Zobacz pełną wersję : [Mondeo 2007-2014] jaki rozmiar opon lub kół ?
Strony :
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
[ 14]
15
16
grafmarr 08-11-2017, 16:03 Nie do końca herezja, w końcu sam producent wyposażał 2.5T w szesnastki (co prawda tylko na biedniejsze rynki) i dlatego pierwsze kilka lat jeździłem na 16-kach. Szkoda mi było świetnych opon Michelina jakie były zakładane fabrycznie. Natomiast na zimę z premedytacją używam 16-tek bo uważam, że na podkarpaciu sprawdzają się lepiej niż szerokie 17-stki.
ethernal faktycznie pięknie to nie wygląda ale też jakieś wielkiej tragedii nie ma na tych stalówkach 16". Wiadomo że na alu 17" samochód wygląda lepiej, a na 18" wręcz idealnie.
215/55/r16 jest homologowany także powinien zapewnić bezpieczeństwo na odpowiednim poziomie.Oczywiście trakcja na takich oponach będzie gorsza ale przecież prędkość trzeba dostosować do warunków i nikt przy zdrowych zmysłach nie będzie zpier... zimą w śniegu lub deszczu.
A co do buksowania kół to przy tej pogodzie jak jest mokro i błoto na trawie gdzie parkuje samochód, to ruszając rano delikatnie koła lubią sobie zamerdać, a ESP nawet nie reaguje ;)
ethernal 08-11-2017, 22:47 Panowie, pierwsze zdanie napisałem oczywiście z lekkim przymrużeniem oka. ;)
Jeśli chodzi o jazdę na zimowych oponach w rozmiarze 215/55 R16, to mogę coś napisał, bo z takimi oponami kupiłem swojego Mondka. W czasie paruset kilometrowego powrotu do domu wiedziałem już, że to stan przejściowy. Zbyt miękko i niestabilnie jak dla mnie. Dlatego zdecydowałem, że na zimę będą opony 235/45 R17, a na lato 235/40 R18. Poniżej zdjęcia mojego Mondolota na 16" felgach stalowych zaraz po zakupie zrobione na stacji benzynowej ;)
https://i.imgur.com/u51Ljrg.jpg?1
https://i.imgur.com/ts9cGzI.jpg?1
215/55R16 to beznadziejny rozmiar. Też miałem i nie chcę go już widzieć.
koval1980 09-11-2017, 08:48 215/55R16 to beznadziejny rozmiar. Też miałem i nie chcę go już widzieć.
:shock:, przecież to najbliższy zamiennik 235/45R17, niemal idealny obwód koła. Prędzej bym powiedział, że 205/55R16 to beznadziejny zamiennik, bo nie dość, że mniejsze koła to jeszcze węższe. Mój szef ma takie na alusach i niestety narzeka na brak pewności w zakrętach, bo zbyt wąskie.
Mnie nie chodzi o to, jaki to jest zamiennik dla jakiejś opony w jakimś aucie, tylko że gumowatość jest za duża z racji dużego profilu. Gorzej jest tylko na 195/65R15.
:shock:, przecież to najbliższy zamiennik 235/45R17, niemal idealny obwód koła. Prędzej bym powiedział, że 205/55R16 to beznadziejny zamiennik, bo nie dość, że mniejsze koła to jeszcze węższe. Mój szef ma takie na alusach i niestety narzeka na brak pewności w zakrętach, bo zbyt wąskie.Mi po CMAXie zostały alu prawie z nowymi oponami Hankook w rozmiarze 205/55R16 więc nie kupowałem nowych zalecanych do Mondeo - przejechałem już tej jesieni ponad 2tyś km na nich i jakoś różnicy większej z letni 235/45/17 nie wyczuwam
wydaje się, że wszytko zależy od stylu jazdy. Ja osobiście czuję sporą różnicę na minus w prowadzeniu, zimówki są 215/50/17 a letnie standard 235/45/17. Więc trzeba odpowiedzieć sobie na pytanie jak jeżdżę.... emerycko czy raczej z gazem w podłodze
ethernal 11-11-2017, 02:11 Jak nabyłem drogą kupna mojego Mondolota, miał założone zimówki 215/555 R16, dostałem także seryjne 235/45 R17 na lato. Po założeniu letnich, decyzja była szybka. Na zimę 235/45 R17, na lato 235/40 R18.
Wiem, że cena, koszta itp., ale coś za coś...
... w każdym razie cieszę michę z mojego wyboru i nie zamierzam się cofnąć ;)
A ja pojutrze przekładam zimowe 215/55/R16 na 235/45/R18 :-) powody koledzy wypisali powyżej :-)
Wysłane z Szajsunga MkIV
Hej, jestem nowym użytkownikiem forum. Kupiłem Mondeo z 2012 kombi z oponami Michelin Primacy 3 w rozmiarze 215/55/R16 na alufelgach (5 letnie, bieżnik jeszcze ok miarę). Skąd takie negatywne opinie w tym wątku na ten rozmiar? Założyłem właśnie nowe zimówki Lassa Snoways 3 w tym rozmiarze i zobaczymy.
Wiesz... opinie są jak 4 litery - każdy ma swoją :)
Mnie osobiście się strasznie ciężko na takich gumach jeździło. Jedyny plus to niskie spalanie w porównaniu do 235 R18 :)
Wybrałem te Micheliny 215/55/r16 głównie z powodów ekonomicznych, także jak zrobię trochę km na nich to wtedy się wypowiem odnośnie tego rozmiaru w Mondeo
^^ Takie często montowano fabrycznie, więc masz jakby oryginalne. Jakaś przyczyna, że montowali akurat takie pewnie była. Ale wierzę, że na szerokich oponach latem lepiej się jeździ, zimą chyba jednak nie.
Mondeo z 2012 kombi z oponami Michelin Primacy 3 w rozmiarze 215/55/R16 na alufelgach (5 letnie, bieżnik jeszcze ok miarę). Skąd takie negatywne opinie w tym wątku na ten rozmiar?
Gdybyś miał możliwość porównania jazdy na zakrętach na oponach 215/55R16 i np. 235/45R17 wiedziałbyś dlaczego. Ja mam takie, bo jeżdżę na powyższych rozmiarach. Różnica w utrzymywaniu toru jazdy na łuku kolosalna. Minus to wyrywanie kiery w koleinach.
Pewnie masz rację. Wcześniej jeździłem Zafirą B z oponami 205/55/16, która poza tym jest wyższym autem, więc dla mnie przesiadka na Mondeo z 215 i tak jest na plus jeśli chodzi o zakręty.
Panowie takie troche nietypowe pytanie, mam aktualnie letnie oponki 215/50/17 na oryginalnej feldze 17" szerokości 7J. Jak założe na nia 235/45/17 albo nawet 225/50/17 (400zł taniej) czy nie będzie to jakoś dziwnie wyglądało (zbyt wystająca opona?). Wiem, że 215 to jest w sam raz na 7 cali, a do 235 idealnie bylo by 7.5... ale podoba mi sie ten wzór i niestety ma 7.
raptowny1 27-12-2017, 16:26 witam, chce kupić opony na lato na moim mondeo homologacja na opony 235/45/17 chce założyć 225/45/17 niby z kalkulatora wychodzi ok, takie opony
https://www.oponeo.pl/dane-opony/goo...l-fp#171983141
https://www.oponeo.pl/narzedzia/zami...entsCalculator
felgi posiadam E7.0JX17H2 ET 50 DOT MODEL BM5J-1007-6B według kalkulatora niby 225, a do mondeo mk4 lift 235, prosze o pomoc
ethernal 27-12-2017, 20:16 witam, chce kupić opony na lato na moim mondeo homologacja na opony 235/45/17 chce założyć 225/45/17 niby z kalkulatora wychodzi ok, takie opony
https://www.oponeo.pl/dane-opony/goo...l-fp#171983141
https://www.oponeo.pl/narzedzia/zami...entsCalculator
felgi posiadam E7.0JX17H2 ET 50 DOT MODEL BM5J-1007-6B według kalkulatora niby 225, a do mondeo mk4 lift 235, prosze o pomoc
Nie kombinuj, tylko zakładaj homologowane rozmiary, masz do wyboru 2 przy 17" feldze:
- 215/50 R17
- 235/45 R17
Obie opony będą pasowały do twojej felgi.
Rozmiar 225/45 R17 jest poza tolerancją dla twojego samochodu. Poza tym, koło będzie śmiesznie małe wyglądać. Przy oponie 225/45 wysokość profilu wynosi 101,25 mm. Przy 235/45 105,75 mm, a przy 215/50 107,5. Ten ostatni rozmiar w teorii (i prawdopodobnie w praktyce) będzie najbardziej komfortowy. Różnica wys. profilu między 235/45 a 225/45 wynosi aż 4,5 mm co jest zdecydowanie powyżej 2% tolerancji (4,25 -4,44%).
raptowny1 27-12-2017, 20:35 Nie kombinuj, tylko zakładaj homologowane rozmiary, masz do wyboru 2 przy 17" feldze:
- 215/50 R17
- 235/45 R17
Obie opony będą pasowały do twojej felgi.
Rozmiar 225/45 R17 jest poza tolerancją dla twojego samochodu. Poza tym, koło będzie śmiesznie małe wyglądać. Przy oponie 225/45 wysokość profilu wynosi 101,25 mm. Przy 235/45 105,75 mm, a przy 215/50 107,5. Ten ostatni rozmiar w teorii (i prawdopodobnie w praktyce) będzie najbardziej komfortowy. Różnica wys. profilu między 235/45 a 225/45 wynosi aż 4,5 mm co jest zdecydowanie powyżej 2% tolerancji (4,25 -4,44%).
tak własnie chciałem kupić 235/45/17 ale zacząłem czytać o mojej feldze E7.0JX17H2 ET 50 i na oponeo też coś mi tam nagadali, ze sam zgłupiałem, czyli do mojej felgi 235/45/17 bedzie git\ czy do tej opony 235 minimum to nie 7,5
ps słyszeliście o sklepie internetowym logistykaopon.pl
ethernal 28-12-2017, 01:21 tak własnie chciałem kupić 235/45/17 ale zacząłem czytać o mojej feldze E7.0JX17H2 ET 50 i na oponeo też coś mi tam nagadali, ze sam zgłupiałem, czyli do mojej felgi 235/45/17 bedzie git\ czy do tej opony 235 minimum to nie 7,5
Dla felgi o szer. 7" i średnicy 17" idealną oponą będzie 215/50 R17. Opona 235/45 R17 też powinna wejść (dedykowane są 7,5" lub 8"), ale wizualnie może być średnio. Dlatego na twoim miejscu kupiłbym opony 215/50 R17.
ps słyszeliście o sklepie internetowym logistykaopon.pl
Tak, zazwyczaj dość długo się czeka na opony. Nie mają magazynów w PL, tylko podpisane umowy z dystrybutorami w Zach. Europie i opony odstajesz bezpośrednio z Zachodu.
Witam,
czy felgi z MK5 podejda do mk4 ? Czy otwor centrujacy jest ten sam?
Update:
znalazlem....podejda
gonzo884 10-01-2018, 08:56 Panowie takie pytanie dla upewnienia. Felgi 19' szeroksc 8,5j, ET40 otwór centrujący zmniejszony pierścieniem, na to gumy 235/35/19 - wejdzie do mondka bez obierania czegokolwiek ?
widziałem fotki w necie ze niby siada ale wole się upewnić bo zapewne ktoś jeździ na podobnym czymś.
KenyKeczuoki 14-01-2018, 23:04 Czytałem gdzieś, że 215/60/16 nie są homologowane do mondeo. Otóż są i takie wam polecam jeśli macie fabrycznie 16 calowe obręcze.
I tak zawieszenie mondeo nie pozwala na jakąś szybką jazdę i ogólnie cały samochód raczej jest kanapą, więc imho w wypadku tego auta priorytetem powinna być duża wysokość gumy, co dodaje sporo w kwestii komfortu.
maximondi 15-01-2018, 00:13 Czytałem gdzieś, że 215/60/16 nie są homologowane do mondeo. Otóż są i takie wam polecam jeśli macie fabrycznie 16 calowe obręcze.
215/60/16 nie są homologowane patrz https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2851491&postcount=3024 .
Skąd informacje ze są i to jeszcze na fabryczne 16" ?
I tak zawieszenie mondeo nie pozwala na jakąś szybką jazdę i ogólnie cały samochód raczej jest kanapą, więc imho w wypadku tego auta priorytetem powinna być duża wysokość gumy, co dodaje sporo w kwestii komfortu.
Mi pozwala na ciągłą jazdę w przedziale 180-220 :619:. Wolna jazda to raczej nie jest ? Na 235/45 18.
jendrekmak 15-01-2018, 03:13 Czytałem gdzieś, że 215/60/16 nie są homologowane do mondeo. Otóż sąpytanie tylko do którego? chyba mkV
KenyKeczuoki 15-01-2018, 08:18 215/60/16 nie są homologowane patrz https://forum.fordclubpolska.org/sho...postcount=3024 .
Skąd informacje ze są i to jeszcze na fabryczne 16" ?
http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/catalog/owner_guides/PLPOL_CG3536_MND_og_201311.pdf
Strona 216. Jak widać można jeździć i polecam.
Mi pozwala na ciągłą jazdę w przedziale 180-220 . Wolna jazda to raczej nie jest ? Na 235/45 18.
Bardziej chodziło mi o winklowanie ;)
Bump: pytanie tylko do którego? chyba mkV
Jak najbardziej MKIV.
DAMIAN-24 15-01-2018, 10:16 Bardziej chodziło mi o winklowanie ;)
Na 18tkach winkluje się bardzo dobrze, właśnie Mondeo ma bardzo fajne zawieszenie bo można i dobrze lecieć po zakrętach ale nie wpływa to na komfort resorowania. Mazda 6 np. jest minimalnie lepsza w zakrętach ale zawieszenie ogółem jak w wozie drabiniastym.
A w Mondku można jeszcze poliuretan w zawieszenie, lepsze amorki i w ogóle będzie przecinak.
KenyKeczuoki 15-01-2018, 10:51 Mondeo dla mnie jest fajną kanapą, nawet rozstaw osi to pokazuje (największy w klasie), jeśli chodzi o szybszą jazdę to fajniej spisuje się passat (w autosegmencie) moim zdaniem. Lepszy układ kierowniczy, krótszy rozstaw osi i sztywniejsze zawieszenie, za to mondeo jeździ mi się jakoś tak lepiej, spokojniej :)
Mazda 6 to dla mnie auto dosyć słabe, jedynym plusem jest ładna deska rozdzielcza, dalej raczej traci względem konkurencji, szczególnie paleta silnikowa jest dla mnie sporym minusem, wolnossące benzyny są strasznie mułowate. Ale wykraczamy trochę poza temat :)
W temacie- faktycznie w starszych mondeo 215/60/16 nie ma homo, później już ma. Od którego roku? Spróbuję sprawdzić wieczorem. Na pewno od 2013 jest :)
Bump: Wg instrukcji obsługi dopiero od 2012 roku było homo na 215/60/16.
Polecam patrzeć na naklejkę w progu kierowcy, zamiana z 55 na 60 daje dodatkowe 21,5 mm gumy na średnicy i co za tym idzie poprawia komfort.
ethernal 15-01-2018, 11:28 I tak zawieszenie mondeo nie pozwala na jakąś szybką jazdę i ogólnie cały samochód raczej jest kanapą
:lol:
Mondeo dla mnie jest fajną kanapą, nawet rozstaw osi to pokazuje (największy w klasie), jeśli chodzi o szybszą jazdę to fajniej spisuje się passat (w autosegmencie) moim zdaniem. Lepszy układ kierowniczy, krótszy rozstaw osi i sztywniejsze zawieszenie, za to mondeo jeździ mi się jakoś tak lepiej, spokojniej :)
:lol:
Ładnie trolujesz... większych bzdur nie czytałem
Paskiem jeździ się jak taczką, nie znalazłem w nim niczego co by wskazywało na sztywniejsze zawieszenie i precyzyjniejszy układ kierowniczy niż jest w Mondeo. W Mondeo na spokojnie wchodzę w ostre zakręty z prędkościami, o jakich bym nawet nie pomyślał w przypadku paska, więc... trolujesz, chyba że masz kiepskie balonowate opony w Mondeo i stąd taka dziwna opinia.
KenyKeczuoki 15-01-2018, 11:36 Po pierwsze to nie temat porównawczy tych dwóch aut, po drugie posiadam oba auta i nimi jeżdżę, oba są w tym samym wieku i na podobnych oponach. Po wtóre nie są to 10-letnie (bez urazy) auta z nabitym przebiegiem niczym autobus komunikacji miejskiej, tylko trzyletnie samochody, w których zawieszenie nie ustępuje nowemu (brak luzów, amortyzatory na 80% wszystkie), które regularnie widzą ASO i mają wszystko wymieniane tak jak Pan Bóg przykazał.
Ja wiem, że jesteśmy w internecie i każdy wie lepiej. W szczególności gdy nie ma takowego auta i jeździł nim kiedyś jako pasażer i to takim dwie generacje w tył.
215/60/16 (....) i takie wam polecam
I wszystko w temacie doświadczenia kolegi w zakresie prowadzenia się Mondeo. Pocieszę, że dzięki temu wiele jeszcze pozytywnego zaskoczenia przed kolegą...wystarczy dać szansę sobie i Mondkowi :)
Ze swojej strony dodam, że jeździłem dwoma mkIV. W pierwszym dałem się namówić na zimowe 16". Auto prowadziło się tak, że ze łzami w oczach czekałem na wiosnę aby wrócić do letnich 18-tek. Przy drugim (po lifcie) mkIV zostawiałem na zimę 18-tki i było genialnie!
22fordmondeo 15-01-2018, 12:14 Ja w polifcie lato zima mam 235/45/r 18 - jestem w pełni zadowolony - a raczej żonka o to ona w większości nim jeździ
auto dobrze jeździ po każdej drodze i pięknie wygląda
Jednak daleki jestem od wychwalania prowadzenia MK4 pod niebiosa.
Zawieszenie jest bardzo dobre, ale moim zdaniem układ kierowniczy + dość duża masa sprawia, że auto nie prowadzi się aż tak rewelacyjnie jak najnowsze konstrukcje.
Passat jest trochę mniejszy i lżejszy od mk4, więc ma prawo jeździć lepiej.
MK5 jest dużo stabilniejsze od Mk4.
Wcześniej miałem focusa MK2 - i on też z racji mniejszej masy lepiej jeździł.
Ja pomykam octavią II i po przesiadce w mondeo potrzebuję 10-15 km aby się przestawić na mundka - w pierwszym momencie prowadzi mi się go jak duży statek, ale po chwili przestawiam się i korzystam z radości jazdy 2,2 tdci
maximondi 15-01-2018, 12:36 http://www.fordservicecontent.com/Ford_Content/catalog/owner_guides/PLPOL_CG3536_MND_og_201311.pdf
Strona 216. Jak widać można jeździć i polecam.
Bump:
Jak najbardziej MKIV.
Nie, nie MKIV a według instrukcji z linka tylko dwie wersje silnikowe :
2,0L Duratorq-TDCi(DW) i 1,6 DuratorqTDCi (DV) mogą założyć 215/60 R 16.
Przy problemach z winklowaniem polecam najpierw założyć dobre opony a potem mechanika który potrafi ustawić zbieżność (łącznie z tylną osią),
auto jedzie wtedy jak po szynach.
KenyKeczuoki 15-01-2018, 18:44 Przy problemach z winklowaniem polecam najpierw założyć dobre opony a potem mechanika który potrafi ustawić zbieżność (łącznie z tylną osią),
auto jedzie wtedy jak po szynach.
Tico też się to tyczy? ;)
Nie, nie MKIV a według instrukcji z linka tylko dwie wersje silnikowe :
2,0L Duratorq-TDCi(DW) i 1,6 DuratorqTDCi (DV) mogą założyć 215/60 R 16.
Ale jednak do MK4 z tymi silnikami.
I wszystko w temacie doświadczenia kolegi w zakresie prowadzenia się Mondeo. Pocieszę, że dzięki temu wiele jeszcze pozytywnego zaskoczenia przed kolegą...wystarczy dać szansę sobie i Mondkowi
No i? Jak nie upalam pod lidlem na ręcznym to znaczy, że nie potrafię jeździć?
Chyba niektórzy zapominają do czego to auto zostało stworzone, nie jest to w jakimkolwiek stopniu "sportowe" auto i nigdy nikt z takim zamysłem tego samochodu nie projektował, nawet z najmocniejszym silnikiem to nadal tylko kanapowóz. Ponadto potrafię odróżnić prowadzenie się auta w zależności od opon. Zresztą sam układ kierowniczy sporo mówi o tym aucie.
Nie rozumiem totalnie oburzenia niektórych. Ja wiem, że w naszym kraju auta pokroju BMW 318 uchodzą za sportowe bolidy, ale niestety nimi nie są. Czy to źle? Moim zdaniem nie, jak sam zaznaczyłem Mondeo jeździ mi się dobrze. Do szybkiej jazdy mam inne auto w domu, robienie z Mondeo rajdówki raczej zepsułoby to auto.
Ponadto kupując opony nastawione na komfort tracę doświadczenie czy coś? Nie rozumiem Twojego toku rozumowania. Weź napisz do takiej firmy jak Rolls-Royce, że się nie znają i ich koła 19. calowe to kaszana i powinni obniżyć profil opony... ;)
Ze swojej strony dodam, że jeździłem dwoma mkIV. W pierwszym dałem się namówić na zimowe 16". Auto prowadziło się tak, że ze łzami w oczach czekałem na wiosnę aby wrócić do letnich 18-tek. Przy drugim (po lifcie) mkIV zostawiałem na zimę 18-tki i było genialnie!
Porównujesz prowadzenie mk4 przed i po lifcie? ;)
W życiu nie widziałem żadnego mk4 na 215/60R16 a widziałem ich setki. Wygląda to jakby jakiś błąd był w tej instrukcji.
Wysłane z mojego HUAWEI VNS-L21 przy użyciu Tapatalka
Na końcu ciekawa uwaga kolegi KenyKeczuoki. Serio jest jakaś różnica?
KenyKeczuoki 15-01-2018, 20:00 Na końcu ciekawa uwaga kolegi KenyKeczuoki. Serio jest jakaś różnica?
Bardziej mi chodziło o porównanie auta już nie młodego do stosunkowo nowego. Niestety w Polsce w aucie 7. letnim zazwyczaj sporo rzeczy jest już niesprawnych.
W życiu nie widziałem żadnego mk4 na 215/60R16 a widziałem ich setki. Wygląda to jakby jakiś błąd był w tej instrukcji.
Na tabelce przy drzwiach mam dozwolony taki rozmiar, jak w instrukcji. Widocznie przy okazji ostatnich zmian coś zmienili. Albo nie zmienili, tylko przeprowadzili dodatkowe badania?
Dla mnie to tym lepiej, wolę mieć więcej gumy i wyższy poziom komfortu. W końcu to auto służy do pochłaniania tanio i wygodnie kolejnych kilometrów :)
Próba umniejszenia doświadczenia rozmówcy do niczego nie doprowadzi...
Porównuję prowadzenie nowego mkIV przed liftem (którym zjeździłem 120kkm) do nowego mk IV po lifcie (którym zjeździłem 90kkm) oraz do nowego mkV (którym przejechałem jak narazie 40kkm). Jeżdżę zazwyczaj autami w perfekcyjnym stanie technicznym i wyczuwam różnicę w ogumieniu. Z upalania....skoro przywołujesz BMW 318.... to faktycznie możesz się naśmiewać ale nadal nie będziesz wiedział o czym mowa.
W MKV, którego elektryczność wspomagania mi przeszkadza, jestem świeżo po kalibracji modułu kierowniczego tak aby uzyskać maksymalną responsywność. Przyzwyczajam się.
Ale to wątek o oponach, więc skupmy się na jego istocie. Osobiście w życiu bym nie polecił do Mondeo 16-tek. Chyba, że rzeczywiście ma to być kanapa, a kierowca przesiada się z Customa i lubi jak buja (zarówno na nierównościach jak i zakrętach). Wtedy jest szansa, że będzie zachwycony.
Ale dla porównania mam kolegę, który uwielbia elektryczne wspomagania i on znów jest zachwycony "kręcąc kółkiem" w Passacie. Wedle upodobań jak widać.
A opona, która na mnie zrobiła póki co największe wrażenie to Michelin Pilot Sport 4S. Rzecz jasna nie w omawianym tu samochodzie ;)
DAMIAN-24 15-01-2018, 20:43 Tico też się to tyczy? ;)
No i? Jak nie upalam pod lidlem na ręcznym to znaczy, że nie potrafię jeździć?
Chyba niektórzy zapominają do czego to auto zostało stworzone, nie jest to w jakimkolwiek stopniu "sportowe" auto i nigdy nikt z takim zamysłem tego samochodu nie projektował, nawet z najmocniejszym silnikiem to nadal tylko kanapowóz. Ponadto potrafię odróżnić prowadzenie się auta w zależności od opon. Zresztą sam układ kierowniczy sporo mówi o tym aucie.
Nie rozumiem totalnie oburzenia niektórych. Ja wiem, że w naszym kraju auta pokroju BMW 318 uchodzą za sportowe bolidy, ale niestety nimi nie są. Czy to źle? Moim zdaniem nie, jak sam zaznaczyłem Mondeo jeździ mi się dobrze. Do szybkiej jazdy mam inne auto w domu, robienie z Mondeo rajdówki raczej zepsułoby to auto.
Nikt nie mówi, że mondeo to sportowy bolid ale Ford od dawna słynie z bardzo dobrych zawieszeń, dających przyjemność z jazdy i w Mondeo MK4 da się to odczuć. Jeździłem większością aut tej klasy Passat, Superb, Mazda 6, Insignia, mam audi A6, jeździłem autami sportowymi jak Honda S2000, kilka Mustangów, Jagurarów, Porsche i jeszcze kilkoma innymi. Mam też porównanie do kanap typu Audi A8.
I spokojnie mogę stwierdzić, że MK4 ma bardzo fajne zawieszenie, które w połączeniu z 18nastkami daje duży fun z jazdy na codzień i dobry układ kierowniczy do tego. Niektórym może to nawet przeszkadzać, że kierownica kręci się odczuwalnie ciężej niż w innych autach, ale czuć przyjemnie to co auto nam chce przekazać. Na zimę mam 16 na profilu 215/55 i wtedy to auto staje się trochę kanapowe i baaardzo mocno traci na swoim potencjale, w sumie jak bym jeździł tylko na tych kołach to może bym podobnie twierdził, że to kanapa do przemieszczania się ;) Jednak na 18stkach z dobrą oponą, na dobrych amorach to auto jest wyjątkowo przyjemne i szczerze to poza silnikiem wolę je od A6 ;)
KenyKeczuoki 15-01-2018, 21:12 Ale dla mnie właśnie układ kierowniczy w MK4 jest taki sobie, to że kręci się ciężko nie oznacza faktu, że jest sportowo czy precyzyjnie. Nawet ta kierownica jest taka trochę jak z ciężarówki... ;)
Ale poniekąd to plus, bo jak ktoś już wcześniej pisał autem raczej jeździ się jak statkiem, duży rozstaw osi, duża masa itd. sprawiają, że to fajne stateczne auto klasy D.
Może nie jeździłem taką liczbą sportowych aut, może to też i lepiej, bo mając węższe spektrum pamiętam te auta dobrze, jednak moim zdaniem biorąc sporą poprawkę na opony to nadal nie uważam mondeo za auto, które sportowo się prowadzi ani nawet nie uważam, aby do tego aspirowało i za to sobie to auto chwalę.
Proponowałbym na tym zakończyć, bo w sumie co my więcej możemy napisać? Bezsprzeczne jest to, że nie mamy do czynienia z autem nawet aspirującym do miana szybkiego, a czy ktoś woli 16 na wysokim profilu czy niższe 18 to już bardziej osobista kwestia. Na pewno nie zgodzę się z faktem, że w przypadku 16' autem buja. Może nie mam tak dużego doświadczenia jak kolega powyżej, ale zauważyłem na przykładzie wielu aut, którymi sam jeździłem (a nie, że kiedyś ktoś mnie odwoził z wesela), że jedną ze skuteczniejszych metod na poprawę komfortu jest wrzucenie racjonalnie większego profilu. Koło samo z siebie pełni pewną całkiem sporą rolę w amortyzacji, nawet wystarczy zwiększyć średnicę koła bez zmiany wysokości samej opony, aby poprawić komfort przejazdu przez nierówności.
Panowie, podsumowując, mam - niestety - opony 215/55/R16, czyli nie odczuwam potencjału przyjemności prowadzenia tego auta. Co zatem polecacie na lato, jaki rozmiar felg i opon, rozumiem że 18? Poproszę o propozycję "najprzyjemniejszego" rozmiaru, oczywiście z dobrym stosunkiem przyjemności do praktyczności (auto rodzinne - codzienne dojazdy do pracy w pojedynkę po 12 km w jedną stronę plus wyjazdy weekendowe z dwójką dzieci i psem).
DAMIAN-24 15-01-2018, 21:42 Masz polifta więc 235/45r18 jest homologowane. Bardzo fajny rozmiar i wygodny jeśli nie kupisz sportowych opon typu conti sport contact czy jakichś Yokoham. Ja polecam GY Eagel F1 assimetric 3. Jeśli taniej chcesz to myśle, że rozmiar z przedlifta czyli 235/45r17 będzie spoko, a i felgi tańsze.
peteypee 15-01-2018, 22:02 Ja mam u siebie standartowe 235/45/17 i powiem ze jest ok. Z racji ze przyzwyczajony jestem do forda dla mnie to jest optymaly rozmiar jeśli chodzi o mk4. Chwile miałem założone zimowki od mk3 żony, 205/55/16-rozmiar całego kola taki sam ale profil dużo zmienia i bujalo masakrycznie na każdym zakręcie. Na 18" w mk4 nie jeździłem ale jeździłem w mk3 i to była masakra dla mnie.najlepsze były 17" bo nie były za sztywne ale tez nie bujaly jak 16". Nie wiem jak 18" w mk4 bo nie miałem okazji. Ale poza wielkością kola różnice robi profil opony i twardość. Letnie uniroyale uginają się na szybkich lukach a zimowe zeteexy które kupiłem są twardsze i mniej wygodne ale za to lepiej prowadzące się. A oba komplety 235/45/17
skans - ja u siebie mam 235/40 na felgach R18. Co prawda przejeździłem na nich tylko jeden sezon, ale bardzo sobie chwalę. Wcześniej były opony 235/45, ale na tych niższych wydaje mi się, że autko lepiej się prowadzi, poza tym nieco lepiej wygląda :) Fakt tylko taki, że im niższa opona, tym groźniejsze wszelkie krawężniki i dziury w drodze.
toomekk6 19-01-2018, 10:56 Miałem 235/45R18 Bridgestone Potenza RE050, oponki świetne, zjeżdżone do 2,5mm bieżnika. Na kolejny sezon kupiłem Michelin Primacy 3 w tym samym rozmiarze i wydaje mi się, że będą bardziej miękkie od Brygid :)
maximondi 19-01-2018, 14:12 skans - ja u siebie mam 235/40 na felgach R18... ... Fakt tylko taki, że im niższa opona, tym groźniejsze wszelkie krawężniki i dziury w drodze.
To jeden z powodów mojego powrotu do 235/45 . Drugi to taki że auto wygląda ładniej z większymi oponami .
To jeden z powodów mojego powrotu do 235/45 . Drugi to taki że auto wygląda ładniej z większymi oponami .Nie masz problemu przy zawracaniu że coś ociera? To jest ogólnie rozmiar dla Mk5, zastanawiam się właśnie nad nim na lato bo znalazłem fajny zestaw w tym rozmiarze. Niektórym bardziej podoba sie niższy profil niz wypełnienie całego nadkola ;)
Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
U siebie miałem profil 45, teraz mam 40 i tak w jednym, jak i drugim przypadku nic nie obciera. Wiem, że są jakieś ograniczniki zakładane, ale o ile wiem, by ten problem nie występował, jednak o ile wiem- w moim Fordzie nie ma takich.
DAMIAN-24 19-01-2018, 15:02 Nie masz problemu przy zawracaniu że coś ociera? To jest ogólnie rozmiar dla Mk5, zastanawiam się właśnie nad nim na lato bo znalazłem fajny zestaw w tym rozmiarze.
W MK4 FL też taki był... ale przedlifty też nie mają problemu, żeby na takowym jeździć.
W MK4 FL też taki był... ale przedlifty też nie mają problemu, żeby na takowym jeździć.U mnie na tabliczce znamionowej jest 235/40 dla 18 stek
Wysłane z mojego MI 5s przy użyciu Tapatalka
maximondi 19-01-2018, 19:18 Nie masz problemu przy zawracaniu że coś ociera? To jest ogólnie rozmiar dla Mk5, zastanawiam się właśnie nad nim na lato bo znalazłem fajny zestaw w tym rozmiarze. Niektórym bardziej podoba sie niższy profil niz wypełnienie całego nadkola ;)
Na 235/45 auto wyjechało z fabryki. U mnie nic nie ociera. Jak niski profil to żeby fajnie wyglądało powinny być 19".
U siebie miałem profil 45, teraz mam 40 i tak w jednym, jak i drugim przypadku nic nie obciera. Wiem, że są jakieś ograniczniki zakładane, ale o ile wiem, by ten problem nie występował, jednak o ile wiem- w moim Fordzie nie ma takich.
Ja niestety miałem oryginalnie ograniczniki. Miałem bo wyleciały i teraz jako tako można dopiero tym autem jeździć. Jak już kiedyś napisałem wyjazd z garażu podziemnego w prawo 90° z ogranicznikami na trzy bez na dwa . Na jeden nie ma szans za długi przód przed przednią osią.
Z poprzednim mk3 takich problemów nie miałem zawsze było na raz.
Mały skręt to dla mnie największa wada mojego mk4.
Jumatorek 04-02-2018, 11:37 Mam pytanie z nieco innej beczki.
Zastanawiam się na zakupem kół zimowych i myślę czy wybrać rozmiar 17 czy 16 cali?? Na 17 auto ładniej się prezentuje itd. ale jednak koszt zakupu stalówek i później opon zimowych jest niższy na 16. Letnie mam 17 na alusach.
Jak myslicie?? Auto to Mondeo MK IV.
muffintsi 04-02-2018, 12:44 Ja bym na zime kupił ładne org Fordowskie używki alu 16' i opony 215/55R16.
Sam kupiłem w tym roku Hankook Winter i*cept evo2 W320 o tym rozmiarze i jestem z nich zadowolony. Jest to jedna zniewielu opon zimowych o bieżniku asymetrycznym, a więc teoretycznie powinna mniej się ząbkować na wielowahaczu z tyłu.
ethernal 04-02-2018, 19:41 Zastanawiam się na zakupem kół zimowych i myślę czy wybrać rozmiar 17 czy 16 cali?? Na 17 auto ładniej się prezentuje itd. ale jednak koszt zakupu stalówek i później opon zimowych jest niższy na 16. Letnie mam 17 na alusach.
Jak myslicie?? Auto to Mondeo MK IV.
Miałem pierwotnie na zimę opony 215/55 R16, na następną kupiłem 235/45 R17 - przepaść! Nigdy nie wrócę do opon 16". Poza ceną (różnica nie jest aż tak duża), wszystko przemawia za 17", m.in. pewność prowadzenia, przyczepność, stabilność jazdy itp. I lepiej kupić aluminiowe felgi 17" niż stalowe.
Miałem pierwotnie na zimę opony 215/55 R16, na następną kupiłem 235/45 R17 - przepaść! Nigdy nie wrócę do opon 16". Poza ceną (różnica nie jest aż tak duża), wszystko przemawia za 17", m.in. pewność prowadzenia, przyczepność, stabilność jazdy itp. I lepiej kupić aluminiowe felgi 17" niż stalowe.
Zapraszam na test na Podhale:wink:
Jumatorek 04-02-2018, 21:36 Kupiłem stalowe 16. Nowe w bardzo okazyjnej cenie jutro przeloze pojezdze zobaczę jaka będzie różnica w prowadzeniu między 17. Jak będzie słabo to do końca zimy już dużo nie zostało :) . Na przyszłą zimę wymienię. Osobiście nie jestem zwolennikiem alufelg na zimę głównie ze względu na to że łatwo je uszkodzić a dwa że duzo szybciej się niszczą niż stalówki.
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
Na 16' trochę bardziej buja budą w zakrętach, szczególne przy przejeżdżaniu ich z większą prędkością, kwestia przyzwyczajenia. To jest zasadnicza różnica jaka odczułem po zmianie kół z letnich 17'
Wysłane z mojego HTC Desire 820 przy użyciu Tapatalka
U mnie zgodnie z tabliczką dla rozmiaru 235/45 wychodzi R18 a nie 17. Czy to znaczy, by odczuć komfort prowadzenia i zachować homologację muszę zainwestować w taki rozmiar? Co sądzicie o takich ofertach: http://allegro.pl/org-kola-lato-ford-mondeo-s-max-235-45r18-k69-i7165490700.html (użytkownik golden-road).
Jumatorek 06-02-2018, 05:36 Na zdjęciach wyglądają nawet ładnie ale wiadomo to tylko zdjęcia. Przy alusach w grę wchodzi tylko odbiór osobisty i ocena stanu faktycznego na miejscu. Daleko masz do Kołobrzegu???
Wysłane z mojego WAS-LX1 przy użyciu Tapatalka
ethernal 06-02-2018, 08:29 Zapraszam na test na Podhale:wink:
A co to zmienia?
W Alpach zimą na zaśnieżonych drogach prowadzi się b. dobrze.
Osobiście nie jestem zwolennikiem alufelg na zimę głównie ze względu na to że łatwo je uszkodzić a dwa że duzo szybciej się niszczą niż stalówki.
Jest właśnie odwrotnie, stalowe felgi po pewnym czasie (nawet po jednej zimie) potrafią rdzewieć. Jeśli alufelgi mają odpowiedniej jakości powłokę malarską, nic im się nie stanie. W moim przypadku miałem takie ori fordowskie 17" alufelgi:
https://img01-olxpl.akamaized.net/img-olxpl/647667871_3_644x461_oryginalne-alu-felgi-17-ford-mondeo-s-max-galaxy-kuga-fokus-5-108-felgi.jpg
które nie nadawały się standardowo na zimę (efekt lustra), ale po przemalowaniu kolejny sezon (3, 4?) zimowy ich używam bez jakiegokolwiek uszczerbku :one:
Po doświadczeniu ze stalowymi felgami w zimie, nigdy do nich nie wrócę.
Obecnie zdecydowanie większość markowych alufelg można bez obaw stosować w zimie, ale nie wszystkie. O chińskich podróbach nie wypowiadam się.
U mnie zgodnie z tabliczką dla rozmiaru 235/45 wychodzi R18 a nie 17. Czy to znaczy, by odczuć komfort prowadzenia i zachować homologację muszę zainwestować w taki rozmiar?
Możesz zastosować w/w rozmiar(homologacja od 2011r.), ale równie dobrze 235/45 R17 (homologacja w od 2007r.) oraz 215/50 R17 (homologacja od 2011r.). Na lato mam 235/40 R18 (homologacja od 2007r.)
Co sądzicie o takich ofertach: http://allegro.pl/org-kola-lato-ford-mondeo-s-max-235-45r18-k69-i7165490700.html (użytkownik golden-road).
Felgi i opony OK. Ale wg. mnie za drogo. Maksymalnie dałbym 2k PLN za taki zestaw. Produkcja opon to końcówka 2015r. (50 tydzien 2015 r.), ale nie wiadomo jaki to model miśka, chyba primacy (3 czy 4?). Bieżnik na max 2 sezony.
Chyba lepszym rozwiązaniem byłoby kupić 4 felgi 18" za ok 1-1,2k PLN i dokupić do nich 4 nowe opony.
Witam, mam felgi na lato 18" 7.5 et 52.5 z focusa wzor taki jak na zdjeciu ponizej. Mam na nich opony 225 40 18 ktore sa do wymiany. Kola chce zalozyc na mondeo mk4 2008r. Musze kupic opony wybor padnie prawdopodobnie na debice uhp2 tylko teraz pytanie jakie wziasc zeby to dobrze wygladalo? 225 40 czy 235 40?
Dzieki z gory za pomoc.https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1731&pictureid=8757
FrogsterPL 19-02-2018, 13:27 Z tego co widzę, to zależnie od rocznika i wersji silnikowej stosowano 235/40 R18 i 235/45 R18, ale na stronie ford-akcesoria.pl dla wszystkich felg 18" i 19" podana jest informacja, że muszą być zainstalowane ograniczniki skrętu. Felgi z Focusa nie dość, że mają mniejsze ET (52,5 vs. 55, są mniej schowane w nadkolach), to są też węższe od felg z Mondeo (7,5 vs. 8 cali) - spodziewam się więc, że montaż ograniczników nie byłby niezbędny, pozostaje pytanie, co z rozmiarem opon. Do Mondeo nie homologowano 225/40 R18, ale z drugiej strony, sam Ford podaje, że do wskazanych przez Ciebie felg nie powinno się stosować szerszych gum...
Na portalach tematycznych dotyczących opon i generalnie wulkanizacji, można jednak znaleźć tabele, według których na feldze o szerokości 7,5 cala można zamontować oponę o szerokości 235 milimetrów, mimo że zalecana szerokość felgi to w takim wypadku 8 cali.
http://www.nakole.pl/tabela-szerokosci-felgi-a-opony.php
Średnica koła z oponą 225/40 byłaby o 8 milimetrów (1,27%) mniejsza niż koła z oponą 235/40 - biorąc pod uwagę dość masywne nadwozie Mk4, może być to nieco widoczne.
Reasumując, osobiście pewnie wybrałbym mimo wszystko opony 235/40 R18, tyle tylko, że upewniłbym się, czy aby na pewno nie będą potrzebne ograniczniki skrętu. Poczekałbym jednak na więcej odpowiedzi ludzi bardziej zorientowanych w temacie. :)
No to mnie kolega zaciekawil z tymi ogranicznikami skretu, ale do konca nie wiem co to jest, moze ktos podpowie i objasni?
FrogsterPL 19-02-2018, 13:39 Ograniczniki skrętu stosuje się po to, żeby przy maksymalnym skręcie kół opony nie ocierały o nadkola.
Jednym z bardziej znanych przykładów aut, gdzie to stosowano, były Hondy Civic VI generacji w wersjach VTEC - niektórzy nieobeznani w temacie właściciele cieszyli się, że układ kierowniczy jest bardziej bezpośredni niż w zwykłych Civicach, bo potrzeba mniej obrotów "od oporu do oporu", podczas gdy prawda była prozaiczna - ograniczniki ;) Samochód jeździł więc tak samo, tylko że miał średnicę zawracania jak tankowiec, w porównaniu do słabszych wersji silnikowych - po prostu nie dawało się aż tak mocno skręcić kół.
W Mondeo nie mam zielonego pojęcia, jak duże są różnice w promieniu zawracania.
EDIT:
Nie mogę znaleźć nigdzie zdjęcia elementu do Mondeo, znalazłem tylko na ford-akcesoria.pl info, że w ASO powinno to kosztować 123 złote za komplet (czyli trochę drogo, zważywszy na fakt, że komplet Febi Bilstein do Volvo kosztuje jakieś 40-50 złotych).
https://www.akcesoria-ford.pl/ko%C5%82a/akcesoria-do-k%C3%B3%C5%82/ograniczniki-dr%C4%85%C5%BCka-kierownicy/1451390
EDIT:
Znalazłem foto.
https://i.ebayimg.com/images/g/My4AAOSwDk5UBI~x/s-l300.jpg
Do Volvo jest całkiem inne, więc w sumie z jednej strony ciężko porównywać ceny, a zdrugiej... 120 zeta za 4 "kółka" to i tak sporo :D No ale możliwe, że trzeba będzie wyskoczyć z kasy.
DAMIAN-24 19-02-2018, 13:54 Spokojnie, nic nie obciera bez ograniczników nawet przy 235/45r18. Miałem tak przy normalnym ET, mam teraz przy dystansach i nic nigdy nie obtarło, nawet przy dużych wykrzyżach jak gdzieś do lasu wjechałem.
Tzn brac te 235 40 18 na felgi 7.5j 52.5 et 18 i nie bedzie problemu?
DAMIAN-24 19-02-2018, 15:48 Jak najbardziej - jest to homologowany rozmiar, który bez problemu podejdzie(felga też ma odpowiednią szerokość czyli coś z przedziału 7.5 do 8.5 cala). Ja dla komfortu mam rozmiar z polifta czyli 235/45 ;)
Jak najbardziej - jest to homologowany rozmiar, który bez problemu podejdzie(felga też ma odpowiednią szerokość czyli coś z przedziału 7.5 do 8.5 cala). Ja dla komfortu mam rozmiar z polifta czyli 235/45 ;)
Damian 24 a jakie masz felgi i czy posiadasz moze zdjecia samochodu na 235 45 ?
Jutro z rana Ci podeślę zdjęcia swojego na tym rozmiarze
Wysłane z Szajsunga MkIV
ethernal 19-02-2018, 20:23 Na zimę mam seryjne felgi 17" o szer. 7,5", które w fabryce były obijane oponą 235/45, takie też rozmiar stosuję zimą. Dlatego do tych osiemnastek zakładaj bez wahania 235/40 R18 - nie potrzebujesz żadnych ograniczników, skoro ja też nie potrzebuję na letnim komplecie 235/40 R18 :one:
DAMIAN-24 19-02-2018, 22:04 DAMIAN-24 a jakie masz felgi i czy posiadasz moze zdjecia samochodu na 235 45 ?
Tutaj zdjęcie bez dystansów:
https://images82.fotosik.pl/664/2b462d9fac31d9b5.jpg
A tutaj z dystansami:
https://images82.fotosik.pl/815/348ac48e07f22941.jpg
Obiecana fotkahttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180220/9db84770939b60714a2275e1fee32e13.jpg
Wysłane z Szajsunga MkIV
Pejotwroc 20-02-2018, 15:31 Też mam 235/45/18. Same plusy.
Przedtem przez cztery lata jeździłem na 235/40. Moje felgi bidulki cierpiały strasznie[emoji5]
Witam wszystkich mam pytanie czy będą pasować takie felgi bez ograniczników skrętu?
https://m.olx.pl/oferta/felgi-18-5x108-ford-kuga-s-max-focus-mondeo-094-CID5-IDsgaEH.html
maximondi 22-02-2018, 22:08 Matkob To czy ograniczniki skrętu powinny być założone czy nie zależy od używanej opony a nie felgi.
DAMIAN-24 22-02-2018, 22:35 Na grupie MK4 Polska jedna osoba ma założone felgi i opony z Kugi czyli 235/50r18 i wszystko mu dobrze działa także te ograniczniki można sobie między bajki włożyć ;)
Na te felgi planuję założyć opony 225/45 i obawiam się czy nie będzie tarło o nadkole przy pełnym skręcie.
FrogsterPL 23-02-2018, 08:43 Jak przy 235/50 nic nie trze, to przy 225/45 nie ma na to szans :)
Dzięki za odpowiedź teraz już będę spał spokojnie ☺️
Moje felgi 7.5J et 52.5 r18 z oponami 225/40/18 jezdzily na focusie mk2 hb. Teraz pojda do mondziaka mk4 i wlasnie problem z tymi oponami bo mialem juz brac 235/40/18 ale teraz zastanawiam sie grubo nad 235/45/18 bo koledzy twierdza ze lepszy komfort:) felgi taki wzor tylko 18 cali a na zdjeciu pogladowym sa 19
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1731&pictureid=8757
Mondeo jest srebrne i jestem ciekaw tego zestawienia jak znajde chwile podjade przymierze jedna strone ze starymi oponamo,bo juz sie doczekac nie moge :)
ethernal 23-02-2018, 19:08 Witam wszystkich mam pytanie czy będą pasować takie felgi bez ograniczników skrętu?
https://m.olx.pl/oferta/felgi-18-5x108-ford-kuga-s-max-focus-mondeo-094-CID5-IDsgaEH.html
Obawiam się, że te felgi to jakiś no name z Chin. Mam duże obawy co do jakości ich wykonania.
Pejotwroc 24-02-2018, 12:19 Zmiana na rozmiar 235/45 nie zawsze da dużą poprawę komfortu. W moim przypadku opona 235/40 miała mniejszy indeks prędkości, nośności oraz nie była wzmacniana. W rozmiarze 235/45 wszystkie parametry poszły w górę plus dodane XL. Więc na pewno bok opony był najprościej mówiąc twardszy, mniej podatny na uginanie. Przy jeździe po kostce nie zauważyłam poprawy komfortu. Ale już przy najazdach na łaty asfaltu wylane na kostce poprawa była zauważalna. Większy plus jest z tego że teraz nie muszę unikać najmniejszych dziurek na drodze żeby nie uszkodzić felgi. No i estetyka auta się powiększyła [emoji3]
GOLDEN!!! 24-02-2018, 18:51 Na te felgi planuję założyć opony 225/45 i obawiam się czy nie będzie tarło o nadkole przy pełnym skręcie.Mam takie opony już 3 sezony i nic nie ociera.
Pozdrawiam
Ja miałem kółka od kugi i śmigałem na nich jeden sezon. Nic nie tarło i nic się złego nie działo jedyny minus w mojej ocenie był tylko taki że auto zbyt topornie na nich wyglądało.., zmieniłem profil opony na 40 i jest git
Tomek246 25-02-2018, 21:41 Witam potrzebuje konkretnej podpowiedzi.Chcę kupić felgi alu 17(z jakim et?) i do tego opony się nad 235/45r17 tylko się zastanawiam czy nie lepiej coś węższego? Pod powiedźcie proszę konkretnie
ethernal 26-02-2018, 10:48 Witam potrzebuje konkretnej podpowiedzi.Chcę kupić felgi alu 17(z jakim et?) i do tego opony się nad 235/45r17 tylko się zastanawiam czy nie lepiej coś węższego? Pod powiedźcie proszę konkretnie
ET między 55 (wchodzą bardziej do wewnątrz), a 45.. nawet ET35 spokojnie mogłoby być (koła wychodzą bardziej na zewnątrz).
Jeśli chodzi o opony do 17" felgi masz dwa wybory:
- 235/45 R17 (szerokość felgi: 7,5"-8")
- 215/50 R17 (szerokość felgi: 7"-7,5")
W pierwszym przypadku lepsze prowadzenie, bardziej stabilne, szczególnie na zakrętach. W drugim przypadku nieznacznie niższe średnie spalanie i brak problemów w przypadku jazdy w koleinach. Cenowo oba rozmiary są chyba porównywalne.
Tomek246 27-02-2018, 05:14 No i jest konkretna podpowiedź.Dzięki bardzo wiem za czym się rozglądać.Pozdr
piotr-1981 27-02-2018, 15:03 " ethernal dobrze gada , ja do swojego MDo wstawiłem na lato 225/50r17 , felga 7.5" , i powiem że tez jest git .
dantesnk 02-03-2018, 10:35 to i ja mam pytanie
warto kupić całosezonowe Goodyear GEN 2 205/55R16?
a może warto zmienić felgi na 17" a jeżeli tak, to wtedy muszę szukać tych:
- 235/45 R17 (szerokość felgi: 7,5"-8")
- 215/50 R17 (szerokość felgi: 7"-7,5")
?
Tomek246 04-03-2018, 07:00 " ethernal dobrze gada , ja do swojego MDo wstawiłem na lato 225/50r17 , felga 7.5" , i powiem że tez jest git .
Hej masz może jakies foto zrobione na samochodzie na tych oponach bo ja przymierzałem się do kupna 225/45R17 one są w miare tanie ok 300zł szt
marky-mark 05-03-2018, 12:28 Witam,
jestem od niedawna posiadaczem Mondeo Mk4 2.0 benzyna, sedan. Auto kupiłem na kołach 235/35/R19 :shock: i mimo fajnego wyglądu muszę z przykrością stwierdzić, że to nie jest dobre rozwiązanie na nasze drogi, w moim odczuciu komfort jazdy jest tragiczny. Planuję założyć felgi w rozmiarze 17" ale producent zaleca w takim przypadku opony 235/45 i zastanawiam się czy w ogóle będzie czuć jakąś różnicę na plus w komforcie. Podzielcie się proszę Waszymi doświadczeniami, jakie macie koła i jak się jeździ, czy ewentualnie mogę założyć trochę większy profil na 17" ?
tipplerek 05-03-2018, 12:37 Witam.
Ja mam 17 calowe felgi i 45 balon ale 225 szeroką i jeździ się bardzo przyjemnie.
DAMIAN-24 05-03-2018, 14:52 Jeżeli zależy Ci na komforcie to można założyć 235/50 r17, auto będzie wyżej stało i będzie duży balon, chociaż ja przy 235/45 r18 już na komfort nie narzekam. Te 19 były po prostu przesadą ;)
adamze27 05-03-2018, 15:21 spokojnie wystarczą 215/50 R17,przy seryjnej mocy trakcja jest wystarczająca a koła 235 są podawane jako maks
piotr-1981 05-03-2018, 15:32 Hej Tomek , nie nie mam foto jak siedzi oponka 225/50 r 17 , ale jeśli obawiasz się że jest balon czy coś w tym stylu , to powiem że nic takiego nie ma . Więc śmiało możesz brać , tylko zaznaczam że ja mam 225/50 a nie na 45 . Mieszkam gdzie mieszkam i dla mnie opony 235/45r17 to był koszmar . A na oponkach 225/50 nie ciągnie w koleinach , i jest zarazem dośc sztywno na zakrętach , więc jak dla mnie na plus.
Bump: A dodam jeszcze że na feldze 17 "" Y "" oponka ładnie wygląda i do autka pasują .
koval1980 05-03-2018, 16:59 Ja mam 235/45R17 i jest git, wygląd super i komfort dobry.
A ja jeżdżę na 205/55 R16 przy mocy 175.
Na polskie dziurawe drogi troche za niskie, tu raczej 60 by sie przydały ale na takich kupiłem i mi sie sprawdzają doskonale.
Opony co prawda nie sa tanie (220-240 za opone), ale _doskonałe_ hankooki K107 z indeksem prędkości W sprawdzają sie idealnie. Do tego oczywiście niewielkie opory toczenia - małe spalanie. Kupiłem w zeszłym roku Dunlopy blueresponse ale reklamowałem - nie dało rady tego wyważyć.
DAMIAN-24 05-03-2018, 17:57 220-240zł to nie jest tanio za oponę? :shock: :shock: :shock:
To jak płace 500-600 za dobrej klasy osiemnastkę to nie wiem jak to nazwać.
220-240zł to nie jest tanio za oponę? :shock: :shock: :shock:
To jak płace 500-600 za dobrej klasy osiemnastkę to nie wiem jak to nazwać.
Rozrzutnością ? : )))
Do Mondka w klekocie opony za 600 ?
Pewnie masz jakiś niski profil - jak do Ferrari czy innego sportowego auta.
DAMIAN-24 05-03-2018, 18:11 235/45r18 ;) także nie jakiś niski.
A opony idealne do tego auta, na autostradzie przy 200 jest stabilnie i spokojnie, w zakrętach jak na takie auto można sobie sporo pozwolić. A jeżdżę dużo i dynamicznie.
205/55r16 to rozmiar, który nie ma homologacji do tego auta poza najmniejszym silnikiem. Wiec albo do bardzo spokojnej jazdy albo do narażenia bezpieczeństwa na drodze. Ten rozmiar opon jest do aut o segment mniejszych.
adamze27 05-03-2018, 18:19 205/55r16 to rozmiar
tak to chyba rozmiar homologowany tylko do 1,8TDCI,powyzej minimum to 215 :roll: w przypadku jak ktoś ma AC i chciałby kase w razie W to moze zapomnieć jak trafi na dokładnego rzeczoznawce
Dokładnie na takich oponach go kupiłem - a mamy takie same auta tylko ja na chipie. Chyba, że sprzedali niehomologowane opony ; ))
Stabilnie jest do 220gps/235 licznikowo - tyle, ze jak pisałem troszkę za niski profil na nasze drogi a juz z pewnością po zimie. No i indeks prędkości najlepiej W. Zresztą rzadko jeżdżę Mondkiem z takimi prędkościami, to nie jest silnik projektowany na takie obroty - padną wtryski, pompa ... Układ jezdny też niezbyt twardy - ot komfortowy.
Do ostrej jazdy mam turbo benzynkę AR, zupełnie inne zawieszenie, hamulce, odejście ...
Napisałem swoj post po to, zeby dostarczyć innej - nieco bardziej trzeźwej perspektywy - nie każdy chce przerabiać Mondeo na Nissana GTR : )
Bump: Ale fakt, do naszych zalecają od 215/60 R 16, 215/55 R 16, ja jeżdżę od nowości na 205/55 i jest OK.
DAMIAN-24 05-03-2018, 18:40 Też mam mondka po chipie, ale nie o to chodzi. Kupiłem go na 16 tyle, że 215/55 i moim zdaniem to był dramat jeśli chodzi o stabilność przy dużych prędkościach na wietrze itd, a w zakrętach zachowywał się jak okręt. Na 18 niewiele traci na komforcie ale bardzo zyskuje jakość prowadzenia.
A do depniecia mam audi 3.0 TDI po chipie na 280KM i wciąż uważam, że 16 mocno zabijają potencjał Mondeo i trzeba założyć minimum 17, żeby auto się prowadziło tak jak powinno.
marky-mark 06-03-2018, 10:57 Dzięki za pomoc, postawię chyba na 215/50/R17. Jednak trochę wyższy profil na nasze dziurawe drogi lepiej się sprawdzi.
Kolego dobrze zastanów się nad Fuldą...osobiście nie miałem, ale znajomy miał który je wymienił w ekspresowym tempie. Opinie innych nie kłamią bo faktycznie szybko ząbkują.
lampy ogrodowe (https://www.sklep.kaja.com.pl/lampy-ogrodowe-c-57_60.html)
A na jaki post ty odpowiadasz? Sprzed ilu stron?
Swoje fuldy (sportcontrol) kupiłem w 2015 roku i nie ząbkują wcale. Oczywiście, przekładam przód/tył i lewa/prawa.
koval1980 06-03-2018, 16:23 Kolego dobrze zastanów się nad Fuldą...osobiście nie miałem, ale znajomy miał który je wymienił w ekspresowym tempie. Opinie innych nie kłamią bo faktycznie szybko ząbkują.
Fulda ząbkuje szybko? To kup sobie Rainsport 3 to zobaczysz co tzn. szybko, wiem bo mam, a raczej miałem. Nie znam osobiście osoby, której Fulda ząbkowała, oczywiście przy b.dobrym stanie zawieszenia.
FrogsterPL 06-03-2018, 21:11 Kwestia jeszcze, która Fulda. Tata ma zimówki Fulda Kristall Control HP i nic nie ząbkuje (a opony ma od 2011 roku). Z kolei letnie Micheliny Primacy wyząbkowały mu po kilku latach. Oczywiście mowa o Mondeo Mk4.
W swoim Mk3 miałem kiedyś zimówki Fuldy Kristall Supremo i też nic nie ząbkowało.
peteypee 07-03-2018, 08:07 To kup sobie Rainsport 3 to zobaczysz co tzn. szybko
Jesli mówisz o uniroyalach to coś nie tak masz. kupiłem nowe pod koniec wakacji. Do grudnia zrobiłem na nich koło 16-18kkm i nie zauważyłem nic szczególnego. Może jak trafisz...miękkie sa na pewno, może w tym rzecz. Chyba ze mowa o zimówkach to nie znam.
koval1980 07-03-2018, 09:22 Jesli mówisz o uniroyalach to coś nie tak masz. kupiłem nowe pod koniec wakacji. Do grudnia zrobiłem na nich koło 16-18kkm i nie zauważyłem nic szczególnego. Może jak trafisz...miękkie sa na pewno, może w tym rzecz. Chyba ze mowa o zimówkach to nie znam.
Przejrzałem auto na wskroś, wszystko co możliwe w zawieszeniu i nic, amory, tuleje, zbieżności, geometrie, wszystko ok, tylko kasa stracona, a z tylnej osi opony do wyrzucenia i jeden wulkanizator od razu mi powiedział, że jak opona ma"otwarty" bieżnik i jest z tyłu w pustym kombi to trzeba ją co jakiś czas przekładać na przód, chyba, że jest napęd 4x4. Kpl z przodu jest dobry, choć to już ostatni sezon. Miałem w V40 Fuldy, ale symetryczne i żadnego problemu. Teraz nastawiam się na N'Fera SU1.
ethernal 07-03-2018, 12:07 Czy ktoś ma oponę Yokohama BluEarth-A (AE-50), szczególnie w rozmiarze 235/40 R18 (95 W)? Jestem bliski decyzji, aby taką zakupić na sezon letni.
Z poprzednich Miśków PS3 byłem dość zadowolony, ale są za twarde jak dla mnie.
Przelatałem na N'fera su1 235 40 18 cały ubiegły sezon do końca listopada i uważam że za te pieniądze opona warta polecenia.
fockewolf 14-03-2018, 12:50 Cześć. Zostały mi ze starego auta 8 miesięczne wzmacniane (XL) opony Vredestein Ultrac Sessanta http://tiny.pl/gk9cn niestety wiem, że polecacie do mojego auta 235/45/17. Niemniej jednak szkoda mi je sprzedawać, dlatego powiedzcie mi, czy są jakieś przeciwwskazania, żeby mimo wszystko założyć 225/45/17? Felgi oczywiście mam oryginalne fordowskie 17ki.
Witam.
Czy zmiana opon z 215/55/16 na 215/60/16 znacząco wpłynie na komfort jazdy, bezpieczeństwo, zachowanie auta oraz stan wizualny?
Ma ktoś doświadczenie przy takiej zmianie w Mk4.
Felgi - 16' oryginalne jak poniżej:
https://thumbs.img-sprzedajemy.pl/1000x901c/fe/00/7e/felgi-mondeo-mk4-c-focus-5x108-16-swietny-stan-katowice-sprzedam-426305697.jpg
55/16' - już wydają się "za delikatne".
Z góry dziękuje
czy 245/45/18 zmieszczą się spokojnie w nadkola MK 5 ?
pytam, BO SĄ TAŃSZE niż 235 :D
No i zalozone 18 felgi a opony debica presto uhp2 235/40/18 :diabelek:
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1731&pictureid=8787
https://forum.fordclubpolska.org/picture.php?albumid=1731&pictureid=8786
Witam.
Czy ktoś z Was jeździ może na oponach Falken. Chodzi mi np o takie:
https://www.oponeo.pl/dane-opony/falken-azenis-fk510-235-40-r18-95-y-xl-mfs-zr#188872841
Opinie są dobre w testach też dobrze wypadają. Ma ktoś z Was założone te opony na mondeo mk4?
ethernal 03-04-2018, 21:36 Szwagier ma Falkeny w X3, ale Ze914 (235) i sobie je chwali. Trwałe, dobrze trzymają na zakrętach.
Falken Azenis FK510 jest oponą performance czyli można powiedzieć, że posiada sportową charakterystykę. Jeśli takiej potrzebujesz to bierz. Jeśli bardziej stawiasz na komfort to wybierz Falken ZE914 (https://www.oponeo.pl/model-opony/falken-ze-914).
Mam Falkeny FK510 i po roku użytkowania jestem zadowolony.
Niestety nie mam porównania do innych opon w tym samym aucie.
Wysłane z mojego Nexus 4 przy użyciu Tapatalka
klocolus 03-04-2018, 22:30 Ja pozwolę sobie polecić opony letnie Hankook 215/55/16, po przejechaniu 30tys i roku użytkowania brak problemów, dobrze trzymają na suchym i bardzo dobrze na mokrym, brak widocznych śladów zużycia. Zobaczymy co będzie po kolejnym takim dystansie w tym roku :)
Dzięki za odpowiedzi.
Chyba wezmę 510.
Panowie czy oponka 17 225/55 runflat nie będzie ciut za duża ??? Zostały mi po bmw ??
,
Ja pozwolę sobie polecić opony letnie Hankook 215/55/16, po przejechaniu 30tys i roku użytkowania brak problemów, dobrze trzymają na suchym i bardzo dobrze na mokrym, brak widocznych śladów zużycia. Zobaczymy co będzie po kolejnym takim dystansie w tym roku "" a ja właśnie je wywalam prime2 wyząbkowane 4 letnie
FrogsterPL 10-04-2018, 21:22 janas14, musiałbyś sprawdzić konkretnie swoje opony, bo niektóre RunFlaty wymagają felg o szerszym "garbie" (oznaczenie Eh1/Eh1+). Tym niemniej, 225/55 wydaje się już być nieco za dużym rozmiarem.
Też sobie tak kombinowałem najwyżej założę 225 /50 17'
Tomek246 11-04-2018, 21:28 panowie polecam 215/50R17 są trochę droższe od no 225/45r17 albo 235/45r17 ale wyglądają naprawde ok polecam
piotr-1981 12-04-2018, 14:59 Chłopy ja właśnie latam na 225/50r17 i powiem wam że są idealne , nie ciągnie w koleinach, i trzymają na zakrętach więc polecam .
FrogsterPL 12-04-2018, 19:18 Panowie, a może byście, z łaski swojej, napisali jakie konkretnie macie te opony...
Lato 235/45/17 Fulda Sport Control 2 , zima 215/55/16 Hankook Winter
Pozdrawiam
Tomek246 12-04-2018, 21:39 Uniroyal Rainsport 3
Bump: W tym rozmiarze co mam ja 215/50R17 mają zawalisty rant ochronnyfelga chowa się całkowicie
piotr-1981 13-04-2018, 14:15 Ja na lato
Goodyear Efficientgrip Performance 225/50r17 , zima Nokian WR D4 215/55r16
Bump: Co prawda szukałem Continental
ContiPremiumContact 5 , ale były tylko 225/55r17 , a to już różnica w średnicy za duża jak na mój gust . Ale miałem w poprzednim Mondeo mk3 i były naprawdę godne polecenia .
A to zobaczyłem po założeniu opon Nexen N8000. Data produkcji 4 tydzień 2015r. Wywalić czy jeździc? zrobione na nich może z 20 tys.
https://zapodaj.net/0a0c89765b397.jpg.html
DAMIAN-24 15-04-2018, 13:38 A to zobaczyłem po założeniu opon Nexen N8000. Data produkcji 4 tydzień 2015r. Wywalić czy jeździc? zrobione na nich może z 20 tys.
Wygląda tylko na powierzchniowe, ja bym zdrapał pilnikiem tak na 1mm max i zobaczył czy pod spodem jest normalna guma. Gorzej jak by sparciał bok opony ze starości, tutaj to może byś się nawet przejechał po jakiejś żwirowej drodze, wykruszyłoby się i powinno być ok.
Lato
Hankook Ventus Prime 3 K125 235/45 R17 97W XL/FR
Zima
Hankook Winter I-Cept EVO2 W320 215/55 R16 93H FR
Póki co szczerze mogę je polecić.
To bardzo szybko się starzeją. Może niewłaściwie przechowywane? Bo czy "napuszczone" czymś na okres leżakowania to nawet nie pytam, bo widać, że nie zadbane wcale.
Przechowywane normalnie tak jak zimowe. Jesienią zdjęte całe koła i wrzucone do nieogrzewanego garażu w pozycję leżącą, na wiosnę wyjęte i założone.
ethernal 16-04-2018, 14:30 Lato
Hankook Ventus Prime 3 K125 235/45 R17 97W XL/FR
Jak się zużywają? Tzn. szybko, umiarkowanie czy wolno? Jak wygląda sprawa z komfortem i głośnością?
W kwestii zużycia się nie wypowiem bo opony są świeże jeszcze (zaledwie 3tys. km póki co na letnich). Co do hałasu i komfortu do duża piątka z plusem. W porównaniu do Continentali jest ciszej. Auto jest bardzo stabilne zarówno na suchym jak i w kałużach. W drugim aucie mam Vredestein Sportrac 5 i są dużo sztywniejsze a dodatkowo bardzo głośne dopóki się nie rozgrzeją ale nawet w ostrych zakrętach nie ma mowy o niestabilności. Hankook wydaje mi się fajnym wyborem dla kogoś kto lubi pewne prowadzenie a przy tym nie chce czuć się jak w gokarcie. Przy wyborze rozważałem Hankook, Fulda SportControl 2 oraz Falken FK510 i ostatecznie wybrałem właśnie Hankook jako że cena mi odpowiadała a dodatkowo z zimowych jestem bardzo zadowolony.
ethernal 17-04-2018, 13:57 W kwestii zużycia się nie wypowiem bo opony są świeże jeszcze (zaledwie 3tys. km póki co na letnich). Co do hałasu i komfortu do duża piątka z plusem. W porównaniu do Continentali jest ciszej. Auto jest bardzo stabilne zarówno na suchym jak i w kałużach. W drugim aucie mam Vredestein Sportrac 5 i są dużo sztywniejsze a dodatkowo bardzo głośne dopóki się nie rozgrzeją ale nawet w ostrych zakrętach nie ma mowy o niestabilności. Hankook wydaje mi się fajnym wyborem dla kogoś kto lubi pewne prowadzenie a przy tym nie chce czuć się jak w gokarcie. Przy wyborze rozważałem Hankook, Fulda SportControl 2 oraz Falken FK510 i ostatecznie wybrałem właśnie Hankook jako że cena mi odpowiadała a dodatkowo z zimowych jestem bardzo zadowolony.
Dzięki za odpowiedź.
Ja szukam opon na lato o rozm. 235/40 R18, ale z indeksem prędkości W, bo Y będą za twarde. Rozważam następujące modele:
- Yokohama BluEarth-A AE50 235/40 R18 95W XL
- właśnie Hankook VENTUS PRIME3 K125 235/40 R18 95 W XL
- Falken Ziex ZE914 Ecorun 235/40 R18 95W XL - najtańsza z tej trójki
Pozostałe są z indeksem Y w tym rozmiarze.
W tej samej cenie kupiłem Nokiany Z line.
Nastukane na szklanym ekranie
THE REEM 17-04-2018, 18:05 Panowie zakupiłem mondziaka 2.2 tdci i musze szybko kupić oponki bo poprzedni właściciel wykończył letnie i jeżdżę na zimówkach dunlopa. Zimówki mam 215/55 r16 i się zastanawiam jakie kupić letnie. Chodzi mi o szerokość bo profil i wielkość zostawie jak zimówki. Opony letnie do 2.2 tdci 175KM o rozmiarze 215/55 r16 wystarczą czy lepiej dać szersze? Pytam wyłącznie od strony technicznej (czy będzie wystarczająca przyczepność). Jakie opony polecacie? Jaki indeks prędkości wybrać?
Jak się zmienia szerokość opony to profil też trzeba zmienić.
Imo słaby pomysł na 16" do 2.2
THE REEM 17-04-2018, 18:52 Mam te felgi 16'':
https://www.google.pl/search?q=mondeo+mk4+felgi+16&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjcs-rM78HaAhWqO5oKHQiYDQEQ_AUICigB&biw=1680&bih=919#imgrc=c0_noLmin0WzCM:
I szczerze mówiąc mi się podobają :) a wy jakie macie fele/ opoki w mocniejszych wersjach silnikowych?
Dałeś rade lub czy byłeś tak dobry aby przeczytać chociaż ostatnich 20 stron?
Sądzę że nie, chociażby dlatego że planujesz (planowałaś) poszerzyć opony bez zmiany profilu i osadzenia.
Masz mocnego mondziaka, więc spodziewałbym się iż po przeczytaniu tych materiałów wrócisz już z konkretnym pytaniem czy 235/40/18 nie beda obcierać ;-)
THE REEM 17-04-2018, 19:22 Czytałem w sumie z 5 stron- 3 ostatnie, 1 jakoś w środku i na początku. Na więcej - przyznaję się bez bicia- nie starczyło mi cierpliwości bo to szukanie jak igły w stogu siana przy 330 stronach :/ Pytanie "a wy jakie macie fele/ opoki w mocniejszych wersjach silnikowych?" może faktycznie było trochę nie na miejscu patrząc na tytuł tematu- wybaczcie :)
Nie jestem może zielony w temacie ale wiedzę mam mocno zawężoną dlatego proszę praktyków o rady :)
Nawiązując do Waszych uwag zadam pytanie inaczej:
Czy opony z oferty z linka
https://www.oponeo.pl/dane-opony/goodyear-efficientgrip-performance-225-55-r16-95-v#180950175
założę na felgi jak te z ogłoszenia poniżej:
http://allegro.pl/felga-aluminiowa-ford-mondeo-mk4-c-max-16-i7185946808.html
Widzę szerokość felgi ale nie wiem jak ma się ona do szerokości opony.
I wrócę do pytania czy 215 r16 poradzą sobie z tym momentem (2.2 tdci 175KM 400NM)? Na zimówkach 215/55 r16 poza tym że trochę sciąga na bok przy depnięciu na 2 i 3 biegu nie widzę problemów (oczywiście na suchej nawierzchni)
ethernal 17-04-2018, 21:16 THE REEM
Po pierwsze, profil to procent szerokości opony. W przypadku twoich zimówek oznaczenie profilu 55 oznacza, że wynosi on 55% z 215mm szerokości opony, czyli 118,25mm. Dlatego zapomnij o oponach 225/55 R16 bo ich obwód będzie dużo większy, wygląd balonowaty, a trakcja kiepska lub tragiczna (0,55x225mm =123,75mm).
Po drugie, do samochodu o takiej mocy i ciężarze zalecałbym co najmniej opony 235/45 R17, opcjonalnie 235/40 R18 lub w ostateczności 215/50 R17.
Po trzecie nie kombinuj z dziwnymi rozmiarami, tzn. jeśli zdecydujesz się zostać na felgach 16" również latem, wybierz rozm. opon 215/55 R16
To tyle w ramach szybkiej edukacji oponiarskiej :one:
Przede wszystkim rozpoznaj jak oznacza się opony i oznacza się felgi, co jest co.
Potem poczytaj jakie opony stosują osoby mające mocniejsze silniki.
Zobacz jak stoisz z kasą.
Poszukaj kalkulatorów takich jak np.
http://wulkanista.pl/dobor-felg-do-opon/
Plus informacja na temat tego jakie homologacje ma twój mondziak.
Miłej zabawy!
THE REEM 17-04-2018, 22:06 Ethernal w zasadzie odpowiedział na wszystkie pytania nawet na te których nie zdążyłem zadać :) dzięki za odświeżenie pamięci. Co prawda nadal mam wątpliwości czy warto dawać tak duże koła. 215 radzą sobie dobrze na suchym a na mokrym to i 235 pewno mieli w miejscu. Obciążenia 650 kg na sztukę to tez mało nie jest nawet uwzględniając przeciążenia podczas np hamowania. Nie wiem jakie znaczenie ma wielkisc kol np na zakretach ale pewnie tez nie wielkie jesli w ogole. Do tego na takich szerokich gumach rzuca lewo prswo na koleinach.I to nie jest tak ze chce przyoszczedzic ile się da tylko nie rozumiem potrzeby dawania tak dużych kół. Oczywiście uwzględniając jazdę po drogach publicznych- jazdę dynamiczna ale jak na drogi publiczne :) jeśli ktoś ma jeszcze ochotę ze mną dyskutować to chętnie się doucze.
PS czy odnoszę dobre wrażenie ze trochę Was irytuje? Jeśli tak to przepraszam ale wole pytać osoby które bezpośrednio wiedzą o czym rozmawiamy
ethernal 17-04-2018, 23:47 czas zacząć lekcję nr 2 :D
215 radzą sobie dobrze na suchym a na mokrym to i 235 pewno mieli w miejscu. Obciążenia 650 kg na sztukę to tez mało nie jest nawet uwzględniając przeciążenia podczas np hamowania.
Powierzchnia styku z jezdnią opony o szerokości 235 jest znacząco większa od opony o szer. 215, dlatego te szersze mają większą przyczepność. Jeśli chodzi o indeksy to dla Mondeo mk4 minimalne wynoszą:
- indeks prędkości - V (240 km/h), mogą być stosowane również wyższe (W, Y, ZR);
- indeks nośności - 93 - analogicznie mogą być stosowane wyższe (nie ma znaczenia szerokość)
Nie wiem jakie znaczenie ma wielkisc kol np na zakretach ale pewnie tez nie wielkie jesli w ogole.
Błąd! Szerokość opony ma duże znaczenie przy dynamiczny pokonywaniu zakrętów. Na początku również miałem oponę 215/55 R16. Teraz na lato mam 235/40 R18, a na zimę 235/45 R17 i w porównaniu z 215 to jest przepaść na korzyść opon 235 jeśli chodzi trzymanie w zakrętach i stabilność jazdy na prostej.
Do tego na takich szerokich gumach rzuca lewo prswo na koleinach.
Po pierwsze, dróg z koleinami jest coraz mniej, po drugie nawet jeśli się trafią to nie jest aż tak źle jak Ci się wydaje. Jedynie odczuwa się lekki dyskomfort i to nie każdych kolein to dotyczy.
PS czy odnoszę dobre wrażenie ze trochę Was irytuje? Jeśli tak to przepraszam ale wole pytać osoby które bezpośrednio wiedzą o czym rozmawiamy
Mnie nie irytujesz... jeszcze :lol:
Reasumując, przy takiej mocy silnika, zalecałbym posiadanie 2 kompletów opon (zima i lato) o szer. 235, ale jeśli jeździsz raczej spokojnie to możesz zostać przy 215/55 R16.
Polecam przejrzenie testów. W Motorze nr 15/2018 jest test opon letnich R17 z udziałem Dębica Presto jeżeli to kogoś interesuje (niestety brak wersji elektronicznej gazety). Na mokrym słabo ale w pozostałych testach nie odstają mocno od reszty.
Testy są tez w Auto Świat
http://www.auto-swiat.pl/eksploatacja/test-opon-letnich-w-rozmiarze-225-50-r17-ktore-opony-sa-najlepsze-na-lato/pt6684
gdzie mamy więcej producentów ale polskich opon brak.
Ja korzystam też z niemieckiej strony:
https://www.testberichte.de/autos-und-zubehoer/2590/reifen.html
gdzie są zebrane noty z różnych testów, ale przede wszystkim kieruję się oczywiście opiniami z fordclubpolska.org
gdzie mamy więcej producentów ale polskich opon brak.
"Dębica" to nie są polskie opony (od ponad 20 lat), tylko produkowane w Polsce. Tak samo jak piwo "Żywiec", "Okocim" czy "Lech" albo czekolady "Wedel".
Produkowane przez krajanów i być może ( całkiem prawdopodobne ) z polskiego ( robionego u nas ) półproduktu, ale racja, że teraz wszystko jest międzynarodowych koncernów.
ethernal 18-04-2018, 10:37 "Dębica" to nie są polskie opony (od ponad 20 lat), tylko produkowane w Polsce.
Nie tylko. Widziałem Dębice made in Germany i made in Slovenia :one:
Kormorany były (są?) produkowane np. Serbii...
Nihil novi. W Dębicy też się robi savy, fuldy i inne marki GY. Moje fuldy są akurat z Francji. Nie ma już dzisiaj marek narodowych.
DAMIAN-24 18-04-2018, 11:03 Nie tylko. Widziałem Dębice made in Germany i made in Slovenia :one:
Ja mam 2 komplety Dębicy Frigo HP2, duży rozmiar w Audi są z Niemiec, mniejsze do Fiesty są z Francji.
Te z Francji są głośniejsze :<
"Dębica" to nie są polskie opony (od ponad 20 lat), tylko produkowane w Polsce. Tak samo jak piwo "Żywiec", "Okocim" czy "Lech" albo czekolady "Wedel".
Racja, marka nie jest w polskich rękach jeżeli chodzi o strukturę właścicielską jak niestety większość firm w Polsce. Kupując jednak produkty wyprodukowane w Polsce, przyczyniasz się do utrzymania miejsc pracy a tym samym większe wpływy z podatków. W jakiś sposób to też jest polska myśl techniczna (centra R&D są w Polsce). Zobacz jak jest odbierana Skoda w Czechach i jaką ma autonomię w grupie VW. W Czechach nikt nie powie że to jest niemiecka marka.
Dodatkowo np. na rynku spożywczym nastąpiło już wiele powrotów do macierzy co jest dobrym trendem z punktu widzenia ekonomii (chociażby Maspex lub Colian).
W jakiś sposób to też jest polska myśl techniczna (centra R&D są w Polsce).
Nie w przypadku opon o nazwie Dębica. Mieszkam za płotem fabryki (wieczorami smrodzi mi do mieszkania), a moja rodzina pracowała tam od lat, nawet przez chwilę (2 lata) sam tam regularnie uczęszczałem. Przed GY to był dominujący pracodawca na rynku lokalnym, a dzisiaj większość ludzi wyzyskiwana jest przez agencje pracy (formalnie nie pracują dla GY).
ethernal 19-04-2018, 08:41 Maspex zawsze był polski, od początku istnienia. Firma jest bardzo aktywna w akwizycji na rynku Europy Środkowej, choć nie tylko.
Co prawda nadal mam wątpliwości czy warto dawać tak duże koła. 215 radzą sobie dobrze na suchym a na mokrym to i 235 pewno mieli w miejscu.
Nie wiem jakie znaczenie ma wielkisc kol np na zakretach ale pewnie tez nie wielkie jesli w ogole. Do tego na takich szerokich gumach rzuca lewo prswo na koleinach.I to nie jest tak ze chce przyoszczedzic ile się da tylko nie rozumiem potrzeby dawania tak dużych kół.
To spróbuję Ci odpowiedzieć po roku doświadczenia z 2.2, tylko mój jest poliftowy i ma 200 KM i 420 Nm, czyli jeszcze więcej.
Kupiłem go z kołami 215/50R17 i po jednym letnim sezonie zdecydowałem się kupić 18 calowe felgi, żeby założyć szersze opony, bo te 215 po prostu znikały w oczach (w polifcie homologwoane są 215/50R17 i 235/45R18, choć to o ponad 2% większy obwód). Trochę w tym pewnie zasługi moich przyzwyczajeń z Subaru, gdzie napęd 4x4 pozwalał na bezkarne wciskanie gazu do podłogi :razz:
Po założeniu letnich 235-tek prowadzenie jest diametralnie lepsze. Można przekazać zdecydowanie więcej mocy na koła, a prowadzenie w zakrętach jest nieporównywalne.
W związku z tym 17-tki zostają na zimę (opony były nowe jak kupiłem samochód) a na lato i tak musiałem zmienić, więc poszła szersza guma na 18.
Generalnie dla szerokości 235 optymalna jest szerokość felgi 8, da się założyć na pół cala większą i mniejszą.
Cześć,
kupiłem w ziemie zeszłego roku mojego mondeo, który od razu stał na zimówkach 215/60 R16. Według producenta dedykowany rozmiar do tego samochodu to 215/55 R16. Tak naprawdę to obecnego rozmiaru nie ma nawet w alternatywnych rozmiarach.
Muszę teraz kupić opony letnie i zastanawiam się, czy pozostać przy rozmiarze 215/60 R16, bo ładnie się prezentują większe koła, czy może lepiej jednak kupić dedykowany rozmiar, czyli 215/55 R16. Może ktoś z Was ma porównanie komfortu jazdy pomiędzy tymi rozmiarami (o ile w ogóle może być jakaś różnica).
THE REEM 19-04-2018, 17:02 Po założeniu letnich 235-tek prowadzenie jest diametralnie lepsze. Można przekazać zdecydowanie więcej mocy na koła, a prowadzenie w zakrętach jest nieporównywalne.
W związku z tym 17-tki zostają na zimę (opony były nowe jak kupiłem samochód) a na lato i tak musiałem zmienić, więc poszła szersza guma na 18.
Generalnie dla szerokości 235 optymalna jest szerokość felgi 8, da się założyć na pół cala większą i mniejszą.
Powiem Wam Panowie, że pewnie macie racje ale tylko dlatego, że patrzycie z punktu widzenia "piratów" drogowych ;).
Ja jeżdżę pół na pół trasa/miasto (12-15 tys/rok) w mieście jeżdżę bardzo powoli bo nie widzę sensu się spieszyć a przyspieszanie na maksa spod świateł już mi przeszło (mimo nadal młodego wieku :) ). Kupiłem 2.2 tdci ze względu na komfort wyprzedzania i jak wjadę na autostradę to lecę te 160 - 180 km/h bez większego wysiłku i jęczenia silnika. Co prawda jak jadę w bardzo wietrzny dzień z taką prędkością potrafi trochę rzucać ale prawdopodobnie jak zmienię koła na większe to problem nie zniknie. Z mojego punktu widzenia większe koła, mniejszy profil, szersze opony to większe spalanie, większy hałas, wyższa cena, mniejszy komfort w mieście i szybsze zużywanie zawiechy. Z zużywaniem się opon to ciężko mi ocenić ale przy mojej jeździe myślę że 5-6 sezonów przejadą a dłużej i tak nie będę trzymał nawet jak będą miały sporo bieżnika.
Ale żeby nie było że na marne się trudzicie to szukam felg pod większe oponki i jeśli znajdę w rozsądnej cenie to kto wie :) Z tym że nie znalazłem nic poniżej 1600zł za same felgi które by mnie interesowały (szukam głównie używki) :/
Powiem Wam Panowie, że pewnie macie racje ale tylko dlatego, że patrzycie z punktu widzenia "piratów" drogowych ;).
Ja jeżdżę pół na pół trasa/miasto w mieście jeżdżę bardzo powoli bo nie widzę sensu się spieszyć a przyspieszanie na maksa spod świateł już mi przeszło (mimo nadal młodego wieku :) ). :/
Ja też sprintów raczej nie robię, ale na starych oponach zerwanie następowało przy próbie dynamicznej zmiany pasa, a na mokrym zerwało mi przy wyprzedzaniu z prędkością 120 km/h kiedy stwierdziłem, że jeszcze jedną, ostatnią z trzech, ciężarówkę spokojnie wyprzedzę i wcisnąłem do podłogi. Owszem, opony były już słabe mocno, automat zredukował, ale mimo wszystko wolę mieć większy margines bezpieczeństwa.
Jedynie gdzie spodziewam się, że może być gorzej, to duży deszcz i grubsza warstwa wody na drodze.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
THE REEM 19-04-2018, 17:18 Ja też sprintów raczej nie robię, ale na starych oponach zerwanie następowało przy próbie dynamicznej zmiany pasa, a na mokrym zerwało mi przy wyprzedzaniu z prędkością 120 km/h kiedy stwierdziłem, że jeszcze jedną, ostatnią z trzech, ciężarówkę spokojnie wyprzedzę i wcisnąłem do podłogi. Owszem, opony były już słabe mocno, automat zredukował, ale mimo wszystko wolę mieć większy margines bezpieczeństwa.
Jedynie gdzie spodziewam się, że może być gorzej, to duży deszcz i grubsza warstwa wody na drodze.
To te 200KM musi być duuużo silniejsze niż 175 przed liftem :) ja na zimowych dunlopach 215/55 r16 na suchym (bo od kiedy kupiłem tylko słońce świeci) jeszcze ani razu nie zerwałem przyczepności wciskając pedał gazu do oporu na 2,3 czy 4 biegu a przyspieszenie w porównaniu do 2.0 tdci 140 dużo lepsze (mam porównanie do 2.0 tdci którym jeździłem codziennie). Ruszać z piskiem nie próbowałem jeszcze.
ethernal 19-04-2018, 20:22 Ale żeby nie było że na marne się trudzicie to szukam felg pod większe oponki i jeśli znajdę w rozsądnej cenie to kto wie :) Z tym że nie znalazłem nic poniżej 1600zł za same felgi które by mnie interesowały (szukam głównie używki) :/
Ogłoszenia z forum:
1.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=249524
Poz. chyba 15 z oponami:
https://s9.postimg.cc/vs445s4gf/IMG_6528.jpg
2.
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=278947
Z alledrogo:
1. http://allegro.pl/alu-lato-ford-s-max-mondeo-3-4-5-galaxy-2-i7235793689.html - opony szmaty ale fele 17 " byłyby za 1200,-
2. http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-felgi-aluminiowe-18-i7255500321.html - tanio ale fele 18" do regeneracji - 850,-
3. http://allegro.pl/kola-aluminiowe-ford-17-5x108-225-45-17-et50-i7284264664.html - fele 17", opony na max 1 sezon - 1200,-
4. http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-alufelgi-5x108-s-max-galaxy-focus-i7265723855.html - fele 17" do regeneracji, opony (no name) na śmietnik - 700,-
5. http://allegro.pl/alufelgi-felgi-kola-4sztuki-ford-mondeo-mk4-smax-i6871797044.html#thumb/4 - fele 17" do regeneracji, opony na śmietnik - 1100,-
6. http://allegro.pl/alufelgi-z-oponami-ford-5x108-17-cali-titanium-rad-i7124580326.html#thumb/1 - j.w. - 800,-
7. http://allegro.pl/ford-mondeo-mk4-alufelgi-5x108-s-max-galaxy-focus-i6823363181.html - j.w. - 700,-
koval1980 20-04-2018, 08:59 Muszę teraz kupić opony letnie i zastanawiam się, czy pozostać przy rozmiarze 215/60 R16, bo ładnie się prezentują większe koła, czy może lepiej jednak kupić dedykowany rozmiar, czyli 215/55 R16. Może ktoś z Was ma porównanie komfortu jazdy pomiędzy tymi rozmiarami (o ile w ogóle może być jakaś różnica).
Zimowe mam 215/55r16, a letnie 235/45r17 i komfort zdecydowanie lepszy na r17. Na 16tkach buja w zakrętach. Dla mnie te 17tki są idealne, ładnie wyglądają i ładnie trzymają.
jeszcze ani razu nie zerwałem przyczepności wciskając pedał gazu do oporu na 2,3 czy 4 biegu
Ja nie wiem na jakim biegu, bo nie pokazuje dopóki się nie przestawi na ręczne wybieranie (tylko D pokazuje). Zerwanie przy prędkościach kilkudziesięciu km/h występuje tylko przy mokrej nawierzchni, ale ze startu owszem i to bez żadnego problemu na każdej nawierzchni i przy każdej pogodzie.
Już teraz się odzwyczaiłem, ale po 9 latach jazdy Subaru przyzwyczaiłem się, że jak np. chcę sprawnie wyskoczyć z podporządkowanej i włączyć w ruch pojazdów na głównej, to trzeba dać w palnik i auto wyskoczy jak z procy, a tu po prostu zamieli...
I to 4x4 to jedyne czego mi tu brakuje, bo po roku używania jestem bardzo zadowolony, choć do Japończyków brakuje Fordowi też w kwestii niezawodności. Przez rok musiałem wymieniać świecę dopalającą w DPF i przetarł się jakiś kabel od czujnika w prawym przednim kole co spowodowało, że nie działało w zasadzie nic...
W Subarynie, z rzeczy poważniejszych "tylko" rozpadła się turbina, ale przy dużo większym przebiegu i po 5 latach eksploatacji więcej.
Zimowe mam 215/55r16, a letnie 235/45r17 i komfort zdecydowanie lepszy na r17. Na 16tkach buja w zakrętach. Dla mnie te 17tki są idealne, ładnie wyglądają i ładnie trzymają.
Dzięki za opinię. Co do rozmiaru felgi, to chcę zostać przy R16, żeby nie ponosić dodatkowych kosztów.
Czesc, niestety nie znalazłem nigdzie na forum jednoznacznej odpowiedzi, chodzi o homologacje opon dla MK4 (HB). Czy index 91V jest wystarczający dla TDCI 140KM (2011r) czy powinno być 95W. Rozmiar opon to 215 50 17. Raczej nie bede przekaraczać 200km/h ;) ale wolałbym mieć zgodność z homologacja jeśli chodzi o ewentualne problemy z ubezpieczalnią.
ethernal 07-05-2018, 08:53 Czesc, niestety nie znalazłem nigdzie na forum jednoznacznej odpowiedzi, chodzi o homologacje opon dla MK4 (HB). Czy index 91V jest wystarczający dla TDCI 140KM (2011r) czy powinno być 95W. Rozmiar opon to 215 50 17.
Zgodnie z homologacją indeks nośności musi wynosić min. 93, natomiast prędkości min. V (W, Y i ZR też mogą być oczywiście).
Witam, z racji, że KOMPLETNIE nie znam się na temacie opon, więc postanowiłem napisać do szanownych kolegów. Musze wymienic letnie gumy, aktualnie mam 235/45/17 byłem u jednego gumowego i troche mnie postarszył, że a to na takich oponach zawieszenie w dupe dostaje a to maglownica w dupe dostaje a to ogolnie nie fajnie. Mówił koleszka, że na drzwiach bedzie naklejka jakie tam mozna wsadzić jeszcze opony i faktycznie jest, tyle tylko, że jesli chodzi o rozmiar felgi 17 to są tylko te własnie 235/45/17/. Dlatego też pytam jaki rozmiar opony mogę sobie założyć na tą felge, chodzi mi o coś wygodniejszego, bo na tej jednak miota na koleinach. Ewentualnie może spalanie sie delikatnie poprawi? Felgo to zwykłe 17 titanium jeśli to ma jakieś znaczenie.
pretorian2 15-05-2018, 11:30 możesz wrzucić poliftowy homologowany rozmiar na 17 czyli 215 50 R17. Jeździłem na takim profilu i było komfortowo i wizualnie ok. Jedynie co opony w tym rozmiarze są sporo droższe niż odpowiedniki przedliftowe czyli takie jak masz teraz 235 45 R17 . Na twoim miejscu zostałbym przy tym 235 i nie kombinował.
A masz wszystko dobrze z zawieszeniem? Sam jeżdżę na takim rozmiarze i mną nie miota w kolejkach, nieraz faktycznie coś czuje jakby chciał jechać inna lina ale to nie jest nic czego jedną ręką bym nie utrzymał na kierownicy.
Co do rozmiaru to też bym został przy 235/45/17, mam zimowki 215/55/16 I jeżdżąc na nich nie odczułem dużej poprawy komfortu.
Wysłane z niewybuchającego Szajsunga
Robert 68 15-05-2018, 13:51 aktualnie mam 235/45/17 byłem u jednego gumowego i troche mnie postarszył
I na takim pozostań a "gumowego" zmień. Moje Mondeo od nowości jeździ na takim rozmiarze (ponad 240 000 km) i całe zawieszenie praktycznie w oryginale (tylko "cukierki" i amorki z przodu wymienione). Jak dla mnie komfort i wygląd auta na 17" są optymalne. Od dwóch lat na zimę zakładam 215/55/16 ale czuję się jak na "balonach" :(
adamze27 15-05-2018, 15:13 można jeszcze pokombinować z 225/45
myslalem wlasnie nad tymi 225/45, cukierki to normalna sprawda w mk4 na jakich gumach bys nie jezdzil to i tak je trzeba wymienic. Koles mnie tu nawija makaron na uszy, ze zawieszeni po dupie dostaje bo ta guma nie amartysuje, a ze jest szeroka to maglownica w dupe dostaje "Panie to szerok sportowego zawieszenia" powiada. Skoro 225/45 są troche węzsze to i moze spalanie i komfort sie delikatnie poprawi?
Skoro 225/45 są troche węzsze to i moze spalanie i komfort sie delikatnie poprawi?
Raczej nie, wysokość opony będzie niższa niż 235/45 także komfort minimalnie mniejszy.
peteypee 15-05-2018, 22:09 Jak dasz 225/45 zamiast 235/45 to profil się obniży bo guma się "rozejdzie" i bedzie gorzej choć minimalnie. Musiałaby być wezsza felga. Ja mam 2 komplety na 17" lato/zima i oba 235/45 i w sumie nie mogę powiedzieć ze jedzie jak taczka. A nawet za miekko jak dla mnie. Zawieszenie jak to w mk4 cukierki z tylu lecą zawsze. Nie przejmowalbym się zbytnio. Dużej różnicy w rozmiarze nie ma. Musiałbyś dać 16" np 205/55 albo 60. Sprawdz na słupku b od kierowcy co masz na naklejce (jeśli ja masz) tam masz "homologowane" rozmiary.
Robert 68 15-05-2018, 22:14 Skoro 225/45 są troche węzsze to i moze spalanie i komfort sie delikatnie poprawi?
Nie kombinuj, 235/45/R17 + zawieszenie Mondeo = pewne prowadzenie, komfort i radość z jazdy. O wyglądzie nie wspomnę ;) bo to kwestia gustu.
skoro tak to zostane przy tych 235/45. Mam na słupku kierowcy informacje owszem, ale nie mam zamiaru kupować felg 16, a tak jak pisałem wczesniej na słupku jesli chodzi o felgi 17 są opony tylko 235/45 nie ma zadnych innych opcji.
KamilMiklas 22-05-2018, 21:22 na pewno komfort siępolepszy i nie masz się co martwić , że 225/55 będą obcierały i się nie zmieszczą, mam w tej chwili zimówki 235/45 17... i szczególnie po mieście jazda na nich przyprawia mnie o palpitację serca, nie mówiąc już o żołądku... :P
No to ten mit trzeba obalić - 225/55/17 nie mieszczą się w moim MK4 :(
Cześć,
Przymierzam się do zakupu dla MK4 na alufelgę 16'', raczej średnia półka, myślałem nad Kleber HP3, opcjonalnie Dębica Frigo HP2. Jazda po mieście 90%, 1-2 razy wypad na w góry (ferie)
Wg instr. 215x55, ale cena wysoka. Czy wziąść 205x60 (1,46% odchyłu) tańsze trochę czy 205x55 (1,74%)? najtaniej wychodzą....
Jeszcze nikt nigdy nigdzie takiego dylematu nie miał.
Kolega wyżej odpowiedział chyba w sposób najbardziej odpowiedni stosownie do zadanego pytania.
Bierz 205/55 - zresztą masz też taki rozmiar na wlepce na słupku.
szczenka 13-11-2018, 09:02 Sprawdź jakie rozmiary dla twojego silnika zaleca producent. Wybieranie innego niż rekomendowane to proszenie się o kłopoty w razie szkody z AC
Bierz 205/55 - zresztą masz też taki rozmiar na wlepce na słupku.
i tutaj mnie zabiłeś... właśnie poszedłem zobaczyć co tam na słupku słychać :) i widzę 1.6 - 205 x 55 R16 i 1.6D - 215 x 55 R16.
Przyznam, że nie patrzyłem tam tylko do instrukcji, a tam jest napisane: 1.6 D 205 x 55 R16, a 1.6 ecoboost 215 x 55 R16.
Oczywiście prędkości <160 w obydwu przypadkach.
I co wybrać? co ważniejsze? słupek czy instrukcja? albo przy realizacji AC gdzie patrzą? :)
i tutaj mnie zabiłeś... właśnie poszedłem zobaczyć co tam na słupku słychać :) i widzę 1.6 - 205 x 55 R16 i 1.6D - 215 x 55 R16.
Przyznam, że nie patrzyłem tam tylko do instrukcji, a tam jest napisane: 1.6 D 205 x 55 R16, a 1.6 ecoboost 215 x 55 R16.
Oczywiście prędkości <160 w obydwu przypadkach.
I co wybrać? co ważniejsze? słupek czy instrukcja? albo przy realizacji AC gdzie patrzą? :)
Instrukcja jest bardziej ogólna, możesz zgubić itp. słupka "raczej" nie zgubisz ani naklejka nie odpadnie :)
Instrukcja jest bardziej ogólna, możesz zgubić itp. słupka "raczej" nie zgubisz ani naklejka nie odpadnie :)
dzięki i tym sposobem nie muszę przepłacać za rozmiar :)
dzięki i tym sposobem nie muszę przepłacać za rozmiar :)
Sam mam obecnie wielosezony 235/45 r 17 na alusach, ale na zimę uzbrajam drugi komplet na 4 stalówkach 205/55 r 16 (dwie nówki opony zostały mi z MKIII więc warto wykorzystać) - co ciekawe, wszystkie rozmiary w/w mam na słupku
dwie nówki opony zostały mi z MKIII więc warto wykorzystać
Tylko że w mk3 index nośniości był 91 w mk4 minimum to bodajże 93. Do rozmiaru opony nikt się nie przyczepi ale do w/w indexu już tak.
Tylko że w mk3 index nośniości był 91 w mk4 minimum to bodajże 93. Do rozmiaru opony nikt się nie przyczepi ale do w/w indexu już tak.
No właśnie, tylko nigdzie nie mogę znaleźć potwierdzenia tych informacji ? Gdzie tego szukać? bo przy 91 T też pokazują że MONDEO MK IV pasuje ?
Tomi1000 16-11-2018, 23:21 Wg Oponeo minimalny indeks dla Mk4 2.0Pb Hatchback to 93-650kg.
Mk3 miały indeksy od 91.
echovsky 02-01-2019, 12:25 Witam, szukam opon letnich w rozmiarze 235/45 r17 i zastanawiam się nad Dunlop Sport Maxx RT2 oraz Goodyear F1 Asymetric 3. Ktoś ma porównanie tych opon? A może coś innego w okolicach 1600/1700 PLN?
Samochód to mondeo MK4 140KM.
Jazda głównie poza miastem na niezbyt długich trasach, czasami autostrada.
Przebieg roczny w okolicach 20tys km.
o oponach już było tyle tematów , że głowa mała. poszukaj na forum
Skrzypek00 02-01-2019, 18:15 Mam Dunlopy z tym ze 215/50/17
Jestem mega zadowolony, do tej pory jeździłem na conti i mocno się obawiałem ale byłem pozytywnie zaskoczony
Marcin Lipinski 04-02-2019, 12:50 Witam mam pytanie kupiłem felgi aluminiowe 17 " jakie najlepiej kupic letnie opony takie by nie obcieraly ale tez nie za niski profil ponieważ jedna dziura i po feldze???
Wejdź na oponeo i podaj dane auta to ci wyskoczy jakie 17"opony pasują do niego
Poszukaj w dobrej cenie Vredestein SPORTRAC 5, lub Hankook ventus prime 3 k125 . Na Vredkach jeździłem MK4 , Hankooki mam w Mk5 i szczerze mogę polecić. Ze starych czasów pamiętam Goodyear EXCELLENCE i o ile świetnie trzymały się nawierzchni i wybierały wodę, o tyle szybko się zużywały bo były miękkie.
Witam,
jestem świeżym posiadaczem mondeo MkIV 2012 2.0TDCI (140KM) Hatchback.
Mam problem z wyborem opon letnich jak w temacie. Zastanawiam się nad (model/etykieta/cena):
Goodyear Efficientgrip Performance BA68 1700-1800zł
Dunlop Sport Bluresponse BA68 1600zł
Hankook Ventus Prime3 K125 CA71 1300-1400zł
Uniroyal Rainsport 3 CA71 1300-1400zł
Falken ZE 914 215/55 CA69 1400-1500zł
Fulda ECOCONTROL HP CB69 1400-1500zł
Jakie są Wasze doświadczenia z oponami letnimi w tym rozmiarze? :)
Mam te opony letnie Hankook Ventus Prime3 K125 CA71
i jestem z nich bardzo zadowolony.
Przystepna cena i dobra przyczepnosc oraz sa ciche.
polecam je.
Falken ZE 914 miałem je w oplu zafira i powiem ze bardzo sie one scierały i nie byłem z nich zadowolony.
A tych opon reszty nie miałem i nie wiem jak sie sprawuja
Dunlop bluresponse miałem w MK3 - ciche, dobre na deszczu, na suchym wiadomo. Teraz w MK4 mam nexen blue coś tam też i są naprawdę niezle. Zależało mi na ciszy i faktycznie. Miękkie, dobre trzymanie na suchym i mokrym, cena bdb
Jakie nie wybierzesz to beda dobre.
Nie ma co przepłacac za opony bo 3-4 sezony i do wymiany zalezy kto jak jezdzi
Hankook Ventus Prime3 K125 CA71
Mam w Mk5 i jestem zadowolony. Noga dość ciężka i w zakrętach i na prostej. Gdybym miał kupować kolejne, to tez to samo.
Zobacz tu https://www.amazon.de/Nexen-Fera-SU1-225-Sommerreifen/dp/B00ID9YUBK
Jak jezdzilem Mondeo to mialem takie, doskonale odprowadzaja wode i sa ciche jak na rozmiar. U mnie byly 18-ki.
Panowie,
bardzo dziękuję za odpowiedzi.
Skłaniam się ku Hankook Ventus Prime3.
Goodyear efficientgrip mam aktualnie, miałem w poprzednim samochodzie, polecilem szwagrowi, koledze i według mnie zdecydowanie najlepsze z tych które wymieniłeś. Skoro i tak ponad tysiaka musisz wydać, to dołóż te kilka stówek i bierz opony Premium goodyear, na pewno będziesz zadowolony.
N7h4k4lr 13-02-2019, 18:54 Przejdź na 17. Możesz założyć i Dębice Presto UHP2
Też rozglądam się za letnimi 234/45/R17. Z tego co udało mi się dowiedzieć to warto rozważyć też opony falken fk510. Często je bardziej polecają niż k125 od hankoka. Ktoś miał, używał?
kristofffer 14-02-2019, 14:17 Witam.
Jestem posiadaczem Mondeo mk4 w wersji 2.3 benzyna w automacie.
Wg. informacji znalezionych w necie powinienem zamontować opony w rozmiarze 215/55 przy rozmiarze felgi 16 cali.
Posiadam fajne oponki w rozmiarze 205/55 16cali od mojego poprzedniego Mondeo mk3 - nadadzą się czy nie?
Wg. tabelek taki rozmiar może być w mk4 ale przy wersji silnikowej 1.6 benzynowej i 1.8 diesel. Przy większej pojemności powinien być rozmiar 215/55
Ewentualnie czy opona 205/60 przy 16 calach mogłaby być zamontowana w tym aucie?
Nie homologowany rozmiar do tego silnika. Po za tym bedzie wygladal jak tarpan na tych kolach. Zamontuj taki jak powinien byc.
Tomi1000 14-02-2019, 16:36 Sam rozmiar patrząc pod kątem szerokość wysokość jeszcze można przeżyć jednak dość istotny w tym przypadku jest indeks nośności. Ten przy tym rozmiarze wynosi nominalnie 91 (615kg) co dla MK4 z większością silników jest wartością niedopuszczalną. Minimum dla MK4 to 94 (670kg)
Jeżeli w/w opony masz z większym indeksem nośności (94) i autem toczysz się głównie po mieście to zakładałbym. W innym wypadku NIE.
Dziwi jeszcze Twoje pytanie gdyż najpierw pytasz o opony z MK3 205/55 a potem czy podejdą 205/60.... ?!?
Jeżeli masz zamiar zakupić 205/60 to dlaczego nie kupisz tak jak powinno być czyli 215/55 i problem sam się rozwiąże.
Albo idąc dalej zakup 17 felgi na lato a 16 zostaw na zimę...
kristofffer 15-02-2019, 08:04 Dzięki za odpowiedzi.
Najchętniej kupiłbym 17ki i założył jakiś fajny kapeć ale to juz będą spore koszty.
Pytam o oponę 205 bo na naklejce takie mam podane jako prawidłowe a różnica cenowa między 205 a 215 choćby przy opinie uniroyal rainsport 3 która miałem przy MK3 jest ponad 100zl na sztuce.
Ponad 400zl różnicy między kompletem opon 205 a 215 to sporo. Wiem wiem... Wiele osób daje więcej za sztukę opony.
naklejka (https://naforum.zapodaj.net/1b0c0feae2f9.jpg.html)
Tomi1000 15-02-2019, 11:54 Zgodnie z wklejką ze słupka Twoja wersja 2,3 może jeździć na wszystkim co w danej ramce czyli na 205/55 też a dodatkowo diesle mają te same rozmiary opon a jedyna różnica to ciśnienie opon w dieslach. Gdyby nie różnica ciśnień to zapewne wszystko byłoby w jednej ramce.
Dla porównania zobacz moją wklejkę i sam sprawdź która bardziej rozbudowana. Moja naklejka (https://naforum.zapodaj.net/3356078ebe98.jpg.html)
kristofffer 15-02-2019, 12:53 Bardzo dziekuje za wyjasnienia.
Juz teraz rozumiem tylko zastanawiam sie jeszcze gdzie mozna sprawdzic jaki indeks nosnosci powinna miec opona?
Na naklejce jest podany tylko jej rozmiar...
Indeks nośności możesz policzyć z dowodu rejestracyjnego. Mk4 przed lift też wychodziły na oponach 235/45/R17..są one sporo tańsze..i moim zdaniem auto pewniej się prowadzi.
Podepnę się i ja ze swoimi rozterkami. Stoję przed koniecznością zakupu opon letnich "pod silnik 2.2 w heczbeku". Opony o średnicy 18" bo takie mam felgi. Dotychczas poprzednik jeździł na oponach o szerokości 225 i profilu 45, R18 jw. natomiast wg specyfikacji producenta czyli nalepki na słupku takiej szerokości do tego modelu nie ma, jest 235 z profilem 40 i tutaj pierwsze pytanie/potwierdzenie - dotychczasowy rozmiar jest "poza homologacją" jak rozumiem. Drugie pytanie, rozważam zakup opon pomiędzy trzema wariantami. Pierwszy to opony Pirelli Cinturato P7, drugi to Michelin PS 3 lub 4 gdzie przynajmniej na etykiecie poprawili spalanie ;) i jako trzecie to Goodyear EF Grip lub Eagle Asymetric. Skłaniam się ku Pirelli bo przejechałem na nich najwięcej km ale równie sporo na GY EF Grip w Octavii, które w moim mniemaniu są bardziej miękkie i jakby się szybciej zużywały ale to może być moje subiektywne odczucie. Na chwilę obecną najmniej doświadczenia mam z oponami Michelin, ostatni raz miałem takowe w Escorcie z 10 lat temu.... :) Czytam natomiast w różnych testach, że Pilot Sport 3 to opona wyśmienita, w 4 jw poprawili efektywność jeśli chodzi o zużycie paliwa więc w teorii jest jeszcze lepiej. Co wy na to szanowni forumowicze, szczególnie ci, którzy mieli lub mają przyjemność jeździć obecnie na wymienionych oponkach?
Nalepką się nie sugeruj, bo w fabryce się nie starają i kleją byle co. Na przykład na mojej nalepce na fokusie był rozmiar 195/65R15, którego nie dało się założyć na przód, bo się nie mieścił na zaciski.
robak787 19-02-2019, 07:27 Jestem zielony w tym temacie więc proszę nie krzyczeć :) Mam mały dylemat i chętnie poznam Wasze opinie :) mam na Mondeo mk4 polift kombi założony komplet opon w rozmiarze 225/50/17 i mam dwie do wymiany. Chciałem założyć takie jak na nalepce znamionowej czyli 215/50/17. I teraz pytanie: czy do czasu wymiany kolejnych dwóch opon mogę mieć założone z tyłu 225/50/17 a z przodu 215/50/17?
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi :)
krysiu21 21-02-2019, 06:25 jak najbardziej możesz tak zrobić
Najważniejsze żebyś miał takie same opony na jednej osi, bo do tego ewentualnie może się policja doczepić.
w najgorszym wypadku wyskoczy bład abs/esp, mówiący o róznych prędkościach obrotowych na osiach. ale myśle ze zmieścisz się w tolerancji pomiarów
zoltanik 21-02-2019, 15:40 Ja kupiłem przed samą zimą Mondeo, które stoi na 235/45 R18 i po tych kilkunastu kilometrach, które zdążyłem zrobić nie jestem zadowolony:/ Mam zamiar sprzedać przed sezonem letnim i założyć 215/55 R17. Tamte przy mocniejszym skręcie potrafiły haczyć. Chociaż sam wygląd kozacki, fakt:)
Kurde, mój błąd, nie doczytałem do końca. Usuńcie jak możecie tą wiadomość
Tomi1000 21-02-2019, 15:52 Mam zamiar sprzedać przed sezonem letnim
To się odezwij. Pokażesz jakieś foto bo myślę nad 18 na wiosnę...
Ja kupiłem przed samą zimą Mondeo, które stoi na 235/45 R18 i po tych kilkunastu kilometrach, które zdążyłem zrobić nie jestem zadowolony:/ Mam zamiar sprzedać przed sezonem letnim i założyć 215/55 R17. Tamte przy mocniejszym skręcie potrafiły haczyć. Chociaż sam wygląd kozacki, fakt:)
Kurde, mój błąd, nie doczytałem do końca. Usuńcie jak możecie tą wiadomośćTo znaczy, że masz coś skopane w zawieszeniu albo ET poza granicami rozsądku.
U mnie nawet na comforcie nic nie ociera przy teście łosia
Wysłane z mojego RNE-L21 przy użyciu Tapatalka
Jezdzi ktos na Bridgestone Potenza RE050A 235/45r17? Mam okazję kupić nówki w dobrej cenie. Alternatywa to hankook venture v2 k120 albo prime3 k125.
prime3 k125
Jeżdżę na tych koreańcach w rozmiarze 235/50/17. Moim zdanie bardzo dobre opony, oraz stosunek cena - jakość.
Jak wygląda zużycie hankook'ów?
Zrobiłem dopiero coś około 5 tys i w/g mnie nie zużywają się szybko . Oceniłbym na średnio-twarde.
sagittarius82 02-03-2019, 08:56 Jezdzi ktos na Bridgestone Potenza RE050A 235/45r17?
Miałem okazję jeździć na tych oponach. Wg mnie raczej średnie, zdarzało im się tracić przyczepność przy spokojnym ruszaniu, słabe na mokrym, w okresie jesiennym przy ok. 10stC stawały się twarde.
Polecam natomiast Continental PremiumContact 6 235/45 R17 - świetna opona, auto pewnie się trzyma drogi, dobrze odprowadzają wodę i komfort jazdy też dobry jak na ten rozmiar i profil.
Polecam natomiast Continental PremiumContact 6 235/45 R17 - świetna opona, auto pewnie się trzyma drogi, dobrze odprowadzają wodę i komfort jazdy też dobry jak na ten rozmiar i profil.
Mam dokładnie te oponki i powiem, że spodziewałem się jednak czegoś więcej po klasie premium. Komfort powiedziałbym raczej akceptowalny, mogły by być cichsze. Trzymanie się drogi z dużym marginesem (tu jest ok), choć ma się wrażenie, że auto wypadnie na zakręcie to jednak pozostaje bezpiecznie na łuku. Odprowadzanie wody I klasa.
Niestety mam trudności z wyważaniem. Może to wina akurat tego kompletu.
Na wiosnę będzie wyważanie na Hunterze. Zobaczymy czy coś pomoże.
ethernal 04-03-2019, 13:09 Jezdzi ktos na Bridgestone Potenza RE050A 235/45r17? Mam okazję kupić nówki w dobrej cenie. Alternatywa to hankook prime3 k125.
Jeździłem na obu. Hankooki zdecydowanie lepsze. Przede wszystkim nowszy model i są dużo cichsze. Bridgestone szybko się zużyły i były głośne.
Witam,
Przymierzam się do wymiany opon na nieco większe w moim Mondziaku 2001r. Aktualnie jeżdżę na 205/60 r16 sprawują się dobrze ale chciałbym zmienić na r17 i tutaj pytanie do Was jaki profil opon sugerujecie. Myślałem nad 215/45 ale nie wiem czy nie pogorszy się komfort jazdy. Jeździł już ktoś z Was na takich kapciach, jakie jest wasze zdanie na ten temat? :)
ethernal 06-03-2019, 14:52 ^^
205/50 r17
215/45 r17
225/40 r18
225/35 r19
Kriss 2.0 16v 07-03-2019, 05:31 Witam wszystkich. Czy możecie mi powiedzieć czy felgi 19"8.5j wejdą do mondeo mk 4? Chciałbym założyć oponę 225/45 lub 225/40 miał ktoś 19" z góry dziękuję za odpowiedzi.
rychu.zychu 07-03-2019, 23:05 Oryginalnie od 2010 były dostępne felgi w rozmiarze 8 x 19", odsadzenie 55 z oponą 235/40/R19
1892459
1703744
^^
205/50 r17
215/45 r17
225/40 r18
225/35 r19
A co sądzisz o 215/50 r17 ? Nie jest to dobre połączenie?
ethernal 12-03-2019, 10:38 A co sądzisz o 215/50 r17 ? Nie jest to dobre połączenie?
Do Mondeo mk4 dobre, do mk3 niedobre, tzn. nie homologowane. Nie wiem czy nie będzie ocierało o nadkole przy skręcie ze względu na większy profil.
Przy 215/45 R17 masz wysokość profilu 96,75 mm, przy 215/50 R17 wys. profilu wynosi już 107,5 mm. Czyli jest o 10,75 mm większa, co daje o 21,5 mm większy obwód koła... to są ponad 2 cm!
Jeździłem na obu. Hankooki zdecydowanie lepsze. Przede wszystkim nowszy model i są dużo cichsze. Bridgestone szybko się zużyły i były głośne.
Właśnie jak wygląda realnie głośność hankooków? Bo teoretycznie wg etykiety są głosniejsze od bridgestone 72db ver 71 db?
ethernal 12-03-2019, 11:02 Głośnością na etykieta nie sugeruj się, bo ona jest jakoś dziwnie mierzona, chyba na zewnątrz przy nadkolu, czy jakoś tak. Realnie są ciche, cichsze niż poprzednie Michelin PS3, a tym bardziej od przedmiotowych Bridgestonów.
cattani75 12-03-2019, 11:13 Etykiety to sobie nadaje każdy producent, więc porównywanie ich z innym producentem nie ma większego sensu.
Właśnie jak wygląda realnie głośność hankooków? Bo teoretycznie wg etykiety są głosniejsze od bridgestone 72db ver 71 db?
W Mdo 5 założyłem te Hankooki Ventus Prime 3 K125 235/50/17 zamiast Michelin Energy Saver 215/60/16 , hałas na porównywalnym poziomie , może odrobinę głośniejsze Hankooki , no ale tez i szersze. O trakcji , odprowadzaniu wody, dynamicznym starcie ze świateł , nawet nie będę pisał, bo te Michelin to jak dla mnie dno i wodorosty.
Sie ma
A ktoś z Was użytkuje Dunlop Enasave ec300+ ?
Warte są swojej dość wysokiej ceny ?
Pozdrawiam
Wojtek
Do Mondeo mk4 dobre, do mk3 niedobre, tzn. nie homologowane. Nie wiem czy nie będzie ocierało o nadkole przy skręcie ze względu na większy profil.
Przy 215/45 R17 masz wysokość profilu 96,75 mm, przy 215/50 R17 wys. profilu wynosi już 107,5 mm. Czyli jest o 10,75 mm większa, co daje o 21,5 mm większy obwód koła... to są ponad 2 cm!
Rozumiem, w takim razie skorzystam pewnie z profilu 205/50. Dzięki za informację.
Witam kolegów, szukam pomocy bo sam kompletnie nie znam sie na oponach. Posiadam aktualnie oryginalne fordowskie felgi 17 a na nich opone 235/45/17. Aktualnie mam okazje kupić 225/50/17, po pierwsze czy to wlezie mi na auto po drugie czy bedzie sie dało na tym jezdzić. Miał ktos juz taki rozmiar na swoim mondku?
Cześć,
Aktualnie posiadam w swoim MK4 (HB) opony Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 235/45/r17 i poza tym, że podczas dziur czy kolein bardzo mocno to odczuwam, to nie mogę na nie złego słowa powiedzieć, bo naprawdę dają radę, a podczas zakrętów trzymają się jak po szynach. Niestety nadchodzi ich kres, więc czas na nowe.
Mam możliwość zakupu w super cenie Hankook Ventus Prime3 K125, tylko że 225/45/r17 albo takie same Bridgestony, które obecnie posiadam, tylko że są one trochę droższe.
Czy warto zmienić na węższą oponę czy zostać przy sprawdzonych Potenzach? Ewentualnie kupić jakieś inne 235/45?
Czy ktoś z was przesiadał się z 235 na 225 i odczuł dużą różnicę na zakrętach i podczas komfortu, spalania, przyśpieszenia?
W poprzednim aucie miałem adrenaliny i powiem wam że lepszych opon do szybkiej jazdy w zakrętach i startu chyba nie ma. Minus że są twarde głośne, żeby nie cena która powala kupił bym je bez wahania. Teraz mam Continentale ale chcę Pirelli PZero. Też jestem ciekaw zmiany z 235 na 225.
ethernal 26-03-2019, 10:08 Cześć,
Aktualnie posiadam w swoim MK4 (HB) opony Bridgestone Potenza Adrenalin RE002 235/45/r17 i poza tym, że podczas dziur czy kolein bardzo mocno to odczuwam, to nie mogę na nie złego słowa powiedzieć, bo naprawdę dają radę, a podczas zakrętów trzymają się jak po szynach. Niestety nadchodzi ich kres, więc czas na nowe.
Mam możliwość zakupu w super cenie Hankook Ventus Prime3 K125, tylko że 225/45/r17 albo takie same Bridgestony, które obecnie posiadam, tylko że są one trochę droższe.
Czy warto zmienić na węższą oponę czy zostać przy sprawdzonych Potenzach? Ewentualnie kupić jakieś inne 235/45?
Czy ktoś z was przesiadał się z 235 na 225 i odczuł dużą różnicę na zakrętach i podczas komfortu, spalania, przyśpieszenia?
Przede wszystkim opony 225/45/r17 nie są homologowane do Mondeo mk4. Poza tym, opona 235/45/r17 ma wyższy profil, a co za tym idzie również większy obwód w stosunku do 225/45/r17. Efekt będzie taki, że koło z oponą 225/45/r17 może wyglądać (przypuszczenie graniczące z pewnością) śmiesznie małe do obrysu pojazdu.
Proponuję ewentualnie zastanowić się nad rozmiarem 215/50 R17, choć trakcja będzie słabsza niż na gumie o szer. 235.
Z drugiej strony opona 225/50 R17 wydaje się być za duża przez duży profil.
krysiu21 26-03-2019, 12:25 Profil zostaje ten sam bo jedne i drugie maja 45 więc nie wiem co kolega powyżej wypisuje, o 10mm będzie tylko węższa opona na szerokości i to wszystko, sam takiej szerokości mam i raczej w stosunku do 235 nie powinno być odczuwalnej różnicy
Oznaczenie profilu jest takie samo, ale nie jego wartość w mm. 45 to wartość w procentach, a 45% szerokości 235 i 225 dają dwa różne wyniki (dokładnie to 4,5mm różnicy)
ethernal 26-03-2019, 12:42 Profil zostaje ten sam bo jedne i drugie maja 45 więc nie wiem co kolega powyżej wypisuje, o 10mm będzie tylko węższa opona na szerokości i to wszystko, sam takiej szerokości mam i raczej w stosunku do 235 nie powinno być odczuwalnej różnicy
Kolega najpierw się dokształci, a później zabierze głos w dyskusji, nie odwrotnie.
Jest dokładnie tak jak kolega dlugi91 napisał poniżej:
Oznaczenie profilu jest takie samo, ale nie jego wartość w mm. 45 to wartość w procentach, a 45% szerokości 235 i 225 dają dwa różne wyniki (dokładnie to 4,5mm różnicy)
Czyli opona 225/45 R17 posiada profil 101,25 mm, natomiast opona 235/45 R17 105,75 mm. Na średnicy mamy 0,9 cm różnicy ;)
|
|