Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Plug & Play - dodawanie elementów wyposażenia

Strony : 1 [2] 3 4

elucidate
26-08-2016, 19:45
Czym to może być spowodowane? Czujnik, podkładka, aktywacja?

adnim
27-08-2016, 07:32
U mnie działa poprawnie. Pokrętłem w manetce możesz jeszcze regulować czułość. Bąbelki wyeliminujesz smarując żelka odrobiną płynu do mycia naczyń przed przyłożeniem do szyby.

p.saw
27-08-2016, 10:07
Jasne, tylko jedni piszą o progach zadziałania czujnika zmierzchu a inni o deszczu. Choć to tzw. all-in-one, to jednak realizuje różne funkcje. :570:
Czujnik zmierzchu działa jak to się mówi "po swojemu" i jego algorytm jest skomplikowany.
Mnie to irytowało, dlatego światła włączam ręcznie, w odpowiednim (wg mojego uznania) momencie. W dzień jeżdżę na led drl.:one:
Na potwierdzenie mojego sposobu jest fakt, że automat w jasny ale mglisty poranek nie włączy świateł mijania. W tym tygodniu taki się zdarzył i większość samochodów z auto jeździła na drl-ach, za co należał się mandacik, bo mgła aż gryzła w oczy.:diabel2:

weuek
27-08-2016, 10:12
Mnie to irytowało, dlatego światła włączam ręcznie, w odpowiednim (wg mojego uznania) momencie. W dzień jeżdżę na led drl.:one:

Świetnie rozumiem kolegę. Z tego czujnika postanowiłem nie korzystać od razu po zakupie auta. Sam wiem lepiej kiedy jakie światła włączać.

p.saw
27-08-2016, 10:15
Ale dla odmiany czujnik deszczu bardzo sobie chwalę. :mrgreen:

tedi_k
27-08-2016, 10:20
Świetnie rozumiem ....

A ja odwrotnie - zupełnie nie rozumiem obu kolegów...:027:
Od 10 lat praktycznie nie używam włącznika świateł poza potrzebą włączenia przeciwmgłowych...
Jak siedzę w środku to zupełnie mi nie przeszkadza, że czasem światła świecą kilkanaście/kilkadziesiąt sekund dłużej niż "optymalnie-ręcznie"...
Innym użytkownikom drogi też to nie przeszkadza (przecież nie świecą drogowe...).
Dla żywotności akumulatora nie ma to dokładnie żadnego znaczenia...
Tak więc zachowanie Kolegów ja wkładam do szufladki z napisem "czego nie lubi detektyw Monk"...:one:

weuek
27-08-2016, 10:27
Rozumieć nie trzeba, ale warto docenić fakt, że jeszcze można nie korzystać z tego dobrodziejstwa, a już nie korzystać ze oświetlenia pojazdu po otwarciu zamków w nowszych fordach się nie da. Zakres tego, co człowiekowi wolno we własnym aucie staje się coraz węższy, więc cieszmy się tym zakresem wolnej woli, jaki jeszcze mamy.

:-)

p.saw
27-08-2016, 10:32
A ja odwrotnie - zupełnie nie rozumiem obu kolegów...:027:
Zdarza się, ale masz do tego prawo. :wink:

Jednak w dzień podczas mgły poza światłami przeciwmgielnymi musisz "pyknąć" przełącznik z auto na mijania. Chyba, że wtedy zostajesz w domku. :wink:

weuek
27-08-2016, 10:35
Jednak w dzień podczas mgły poza światłami przeciwmgielnymi musisz "pyknąć" przełącznik z auto na mijania.
Bynajmniej! Dlatego jest możliwość włączanie przeciwmgłowych osobno, tzn, tylko z pozycyjnymi. I tak czynię w zamglony dzień. I tak stanowią przepisy. :-)

tedi_k
27-08-2016, 10:35
... w dzień podczas mgły ..

Kierujący pojazdem może używać tylnych świateł przeciwmgłowych, jeżeli zmniejszona przejrzystość powietrza ogranicza widoczność na odległość mniejszą niż 50 m. W razie poprawy widoczności kierujący pojazdem jest obowiązany niezwłocznie wyłączyć te światła.

Jeszcze mi się nigdy nie zdarzyło, aby przy takiej mgle nie włączyły mi się z automatu światła mijania...

weuek
27-08-2016, 10:38
A kto pisał o tylnych?

Automat to automat - nie myśli, więc jego decyzji nie traktujmy jak wyrocznię.

orczyk5
27-08-2016, 10:38
Zgadzam się w 100 % z tedi_k. A jak koledzy nie widzą różnicy raz na rok przełączenie włącznika z auto na włączone bo zaskakująca mgła w dzień (ale to tez ręcznie włącza się przeciwmgielne) niż codziennie zastanawiać się czy włączyłem czy nie. To jak z pilotem do tv można chodzić i włączać jak zabraknie baterii i nie ma skąd wyjąc ale codziennie tego nie robisz.

tedi_k
27-08-2016, 10:56
A kto pisał o tylnych?
...

OK. To już nie kumam...
Trochę bez sensu dyskusja - ale jednak zapytam: a po co Ci w dzień nawet "trochę mglisty" przednie przeciwmgłowe? Ty na pewno z nich nie skorzystasz, a inni widzą je dokładnie tak samo jak moje mijania (zapalone przez bezmyślny automat)...:027::roll:
Więc o co tu chodzi?

p.saw
27-08-2016, 15:03
Panowie, spokojnie, ja też uważam, że przełącznik auto jest super. Ale ludziska zapominają, że to tylko automat i podczas mgły (nie kwalifikującej się jeszcze zgodnie z przepisami na przeciwmgielne) jeżdżą na dziennych, a powinni chociaż na mijania.
"No ale Panie władzo (czyt. policjancie), ja mam przecież automatyczne światła, za co ten mandacik?".
Zgodnie z przepisami, pojazd nie musi być wyposażony w przednie światła przeciwmgielne, ale mijania to powinien chociaż włączyć. A co najgorsze taki delikwent, gdy jedzie na dziennych (drl), to go jeszcze w jasny, mglisty poranek widać z naprzeciwka. Ale z tyłu to już nie, bo mu nic tam nie świeci.

A tak z ciekawości. Tadeusz, gdy jedziesz na DRL (poz. Auto), to da się włączyć same przeciwmgielne z przodu?
A co wtedy świeci z tyłu?
Pytam, bo nie jestem pewny. :wink:

arturek
27-08-2016, 15:38
[...]

A tak z ciekawości. Tadeusz, gdy jedziesz na DRL (poz. Auto), to da się włączyć same przeciwmgielne z przodu?
A co wtedy świeci z tyłu?
Pytam, bo nie jestem pewny. :wink:
Witam

W ciągu dnia, gdy przełącznik jest w pozycji AUTO => NIE da się właczyć przeciwmgielnych
a) albo musi zadziałać czujnik zmierzchu
b) albo ręcznie trzeba włączyć pozycyjne / mijania
dopiero wtedy da się włączyć przeciwmgielne (przednie / tylne)

https://d-gm.ppstatic.pl/kadry/auto/16338/ogl/72/b8/143435990238465386_A_M.jpg?1440162774

pozdrawiam
Arturek

p.saw
27-08-2016, 15:41
Dzięki arturek , tak myślałem.
Czyli nie da się tak zupełnie zapomnieć o światłach w dzień w pozycji Auto.

bestia150
27-08-2016, 16:14
Automatyczne światła to fajny bajer, ale nie w Fordzie, dlatego też mam je wyłączone.

Jeździłem teraz parę dni nowym Qashqaiem i tam światła włączały się po uruchomieniu silnika, a nie włączeniu zapłonu co jest totalną głupotą. Do tego można było w komputerze ustawić opóźnienie co sprawdza się idealnie, gdy ktoś garażuje auto.

edmun
27-08-2016, 17:50
Nie wiem. może to kwestia softa? regulacji? sam również chwalę sobie czujnik dla automatycznych świateł. Po wjeździe w tunel, światła mijania zapalają mi się w czasie krótszym od sekundy. Podejrzwam że nawet ręcznie nie byłbym w stanie zapalić tak szybko. Przy wieczorowych porach zapala światła w sam raz, a jadąc gdzieś między drzwewami (i kiedy od czasu do czasu światło słoneczne błyska na przednią szybę) to czujnik mądrze nie załącza świateł mijania. w przypadku mgły, zauważyłem że światła mijania załączane są automatycznie. Plus dodatkowo cały czas mam włączone przednie DRL więc mi to zbytnio różnicy nie robi.
Pół roku już jeżdzę i chwalę sobie właśnie - że załączanie świateł mijania (w przypadku jak się ma ledowe DRL'y) za pomocą tego automatycznego czujnika jest mądrze rozwiązane.

elucidate
27-08-2016, 18:42
Widzisz kolego. U mnie jak stanę nawet pod mostem parę sekund nic się nie dzieje. Nie wiem czemu tak jest.

tedi_k
27-08-2016, 18:52
...włączeniu zapłonu co jest totalną głupotą. ...

Więc tu też muszę przypomnieć, że takie są po prostu obowiązujące przepisy...
To drugie takie przypomnienie dzisiaj - stosowne przywołanie zamieściłem tu http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2649119&postcount=677

bestia150
27-08-2016, 19:53
Nie doprecyzowałem, że chodzi o światła mijania :) Bardzo denerwuje mnie, że po zmroku czy w garażu włączają mi się ksenony zaraz po włączeniu zapłonu, a nie dopiero po uruchomieniu silnika. Wg mnie jest to idiotycznie zaprojektowane.

edmun
30-08-2016, 08:59
Bardzo denerwuje mnie, że po zmroku czy w garażu włączają mi się ksenony zaraz po włączeniu zapłonu, a nie dopiero po uruchomieniu silnika.
chyba zajarzyłem w czym problem :D
Nie masz przycisku start engine?
Bo jedyna możliwość kiedy denerwuje Cię że światła zapalają się po załączeniu zapłonu, to jeśli odpalałbyś auto z kluczyka a nie przyciskiem.

Widzisz kolego. U mnie jak stanę nawet pod mostem parę sekund nic się nie dzieje. Nie wiem czemu tak jest.
A długi masz ten most? Bo jeśli masz most/tunel o długości 5-10 metrów i za tunelem jest jasno, to czujnik poprawnie powinien wykryć że nie ma sensu świecić światłami mijania w jasność :) Nie wiem.. może tunele i automatyczne załączanie świateł mają coś do rzeczy z nawigacją?

arturek
30-08-2016, 16:46
[...]
może tunele i automatyczne załączanie świateł mają coś do rzeczy z nawigacją?

Witam

Ciekawa teoria

Zacznijmy od tego, że większość Focusów która ma czujnik zmierzchu, nie ma nawigacji.

Po drugie - zgodnie z przepisami, po wjeździe do tunelu oznaczonego znakiem "Tunel" (D-37) , jest obowiązek włączenia świateł mijania.
http://naukajazdy.pl/forum/showthread.php/3880-U%C5%BCywanie-%C5%9Bwiate%C5%82-w-tunelu

http://www.motofakty.pl/artykul/jakich-swiatel-samochodowych-uzywac.html

pozdrawiam
Arturek

edmun
30-08-2016, 16:51
Hmm.. To ja nie wiem. Ja mam czujnik zmierzchu i nawigacje. Taki rarytas mi się trafił. I nie za bardzo rozumiem tutaj cokolwiek o światłach dziennych. Jadę normalnie w dzień to mam DRLy (wbudowane), dojeżdżam do tunelu to w niecałe pół sekundy po wjechaniu do tunelu zapalają mi się światła mijania. Stąd moje pytanie jak długi jest most, że stojąc pod mostem czujnik nie załączył światel mijania. Bo jeśli jest to krótki most, to kto wie czy czujnik nie wykrywa że przed autem jest jasno, lub jak mówiłem, może mieć to związek ze w nawigacji jest informacja o tunelu i ma to pierwszeństwo przed czujnikiem (który przecież i tak zalapie że nagle zabrakło światła i włączy mijania).

elucidate
30-08-2016, 17:17
Most (przejazd pod mostem/wiaduktem) ma 5-10m. Testowałem nawet postój pod nim (dobra minute) i nic, czujnik nie reagował. Trochę dziwne bo zdecydowanie jest ciemniej i nie ma lamp oświetlenia pod nim.

bestia150
30-08-2016, 19:30
Nie masz przycisku start engine?
Mam przycisk, ale z przyzwyczajenia odpalam auto tradycyjnie :P
Bo jeśli jest to krótki most, to kto wie czy czujnik nie wykrywa że przed autem jest jasno
Coś w tym jest, bo u mnie czujnik włączał światła jak tylko podjeżdżałem pod garaż tak jakby wykrywał natężenie światła na kilka metrów do przodu. Pod wiaduktami 15-20m nie uaktywniał się, a przy tunelach już tak zaraz po wjechaniu do nich.

edmun
30-08-2016, 19:56
No to jest jakiś trop. Nie wiem pod jakim kątem ten czujnik zbiera ale tak mi się wydaje że ustawili coś pomiędzy niebem a droga przed kierowca. Z naciskiem na bardziej na drogę niż na niebo

edmun
31-08-2016, 13:29
A tak przy okazji. Orientuje się ktoś czy można dołożyć dodatkowe lusterko do obserwowania tylnej kanapy? Trzeba samo lusterko czy cały moduł podświetlenia nastrojowego?

tedi_k
31-08-2016, 14:11
... Trzeba samo lusterko ...?

Operacja nie jest trywialna, choć wykonalna... Ostatnio słabo z dostępnością - aktualnie widzę chyba tylko jedno: http://allegro.pl/ford-c-max-grand-lampka-podsufitki-lusterko-schowe-i5062175707.html
Trzeba uważać przy demontażu panelu z podsufitki bo standardowo urywa się ta taśma-wiązka podświetlenia nastrojowego tak jak jest urwana i w tym egzemplarzu...

arturek
31-08-2016, 15:33
Witam

Tu tańszy który powinien pasować do Focusa mk3

http://allegro.pl/ford-s-max-lift-lampka-podsufitki-schowek-okulary-i6443112837.html

pozdrawiam
Arturek

tedi_k
31-08-2016, 21:08
Witam

Tu tańszy ...

I to z mikrofonem i całą tą taśmą/wiązką podświetlenia!!! Ty to masz oko Arturze...:one: Jak mikrofon i podświetlenie zbędne, to po zamianie pojemnika na okulary/lusterka można zą tą samą cenę sprzedać i lusterko będzie free :one:

edmun
01-09-2016, 09:58
I to z mikrofonem i całą tą taśmą/wiązką podświetlenia!!!
tak zapytam, a te czarne przyciski to nie czasami do szyberdachu (ktorego ja niestety nie mam) ? :)

tedi_k
01-09-2016, 10:16
...czarne przyciski to nie czasami do szyberdachu...

Oczywiście, ale pytałeś o przełożenie samego lusterka/schowka na okulary... Odpowiedziałem, że wykonalne. Ponadto ten panel z mikrofonem/przyciskiem szyberdachu też jest oddzielny i ta się zamienić na ten co masz teraz.

edmun
01-09-2016, 10:16
Kurcze. Kusi kusi..

edit: czy to nie jest czasami wersja jednokolorowa?
rozumiem ze z tego zestawu na allegro moglbym wyciagnac pojemnik na okulary i lusterko i przelozyc do swojego?

tedi_k
01-09-2016, 10:22
... czy to nie jest czasami wersja jednokolorowa?

Tak. Z tej wersji przyda ci się jedynie lusterko/schowek na okulary. Reszta (głównie mikrofon i taśma/wiązka oświetlenia nastrojowego) do dalszej odsprzedaży...
Pamiętaj tylko, ze ja osobiście jeszcze nie widziałem okularów, które się mieszczą do schowka w sytuacji gdy jest to lusterko...

edmun
01-09-2016, 10:31
"Dziękujemy za wspólne zakupy.
Kupiłeś 1 przedmiot od 1 sprzedającego."

Dostawa w Polsce, wiec pewnie przyjdzie mi poczekac z pol roku zanim wysle sobie do UK.

Pamiętaj tylko, ze ja osobiście jeszcze nie widziałem okularów, które się mieszczą do schowka w sytuacji gdy jest to lusterko...

Ogolnie z okularami, to moje wielkie gogle z mysliwca F16 i tak sie nie mieszcza
http://i.imgur.com/cYL3RQm.png
wiec trzymam je w tym dziwnym schowku przed portem ODB2 a do podsufitki wkladam okulary (korekcyjne) kiedy zakladam przeciwsloneczne.

Jak zrobie operacje, to oczywiscie pochwale sie na forum. Ogolnie mowisz ze sa wielkie szanse ze rozwale sobie panel ? :)

tedi_k
01-09-2016, 10:36
...sa wielkie szanse ze rozwale sobie panel ? :)

Jak wiesz, że tu jest zagrożenie to powinieneś dać radę... Problem polega na tym, że jak się nie podtrzymuje tego panelu przy demontażu ostatnich śrubek/uchwytów to opada on grawitacyjnie szarpiąc za tą plastikową taśmę/wiązkę oświetlenia i ją urywa. Jak się demontuje ostrożnie to bez problemu da się wypiąć złącze oświetlenia i jest OK.

schraczek
01-09-2016, 11:44

"Słuszna racja" jak powiadają. Mam takie okulary pod Forda (nie duże z metalową oprawką), i one się mieszczą. Żeby zmieścić jakieś sportowe - zero szans.

edmun
01-09-2016, 12:56
Problem polega na tym, że jak się nie podtrzymuje tego panelu przy demontażu ostatnich śrubek/uchwytów to opada on grawitacyjnie szarpiąc za tą plastikową taśmę/wiązkę oświetlenia i ją urywa.
Dziękuje bardzo serdecznie (w końcu zaczęły mi znowu działać polskie znaki w przeglądarce). Myślałem że to jakaś czarna magia będzie, a jak mówisz że chodzi tylko o przytrzymanie żeby samo nie spadło, to nie powinno być problemów. No nic.. czekać tylko na dostawę rzeczy z Polski i będzie przeróbka :) Spróbuje tym razem jakieś zdjęcia/nagranie zrobić dla potomnych.
Ostatnio strasznie jestem napalony na podświetlaną gałkę zmiany biegów i progi, ale ceny niestety wciąż zaporowe :D

arturek
01-09-2016, 13:13
[...]
Ostatnio strasznie jestem napalony na podświetlaną gałkę zmiany biegów i progi,
ale ceny niestety wciąż zaporowe :D

Witam

1) Tu masz progi za 250zł komplet

http://olx.pl/oferta/nakladki-na-progi-led-CID5-IDddHt7.html

Od tego sprzedawcy kupiłem gałkę
Potarguj się o progi, bo mnie proponował za 200zł komplet (2 ) nakładek

2) A tu gałka od RSa
http://allegro.pl/galka-zmiany-biegow-ford-focus-2-rs-st-2-5-org-i6453324024.html

3) Ten sprzedawca chyba ma podświetlaną gałkę
Piszę "chyba" bo emailowa potwierdził, ale mi nie podesłał zdjęć o które prosiłem
http://allegro.pl/ford-focus-mk3-galka-zmiany-biegow-mieszek-i6254005346.html

4) Montaż gałki - opis
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Focus_3/Focus_montaz_podswietlanej_galki_biegow,5347540319 .pdf

5) Oryginał u Forda
a) gałka - 469zł
http://akcesoria-ford.pl/PrintView/focus/2011/stylizacja/d32d1617-5999-4b74-8750-d6cf8901dda6
b) nakładki progowe - 1210zł
http://akcesoria-ford.pl/PrintView/focus/2011/stylizacja/04c57b5b-396d-4189-9c6e-c48e6aacdfed

pozdrawiam
Arturek

edmun
01-09-2016, 13:44
A dziękuje bardzo. Gałka od RS'a nie za bardzo bo wsteczny u mnie w inną stronę.
Progi - kurcze kolejne kuszenie. Ale nie w tym miesiącu bo mnie żona zje.

arturek
01-09-2016, 15:40
[...]
Progi - kurcze kolejne kuszenie. Ale nie w tym miesiącu bo mnie żona zje.

Witam

To kup i schowaj - za 2 tygodnie wyjmiesz i powiesz: "progi ... eee ... te starocie to już z pół roku leżały w garażu ale nie miałem czasu założyć" :)

"Załatwisz" żonę, jej własną bronią :)

pozdrawiam
Arturek

edmun
01-09-2016, 15:49
:-) żeby to było takie proste. Mam limitowaną ilość pieniędzy miesięcznie na swoje zabawki. Może w przyszłym miesiącu :-)

elucidate
01-09-2016, 16:13
Te progi - zapewne trzeba było mieć pakiet aby mieć wiązke do podłączenia? Jeśli tak to w którym miejscu dokładnie jej szukać?

arturek
01-09-2016, 16:17
Witam

Zgaduję, że w okolicach progu trzeba odchylić wykładzinę
Wtyczka musi być blisko progu, bo kable przy listwach nie są długie

pozdrawiam
Arturek

pjetrucha
01-09-2016, 18:57
2) A tu gałka od RSa
http://allegro.pl/galka-zmiany-biego...453324024.html

To jest od mk2, tu jest od mk3: http://allegro.pl/ford-focus-mk3-rs-wybierak-mieszek-galka-biegow-i6429638625.html

arturek
02-09-2016, 06:25
Witam

Cena bez sensu
- za używkę 400zł
- gdy nowa podświetlana w sklepie kosztuje 469zł

Moim zdaniem - sprzedawcę z allegro poniosło

pozdrawiam
Arturek

pjetrucha
02-09-2016, 07:05
Zgadzam się. Ale tak już jest że jeśli w tytule pojawi się RS to ceny szybują absurdalnie w górę. Najlepsze są aukcje używanych obudów filtra powietrza z RSa za 500-600 zł gdy w ASO nówka kosztuje 350 :)
http://allegro.pl/filtr-powietrza-obudowa-ford-focus-mk3-rs-2016-i6284296370.html
PS. Element z kratką pasuje P&P gdyby ktoś był zainteresowany :)

sebamk3
11-09-2016, 12:27
Witam, jeżeli odpowiedź na moje pytanie już była to przepraszam, nie doczytałem. Czy po zmianie zegarów na te od kugi, trzeba coś programować ? Co z przebiegiem ? Odczyta go z innych modułów, czy trzeba zrobić to osobno przez komputer ? Pozdrawiam !

Jacek_l
11-09-2016, 12:55
Nic nie robisz oprócz zmiany stanu licznika - bo ten się nie zaktualizuje. Zmieniasz poprzez kompa.

arturek
11-09-2016, 13:15
[...]
Ostatnio strasznie jestem napalony na podświetlaną gałkę zmiany biegów i progi, ale ceny niestety wciąż zaporowe :D

Witam

Zobacz na to:

http://allegro.pl/galka-mieszek-zmiany-biegow-skora-focus-mk3-rs-st-i6480590013.html

http://d.allegroimg.pl/s400/01/64/80/59/00/6480590013

Witam, jeżeli odpowiedź na moje pytanie już była to przepraszam, nie doczytałem. Czy po zmianie zegarów na te od kugi, trzeba coś programować ? Co z przebiegiem ? Odczyta go z innych modułów, czy trzeba zrobić to osobno przez komputer ? Pozdrawiam !

Kolega z forum, który mi wymieniał zegary
- najpierw odczytał dane ze starych zegarów
- potem zapisał to do nowych zegarów
- ustawienie przebiegu, to kolejna czynność
Jest z tym trochę zabawy

pozdrawiam
Arturek

lowlifethx
11-09-2016, 14:36
Witajcie , szukam mistrza z Warszawy co mi wymieni radio na dedykowane z androidem, zamontuje kamerę cofania, tempomat i wyświetlacz od kugi.

BrudnyHenryk
11-09-2016, 15:31
Witajcie , szukam mistrza z Warszawy co mi wymieni radio na dedykowane z androidem, zamontuje kamerę cofania, tempomat i wyświetlacz od kugi.
Mogę Koledze to zrobić

mayak
11-09-2016, 17:52
Tempomat, zegary i radio tak, a kamera we własnym zakresie :)

edmun
12-09-2016, 09:13
Witam

Zobacz na to:

http://allegro.pl/galka-mieszek-zmia...480590013.html
Dziękuję, widziałem też wiadomość na priva. Niestety w tym miesiącu coś czuję że nie dam rady. Małżonka chyba już coś wyczuła że na swoje zabawki już za dużo w tym miesiącu wydałem :P
Może w przyszłym miesiącu się skuszę :)

prokopek.
12-09-2016, 14:29
Witam
Mam pytanie do czego służą to gniazdo i wtyczka mieszczące się w bagażniku po prawej stronie one nie pasują do siebie

Pozdrawiam

Jacek_l
12-09-2016, 20:47
Kolega z forum, który mi wymieniał zegary
- najpierw odczytał dane ze starych zegarów
- potem zapisał to do nowych zegarów
Jakie dane?

sebamk3
12-09-2016, 21:39
Jakie dane?

Podłączam się do pytania.

BrudnyHenryk
12-09-2016, 22:51
Witam
Mam pytanie do czego służą to gniazdo i wtyczka mieszczące się w bagażniku po prawej stronie one nie pasują do siebie

Pozdrawiam

Gniazdo jest do podłączenia wiązki kamery wstecznej. Wtyczka jest do podłączenia modułu kamery IPMB.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

arturek
13-09-2016, 09:01
Jakie dane?

1)

Nie wiem => byłem tylko widzem

Natomiast pamiętam z innego wątku (nie chce mi się teraz szukać), że trzeba odczytać pewne informacje z zegarów i wpisać do nowych
Było opisywane, że jeśli przełożymy zegary "na żywca", to może "walić" błędami

http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2528712&postcount=149

Jak mówiłem - nie znam szczegółów, powtarzam to co było napisane w innym wątku

Jeśli podałem błędną informację, to proszę mnie poprawić

2) To jest wątek co MOŻNA dołożyć do Focusa, a nie JAK DOŁOŻYĆ

pozdrawiam
Arturek

mayak
13-09-2016, 09:16
było o tym pisane zilion razy, choć w większość w kontekście dokładania Conversa w mondeo i używania ELMConfiga, ale w FF3 działa to tak samo:

- centralna konfiguracja auta jest zapisane w BCM (ta 'puszka' z bezpiecznikami pod schowkiem pasażera), więc aby coś aktywować/dezaktywować w FF3 to trzeba robić zmiany właśnie tam

- w zegarach jest zapisany przebieg (więc po wymianie zegarów przydałoby się go zmienić) oraz KOPIA centralnej konfiguracji (tej z BCMa) - zawartość tej kopii kompletnie nie wpływa na zachowanie auta (na przykład: w BCM mamy aktywowany tempomat, a założyliśmy nowe zegary od auta bez tempomatu = tempomat dalej działa), ale dobrą praktyką jest jednak wpisać do zegarów właściwą kopię konfiguracji z BCMa (gdy kopia konfiguracji w zegarach jest różna od tej w BCM, to w pamięci zegarów może pojawić się błąd, ale nie jest wyświetlany 'check' więc spokojnie można z tym żyć ;) - nie wpływa na prędkość jazdy :D )

sebamk3
13-09-2016, 10:43
No właśnie, ja co szukałem opisu to zawsze gdzieś temat się urywał i nie do końca wiedziałem co i jak. Ale teraz zostało to czytelnie opisane. Dzięki bardzo !

mariusza
13-09-2016, 18:45
Koledzy. Czy ktoś dokładał podświetlane progi "high tech sport"? Czy montuje się tasiemkami do przodu, czy do tyłu? Gdzie szukać instalacji do podłączenia? Blisko progu pod dywanikiem nie mogę znaleźć wtyczek. Kiedy to się zapala?

Grzegorz MX
13-09-2016, 19:12
Witam

Pozdrawiam

Ja bym szukał na schematach.
Prawdopodobnie wyjście do haka przyczepy oraz wyjście wiązki czujników parkowania. Innych funkcji w MKII lift się nie spodziewałbym.

krzys1968
13-09-2016, 20:58
Innych funkcji w MKII lift się nie spodziewałbym.

Raczej wyglada mi to na MK3

edmun
14-09-2016, 16:39
Nie wiem czy było, ale może się komuś przydać (sam znalazłem przed chwilą):

http://i.imgur.com/ZMlgDbe.png
(http://www.4shared.com/office/GLy3ftGdba/Focus__C346__6_Gear_Shift_Knob.html)
Pozwoliłem sobię wrzucić to na jakiś hosting.

Przy okazji znalazłem też info, że w przypadku zmiany progów na progi podświetlane, sprawa wygląda następująco:
zestaw zakupiony od dealara to 2 progi, podświetlane na niebiesko.
Progi te, nie zmieniają kolorów jeśli Focusik ma możliwość zmiany podświetlenia. Progi świecą na niebiesko i już.
Numer części katalogowej to: 1862646

I ciekawostka, przy zakupie nowych, w zestawie nie ma okablowania (numer BM5J-14F009 A). Okablowanie należy dokupić sobie samemu lub liczyć na to, że w przypadku zakupu używanych progów, te kable będą w zestawie.

Z tego co wyczytałem, należy stare progi odkleić/oderwać, następnie powierzchnię wyczyścić ze starego kleju. Przewód ( ten BM5J-14F0009A) należy podłączyć do nowych progów, przeciągnąć pod uszczelką (podobno jest tam idealnie miejsce na przewód) pod słupkiem A do światła nastrojowego nad pedałami. Z tego co czytam, wygląda na to że ten przewód Fordowski do lampek będzie podpięty pod ten co szedł do lampki nad pedałami, a lampka ma być dopięta do tego nowego przewodu. Jak to wygląda w praktyce - nie wiem, ale w przyszłym miesiącu po wypłacie będę szukał i progów i gałki zmiany biegów. Przeróbkę zapewne udokumentuję :)

mariusza
14-09-2016, 18:39
Z tego co pisze kolega edmun wygląda, że progi świecą się nawet przy zamkniętych drzwiach.

p.saw
14-09-2016, 22:14
Z tego co pisze kolega edmun wygląda, że progi świecą się nawet przy zamkniętych drzwiach.
Nie widzę przeciwskazań. :wink:
Przeróbkę zapewne udokumentuję :)

3mam za słowo. :mrgreen:

boncio
15-09-2016, 15:28
Ja jak skończę, to pokażę moją przeróbkę, w zasadzie plug&play na oryginalnych kablach i też związaną z nastrojowym. Tylko nie mam czasu na wpięcie się :)

mariusza
17-09-2016, 08:03
Czy ktoś przerabiał podświetlane listwy progowe, aby gasły przy zamkniętych drzwiach i zapalały się przy otwartych?

p.saw
17-09-2016, 23:16
...pokażę moją przeróbkę,... :)

Brzmi tajemniczo. :027: A co to będzie?

boncio
18-09-2016, 22:05
Po prostu dorobiłem to o czym Ford zapomniał, czyli podświetlane klamki i schowki w tylnych drzwiach ;)
A listwy progowe świecą się wtedy gdy oświetlenie nastrojowe, czyli w dzień gasną po zamknięciu drzwi. Nocą tylko świecą cały czas.

schraczek
19-09-2016, 07:23
czyli podświetlane klamki i schowki w tylnych drzwiach

...a przestrzeni na nogi z tyłu nie zrobiłeś ?!
ale niedoróba ;)

p.saw
19-09-2016, 09:59
Po prostu dorobiłem to o czym Ford zapomniał, czyli podświetlane klamki i schowki w tylnych drzwiach ;)
A listwy progowe świecą się wtedy gdy oświetlenie nastrojowe, czyli w dzień gasną po zamknięciu drzwi. Nocą tylko świecą cały czas.

No to dawaj.:mrgreen:

Szymon_Zy
19-09-2016, 15:31
ooo jakbyś dorobił z 10 cm więcej na nogi z tyłu to dopiero by było coś, a tak szału ni ma ;-)

boncio
22-09-2016, 10:22
Złośliwcy ;) Od słupka do lampki w nogach muszę sam dorabiać wiązki, a nie mam kiedy pojechać po potrzebne komponenty. Nawet jakbym kupił i przerabiał oryginalne wiązki do progów, to też brakuje sporo kabla :(
Jest jeszcze opcja ciągnięcia kabli z uchwytów na kubki, ale to musiałbym rozbierać tunel. Normalnie odwrotnie jak w telekomunikacji, mam problem nie z ostatnią, a pierwszą milą :D
Jakby progi do C-maxa były na alle, to juz bym je miał, ale jest tylko Focus, ewentualnie ST.
...a przestrzeni na nogi z tyłu nie zrobiłeś ?!
ale niedoróba ;)
Jak Ty zrobisz u siebie podświetlane klamki, to ja dorobię nogi ;), czyli wychodzi na to, że mam spokój ;) Swoją drogą, nogi to akurat chyba najłatwiej zrobić.

Szymon_Zy chyba chodziło jednek o podświetlenie przestrzeni na nogi z tyłu, a nie jej zwiększenie.
Ale akurat w C-maxie 10cm więcej miejsca łatwo osiągnąć mając przesuwane fotele :P

boncio
28-09-2016, 08:04
Narzekałem ostatnio na brak nakładek... i się znalazły :D Z uwagi na cenę trochę wyższą niż 1/3 ceny z ASO i jednocześnie niższą niż za niektóre używki ST, nabyłem metodą zakupu za gotówkę nówki sztuki nie śmigane ;)
Swoją drogą nie mam pojęcia skąd taka cena w ASO i ogólnie czemu są takie drogie. Trochę stali, plastiku i diod...
Podłącza się tak jak opisał edmun. Niestety koszt tego 1 metrowego przewodu z 2 gniazdami i 1 wtyczką w ASO to 65PLN za sztukę... A nie ma jeszcze podpięcie do masy na progu :)

edmun
28-09-2016, 20:54
boncio dzięki za potwierdzenie, miło wiedzieć że wygrzebywane informacje z neta są poprawne i mogą pomóc co nieco.

boncio
11-10-2016, 09:11
No to czas zdać relację z zakończonych prac. Oświetlenie nastrojowe tylnych drzwi plus podświetlane progi. Początkowo miały być tylko klamki, ale udało mi się zakupić kompletne boczki drzwi z lampkami i wiązką w fajnej cenie i przy okazji innego zakupu… Potem przez długi czas czekały na swój moment, bo nie miałem czasu się za to zabrać i szukałem właściwych konektorów. W ostatnim czasie kupiłem wiązki drzwi przednich wraz z konektorami od strony nadwozia i wyłuskałem potrzebne 2 przewody.

Jak już pisałem wcześniej podłączenie jest prawie plug&play. Niestety siłą rzeczy jakoś musiałem się wpiąć w wiązkę od podświetlanych progów i dorobić 2 x 1,5m wiązki. Jeden przewód podłączyłem w ten sam sposób co Ford, czyli zacisnąłem, natomiast drugi przylutowałem bo nie chciało mi się przecinać oryginalnego kabla. Pozostałe połączenia są na oryginalnych kablach i wtyczkach (a po drodze są 2 - w słupku i samych drzwiach). Wykorzystałem wolną połowę gniazda w słupku i drugą wtyczkę. Kable ciągnąłem wzdłuż progów, bo do zachowania oryginalnej drogi musiałbym demontować przednie fotele.

Najwięcej zabawy było oczywiście przy montażu tych światłowodów w kieszeniach drzwi, przeciąganiu wiązek i ich owijaniu izolacją. Sama klamka to chwila. No i jeszcze ciągła obserwacja córki, czy czegoś nie niszczy właśnie ;) Jak skończyłem, to zażyczyła sobie wycieczkę na grilla, bo jest głodna, ale to pewnie przez rozkładane blaty stolików ;) Sobota, godzina 19, 6 stopni i deszcz, czyli warunki na grilla idealne ;)

Załączam zdjęcia prac i efekt końcowy. Niestety jakość ostatniego średnia, ciężko zrobić, żeby oddać właściwy efekt. I tak już było marudzenie ile można siedzieć w garażu.

I informacja dla m.in. edmun i mariusza nakładki podświetlane podłączone są tylko do 1 przewodu od lampki nastrojowej nad nogami (INTERIOR LIGHT & GLOVE BOX). Drugi to masa na progu. W związku z tym progi świecą zawsze gdy jest napięcie na tym wyjściu, czyli od odryglowania drzwi do ok 10 minut po zaryglowaniu auta. Nie wiem co miał na myśli geniusz tego patentu. Wystarczyło przecież podłączyć pod nastrojowe (zwłaszcza, że Ford podaje to jako wymóg dla możliwości montażu), to przynajmniej działałyby tylko wtedy kiedy nastrojowe i do tego z możliwością regulacji jasności. Jak mi się będzie chciało, to przerobię to w ten sposób, czyli drugi kabelek do INTERIOR LIGHT DIMMING 2. A najlepiej, to podpiąć się do INTERIOR LIGHT DIMMING 1 i wtedy progi będą działać tylko wtedy gdy świecą się lampki sufitowe i w lusterkach. Chociaż tego rozwiązania nie jestem pewny.

Inna informacja, to ja nie widzę żadnych przeciwwskazań, żeby podświetlane progi zamontować w autach bez nastrojowego. Jedynie muszą być działające lampki nad nogami i odpowiednia wtyczka w nich.
Numer Finis wiązki od progów to 1768266, tak łatwiej zamówić w Fordzie. Oczywiście nikt nie ma na sprzedaż używanego.

Jakby co, to do sprzedania mam stalowe nakładki na progi z logo C-max i trochę wiązek oraz konektorów ;)

irekhoop
30-10-2016, 18:25
Witam serdecznie forumowiczów,
mam nadzieje że trafiłem do odpowiedniego działu bo tematu o który chce zapytać nie znalazłem w innych wątkach, do rzeczy,

czy ktoś z Kolegów montował niefabryczne czujniki parkowania do swojego forda mk3 2011 w wersji kombi ? Jak wygląda sprawa demontażu zderzaka, bardzo skomplikowane? i słyszałem że na wewnętrznej stronie zderzaka są zaznaczone miejsca na montaż czujników (czytaj wywiercenia otworów) - czy to prawda? Cięzki jest demontaż plastików żeby dostać się do wiązki z kablem światła wstecznego i po której stronie ona się znajduje ( po poszperaniu na forum wnioskuje że po lewej, tam gdzie nadkole?). Czy ktoś już to robił, może ktoś posiada jakiś manual czy poprostu podpowie jak najsprawniej to zrobić. Ew, czy ktoś z Warszawy lub jej bliskiej południowej strony wykonuje takie usługi montażu za normalne pieniądze (zakup czujników we własnym zakresie) lub zna firmę która wykonuje takie usługi ( za ASO dziękuję, bo kasę drą z ludzi). Z góry dzięki za wszelkie podpowiedzi, odpowiedzi ;)

Jacek_l
30-10-2016, 18:42
Wiercisz dziury wiertłem z zestawu. Ja wierciłem nie w miejscach do tego przeznaczony - a "na oko" - oby tylko symetrycznie i z głową.

Zderzaka nie zdejmowałem - wszystko na samochodzie. Kable puszczasz pod zderzakiem pod lewe nadkole - tak jest otwór zaślepiony przykrywką gumową. Robisz w niej dziurę nacinając wzdłuż na 2-3 cm i przez to przepychasz kabelki od czujników. Światło cofania jest w klapie - także zdejmujesz małą zaślepkę i metodą prób i błędów szukasz. Jak będę miał jutro czas to zrobię zdjęcie które to to kable.

Trudne to to nie jest - jak nigdy nie robiłeś to ze 2-3 godziny zejdzie. Dobrze by było mieć kanał, żeby bezproblemowo poradzić sobie z kabelkami od czujników. Ale można się wsunąć pod woza i męczyć :)

irekhoop
30-10-2016, 19:15
Dzięki, nie wygląda na mega skomplikowane, rozumiem że podczas wiercenia do belki się nie dowiercę, o to się martwiłem jak daleko ona jest. czekam na zdjęcia, jak będziesz miał dłuższą chwile poproszę o zestaw fotek, rozmieszczenie na zderzaku, tego kabelka i jak będziesz miał dostęp oczywiście bez demolowania bagażnika zdjęcia tych zaślepek gdzie te kable wychodzą. W którym miejscu umieściłeś centralke i głośnik żeby nie uszkodzić ich podczas wrzucania bagaży i czy Twój zestaw składa się też z wyświetlacza, jak go poprowadziłeś jeśli go posiadasz i czy dużo zabawy było przy maskowaniu go pod listwami. Pozdrawiam

Jacek_l
30-10-2016, 19:22
Od razu Ci napiszę, że wyświetlacz jest bez sensu ciągnąć na przód samochodu. Ze swojego doświadczenia wiem, że wystarczy jak pipka :)

irekhoop
30-10-2016, 20:12
Zobaczymy jak będzie szła robota, ale jak się człowiek zaweźmie to może i ten wyświetlacz podciągne ;) ale fakt priorytet żeby pikało i ostrzegało że przeszkoda blisko, bo jednak kombi po zmorku to ciezko czasem... ;)

arturek
30-10-2016, 21:10
Od razu Ci napiszę, że wyświetlacz jest bez sensu ciągnąć na przód samochodu. Ze swojego doświadczenia wiem, że wystarczy jak pipka :)

Witam

Są czujniki z wyświetlaczem montowanym do podsufitki
Druga kwestia => jeśli mamy wyświetlacz montowany do podsufitki, to mamy do wyboru
a) albo montujemy z przodu nad lusterkiem
b) albo montujemy z tyłu, nad tylną szybą
brzęczyk jest w obudowie wyświetlacza

http://sklep.hadron.pl/pliki/images/czcof/BS425www.jpg

2) Mam dołożone czujniki parkowania przednie i tylne, a wyświetlacz na desce

http://allegro.pl/czujniki-parkowania-tyl-przod-logic-najlepsze-hit-i6577633767.html

http://www.republika.pl/fefk/uchwytnavi01.jpg

http://www.ultracar.waw.pl/images/logic1.jpg

3) Przykładowa aukcja z wyświetlaczem w podsufitce
http://allegro.pl/czujnik-cofania-parkowania-4-sensory-w-podsufitke-i6578424175.html

http://allegro.pl/czujniki-cofania-parkowania-montaz-w-podsufitke-fv-i6167306807.html

pozdrawiam
Arturek

irekhoop
31-10-2016, 10:43
Ciekawe rozwiązanie, musze rozważyć, Artur a swój zestaw sam montowałeś?

arturek
31-10-2016, 11:55
Witam

NIE

- w Mondeo mk4, miałem tylko czujniki z tyłu i tam montowałem samodzielnie

- w Focusie mk3, mam czujniki z przodu i z tyłu ALE były dokładane w ASO,
bo auto było na gwarancji

pozdrawiam
Arturek

a4tech
13-11-2016, 18:15
No to mam CTA i Bliss w MY2014 :)

http://www.pl.image-share.com/upload/526/83m.jpg (http://www.pl.image-share.com/ijpg-526-83.html)
http://www.pl.image-share.com/upload/526/84m.jpg (http://www.pl.image-share.com/ijpg-526-84.html)
http://www.pl.image-share.com/upload/526/85m.jpg (http://www.pl.image-share.com/ijpg-526-85.html)

Shreq
13-11-2016, 19:03
Czy podłączał ktoś z forum kamere cofania z Chin pod ekran kolorowy 4,2"? Widziałem taki zabieg na forum rosyjskim i chodziło chyba o zmianę softu w samym wyświetlaczu.

mayak
13-11-2016, 19:09
Trzeba aktywować kamerę w tym małym wyświetlaczu i będzie działać. Softu nie trzeba zmieniać

Bump: @a4tech - brawo!
Ty masz przedlifta, tak? Poliftowe moduły nie gryzą się?

Shreq
13-11-2016, 19:12
Trzeba aktywować kamerę w tym małym wyświetlaczu i będzie działać. Softu nie trzeba zmieniać

Można to zmienić czymś oprócz UCDS? Na Podkarpaciu nie mamy chyba nikogo.

a4tech
13-11-2016, 19:16

Bump: @a4tech - brawo!
Ty masz przedlifta, tak? Poliftowe moduły nie gryzą się?

Tak to przedlift :)

Moduły nie gryzą się. Jedyny błąd jaki mam to ACM, lecz wszystko działa poprawnie.

---------------------------------------
DTC Error read - ACM
DTC Errors: 1

U2101 - Control Module Configuration Incompatible
Ext.Status: 2F - No Communication Or Incorrectly Connected.(DTC) Present at Time of Request.
00- Error status not found in base....
---------------------------------------

Pshemack
13-11-2016, 20:15
Zobaczymy jak będzie szła robota, ale jak się człowiek zaweźmie to może i ten wyświetlacz podciągne ;) ale fakt priorytet żeby pikało i ostrzegało że przeszkoda blisko, bo jednak kombi po zmorku to ciezko czasem... ;)

Jestem właśnie po montażu w swojej Foczce. Założyłem zestaw z takim wyświetlaczem

https://s15.postimg.org/87zokapfr/stig_czujniki.png (https://postimg.org/image/87zokapfr/)

Po kolei:
- czujniki w miejscach oznaczonych przez Forda, zewnętrzne czujniki wymagały małej korekty, bo patrzyły "za bardzo w dół", na razie minimalnie je wyciągnąłem i skierowałem wyżej, kombinuję jak je zamocować na sztywno,
- wejście kablami przez gumową zaślepkę nad lewym nadkolem, jak pisał Jacek_l,
- tam też zainstalowałem centralkę,
- zasilanie i masę "pożyczyłem" z wiązki idącej w klapę, mniej więcej na wysokości połowy szyby (plus wstecznego to kabel ZIELONO-BRĄZOWY (zielony z brązowym paskiem), są dwa takie kabelki, pewnie każdy do dwóch lamp,
- wyświetlacz przykleiłem do szyby taśmą dwustronną nad lusterkiem wstecznym, nie lubię za bardzo machać głową przy cofaniu ;)

krystianen
13-11-2016, 22:45
Ja dziś tez troche posiedziałem w aucie....

Konkurs co tutaj jest nowego :)

http://s10.ifotos.pl/mini/kieralopa_axsxqew.jpg (http://ifotos.pl/z/axsxqew/)

http://s10.ifotos.pl/mini/sync33jpg_axsxqwp.jpg (http://ifotos.pl/z/axsxqwp/)

BrudnyHenryk
14-11-2016, 04:11
Na drugim zdjęciu jest sync3. Jaki numer części?

krystianen
14-11-2016, 06:38
Na drugim zdjęciu jest sync3. Jaki numer części?

-KL

mayak
14-11-2016, 13:18
Konkurs co tutaj jest nowego
i ładna poliftowa kiera w przedlifcie :)

krystianen
14-11-2016, 14:02
i ładna poliftowa kiera w przedlifcie :)

I to grzana z lopatkami :)

mayak
14-11-2016, 14:04
poliftowe łopatki działają z przedliftowym PowerShiftem? Jak je podłączyłeś?

BrudnyHenryk
14-11-2016, 15:40
-KL
Czyli Amerykaniec. Będziesz go smażył u skanbisòw?

krystianen
14-11-2016, 21:19
poliftowe łopatki działają z przedliftowym PowerShiftem? Jak je podłączyłeś?

Tak, jak rozmawialiśmy są 2 drogi, zmiana BCM lub wyciagać sterowanie z +\-

Czyli Amerykaniec. Będziesz go smażył u skanbisòw?

Próbuje sam :)

adnim
15-11-2016, 11:53
Jakbym chciał synca2 dołożyć do mojego focusa sprzed liftu to muszę ciąć wiązkę czy mogę wyprowadzić piny z oryginalnej wiązki z sync2 i wpiąc do swojej ?

krystianen
15-11-2016, 12:44
Jakbym chciał synca2 dołożyć do mojego focusa sprzed liftu to muszę ciąć wiązkę czy mogę wyprowadzić piny z oryginalnej wiązki z sync2 i wpiąc do swojej ?

operacja polega zrówno na dołożenie pinów bo brakuje MS-CANów oraz na przełożeniu istniejących iCANów.

mayak
16-11-2016, 07:57
Tak, jak rozmawialiśmy są 2 drogi, zmiana BCM lub wyciagać sterowanie z +\-
sprawdzałeś na schematach? jestem prawie pewien że manetki nie są podłączone do BCMa

krystianen
16-11-2016, 08:09
Jeszcze nie dotarłem do schematów od FF3.5 z manetakami. Jak masz taki byłby bardzo pomocny. oby TCM nie miał z tym nic wspólnego.

BrudnyHenryk
16-11-2016, 09:47
Jeszcze nie dotarłem do schematów od FF3.5 z manetakami.

Tu są wszystkie schematy do amerykańskich wersji z podziałem na roczniki i modele - znajdziesz czego szukasz też do najnowszych wersji:

Znalazłem fajną stronkę ze schematami elektrycznymi - m.in. do fordów,
z podziałem na roczniki i modele:
http://www.revbase.com/BBBMotor/Wd

krystianen
16-11-2016, 10:31
Szukałem tam ale znalazlem tylko schemat z przełącznikiem "floor"

http://s10.ifotos.pl/mini/TCMSWITCH_axahnrr.png (http://ifotos.pl/z/axahnrr/)

Szukam schematu z przełącznikami w kierownicy

mayak
16-11-2016, 10:54
uderz do kogoś kto ma dostęp do etisa (potrzebny będzie VIN ff3 fl z powershift)

tedi_k
16-11-2016, 13:14
...Szukam schematu z przełącznikami w kierownicy
3maj - https://www.dropbox.com/s/fb7f2pmv0bjpkvi/FF3.5-PowerShift.pdf?dl=0
Zero rewelacji - łopatki są "zrównoleglone" z sygnałami z dźwigni zmiany biegów.

krystianen
16-11-2016, 13:26
3maj - https://www.dropbox.com/s/fb7f2pmv0bjpkvi/FF3.5-PowerShift.pdf?dl=0
Zero rewelacji - łopatki są "zrównoleglone" z sygnałami z dźwigni zmiany biegów.

Dzieki, sprawdze i w weekend działam

Yudaina
03-12-2016, 10:27
Chciałem potwierdzić coś odnośnie do dodania tempomatu i zmiany radia.

Jeżeli dobrze wyczytałem z kilku wątków:

Aby dodać tempomat i radio bluetooth (pewnie Sony) muszę posiadać:
- kierownicę z "łopatkami" zwykłego tempomatu po lewej i tel/audio po prawej
- dżojstik na kierownicy na ten z OK zamiast M
- wiązkę do kierownicy FINIS 1801776
- odpowiednie radio z panelem i modułem BT

Po zmianach sprzętu i w komputerze samochodu, obsługa radia przejdzie na prawą łopatkę (vol+/vol-, zmiana stacji/piosenki poprzez >> i <<), dżojstik OK do obsługi innych funkcji radia, po lewej tempomat.

Bez zmiany radia będzie jak wyżej tylko bez obsługi telefonu.

Dobrze to wszystko ogarniam? Brakuje jeszcze czegoś na liście zakupów?

gavin2002
03-12-2016, 20:53
Wiązki do radia i modułu bt. Chyba że będziesz lutował.

Yudaina
03-12-2016, 20:55
Wiązki do radia i modułu bt. Chyba że będziesz lutował.

Te wiązki do idą kierownicy?

gavin2002
03-12-2016, 21:05
Wiązka łącząca auto, radio i moduł bt. Poszukaj hasła Leniuch Komorowscy.

Maniak
12-12-2016, 12:52
Dołożenie funkcji Keyless do focusa z guzikiem ford power:
*Potrzeba klamki keyless x4
*Tylnia antena od klapy 8m5t-15k603-ka wiazka 8m5t-15k868(końcówka nie ma znaczenia bo trzeba tylko dwa kable z niej)
*przycisk w klape bagaznika z wiazka
*wiazka drzwi x4 albo tak jak ja robilem mozna sobie wiazki dorobic.
*bezpiecznik w bagazniku. F3 5A
Trzeba zmienic konfigurację focccus,
Zamontowac klamki i wiazki (trzeba zdejmowac drzwi zeby podpiąć wiazke)
Obecnie mam zrobioną strone kierowcy i klapę - dziala. Jak znajde czas to zrobie reszte.

u08mlap
26-12-2016, 22:18
czy ktoś wie gdzie podłączyć te wtyczki aby świeciło http://allegro.pl/ford-focus-mk3-daszek-slonecznik-oslona-lewa-i6582335233.html

arturek
27-12-2016, 06:31
Witam

Zgaduję, że prąd jest pobierany od wiązki oświetlenia wnętrza

http://eucatparts.com/?action=cat_ford_part&s_id_part=1373639&s_id_model=158&s_code_image=G023521703

http://eucatparts.com/?action=cat_ford_part&s_id_part=1373360&s_id_model=158&s_code_image=K023520903

Podniesienie klapki lusterka, włącza lampki przy lusterku

pozdrawiam
Arturek

Odene
27-12-2016, 16:26
Hej,

Jest szansa że temat już był tutaj wałkowany, jednak zapytam o opinię. Czy ktoś z was jest w stanie polecić jakiś uchwyt do telefonu na magnes? Mk3 przed liftem.

Natrafiłem na wynalazek o nazwie: Forever Uniwersalny uchwyt samochodowy MH-120 Magnetyczny
Dość tanie jednak clips na nawiew nie wygląda jak by pasował do kratki. Ktoś miał styczność? Ewentualnie ktoś ma coś sprawdzonego?

Chciałbym by taki uchwyt był dyskretny (nie na przedniej szybie albo gdzieś bardzo wyeksponowany na kokpicie) ale też był widoczny. Tak więc nawiew po stronie kierowcy wydaje się być OK.

Ktoś coś ? ;)

velodream
27-12-2016, 17:51
Cześć, spróbuj taki :
https://www.youtube.com/watch?v=JhqYFO5tpQo

Bump: Są też takie do kratki nawiewu montowane.
Osobiście montowane do kratki odradzam, uszkodziłem sobie kratkę.
Wersję naklejaną mam, jestem zadowolony.

u08mlap
27-12-2016, 19:47
Hej,

Jest szansa że temat już był tutaj wałkowany, jednak zapytam o opinię. Czy ktoś z was jest w stanie polecić jakiś uchwyt do telefonu na magnes? Mk3 przed liftem.

Natrafiłem na wynalazek o nazwie: Forever Uniwersalny uchwyt samochodowy MH-120 Magnetyczny
Dość tanie jednak clips na nawiew nie wygląda jak by pasował do kratki. Ktoś miał styczność? Ewentualnie ktoś ma coś sprawdzonego?

Chciałbym by taki uchwyt był dyskretny (nie na przedniej szybie albo gdzieś bardzo wyeksponowany na kokpicie) ale też był widoczny. Tak więc nawiew po stronie kierowcy wydaje się być OK.

Ktoś coś ? ;)
tu masz taki http://www.emag.pl/uchwyt-samochodowy-iottie-itap-magnetic-vent-mount-3190/pd/D3DQC3BBM/?utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_term=&utm_campaign=PLA_All_Products&gclid=COzcuJ-RldECFYHacgodq08Dvg albo taki http://pancernik.eu/pl/p/Uchwyt-iOttie-Easy-Flex-3,-czarne/2680?gclid=CMiK9tuRldECFcLGGwodq2gKag ja mam prześle CI jutro foto gdzie ja to sobie montuję

Odene
28-12-2016, 08:15
Myślałem by może zamocować gdzieś przy miejscu na kubek? Jakoś brak mi kreatywności..

arturek
28-12-2016, 08:49
Hej,

Ktoś coś ? ;)

Witam

1) Załóż zestaw głośnomówiący, nie będziesz potrzebował uchwytu => zestaw, to nie majątek

2) moim zdaniem => najbardziej praktyczne miejsce => przecież telefonu nie zostawiasz w aucie, więc w czym problem, że będzie widoczny?

http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=127518&page=4

http://www.brodit.bajtel.pl/images/products/big/804131-2.44171.jpg

pozdrawiam
Arturek

Odene
29-12-2016, 08:27
Faktycznie dzisiaj jak jechałem do przyznam że miejsce jest fajne. Nie zasłania za dużo.

gavin2002
29-12-2016, 12:02
czy ktoś wie gdzie podłączyć te wtyczki aby świeciło http://allegro.pl/ford-focus-mk3-daszek-slonecznik-oslona-lewa-i6582335233.html

Trzeba mieć wiązkę dachową z tymi wtyczkami.

arturek
29-12-2016, 19:04
Trzeba mieć wiązkę dachową z tymi wtyczkami.

tu było pytanie
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2716031&postcount=370

tu odpowiedź
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2716069&postcount=371

w Focusie mk1, na niemieckim forum, lampki koło osłon przeciwsłonecznych podpinali do lampki sufitowej
Nie koniecznie trzeba mieć wiązkę => 2 kabelki można dosztukować

http://www.foka24.de/Focus/selfmades.html

pozdrawiam
Arturek

edmun
03-01-2017, 11:49
Projekt - dodatkowe lusterko w schowku na okulary:

No.. muszę się pochwalić, że panel podsufitki w końcu do mnie dotarł i za pomocą prób i błędów znalazłem, że samo wymontowanie schowka na okulary (który notabene zawiera to lusterko tylnej kanapy) jest banalnie proste (odpinamy sprężynkę, od środka wypinamy plastikowy trybik i wypinamy uchwyt z panelu).

Niestety pomimo przyglądania się dosyć uważnie, jak ten panel wygląda, wciąż nie wiem jak ten panel odpiąć od samej podsufitki w aucie (czyli jak się do tego zabrać).

Na oko, wygląda że od przodu są dwa plastikowe klipsy a na tyle są plastikowe zawiasy, czyli należy wypiąć od przodu i opuścić w dół.

Czy jest ktoś w stanie nakreślić/pomóc jak się zabrać do demontażu?

http://i.imgur.com/ArxJw5D.jpg

http://i.imgur.com/pXIJRND.jpg

Oczywiście przeszczep jest w systemie> do mojego panelu z LED'ami RGB oraz lampką LED i przyciskami idzie schowek na okulary z lusterkiem z dawcy jak ze zdjęcia

arturek
03-01-2017, 12:12
Witam

Jeśli chcesz zdemontować panel, podobny do tego na zdjęciu, to:
- otwierasz schowek na okulary
( celem jest wyjęcie tego elementu w którym są miejsca na czujniki alarmu)
- jeśli "wsadzisz nos" do schowka, to zobaczysz płaskie szczeliny
- w te szczeliny wkładamy coś płaskiego (ja włożyłem mały śrubokręcik) i pchamy
- odskoczy część plastiku
- teraz podważamy i wyjmujemy ten kawał plastiku z miejscem na czujniki alarmu
- gdy to wyjmiesz, to zobaczysz śruby torx (gwiazdka) które nalezy odkręcić
- wtedy możesz zdjąć cały panel ze schowkiem na okulary

UWAGA - po wewnętrzej stronie podsufitki, jest plastikowy stelaż do którego jest przykręcony cały schowek na okulary

pozdrawiam
Arturek

P.S. Tu jest zdemontowny = puste miejsce - ten element który musisz odpiąć w pierwszej kolejności
https://8.allegroimg.com/s400/01b1b2/c8cfc1a54492b94a68fe3e046728
https://8.allegroimg.com/s400/0177c9/d59a22044d36a7dd651eeb73a808

mayak
03-01-2017, 12:26
a w FF3 był w ogóle montowany górny panel ze schowkiem i lusterkiem?
z lusterkiem był na 100% w S-Maxie, może także w C-Maxie - oznacza to że ten schowek może mieć inne długości/rozstawu uchwyty którymi przykręca się go do dachu. Proponuję to sprawdzić na początku

tedi_k
03-01-2017, 12:32
a w FF3 był w ogóle montowany górny panel ze schowkiem i lusterkiem?
...

Marcin, przecież są zdjęcia...One na prawdę są od FF3 (jeden ze schowków od ST...).

edmun - najpierw trzeba wyczepić tą część panelu z mikrofonem. Wtedy widać śruby, o których pisze arturek. Po odkręceniu śrub trzeba uważać by cały panel nie poleciał Ci na dół i nie poobrywał tych delikatnych taśm zasilających oświetlenie LED RGB.

edmun
03-01-2017, 15:51
Dziękuję bardzo wszystkim.
Z racji że po 18-tej już jest ciemno - to raczej w tygodniu nie będę miał kiedy do tego usiąść, ale kto wie czy na weekend nie uda mi się tym pobawić.
arturek - ja to Ci w ogóle już dawno piwo wiszę. Jeszcze raz dziękuję - jak zwykle.
mayak - o ile panel (cały) może (kto wie) się różnić między sobą, o tyle sam wkład (ta opuszczana winda) czyli uchwyt na okulary na moje oko wygląda wręcz identycznie i ma identyczne wymiary. Jak się będę brał za to, to planuje to nagrać, bo taki "upgrade" naprawdę mi umili moje autko.

Cały uchwyt na okulary (wraz z lusterkiem) bezproblemowo wyciągnąłem z panelu i przykładałem na oko w aucie do swojego panelu, to wygląda rozmiarowo identycznie, z zewnątrz nawet wygląda że jest to samo, tyle że różni się że ma właśnie lusterko.

Postaram się podrzucić jakąś fotkę porównawczą w międzyczasie zanim to rozbiorę.

gdy to wyjmiesz, to zobaczysz śruby torx (gwiazdka) które nalezy odkręcić
Właśnie to mnie najbardziej zastanawiało, bo mam przecież panel na stole i widzę gwinty, więc tak myślałem że jakoś do tych śrub trzeba się dostać :)
Głupi ja - mogłem się domyślić sam, ale pewnie najpierw musiałoby być chociaż piwo na stole, żeby potem zaczęła działać logika plastikowych klocków

@edmun - najpierw trzeba wyczepić tą część panelu z mikrofonem. Wtedy widać śruby, o których pisze arturek . Po odkręceniu śrub trzeba uważać by cały panel nie poleciał Ci na dół i nie poobrywał tych delikatnych taśm zasilających oświetlenie LED RGB.
Właśnie o tym pamiętałem, chyba nawet Ty mi to wspominałeś dawno temu jak zamawiałem ten panel :)

Jeśli ten upgrade mi się uda, to następnym na pewno będzie podświetlana gałka zmiany biegów i podświetlane progi. Linków proszę nie podrzucać bo na razie i tak mnie nie stać, żeby cokolwiek sobie znowu kupić.

Niestety adaptacyjny tempomat nie jest chyba mi pisany, bo jest trochę dużo z tym zachodu i nie wiem czy kiedykolwiek byłbym w stanie to zrobić

update:
obiecane zdjęcia:

http://i.imgur.com/f5mwpDj.jpg
http://i.imgur.com/3dnbcXI.jpg
http://i.imgur.com/yjnLkXo.jpg

W weekend przymierzam się do podmianki.
Żałuję tylko że na schowku na okulary z lusterkiem (czyli na części której potrzebuję) są delikatne rysy.
Po założeniu zobaczę jak to wygląda więc może się okazać (na koniec) że jeśli rysy będą zbyt widoczne, to się rozmyślę i będę szukał kolejnego panelu.

u08mlap
04-01-2017, 21:34
czy jak wymienię lampkę tylna taką zwykła na taką http://allegro.pl/lampka-lampki-ford-focus-mk3-1-6b-5d-12-eu-i6565717106.html to będzie działała ja przednia

Jacek_l
04-01-2017, 22:09
Nie będzie się zaświecała w momencie otwarcia drzwi. Ale działać będzie.

Dobra - teraz dopatrzyłem się - ja mam inną. Na pewno nie najprostszą - ale wygląda inaczej. Ta powinna świecić.

arturek
05-01-2017, 05:25
czy jak wymienię lampkę tylna taką zwykła na taką http://allegro.pl/lampka-lampki-ford-focus-mk3-1-6b-5d-12-eu-i6565717106.html to będzie działała ja przednia
https://d.allegroimg.com/s400/014d59/5b0a98524507b2a8a5ec415d5cdd

Witam

Ty kolego masz "zwykłą" lampkę
Były też lampki w wersji "ze światłem do czytania"
Jeśli chcesz aby pasażerowie tylnych siedzeń mogli indywidualnie włączać tylną lampkę,
to musiałbyś mieć lepszą wersję lampek
Ktoś na forum podmieniał i NIE jest to Plug&Play

lampka przednia
https://c.allegroimg.com/s400/018944/0a03d9b44d5f992a3b75ca0793fc

lampka tylna
https://7.allegroimg.com/s400/01adb3/ebb24317451d9f18b99e7c814db7

pozdrawiam
Arturek

u08mlap
08-01-2017, 12:58
ok dzięki za info spróbuję takiego myku zamienię lampkę z przodu na tył i zobaczę co się stanie ,jak będzie działać ta co ma przyciski na tyle

edmun
08-01-2017, 13:24
Tak tylko powiem że skończyłem montować panel podsufitki z lusterkiem tylnego siedzenia. Podrzuce wkrótce zdjęcia i filmiki. Projekt zakończył się prawie 100% sukcesem. Po założeniu okazało się że panel który miałem z lusterkiem ma jednak delikatnie inny odcień szarego niż oryginalny panel Titanium który jest kremowy. Tak więc panel mam kremowy, a wkładkę na okulary i lusterko jest szarawe. Nie wygląda tragicznie... Plus na schowku na okulary są delikatne rysy. Więcej info wkrótce...

Wojtek O.
08-01-2017, 14:23
ok dzięki za info spróbuję takiego myku zamienię lampkę z przodu na tył i zobaczę co się stanie ,jak będzie działać ta co ma przyciski na tyle
Zrób tak mnie na tyle działa taka co ma 3 przyciski. a miałem bez przycisków.

Jacek_l
08-01-2017, 16:16
Ktoś na forum podmieniał i NIE jest to Plug&Play
Ja wymieniałem najzwyklejszą na najwyższą i wszystko działa - prócz włączania się podczas otwierania drzwi. Możliwe, że jest to wina bida wiązki :)

u08mlap
08-01-2017, 17:16
jak zadziała to kupuję jeszcze raz dzięki za info

edmun
09-01-2017, 11:26
Tak mniej więcej to wygląda po robocie:
http://i.imgur.com/UGTFk9Z.jpg

No i trzeba nadmienić kilka spraw.

A) na moje oko w Focusach (hatchback i kombi) chyba nie powinna być tego lusterka tylnej kanapy, gdyż po jego otwarciu, mocno zasłania zwykłe lusterko tylne. Obstawiam że w B-Max'ach, C-Max'ach (na pewno w S-Maxach) sprawuje się to świetnie, bo podsufitka jest wyżej i panel ze schowkiem na okulary+lusterko tylnej kanapy nie zasłania lusterka tylnego. Niestety w Focusie o standardowych (nie podwyższonych, jeśli takowe są) wymiarach/wysokości podsufitki, to lusterko tylnej kanapy może delikatnie przeszkadzać.

B) Głębokość schowka na okulary zmieniła się tak diametralnie, że żadne moje przeciwsłoneczne okulary nie chcą się dalej zmieścić w schowku.. Nie wiem czy większe wersje (B-Max, C-Max, S-Max) jednak nie mają delikatnie głębszego całego panelu. Z tego co porównałem na szybko w aucie jak wszystko "wisiało" to wygląda na to samo, więc nie wiem skąd aż taka różnica, że w standardowym schowku na okulary bez lusterka tylnej kanapy jest aż tak więcej przestrzeni na okulary w porównaniu z tym które takowe lusterko posiada. Oczywiście mam świadomość, że lustereczko jest przecież "w" schowku na okulary i będzie zabierać przestrzeń, ale nie spodziewałem się aż takiej różnicy

C) Jak wspomniałem wcześniej, po podmiance mam niestety pięknie kremowy nowiutki, pachnący i wręcz przecudowny panel podsufitki, ze schowkiem na okulary i lusterkiem tylnej kanapy w odcieniu szarości. Nie wygląda to najlepiej, podrzucę wkrótce więcej zdjęć. Dodatkowo schowek na okulary jest delikatnie porysowany.

Podsumowując: Operacja udała się, pacjent żyje, ale chyba będziemy operować raz jeszcze. Coś czuję, że za tydzień rozbiorę wszystko znowu aby wrócić do schowka na okulary bez lusterka. Niby fajnie, że jest dodatkowa opcja, ale wkurza niezgodność kolorystyczna, porysowany schowek oraz to, że lusterko po otwarciu zasłania lusterko tylne. Gdyby jeszcze kolorystyka się zgadzała i nie byłoby żadnych rys, to na 100% schowek z lusterkiem by został. Obecnie jak mówiłem - zastanawiam się czy mi to teraz bardziej nie przeszkadza niż cieszy.

Czas operacji: 30 minut tylko dlatego, że nie mogłem dopasować śrubokrętu, który jednocześnie miałby płaską główkę na tyle małą, aby móc ten śrubokręt wcisnąć w te małe szczeliny aby odpiąć przedni panel podsufitki, ale nie na tyle małą, żeby wpadał między zatrzaski w środku. Plus należy brać pod uwagę, że dłuższe śrubokręty nie wchodzą w miejsce schowka na okulary. Na nagraniu myślę że będzie widać skąd są problemy ale muszę to nagranie po prostu delikatnie przyciąć/zmontować, bo nie sądzę że ktokolwiek ma ochotę oglądać 30 minut potyczki pomiędzy mną, a zawiasami.
Obstawiam, że podejście numer dwa zajmie mi nie więcej niż 10 minut. Sama podmiana schowka w panelu zajmuje jakieś 2 minuty.

P.S. O ile byłem ostrzegany, aby nie zerwać żadnych taśm ledowych, o tyle żadnych taśm nie znalazłem, natomiast jest kilka przewodów, które bezproblemowo można wypiąć. Jedyny przewód który stawiał mi opór i nie udało mi się rozwiązać jak "go wypiąć" to ten oznaczony jako "TO > SPEAKER" z przedniego panelu więc ten wypinany panel po prostu wisiał na przewodzie przez czas operacji.

arturek
09-01-2017, 12:34
Ja wymieniałem najzwyklejszą na najwyższą i wszystko działa - prócz włączania się podczas otwierania drzwi. Możliwe, że jest to wina bida wiązki :)

Witam

Tu np. kolega miał problem z wymianą
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=1138709&postcount=1

pozdrawiam
Arturek

boncio
11-01-2017, 15:51
Obstawiam że w B-Max'ach, C-Max'ach (na pewno w S-Maxach) sprawuje się to świetnieDobrze, że nie obstawiałeś piwa, bo znowu byłbyś w plecy ;)
Niestety u mnie lusterko do obserwacji kanapy, a raczej jego obudowa też zasłania ponad 1/3 wstecznego, więc w zasadzie jest bezużyteczne. Może ktoś o wzroście 1,6m miałby ok. Tak samo jest w S-maxach. B-max ma inne lusterko. Inna sprawa, że ono tak pomniejsza, że niewiele widać.

edmun
11-01-2017, 16:39
No pewnie byłbym. Tak samo obiecałem nagranie, a okazało się że krzywo zamontowałem kamerę na głowie i 90% nagrania pokazuje podsufitkę a nie jak grzebię w panelu :/ Tak więc nagrania nie ma, chyba że jak będę wkładał z powrotem oryginalny schowek na okulary, to nagram jeszcze raz.

groszekbmx
19-01-2017, 20:39
Witam,
jest tu może ktoś z Warszawy co z sync 2 zrobi sync 3?

a4tech
19-01-2017, 21:16
Witam,

Do 'zrobienia' musisz mieć moduł + wyświetlacz od sync3.

Zapraszam do Krakowa :one:

tedi_k
19-01-2017, 21:17
...z sync 2 zrobi sync 3?

Ale to bez problemu zrobisz sam!:one: Bierzesz odpowiednio duży młotek i używasz go aż do zamierzonego skutku! :one:
Innej metody niema. :619:
Więc powodzenia!

mayak
20-01-2017, 08:49
mogę wymienić Ci

Masterjam
20-01-2017, 11:42
Jeśli będziesz chciał "pozbyć" sie w rozsądnej cenie Sync2 to pisz na PW jaka cena :)

groszekbmx
20-01-2017, 20:19
W poniedziałek odbieram nowego focusa, z Radioodtwarzacz CD/MP3 z Ford SYNC 2, wiem że sync 2 nie ma możliwości wyświetlania "pulpitu" z iphona a zależy mi na tym. Jaki koszt kolego takiej wymiany?

mayak
20-01-2017, 22:14
trzeba kupić Sync3, a to kosztuje >2k

orczyk5
20-01-2017, 22:53
Marcin a jak gdzieś kupiłbym Sync 3 to co trzeba zrobić oprócz wymiany fizycznej sprzętu(mam nadzieję, że wszystko pasuje)?

BrudnyHenryk
21-01-2017, 00:37
Było już o tym kilka razy. Przełożenie Sync 2 na Sync 3 nie wymaga żadnych modyfikacji elektryki (pług & Play).

Trzeba wymienić moduł z ekranem (są połączone), dołożyć zwykłą antenę GPS, skonfigurować komputerem i już

orczyk5
21-01-2017, 08:21
Ja mam Sync 1. Też jest plug & play? A jak mam system powiadamiania o wypadku i Marcin włączył mi kompas w zegarach to muszę zmieniać antenę gps ? Czy jeżeli nie to jakaś przejściówka potrzebna do tego co mam?

groszekbmx
21-01-2017, 08:24
Czy halogeny dolne również działają na zasadzie plug nad play czy potrzebuje coś modyfikować?

tedi_k
21-01-2017, 09:42
Ja mam Sync 1. ...

Szukajka nie gryzie, czytanie nie boli.
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=255608

mayak
21-01-2017, 10:00
Było już o tym kilka razy. Przełożenie Sync 2 na Sync 3 nie wymaga żadnych modyfikacji elektryki (pług & Play).

Trzeba wymienić moduł z ekranem (są połączone), dołożyć zwykłą antenę GPS, skonfigurować komputerem i już
Mediahub trzeba i odbiornik GPS

A przy wymianie z SYNC 1 to rzeźba jest o wiele wieksza :)

orczyk5
21-01-2017, 14:03
Przyczytałem o wymianie na Sony i tam jest "Wszystkie podstawowe elementy systemu (panel Sony, Sync2, moduł ACM) pasują w konsolę każdego FF3 p&p pod warunkiem, że ma się ten plastikowy element do połączenia Sync2 i ACM." Czy mając Sync 1 mam ten plastikowy element? Czy mogę zostawić media hub ten co mam w schowku bez karty sd? Skoro na Sync 3 trzeba odłączać się od magistrali to zostanę tylko w opcji Sync 2. Moze ktoś zmienia na Sync 3 i chciałby sprzedać Sync 2

groszekbmx
22-01-2017, 11:10
Jeśli będziesz chciał "pozbyć" sie w rozsądnej cenie Sync2 to pisz na PW jaka cena :)

Jak kupię sync 3 i zostanie mi przełożony (jestem lewusem w takich sprawach) to z chęcią Ci 2 sprzedam :)

Bump: Ewentualnie jak nic nie znajdę przez miesiąc to po prostu poproszę kogoś o "wgranie" nawigacji, bo w sumie na tym mi zależy najbardziej, ciekawe też jest carplay, ale niestety w samochodach z wyprzedaży nie było sync 3.

mayor
22-01-2017, 12:19
Bump: Ewentualnie jak nic nie znajdę przez miesiąc to po prostu poproszę kogoś o "wgranie" nawigacji, bo w sumie na tym mi zależy najbardziej, ciekawe też jest carplay, ale niestety w samochodach z wyprzedaży nie było sync 3.

Jak się dobrze przyczaić to były, ja takiego zamówiłem, tylko okazało się, że coś się w fabryce poprzestawiało i wyprodukowali go dopiero tydzień temu, więc jeszcze rocznik będzie 2017 w cenie wyprzedażowej ;) ale czekam już 3. miesiąc na niego :(

A tak nawiasem mówiąc, jak to jest z DAB/DAB+ w Focusie? Nigdzie w cennikach nie widzę takiej opcji, czy to znaczy, że żadne radio nie ma DAB?

Szymon_Zy
22-01-2017, 13:23
Po lift ma już DAB+, w przedliftach tylko DAB :/

mayor
22-01-2017, 17:42
Ciekawe, zdziwiło mnie to, bo za DAB+ w Mondeo trzeba dopłacić (750 PLN), a w Focusie w cenniku ani słowa o obsłudze DAB. Dzięki za info.

krystianen
28-01-2017, 21:42
Czy mogę zostawić media hub ten co mam w schowku bez karty sd?

Trzeba zmienic jak zostawisz mediahub od sync2 to sync3 powie ze mediahub nie kompatybilny

nonamebiker
29-01-2017, 10:21
Jak kupię sync 3 i zostanie mi przełożony (jestem lewusem w takich sprawach) to z chęcią Ci 2 sprzedam :)

Podpisuję się pod kolegą wyżej, też byłbym zainteresowany takim swapem i też jestem lewusem w takich sprawach, niestety... Prędzej by mi z nerwów coś w rękach pier****o :)

Wracając do mojego "lewactwa" w rzeźbieniu... Wymieniał ktoś może standardową antenę na "płetwę rekina" ?

Ktoś byłby w stanie dołożyć podświetlane klamki, schowki i "kupowdepy" z tyłu? Tyle, że mam ambient w kilku kolorach i to samo chciałbym z tyłu. Jakie koszty?

Myślałem, też o automatycznych światłach drogowych, ale szybę mam niekompatybilną z tego co zrozumiałem z wcześniejszych postów... jechałem ostatnio "kaszkajem" i sprawa fajna :)

I jeszcze jedno... Byłem w szoku, że nie ma siłowników od maski. Rodzice w Stilo z 2003 roku mają :O W Volvo też miałem... A w TItanium nie?! Ktoś może montował?

Trochę się rozpisałem ale w miarę czytania do głowy przychodziło mi co chciałbym dołożyć do swojej Foki :) Mam jeszcze parę pytań ale nie wszystko na raz :D

Masterjam
29-01-2017, 15:16
Co do siłowników to :
https://www.youtube.com/watch?v=-kYsL-yvorU

jurant89
30-01-2017, 09:19
witam, co moglbym zmodyfikować nie dużym kosztem w moim przyszlym fordzie focusie mk3 kombi 1.6 125km wersja trend z pakietem gold X i winter 1. nawiasem mowiac w srode go odbieram i caly czas mysle czy nie lepiej było kupic inna marke z lepszym wyposażeniem. ahhhh te dylematy :D moje pierwsze salonowe auto. pozdrawiam

edmun
30-01-2017, 10:08
Czy było warto? Ciężko powiedzieć. Wersja "Trend" niestety w "standardzie" nie rozpieszcza. Przejrzałeś ten wątek? Możesz mieć inny tunel podłokietnika, przeciwmgielne, DRL'y, możesz zapewne dodać tempomat lub aktywny tempomat.
Niestety nie znam się na "doposażeniu" MK3FL aż tak bardzo żeby móc to wszystko potwierdzić, ale Focusy są w miarę łatwymi autami jeśli chodzi o "dodanie" wyposażenia.

a4tech
30-01-2017, 10:42
Czy było warto? Ciężko powiedzieć. Wersja "Trend" niestety w "standardzie" nie rozpieszcza. Przejrzałeś ten wątek? Możesz mieć inny tunel podłokietnika, przeciwmgielne, DRL'y, możesz zapewne dodać tempomat lub aktywny tempomat.
Niestety nie znam się na "doposażeniu" MK3FL aż tak bardzo żeby móc to wszystko potwierdzić, ale Focusy są w miarę łatwymi autami jeśli chodzi o "dodanie" wyposażenia.

Wersje poliftowe mają strasznie 'okrojone' wiązki... więc dokładnie czegoś nie jest do końca proste.

jurant89
30-01-2017, 13:19
takie cos kupuje
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-1-6-ti-vct-125km-trend-pakiet-gold-x-tani-ford-focus-kombi-ID6yw0bT.html

elucidate
30-01-2017, 13:20
Co do siłowników to :
https://www.youtube.com/watch?v=-kYsL-yvorUA są takie silowniki na tyl? :D

takie cos kupuje
https://www.otomoto.pl/oferta/ford-focus-1-6-ti-vct-125km-trend-pakiet-gold-x-tani-ford-focus-kombi-ID6yw0bT.html1.6 i w dodatku trend za 68k. Zdecydowanie za drogo w porównaniu z moim. Ja bym maks dał za niego 66k.

Szymon_Zy
30-01-2017, 13:42
oglądałem za 56kzł sedana w Frank Cars Cz-wa z 1.0 ecoboost. Zacne autko ale gołe - faktem jest jednak, że dziś nowy z salonu to nie majątek.

mayor
30-01-2017, 13:45
2000 PLN to przy takiej kwocie już nie jest jakaś wielka róznica, a nie jest wykluczone, że kolega coś jeszcze utargował, bo z tych cen na otomoto/allegro można jeszcze coś tam zawsze urwać ;)

elucidate
30-01-2017, 13:54
Welurowe dywaniki. :D

adnim
30-01-2017, 14:18
Ojciec kupował parę dni temu auto. Myślał o focusie ale wybiłem mu go z głowy. Tyle szmalu za model z 2011 roku :) Za max 1,5 roku wchodzi nowy model...
Wybrał megana 1,2 TCE 130 koni na fajnym wypasie z kamerą, navi półskórą 17 calowymi felgami itp, biała perła itp... cena 71000 :D
DO tego za 2200 zł pakiet przeglądów serwisowych przez 5 lat, w tym 5 lat gwarancji.
Taki mały off top

mayor
30-01-2017, 14:46
Welurowe dywaniki. :D

No właśnie nie, 2k PLN to minimum, jak szukałem swojego to kilka salonów obdzwoniłem i na dzień dobry tyle dają ;) ale odbiegamy trochę od tematu wątka.

jurant89
30-01-2017, 14:58
ja w tej cenie utargowalem dywaniki gumowe, kolo dojazdowe, opony zimowe i alusy z czujnikami ciśnienia.
MOJ NIEMA PODGRZEWANYCH LUSTEREK dziś dopytałem u dealera. .
Sluchajcie ceny sa rozne, ja akurat kupiłem u dealera w swoim miescie. Wszystko zależy czy gotowka czy kredyt, bo nie którzy dealerzy maja podpisane umowy z bankami i prowizje biora jak w kredycie wezniesz to masz taniej. a bank zdziera podwojnie, nie mowie akurat o fordowskim banku.
U każdego co innego zostało na magazynach.
Ja kupując to auto kierowałem się akurat tym, ze go biore na 10-15 lat bo nie stać mnie, żeby zmieniac co 2-3lata na nowy. Gdyby to był zakup na 2-3 lata wybor bylby inny choćby jakies demo, a kupując na tyle lat demo by mi się odbilo, bo mimo tego ze silniki sa rzekomo docierane to i tak trzeba samemu je dotrzeć,a z demo wiadomo jak jest, każdy wsiada i cyber :)

powidzcie mi jak się montuje srebne listwy nadrzwiowe?? zrobie to sam tak żeby mi się podobalo (ROWNO) czy lepiej zostawić to fachowcowi?

Bump: Ojciec kupował parę dni temu auto. Myślał o focusie ale wybiłem mu go z głowy. Tyle szmalu za model z 2011 roku :) Za max 1,5 roku wchodzi nowy model...
Wybrał megana 1,2 TCE 130 koni na fajnym wypasie z kamerą, navi półskórą 17 calowymi felgami itp, biała perła itp... cena 71000 :D
DO tego za 2200 zł pakiet przeglądów serwisowych przez 5 lat, w tym 5 lat gwarancji.
Taki mały off top

no wiadomo w tej cenie można było kupic kia na full wypasie za 66tys. zl
tylko za 3lata straci na niej 40%ceny a na fordzie 20%

Szymon_Zy
30-01-2017, 15:41
Hmmm optymista. Ja swojego focusa (2,5 letni) kupiłem za ~50% ceny katalogowej. Ford mega szybko traci na wartości. Lepiej już trzyma vw, seat, skoda.

edmun
30-01-2017, 15:57
Temat wielokrotnie poruszany. Oprócz kwestii marki to także kwestia wyposażenia.
Słabo wyposażone pojazdy szybciej tracą na wartości niż te na "full wypasie". Z resztą nie jest to ani dziwne ani szokujące.

jurant89
30-01-2017, 16:01
powiedzcie mi czy poradzę sobie z srebnymi listwami na drzwi czy lepiej niech to zrobi fachowiec?

pjetrucha
30-01-2017, 17:13
Poradzisz

schraczek
30-01-2017, 19:24
Ktoś mi powie czy ten wspornik pasuje do mojego auta ?
AA5J-19H487-AA

adnim
31-01-2017, 10:15
Bump:

no wiadomo w tej cenie można było kupic kia na full wypasie za 66tys. zl
tylko za 3lata straci na niej 40%ceny a na fordzie 20%

Nie no proszę Cię :D. Twierdzisz że ford to marka premium, a renault, kia itp to gorszy sort :D ?
Mój stary opel astra z 2007 roku, był o niebo lepiej wykonany aniżeli focus. Żony peugeot 207 z 2010 roku, o klasę niższe auto spokojnie dorównuje jakością wykonania focusowi.
Jedyny plus focusa to dobre zawieszenie i precyzyjny układ kierowniczy. Dobrze zestrojony zawias plus wielowachaczowe z tylu robią robotę.
Jest w tej chwili na rynku ogrom aut które przewyższają trącącego już myszką focusa. Stosunek ceny do tego co potrafi zaoferwoac jest niekorzystny -- do tego mała ilośc miejsca zwłaszcza na tylnej kanapie.
Jako auto używane, ok -- szybko traci na wartości, więc za niewielką kasę można stać sie posiadaczem przyzwoitego wozidełka, nic więcej ;)
Ja swojego salonowego niespełna dwu letniego z przebiegiem 29 tyś nabyłem za kwotę 38 tyś zł ( łączny koszt brutto wraz z kosztami leasingu i wykupu ). Cena nowego w dniu zakupu -- 68 tyś zł

Szymon_Zy
31-01-2017, 10:54
Popieram w całej rozciągłości fordy to po prostu tańsze autka za przyzwoite pieniądze. Tracą na wartości bardzo szybko dlatego młodą używkę warto kupić. A co do KIA to traci wolniej - ma dobrą opinię, a co za tym idzie klientów. Choć rekordzista to skoda.
Nie czarujmy się forda ludzie wybierają jak ich na coś lepszego nie stać.

PS. W leonie mam na tylnej kanapie ok 10 cm więcej miejsca na nogi z tyłu, auto znacznie krótsze - tu się inżynierowie z forda podłożyli na całej linii.

edmun
31-01-2017, 11:15
Ale np. w Leonie nie powiesz ładnie w komendach głosowych "Wybierz Zdzisław Zawicki komórka". Są plusy i minusy.. Zawsze patrzę z przykrością na tych narzekających na słabe rozpoznawanie mowy. Ostatnio któryś na youtubie właśnie zabłysnął, że mu "wybieranie głosowe" nie łapie co on mówi. Z resztą co trzecia recenzja na youtubie auta które ma taką funkcję stara się tą funkcję ośmieszyć. Osobiście nie mam żadnych zastrzeżeń do Focusa z BT+VC+USB.. Podobno w Syncu to nie działało za dobrze.

Ale jak już ktoś wspomniał wcześniej, wątek plug&play nie służy do dyskusji jakim autem jest Focus. Może można moda poprosić żeby przeniósł to do osobnego tematu?

Szymon_Zy
31-01-2017, 12:45
A w Focusie Sync 1 muszę powiedzieć "Phone Call Grzegorz Brzęczyszczykiewicz" - auto młodsze o 6 lat l0l

jurant89
31-01-2017, 14:37
byłem dzisiaj w ASO i gościu mi powiedział,ze te listwy ze strony chromowane.com.pl to straszna tandeta, lipnie to wygląda i odpadają.
Co wy o tym sadzicie??? jak to wygląda u was??? bo mi się wydaje,ze gościowi nie oplaca się robic skoro to kosztuje 269zl

Panowie mój wujek ma audi 80 która ma 28lat i nie ma rdzy. jest dużo miejsca. bmw, mercedesy beczki to wszystko kiedyś było robione z mysla żeby jezdzilo i tak jezdza do dzisiaj. to samo było z pralkami,odkurzaczami a teraz konczy się gwarancja i dziekuje trzeba nowe kupic.obrot gospodarki musi być nie mogą sobie pozwolić na kolejna 20letnia dziure, a nawiasem mowiac miałem hyundai i30 i jazda nim meczyla. Macie racje fordy mogly by być tansze, ale co zrobić jak ktoś chce nowego forda musi zaplacic.
skoda vw seat audi to każdy kto miał ten wie, ze biora olej. i sposoruja rozne kanaly na yt i nic zlego nie powiedzą na Vag

pjetrucha
31-01-2017, 14:44
Listwy mam już od 3 lat i ani drgna. Nie wiem też co ma na myśli mówiąc że lipnie to wygląda skoro są wzorowane i wyglądają jak fabryczne :) czyli tak jakby pojechał bardziej po projektantach Forda niż po listwach.
Z resztą czego oczekujesz po "gościach z ASO". Słowo "gość" tutaj akurat dobrze pasuje...
Kup i spróbuj. Przecież jeśli uznasz że tandeta to odsprzedasz. Kasa relatywnie nie duża patrząc chociażby na to ile trzeba rocznie wydać na benzynę.

elucidate
31-01-2017, 14:44
Z punktu ASO wszystko co jest nie od nich to tandeta i wyrzucone pieniadze w błoto. :one:

spenser696969
31-01-2017, 18:05
Zgodzę się z przedmówcą że listwy są ok. ja już mam 2 rok i trzymają się bardzo mocno, oczywiście przed montażem trzeba porządnie odtłuścić i proponowałbym to robić w ciepłym garażu bądź poczekać aż na dworze będzie ze 20°C bo klej z taśmy dwustronnej dobrze połączy. Jeszcze nie spotkałem się z opinią u znajomych że tandetnie to wygląda, wręcz przeciwnie :) . Po zakupie auta pierwsze co zrobiłem, to zamówiłem listwy+przyciemniłem o 50% szybki auto dużo lepiej wygląda

irekhoop
05-02-2017, 12:10
Czy halogeny dolne również działają na zasadzie plug nad play czy potrzebuje coś modyfikować?

Dolaczam sie do pytania Kolegi. Ktos montowal od podstaw i chcialby podzielic sie swoja wiedza i doswiadczeniem. Mam je juz wlozone w zderzak, tylko jeszcze nie zagladalem czy wiazki sa podlaczone ( taki kupilem) jesli nie sa czy ktos napisze co i jak i oczywiscie jeszcze wymiana przelacznika na pulpicie czy sprawnie idzie wyciagnac stary wlacznik i zamontowac nowy?

PREZES98
05-02-2017, 12:13
Witam, przepraszam jeśli już było ale nie mogę znaleźć, wersja ambiente ff3, czy różni się wiązką świateł od wersji trend? problem polega na tym że pod lewą lampą w wersji trend są podobno dwie wolne kostki z czego jedna jest od wiązki zderzaka w którą są wpinane czujniki i przednie światła przeciwmgielne, a w moim samochodzie nie mogę ich odnaleźć, chciałbym dołożyć takowe światła i nie wiem do końca jak to rozwiązać.

groszekbmx
05-02-2017, 17:07
Koledzy poszukuje kogoś kto zainstaluje nawigację, sync 2. Najchętniej Warszawa.

Wojtek O.
05-02-2017, 19:48
Dolaczam sie do pytania Kolegi. Ktos montowal od podstaw i chcialby podzielic sie swoja wiedza i doswiadczeniem. Mam je juz wlozone w zderzak, tylko jeszcze nie zagladalem czy wiazki sa podlaczone ( taki kupilem) jesli nie sa czy ktos napisze co i jak i oczywiscie jeszcze wymiana przelacznika na pulpicie czy sprawnie idzie wyciagnac stary wlacznik i zamontowac nowy?

Przełącznik od świaeł wyłazi bardzo łatwo. Wyciągnij ten mały schowek pod nim i dostęp malina.
Wiązki oświetlenia są raczej tylko do wersji z halogenami lub ksenonami. Kostki czasem ciężko znaleźć.

BrudnyHenryk
06-02-2017, 07:20
Koledzy poszukuje kogoś kto zainstaluje nawigację, sync 2. Najchętniej Warszawa.
Ja. Poszedł priv.

edmun
22-02-2017, 16:48
Z racji że idzie wiosna, to można będzie coś porobić przy autku.

Znalazłem ciekawe bzdety u chińczyków. Może ktoś będzie miał ochotę :D

Lampki zderzaka
http://i.imgur.com/hEEBhhY.jpg (https://www.aliexpress.com/item/OKEEN-New-Arrive-Waterproof-Car-Light-Source-Super-Bright-LED-Strip-Red-Tail-Lighting-Drl-Special/32720525895.html?spm=2114.01010208.3.1.bXd13m&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10000073 _10000077_10000074_10000167_10000175_10000069_1000 0068_10000062_10000063_10099_10000156_10000158_100 96_10000056_10000059_10000097_10000094_10000090_10 000091_10000147_10000144_10084_10000150_10083_1000 0011_10080_10000153_10082_10081_10110_10111_10112_ 10113_10114_10000089_10000086_10000083_10000135_10 000080_10078_10079_10073_10070_10000140_10122_1012 3_10121_10126_10124_10065_10068_10000132_10000033_ 119_10000030_10000126_10000026_10000129_10000023_1 0000123_431_432_10060_10062_10056_10055_10054_301_ 10059_10000120_10000020_10000117_10000013_10103_10 102_10000114_10000016_10000111_10000213_10052_1005 3_10050_10107_10000214_10051_10106_10000101_100001 00_10000104_10000045_10000108_10000191_10000197_10 000179_10000042_100003_10000039_100001_10000036_10 000187-10000213_10000214_10102_100001_100003,searchweb201 603_3,afswitch_1,ppcSwitch_5,single_sort_1_default&btsid=e3502c8b-bf5d-4af7-aa67-30cb6abb7002&algo_expid=42408cf1-00ee-49ce-acc6-5055497d290c-0&algo_pvid=42408cf1-00ee-49ce-acc6-5055497d290c)

Lampa w stylu BMW
http://i.imgur.com/KRM5xb8.jpg (https://www.aliexpress.com/item/Car-Styling-Tail-Lamp-for-Ford-Focus-LED-Tail-Lights-2012-2014-BMW-Design-LED-Rear/32742456308.html?spm=2114.01010208.3.106.6K5lUk&ws_ab_test=searchweb0_0,searchweb201602_1_10000073 _10000077_10000074_10000167_10000175_10000069_1000 0068_10000062_10000063_10099_10000156_10000158_100 96_10000056_10000059_10000097_10000094_10000090_10 000091_10000147_10000144_10084_10000150_10083_1000 0011_10080_10000153_10082_10081_10110_10111_10112_ 10113_10114_10000089_10000086_10000083_10000135_10 000080_10078_10079_10073_10070_10000140_10122_1012 3_10121_10126_10124_10065_10068_10000132_10000033_ 119_10000030_10000126_10000026_10000129_10000023_1 0000123_431_432_10060_10062_10056_10055_10054_301_ 10059_10000120_10000020_10000117_10000013_10103_10 102_10000114_10000016_10000111_10000213_10052_1005 3_10050_10107_10000214_10051_10106_10000101_100001 00_10000104_10000045_10000108_10000191_10000197_10 000179_10000042_100003_10000039_100001_10000036_10 000187-10000213_10000214_100001_100003,searchweb201603_3, afswitch_1,ppcSwitch_5,single_sort_1_default&btsid=84daa416-a280-4497-a3be-b35762977f1b&algo_expid=cad590fa-39ed-462e-a427-8469608c608f-13&algo_pvid=cad590fa-39ed-462e-a427-8469608c608f)
(tylko ta cena :/ )

Szymon_Zy
22-02-2017, 19:46
A homologacja jest? Jak nie ma to kumpel na stacji diagnostycznej w życiu mnie nie puści.

jarekfxsilver
22-02-2017, 20:10
Ojciec kupował parę dni temu auto. Myślał o focusie ale wybiłem mu go z głowy. Tyle szmalu za model z 2011 roku :) Za max 1,5 roku wchodzi nowy model...
Taki mały off top

:-) no fakt, nie kupować teraz auta (focusa) bo za 1,5 roku będzie nowy model :-) :-) :-) Dobre :-) Cóż, każdy ma jakiś plan przy kupnie auta ;-)

adnim
22-02-2017, 21:26
Megane bije na głowe archaicznego juz focusa w kazdym calu.

pjetrucha
23-02-2017, 00:19
Szymon_Zy serio sprawdzają Ci homologację tylnych lamp? :) u mnie zawsze wystarczyło, że świecą :)

edmun
23-02-2017, 09:10
Faktycznie - zapomniałem o homologacjach. U mnie nikt tego nie sprawdza a są takie wynalazki na drogach, że aż nawet człowiek się nad tym nie zastanawia. Oczywiście w przypadku jakiś wypadków gdzie będzie potrzebna karetka i policja, to zazwyczaj policja przyjrzy się przypadkom niepoprawnego oświetlenia samochodu, ale na przeglądach nikt się kompletnie tym nie przejmuje (mimo że mają wymóg sprawdzenia homologacji lamp).

Zastanawiają mnie najbardziej te lampki zderzaka, bo odblaski i tak już są w miejscu i z tego widzę, spina się je również pod światło stopu, więc kto wie czy taki dodatkowy bajer nie byłby fajny.

Szymon_Zy
23-02-2017, 09:12
Jak założysz coś takiego to myślę, że każdy diagnosta się im przyjrzy. W tej cenie i bez homologacji bez sensu.

edmun
23-02-2017, 09:59
Czy ja wiem. Niektóre auta mają domyślnie tam świecące światła. Czasami się zdarza że widzę takie na jezdni i się zastanawiam czemu mu lampy na klapie nie świecą i z tego co widziałem, są to oryginalne światła (nie mogę sobie teraz modelu przypomnieć, ale coś pokroju Land Rovera lub Jeepa)

klapek
19-03-2017, 15:35
Panowie proszę o podpowiedź.
Chciałem sobie wyłączyć światła skandynawskie i włączyć Hill Lunch Assist.
Następnie chciałem dokonać korekty licznika (Focccusem) po wymianie zegarów z małym wyświetlaczem na duży (przedlift).
O ile próba korekty nie powiodła się i focccus zwraca komunikaty o HS/MS CAN to rozumiem że mój zwykły stary ELM327 bez przełącznika jest problemem.
Jeżeli chodzi o światła skandynawskie to zakończone sukcesem. Niestety największy problem jest przy Asystencie ruszania pod górę... o ile dało się zmienić i aktywować, tak już próba Inicjalizacji do ECU w zakładce ABS wywala okno z komunikatem "Can't open diagnostic session 3 with ECU". Naturalnie powoduje to problem z wracającymi błędami których kasowanie forscanem nie pomaga bo wracają. Wyłączenie opcji Asystenta na szczęście pozwoliła usunąć błędy na stałe. Czy to może być spowodowane tym że mój interfejs to zwykły nie przerobiony ELM ? Na tym filmie gość ma ten sam problem, ale daje ok i działa dalej (mam ten sam błąd). https://www.youtube.com/watch?v=g_AZBrCcuxs (3:25).
Korzystałem z tych porad:
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2412364&postcount=43
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2428265&postcount=47
http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2429110&postcount=51
Pozdrawiam :)

Wojtek O.
19-03-2017, 19:27
Czy ja wiem. Niektóre auta mają domyślnie tam świecące światła. Czasami się zdarza że widzę takie na jezdni i się zastanawiam czemu mu lampy na klapie nie świecą i z tego co widziałem, są to oryginalne światła (nie mogę sobie teraz modelu przypomnieć, ale coś pokroju Land Rovera lub Jeepa)

Terenówki miewają w zdeżakach lampy. Na takie hińczyki LED też chorowałem, jednak są one tylko do sedana nie ma do kombiaka.

maciej_b
20-03-2017, 06:11
Klapek, na filmie co podlinkowałeś widac, że gość też ma z tym problem. Klikał initialize ECU przynajmniej dwa razy. Można przypuszczać, że chodzi o kabel.
Focccus zrobi przebieg (tylko w górę) ale w "modzonej" wersji. Na forum jest na ten temat.

klapek
20-03-2017, 16:26
maciej_b
U mnie na szczęście trzeba dodać prawie 50k :)
Ale czy moje rozumowanie jest ok że do korekty przebiegu muszę mieć przerobiony kabel ?

maciej_b
20-03-2017, 16:39
Nie pamiętam czy licznik jest na HS?

klapek
20-03-2017, 20:51
Przy kolejnej próbie wyskakuje komunikat o MS (korekta licznika).
Co do kolejnej próby asystenta na wzniesieniu to niestety błąd "Can't open diagnostic session 3 with ECU" powtarza się w kółko nawet po kilkunastu próbach.
Jest jeszcze coś innego dziwnego... po wymianie licznika średnie spalanie (po 70km) jest na poziomie 10,2 :/ Normalnie na starym oryginalnym liczniku trzymało się 6,7-6,9 przez kilka przejechanych setek. Wcześniej nie było też tak dziwnego chwilowego spalania np. na pierwszym biegu jak się przyśpieszało po ruszeniu to chwilowe pokazywało około 30l/100km obecnie pokazuje z 50L ;/ Powinienem jakoś programować te zegary pod mój silnik ? Czy po prostu nagle noga "ciężka" ? Inną sprawą jest wskazówka prędkościomierza która nigdy nie opada do zera, zatrzymuje się na jakiś 4-5km prędkości. Mogę to jakoś skorygować rozbierając licznik ?
Ogólnie trafił mi się jakiś chyba "lewy" ten licznik, w dodatku w aukcji pisało że miał być polift, a jest przedlift. Sprzedający teraz pali głupa :]

maciej_b
20-03-2017, 21:46
A dlaczego chciales polifta? Masz może czujniki parkowania?

klapek
20-03-2017, 22:04
Nie mam czujników. Kusiła mnie ładniejsza grafika i dwa komputery :)

kuba1961
21-03-2017, 06:40
"Megane bije na głowe archaicznego juz focusa w kazdym calu."

Kolega ziomal z Szczecina pisze o wspaniałości Meganki. Aż mi ręce opadły. Używam co prawda Mondeo. W rodzinie zabrakło samochodu i synem wybraliśmy się na "Tur de Salon". Focus nie ma dużej konkurencji. No zgadzam się Meganka bajerów ma więcej. Ale czy ty przypadkiem nie zapomniałeś dlaczego Focus to klasa dla siebie. Zapomniałeś to przypomnę ci - zawieszenie i układ kierowniczy. To jest najważniejsze w Focusie. Czytając ten wątek można nabrać mylnego przekonania że Focusowi wszystkiego brak i dlatego ludzie kombinując robią z tego marnego autka coś co się nadaje do użytkowania. Otóż nic mylnego. Dłubacze z tego wątku dlatego zajmują się tak naprawdę gadżetami (ważniejszymi lub nie) bo najważniejsze elementy dobrego samochodu są w nim bardzo dobre i nie trzeba ich modyfikować. Najpierw kupili to co najważniejsze w dobrym samochodzie a dopiero potem bawią sie w dodatki.

Przepraszam za O/T ale jak mówią młodzi "Szarpło Mnie"

GoldeNx3
23-03-2017, 15:01
Witajcie. Przejrzałem wszystkie 47 stron, niestety nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie. Posiadam Focusa z 2015 roku raczej na Full opcji (sam parkuje + wszystkie czujniki w szybie, dwie kamerki itd). W opcjach Focusa mam jedynie City Stop, ale brakuje czytania znaków drogowych i utrzymywania pasa ruchu. Jest możliwa aktywacja tych funkcji programem?

mayak
23-03-2017, 15:07
wszystkie czujniki w szybie
obstawiam że ma miejsce/mocowanie na szybie na dwie kamerki

jakby miał dwie to by czytał znaki - podeślij vin/podjedź do tedi_k do weryfikacji

tedi_k
23-03-2017, 15:10
....wszystkie czujniki w szybie, dwie kamerki itd). ....

Możemy się założyć, że masz jedynie lidar (laserowy czujnik) CitiStop, a zamiast kamery czytania znaków masz po prostu zaślepkę. Jak się przyjrzysz, to nie zobaczysz obiektywu... Nie zapomnij też, że lidar ma dwa "okienka" - nadajnik laserowy i osobno okienko odbiornika. Kamera czytania znaków - patrząc z zewnątrz od przodu auta - ma swoje miejsce na prawo od mocowania lusterka wstecznego.

maciej_b
23-03-2017, 15:57
Fajnie by było jakby Ford robił takie gratisy... Są to opcje za które trzeba nie malo dopłacić, a ponadto są to niejako przynęty na klientów wiec taki gratis w postaci nawet przypadku nie jest prawdopodobny.

adzioll
23-03-2017, 17:17
Czy w focusie mk3 jak bede zminial lampy tyl ze zwyklych na LED to musze cos zmieniac w kompie? Czy montuje i wsio dziala?

maciej_b
23-03-2017, 17:40
Trzeba zmienić w bcm.

adzioll
23-03-2017, 18:15
Jakim programem? i gdzie dokładnie :)?

maciej_b
23-03-2017, 18:20
Focccus, ucds, IDS. Dokładnej pozycji nie pamietam. Musialbym uruchomić laptopa i sprawdzić ale brak czasu w tej chwili.

adzioll
23-03-2017, 18:22
Jakbyś miał czas to zerknij, bo jutro przymierzam się do montażu:)

plum99
23-03-2017, 18:29
Czy w focusie mk3 jak bede zminial lampy tyl ze zwyklych na LED to musze cos zmieniac w kompie? Czy montuje i wsio dziala?

A jakie LED'y na tył zakładasz ?

adzioll
23-03-2017, 18:31
Od wersji titanium przedlifty

Fiestaczek
23-03-2017, 18:35
Jakbyś miał czas to zerknij, bo jutro przymierzam się do montażu:)

Pozycja 196, wartość 03 :-)

adzioll
23-03-2017, 18:36
dziękówka :)

klapek
04-04-2017, 13:58
Jestem już po wymianie licznika w mojej foce. Ostatecznie za kierownicą wylądował licznik poliftowy. Udało mi się też dokonać korekty (w górę) do mojego faktycznego przebiegu. Korekty udało mi się dokonać po przerobieniu mojego starego ELMa327 do trybu HS/MS-CAN, wcześniej nie było to możliwe. Pozostał jedynie problem z uaktywnieniem "Hill Lunch Assist"... tradycyjnie wszystko udaje się zaczytać i wgrać do pamięci za wyjątkiem "inicjalizacji ABS". Cały czas bez końca ten sam błąd "Can't open diagnostic session 3 with ECU". Teraz pytanie... Czy to że mój ELM to wersja 1.3a jest źródłem moich problemów z inicjalizacją ?

upupaepops3103
05-04-2017, 07:34
Cześć,
Zastanawiam się nad zmianą foteli w moim FoFo mk3 z 2015r.
Znalazłem fajne foteliki, tyle że są one z wersji USA.
Ktoś, coś może podpowiedzieć czy elektryka nasza europejska się z nimi nie pogryzie?
Mam małe obawy co do współgrania poduszek w fotelach... :)
Z góry dziękuję za wszelkie sugestie :)

mayak
05-04-2017, 08:43
no to przełóż swoje boczne poduszki i napinacze pasów

Payti
08-04-2017, 22:09
Witam,
koledzy szukam osoby najlepiej ze śląska coby podjęła się dołożenia do mojej Foki przedlift 2012 aktywnego tempomatu ACC i radarów BLIS z lusterkami. Oczywiście przy założeniu, że części bym dostarczył.

Proszę o info najlepiej na PM.

Pozdrawiam,
Tomasz

maciej_b
09-04-2017, 08:14
W Katowicach masz Tadeusza (tedi_k). Czy się podejmie trzeba by jego pytać. Ale fachowiec pierwsza klasa.

lsulima
09-04-2017, 08:17
Payti jak Tadeusz się nie podejmie to się odezwij.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

groszekbmx
09-04-2017, 08:47
Panowie chciałbym podpytać jeżeli kupię kart z mapami tomtom i użyję ją do nawigacji sync 2 to będzie śmigała bez problemu? Ktoś może używa tej mapy? Jeżeli tak czy działa dobrze? Dodatkowo, mapy Forda są aktualizowane raz do roku, wiadomo ze ciagle u nas coś się dzieje z drogami, przebudowy itp czy w fordzie jest możliwość aby mapy działały w czasie rzeczywistym na przykład po podłączeniu samochodu do internetu? Dodatków w jakim celu - co mi daje połączenie samochodu do wifi?

Szymon_Zy
09-04-2017, 08:59
Daj sobie z pokój z mapami forda. Masakra. Częstochowa np. jest tak zrobiona, że na dużą ilość dróg nie ma wjazdu z głównej. Wiele dróg jest dociągniętych tuż przed skrzyżowaniem i routuje dookoła. Nie wspomnę, że ja mieszkam na zupełnie innej ulicy niż w rzeczywistości. Jeżdżąc po Polsce nauczyłem się, że nie wolno zaufać navi z mapami forda. Lepiej nawigować z telefonem. Mapy Tom-Tom były dobre, ale 10 lat temu. W dodatku ponad 300 zł za nie dałem. Kasa wyrzucona w błoto.
Edit: Mam mapy z ubiegłorocznej edycji.

tedi_k
09-04-2017, 10:45
...sync 2 ...
1. Mapy TomToma w Sync2 nie będą "śmigać" w ogóle...
2. Wielu używa map TomToma - z innymi, właściwymi navi,
3. Google maps lub Apple maps w Fordzie w Sync3
4. Podłączenie samochodu pod WiFi w Sync2 daje zwiększenie poboru prądu. I to wszystko.

groszekbmx
09-04-2017, 11:56
Dzięki za odpowiedź, narazie na sync 3 nie będę zmieniał bo 3 k to trochę za dużo

boncio
10-04-2017, 09:54
Daj sobie z pokój z mapami forda. Masakra
A ja miałem ostatnio przykład odwrotny, Mapy Forda 2017 dobrze pokazały trasę w centrum Łodzi przy W-Z ,omijając pewną drogą, a właśnie Googla prowadziły tą drogą prosto, gdy znaki pokazywały nakaz skrętu w prawo... Drobnostka, ale istniejąca od ponad roku... Więc żadna nie jest idealna, bo każda nawigacja wymaga myślenia.

edmun
10-04-2017, 09:56
Daj sobie z pokój z mapami forda. Masakra.
Co osoba to różne opinie. Ja nie mam żadnych zastrzeżeń do map forda, tyle że nie mam Sync tylko BT+USB+VC. Nie wiem czy te same oprogramowanie występuje w obydwóch wersjach. Przejechałem całą Europę i na lipiec szykuje mi się Prowansja Francji gdzie na urlop również dojadę z wbudowaną nawigacją. W Polsce jeździłem również bezproblemowo i pomimo posiadania przestarzałej karty z 2013 roku to nie miałem absolutnie żadnych problemów. Jeśli chodzi o zagraniczne wojaże, to po prostu korzystam z wbudowanej nawigacji i mam święty spokój. Jeśli to nie wystarcza, to z tego co słyszałem, w końcu od chyba czerwca nie będzie opłat roamingowych, ale nie wiem czy na dane 3G/4G/LTE to też dotyczy. Mi to tam wszystko jedno bo mój operator i tak udostępnia mi usługę zwaną "Feel (like) at Home" czyli czuj się jak u siebie w domu i w prawie wszystkich krajach europejskich nie jestem traktowany jak w roamingu więc mi to wszystko jedno bo z Maps Google mogę skorzystać i tak bez przeszkód.

Boże.. chaotycznie mi ten wpis wyszedł...

Kuba141414
11-04-2017, 08:39
Jestem już po wymianie licznika w mojej foce. Ostatecznie za kierownicą wylądował licznik poliftowy. Udało mi się też dokonać korekty (w górę) do mojego faktycznego przebiegu. Korekty udało mi się dokonać po przerobieniu mojego starego ELMa327 do trybu HS/MS-CAN, wcześniej nie było to możliwe. Pozostał jedynie problem z uaktywnieniem "Hill Lunch Assist"... tradycyjnie wszystko udaje się zaczytać i wgrać do pamięci za wyjątkiem "inicjalizacji ABS". Cały czas bez końca ten sam błąd "Can't open diagnostic session 3 with ECU". Teraz pytanie... Czy to że mój ELM to wersja 1.3a jest źródłem moich problemów z inicjalizacją ?
Hej,

I w poliftowym liczniku wszystko Ci działa? U mnie siedział z 3 miesiące ale okazało się że nie zapalał rezerwy i w teście zegarów świrowała informacja o przepływie paliwa.

Wysłane z mojego LG-D855 przy użyciu Tapatalka

Fiestaczek
11-04-2017, 13:41
Dzięki za odpowiedź, narazie na sync 3 nie będę zmieniał bo 3 k to trochę za dużo

A znalazłeś gdzieś za tyle? ;) Chętnie "przyjmę" i za 3k....

adamek2828
13-04-2017, 09:13
Czy orientuje się ktoś czy istnieje możliwość montażu w zwykłej podsufitce schowka na okulary?
Czy jeżeli wytnę to ładnie to będzie pasowało?

keiw
13-04-2017, 14:59
Daj sobie spokój.
Ja nawet w oryginalnym schowku nie wkładam okularów, bo się tam nie mieszczą lub wchodzą na styk a nie chcę ich połamać.
Jakieś małe na pewno wejdą.
To jest tylko moja subiektywna opinia.

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

boncio
13-04-2017, 15:30
a ja napiszę coś przeciwnego. Właśnie przypomniałeś mi gdzie mam okulary p/słoneczne ;) Zwykłe też mi się mieszczą ze sporym luzem, ale fakt nie mam za dużych.

edmun
13-04-2017, 16:07
Mi też mieszczą się bezproblemowo. Dopiero gogle narciarskie nie chcą wejść.

keiw
13-04-2017, 18:08
Mam sportowe przeciwsłoneczne i to dwie różne sztuki i niestety ale żadna luźno tam nie wchodzi. Fakt, że okulary miałem wcześniej niż C-Maxa i nie dopasowywalem ich pod schowek w aucie ;)

Wysłane z mojego MI 3W przy użyciu Tapatalka

klapek
01-05-2017, 13:12
Panowie czy po aktywacji Hill Lunch Assist powinna zapalać się jakaś lampka na zegarach w momencie jego działania ? Udało mi się go aktywować i ogólnie całkiem spoko działa. Brakuje jedynie jakiegoś wskaźnika kiedy właśnie działa... w teście zegarów widziałem lampkę samochodu na pochyłej drodze. To powinno się zapalać ?

kuuba89
01-05-2017, 13:34
Nie ma sygnalizacja zadziałania HLA.

edmun
01-05-2017, 22:46
Lampka na pochylej drodze oznacza zbyt duży spadek pojazdu (ostrzeżenie). Hill assistant nie wyświetla się na desce i nigdy nie spotkałem się żeby w jakiejkolwiek marce cokolwiek się pokazywało.

totek2
01-05-2017, 23:00
w mondeo mk4 i s-max mk1 jest info na desce...

Lukasz2525
01-05-2017, 23:04
Lampka na pochylej drodze oznacza zbyt duży spadek pojazdu (ostrzeżenie). Hill assistant nie wyświetla się na desce i nigdy nie spotkałem się żeby w jakiejkolwiek marce cokolwiek się pokazywało.

W Transicie mk7 się zapalała kontrolka, w mk8 już nie, nie wiedzieć czemu.

edmun
01-05-2017, 23:32
O. :-) widocznie ja nie miałem okazji :-) a 5 różnych marek aut/modeli miało Hill Assist i żaden nie miał nic na desce na ten temat (pierwszy raz był największym zaskoczeniem jak nie wiedziałem że coś takiego w ogóle jest)

jadja
06-05-2017, 04:01
Zainspirowany tym siłownikiem https://schaefer-metallverarbeitung-shop.com/epages/39704e8e-6cb4-4ceb-8548-a5d41479d6a7.sf/de_DE/?ObjectPath=/Shops/39704e8e-6cb4-4ceb-8548-a5d41479d6a7/Products/2014024 zakupiłem sprężyny od wiatrówki http://allegro.pl/sprezyna-tuning-do-wiatrowek-slavia-lider-norconia-i6725377549.html?snapshot=MjAxNy0wNS0wMlQwMzo0NTow MS4yNTlaO2J1eWVyOzNjYjliMTc2NWUxMTkwZDcxMmViYzZmMj ZiNzdlMTNlMzlhODg5NWNkOWExNzg4ZGFhNTAxNzczYmQyMTEw Yjk%3D, aby skonstruować coś takiego dla siebie. W moim HB strefa "wolna" po zamknięciu (to ta część teleskopu, która nie chowa się w tej grubszej strefie) to 2 cm. A więc z podkładkami pozwala to tylko na 6 zwojów sprężyny wykonanej z drutu 3 mm, lub 9 zwojów z drutu 2 mm. Takie właśnie są te sprężyny 3 i 2 mm. Włożenie tej cieńszej nie dało rezultatu, włożyłem zatem grubszą. Daje tylko tyle, że unosi się klapa na 2 cm i tyle. Do tzw "przełamania", czyli gdy klapa zaczyna podnosić się sama, potrzebuję ją podnieść na ok 30 cm. Włożę jeszcze do środka tę sprężynę 2 mm, ale wątpię czy całość da radę.
Teraz pytanie - czy to tylko u mnie tak jest? Siłowniki już kiedyś zmieniałem na polskie z Krosna. Okazały się tylko nieco mocniejsze, ale siła ciągle jest podawana jako 365 Nm na sztukę. Gdy porównuje się ją z siłownikami z innych wersji i samochodów - to mało. Tak więc jeszcze raz - czy to u mnie tylko w HB jest taka ciężka klapa a siłowniki słabe, czy też i u Was jest tak samo?
Szkoda mi trochę wydawać ok 500 zł na te niemieckie siłowniki, tym bardziej że właśnie zapłaciłem za naprawę samochodu 1700 zł. Padł sterownik silnika i został zamieniony. Dobrze, że warsztat zdobył tzw "używkę" za ok 1000 zł.

PanJan50
06-05-2017, 14:21
Witam.Mam te silowniki zamontowane ale w kombii, sprezyna ma dl 96mm nieliczylem ile zwojow, drut ma srednice 3,5mm.Nie ma napisane jak sile posiadaja silowniki ale sa wieksze od orginalu,orginal ma sile wyrzutu ok 760N przy klapie kombii.

jadja
06-05-2017, 17:22
Dzięki. Wydaje się zatem, że te siłowniki niemieckie to całkiem inny wyrób niż oryginał. Pozostaje więc niestety zakup.