 Fakt, tanie to nie jest ale jeśli pomaga...
W takiej cenie, to bardziej się opłaca zrobić podwójną wymianę (co zresztą czasami zalecają przy dużym zanieczyszczeniu oleju).
W takiej cenie, to bardziej się opłaca zrobić podwójną wymianę ...
Tu się pozwolę z kolegą nie zgodzić... Wymiana z płukaniem "nową metodą dynamiczną dedykowaną dla PS" jest wielokrotnie bardziej efektywna niż dwukrotna (raz-za-razem) wymiana tradycyjna. Po wymianie dynamicznej układ olejowy PS jest tak czysty jak tylko może być beż mycia otwartej skrzyni.
juri2069 03-01-2017, 09:52 Krok do przodu z tą wymianą oleju.
Skoro zwykły ( a może niezwykły ) warsztat opracował taką metodę to dlaczego w ASO tak nie robią ? A może zaczną jak się zainspirują u pana Sławka
...Skoro zwykły ( a może niezwykły ) warsztat opracował taką metodę ...
Z całą sympatią dla Pana Sławka - to nie jest "jego" metoda, tylko coś, na co wpadły firmy produkujące sprzęt do dynamicznej wymiany oleju w skrzyniach...
Na podobnej zasadzie opracowały np. przystawki do VAGowego DSG...
Poza wszystkim - to nie jest też "rocket science" - przystawkę jak napisałem wkręca się zamiast filtra oleju (jest tam ponoć zawór odcinający, że można wkręcić to na pełnej skrzyni) a sama przystawka wygląda niezbyt efektownie (sorki za niezbyt ostre zdjęcie):
http://images83.fotosik.pl/265/ce90d23c14b421f8med.jpg (http://www.fotosik.pl/zdjecie/ce90d23c14b421f8)
"Clou programu" jest w procedurze pracy maszyny do dynamicznej wymiany oleju...
BTW - a propos ASO - nie znam ASO, które by miało maszynę do dynamicznej wymiany oleju... Więc nie bardzo mają koledzy jak "iść w ślady"...
lesiu999 03-01-2017, 11:58 Myślę że takie czyszczenie to na bank warto zrobić po przejechaniu z 200k km.
Ja chyba się skuszę :)
Marcin L. 03-01-2017, 12:03 Z całą sympatią dla Pana Sławka - to nie jest "jego" metoda, tylko coś, na co wpadły firmy produkujące sprzęt do dynamicznej wymiany oleju w skrzyniach... Na podobnej zasadzie opracowały np. przystawki do VAGowego DSG...
Ja też jestem sceptykiem. Pytanie czy faktycznie ta wymiana dynamiczna jest tak idealna, czy to raczej zaspokajanie potrzeb rynku.
Bo na razie to wszystko co czytałem brzmi jak marketingowe slogany i trochę magii (" "Clou programu" jest w procedurze pracy maszyny do dynamicznej wymiany oleju...").
Oczywiście nie twierdzę że to nie działa, bo musi działać. Ale chciałbym poznać np badania zanieczyszczeń oleju po wymianie statycznej, po dwóch wymianach statycznych i po wymianie dynamicznej.
W przypadku tradycyjnych hydraulicznych skrzyń to się sprawdzało, ponieważ tam dało się spuścić jedynie 40-60% oleju, reszta pozostawała m.in. w konwerterze.
W przypadku PS zlewamy ok 83% oleju, więc przy podwójnej statycznej wymianie zostaje poniżej 3% starego oleju.
Analogicznie, przepompowywanie nowego oleju przez filtr można porównać do dolewania czystego spirytusu do szklanki czystej wody poprzez ciągle naprzemienne wylewanie 1 łyżeczki wody i dolewaniu 1 łyżeczki czystego spirytusu. Ciekawe mnie po jakim czasie osiągnęlibyśmy stężenie 97% alkoholu.
W maszynie do dynamicznej wymiany oleju widać co jest "na wejściu" (czyli co wchodzi z PowerShifta) i co wraca z powrotem. Najogólniej - "wchodzi błoto", "wraca czysty olej".
Patrzenie na te przeźroczyste wężyki jest na prawdę pouczające...
Patrzenie na to co zlewasz i co wlewasz podczas wymiany statycznej, jest równie pouczające. :one:
... Ale chciałbym poznać np badania zanieczyszczeń oleju po wymianie statycznej, po dwóch wymianach statycznych i po wymianie dynamicznej.
...
A co kolegę powstrzymuje - jako sceptyka, w odróżnieniu ode mnie - przed podjęciem takich badań?
Marcin L. 03-01-2017, 12:16 A co kolegę powstrzymuje - jako sceptyka, w odróżnieniu ode mnie - przed podjęciem takich badań?
Koszty, czasochłonność operacji, niepowtarzalność warunków, lub chociażby odległość do serwisu który się w tym specjalizuje. Ja nie mówię że Ty lub ja mamy takie badania robić.
Skoro jakiś producent wprowadza takie narzędzie, to znaczy że zasadność używania tego narzędzia została poparta jakimiś badaniami. No chyba że nie zostało poparte badaniami, lub bazuje na badaniach dotyczących hydraulicznych skrzyń, wtedy jest tym czym pisałem wcześniej.
Ja na prawdę nie neguję niczego, po prostu lubię wiedzieć więcej niż mniej. :)
Jesteśmy w końcu na forum technicznym, możemy podyskutować, a nie tylko bezkrytycznie przyjmować pewne informacje. :)
Pozdrawiam.
... to znaczy że zasadność używania tego narzędzia została poparta jakimiś badaniami. ...
Przypomnę jedynie, że na początku stosowania PowerShiftów (2008 rok) powszechna była opinia, że nie należy w nich wcale wymieniać oleju (jak nie przymierzając w jakimś Aisin'ie...). Potem Ford bez publikacji żadnych badań wprowadził resurs 60kkm na pojedynczą wymianę oleju... Nikt nie wie w oparciu o jakie dane wyszło 60kkm... I jednakowoż wszyscy teraz grzecznie co te 60kkm jadą na wymianę...
Oprócz wyników badań jest jeszcze ogólna wiedza techniczna.
No i - co najważniejsze - nie ma na razie obowiązku korzystania z nowinek!
No chyba, że w nocy coś uchwalili, o czym nie wiem...:one:
Marcin L. 03-01-2017, 12:27 Przypomnę jedynie, że na początku stosowania PowerShiftów (2008 rok) powszechna była opinia, że nie należy w nich wcale wymieniać oleju (jak nie przymierzając w jakimś Aisin'ie...). Potem Ford bez publikacji żadnych badań wprowadził resurs 60kkm na pojedynczą wymianę oleju... Nikt nie wie w oparciu o jakie dane wyszło 60kkm... I jednakowoż wszyscy teraz grzecznie co te 60kkm jadą na wymianę...
No i - co najważniejsze - nie ma na razie obowiązku korzystania z nowinek!
No chyba, że w nocy coś uchwalili, o czym nie wiem...:one:
You win. :one:
Pozdr,
bez publikacji żadnych badań wprowadził resurs 60kkm
a na ilość km do wymiany rozrządu widziałeś jakieś publikacje? nie koniecznie Forda ;) ;) ;)
nie byli w stanie stwierdzic ile dodatkowo weszlo (albo tylko tak mowia albo faktycznie sie nie zainteresowali zeby zmierzyc to co zeszlo), wiem tylko ze wlali 700 ml
Zadzwoniłem do ASO do "swojego" doradcy serwisowego czy by mi nie sprawdzili poziomu oleju w PS-tak na wszelki wypadek. Dostałem odpowiedź, że sprawdzić mogą ale dolewek nie polecają; powinno się zmienić cały olej razem z filtrem.
kemil_kj 03-01-2017, 17:11 Co aso to różne zdania... i bądź tu człowieku mądrym ehh :P
juri2069 03-01-2017, 17:21 No tak . W Stalowej Woli z kolei filtra się nie wymienia w PS :)
BEN-LOOKER 22-01-2017, 16:09 stawiam na sprzęgło, zobacz na 3 biegu jak dasz gaz do dechy czy nie ma takiego szarpania, generalnie jeśli na biegach nieparzystych masz szarpanie to sprzęgło do wymiany i nie ociągaj się bo możesz uszkodzić obudowę sprzęgła a ona trochę kosztuje a tak to tylko okładziny wymienisz (plus olej i filtry)
Masz jakies doswiadczenie czy klepiesz te brednie z nudow? Jakie okladziny? Kto przy zdrowych zmyslach zrzuci skrzynie wymieni tarcze sprzegiel bez regeneracji dwumasa nie wspone ze skoro sprzegla maja dosc to wiekszosc opilkow z nich jest w tej chwili w skrzyni!Zaden skrzyniarz, ktory sie szanuje nie odwali takiej kichy. Wymiana sprzegiel to generalka skrzyni wymiana uszczelnien czyszczenie calej skrzyni montaz nowego sprzegla koszt samego sprzegla okolo 6000zl. Kolega musi szykowac 10 tys i skonczcie z tymi bredniami adaptacje itd sprzegla sa poza nastawami i nic z nimi nie zrobisz bicie w drazek przy przelaczeniu z p na d to najczesciej nadmierny luz na sprzeglach i tyle.
gdzie w piobliżu Słupska naprawią skrzynie???...szarpie, przeciąga, falują obroty podczas jazdy...
koszt samego sprzegla okolo 6000zl.
Tyle kosztuje zestaw sprzęgła kompletny. A zestaw równa się okładziny, kosz, tłumik drgań skrętnych. Dwumas w PS nie występuje i nigdy nie występował. Jest zwykłe koło zamachowe po stronie silnika i tłumik drgań skrętnych, który jest częścią zestawu/zespołu sprzęgieł.
Wygląda tak jak na załączonym zdjęciu, z tym, że te przekładki przynajmniej kiedyś były ... plastikowe. Tutaj wyglądają na jakiś odlew metalowy - pytanie jak się to ma do kultury pracy.
Plusem wymiany zestawu całego, a nie samych okładzin jest to, że taki zestaw jest wyważony, masz nowy tłumik drgań, nowe okładziny i w sumie plug and play.
Same okładziny (ok. 1500PLN) teoretycznie wymienić się da, ale porównując to do manuala, to tak jak wymienić samo sprzęgło bez wymiany dwumasy i docisku. Poza tym kosz sprzęgła średnio jest przewidziany przez producenta do rozbiórki. Tłumik drgań może być rozsypany (zestaw naprawczy to dodatkowe 2500PLN), a po wymianie jego pytanie czy zachowasz wyważenie. Jeśli nie - to taka wymiana jest totalnie bez sensu i staje się też mało opłacalna.
BEN-LOOKER 25-01-2017, 15:25 Tyle kosztuje zestaw sprzęgła kompletny. A zestaw równa się okładziny, kosz, tłumik drgań skrętnych. Dwumas w PS nie występuje i nigdy nie występował. Jest zwykłe koło zamachowe po stronie silnika i tłumik drgań skrętnych, który jest częścią zestawu/zespołu sprzęgieł.
Wygląda tak jak na załączonym zdjęciu, z tym, że te przekładki przynajmniej kiedyś były ... plastikowe. Tutaj wyglądają na jakiś odlew metalowy - pytanie jak się to ma do kultury pracy.
Plusem wymiany zestawu całego, a nie samych okładzin jest to, że taki zestaw jest wyważony, masz nowy tłumik drgań, nowe okładziny i w sumie plug and play.
Same okładziny (ok. 1500PLN) teoretycznie wymienić się da, ale porównując to do manuala, to tak jak wymienić samo sprzęgło bez wymiany dwumasy i docisku. Poza tym kosz sprzęgła średnio jest przewidziany przez producenta do rozbiórki. Tłumik drgań może być rozsypany (zestaw naprawczy to dodatkowe 2500PLN), a po wymianie jego pytanie czy zachowasz wyważenie. Jeśli nie - to taka wymiana jest totalnie bez sensu i staje się też mało opłacalna.
Proponuje kolego żebyś nie łapał mnie za słówka skoro wcześniej piszę o braku sensu wymiany tarcz to chyba logiczne że mam na myśli kompletny zestaw sprzęgieł jeśli to ci ulży. W przeciwieństwie do 99% piszących w tym temacie miałem okazje widzieć skrzynie POWERSHIFT w środku ile syfu jest w niej jak sprzęgła dają jeszcze radę, ale zaczynają już szarpać przy zmianie 1na 2 i 2na 3 bieg szczególnie zimne oraz zaczyna się szarpanie przy zmianie z PRND. Ludzie którzy czytają takie tematy (jak ja z resztą kiedyś) łudzą się że nowy soft że adaptacje itd a to wszystko bzdury. Znam tez takich którzy mówią TTTM bo piszą inni że im też szarpie na zimnym to znaczy że to norma jeden tu nawet napisał że uczy się jeździć automatem żeby mu nie szarpał:razz:Dobry powershift zmiania biegi mięciutko, i przełącza PRND tak że nic nie czuć widać to po literce na desce co sie dzieje w skrzyni i tylko tam! Ludzie ogarnijcie się trochę skrzynia powershift jest doskonała w mniemaniu wszystkich, ale to wszystkich warsztatów naprawy wszyscy mówią jednym głosem najlepiej się na niej zarabia!!! Po kilku rozmowach w różnych częściach Polski każdy warsztat mówi to samo że to padło! Ja mogę powiedzieć tylko jedno jak nie masz na koncie luźnych 15tyś zł, które w razie czego możesz wrzucić w samochód nie kupuj 2 sprzęgłowki żadnej czy to DSG czy Powershift i tyle. Kupiłem naprawiłem i mam nadzieję że będzie dobrze.
Podstawa to częste wymiany oleju i delikatna jazda a broń Boże rajdy na zimnej skzyni!!!
juri2069 25-01-2017, 16:00 Strasznie szyderczo się wypowiadasz o ludziach. Boli cie , że wydałeś tyle kasy na remont czy co ? Troche kultury. No i skoro adaptacja prawie każdemu poprawiła komfort i kulturę zmiany biegów to coś w tym jest. Ja o adaptacji się nie wypowiadam akurat bo mam swoje zdanie
A i popraw sobie silnik pod nickiem bo nie było 2.8
A poza twoimi wypowiedziami to dopowiem , że również warto kupić używkę PS i mieć nadzieje , że trochę posłuży. Oczywiście od kogoś pewnego , aby mieć realny przebieg. Choć pewnie ciężko znaleźć. Ale lepiej wydać 5 tys niż 20 na nową :)
Naprawdę to warto w przypadku PSa kupić samochód, który albo ma Gwarancję 12 czy jak się to to teraz nazywa, albo jest w stanie przejść kwalifikację do tej gwarancji bez kosztownego remontu (wymaga wcześniejszego naprawienia usterek jeśli są).
Wtedy można spać spokojnie.
Co do kupna używki, to niestety Powershiftów było milion rodzajów. Różnią się sterowaniem pomiędzy różnymi modelami. Mechatronikę zazwyczaj trzeba przełożyć ze swojego, bo "nowe używane" skrzynie średnio chcą się poddawać parowaniu z PCMem, a bez tego skrzynia nie będzie w pełni działać. Mechanicznie rzekomo wszystkie PSy to to samo, ale starszy inżynier z Getraga (producent tych skrzyń) niekoniecznie chciał się pod tym podpisać.
BEN-LOOKER 25-01-2017, 21:07 Strasznie szyderczo się wypowiadasz o ludziach. Boli cie , że wydałeś tyle kasy na remont czy co ? Troche kultury. No i skoro adaptacja prawie każdemu poprawiła komfort i kulturę zmiany biegów to coś w tym jest. Ja o adaptacji się nie wypowiadam akurat bo mam swoje zdanie
A i popraw sobie silnik pod nickiem bo nie było 2.8
A poza twoimi wypowiedziami to dopowiem , że również warto kupić używkę PS i mieć nadzieje , że trochę posłuży. Oczywiście od kogoś pewnego , aby mieć realny przebieg. Choć pewnie ciężko znaleźć. Ale lepiej wydać 5 tys niż 20 na nową :)
Czlowieku jak inaczej odpisac komus takiemu jak ty ktory ma zero pojecia o skrzyni o ktorej sie wypowiada. Co ci pomoglo i co komu pomoglo wiekszosc jak slyszy ze ma dac 10 tys dostaje rzadkiej kupy i nagle im juz pasuje ze szarpie. Stac mnie to zrobilem na nowych czesciach nie twoja sprawa a probuje przestrzec tych ktorych nie stac co ich moze spotkac. Gdyby bylo tak jak mowisz to producent sam by to zalecal a nie zaleca poza 2 przypadkami wymiana zespolu sprzegiel lub sterownika hydraulicznego jak wogole wiesz jak jak on w powershifcie wyglada:razz: 3 przypadek to zmiana softu oczywiscie w tym wypadku nie ma to wiekszego znaczenia. uzywke to mozesz kupic ty a to tylko potwierdza ze nalezysz do tych o ktorych pisze!:razz: jak bys wiedzial cos na temat tych skrzyn to nie pisal bys tych farmazonow ot tak to mozesz sobie wlozyc uzywanego manuala do golfa 2 ale nie powershifta! Poczytaj dowiedz sie co i jak a potem pisz. Ps nie ty bedziesz mi mowil co mam poprawic w moim profilu!
Bump:
Bump: Naprawdę to warto w przypadku PSa kupić samochód, który albo ma Gwarancję 12 czy jak się to to teraz nazywa, albo jest w stanie przejść kwalifikację do tej gwarancji bez kosztownego remontu (wymaga wcześniejszego naprawienia usterek jeśli są).
Wtedy można spać spokojnie.
Co do kupna używki, to niestety Powershiftów było milion rodzajów. Różnią się sterowaniem pomiędzy różnymi modelami. Mechatronikę zazwyczaj trzeba przełożyć ze swojego, bo "nowe używane" skrzynie średnio chcą się poddawać parowaniu z PCMem, a bez tego skrzynia nie będzie w pełni działać. Mechanicznie rzekomo wszystkie PSy to to samo, ale starszy inżynier z Getraga (producent tych skrzyń) niekoniecznie chciał się pod tym podpisać. A co zmieni przelozenie mechatronika jak on niczego nie zmiania! Trzeba przeprogramowac kompa ktory jest w skrzyni a to nie jest proste ale mozliwe�� I nie da sie tego ot tak prosto przelozyc! Zgadzam sie ze warto kupic takiego fordzika z gwarancja tylko to nie takie proste.
A co zmieni przelozenie mechatronika jak on niczego nie zmiania! Trzeba przeprogramowac kompa ktory jest w skrzyni
Teraz to z siebie robisz tego co nic nie wie. Tak się składa, że mechatronika, to TCM czyli Transmission Control Module, czyli sterownik (komputer) skrzyni razem z elektrozaworami, czujnikami położenia widełek wybieraka i paroma innymi pierdołami. Aby skrzynia działała w pełni poprawnie musi być PCM sparowany z TCM. Procedurę przeprowadza się przy pomocy IDSa, ale jak już przynajmniej jeden kolega z forum się przekonał skrzynia, która po numerach powinna zagrać w jego aucie nie chciała się parować z PCMem.
Stac mnie to zrobilem na nowych czesciach
Bardzo ciekawe jak Ci się to udało, bo z nowych części Ford/Getrag proponuje miskę olejową, pokrywę zespołu sprzęgieł (która jest jednorazowa), do niektórych modeli skrzyń uszczelkę miski olejowej, mechatronikę, mechanikę (jako całość), zespół sprzęgieł (tylko jako całość), filtr zewnętrzny i olej.
Wszystko inne to zamienniki, o których jakości ciężko się wypowiadać. Uszczelnienia, "pistony", tańsze wersje pokrywy sprzęgieł (200 zamiast 1000) i miski olejowej (200 zamiast 1000), zestaw naprawczy tłumika drgań skrętnych, tarcze sprzęgłowe, filtr wewnętrzny skrzyni - to wszystko jest dostępne tylko w zamienniku. Chyba, że transport do Getraga okradniesz albo jakoś od nich bezpośrednio ktoś wyłudzi.
Z tym, że im nie na rękę udostępnianie części, bo
za ~21kPLN sprzedają nową skrzynię
za ~16kPLN sprzedają fabrycznie regenerowaną
w obu przypadkach stara do zwrotu.
Cześć,
u mnie delikatnie szarpało z 1 na 2 i mocniej z 2 na 3. nie było to uciążliwe, a miałem ~116 000 Km przebiegu więc pomyślałem że dojadę do wymiany oleju i się zobaczy...
Niestety przy 118 000Km została 1 i wsteczny. awaria typowa dla tych skrzyń: pęknięte zaczepy w tłumiku drgań na skutek czego opiłki w sterowniku i uszkodzone sprzęgło.
Koszt naprawy 6900 netto w Poznaniu (regeneracja sterownika, sprzęgła, nowe zaczepy, olej filtry itp., + eliminacja kilku błędów elektronicznych - zakładam że update softu/adaptacja...)
Porażka...:(
Podobno powinna przejechać 150 000 km...
Panowie ciśnienie to np. na siłowni spuszczać a nie tu na forum.
Proszę o spokojną dyskusję. :!!:
juri2069 26-01-2017, 11:19 Ja już mam 233 kkm i wszystko gra. Jeden z kolegów miał ostatnio klienta co miał nalatane ponad 400 kkm. Nie ma reguły:)
krystianen 27-01-2017, 07:43 oszt naprawy 6900 netto w Poznaniu (regeneracja sterownika, sprzęgła, nowe zaczepy, olej filtry itp., + eliminacja kilku błędów elektronicznych - zakładam że update softu/adaptacja...)
gdzie robies skrzynie?
w Teo Motors, kolega robił tam DSG w swoim służbowym VW. Po regeneracji zrobił ponad 100KKM w rok i sprzedał. W necie czytałem opinie (~30): 2 negatywne, jedna neutralna. Co do ceny to spróbuje się jeszcze targować. Gdy pytałem o koszty, to przy przyjęciu pokazywali mi focusa w którym komplecik wyszedł 6200 netto (chyba że to stały klient...)
Rafal Zabik 28-01-2017, 13:52 Panowie a ja mam pytanie z innej beczki. Chcialbym zrobic adaptacje Powershifta w Mondeo mk4 ale mieszkam w Anglii. Czy ktos obeznany w temacie moglby powiedziec jak ta procedura nazywa sie w IDS ale po angielsku, zebym wiedzial o co dokladnie pytac w serwisie?
M-S POWER 28-01-2017, 17:06 A gdzie mieszkasz w UK? Wątpię aby coś Ci w UK pomogli. Przerobiłem tutaj sporo fordow i żaden który miałem u siebie nie miał aktualizacji softu
Panowie a ja mam pytanie z innej beczki. Chcialbym zrobic adaptacje Powershifta w Mondeo mk4 ale mieszkam w Anglii. Czy ktos obeznany w temacie moglby powiedziec jak ta procedura nazywa sie w IDS ale po angielsku, zebym wiedzial o co dokladnie pytac w serwisie?
lesiu999 28-01-2017, 19:20 Masz jakies doswiadczenie czy klepiesz te brednie z nudow? Jakie okladziny? Kto przy zdrowych zmyslach zrzuci skrzynie wymieni tarcze sprzegiel bez regeneracji dwumasa nie wspone ze skoro sprzegla maja dosc to wiekszosc opilkow z nich jest w tej chwili w skrzyni!Zaden skrzyniarz, ktory sie szanuje nie odwali takiej kichy. Wymiana sprzegiel to generalka skrzyni wymiana uszczelnien czyszczenie calej skrzyni montaz nowego sprzegla koszt samego sprzegla okolo 6000zl. Kolega musi szykowac 10 tys i skonczcie z tymi bredniami adaptacje itd sprzegla sa poza nastawami i nic z nimi nie zrobisz bicie w drazek przy przelaczeniu z p na d to najczesciej nadmierny luz na sprzeglach i tyle.
No właśnie mam. I niestety śmiem twierdzić że Ty klepiesz bzdury.
No ale każdy może.
A nie okładziny tylko tarczki (sorki)
A koszt całej roboty z wymianą oleju, czyszczeniem itp to około 4300.
Pozdrawiam
Rafal Zabik 29-01-2017, 09:13 A gdzie mieszkasz w UK? Wątpię aby coś Ci w UK pomogli. Przerobiłem tutaj sporo fordow i żaden który miałem u siebie nie miał aktualizacji softu
Pod Londynem wiec do ciebie mam niestety troche za daleko. Pytalem wczoraj w serwisie o kalibracje skrzyni i powiedzieli mi ze to sie robi zazwyczaj tylko po wgraniu nowego softu, ale jezeli chce to moga to tez zrobic na moje zyczenie nawet jezeli mam juz aktualny.
Czytalem sporo na forum i dla swietego spokoju zanim sie zdecyduje chcialbym ich konkretnie zapytac ktore procedury z IDS uwazaja za "kalibracje" ale nigdzie w internecie nie moge sie doszukac jak po angielsku nazywa sie procedura adaptacji sprzegla i widelek wybieraka.
Generalnie skrzynia nie chodzi zle, tylko na parzystych biegach przy jezdzie z rowna predkoscia i bardzo lekko wcisnietym gazie (okolo 1500-1800 obrotow) lekko faluja obroty. Po lekturze forum na takie objawy zawsze najpierw polecana jest zmiana oleju, aktualizacja softu i adaptacja i od tego chcialbym zaczac.
TCM Adaptive Learning https://youtu.be/5g_p8Himrk4?t=26s
te wideo dotyczy "małego" PowerShifta, czyli tego z suchymi sprzęgłami, a w tym wątku chodzi o zupełnie inną skrzynię (mokrą) - jej adaptacja wygląda inaczej
Rafal Zabik 30-01-2017, 10:46 TCM Adaptive Learning https://youtu.be/5g_p8Himrk4?t=26s
Dziekuje, ale to jest chyba procedura dla skrzyni z Fiesty I Focusa, a z tego co doczytalem sie na forum, Powershift w Mondeo to inna konstrukcja? Czy ktos kto wykonuje adaptacje moglby potwierdzic czy w mondeo wyglada to tak samo jak na tym filmiku?
Bump: Kolega Mayak odpowiedzial zanim zapytalem :) . Czyli ponawiam prosbe o informacje, ktore dokladnie procedury w IDS powinny zostac wykonane I jak nazywaja sie po angielsku.
Może sam proces przebiega inaczej, ale opcja uruchomienia procedury będzie w tym samym miejscu, tak mniej więcej kojarzę jak było u mnie robione.
Tu jest lista wszystkich dostępnych poleceń i do adaptacji pasuję tylko jedno.
http://forum.fordclubpolska.org/attachment.php?attachmentid=80556&stc=1&d=1485783484
jak nazywaja sie po angielsku.
jesli dobrze pamiętam, to clutch learn i shift fork learn
Rafal Zabik 30-01-2017, 14:18 Bardzo dziekuje za informacje panowie.
U mnie przy ostatnich dość*mroźnych nocach rano po odpaleniu zimnego samochodu PowerShift dziwnie się zachowuje: przebijanie D <> R powoduje szarpnięcie, sama zmiana biegów (zarówno parzystych, jak i nie) jest normalnie płynna, natomiast po dojechaniu do świateł, 2-3 sekundy po całkowitym zatrzymaniu następuje szarpnięcie. W momencie, kiedy jest już*nieco bardziej nagrzane (i zapewne olej w skrzyni) wszystko działa normalnie i płynnie.
Czy zasadniczo nie powinno być odwrotnie i skrzynia działać gorzej ciepła niż zmrożona po nocy, kiedy olej ma inną gęstość i lepkość?
No i drugie pytanie: co dokładnie dzieje się te kilka sekund po zatrzymaniu auta "do zera"? Zaznaczam, że szarpnięcie następuje z opóźnieniem, nie od razu.
Od wymiany oleju minęło chyba jakieś 30 tysięcy kilometrów.
blackjack29 31-01-2017, 21:16 W automacie klasycznym następuje zapięcie switch neutral-a następuje to po około 5 sekundach od naciśnięcia hamulca, dlatego mało kto wie po puszczeniu hamulca powinno chwilę się zaczekać jak przy zmianie R-D bądź na odwrot.
Wysłane z mojego Redmi Note 3 przy użyciu Tapatalka
Simon_BA 31-01-2017, 22:12 Witajcie, jako że to mój pierwszy post, czy możecie polecić dobre ASO w Poznaniu lub okolicach w kwestii wymiany oleju w PS oraz czy w powyższej lokalizacji znajduje się ktoś kto ma pojęcie o przeprowadzeniu adaptacji w PS.
Rafal Zabik 06-02-2017, 10:39 No i jestem tydzien po wymianie oleju i adaptacji. Falowanie obrotow na parzystych biegach, okzajonalne szarpniecia przy zmianie biegow, redukcji i powolnej jezdzie ustapily jak reka odjal, czuje jakbym jezdzil innym autem. Nie pisalem wczesniej bo chcialem troche pojezdzic zeby wszystko sie ulozylo, ale na razie (odpukac) po przejechaniu 300km dalej chodzi jak marzenie.
Mayak jeszce raz dziekuje za informacje, jak powiedzialem "clutch and shift fork learn" w serwisie, mechanik wiedzial o co chodzi. Jezeli ktos chcialby robic adaptacje w UK, to o to nalezy pytac, tylko polecam zaznaczyc ze chcemy to miec zrobione nawet jak nie bedzie aktualizacji softu do TCM.
Witajcie, jako że to mój pierwszy post, czy możecie polecić dobre ASO w Poznaniu lub okolicach w kwestii wymiany oleju w PS oraz czy w powyższej lokalizacji znajduje się ktoś kto ma pojęcie o przeprowadzeniu adaptacji w PS.
Ja w zeszłym tygodniu odebrałem auto po naprawie z Teo-motors. Mogę polecić też na wymianę i adaptację.
Witam
poszukuje sprzęgła do powershift rocznik 2011 używkę w dobrym stanie bo moje juz pada
No krezus z ciebie niezły.
Klocki hamulcowe i amory też wymieniasz na używane w Dobrym stanie?
toomekk6 23-02-2017, 14:51 A jakie są objawy padającego sprzęgła w PS?
Witam wszystkich,
Generalnie na mojego powershifta nie mam co narzekać bo naprawdę fajnie się sprawuję jednak jest jeden mały problem (mam nadzieje że mały), przewertowałem forum i nie napotkałem nikogo kto miałby podobny problem a mianowicie raz na jakiś czas przy ruszaniu nie zależnie czy D czy R po wciśnięciu gazu silnik wchodzi na obroty i dopiero po chwili rusza z szarpnięciem (mógłbym to porównać do sytuacji jakby sprzęgło za późno puściło a po chwili był strzał ze sprzęgła) jest to tylko przy ruszaniu i to sporadycznie zauważyłem też pewną zasadę w przypadku kiedy tak się dzieje po puszczeniu hamulca samochód nie "pełza".
Jeżeli któryś z kolegów miał podobny problem bądź zna przyczynę takiego zachowanie to proszę o podzielenie się na ten temat informacjami.
Z góry dziękuję
pablo032 24-03-2017, 15:18 Witam jest ktoś z dolnego śląska kto ogarnia powerhifta . Napiszę co było robione w moim s-maxe kupiony z Niemiec w 2015 zaraz po zakupie wymienione wszelkie filtry oraz olej w październiku w grudniu prezent na gwiazdkę dostał wymiana oleju w skrzyni w serwisie rewo Lubin w 2016 wymiana kompletnego rozrządu tak dla spokojności również w tym samym ASO oczywiście olej w silniku płyn chłodniczy, hamulcowy . Teraz objawy auto ma niby 175tyś i niestety poszarpuje powershift wymiana oleju niewiele pomogła nie mam pojęcia czy skrzynia umiera czy po prostu kwestia softa kalibracji podpinanie pod kompa skan forscanem daje takie odczyty nie zmam się na oprogramowaniu forda przed miałem vaga którego ogarniałem.
===END DDM DTC Brak===
===PAM DTC Brak===
Pomyślny odczyt DTC, nie było kodów błędów
Moduł: Moduł systemu wspomagającego parkowanie
===END PAM DTC Brak===
===HVAC DTC Brak===
Moduł: Ogrzewanie Wentylacja Klimatyzacja
===END HVAC DTC Brak===
===RFA DTC Brak===
Moduł: Siłownik funkcji zdalnego sterowania
===END RFA DTC Brak===
===ACM DTC Brak===
Moduł: Moduł sterujący sprzętu audio
===END ACM DTC Brak===
===IPC DTC U0416:68-2A===
Kod: U0416 - Nieprawidłowe dane uzyskane z VDM
Dodatkowe symptomy usterki:
- Informacje o zdarzeniu
Status:
- DTC obecny w czasie wydania polecenia
- Lampka sygnalizująca wyłączona przy tym DTC
Moduł: Moduł sterujący tablicą rozdzielczą
===END IPC DTC U0416:68-2A===
pablo032 26-03-2017, 20:39 Widzę że nikt nie pomoże
nazarko1984 27-03-2017, 09:17 Błędów w skrzyni Ci nie wywala. U mnie jak był problem ze skrzynią i poszarpywała lub w ogóle nie wrzucała biegów to był problem z czujnikiem położenia wałka ale po odczycie forscan-em był ewidentny błąd.
Zacznij od adaptacji skrzyni. Może jak Ci wymieniali olej to tego nie zrobili- nie zawsze robią.
BWT. powershift jest kapryśny i nie lubi jak go się za mocno ciśnie:) Ja mam tak, że jak go przegonię kilka razy od dołu do góry to potrafi wywalić mi albo biegi parzyste albo nie parzyste i muszę się zatrzymać, zgasić silnik i awaria znika:)
pablo032 29-03-2017, 21:25 Faktem jest że nie zawsze ma odchyły są dni że pracuje idealnie jak dsg a są chwile że dramat jak automat z lat 80 tylko gdzie zrobić adaptacje sprzęgieł serwis nie wiem czy wie o takowej procedurze a nikogo innego nie znam kto ma pojęcie o tej skrzyni
To standardowa procedura, w ASO na pewno mają IDSa, do tego dostęp do aktualnego softu i zazwyczaj wiedzą jak tego używać.
Procedury serwisowe Forda prowadzą jak po sznurku.
Tylko swoje sobie za to zażyczą zapewne.
U mnie szarpanie też występuje 1-2 mocno 2-3 lżej a potem juz płynnie - ale co można zauważyć że szarpanie nasila się przy delikatnym traktowaniu gazu - natomiast przy konkretnym przybutowaniu 1-2-3 idzie płynnie... czy to normalne i czy adaptacja coś w tym temacie zmieni?
Moje zdanie na temat szarpania jest takie ... że to niekoniecznie musi być tylko skrzynia.
Jak motór niedomaga, wtryski przelewają, zacina się geometria/EGR, to PCM nie będzie w stanie wysterować silnika tak jak by chciał i IMHO cała ta układanka przestaje działać.
teraz to juz dołożyłeś oliwy do ognia ...
Witam serdecznie!
Będzie to mój pierwszy post na forum wiec się przedstawię, jestem Karol i posiadam Mk5 z silnikiem 2.0 i skrzynia powershift. Autko zbliża się do przebiegu 60k km, wiec pora na wymianę oleju w skrzyni. Na ta chwile nie mam żadnych problemow, może jestem wstanie napisać ze skrzynia działa lepiej na rozgrzanym aucie.
A wiec do rzeczy, śledząc temat wywnioskowałem ze wymiana jest konieczna, jednak po wielu postach wnioskuje również ze ASO nie zawsze jest dobrym rozwiązaniem.
Czy ktoś z Wielkopolski może polecić warsztat ASO czy tez inny profesjonalny, któremu bez obaw można zlecić takie zadanie.
Pozdrawiam Karol
Witajcie. Ktoś z was może przerabiał tamat wymiany skrzyni Powershift w S-Maxie TDCi na zwykłą skrzynię manualną? Czy to wykonalne? Jakie koszta i może polecicie jakiś zakład?
Witajcie. Ktoś z was może przerabiał tamat wymiany skrzyni Powershift w S-Maxie TDCi na zwykłą skrzynię manualną? Czy to wykonalne? Jakie koszta i może polecicie jakiś zakład?
Tanio nie będzie. Skrzynia, dwumas, sprzęgło z osprzętem. O ile skrzynia używana jak najbardziej, to używany dwumas albo sprzęgło to średni pomysł, chyba że chcesz zmienić i sprzedać, niech się inny martwi albo masz mechanika z niską stawką.
Do tego lewarek, pedały, półosie, podpory, przeprogramowanie PCM i zegarów.
Coś zawsze możesz odsprzedać, także część się zwróci może.
Plus robocizna.
Pogadaj z c-matixem, on zna temat. Też w Fordzie chociaż mniejszym wymieniał.
Myślę że koszty mogą być takie jak za naprawę PS-a . Moim zdaniem gra nie warta świeczki.
Wysłane z mojego SM-G920F przy użyciu Tapatalka
orion512 09-07-2017, 22:53 Do tego lewarek, pedały, półosie, podpory, przeprogramowanie PCM i zegarów
Zaraz zaraz jakich zegarów? Zegary nic nie maja do skrzyni i ich akurat nie trzeba dotykać.
Trzeba sobie zadać pytanie jak chce się długo jeździć tym autem. Czy do kolejnego remontu PS, czy może dłużej ;)
Więc czy warto obniżać sobie komfort jazdy, za tą samą kwotę.
Zaraz zaraz jakich zegarów? Zegary nic nie maja do skrzyni i ich akurat nie trzeba dotykać.
Trzeba, chociaż w Mondeo/S-max jest to zmiana w Central Configuration typu skrzyni na manualną. W manualu konfiguracja trzymana jest w BCM i IPC (zegary) backup.
Kurcze, chyba macie rację, że to za duże zagadnienie z tą wymianą PS na manual.
Pytałem dlatego, że skrzynia mi dziwnie pracuje, szczególnie podczas jazdy pod górkę, w górach itp. Wachluje biegami co 2 sekundy (widać po obrotach) jakby nie mogła się zdecydować, który bieg wrzucić, przy czym nie mogę ustalić którym wachluje bo na wyświetlaczu nie pokazuje aktualnego biegu tylko D, ale obstawiam, że między 3 i 4. Różnica w obrotach niewielka więc to pewnie 2 sąsiednie biegi. To wszystko odbywa się bez poszarpywania jak w tytule postu. Pomaga przełączenie w tryb sport (wtedy wchodzi na wyższe obroty). Przy spokojnej jeździe miejskiej pracuje normalnie, bez szarpnięć.
Przebieg aktualny ok 98tys. olej w skrzyni zmieniany przy ok. 60tys w ASO, update oprogramowania, adaptacja, moc 140->163 (mayak).
Dodam, że padł mi akumulator i to tak zupełnie, kończył się od dłuższego czasu, ale bagatelizowałem objawy. Myślicie, że taka praca skrzyni może być wynikiem awarii akumulatora?
IPC (zegary) backup.
to akurat nie ma kompletnie żadnego znaczenia dla funkcjonowania auta
Sam byłem ciekaw takiej przekładki tyle ze w benzynie. Skrzynie manualne oscylowaly w granicach od 1500 wiec koszta nie do konca takie tyle ze mnóstwo roboty ale kosztem trwałej zmiany na cos mniej awaryjnego o tańszego w obsłudze
Pytałem dlatego, że skrzynia mi dziwnie pracuje, szczególnie podczas jazdy pod górkę, w górach itp. Wachluje biegami co 2 sekundy (widać po obrotach) jakby nie mogła się zdecydować, który bieg wrzucić, przy czym nie mogę ustalić którym wachluje bo na wyświetlaczu nie pokazuje aktualnego biegu tylko D, ale obstawiam, że między 3 i 4
To nie koniecznie zła praca tej skrzyni, skoro piszesz, że to robi płynnie.
W trybie D przełącza biegi przy bardzo niskich obrotach, mogą one być za niskie na jazdę pod górkę i dlatego tak wachluje. Dlatego tryb S może być lepszym wyborem lub nawet M.
Jak chcesz widzieć który bieg masz zapięty to wgraj u któregoś kolegów z forum zmodyfikowanego Conversa.
orion512 10-07-2017, 23:26 Gdyby kolega Yakac jeszcze nie widział to na converse+ wygląda to tak
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2461463#post2461463
Niestety i ja trafiam do grona osób mających problem ze skrzynia powershift. Posiadam owa skrzynie w Mondeo mk5 2.0TDCI. Wracając z podróży (1200km) wyskoczył mi błąd że mam się skontaktować z serwisem, skrzynia przestała poprawnie działać.
Objawy były przy przełączaniu biegów, skrzynia nie robiła tego poprawnie. Bieg się przełączał na wyższy z dużym problem, obroty szły do góry i auto wyło.
Niestety moja podróż skończyła się na lawecie. Auto trafiło do serwisu Forda.
Dzisiaj go odebrałem niby naprawionego, wymienili olej + aktualizacja sterowników do silnika i skrzyni. Pojechałem na test, po około 80 min stało się to samo.
Jak na ta chwile straciłem 350euro za ta przyjemność. Auto znowu jest w serwisie i czekam na diagnozę.
Znajomy mechanik z Polski stwierdził, że problem będzie leżał po stronie elektrozaworów. Jak olej w skrzyni jest zimny auto działa bez zarzutu, gdy gęstość oleju się zmienia po dłuższej jeździe wystepuję problem.
Czy ktoś z forumowiczów miał taki problem ?
Servis Forda stwierdził że winny jest moduł EGR. Podobno jak występuje problem silnik zaczyna wysyłać zle informacje do skrzyni i przez to są takie obiawy. Koszt naprawy między 800 a 1000 euro. Nie wiem czy to zlecać bo mogą być to pieniądze wyrzucone w błoto. Prosze podpowiedzcie co mam robic.
Pozdrawiam
Temat który znalazłem na stronie angielskojęzycznej.
http://www.talkford.com/community/topic/246146-the-first-mk5-transmission-limited-function/page-1
Niestety i ja trafiam do grona osób mających problem ze skrzynia powershift. Posiadam owa skrzynie w Mondeo mk5 2.0TDCI. Wracając z podróży (1200km) wyskoczył mi błąd że mam się skontaktować z serwisem, skrzynia przestała poprawnie działać.
Objawy były przy przełączaniu biegów, skrzynia nie robiła tego poprawnie. Bieg się przełączał na wyższy z dużym problem, obroty szły do góry i auto wyło.
Niestety moja podróż skończyła się na lawecie. Auto trafiło do serwisu Forda.
Dzisiaj go odebrałem niby naprawionego, wymienili olej + aktualizacja sterowników do silnika i skrzyni. Pojechałem na test, po około 80 min stało się to samo.
Jak na ta chwile straciłem 350euro za ta przyjemność. Auto znowu jest w serwisie i czekam na diagnozę.
Znajomy mechanik z Polski stwierdził, że problem będzie leżał po stronie elektrozaworów. Jak olej w skrzyni jest zimny auto działa bez zarzutu, gdy gęstość oleju się zmienia po dłuższej jeździe wystepuję problem.
Czy ktoś z forumowiczów miał taki problem ?
Jeżeli to EGR to weź go zaślep blaszka i zobacz czy problem ustanie.
Jak olej w skrzyni jest zimny auto działa bez zarzutu, gdy gęstość oleju się zmienia po dłuższej jeździe wystepuję problem.
Właśnie u mnie się tak dzieje. Wprawdzie skrzynia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, no ale przy temperaturach rzędu 25 stopni już o to nietrudno. Zaczyna się od szarpnięć przy zmianie biegów, kończy się na "ogr.funkcj.". Po schłodzeniu skrzyni na postoju lub po prostu w zimniejszy dzień skrzynia pracuje jak nowa.
Czy te elektrozawory to jest naprawialne? Da się to jakoś serwisowo potwierdzić?
Koledzy, czy jest ktoś z łódzkiego, kogo możecie polecić do wykonania adaptacji sprzęgieł i wybierakow? Miałem wymianę sprzęgieł i nie jestem przekonany że robili ta procedurę.
W moim przypadku był to zawór EGR.
Wczoraj zrobiłem trasę 1170km bez problemu. Właśnie u mnie się tak dzieje. Wprawdzie skrzynia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, no ale przy temperaturach rzędu 25 stopni już o to nietrudno. Zaczyna się od szarpnięć przy zmianie biegów, kończy się na "ogr.funkcj.". Po schłodzeniu skrzyni na postoju lub po prostu w zimniejszy dzień skrzynia pracuje jak nowa.
Czy te elektrozawory to jest naprawialne? Da się to jakoś serwisowo potwierdzić?
Właśnie u mnie się tak dzieje. Wprawdzie skrzynia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, no ale przy temperaturach rzędu 25 stopni już o to nietrudno. Zaczyna się od szarpnięć przy zmianie biegów, kończy się na "ogr.funkcj.". Po schłodzeniu skrzyni na postoju lub po prostu w zimniejszy dzień skrzynia pracuje jak nowa.
Jeśli mówisz o zaworach w mechatronice to tak i je regenerują i wymieniają zależy pewnie jak mocno padnięte są. Zakład godny polecenia, ktory to robi to Zapała koło Kielc.
Ja mam pytanko odnośnie takiego zachowania skrzyni. Gdy rozpędzam auto i akurat zdarzy się tak, że zmiana biegu z 1 na 2 zbiegnie się z odpuszczeniem gazu (bo już się niechcę rozpędzać) to jest to słyszalne i odczuwalne, wręcz puknięcie. Nie ma tego efektu gdy cały czas przyspieszam i biegi idą 1,2,3... wtedy jest płynnie.
Czy to normalne, też tak macie ?
Marcin L. 26-08-2017, 21:02 Gdy rozpędzam auto i akurat zdarzy się tak, że zmiana biegu z 1 na 2 zbiegnie się z odpuszczeniem gazu (bo już się niechcę rozpędzać) to jest to słyszalne i odczuwalne, wręcz puknięcie.
Też tak mam.
orion512 26-08-2017, 21:24 U mnie czasem też coś podobnego się przytrafia.
juri2069 26-08-2017, 22:29 Widocznie w PS to normalne :) Jest nas więcej.
Rafal Zabik 28-08-2017, 15:36 U mnie tez sie zdarza dokladnie jak kolega Dudi napisal, najczesciej wystepuje podczas jazdy w korkach.
lesiu999 01-09-2017, 21:31 Dudi_81, u mnie też czasem tak się zrobi.
Bump: Właśnie u mnie się tak dzieje. Wprawdzie skrzynia musi być naprawdę dobrze rozgrzana, no ale przy temperaturach rzędu 25 stopni już o to nietrudno. Zaczyna się od szarpnięć przy zmianie biegów, kończy się na "ogr.funkcj.". Po schłodzeniu skrzyni na postoju lub po prostu w zimniejszy dzień skrzynia pracuje jak nowa.
Podobno we Wrocławiu jest jakaś firma która to naprawia (wymienia je) ale nie pamiętam nazwy :(
Witam, mam problem ze skrzynią. Szarpie przy ruszaniu, najbardziej na 1 i troche na 2 biegu. Na wyzszych raczej nie wyczuwalne. Wymieniłem olej z filtrem w skrzyni i poduszke skrzyni, zrobiona kalibracja. Nie pomogło. Podobno granie nowego softu może pomóc? Czy już tylko wymiana skrzyni/sprzęgła?
zrobiona kalibracja
To jest skrzynia PS ?
slawek-kali 14-09-2017, 19:04 No pisze w temacie.. moze nie musi.. próbuj i szykuj kase na najgorsze.
6 Speed Powershift 6DCT450 - MPS6
Piotr_V6 17-09-2017, 15:07 Odebrałem swojego PS w środę zrobione 400km miałem te same objawy co kolega pisze zmieniony został olej filtr wyczyszczona mechatronika wymienione dwa zawory po komunikacie z zaworu SSD wracając wczoraj z nad morza po przejechaniu około 400km od naprawy poczułem lekkie szarpnięcie i podbicie obrotów przy wyższej prędkości 10km od domu skrzynia znów złapała tryb awaryjny podłączyłem kompa wyszło tym razem ze zacina się SSE mniemam że został on wymieniony bo przed całą naprawą komunikat zacięcia był tylko z zaworu SSE drugi zawór został wymieniony bo podobno był niemrawy również jutro reklamuję robotę bo albo coś zostało nie zrobione źle podłączone lub podmienione miejscami starych zaworów nie widziałem ale nie po to człowiek płaci aby wszystko kontrolować i się umartiwać rachunek na 2 tysie za naprawę mechatroniki i wymianę oleju robota wg mnie spartolona ale nie ma ludzi nieomylnych
U mnie szarpanie też występuje 1-2 mocno 2-3 lżej a potem juz płynnie - ale co można zauważyć że szarpanie nasila się przy delikatnym traktowaniu gazu - natomiast przy konkretnym przybutowaniu 1-2-3 idzie płynnie... czy to normalne i czy adaptacja coś w tym temacie zmieni?
Mam dokładnie tak samo. Ford Focus MK3 Lift 2015, 2.0TDCi 150KM. Porównuje to do rajdowców, którzy w manualach jeżdżą z międzygazem. Najbardziej odczuwalne przy zmianie 1-2, 2-3. Ford daje gazu i puszcza sprzęgło jakby za późno - w tym momencie mamy zwiększone obroty. W efekcie auto wyrywa się do przodu z charakterystycznym szarpnięciem (czasem mniejszym czasem większym). Czasem mogę powiedzieć, że problem ustaje przy rozgrzanym oleju. Olej wymieniany przy 120k km w serwisie G... we Wrocławiu.
Martwi mnie to i pytanie czy z tym jeździć czy próbować wymienić olej ?
była kiedykolwiek robiona adaptacja skrzyni?
tomcio43 05-10-2017, 09:23 Cześć, ja mam tak samo jak kolega powyżej jednak mam wymieniony olej i skrzynia jest po kalibracji i adaptacji. Lecz kolega który mi to robił stwierdził że skrzynia ma już najnowszy soft i nie może nic wgrać.
Nie wiem również czy jest jakiś inny sposób aby to poprawić.
Wydrukowaną mam historię serwisową. Twierdzę, że nie była - bo nic tu nie ma. A chciałbym coś z tym zrobić.
Śmiem twierdzić, że poprzedni właściciel również miał ciężką nogę sądząc po ostatniej pożegnalnej jeździe. Być może on dołożył kilka groszy.
Jestem umówiony na serwis w Rzeszowie na 11.10.2017r. , ale chętnie podjadę do warsztatu - nie koniecznie autoryzowanego, do kogoś z polecenia, kto zna się na rzeczy. Jestem z Dębicy, dystans do 400km
dystans do 400km
No to pewnie najbliżej i najszybciej masz do kolegi tedi_k z Katowic bo autostrada - szkoda tracić czasu i pieniędzy na serwis (1300 w Rzeszowie) bo tam nic nie poradzą na to
Zrób jeszcze taki test - daj na S gdzie dużo później przełącza na 2 i tam powinno byc lepiej, gorzej ze zmianą w dół bo wtedy dość gwałtownie redukuje na niższe biegi i czuć zrywy
Witam. Jestem nowym forumowiczem i potrzebuję porady. Kupiłem Galaxy 2012r z PS. Niestety poprzedni właściciel nie do końca przejmował się olejem w skrzyni biegów i pierwszą jazdę z okolic Gdańska przejechałem na "manualu", ponieważ na automacie strach było jechać (zgrzyty, szarpanie itp.) Od razu po przyjeździe wymieniłem olej oraz filtr (zasyfiony w trzy dupy). Po wymianie zgrzyty ustały. Teraz jest "tylko" szarpanie przy ruszaniu na 1 biegu i na R. Z tego co wyczytałem na forum potrzebna jest jescze adaptacja sprzęgła (przebieg auta to 120tyś sprawdzony w ASO). Czy to powinno pomóc i gdzie polecacie zajechać w okolicach Zielonej Góry?
nie rozumiem po co się pchałeś w takie coś skoro wiedziałeś że skrzynia szmelc... chyba że cena przez pół ;)
Po powtórnej wymianie oleju (okazało się, że mechanik się pomylił i wlał nie ten olej) wszystko ok. Biegi wchodzą płynnie i bez szarpania. Dobrze, że olejarze się połapali i sami prosili o powrót do warsztatu. Płukanie i wymiana pomogła. Jeśli chodzi o adaptację to i tak chciałbym to zrobić, więc zamiast ocen mojego zakupu proszę o informację o dobrym fachowcu w okolicach Zielonej Góry. Dziękuję
A w jaki sposób robili płukanie?
Czyżby dynamiczna wymiana oleju?
stingerA6 09-10-2017, 19:40 Czyżby dynamiczna wymiana oleju?
Podobno do ps już też się stosuje (ale robią to nieliczni bo potrzeba odpowiedniego sprzetu).
Panowie zluzujcie, mamy sobie pomagać, a nie przeszkadzać
Podobno do ps już też się stosuje (ale robią to nieliczni bo potrzeba odpowiedniego sprzetu).
Prawdę mówiąc nie wiem jak to robili. Widziałem tylko, że podciągali do mojego Galaxy całkiem sporą maszynę. :wink:
stingerA6 10-10-2017, 07:20 Dla jasności. Maszyna maszyną, taka do dynamicznej wymiany oleju w skrzyniach wygląda podobnie. Chodzi o to że skrzynie PS są bardzo wrażliwe na stan oleju i standardowa maszyna do dynamicznej wymiany oleju może zabić PSa (albo sporo mu zaszkodzić). Nieliczni (jak warsztat Ford Sławek) posiadają specjalne przystawki (umieszczane bodajrze przy filtrze skrzyni), które to gwarantują orawidowość procesu dynamicznej wymiany.
Mazurek1 11-10-2017, 16:05 Witam Panowie czy ktos w podlaskim robi adaptacje skrzyni/sprzegła>Sytuacja wyglada następujaco przy 40-50km na godzine trzesie samochodem a przy 80km faluja obroty Ford Mondeo 2014 mk4 2.0 tdci powershif przebieg 70 tys olej Wymieniany przy 50 tys na oryginalny fordowski. Na komputerze nie pokazuje zadnego błędu czy coś innego może być przyczyna. Pozdrawiam.
orion512 12-10-2017, 08:47 Adaptacje oczywiście można zrobić.
Ale skąd przypuszczenie, że problem jest ze skrzynią?
Wibracje mogą przecież mieć wiele różnych przyczyn. Chociażby niewyważone koła.
Mazurek1 12-10-2017, 12:10 Tak ale w momencie powstania wibracji czuje jak by sie sprzegło delikatnie slizgało i pozniejsze tak jak juz pisalem falowanie obrotami.
Podepnę się do tematu
Mój S-Max ma podobne objawy.
Pływanie obrotów, i delikatne trzaski przy rozpędzaniu.
Polecicie mi kogoś z Podkarpacia ?
podepnę się ale z nieco innym pytaniem, natomiast bardzo w temacie poweshifta. w ustawieniach komputera (nie convers tylko poprzedni) mam opcję pracy skrzyni plynnosc vs dynamika. Ale nie wiem jak je zmienic, jak w nie klikam, nie widac, aby pozycja zostala zaznaczona, jak wycofam się w menu i wroce to dalej sa obydwie pozycje do wyboru, bez zaznaczenia która jest wybrana. wiecie jak te tryby jazdy zmieniac?
No i mimo niskich temperatur, oprócz sporadycznego jak dotąd szarpania, zaczęło się bez powodu wysprzęglanie, tryb awaryjny, itd. Komputer pokazuje błąd czujnika prędkości wału. Z relacji wielu osób wynika, że ten błąd może oznaczać wiele rzeczy. Serwis na razie poszedł w kierunku wyjęcia TCM i obadania go, oraz kontroli wału.
Ech te PowerSHITY :-)
Przy okazji szukając w necie jakichkolwiek informacji o tej skrzyni, trafiłem na instrukcję serwisową. Może akurat ktoś będzie chciał poczytać?
https://ezbubu.files.wordpress.com/2016/12/6dct450-470-service-menu.pdf
Piotr_V6 01-02-2018, 21:54 Powershity ciesz się że to nie DSG wszystko 4 razy drożej
whiplash2 04-02-2018, 20:17 Panowie, jestem tutaj nowy i mam problem z swoim Mondeo, 2011, 2.0 TdCi 163KM, 183k km przebiegu, PS. Wywala mi błąd P0715, czyli "obwód czujnika A prędkości obrotowej wałka turbiny..". Z tego co wiem, to wymiana czujnika to koszt około 3-4 tys.zl. Dodatkowo, przy zmianie parzystej strony biegów słychać takie metaliczne szuranie. "Mechanik od PS" mówi, że to pewnie sprzęgło, ale dopiero jak się zajrzy będzie wiadomo. Wymiana sprzęgła - 6tys. Pytanie o radę do Was... Czy jest sens wymienić ten czujnik (na co jeszcze mnie stać), gdy możliwe, że i sprzęgło do wymiany (na to już mnie nie stać)? Mechanik poinformował mnie, że przełożenie samochodu z PS do manuala wyniesie mnie całościowo 4,5 tys (w co nie chce mi się za bardzo wierzyć). Czy jest to możliwe?
slawek-kali 04-02-2018, 20:21 masz vin auta?
whiplash2 04-02-2018, 20:46 Wf0gxxgbbgbu86288
wwwpawel 14-02-2018, 08:02 Panowie, jestem tutaj nowy i mam problem z swoim Mondeo, 2011, 2.0 TdCi 163KM, 183k km przebiegu, PS. Wywala mi błąd P0715, czyli "obwód czujnika A prędkości obrotowej wałka turbiny..". Z tego co wiem, to wymiana czujnika to koszt około 3-4 tys.zl. Dodatkowo, przy zmianie parzystej strony biegów słychać takie metaliczne szuranie. "Mechanik od PS" mówi, że to pewnie sprzęgło, ale dopiero jak się zajrzy będzie wiadomo. Wymiana sprzęgła - 6tys. Pytanie o radę do Was... Czy jest sens wymienić ten czujnik (na co jeszcze mnie stać), gdy możliwe, że i sprzęgło do wymiany (na to już mnie nie stać)? Mechanik poinformował mnie, że przełożenie samochodu z PS do manuala wyniesie mnie całościowo 4,5 tys (w co nie chce mi się za bardzo wierzyć). Czy jest to możliwe?
4,5 tys. to górna granica. Myślę, że jak sam poszukasz części to przy nowej dwumasie zamkniesz się w 4 tys. Bierz pod uwagę, że przy naprawie skrzyni do tego dojdą później inne koszty, np wymiana oleju, adaptacja, jakieś inne pierdoły. Tak naprawdę koszt naprawy PS waha się w granicach 7 - 10 tys. Wszystkie "tanie" naprawy wychodzą dużo drożej. Musisz jeszcze znaleźć kogoś kto już robił takie przekładki i ma o tym pojęcie.
Wywala mi błąd P0715, czyli "obwód czujnika A prędkości obrotowej wałka turbiny..
Z mojego przypadku wynika, że czujnik i cały sterownik może być sprawny, a ze względu na to, że czujnik jest magnetyczny, to jego działanie jest zaburzane przez opiłki w oleju. A te opiłki biorą się pewnie z tłumika drgań skrętnych lub generalnie z pracy zespołu sprzęgieł i to ten element będzie wymagał wymiany/regeneracji. Do tego oczywiście filtry, olej, robocizna...
Ja za całą operację dałem 5300 zł (w tym regeneracja sprzęgieł) i póki co jest ok.
Dobra cena , ciekawe ma czym zaoszczędzili.
wwwpawel 16-02-2018, 14:29 Dobra cena , ciekawe ma czym zaoszczędzili.
Pewnie na mechatronice. Wyczyścił z opiłków i na razie będzie jeździć. Do czasu.
Pewnie na mechatronice. Wyczyścił z opiłków i na razie będzie jeździć. Do czasu.
A pisałem że mechatronice coś dolegało? Co niby mieli z tą mechatroniką robić?
Co do sprzęgieł to zestaw naprawczy (sryliard sprężynek i plastików) kosztuje od 700 do 1500 zł, a to ceny detaliczne. Jak wiesz jak się za to zabrać, to pewnie temat wymiany tych elementów ogarniesz w max. kilka godzin. Do tego czyszczenie, regulacja.
Jeśli tłumik tak zaprojektowano, że ma tendencję do opiłkowania, to i tak prędzej czy później historia się powtórzy.
Piotr_V6 17-02-2018, 10:47 NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW , A ZWŁASZCZA ZNAJDUJĄCE SIĘ BEZPOŚREDNIO NAD TWOIM
kilka godzin , chciał byś żeby tak było, dobre dwa dni roboty na spokojnie aby to ogarnąć,
lester78 19-04-2018, 20:31 Panowie a co może być jeśli tcm nie pokazuje żadnych błedów skrzynia chodzi dobrze ( może delikatniutko szarpnie z 2-3) ale za to przed samym zatrzymaniem robi mega kangura?
Tak jakby za prędko przerzucił na jedynkę.15 tyś temu była wym. oleju i adaptacja.:(
Panowie podeślijcie poproszę namiar u kogo mogę wymienić olej w skrzyni PS w Warszawie. Szarpie mi przy ruszaniu na ciepłym silniku - myślicie, że to pomoże??
orion512 15-05-2018, 00:17 A kiedy miałeś wymieniany olej ile km temu?
Adaptacje miałeś kiedyś robioną?
To szarpanie pojawiło się nagle, czy jakoś tak stopniowo narastało?
Panowie podeślijcie poproszę namiar u kogo mogę wymienić olej w skrzyni PS w Warszawie
a kiedy był wymieniany olej?
jesli jest pewność, że było to MNIEJ niż 60 tys km temu, to pozostaje zrobić aktualizację oprogramowania+adaptację/adaptację (mogę zrobić)
jeśli olej był wymieniany dawno temu, lub nie wiadomo kiedy, to nalezy go wymienić (np. Solid Garage) a potem, w zależności od zachowania skrzyni, zrobić to co powyżej
A kiedy miałeś wymieniany olej ile km temu?
Adaptacje miałeś kiedyś robioną?
To szarpanie pojawiło się nagle, czy jakoś tak stopniowo narastało?
Samochód sprowadziłem z Niemiec jak miał 160 tyś. W serwisie forda powiedzieli, że ostatnia wymiana oleju była przy 120 tyś. Teraz mam przejechane 230 tyś.
- ja nigdy nie robiłem adaptacji
- szarpanie pojawiło się stopniowo, są momenty, że jest niewyczuwalne
jeśli poprzednia wymiana była przt 120kkm, to następna powinna być przy 180kkm !!
trochę zaniedbałeś :(
Piotr_V6 15-05-2018, 22:21 Max co 60 getrag zaleca co 30 tys mil czyli 48kkm
a czy zaleca też wymianę co minimum 3 lata jeśli robi się mniejsze przebiegi?
Piotr_V6 16-05-2018, 09:36 nic o tym nie piszą ja w swoim wywalę teraz po 40 tyś koszt niewielki głowa spokojna
slawek-kali 16-05-2018, 09:58 pewnie niewielki.. jak tak mozna wmawiac innym ze czarne jest biale? :D
Piotr_V6 16-05-2018, 15:20 no nie wiem czy 500zł raz na 50 tyś km to dużo ?
slawek-kali 16-05-2018, 17:11 za 500?? a patrz chlopaki po 1000zl placa..
juri2069 16-05-2018, 17:40 No jak ma zniżkę na olej i filtr oraz wymiana samodzielna to 500 może być, ewentualnie jakoś inny tani olej.
Normalnie to 7 litrów oleju po 80 zł, filtr ze 130 , to już prawie 700 zł, do tego robocizna ok 250 zł i wychodzi prawie tysiąc.
Dla ciekawostki , w jednym serwisie mi powiedzieli 1200 , a w drugim 950 :)
Piotr_V6 16-05-2018, 21:43 A gdzie ci wchodzi 7 litrów, do nowej albo po remoncieto tak a normalnie 5,5l+ 100 dla kurażu ;) , filtr kosztuje 90zł niestety tylko oryginał, a litr oleju 70zł około, żeby wymienić podłącza się kompik olejek 45 stopni i wymianka, trwa to godzinkę na spokojnie.
juri2069 16-05-2018, 21:45 Kiedyś ( bo olej wymieniałem 2 krotnie ) wchodziło wg serwisu 6 litrów, potem się zmieniło i nagle do tej samej skrzyni wchodzi 7 :) info z ASO.
Piotr_V6 16-05-2018, 21:53 7 do pustej
juri2069 16-05-2018, 22:03 Rozumiem ale tłumaczę jak mówili w ASO.
A konkretnie to telefonicznie w Rzeszowie, osobiście w Stalowej Woli i praktycznie w Lublinie.
Za tyle placilem.
A 2 lata wcześniej płaciłem za 6 litrów.
Po prostu skrzynia się powiększyła z wiekiem, żadna nowość:)
jeśli poprzednia wymiana była przt 120kkm, to następna powinna być przy 180kkm !!
trochę zaniedbałeś :(
Zdecydowanie moja wina :( Jestem umówiony w Solid Garage dopiero na 08 czerwca. Boję się, czy nie będzie za późno. Macie może namiar na inny sprawdzony warsztat?
Piotr_V6 16-05-2018, 22:12 Za 6 litrów to rozumiem bo 5,5 nikt nie sprzedaje musisz kupić 5 + 1 ale 7
No jak ma zniżkę na olej i filtr oraz wymiana samodzielna to 500 może być, ewentualnie jakoś inny tani olej.
Normalnie to 7 litrów oleju po 80 zł, filtr ze 130 , to już prawie 700 zł, do tego robocizna ok 250 zł i wychodzi prawie tysiąc.
Dla ciekawostki , w jednym serwisie mi powiedzieli 1200 , a w drugim 950 :)
W Solid Garage wycenili mi tak: Koszt wymiany wraz z materiałami ( olej i filtr oleju ) oryginalnymi Ford – 820,00 zł
Piotr_V6 16-05-2018, 22:20 jak na wawe to chyba nie ma tragedii
Koledzy jestem po wymianie oleju w skrzyni biegów w firmie MAKTRANS - bardzo fachowa obsługa. Cena 594 zł :)
Jednak nie udało się wyeliminować drgań podczas ruszania na ciepłym silniku. Macie może jakieś pomysły co może być przyczyną?
Qba77: Obstawiam tłumik drgań. A co powiedzieli w Maktrans? Rozmawiałeś z Romanem? Jaki masz przebieg?
Piotr_V6 01-06-2018, 06:26 a poduszka pod skrzynią jest ok ? Bo skoro nie stwierdzili przy wymianie oleju żadnych ciał obcych to tłumik drgań powinien być w porządku
ralfhart 17-04-2019, 13:27 Cześć!
Rzadko to zaglądam. Od kwietnia 2017 jeżdżę S-Maxem Vignale biturbo 210km z PS. Mam przejechane 45.000 km od nowości. Już raz wymieniali mi skrzynię na gwarancji - "ślizgała" się przy powolnym wchodzeniu na obroty pod obciążeniem (przy łagodnym przyspieszaniu bez redukcji biegu). Po aktualizacji softu, kalibracji, a potem próbie wymiany oleju stwierdzili opiłki metalu i wtedy jedyną opcja jest wymiana. Dodam, że nie katowałem skrzyni żadnymi ostrymi startami na zimnym itp. Po wymianie - super
Jako, że jest to mój pierwszy wpis na forum to chciałbym się przywitać - cześć wszystkim! :)
Niestety mam problem ze skrzynią powershift. Poczytałem trochę na forum i widzę, że nie jestem odosobniony. Objawy - lekkie szarpanie przy hamowaniu ale nie zawsze, tylko po dynamicznej jeździe. Znajomy, który robi w skrzyniach twierdzi, że wyje na 1,2 i 3 biegu. Odesłał mnie jednak z kwitkiem, nie chce naprawiać czegoś czego nie zna - specjalizuje się w manualach i hydrokinetykach (czy jakoś tak ;) ).
Gorycz przełknąłem, czas działać.
Pisze ponieważ chciałbym Was podpytać o pomoc -jakie warsztaty do naprawy skrzyń polecacie? Widziałem, że przewija się Maktrans ale z Krakowa to trochę kawałek. Macie jakieś zaufane i dobre warsztaty na południu polski? Najlepiej w okolicach Krakowa?
Z góry dzięki za pomoc!
Andrzej_K 30-10-2019, 16:11 (...)
Niestety mam problem ze skrzynią powershift.(...)
https://forum.fordclubpolska.org/forumdisplay.php?f=151
Pisze ponieważ chciałbym Was podpytać o pomoc -jakie warsztaty do naprawy skrzyń polecacie? Widziałem, że przewija się Maktrans ale z Krakowa to trochę kawałek. Macie jakieś zaufane i dobre warsztaty na południu polski? Najlepiej w okolicach Krakowa?
Z góry dzięki za pomoc!
Po prostu Maktrans jest bardzo OK. Więc niektórzy i dalszą odległość pokonywali aby u nich naprawić PS... :)
lekkie szarpanie
Przy delikatnych szarpnięciach winny jest akumulator.
Wymieniłem na nowy i jak ręką odjął.
lukasz_fk 02-12-2019, 13:11 Witam.
Auto nie moje, ale mam pytanie i proszę o poradę.
Pacjent: KUGA MK2 2013, 2.0TDCI 163 KM, Automat PowerShift, przebieg 150 tyś km.
Prawdopodobnie nigdy nie wymieniany olej w skrzyni, a z tego co wyczytałem zaleca się wymianie co 60 k km.
Osoba użytkująca auto na co dzień twierdzi, że czasami auto lekko szarpie/wpada auto w turbulencje przy przyśpieszaniu/ruszaniu.
Na weekendzie miałem okazję pokonać tym autem około 700 km na trasie i nic dziwnego nie zauważyłem.
Pomyślałem, że może warto wymienić olej w skrzyni, jednak w historii dokumentów nic nie widać, że auto taki zabieg miało przeprowadzany.
Dodam, że w obecnych rękach Kuga przejechała już ponad 30 k km.
Co byście polecili? Czy wymiana oleju przy takim przebiegu, jeżeli wcześniej nie zostało to zrobione nie zabije skrzyni?
Proszę o wskazówki.
Witam.
Panowie, błąd DTC P0715-60, czyli czujnik który jest w skrzyni.
Kasuję uruchamiam ponownie silnik i błąd znów się pojawia. Czy on pojawia się
nawet bez przejechania choćby metra? Auto cały czas na P.
Gdzie szukać wiązki tego czujnika?
Ford Kuga 2011.
Pozdrawiam
Paweł
Dominik1209 16-12-2019, 06:50 Witam serdecznie
Chciałbym się wtrącić do tego wątku z szarpaniem przy ruszaniu.
Mam ten sam problem w Powerschifcie z tym że moja skrzynia jest świeżo po regeneracji przejechałem dotychczas może ze 100 km, adaptacja i kalibracja została przeprowadzona.
Czy może być tak że muszę trochę pojeździć aby wszystko się ułożyło na swoim miejscu i wtedy przeprowadzić ponowną adaptację i kalibracje????
nawrocik88 16-12-2019, 07:32 Mnie to się wydaję, że te skrzynie po prostu tak mają, daleko im do komfortu hydrokinetyków czy nawet DSG. Powershifta nietrudno zmusić do szarpniecia przy ruszaniu, wystarczy szybko przenieść nogę z hamulca na gaz, przy pewnych temperaturach(rozgrzana, ale nie do końca) zawsze szarpnie. Być może nawet Ford tak sobie to wymyślił i to nie jest błąd(jest na ten temat kilka zdań w dokumentacji, cytowałem to w którymś moim poście na forum), bo faktycznie w DSG występuje duże opóźnienie przy ruszaniu, nawet jak się da od razu pełny "gaz", którego w Fordzie nie ma(przynajmniej nie w 2.0 Ecoboost), ale za to, żeby ruszać płynnie to nie można, przy pewnym stopniu rozgrzania skrzyni(u mnie np. 55 - 75), przekraczać 20% przepustnicy przez pierwszą sekundę do dwóch po puszczeniu hamulca, potem już można robić dowolne rzeczy z gazem, hamulcem czy biegami manualnie i nie szarpnie, ale przy ruszaniu dobrze jest być oszczędnym w dodawaniu gazu, przy okazji wtedy pewnie trochę dłużej wytrzyma sprzęgło.
Witam serdecznie
Chciałbym się wtrącić do tego wątku z szarpaniem przy ruszaniu.
Mam ten sam problem w Powerschifcie z tym że moja skrzynia jest świeżo po regeneracji przejechałem dotychczas może ze 100 km, adaptacja i kalibracja została przeprowadzona.
Czy może być tak że muszę trochę pojeździć aby wszystko się ułożyło na swoim miejscu i wtedy przeprowadzić ponowną adaptację i kalibracje????
Ja kiedy odbierałem samochód z warsztatu po regeneracji to główny mechanik powiedział tak 'proszę Pana, skrzynia pracuje perfekcyjnie' i właśnie tak pracowała, żadnego szarpania, niezdecydowania czy opóźniania.
Nawet nie było charakterystycznego szarpnięcia przy zmianie 2->3 (wróciło ono dopiero delikatnie po 15kkm).
Z drugiej strony ja pierwsze kilometry zawsze daję się jej przynajmniej lekko zagrzać i nie pałuję. Samo ruszanie to puszczenie hamulca->koła zaczynają się toczyć->gaz.
tomaszf1 02-07-2020, 14:20 Witam. Zna ktoś może dobrych speców od skrzyń w wielkopolsce (mieszkam Gniezno), którzy są w miarę uczciwi? Mój PowerShift właśnie zaczął mocno szarpać i pierwszą diagnozę otrzymałem od jednego speca, który tylko się przejechał autem - kapitalka (ok. 8500). Ma ktoś namiary na innych?
WojtekJu 02-07-2020, 18:15 Moja zaczęła dziwnie przeciągać obroty i szarpać podczas zmiany z2 na 3 bieg po przejechaniu zaledwie 1500km od naprawy gwarancyjnej po tym jak zgubiła biegi parzyste. Najbardziej odczuwalne na nierozgrzanej skrzyni podczas delikatnego przyspieszania. Czy sama kalibracja pomoże?
Panowie posprawdzajcie dobrze akumulatory, miałem podobne objawy i okazało się że nie domaga aku. Było to dwa lata temu na ori. aku, jeśli też macie jeszcze aku z fabryki to już chyba czas patrząc po rocznikach. Od dwóch lat spokój.
WojtekJu 02-07-2020, 18:58 U mnie jeszcze fabryczny akus. W/g wskazań Convers naladowany 12.2V. Czy po każdej wymianie akumulatora potrzebna kalibracja?
U mnie wg. conversa też było ok. Zrobiłem na próbe podmianke na aku od kolegi ( prawie nowy aku) i od razu poprawa. Te skrzynie są bardzo czułe na niedomagający akumulator. Patrząc na rocznik by się zgadzało mój 2011 i zasłabł dwa lata temu, chociaż jeszcze odpalał. Nie potrzeba robić kalibracji.
WojtekJu 03-07-2020, 15:04 Aku wymieniony ale nic się nie zmieniło. Jakie wartości pokazywał Ci Convers? U mnie ładowanie to maks 14.3V przeważnie 13.9V. Akumulator przy wyłączonym silniku nawet ten nowy to 12.2V
Pojawiał się komunikat o rozładowanym akumulatorze? myślę że tak. Po wymianie aku należy zresetować czujnik BMS. Mi pokazuje 12,6 przy wyłączonym po dwóch latach, Jaki aku kupiłeś?
WojtekJu 04-07-2020, 19:24 Nie pojawiał się zaden komunikat. Akumulatora 75/700 żaden markowy. W siatkówce kupilem.
Mirek2705 05-09-2020, 13:32 Witam u mnie w Galxy z p.s man nastepujacy problem wciskam pedal hamulca wrzucam D lub R i auto zaczyna bardzo szarpac jak juz uda mi sie ruszyc skrzynia zmienia biegi normalnie dopuki nie stane znowu.stalo sie to po wymianie oleju ibzrobieniu kalibracji
No to masz odpowiedź, kalibracja źle przeprowadzona, tylko po co była robiona ?
Kiedyś ktoś napisał żeby robić przy wymianie oleju i później taka informacja jest powielana, eh...
Możliwe, że poprawnie wykonana naprawi Twój problem, chyba że tamta tylko ujawniła nadchodzącą usterkę.
Możliwe, że poprawnie wykonana naprawi Twój problem, chyba że tamta tylko ujawniła nadchodzącą usterkę.
W moim przypadku taki głupi samodzielny zabieg doprowadził do tego samego - solenoid był lekko uszkodzony, ale na wartościach zaadaptowanych jakoś pracował. Kiedy włączyłem kalibrację zgubił wartość poprzednią i zwariował.
Efekt był taki sam - wysprzęglenie i zasprzęglenie 1 biegu było niemożliwe. Tylko tryb manualny i od razu 2 bieg.
Wg mojego mechanika dało się to softem poprawić przy odrobinie zabawy, ale i tak skończyłem na naprawie.
Adaptację robi się tylko po wymianie zespołu sprzęgieł.
Ja za remont skrzyni zapłaciłem 8600 zł. Bez objawowo. Po prostu przestał zmieniać biegi.
Co zauważyłem: przy szybkim ruszaniu odczuwam lekkie szarpnięcie. Miałem to także, przed remontem skrzyni.
Wczoraj jeździłem maksiem 2008 rok, też PS. Żadnych szarpnięć.
Czy już te szarpnięcia reklamować? Jeszcze mam kilka miesięcy gwarancji.
Takie info otrzymałem od właściciela.
Ale nie o to tu chodzi. Tylko o szarpnięcie.
Piotr_V6 01-10-2020, 18:02 W 2008 nie było PS.
W S-Maxach już były od 2008 r ale to rzadkość trzeba zweryfikować po nr VIN
W Cmax był od 2008, w Smax nigdy nie widziałem w 2008
slawek-kali 01-10-2020, 18:48 smax dostal ps w 2010, bez bredni prosze.
Piotr_V6 01-10-2020, 20:06 Z tego co sięgam pamięcią aczkolwiek nie spotkałem tak starego Smaxa z PS to od 2008r Cmax i Smax mógł być zamawiany tylko i wyłącznie w połączeniu z 2L dieslem za grubą dopłatą właśnie z PowerShiftem, ale głowy uciąć nie dam, wiem że i tak mało kto się decydował na tę opcję, bo w ofercie był cały czas również klasyczny automat znacznie tańszy. w 2008r została zaprezentowana i wdrążona do sprzedaży na rynku europejskim, aczkolwiek mogę się mylić co do Smaxa nie zaprzeczam. W 2010r trafiła dopiero na rynek amerykański i obligatoryjnie zakończyła się tym samym era AWF21(tf81SC AISIN ) dla silników innych niż 2.2TDCI i został wycofany silnik 2.3 który był łączony z AISINEM. Nie będę się upierał przy S-max bo nie spotkałem tak jak napisałem z tego rocznika żadnego Smax z PSem podrzuć kolego VIN a rozwiejemy te wątpliwości.
slawek-kali 01-10-2020, 20:13 gdybym, moze, nie gwarantuje.. super.
kolego ponownie w smax, mondeo, galaxy skrzynia PS byla od połowy 2010, zapisz sobie jak bedziesz doradzal w naprawach.
Piotr_V6 01-10-2020, 21:07 żebyś ty chociaż jedną taką skrzynie w życiu zrobił to by było dobrze 8)
https://photos.app.goo.gl/Jr6xYovdJY1cj19u9
OptimusWielki 07-10-2020, 22:42 Witam kolegów. Dzisiaj w moim Grand cmax 2015 r. Prod. 11.2015 automat, 183 tys. Przebiegu, nagle podczas nie wielkiej prędkości ok 40 km/h auto zrzuciło bieg i ponownie wrzuciło wyższy przy czym szarpnęło. Wyskoczył komunikat "ograniczenia skrzyni biegów"po odstawieniu auta na parę minut świeci się check engine. Auto jedzie tylko na 1 biegu.
W związku z tym gdzieś w Trójmieście polecacie dobrego mechanika? Ja jestem z Gdyni.
Proszę o pomoc!!! Pozdrawiam.
Wysłane z mojego MI 8 przy użyciu Tapatalka
|
|