Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Plug & Play - dodawanie elementów wyposażenia

Strony : [1] 2 3 4

Piecyk1988
28-04-2015, 19:25
Witam,
Zainspirował mnie temat kolegi jar00 dla Mk2 ( http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=223720 ) dotyczący elementów wyposażenia, które są Plug&play, lub wymagają niewielkiego nakładu pracy amatora sobotniego grzebania przy swoim aucie :razz:

Od siebie mogę dodać na początek, że bez większych problemów można wersję bez podłokietnika przerobić na wersję z podłokietnikiem, jeśli zakupimy gotowy zestaw do przekładki to kwestia 2 godzin i cieszymy się wygodnym miejscem oparcia łokcia.

Zauważyłem u siebie miejsce na lampkę oświetlającą nogi pasażera (jest ewidentne podłużne miejsce na włożenie lampki) w pobliżu jest też wolna mała wtyczka do której biegną 4 kabelki. Czy ktoś dokładał takie oświetlenie w mk3?

Piecyk1988
29-04-2015, 09:11
zrobione.

Jacek_l
29-04-2015, 14:38
Radia można zamieniać - jedynie na zmianę z nawigacją trzeba podłączyć odbiornik GPS.

Pokrętło świateł - jak się nie ma ściemniania zegarów to można sobie kupić ze ściemnianiem i ...działa :)

Wojtek O.
29-04-2015, 15:11
Bardzo dobry temat. Sam żałowałem że takiego jeszcze tu nie ma.
Przy zmianie z podstawowego radia na wyższe trzeba jeszcze dołożyć moduł Bluetoth. Teoretycznie łatwo też dołożyć tempomat w dieslach. Wystarczy zmienić wieniec kierownicy i aktywować opcje. Z tego co wiem zegary z dużym wyświetlaczem tez wystarczy wymienić i tylko potem wgrać odpowiedni przebieg. Ponoć podobnie jest z wyświetlaczem radia. Zobaczę jak jest z podgrzewanymi fotelami bo chyba instalacje mam u siebie. Tak samo pod panelem klimy widziałem że jest okablowanie do przycisków podgrzewanej szyby i drugiego panelu gdzie sie podłącza wyłącznik ESC, czujników parkowania, Auto startu i czegoś jeszcze. Wydaje sie że też można zmieniać lampki oświetlenia na suficie bo są różne poziomy. Na pewno 5 minut zajmuje wymiana wlotów powietrza po bokach z podstawowych na te z aluminiowymi ramkami. Fotele, kanapa i boczki drzwi też są proste w wymianie. Z elektronicznych opcji tez jest kilka które ma każdy Mk3. Np. Hill holder i możliwośc wyłączania ESP z menu. Samemu tez można dezaktywować pikanie niezapiętych pasów 4 razy podczas gdy siedzi ktos na miejscu z którego chcemy dezaktywować wkładamy i wyjmujemy pas. Temat będe drążył i co wymyśle to na pewno sie pochwale.

Bump: A jeszcze oczywiście przednie reflektory na te z czarnymi plastikami zamiast chromów. Jesli dobrze widziałem to tylne LED też da sie po prostu zamienić. Bo Xenony to już grubsza robota.

Jacek_l
29-04-2015, 16:58
Teoretycznie łatwo też dołożyć tempomat w dieslach
Wystarczy kierownica z pilotem tempomatu, kabelek o jakimś tam numerze i ...ktoś kto aktywuje to w kompie samochodu :)

Piecyk1988
29-04-2015, 18:17
Chciałbym wymienić kierownicę i gałkę biegów na skórzaną, gałka to pikuś pytanie dotyczy kierownicy… w obecnej mam pilota do tempomatu i telefonu/radia, czy muszę szukać kierownicy z tymi pilotami, czy każda kierownica ma miejsce na ich podłączenie i mogę je przełożyć do kierownicy fabrycznie bez pilotów?

Wojtek O.
29-04-2015, 18:32
Niestety chyba lepiej poszukać takiej już z przyciskami. Inaczej wymaga to rzeźbienia/wycinania. Ale da się, ktoś to zrobił bo czytałem.

jadja
29-04-2015, 20:08
Ja do chińskiego radia z dotykowym panelem 8" (android,nawigacja, telewizja, radio,MP3,DVD,bluetooth, telefon), dołożyłem przedwczoraj kamerę wsteczną. Dołożyłem lusterko fotochromatyczne wg własnego pomysłu, zainstalowałem na stałe pilot do garażu z przyciskiem w podłokietniku i zasilany z akumulatora. Mam także tempomat i limiter prędkości po przekładce kierownicy i aktywacji przez kolegę mayak. Także przez niego ryglowanie zamków i asystent jazdy pod górę i monitorowanie powietrza w oponach.
Zegary wymieniłem na wersję z dużym, kolorowym wyświetlaczem , zmieniłem przełacznik świateł i zegary mogę przyciemniać. Wzdłuż bocznych szyb, nazewnątrz mam listwę chromowaną, identyczną z oryginalną. W najbliższym czasie założę światła dzienne.

Wojtek O.
30-04-2015, 08:54
Listwę chromoloną też mam dołożoną.

schraczek
04-05-2015, 11:11
Ja właśnie wymieniam szybę przednią na solara z podgrzewaniem ( jakoś go nie kupiłem pakietu winter jak zamawiałem auto).
Pierwsza dobra wiadomość - instalacja na podszybiu na dole w komorze silnika jest. Co prawda nie widać przewodów masowych koło lusterka, ale może będę musiał dokładniej poszukać.
Btw. Wiem, że to nie foka ale prawie ;-).

Wojtek O.
06-05-2015, 18:55
Wiele części jest zamiennych. To w sumie bliźniacze modele :)

Piecyk1988
09-05-2015, 18:06
Dzisiaj przy okazji sprzątania w aucie podkusiło mnie aby zobaczyć co kryje się pod tym elementem plastikowym. Poza czujnikiem klimatronika jest jakaś niewykorzystana wtyczka.
Czy ktoś wie do czego ona jest? co tam mogę zamontować, aby ją wykorzystać? ;))

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/661/axZyNV.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/537/XQhQLf.jpg

http://imagizer.imageshack.us/v2/640x480q90/540/7sZBXz.jpg

tedi_k
09-05-2015, 20:17
To nie "czujnik klimatronika", to mikrofon BT/VC. To po primo... Po secundo, w tej zaślepce bywają zamontowane także czujniki ultradźwiękowe alarmu, więc to zapewne ich wtyczka.

Oskarr
10-05-2015, 06:46
Listwę chromoloną też mam dołożoną.

Kupiłeś oryginalne?

Wojtek O.
10-05-2015, 11:41
Nie oryginały to za jedna kosztują tyle co za cały komplet mam.
A tu link do wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=222782

Bump: Piecyk zapewne masz podłączenie do tego większego schowka w podsufitce gdzie jest poza czujnikami od alarmu też oświetlenie. ciekawe czy ja mam tam taką wiązke bo na suficie u mnie pusto jak po przejściu armii czerwonej:D

Oskarr
10-05-2015, 11:55
Nie oryginały to za jedna kosztują tyle co za cały komplet mam.
A tu link do wątku:
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=222782

Dzięki za info :) zastanawiam się nad dołożeniem do Focusa, relingi mam aluminiowe i brakuje mi parapetów

u08mlap
10-05-2015, 15:17
zrobione.

za ile kupiłeś lampkę pod nogi gdzie i jak ją podłączyłeś

schraczek
12-05-2015, 14:19
Z tego co wiem zegary z dużym wyświetlaczem tez wystarczy wymienić i tylko potem wgrać odpowiedni przebieg
Wymieniłem sobie zegary na duży wyświetlacz. Całości jakieś 15 minut. Pozostaje korekta przebiegu.

Wojtek O.
12-05-2015, 14:30
Super. Też mnie to kusi bo fajnie wyglądają i nie musiał bym co jakiś czas mieszać sprawdzając średnie ogólne. Jednak chwilowo gruba kasa idzie w sprzęgło:/

Bump: za ile kupiłeś lampkę pod nogi gdzie i jak ją podłączyłeś

Piecyk miał instalacje gotową tylko wpiąć lampki mu zostało

schraczek
12-05-2015, 14:43
Jednak chwilowo gruba kasa idzie w sprzęgło
Całkiem nie duże pieniądze wydałem, a może jeszcze pozbędę się "starych" zegarów...

Lukasz6
12-05-2015, 16:43
Tanim kosztem dołożyłem sobie ledy z przodu i z tyłu. Efekt super, jak wyłączają się poprzez sciemnianie jak orginalne podświetlenie z przodu.

schraczek
12-05-2015, 18:02
Tanim kosztem dołożyłem sobie ledy z przodu i z tyłu. Efekt super, jak wyłączają się poprzez sciemnianie jak orginalne podświetlenie z przodu.

Szczerze powiem, że nie wiem o czym piszesz. Sprecyzujesz gdzie te ledy, itd.

Wojtek O.
12-05-2015, 19:51
Tak ale ja mysle też o kilku innych rzeczach najpierw w tym porządne heble na przód.

schraczek
12-05-2015, 21:14
Tak ale ja mysle też o kilku innych rzeczach najpierw w tym porządne heble na przód.

Przydają się. Ja w tym moim autobusie zjeździłem juz 2 kpl. tarcz i 3 kpl klocków na przodzie (120kkm)

Oskarr
13-05-2015, 08:58

A co zamierzasz kupić?

Wojtek O.
13-05-2015, 12:39
Wedle polecenia kolegów od hamulców tarcze Powerdisc ATE + EBC green. A jeśli to będzie mało to zmiana na większe tarcze.

Pitol321
13-05-2015, 14:09
Masz problem ze sprawnością hamowania w Twojej Foce?

Jest to dla mnie bardzo dziwne. Mam swoją już prawie rok i nigdy mnie hamulce nie zawiodły. Miałem już kilka cięższych sytuacji w tym dohamowania na autobahnie z dużych prędkości i zawsze bardzo dobrze hamował i nigdy nie było za blisko.

Heble mam jeszcze oryginały przy 80tyś km przebiegu. Miesiąc temu na badaniu TUV, diagnosta stwierdził, że spokojnie jeszcze dwa lata przelecą.

schraczek
13-05-2015, 14:11
Heble mam jeszcze oryginały przy 80tyś km przebiegu

To delikatnie jeździsz.

Wojtek O.
13-05-2015, 15:53
Ja potrafiłem zrobić 120 tyś na przednich tarczach Boshowskich w Fiacie mimo iz 2-3 razy płyn zagotowalem:d Kręta droga i 4 osoby na pokładzie i naprawdę szybko traci sie moc w hamulcach. Choć to prawda jeszcze nie miałem tego problemu w Foce, może temu że jak dotąd nie szalałem.

boncio
13-05-2015, 16:18
oryginały przy 80tyś km przebieguMnie wytrzymały 65tys. przy masie o tylko 45kg większej, a prawie w ogóle nie jeżdżę po mieście.

Pitol321
13-05-2015, 18:40
Mieszkam w Niemczech: autostrady 75% / miasto 25%.
Jeżdżę dynamicznie i bez ecodrivingu.
Znaczna przewaga autostrad = masa przebytych kilometrów vs rzadkie hamowania, ale jak już to często konkretne ;) i z konkretnych prędkości - brak ograniczeń.

Wracając do meritum: myślałem, że Wojtkowi chodzi wyłącznie o słabość hebli w Foce MK3, a jak teraz wnioskuję, to po prostu się mu powoli kończą i chce zakupić jakiś konkret :)
Sorry za zamieszanie w temacie :P

Wojtek O.
14-05-2015, 14:02
O tak, dokładnie kres ich żywotu nadszedł i tak jak z oponami wychodzę z założenia że lepiej mieć lepsze choć by miało się przydać raz w życiu, ale to może mi pomóc w uratowaniu d...

schraczek
14-05-2015, 14:08
przy masie o tylko 45kg większej
taka dygresja... Ile stoi w instrukcji masa C-Maxa ?
Wjechałem ostatnio na wagę i pokazało ze mną równo 1700.

boncio
15-05-2015, 13:39
Zwykły według katalogu 1385kg, Twój Grand 1496kg - ale tam podają najmniejszy możliwy ciężar z kierowcą i paliwem w baku. Czyli każdy bajer wyposażenia podnosi wagę, ale fakt 200kg to spora różnica.

schraczek
15-05-2015, 13:53
Zwykły według katalogu 1385kg, Twój Grand 1496kg - ale tam podają najmniejszy możliwy ciężar z kierowcą i paliwem w baku. Czyli każdy bajer wyposażenia podnosi wagę, ale fakt 200kg to spora różnica.
Nie pamiętam ile paliwa miałem, ale 50 kg spokojnie można dodać. Kierowca 80, 2 foteliki dziecięce + jakieś pierdoły w bagażniku 20-30 kg. Może tak wyjść...
Z ciekawości zajadę raz jeszcze kiedyś "na pusto".

Wojtek O.
15-05-2015, 15:24
Ale to nie wątek o ważeniu auta. w sumie nie pamiętam ile mojej wyszło bo przez wagę też przejeżdżałem

amecz
03-06-2015, 17:32
Czy ktoś z szanownych kolegów wie jak wyłączyć światła skandynawskie , które są zapalne w pozycji 0 zaraz po przekreceniu kluczyka , dodam że samochód posiada też funkcję auto , i czujnik zmierzchu , gdzie światła miniania tez działają w dzień , a wieczorem przelaczają się w tryb nocny . Kończąc , czy jest taka opcja jak w mk2 poprzez usunięcie dwuch bezpieczników i ewentualnie aktywację w elmie. Pozycja 0 brak jakich kolwiek świateł. Pozycja auto , w dzień mijania tylko z przodu .

Teisejas
05-06-2015, 13:39
Taka funkcja jest w programie FoCCCus ( http://focccus.com/wiki/Main_Page ), który obsługuje interfejs elm 327 ;) Dodam, że korzystając z tego programu i kabla przerobionego wcześniej na potrzeby ElmConfiga aktywowałem sobie samodzielnie tempomat (oczywiście z ogranicznikiem prędkości) , autoryglowanie drzwi, DDS i HLA :)

amecz
05-06-2015, 14:12
Czyli jeśli dobrze rozumiem należy pobrać program i tak jak ca pomocą elm configa dla foki 2 tak tu należy wyłączyć skandynawskie dla pozycjonowanie 0 poprzez zaznaczenie jakiegoś wiersza . Mógłby kolega jakieś foty wstawić , kabel mam vikena 1110. Pacjent to 1.6 EB z 2012 opcja ful bez skóry i ksenonowe to tak z grubsza .

Teisejas
05-06-2015, 14:39
Tak, trzeba ściągnąć program i wybrać odpowiednią opcję w wierszu dotyczącym DTRL- z tego co pamiętam to są 4: brak takich świateł; cały czas włączone mijania; przyciemnione mijania; światła ledowe (w ref. ksenonowych). Program ma interfejs w języku angielskim i tryb pracy offline, więc można sobie bez żadnych konsekwencji sprawdzić jakie ma możliwości. Zresztą wygląda prawie jak komercyjny program, którego screeny wstawił kolega Mayak tylko bez graficznych wodotrysków - przynajmniej częściowo ;) http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2099204. Na razie nie mam dostępu do laptopa więc fotek nie wstawię...

amecz
05-06-2015, 16:29
Wielkie dzięki . Program pobrałem i odpaliłem w trybie offline , z grubsza przepatrzylem , znalazłem DRL zakładkę, jednak jeśli bym mógł prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienie jak pozbyć się skandynawow w pozycji zero . Nie chciał bym sąsiadowi uwarzywic auta , swoje to co innego .

gszalas
06-06-2015, 15:17
Czy w trybie 0 powinny się świecić światła postojowe?

Teisejas
06-06-2015, 21:29
znalazłem DRL zakładkę, jednak jeśli bym mógł prosić o bardziej szczegółowe wyjaśnienie jak pozbyć się skandynawow w pozycji zero . Nie chciał bym sąsiadowi uwarzywic auta , swoje to co innego .

Dzisiaj miałem trochę czasu, żeby sprawdzić czy w praktyce nie ma problemów z wyłączeniem tych świateł i stwierdzam, że nie ma :)
A więc tak na początek dwie uwagi ogólne o korzystaniu z programu FoCCCus - 1. program obsługuje się przy WYŁĄCZONYM zapłonie - ja mam kluczyk w stacyjce w pozycji I.;
2. zmiany w konfiguracji BCM generują jednorazowe błędy w różnych modułach, które po wszystkim trzeba będzie skasować np. programem FORSCAN - po wykasowaniu nie wracają (czy samo odczytanie parametrów nie wiem bo nie sprawdzałem).

Co do szczegółów, to tak:
1. ponieważ zapis konfiguracji wywoła błędy, sugeruje przed przystąpieniem do dokonywania zmian w programie FoCCCus odpalić najpierw FORSCANa i sprawdzić czy nie ma błędów, które nie są jeszcze związane z ingerencją w konfigurację. Jeżeli coś się wyświetli to zapisać kod na potrzeby ewentualnej naprawy wykrytej usterki;
2. odpalić program, wybrać odpowiedni port, pozostawić w opcjach prędkości AUTO i Maximize speed i kliknąć Open;
3. W zakładce Central Config sczytać konfigurację naciskając Read from BCM i dla bezpieczeństwa zachować ją do pliku (Save to file)- a i jeszcze jedno- dokonuje się tego w trybie HS CAN więc nie przerobiony ELM też dałby radę (problem będzie tylko ze skasowaniem błędów z modułów działających po MS CAN- tak mi się przynajmniej wydaje);
4. odnaleźć wiersz #16 DRL i z rozwijanej listy opcji (której jednak wcześniej za dobrze nie pamiętałem ;) ) wybrać Without DRL (Standard light) zamiast Always headlights (czyli naszych świateł skandynawskich);
5. zapisać zmienioną konfigurację do BCM samochodu - Write to BCM i zamknąć program;
6. Odpalić FORSCANa, włączyć zapłon i połączyć się z samochodem i w zakładce DTC skasować błędy;
No i tyle. Program ma nieskomplikowany interfejs więc nie widzę potrzeby wklejania screenów.

Czy w trybie 0 powinny się świecić światła postojowe?
Świecą się bo to są światła skandynawskie a nie prawdziwe DRL, którym w nowych samochodach postojowe nie mogą już towarzyszyć. W zasadzie to nie bardzo wiem dlaczego standardowy reflektor ma homologację RL, no chyba że ma ona związek z opcją Dimmed dipped headlights (jest taki wiersz ww. programie), którą rozumiem jako świecenie z obniżoną mocą tak jak "fabryczne dzienne w FF2". Dzisiaj zaznaczyłem sobie taką opcję ale w warunkach oświetleniowych w jakich to zrobiłem nie widziałem żadnej różnicy pomiędzy sposobem świecenia reflektorów w poz. 0 i mijania. Jutro zobaczę na jakiejś ścianie :)

Bump:
Dzisiaj sprawdziłem - po zaznaczeniu ww. opcji światła w trybie auto świecą w dzień słabiej, zapewne o te 30%, niż w trybie mijania. Gdyby znaleźć sposób żeby pozbyć się świecących postojowych po zapłonie w poz. 0 (lub w trybie auto w dzień) to byłyby to ...legalne DRL z homologacją na reflektorze ;)

gszalas
07-06-2015, 16:15
Świecą się bo to są światła skandynawskie a nie prawdziwe DRL, którym w nowych samochodach postojowe nie mogą już towarzyszyć. W zasadzie to nie bardzo wiem dlaczego standardowy reflektor ma homologację RL, no chyba że ma ona związek z opcją Dimmed dipped headlights (jest taki wiersz ww. programie), którą rozumiem jako świecenie z obniżoną mocą tak jak "fabryczne dzienne w FF2". Dzisiaj zaznaczyłem sobie taką opcję ale w warunkach oświetleniowych w jakich to zrobiłem nie widziałem żadnej różnicy pomiędzy sposobem świecenia reflektorów w poz. 0 i mijania. Jutro zobaczę na jakiejś ścianie :)

OK, czyli tak ma być ok. Chociaż nie bardzo wiem o co chodzi z tyi światłami skandynawskimi.

Teisejas
09-06-2015, 08:03
Światła skandynawskie to zwykłe światła mijania (czyli działające razem z postojowymi), które włączają się automatycznie po zapłonie.

spenser696969
13-07-2015, 20:27
Taka funkcja jest w programie FoCCCus ( http://focccus.com/wiki/Main_Page ), który obsługuje interfejs elm 327 ;) Dodam, że korzystając z tego programu i kabla przerobionego wcześniej na potrzeby ElmConfiga aktywowałem sobie samodzielnie tempomat (oczywiście z ogranicznikiem prędkości) , autoryglowanie drzwi, DDS i HLA :)

Czy po ustawieniu opcji z DDS i HLA w Focccus pola #75 i #101 oraz zapisaniu będzie juz działać? Czy jeszcze trzeba coś kombinować? swiatla skandynawskie wyłączone tj. w instrukcji napisane zrobiłem i jest ok.

Teisejas
14-07-2015, 21:23
Należy to zrobić wg wyżej opisanej przeze mnie procedury wyłączenia świateł skandynawskich z tymże w pkt 4. odnajdujemy najpierw wiersz #101 Tire pressure monitoring i z rozwijanej listy wybieramy Deflation Detection System, a potem odnajdujemy wiersz #218 HillLunch Assist i z listy wybieramy With Hill Lunch Assist. Przy #75 nic się nie zmienia- ma zostać samo ESP (skrót w/o HLA oznacza without HLA :) ). Następnie trzeba wykonać pozostałe kroki, czyli zapisać konfigurację do BCM i skasować błędy. Jeżeli wszystko poszło tak jak trzeba w menu komputera pojawiła się opcja wyłączenia HLA i zapisania ciśnienia w oponach ;)

spenser696969
15-07-2015, 10:47
Należy to zrobić wg wyżej opisanej przeze mnie procedury wyłączenia świateł skandynawskich z tymże w pkt 4. odnajdujemy najpierw wiersz #101 Tire pressure monitoring i z rozwijanej listy wybieramy Deflation Detection System, a potem odnajdujemy wiersz #218 HillLunch Assist i z listy wybieramy With Hill Lunch Assist. Przy #75 nic się nie zmienia- ma zostać samo ESP (skrót w/o HLA oznacza without HLA :) ). Następnie trzeba wykonać pozostałe kroki, czyli zapisać konfigurację do BCM i skasować błędy. Jeżeli wszystko poszło tak jak trzeba w menu komputera pojawiła się opcja wyłączenia HLA i zapisania ciśnienia w oponach ;)

Dzięki :) po pracy podziałam trochę i dam znać jak to wyszło. Dziwne, że przy sprzedaży aut nie ustawiają fabrycznie, widocznie coś na rzeczy jest.

Teisejas
15-07-2015, 15:49
Nie, no ustawiają DDS i HLA tylko nie w każdej wersji wyposażenia - przecież trzeba jakoś skłonić klienta żeby dopłacił do titanium ewentualnie żeby kupił jakiś pakiet opcji, albo oddzielnie zamówił te opcje. Chodzi tylko o pieniądze. Inaczej jest z autoryglowaniem drzwi, bo jak pisali koledzy przepisy wymagają żeby w razie kolizji drzwi się odryglowały a tego Ford nie przewidział.

spenser696969
16-07-2015, 20:36

Zrobiłem według instrukcji ale wyrzuca błąd ABS, po wykasowaniu błąd powraca.

Teisejas
16-07-2015, 21:23
A w menu pojawiły się w ogóle dodatkowe opcje?
I jaki to jest błąd?

Bump: Spróbuj jeszcze zrobić tak, że po wprowadzeniu i zapisaniu do BCM zmian w konfiguracji przejdź do zakładki ABS i kliknij na Initialize ECU. Potem wykasuj błędy ForScanem. Powinno pomóc.

Shreq
17-07-2015, 09:55
Dokładnie tak jak kolega pisze. Błąd wyskakuje bo nie "zainstalowałeś" funkcjonalności w module ABS.

Pozdrawiam

spenser696969
17-07-2015, 10:38
A w menu pojawiły się w ogóle dodatkowe opcje?
I jaki to jest błąd?

Bump: Spróbuj jeszcze zrobić tak, że po wprowadzeniu i zapisaniu do BCM zmian w konfiguracji przejdź do zakładki ABS i kliknij na Initialize ECU. Potem wykasuj błędy ForScanem. Powinno pomóc.

Dodatakowe funkcję się pojawiły w menu. W oponach mam ciśnienie prawidłowe raczej a mi świeci się na pomarańczowo. Błędu już nie pamiętam ale po powrocie do wcześniejszych ustawień problem znikł. Będę kombinować oby nic nie popsuło się:)

Bump: jak podłączam się przewodem do auta to dopiero po kolejnym razie nawiązuję łączność, w forscanie nie mam takiego problemu być może wina aplikacji.

Teisejas
28-07-2015, 20:38
spenser696969 i jak tam Kolego udało Ci się prawidłowo aktywować te dodatkowe opcje? Problemy z połączeniem są związane najprawdopodobniej z jakością kabla- na stronie programu można przeczytać taką uwagę, że o ile większość kabli elm327 działa z prędkością 38400 b/s to taka prędkość jest wystarczająca do odczytu konfiguracji i wykasowania błędów ale do wprowadzenia zmian potrzeba 500 kb/s. Mój elm327 tez nie zwsze od razu się prawidłowo połączy z programem - czasami jest tak, że niby nawiąże połączenie ale danych nie odczyta.. Jak miałem sytuację, że w ogóle nie chciał ruszyć to podpiąłem go pod inny port USB podziałało.

tedi_k
28-07-2015, 20:43
...Będę kombinować oby nic nie popsuło się:)

....

Kolejny kandydat do ratowania auta przez TemViewera...:027:
Takich, których ostrzegano będę chyba jednak obsługiwał tylko po dostarczeniu auta na lawecie... Tak dla nauczki...:568:

SRS
28-07-2015, 20:46
Tadziu , nie lepiej policzyć za dojazd tak jak laweciarze :p

c-matix
28-07-2015, 22:32
Tadziu , nie lepiej policzyć za dojazd tak jak laweciarze :p
To powinno być naturalne i obowiązkowe tak dla zasady. Każdy chce pomóc ale każdy też ma swoje życie, obowiązki i tego nie uczą na przystanku autobusowym już nie wspominając o odpowiedzialności przy tej pomocy.

Teisejas
29-07-2015, 00:52
Kolejny kandydat do ratowania auta przez TemViewera...:027:
Takich, których ostrzegano będę chyba jednak obsługiwał tylko po dostarczeniu auta na lawecie... Tak dla nauczki...:568:
Ostrzegano? Kolega w żadnym poście w tym wątku przed niczym nie ostrzegał, a powyższa wypowiedź jest raczej jakimś straszeniem bo przed czym konkretnie Kolega chciał ostrzec też z niej nie wynika.
To, że wprowadzenie zmian do konfiguracji modułów samochodu nieautryzowanym przez producenta oprogramowaniem ze swej istoty wiąże się pewnym ryzykiem powinno być zresztą oczywiste dla każdego kto się za to zabiera. Zacytowane stwierdzenie Kolegi spenser696969 sugeruje, że jest też świadomy tego, że taki program to nie pasjans na Windowsie. Poza tym zachował się prawidłowo - gdy po zapisaniu zmian do konfiguracji wywołało mu błąd wrócił do fabrycznych ustawień. Niektórzy chcą mu pomóc wskazując co powinien jeszcze zrobić, ale niestety jak widzę niektórzy takiej chęci nie mają, mimo wiedzy i doświadczenia w temacie. Szkoda ale mamy wolny kraj i to jestem w stanie zrozumieć. Nie jestem tylko w stanie zrozumieć pozbawionego merytorycznego wyjaśnienia straszenia i tego za co Kolega chce "dawać nauczki" - za to że ktoś chciał coś zrobić sam i poprosił o pomoc na Forum, zamiast od razu jechać do Kolegi, czy za coś innego?

tedi_k
29-07-2015, 08:04
Ostrzegano? ...

Wdamy się w dyskusje semantyczne znaczenia słowa "ostrzegano..." w stosunku do "ostrzegałem..."?
Rozumiem, że do Kolegi nikt nie wydzwania o różnych porach z prośbami "możesz mi pomóc, bo próbowałem coś sobie poustawiać i teraz samochód: "umarł", "świecą się kontrolki takie albo inne...", itp. itd.". Bo ja takich telefonów mam całkiem sporo i potem trzeba się łączyć TeamViewerem i ratować...

Sugeruję podać swój numer telefonu i ogłosić, że jest się ekspertem od FoCCCusa - długo nie trzeba będzie czekać... To nie "straszenie", tylko prosta konstatacja, że za całkiem ryzykowne działania wzięło się liczne grono "pasjonatów Windows"...

spenser696969
29-07-2015, 10:07
spenser696969 i jak tam Kolego udało Ci się prawidłowo aktywować te dodatkowe opcje? Problemy z połączeniem są związane najprawdopodobniej z jakością kabla- na stronie programu można przeczytać taką uwagę, że o ile większość kabli elm327 działa z prędkością 38400 b/s to taka prędkość jest wystarczająca do odczytu konfiguracji i wykasowania błędów ale do wprowadzenia zmian potrzeba 500 kb/s. Mój elm327 tez nie zwsze od razu się prawidłowo połączy z programem - czasami jest tak, że niby nawiąże połączenie ale danych nie odczyta.. Jak miałem sytuację, że w ogóle nie chciał ruszyć to podpiąłem go pod inny port USB podziałało.

Odpuściłem sobie bez tych opcji w aucie ten można źyć.

mareksw
29-07-2015, 17:34
Wymiana radia jest nie do końca plug&play. Zresztą samo radio też jest ciekawe. Od paru dni walczę z tematem BT, który po wymianie radia z wyświetlaczem nie działa do końca. Po wymianie modułu BT na "Sync" radio się w ogóle nie uruchamia, a ekran migocze. Co ciekawe zostawiając radio "sony" i panel z przyciskami "sony" ze starym ekranem wszystko działa ...

krystianen
30-07-2015, 00:54
a masz w konfiguracji auta dobrze ustawione radio+BT+VC itp??

mareksw
30-07-2015, 05:14
Mi się wydaje, że popełniłem inny błąd. kupiłem zbyt nowe radio które posiada ford SYNC.

boncio
30-07-2015, 14:07
No tak może być. Chociaż z tego co ja kojarzę, SYNC 1 powinien być wymienny ze standardowym BT/VC/USB. Najbezpieczniej zawsze kupować z tego samego roku i najlepiej zbliżonego miesiąca.
Przeglądałem schematy i jest podstawowe radio (z USB i aux podłączonymi bezpośrednio do radia), wyższe z modułem BT/VC (USB i aux przez moduł) oraz z SYNC2, ale to dopiero po FL jest w Europie.
Masz napięcie na USB? W innym temacie napisałeś, że masz 5 kabli więcej w wiązce, a dokładnie tyle jest do USB. Czy mają one kolory czerwony, czarny, brązowy i fioletowy (shield jest opisany jako NONE :)) i są podłączone do pinów C5-1, C5-5, C5-2, C5-3 i C5-6? Może być tak, że Twój stary moduł BT/VC jest bez USB, a USB w starym radiu było brane bezpośrednio z radia. W przypadku SONY USB zawsze szło przez moduł. Więc miałbyś niekompatybilność wiązki i sprzetu.
Jakie miałeś radio? Miałeś aux?

mareksw
30-07-2015, 14:51
Radio miałem zwykle z telefonem USB i aux. Na USB jest napięcie bo pendrive świeci. USB jest podłączone pod stary moduł. Kable mają inne kolory. Dzisiaj wypne z wiązki te kable i zobaczę co zniknie.

... Niestety igłą nie udało mi się wyciągnąć pinów z kostki więc jedynie mogę wskazać o które przewody chodzi

mareksw
31-07-2015, 21:14
Po stworzeniu specjalistycznego narzędzia przez mojego kolegę usunąłem wszystkie zbędne piny. Efekt = wszystko działa tylko nie BT...

mack_dev
03-09-2015, 17:52
Czy stelaż podparcia lędźwi ktoś montował? W mk2 podobno się dało, części w aso jakieś 200zł, a ulga dla pleców bezcenna.

SRS
03-09-2015, 17:54
bez problemu , nie zapomnij o dźwigni regulującej 20-30 zł w ASo w zależności od koloru

Oskarr
03-09-2015, 20:15
Nie wiem czy taniej (łącznie) nie wyjdzie kupno na allegro używanego fotela z regulacją lędźwi

rubik
09-09-2015, 19:35
Dziś Kolega krystianen dokonał wymiany modułu BT z niemieckojęzycznego na polski (oznaczenie: CS7T-14D212-AB) koszt 399 zł (allegro).

Samochód Focus MK3 - radio z nawigacją (9 przycisków)

Dostanie się do modułu (ukryty pod panelem klimatyzacji) to była prawdziwa męczarnia. Trzeba było trochę poszperać w necie by odkryć mocowanie poszczególnych elementów.
Krok 1. wyciśnięcie kratki spod radia by dostać się do śrubek mocujących
Krok 2. wyciągnięcie radia (trzeba pamiętać by wyjąć kartę SD nawigacji)
Krok 3. wyciągnięcie panelu przy dźwigni zmiany biegów (to była największa masakra) - to "cholerstwo" niesamowicie mocno jest wciśnięte
Krok 4. odkręcenie śruby mocującej panel klimatyzacji
Krok 5. ściągnięcie bocznej osłony od strony kierowcy (część górna) i osłony przy hamulcu ręcznym
Krok 6. odpięcie panelu klimatyzacji (dwie wtyczki)
W tym momencie już można się dostać do modułu BT - tam już jest prosto: jedna śrubka, dwie wtyczki (jedna USB, druga wielopinowa).

Później szybki montaż i "chwila prawdy" - Focus przemówił miłym kobiecym głosem po POLSKU :)

Kolega krystianen ustawił mi też oświetlenie skandynawskie. Działa to u mnie tak:
w pozycji 0: po odpaleniu światła mijania się zapalają samoczynnie po wyłączeniu gasną
w pozycji auto: po odpaleniu światła mijania się zapalają samoczynnie po wyłączeniu gasną ale dopiero po ok. 20 sekundach (nie ma sygnalizacji "biperem" pozostawiania włączonych świateł przy wychodzeniu z auta).

Serdeczne podziękowania dla Kolegi krystianen oraz tedi_k i mayak za okazaną pomoc!

Pozdrawiam

PS. jak znajdę klamki z czujnikami to jeszcze zamontuję zamykanie i otwieranie "na dotyk"

krystianen
09-09-2015, 23:13
Dobrze rubik to opisałeś ja dodam od siebie, że można podzielić ten manual na 2 cześci:
1. Demontaż radia ten sie przyda dla ty co tylko wymieniają radio.
https://www.youtube.com/watch?v=w-tQvstHFa4

2. Cala reszta związana z wymian modułu. Tutaj zalecam zacząć od wyjęcia ramki wokół mieksza skrzyni biegow. Jest BARDZO mocno wcisniety nie ma tam żadnych śrubek. na zdejciu widać gdzie są zaczepy.

http://images.tinypic.pl/i/00700/44o2t9ocbq44_t.jpg (http://www.tinypic.pl/44o2t9ocbq44)

Potem ten plaski przymocowany jedna śrudka przy mieszku

http://images.tinypic.pl/i/00700/ey2i1frmmygu_t.jpg (http://www.tinypic.pl/ey2i1frmmygu)
Dalej to już z górki

Auto śliczne zazdrosze "pani" mówiącej po polsku :)

arturek
10-09-2015, 05:43
[...]
po odpaleniu światła mijania się zapalają samoczynnie po wyłączeniu gasną ale dopiero po ok. 20 sekundach (nie ma sygnalizacji "biperem" pozostawiania włączonych świateł przy wychodzeniu z auta).
[...]"

Witam

Nie wiem jak u kolegi ale u mnie ta opcja jest do ustawienia w menu komputera pokładowego
Jest kilka opcji
- światła gasną od razu
- światła gasną z opóźnieniem i można ustawić czas opóźnienia

pozdrawiam
Arturek

rubik
10-09-2015, 07:29
U mnie wcześniej "oświetlenie drogi do domu" można byłą włączyć używając po wyłączeniu silnika "mrugnięcia" światłami drogowymi - samochód wydał dźwięk i światła mijania zapalały się na ok. 20 sekund

Dziś spróbuję zdemontować zderzak, założyć i podłączyć na nowo czujniki.

Wrobel1000
15-09-2015, 12:59
bez problemu , nie zapomnij o dźwigni regulującej 20-30 zł w ASo w zależności od koloru
A co trzeba zakupić aby miec takie dobrodziejstwo?

SRS
15-09-2015, 17:33
@Wrobel1000 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=240529) do Focus-a 2011-

podpora lędźwi 1 szt ok.196 zł w ASO
BM51-A62579-AD - lewa
BM51-A62578-AD - prawa
uchwyt do regulacji 1 szt ok.21 zł
AM51-R62578-AD35B8 lewa/prawa

mayak
15-09-2015, 17:56
To samo do ff2 bylo kiedyś dwa razy droższe

Wrobel1000
16-09-2015, 20:18
1. Czy ten stelaż da się zamontować bez wykręcania fotela (może ktoś już to robił) ?

2. Mam jeszcze pytanie dotyczące wymiany lusterek na podgrzewane.
Sprawdzałem wczoraj ilość przewodów które idą do lusterka kierowcy
(jest ich 8 ). Same lusterko mam 5 pinowe. Czy jeśli mam ustawiony parametr #144 Power/Heated Mirrors na "Long arm power/heated mirrors" to wystarczy wymiana samego lusterka na 6 lub więcej pinowe aby było podgrzewane ?

SRS
16-09-2015, 21:14
1. Czy ten stelaż da się zamontować bez wykręcania fotela (może ktoś już to robił) ? wszystko się da tylko jaki efekt , 4 śruby , wtyczka i fotel wyjęty (oczywiście akumulator odpięty) , po co sobie utrudniać zwłaszcza że ma to ładnie wyglądać

rubik
17-09-2015, 08:01
Jakie elementy są potrzebne by dodać system keyless do Focusa MK3 który ma odpalanie na guzik?

Na forum znalazłem tutorial dotyczący Mondeo
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=207547&highlight=keyless

czy w Focusie jest podobnie?

schraczek
25-09-2015, 12:22
Mam do Was pytanie. Widziałem dziś na YT film pokazujący, że na wyświetlaczu komputera wyświetlana jest prędkość chwilowa. Był to MK3.
Czemy ja tego nie mam ? g:P
https://youtu.be/hvLWF5QKIDA

tedi_k
25-09-2015, 16:53
...prędkość chwilowa...

Nie "prędkość chwilowa" tylko prędkość cyfrowa... Soft z zegarów Kugi MK2. .... Jak widać jest tam także "komputer 1" oraz "komputer 2" (którego nie widać...).

pjetrucha
25-09-2015, 18:06
prędzej obstawiam ST patrząc na "nieregularny" prędkościomierz

rubik
27-09-2015, 15:34
Nie "prędkość chwilowa" tylko prędkość cyfrowa... Soft z zegarów Kugi MK2. .... Jak widać jest tam także "komputer 1" oraz "komputer 2" (którego nie widać...).

Czy ktoś potrafi "dograć" komputer 2 z prędkością cyfrową?

tedi_k
27-09-2015, 21:00
Nie ma większego problemu - tylko licznik może umrzeć... Soft jest z liczników z Kugi, a one są odrobinę inne (sprzętowo)...

Oskarr
02-10-2015, 19:27
Nie ma większego problemu - tylko licznik może umrzeć... Soft jest z liczników z Kugi, a one są odrobinę inne (sprzętowo)...

tedi_k czy zegary Kugi będą pasowały (wizualnie pasują :) ) do Forda Focusa MK3 ?

mariusza
20-12-2015, 11:15
Znalazłem niepodłączone wtyczki za schowkiem na okulary koło lusterka wewnętrznego.(zielona 6 pinów 3 kabelki, czarna 3 piny 2 kabelki i czarno-czerwona 6 pinów 2 kabelki) Do czego one są?

mayak
20-12-2015, 11:24
Może to być do czujnika deszczu, lusterka fotochrom i czujek alarmu

Wrzuć fotki

Keradyan
20-12-2015, 11:27

Mam taki licznik w MK3 FL.

Oskarr
20-12-2015, 16:44
tedi_k czy zegary Kugi będą pasowały (wizualnie pasują :) ) do Forda Focusa MK3 ?

Zegary z Kugi pasują do Forda Focusa MK3 - zrobiłem przeszczep i wszystko gra :)

mariusza
20-12-2015, 17:12
Znalazłem niepodłączone wtyczki za schowkiem na okulary koło lusterka wewnętrznego.(zielona 6 pinów 3 kabelki, czarna 3 piny 2 kabelki i czarno-czerwona 6 pinów 2 kabelki) Do czego one są?

Dorzucam link do zdjęć wtyczek: http://fotowrzut.pl/8LHN2XSZ3Q

loki34
17-01-2016, 19:25
Wymieniał ktos tylnie lampy w mk3 hb zwykłe na ledowe,wymiana jest Plug & Play czy cos w kompie trzeba działac?

mayak
18-01-2016, 09:49
wydaje mi się że będzie działać bez zmian w kompie

krystianen
18-01-2016, 15:41
W ff3 nie ma syganlizacji przepalonej zarowki wiec nie powinno byc problemu ze swiatlami tak jak mayaj napisal

Shreq
18-01-2016, 17:30
W aplikacji FOCCUS jest info odnośnie tylnych lamp led.

pjetrucha
18-01-2016, 17:56
krystianen piszesz o tylnych czy ogólnie? bo w przednich jest czujnik

jadja
18-01-2016, 18:41
Kolega zmieniał tylne na LED (LEDy są tam tylko pozycyjne) i bez problemu. Natomiast firma DEPO produkuje lampy także ze stopami LED (do kupienia na Allegro ok 800 zł kpl) i piszą, że posiadają przekaźniki(?) zabezpieczające przed sygnalizacją przepalenia - z tytułu mniejszego prądu. Nie wiem jak mają działać. Prymitywnym obejściem takiej sygnalizacji było stosowanie opornika. Nie powodowało to oszczędności prądu. Jedyny zysk to wygląd i trwałość LED.

krystianen
18-01-2016, 19:27
krystianen piszesz o tylnych czy ogólnie? bo w przednich jest czujnik

tyl,

w konfiguracji auta jest opcja do przełączania na lampy led.

tylko uważaj przy wyciaganiu lampy zeby jej nie uszkodzic.

mrshark
19-01-2016, 07:39
Instalowaliście kiedyś elektrycznie składane lusterka? Co (oprócz lusterek oczywiście) jest potrzebne? Wystarczy zmienić wiązkę od lusterka do modułu drzwiowego? Trzeba jeszcze ustawić coś w komputerze?

mayak
19-01-2016, 07:49
http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=234236 - w przypadku polifta trzeba było zmieniać moduły drzwiowe, bo te fabryczne nie obsługiwały składania i lampki pod lusterkiem (obsługiwały tylko grzanie)

u08mlap
24-01-2016, 22:20
czy ktoś wymieniał kratki nawiewu na takie z chromowane i czy to skomplikowane bo jak tak to szkoda zachodu
http://allegro.pl/kratka-nawiewu-prawa-lewa-ford-focus-mk3-i5916599684.html

jadja
25-01-2016, 05:15
Wymieniałem takie kratki. To jedna z prostszych rzeczy. Mając kratkę zakupioną, widzisz gdzie są zaczepy. Podważasz starą w tych miejscach i ją wyciągasz. Potem wciskasz tą nową i gotowe.

gavin2002
25-01-2016, 10:56
Wymiana jest bardzo prosta, ja wymieniałem prawą bo miałem uszkodzoną.

Wojtek O.
25-01-2016, 17:12
Co do wymiany kratek nawiewu. Dodam iż trzeba je odkręcić, a przynajmniej ja tak miałem. Śruby są pod klapkami z boku tapicerki które widać po otwarciu drzwi. Na samych kratkach widać miejsce gdzie przychodzi śrubka. Wymiana jest banalna i zajmuje 5 minut.

u08mlap
25-01-2016, 20:38
dzięki panowie za info

przemouk84
25-01-2016, 23:33
Ja natomiast polecam wszystkim wymiane przednich spryskiwaczy na mgłowe. Roznica w porównaniu ze zwykłymi kolosalna. Wymiana banalnie prosta, nie trwa dluzej niż 5 min.

Shreq
26-01-2016, 09:05
Ja natomiast polecam wszystkim wymiane przednich spryskiwaczy na mgłowe. Roznica w porównaniu ze zwykłymi kolosalna. Wymiana banalnie prosta, nie trwa dluzej niż 5 min.

W Focusie mk3 są przecież seryjnie...

schraczek
26-01-2016, 09:27

jak już temat ruszony to czy nie warto na podgrzewane ??

sebolek2
26-01-2016, 10:30
jak już temat ruszony to czy nie warto na podgrzewane ??

Eeee, yyyy, a po co podgrzewać płyn do szyb? :D

pjetrucha
26-01-2016, 12:06
Nie płyn, a dysze. Po to żeby nie zamarzły w czasie jazdy.

przemouk84
26-01-2016, 12:56
Ja akurat mam podgrzewane i nigdy nie byłem zaskoczony zamarzniętym płynem, czego nie mogę powiedzieć o spryskiwaczach bez tej funkcji. Na pewno warto dołożyć grzane.

schraczek
26-01-2016, 13:58
Ja akurat mam podgrzewane i nigdy nie byłem zaskoczony zamarzniętym płynem, czego nie mogę powiedzieć o spryskiwaczach bez tej funkcji. Na pewno warto dołożyć grzane.

Trza będzę poszukać instalacji. Z szybą czołową się udało to czemu teraz ma się nie udać :razz:

spenser696969
26-01-2016, 14:49

Ja nie mam i też nigdy nie byłem zaskoczony :) kwestia dobrego płynu. Może i warto dołożyć tego nie wiem ale bardziej by się przydał wskaźnik stanu płynu w samochodzie.

schraczek
26-01-2016, 14:50
bardziej by się przydał wskaźnik stanu płynu w samochodzie
Nie można się nie zgodzić :)

przemouk84
26-01-2016, 16:37
Ja nie mam i też nigdy nie byłem zaskoczony :) kwestia dobrego płynu. Może i warto dołożyć tego nie wiem ale bardziej by się przydał wskaźnik stanu płynu w samochodzie.

Ja nie mam wskaźnika płynu i nigdy nie byłem zaskoczony jego brakiem. Zawsze wiedziałem kiedy mi się płyn skończył. Kwestia podejścia.

Ale jeśli miałoby on poprawić komfort użytkowania to z pewnością jest warto go domontować.

Tylko nie wiem czy istnieje taka możliwość. W focccusie nie widziałem opcji włączającej taką funkcje. W innym przypadku to trochę drutowanie...

pjetrucha
26-01-2016, 17:20
Jest możliwość bo u mnie jest taka informacja gdy płyn się kończy. Musisz mieć zbiornik z czujnikiem.

spenser696969
26-01-2016, 17:41
Czyli krótko mówiąc wystarczy tylko wymienić zbiorniczek na płyn i aktywować. Ciekawe czy we wszystkich F3 jest taka możliwość aktywacji?

Bump: Zawsze wiedziałem kiedy mi się płyn skończył. Kwestia podejścia.

Ja też zawsze wiem kiedy mi się płyn skończył :) . Ogólnie to można baniuszkę z płynem wozić w bagażniku i jak się kończy dolewać, gorzej na autostradzie :( więc takie info by się przydało wcześniej

p.saw
26-01-2016, 21:05
Info o kończącym się płynie jest bezcenne. Gdy płyn się skończy to chyba każdy zauważy. I to jest kłopotliwe, szczególnie w trasie. Nie da się przewidzieć kiedy płyn się skończy bo warunki drogowe są zmienne. Chyba, że przyjmiemy zasadę cyklicznych dolewek po 2 litry. :lol: Mam lampkę ostrzegawczą i nie wyobrażam sobie samochodu bez niej. ;)

Dysze podgrzewane ( tak jak lampkę kończącego się płynu) miałem zawsze od kiedy kupiłem pierwszego focusa w 1999 roku (moje wcześniejsze escorty tego nie miały). Szczerze mówiąc to nie wiem czy ten gadżet się przydaje, bo jak płyn jest lipny to takie dysze w niczym nie pomogą. Ale z pewnością działają bo gdy na samochodzie w mrozie była cienka warstwa lodo-śniegu to po jakimś czasie wokół dysz delikatnie odmarzała.

mayak
26-01-2016, 21:40
jak zakładałem czujnik płynu spryskiwacza w moim FF2, to czujnik był podłączony bezpośrednio do zegarów - trzeba popatrzeć w schematach FF3 gdzie się podłącza ten czujnik
http://ffclub.ru/topic/257376/ - tu jest rosyjski wątek o tym

Bump: znalazłem w wątku o czujniku w Kudze mk2: http://ffclub.ru/topic/355072/?pid=15384784#entry15384784
czujnik:
http://media.ffclub.ru/up79860-S_R_R_S_R_S_.png
schemat:
http://media.ffclub.ru/up79860-S_S_R_R_R_.png
wtyczka:
http://media.ffclub.ru/up79860-S_R_R_S_R_R_.png
mocowanie zbiornika
http://media.ffclub.ru/up79860-S_R_S_RiR_R_R_R_R_R_ReR_.jpg

przemouk84
27-01-2016, 00:19
Czyli krótko mówiąc wystarczy tylko wymienić zbiorniczek na płyn i aktywować. Ciekawe czy we wszystkich F3 jest taka możliwość aktywacji?

Bump:

Ja też zawsze wiem kiedy mi się płyn skończył :) . Ogólnie to można baniuszkę z płynem wozić w bagażniku i jak się kończy dolewać, gorzej na autostradzie :( więc takie info by się przydało wcześniej

Ale po co Ci info na blacie jak baniuszkę wozisz? A na autostradzie są stacje PCN i na nich z pewnościa braki w postaci "extra niezamarzającego płynu" możesz uzupełnić !?

Shreq
27-01-2016, 08:26
Pytanie do posiadaczy wgranego trybu ST, czy macie możliwość całkowitego odlaczenia ESP? Ja w wyborze mam taką możliwość jednak całkowite odlaczenie nie da się zaznaczyć, jedynie ograniczone czyli odlaczona TC i osłabione dzialanie ESP.

Pomijam oczywiscie fakt, że na zegarkach zamiast znaczka forda jest znaczek ST.

Pozdrawiam
Tomek

spenser696969
27-01-2016, 18:09
Ale po co Ci info na blacie jak baniuszkę wozisz?
Żeby nie wozić baniuszki :)

uetam
23-02-2016, 12:40
Może nie do końca jest to plug & play ale jeżeli kogoś denerwuje wbudowany czujnik deszczu lub gdy nie działa on do końca tak jak powinien to po odłączeniu jego wtyczki na podszybiu wycieraczki na pierwszej pozycji przechodzą w tryb sekwencyjny a częstotliwość ich pracy można regulować pokrętłem.

schraczek
23-02-2016, 12:43
po odłączeniu jego wtyczki na podszybiu wycieraczki na pierwszej pozycji przechodzą w tryb sekwencyjny a częstotliwość ich pracy można regulować pokrętłem

No proszę... wiedza bezcenna.
mnie automat denerwuje przy bardzo drobnych kropelkach. Często juz nic nie widzę, a wycieraczki ani drgną.

cezarg1410
23-02-2016, 17:42
Mnie to mega dziwi co piszecie... Jak dla mnie ten automat działa bardzo fajnie.

p.saw
23-02-2016, 21:41
No proszę... wiedza bezcenna.
mnie automat denerwuje przy bardzo drobnych kropelkach. Często juz nic nie widzę, a wycieraczki ani drgną.

Przecież można ustawić czułość pokrętłem na manetce wg własnych preferencji. U mnie działa dobrze.:)
A najważniejsza uwaga to , że częstotliwość także uzależniona jest też od prędkości jazdy.

schraczek
24-02-2016, 07:41
Przecież można ustawić czułość pokrętłem na manetce wg własnych preferencji

Nie gadaj. Naprawdę ?

uetam
24-02-2016, 13:21
Może są różne wersje tego czujnika dla szyb z podgrzewaniem/bez podgrzewania ale u mnie działał on tylko przy naprawdę mocnym deszczu lub gdy machałem przed nim ręką...

p.saw
24-02-2016, 20:08
mnie automat denerwuje przy bardzo drobnych kropelkach. Często juz nic nie widzę..

To trzeba jeździć przy większym deszczu. Przy mniejszym nie wyjeżdżać z garażu. I najważniejsze nie zamykać oczu...:wink:
Złośliwość przedmiotów martwych - fakt może być denerwująca, ale zapewne jest na to jakaś rada. :)

JuniorST
26-02-2016, 20:36
Panowie tym razem ja mam pytanie, a nie znalazłem na nie odpowiedzi. Posiadam Focusa Mk3 2011 który nie posiada fabrycznego radia Sony natomiast posiada nawigację z 5 calowym wyświetlaczem Ford Synk. Chciałbym wymienić panel na Sony ze względu na to, iż ładniej wygląda, czy w przypadku gdy przepnę tylko panel radia to wszystko inne będzie działać?

dzięki za podpowiedź ;)

DJ_MaxiM
29-02-2016, 15:32
Witam
Kojarzycie taką opcję, gdy po otwarciu drzwi wyskakuje dodatkowy plastik ochraniający drzwi przed uderzeniem innego samochodu na parkingu lub o ścianę w garażu?
Pamiętam, że była to nowość w FF3 - moje pytanie brzmi, czy można coś takiego dokupić i domontować do każdego Focusa MK3?
P.S.
Dodam, że są dodatkowe czarne zaślepki pod zamkami na boku drzwi, podejrzewam, że właśnie od tego systemu.

krzys1968
29-02-2016, 15:40
Dobrze zrobic fotke wtedy osoby ktore posiadaja cos takiego moga odpowiedziec czy do twoich drzwi bedzie pasowac

radek70
29-02-2016, 16:51
Kojarzycie taką opcję, gdy po otwarciu drzwi wyskakuje dodatkowy plastik ochraniający drzwi przed uderzeniem innego samochodu na parkingu lub o ścianę w garażu?
Arek, coś ćwiczyli na forum tu: http://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=176448

BrudnyHenryk
01-03-2016, 07:41
W serwisie mówili mi, że łamią się te klapki podczas zamykania drzwi - odradzali

boncio
01-03-2016, 16:14
automat denerwuje przy bardzo drobnych kropelkachZrób aktualizacje BCMa. Też tak miałem kiedyś przy czułości na maksa. Po zmianie softu jest dokładnie odwrotnie - czułość minimalna, a macha czasem jak głupi ;) Widać Ford nie zna opcji pośrednich ;)

p.saw
01-03-2016, 21:35
Witam
Pamiętam, że była to nowość w FF3 - moje pytanie brzmi, czy można coś takiego dokupić i domontować do każdego Focusa MK3?

Mam to u siebie tylko dlatego, że pojazd był kupowany ze stoku i miał już w wyposażeniu. Ogólnie (mimo, że fajna rzecz) odradzam. Opcja tania przy zamawianiu nowego, jako domontowanie to wyjdzie pewnie ze 4 stówki na każde drzwi.
No i potrafi się łamać. Ja już 2 razy wymieniałem same nakładki a co dopiero gdyby "poszło" cięgno w drzwiach.

arturek
01-05-2016, 09:02
Witam

To i ja się dopiszę w temacie wymian P&P

1) schowek na okulary: zwykły => podświetlany

https://i.imgur.com/K3MYCDv.jpg https://i.imgur.com/4H2oS74.jpg

2) oryginalna gałka zmiany biegów: zwykła => podświetlana

https://i.imgur.com/E6JOXZ6.jpg https://i.imgur.com/h5z4Lfs.jpg

3) licznik: zwykły => graficzny
(od amerykańskiej Kugi)
przy okazji aktywowane: DDS oraz blokowanie drzwi
https://i.imgur.com/kfblOnj.jpg http://images77.fotosik.pl/541/0086928bd3d9dee1med.jpg

4) moduł Ford Sync 1.0 => Ford Sync 1.1 z polskim lektorem

opis tutaj
http://www.focusklubpolska.pl/showpost.php?p=1192754&postcount=55

https://i.ebayimg.com/images/g/4-0AAOSw7NpZyPTk/s-l500.jpg

5) W moim samochodzie była instalacja elektryczna do ogrzewania foteli
Dołozyłem: maty grzewcze + wyłącznik + wymiana wiązki tunelu

https://i.imgur.com/nYMXNBH.jpg https://i.imgur.com/dPVoNAD.jpg

https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2988215&postcount=22

6) elektryczne lusterka => wymieniłem na elektrycznie składane + podświetlane

https://i.imgur.com/lNTk70x.jpg

tu więcej
https://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=3113458&postcount=28

Youtube
https://www.youtube.com/watch?v=5loyay1e3dQ

7) stacja dokująca do nawigacji przenośnej Clarion 790

https://i.imgur.com/S4D4CA7.jpg

8 ) Bezbarwne żarówki kierunkowskazów - Osram Diadem Chrome
(w trybie zgaszonym, nie dają pomarańczowej poświaty / odblasku)

https://i.imgur.com/u3nhsjB.jpg

9) Grill: zwykły Titanium (błyszczący) => typu "plaster miodu"

https://i.imgur.com/dwwbXow.jpg https://i.imgur.com/FaXhZub.jpg

więcej w tym wątku
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=298187

10) Dodatkowa, elektryczna nagrzewnica PTC (w silniku benzynowym)
wg opisów z tego wątku

https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=239688&highlight=ptc

foto zapożyczone z rosyjskiego forum
https://i.imgur.com/rGwNgMJ.jpg

11) Oryginalna (fordowska) wykładzina bagażnika z przegrodami

https://i.imgur.com/jAcmwwQ.jpg https://i.imgur.com/FFXBISV.jpg

https://i.imgur.com/GedjppX.jpg

12) Pionowa siatka oddzielająca bagaż w kombi

https://i.imgur.com/nyKauBY.jpg

https://i.imgur.com/8Kga6Sm.jpg

https://i.imgur.com/gT1ikYt.jpg

13) Czujniki parkowania (przód + tył) - Valeo

https://i.imgur.com/rSJeZk6.jpg

14) chlapacze

https://i.imgur.com/DlL9uZI.jpg

---------------------------------------------------------------------------------
ad 1) w podsufitce, u mnie była instalacja.
Wystarczyło tylko przepiąć
Problemem jest kupić kompletny schowek = z żarówkami + kabel do instalacji
b) Jestem trochę rozczarowany: wg prospektów, powinno być "nastrojowe oświetlenie okolic dźwigni biegów"
W rzeczywistości, to nic nie oświetla (nocą)

ad. 2) na Allegro była do kupienia podświetlana gałka
ALE nie mogłem dogadać się ze sprzedawcom.
Przypadkowo znalazłem na OLX

akcesoria Forda
http://akcesoria-ford.pl/PrintView/focus/2011/stylizacja/fcf8a379-329b-4271-9b76-79e0b9d497a8

ad.3) Podziękowanie dla kolegi Tedi_K za wymianę

pozdrawiam
Arturek

azitoshi
01-05-2016, 19:32
ad1) jakieś dziwne to oświetlenie u mnie w MK3FL inaczej to wygląda są dwa punkty świecące nie takie paski, i jak jest ciemno to faktycznie coś tam lewarek biegów podświetlają.

tedi_k
01-05-2016, 21:56
ad1) jakieś dziwne to oświetlenie....

Jest jakie ma być w MK3. Wbrew pozorom nieco doświetla okolice lewarka. Teraz, jak kolega arturek ma podświetlaną gałkę, to nie widzi tego.

azitoshi
02-05-2016, 08:37
To może to jest z wersji przed liftem u mnie tak to wygląda jak na zdjęciu wiązka światła jest chyba bardziej skupiona

http://fotowrzut.pl/RRVNZHEXYK

tedi_k
02-05-2016, 17:28
Taką wersję to chyba pierwszy raz na oczy widzę :shock:
Nawet na allegro czegoś takiego (chyba) nie było... A jak wiadomo - jak na allegro nie ma - to nie istnieje :one:
Będę musiał uważniej przyglądać się tym panelom w MK3FL...

azitoshi
02-05-2016, 19:17
ciekawy jestem czy możliwe jest dołożenie sterowania kolorem oświetlenia czy to muszą być jakieś specjalne kolorowe diody ?

jadja
02-05-2016, 19:45
Nie mam w tej chwili zdjęcia, ale jest wersja tego "urządzenia" z dodatkową gałką, gdzie kolory można zmieniać. Dawno temu kupiłem coś takiego na Allegro, ale nigdy nie zamontowałem.

azitoshi
02-05-2016, 19:59
No tak sam moduł sterujący pewnie można jakoś podpiąć ale zastanawia mnie czy jak to jest z diodami czy te które są tylko czerwone ?

tedi_k
02-05-2016, 20:23
...czy to muszą być jakieś specjalne kolorowe diody ?

No raczej... :027: Jak chciałeś z czerwonej diody uzyskać niebieski kolor świecenia? Kolorowe "podświetlenie nastrojowe" ma takie moduły świecące z 3 diod i wymaga wymiany wszystkich tych źródeł światła i dodania sterownika kolorem podświetlenia. Wiązki też są inne - moduły kolorowe mają sterowanie zrobione po LIN i w związku z tym mają po 3 przewody w każdym podłączeniu źródła światła zamiast 2 przewodów w standardowym (czerwonym) podświetleniu.

... Dawno temu kupiłem coś takiego na Allegro, ale nigdy nie zamontowałem.

W kontekście tego co powyżej, to raczej Ci się nie przyda...

radek70
02-05-2016, 20:33
ciekawy jestem czy możliwe jest dołożenie sterowania kolorem oświetlenia czy to muszą być jakieś specjalne kolorowe diody ?
Nie wiem jak w polifcie, ale patrząc na schematy przedliftowe mk3, to jest spora różnica pomiędzy AMBIENT LIGHTS SINGLE-COLOR, a AMBIENT LIGHTS MULTI-COLOR. Dla multi color w każdym podświetleniu są trzy diody RGB i zmianą koloru steruje szyna LIN.
Bump: Tadeusz ja się produkuję a Ty byłeś szybszy :)

jadja
02-05-2016, 20:51
No raczej... :027: Jak chciałeś z czerwonej diody uzyskać niebieski kolor świecenia? Kolorowe "podświetlenie nastrojowe" ma takie moduły świecące z 3 diod i wymaga wymiany wszystkich tych źródeł światła i dodania sterownika kolorem podświetlenia. Wiązki też są inne - moduły kolorowe mają sterowanie zrobione po LIN i w związku z tym mają po 3 przewody w każdym podłączeniu źródła światła zamiast 2 przewodów w standardowym (czerwonym) podświetleniu.

W kontekście tego co powyżej, to raczej Ci się nie przyda...
Kupiłem ten panel właściwie dla mikrofonu, ale a'propos trzech przewodów. Wymieniałem niedawno tunel na taki z podłokietnikiem. I tam jest podświetlenie zagłębienia na kubki. U mnie nie ma wiązki, więc nie świeci. Ale gdybym miał podłączyć, aby po prostu świeciło - dwa przewody, to do których "zacisków " z tych trzech?

tedi_k
02-05-2016, 20:57
Zewnętrznych. Pin 1 - "Led +", pin 3 - masa.

radek70
02-05-2016, 21:03
aby po prostu świeciło - dwa przewody, to do których "zacisków " z tych trzech? Do żadnych, Jacek tam jest zasilanie +,- i szyna LIN sterująca zmianą koloru. Musiałbyś rozmontować badziewie i wybrać diodę do podłaczenia podświetlenia: czerwoną, zieloną lub niebieską. Może się pomyliłem :)

azitoshi
03-05-2016, 07:06
Są przecież chyba takie diody RGB wielokolorowe ? :)

keiw
03-05-2016, 14:07
To może to jest z wersji przed liftem u mnie tak to wygląda jak na zdjęciu wiązka światła jest chyba bardziej skupiona

http://fotowrzut.pl/RRVNZHEXYK

&

Taką wersję to chyba pierwszy raz na oczy widzę :shock:
Nawet na allegro czegoś takiego (chyba) nie było... A jak wiadomo - jak na allegro nie ma - to nie istnieje :one:
Będę musiał uważniej przyglądać się tym panelom w MK3FL...

W C-Max mam dokładnie taki sam:
http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/SAM_5429_zpsq84awfys.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/SAM_5429_zpsq84awfys.jpg.html)

http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/SAM_5430_zpsrlo71yai.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/SAM_5430_zpsrlo71yai.jpg.html)

Te z paskiem:
http://www.republika.pl/fefk/plug02.jpg
może mogą zmieniać kolor oświetlenia?

tedi_k
03-05-2016, 15:35
...diody RGB wielokolorowe ? :)

No i czym miało by się sterować udziałem R alb B albo G w świeceniu? Napisałem wcześniej - w FF3 są moduły 3-diodowe ze sterowaniem w każdym z modułów świecących zrobionym na LIN. Można oczywiście teoretyzować "ale można to zrobić inaczej"... Tylko co to wnosi?

keiw - te "z paskiem" mogą zmieniać jak mają założone moduły wielokolorowe. Normalnie (w tym te na zdjęciu) mają jedynie diody czerwono-pomarańczowe (łatwo poznać, bo na panelu powinno być pokrętło do sterowania kolorem, jeśli podświetlenie by było multi-kolor).

keiw
03-05-2016, 19:53
OK rozumiem. Skoro ten pasek jest "jednokolorowy", to zdecydowanie wolę te małe dyskretne diody, które są u mnie i u azitoshi :diabel2:

Szymon_Zy
03-05-2016, 20:00
No i czym miało by się sterować udziałem R alb B albo G w świeceniu? Napisałem wcześniej - w FF3 są moduły 3-diodowe ze sterowaniem w każdym z modułów świecących zrobionym na LIN. Można oczywiście teoretyzować "ale można to zrobić inaczej"... Tylko co to wnosi?

Jak ktoś się uprze może sobie zrobić na ws1812b dowolne podświetlenie na raspberry pi zero i hyperion sterowane komórką. Tyle, że z P&P to nie ma żadnego związku. W sumie to za podsufitką dość miejsca jest na arduino pro mini + ws2812b i potencjometr z oryginalnej klapki z regulowanym podświetleniem. Na tej bazie można wszytko zrobić z dowolnie wymarzonymi efektami. Tylko, ze z auta zrobi się choinka ;-) Do sterowania diód wystarczy 1 (jeden) kabel.

boncio
06-05-2016, 13:42
Po FL zmienił się wygląd konsoli w Focusie i C-maxie i sposób świecenia nastrojowego na małe punkty. Dodatkowo w C-maxie po FL może być wielokolorowe. Focus miał wielokolorowe paski przed FL, C-max tylko amber.

dagie
04-08-2016, 15:28
@Wrobel1000 (http://forum.fordclubpolska.org/member.php?u=240529) do Focus-a 2011-

podpora lędźwi 1 szt ok.196 zł w ASO
BM51-A62579-AD - lewa
BM51-A62578-AD - prawa
uchwyt do regulacji 1 szt ok.21 zł
AM51-R62578-AD35B8 lewa/prawa

Jeżeli ktoś jest zainteresowany zakupem, to podaję aktualne numery katalogowe:
1732674 podpora lewa, cena ok. 211 zł w ASO
1805674 uchwyt do regulacji, cena ok. 21 zł

Na pudełkach są też numery, które podał kol. SRS.

MrQ
04-08-2016, 17:23
2) oryginalna gałka zmiany biegów: zwykła => podświetlana
http://www.republika.pl/fefk/plug03.jpg

http://www.republika.pl/fefk/plug04.jpg

ad. 2) na Allegro była do kupienia podświetlana gałka
ALE nie mogłem dogadać się ze sprzedawcom.
Przypadkowo znalazłem na OLX

akcesoria Forda
http://akcesoria-ford.pl/PrintView/focus/2011/stylizacja/fcf8a379-329b-4271-9b76-79e0b9d497a8

pozdrawiam
Arturek

Czy ta gałka będzie pasować do C-max ?? Na stronie forda w dziale c-max jej nie ma a chętnie bym dołożył coś takiego... (czy jest instalacja pod gałke?)

mendzior87
04-08-2016, 20:53
Posiadam u siebie w foce zestaw czujników jak na obrazku:
http://e.allegroimg.pl/s400/08/62/88/83/95/6288839534_4
Pytanie: czy te czujniki pozwalają na aktywację automatycznych świateł drogowych lub zczytywania znaków drogowych ?

lsulima
05-08-2016, 02:55
Tak. Dziwne ze masz czujniki i nie masz tych funkcji.

mendzior87
05-08-2016, 05:03
W komputerze pokładowym nie ma wyszczególnionych. Jest tylko City stop.

Wysłane z mojego HUAWEI SCL-L21 przy użyciu Tapatalka

jadja
05-08-2016, 08:16
A ja polecam każdemu, kto korzysta z pilota do bramy (garaż podziemny, wjazd na osiedle) swoje rozwiązanie umieszczenia elektroniki pilota za lusterkiem wstecznym. Zasilenie 12V (w tych pilotach jest przeważnie bateria 12V) oczywiście z akumulatora, podpięte do lampki sufitowej a dolutowany przewód do przycisku pilota doprowadziłem w okolicę hamulca ręcznego. Tam piękny podświetlany przycisk. Naprawdę bardzo wygodne, bez martwienia się o baterię i szukania pilota. Poza tym takie usytuowanie elektroniki pilota zapewnia mu najlepszy zasięg, lepszy niż na dole, gdzieś przy kierownicy.

tedi_k
05-08-2016, 13:11
...Pytanie: czy te czujniki pozwalają na aktywację automatycznych świateł drogowych lub zczytywania znaków drogowych ?

To nie są czujniki tylko MIEJSCE NA CZUJNIK-KAMERĘ. A to jest drobna różnica... W tym "miejscu na czujnik" jest zaślepka. Trzeba dokupić kamerę i zmienić wiązkę do czujników. Wtedy da się wszystko aktywować.

mendzior87
05-08-2016, 13:38
To nie są czujniki tylko MIEJSCE NA CZUJNIK-KAMERĘ. A to jest drobna różnica... W tym "miejscu na czujnik" jest zaślepka. Trzeba dokupić kamerę i zmienić wiązkę do czujników. Wtedy da się wszystko aktywować.

Dziś się dokładnie przyjrzę, bo zdjęcie jest poglądowe z neta, ale trochę mnie zasmuciłeś tą informacją :(

tedi_k
05-08-2016, 16:06
...trochę mnie zasmuciłeś tą informacją :(
Tu masz "bliźniaczy samochód" po zdemontowaniu plastikowej osłony kamer: http://forum.fordclubpolska.org/showpost.php?p=2597720&postcount=15
To urządzenie po prawej stronie zdjęcia z zieloną wtyczką to laserowy czujnik CityStop. Patrząc na szybę od przodu zajmuje dwa lewe okienka jedno pod drugim w ciemnym polu.
Na zdjęciu po lewej stronie od CityStop masz MIEJSCE (trójkąt/długi trapez) na kamerę czytania znaków/utrzymania pasa ruchu. Jeszcze bardziej na lewo masz zbliżone do koła miejsce na czujnik deszczu. Widać, że u kolegi także wiązka wymagała wymiany - u Ciebie będzie identycznie.

mendzior87
05-08-2016, 19:16
To na czujniku deszczu i City stop się ograniczę. Pewnie spory koszt dołożenia kamerki.

kuuba89
06-08-2016, 20:59
To na czujniku deszczu i City stop się ograniczę. Pewnie spory koszt dołożenia kamerki.

Koszt dołożenia kamery jest relatywnie nie duży, jeżeli szyba już jest przystosowana pod urządzenie. Wszystko zależy od tego za ile kupisz kamerę oraz, jeżeli nie masz, wiązkę do podłączenia.

boncio
08-08-2016, 13:42
Czy ta gałka będzie pasować do C-max ?? Nie, przynamniej nie bez rzeźby. Przerabiałem temat w 2013 roku i nawet miałem ją już w rękach. Podświetlana gałka jest razem z mieszkiem i ramką pasująca tylko do Focusa. W Focusach jest wtyczka do niej, natomiast w C-maxie (jak i w Kudze, która ma taki sam kształt mieszka) nie ma, bo po co.

MrQ
08-08-2016, 17:31
Nie, przynamniej nie bez rzeźby. Przerabiałem temat w 2013 roku i nawet miałem ją już w rękach. Podświetlana gałka jest razem z mieszkiem i ramką pasująca tylko do Focusa. W Focusach jest wtyczka do niej, natomiast w C-maxie (jak i w Kudze, która ma taki sam kształt mieszka) nie ma, bo po co.

Szkoda. Mało rzeczy do C-max jest żeby podmienić.

boncio
08-08-2016, 21:18
MrQ Spojler na klapę z polifta pasuje ;-)
Poza tym ile się sprzedaje Focusów, a ile C-maxów i Kug.
weuek a zauważyłeś, że mowa o mk3? Miałem galke 6 biegową z niebieskim podświetleniem od Focusa mk3 w ręce i wiem jak wygląda. Podpowiem wsteczny z pierścieniem.

MrQ
08-08-2016, 21:51
MrQ Spojler na klapę z polifta pasuje ;-)
Poza tym ile się sprzedaje Focusów, a ile C-maxów i Kug.
weuek a zauważyłeś, że mowa o mk3? Miałem galke 6 biegową z niebieskim podświetleniem od Focusa mk3 w ręce i wiem jak wygląda. Podpowiem wsteczny z pierścieniem.

Spojler mam :) Domyślam sie że popularność wpływa na ilość dodatków...

weuek
08-08-2016, 22:24
weuek a zauważyłeś, że mowa o mk3?
Rzeczywiście - nie zauważyłem. :572:

gavin2002
09-08-2016, 08:39
Nie wie ktoś czasem czy w mk3 trend sport kombi występowała kanapa z podłokietnikiem, przy takich fotelach?

http://media.ffclub.ru/up186055-up68836_DSC_8132_5462.jpg

arturek
09-08-2016, 09:28
Witam

1) Pytasz o podłokietnik przedni czy tylny?

2)
a) Jeśli pytasz o przedni podłokietnik,
to były wersje promocyjne na polski rynek z fabrycznym podłokietnikiem
(w niższych wersjach wyposażenia)

b) tylny podłokietnik był tylko w wersji Titanium

katalogi i cenniki tutaj
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Focus_3

3) Na zdjęciu kolegi - widzę, że przednie fotele z podgrzewaniem,
a radio zwykłe = bez bluetooth

Szkoda. Mało rzeczy do C-max jest żeby podmienić.
Jeśli chcesz podświetlaną gałkę w C-Maxie, to zrobiłbym to tak:
- kupic gałkę od Focusa
- dolutować dłuższy kabelek
- podłączyć się pod kabel podświetlenia przycisków

pozdrawiam
Arturek

MrQ
09-08-2016, 09:54
- kupic gałkę od Focusa

dzięki pomyśle nad tym :)

boncio
09-08-2016, 10:13
- kupic gałkę od Focusa
I jeszcze wyjąć Focusowy "skórzany" mieszek spod srebrnego pierścienia i zamontować tam ten z C-maxa nie uszkadzając nic przy okazji.
Kupuje się taki dokładnie komplet:
http://i.ebayimg.com/images/i/251402580728-0-1/s-l1000.jpg

MrQ
09-08-2016, 10:19
byłbym wstanie zrezygnować z podświetlenia ale żeby znaleźć gałkę która ma cyfry na niebiesko. Czerwone widziałem są od ST. Niebieskie znalazłem w najnowszym RS..
http://img1.autocentrum.pl/ford-focus-rs-2016-galeria-redakcyjna-dzwignia-zmiany-biegow_publikacje-674443039-2-400-300.jpg

arturek
09-08-2016, 12:03
Witam

Wersja ST ma chyba czerwoną gałkę ALE nie podświetlaną

Inna opcja:
- kupić gałkę od ST
- farbą modelarską pomalować cyfry na niebiesko
Wtedy będzie na niebiesko ale bez podświetlenia

pozdrawiam
Arturek

MrQ
09-08-2016, 12:17
Witam

Wersja ST ma chyba czerwoną gałkę ALE nie podświetlaną

Inna opcja:
- kupić gałkę od ST
- farbą modelarską pomalować cyfry na niebiesko
Wtedy będzie na niebiesko ale bez podświetlenia

pozdrawiam
Arturek

Nie zejdzie taka farba pod wpływem potu na dłoni ?

boncio
09-08-2016, 12:24
MrQ a podświetlane nakładki na progi masz? ;)
http://www.akcesoria-ford.pl/Content/Images/Accessories/Library/SK001738/C-MAX_Grand_C-MAX_scuff_plate_illuminated_037.jpg

Albo podświetlenie nastrojowe tylnych klamek.

Jeszcze możesz kupić wersję bez podświetlenia gałki i jak pisze arturek pomalować na niebiesko. Chociaż w niej też pierścień wstecznego jest inny.
http://www.akcesoria-ford.pl/Content/Images/Accessories/Library/SK001776/Focus_11_Gear_Lever_Knob_Aluminium_Leather_28p_037 .jpg

skicek
09-08-2016, 12:32
Hej, a skad mozna dostac kamere czytania znakow i asystena pasu drogowego?
oraz co trzeba dodatkowo wykonac w sofcie by to odblokowac potem?

pjetrucha
09-08-2016, 12:34
Jak dobrze pomalujesz to nie zejdzie. W końcu to czerwone to też farba. Ale czy kupno gałki od RS nie wyjdzie taniej niż galka st, farba i poświęcony czas? Zapytaj w aso ile taka przyjemność.

boncio
09-08-2016, 12:45
arturek a czy zagłębiałeś się może w budowę tej gałki podświetlanej? Czy można odkręcić samą gałkę, czy w tej wersji jest to jedna zintegrowana całość? Bo ja miałem ją tylko kilka minut w rękach i nie miałem mozliwości tego sprawdzić.

tedi_k
09-08-2016, 13:25
Hej, a skad mozna ...?

Zaskakująca i zupełnie niespodziewana odpowiedź... :027:
Z Allegro!!!

Na tej aukcji (niezależnie od bzdurnych opisów o BLIS itp., pomylony w opisie jest też part numer, ale na fotce jest OK) jest właśnie kamera czytania znaków:
http://allegro.pl/kamera-5m5t-19h406-ag-focus-mk3-11-14-i6365597685.html

A co trzeba zrobić więcej - no zaprogramować, bo samo nie ruszy...
Potrzebny jest także cały moduł kierownicy z innymi manetkami kierunkowskazów i wycieraczek. Dokładnie taki jak na tej aukcji: http://allegro.pl/ford-focus-mk3-11-r-manetki-przelacznik-zespolony-i5869400596.html
Moduł jest jedynie PODOBNY do tego co obecnie i trzeba założyć taką całość jak na aukcji. Przełożyć manetki kierunkowskazów się nie da.

skicek
09-08-2016, 13:34
no wlasnie nie widzialem jak mam to szukac po allegro, bo slowie kluczowym kamera czytania znakow nie znalazlem xD

hmm, z tego co wiem (nie dawno kupilem focke) to jedyne co brakuje w mojej wersji to wlasnie kamery znakow i pasa ruchu, i chyba martwego pola tez brakuje aczkolwiek nie wiem bo ciezko mi to sprawdzic lub nie wiem jak :D

ale domyslam sie ze nie da sie samej mateki lewej wymienic tylko caly modul? (bo wiem ze na lewej matence brakuje mi przelacznika wlasnie do pasa ruchu)

a i przy okazji, bo widzialem duzo postow odnosnie podpisania sie i uzywania FOCCUS i tej drugiej nie pamietam nazwy. One tez wspolgraja z mk3?

gavin2002
09-08-2016, 14:00
Nie wie ktoś czasem czy w mk3 trend sport kombi występowała kanapa z podłokietnikiem, przy takich fotelach?

http://media.ffclub.ru/up186055-up68836_DSC_8132_5462.jpg

Witam

1) Pytasz o podłokietnik przedni czy tylny?

2)
a) Jeśli pytasz o przedni podłokietnik,
to były wersje promocyjne na polski rynek z fabrycznym podłokietnikiem
(w niższych wersjach wyposażenia)

b) tylny podłokietnik był tylko w wersji Titanium

katalogi i cenniki tutaj
http://chomikuj.pl/a_krakow/FORD/Focus_3

3) Na zdjęciu kolegi - widzę, że przednie fotele z podgrzewaniem,
a radio zwykłe = bez bluetooth

- kupic gałkę od Focusa

pozdrawiam
Arturek
Pytałem o podlokietnik w kanapie, więc tylny. No to szkoda, że tylko w titanium.

gavin2002
09-08-2016, 14:01
Zdjęcie poglądowe z netu.

elucidate
09-08-2016, 14:59
Takie pytanko bo ktoś tu pytał o szybę i dołożenie czujnika zmierzchu. Rozumiem to co mam teraz http://i.imgur.com/FrUhJFH.jpg wymaga wymiany szyby aby mieć czujnik zmierzchu?

Teisejas
09-08-2016, 15:23
Nie, ta szyba jest właśnie pod czujnik deszczu/zmierzchu- to wycięcie w kształcie kropli jest dla czujnika. Teraz jest tam zaślepka. Czujnik wygląda tak:
75453
A tak swoją drogą, to szyba była wymieniana, czy taką wstawiają fabrycznie jak samochód ma Synca (nad czujnikiem jest uchwyt do modułu gps) a nie ma innych bajerów montowanych na szybie?

elucidate
09-08-2016, 15:48
Ok w takim razie jak zdjac to http://imgur.com/a/VTxVk ? Próbowałem z lekka siłą, w jedna i druga strone ale nic nie dalo....

Teisejas
09-08-2016, 16:04
Obudowa lusterka składa się z dwóch części, które na siebie nadchodzą takimi zaczepami. Przy krawędzi ich styku, górną cześć trzeba z obu stron ścisnąć i równocześnie rozszerzyć dolną, chociaż z jednej strony, tak żeby te plastiki się rozłączyły. Jak pójdzie z jednej strony to spokojnie już da się je rozdzielić z drugiej.

elucidate
09-08-2016, 16:15
Obudowa lusterka składa się z dwóch części, które na siebie nadchodzą takimi zaczepami. Przy krawędzi ich styku, górną cześć trzeba z obu stron ścisnąć i równocześnie rozszerzyć dolną, chociaż z jednej strony, tak żeby te plastiki się rozłączyły. Jak pójdzie z jednej strony to spokojnie już da się je rozdzielić z drugiej.O kurcze, a tyle sie siłowałem z tym. :one: Dzieki za pomoc! :D Po zdjeciu pokrywy mam cos takiego: http://i.imgur.com/ebaDnDg.jpg

Rozumiem ze ten moduł to moduł GPS? Z tego co widze to brakuje tylko wiązki do ewentualnego czujnika ( jeszcze blaszka mocująca i podkladka silikonowa tylko gdzie cos takiego kupie?)

pjetrucha
09-08-2016, 16:55
w aso lub na allegro.

elucidate
09-08-2016, 17:12
Allegro to wiem ale jakieś podpowiedzi pod jakie słowa szukac?

MrQ
09-08-2016, 18:10
MrQ a podświetlane nakładki na progi masz? ;)

Albo podświetlenie nastrojowe tylnych klamek.

Jeszcze możesz kupić wersję bez podświetlenia gałki i jak pisze arturek pomalować na niebiesko. Chociaż w niej też pierścień wstecznego jest inny.

Nakładki mam ale zwykłe. Podświetlane to chyba przesada, szczególnie że drzwi otwarte są przez 2 sekundy. Jedynie gałka "chodzi za mną". Jeśli nie podswietlana to pomaluje na niebiesko albo rs. Wrzuce to w plany zmian.

mayak
09-08-2016, 18:32
Kolega rb-net dołożył (ja tylko aktywowałem ) czujnik deszczu a miał dokładnie taką samą szybę - podejrzewam że największy problem to dorobienie wiązki

gavin2002
09-08-2016, 18:43
Dorobienie wiązki do czujnika deszczu to żaden problem, to tylko 3 kable z gema.

mayak
09-08-2016, 19:48
3 kable to żaden problem, ale wtyczka do czujnika i piny od strony BCMa to tak

orczyk5
09-08-2016, 20:30
Przesada z tym problemem. Bez problemu mając czujnik w ręku dorobisz sobie wtyczkę z komputerowej. A do BCM-a to bez zdjęcia schowka (jakoś nie chciał się zdemontować) kupiłem starą wtyczkę i montaż nowych pinów to kwadransik. Nowa wiązka to pikuś bo pod sufit i słupkiem za uszczelką i już. Przypominam o podkładce żelowej i metalowej zapince z ASO za 17 zł.

gavin2002
09-08-2016, 20:42
Tak, ta wiązka jest łatwo dostępna, trzeba ją tylko rozmontowac i dodać kabelki.

kuuba89
09-08-2016, 21:57
Przesada z tym problemem. Bez problemu mając czujnik w ręku dorobisz sobie wtyczkę z komputerowej. A do BCM-a to bez zdjęcia schowka (jakoś nie chciał się zdemontować) kupiłem starą wtyczkę i montaż nowych pinów to kwadransik. Nowa wiązka to pikuś bo pod sufit i słupkiem za uszczelką i już. Przypominam o podkładce żelowej i metalowej zapince z ASO za 17 zł.

Pod warunkiem, że masz pin w BCM, a tego dotyczyła informacje moim zdaniem.

adnim
09-08-2016, 22:45

To podpowiedz gdzie sie wpiąć ;)

orczyk5
09-08-2016, 23:41
Ja NIE MIAŁEM PINU!!! Dzięki kolegom RB-NET i MAYAK dowiedziałem się co i jak. Kupiłem wtyczkę z obciętymi kablami i wymontowałem potrzebne piny. Potem schylasz się pod schowek (jak umiesz to wyjmujesz) i wypinasz wtyczkę. Otwierasz ją (bezinwazyjnie bez narzędzi) wsuwasz w odpowiednie miejsce piny i składasz wtyczkę. I masz już gotowy kabelek do podłączenia wiązki (czyli wcześniej pociągniętych 3 kabelków owiniętych materiałową izolacją).

kuuba89
10-08-2016, 08:27
Ja NIE MIAŁEM PINU!!! Dzięki kolegom RB-NET i MAYAK dowiedziałem się co i jak. Kupiłem wtyczkę z obciętymi kablami i wymontowałem potrzebne piny. Potem schylasz się pod schowek (jak umiesz to wyjmujesz) i wypinasz wtyczkę. Otwierasz ją (bezinwazyjnie bez narzędzi) wsuwasz w odpowiednie miejsce piny i składasz wtyczkę. I masz już gotowy kabelek do podłączenia wiązki (czyli wcześniej pociągniętych 3 kabelków owiniętych materiałową izolacją).

Jeszcze raz, ze zrozumieniem :)
Każde złącze to dwa piny. Jeden pin jest we wtyczce (którego nie miałeś i dołożyłeś) a drugi pin jest w gnieździe (w module BCM, który zapewne u Ciebie występował) - o nim pisałem.
Być może problem nie dotyczy pinu do czujnika, ale w zależności od modelu BCM'a nie wszystkie piny w jego gniazdach występują - trzeba to sprawdzać przed montażem.

Przy okazji, ktoś próbował dodawać piny do gniazd module BCM ?

gavin2002
10-08-2016, 09:00
kuuba89 chyba trochę przesadzasz, musiałyby być różne bcm.

Tu moja rozbebeszona wtyczka. Naprawdę nic trudnego.

https://dl.dropboxusercontent.com/u/851793/nex_nik/20160116104810448.jpg

kuuba89
10-08-2016, 09:11
gavin2002 Niestety spotkało mnie takie rozczarowanie, że brakowało mi pinu po stronie BCM'a. Odpowiedzialny był za zasilanie modułu, który nie był zamontowany w samochodzie, więc było to możliwe do obejścia - jest to też mocno powiązane z tym, jakie bezpieczniki zostały zamontowane fabrycznie z BCM'ie.
Od tego momentu zwracam również na to uwagę, czy po stronie BCM'a jest komplet.

adnim
10-08-2016, 09:36
No dobra Panowie, a może ktos napisać które to kable trzeba dołożyc, w które miejsce się wpiąć -- mowa o czujniku deszczu.

orczyk5
10-08-2016, 11:35
Tak na początek to jest to jeden czujnik do automatycznych świateł i wycieraczek.....grzech nie podłączyć obu funkcjonalności naraz. Szukasz BCM-a i tam jest wtyczka C4ROOF (nadruk na białym plastiku). Wypinasz wtyczkę i sprawdzasz czy masz w BCM PIN C4-17 (też są numerki na plastiku i wtyczce) to jest zasilanie sensora 1 pin w sensorze i PIN C4-13 to LIN sensora 3 pin sensora. Jeżeli masz takie piny w BCM to z innej wtyczki C4 ROOF dokładasz 2 brakujące kabelki do wtyczki. Pin 2 w czujniku to masa ja wziąłem z lampki oświetlenia schowka. Do czujnika potrzebna jest jeszcze podkładka żelowa (na allegro nowe dostępne) i blaszka trzymająca sensor z ASO za 17 zł. Do świateł potrzeba jeszcze przełącznika z opcją AUTO. Potem jedziesz do Kolegi Mayaka i masz komplet działający :) ale jak widzę jesteś ze Szczecina.....czyli szukasz lokalnego Magika :)

adnim
10-08-2016, 12:17
dzięki wielkie orczyk5 za tak jasny opis. Tylko że byłem przed chwilą w autku i za cholere nie widzę tej wtyczki, to jest zdjęcie z mojej skrzynki...
Która to będzie ?https://www.dropbox.com/s/8lam2z4cgyt6zxd/20160810_131146.jpg?dl=0

orczyk5
10-08-2016, 13:28
Prawy dolny róg koło bezpieczników.

adnim
10-08-2016, 15:51
No juz namierzone. Podpowiedz jeszcze tylko jak wtyczkę rozbroic bo coś mi nie idzie ;)

orczyk5
10-08-2016, 17:15
Ale już wypiąłeś wtyczkę z BCMa? Czy nie wiesz jak wypiąć?

adnim
10-08-2016, 17:22
Ale już wypiąłeś wtyczkę z BCMa? Czy nie wiesz jak wypiąć?
Juz wypieta. Nie wiem jak rozebrać.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka

orczyk5
10-08-2016, 17:33
Na początek podważasz z dwóch stron "wajchę" którą wypiąłeś wtyczkę i ją zdejmujesz. Potem wysuwasz do przodu/tylu górę wtyczki. Od dołu wyjmujesz czerwonawą osłonę (w to co wchodzą piny). Składasz odwrotnie. A PINy w BCMie masz ?

adnim
10-08-2016, 17:35
Tzn po wypieciu wtyczki piny w bcm widać wszystkie, ale czy maja kable od środka to już nie mam pojęcia.
Rozumie ze jak piny są to muszą być do czegoś podłączone ?

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160810/1ae0c63f0ed425d1482e2710cbe08fcf.jpg
I podłączam zgodnie z numerami jak przy pinach na bcm? Bo na wtyczce nie mam numerów.

elucidate
10-08-2016, 17:39
Gdzie to się znajduje? Trzeba "wyjac" i pod schowkiem czy gdzie?

orczyk5
10-08-2016, 17:40
Z komórki próbuję dodać zdjęcie....mam nadzieję, że będzie widoczne

adnim
11-08-2016, 08:44
Podkładka żelowa w ASO 180 zł ! ktoś tu pisał o 17 zł :) Macie numer tej częsci ?
To ta blaszka chyba 17 zł, ale i tak w ASO nie mogą jej namierzyć.

tedi_k
11-08-2016, 09:05
Podkładka żelowa w ASO 180 zł ! ...

O podkładki żelowe trzeba pytać w dobrych warsztatach wymiany szyb. Oni mają namiary na zamienniki i wychodzi zwykle dużo taniej.

adnim
11-08-2016, 09:09
Znalazłem w serwisie szybowym za 20 zł :), tylko niech ktoś jeszcze poda numer tej blaszki i juz mam komplet ;)

elucidate
11-08-2016, 09:19
Od kolegi rb-net numer finis blaszki to 1708163

orczyk5
11-08-2016, 10:30
Nie wiem czy można dać linki Allegro (jeżeli nie to proszę o usunięcie). Ja kupiłem taką podkładkę i wszystko działa idealnie. http://allegro.pl/show_item.php?item=5957409470

adnim
11-08-2016, 10:50
A wiecie może jak sie zwą te piny od wtyczki BCM-a. To są mini ISO ? Bo nie wiem jak ich szukać

tedi_k
11-08-2016, 10:56
Nie zwą się (są specjalizowane). Trzeba poszukać na szrocie albo u kogoś, kto kupił BCMi z odciętymi wtyczkami. Mam trochę tego, tylko wcześniej jak w weekend na pewno nie będę miał czasu zabrać się za wypinanie tych pinów...

orczyk5
11-08-2016, 11:22
Wtyczka na Allegro 40-50 zł i masz oryginały pasujące na zatrzask. Albo tak jak pisze Tedi_k od kogoś komu leżą nieużywane i Ci odstąpi za browarka.

adnim
12-08-2016, 13:08
Kupiłem czujnik wraz z wiązką za 100 ;) tak więc piny są, żelek i blaszka też. W weekend montaż potem aktywacja;)

orczyk5
12-08-2016, 13:20
To jeszcze przełącznik świateł z opcją AUTO :)

adnim
12-08-2016, 13:29
Już kupiony, w tygodniu przyjdzie ;)
Teraz będe polował na kamerkę do zczytywania znaków.
Jeśli chcę aby słuzyła tylko do zczytywania to prócz kamerki, wiązki i aktywacji nic wiecej nie potrzebuje ?

kuuba89
12-08-2016, 13:43
adnim Zwróć uwagę jeszcze na opcję pochylenia świateł w przełączniku. W przypadku świateł xenon nie ma tej opcji, przy klasycznych lampach jest.
Kratka będzie pasować.
Do kamerki potrzebna jest jeszcze inna szyba, z innym uchwytem oraz dwie dodatkowe blaszki mocujące kamerę w gnieździe i inna obudowa lusterka występuje.

adnim
12-08-2016, 16:26
Przelacznik kupilem z regulacja. Szybę mam tą dobrą. Mam city stop i obok jest miejsce na dodatkowy radar.

kuuba89
12-08-2016, 18:43
W takim wypadku, oprócz tego co napisałeś potrzebne są dwie blaszki do uchwytu kamery i tyle :)

adnim
17-08-2016, 07:23
http://allegro.pl/ford-focus-mk3-czujnik-kolizji-kamera-i5167107130.html#thumb/3 Czy to ma być taka kamera jak na tej aukcji ?.
Tzn tam jest czujnik citi stop a to drugie to ta kamera do znaków ?
Jesli tak to podpowie ktoś jeszcze gdzie sie wpiąć ? I jaka blaszkę do montaż dokupić ?:)

lsulima
17-08-2016, 07:35
Czujnik City Stop - czarna część.
Kamera: cześć z oznaczeniem BM5T-19 H406-AF
Czujnik deszczu to ta mała okrągła cześć.
Jeżeli szukasz samej kamery, to możesz się rozglądać też wśród kamer z Mondeo.

tedi_k
17-08-2016, 09:40
...Jeżeli szukasz samej kamery, to możesz się rozglądać też wśród kamer z Mondeo.

Kamera czytania znaków z Mondeo nie będzie działać w FF3...

lsulima
17-08-2016, 09:42
Kamera z Mondeo Mk4 ma identyczne oznaczenia jak ta z FF3. Dlaczego nie będzie działać?

adnim
17-08-2016, 09:57
Mondeo, Kuga, Mazda cx-5 i 6, mają te same kamery co w focusie. Tak więc jest z czego wybierać ;)
Będe chciał jeszcze asystenta pasa ruchu dołożyć, to rozumię że przełącznik zespolony musi być nowy. Widziałem kilka aukcji z tym prawidłowym i część z nich bez taśmy do poduszki jest. Czy taśmę mogę można przełożyć ze swojej kierownicy ?

lsulima
17-08-2016, 10:18
Kamera czytania znaków z Mondeo nie będzie działać w FF3...

Nie wyraziłem się precyzyjnie i chyba stąd to niedogadanie. Pan pewnie miał na myśli mk5, a ja mk4. Kamera w mk4 nie czyta znaków.

Banny
18-08-2016, 07:57
Czy ktoś tutaj ma zamontowane te LED listwy?
Chcę tylko wiedzieć, czy mój samochód ma przygotowanie wyprzedzeniem (mam ambient light) lub muszę to podłączyć oddzielnie?

http://www.akcesoria-ford.pl/Content/Images/Accessories/Library/SK003038/4_C346_23852_L_24913_scuff_plate_041.jpg

Pozd.

tedi_k
18-08-2016, 11:58
Mondeo, Kuga, Mazda cx-5 i 6, mają te same kamery co w focusie....Czy taśmę mogę można przełożyć ze swojej kierownicy ?

1) Soft kamer na 100% jest w każdym modelu inny. Czy się da ograć kamerę właściwym softem - 50% na 50%... Tak więc optymizm przedwczesny...
2) Taśma zwijacza jest zupełnie inna w zespole przełączników "standardowym" (zawiera wtedy czujnik kąta skrętu) i w zespole pod line assist - fizycznie mają inne mocowania, nawet z pomocą młotka nie da się ich zamienić...

adnim
18-08-2016, 12:00
No to szukam od focusa w "normalnej"cenie.

sanczes_1984
18-08-2016, 17:26
&

W C-Max mam dokładnie taki sam:
http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/SAM_5429_zpsq84awfys.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/SAM_5429_zpsq84awfys.jpg.html)

http://i1082.photobucket.com/albums/j371/keiw72/C-Max/SAM_5430_zpsrlo71yai.jpg (http://s1082.photobucket.com/user/keiw72/media/C-Max/SAM_5430_zpsrlo71yai.jpg.html)

Te z paskiem:
http://www.republika.pl/fefk/plug02.jpg
może mogą zmieniać kolor oświetlenia?

jak coś to mam do sprzedania tą konsole sterująca zmianą koloru z FF3 przedlift

adnim
18-08-2016, 21:21
Czujnik deszczu siedzi i działa. Aczkolwiek nie obyło się bez problemów. Sam montaż banał. Ale podczas aktywacji Focccusem mój focus został uwalony- błędy (check engine, asystent parkowania, city stop i wiele więcej ) po prostu choinka na desce...
Kolega kirhoff postawił moje auto na nogi. Miałem dziś rajd 200 km do kirhoffa.
Dzięki wielkie kolego ;)
Radzę wam dajcie sobie spokój z focccusem, robi same szkody.

BrudnyHenryk
19-08-2016, 16:21
błędy się pojawiają, ale to typowe. Kasujesz i się nie przejmujesz.

spenser696969
19-08-2016, 16:57
...podczas aktywacji Focccusem mój focus został uwalony...
Kolega kirhoff postawił moje auto na nogi. Miałem dziś rajd 200 km do kirhoffa.

To słabo uwalił auto skoro odpalił i można było jechać.

bestia150
19-08-2016, 20:38
Radzę wam dajcie sobie spokój z focccusem, robi same szkody.
Ostrzeżenie w stylu "nie używajcie noży, bo przed chwilą się skaleczyłem" :diabel2:
Panowie potrzebna pomoc w aktywacji czujnika deszczu. Focus mk3, już wsio zmontowane. Może być focccusem. Pomoże ktoś ? :)
Po Twoim wczorajszym poście raczej wynika, że nie miałeś zielonego pojęcia za co się zabierasz, więc efekt w sumie był do przewidzenia :)

adnim
19-08-2016, 20:41
Wiesz, sam tego nie czyniłem. Pomógł mi kolega z forum co focccusa używa na codzień ;)
Po prostu krzaki do bcm poleciały i tyle. Każdemu będę odradzał.
Poza tym nie raz na forum czytałem o szkodliwości focccusa i co moze namieszać. Te informacje nie biorą sie znikąd. No i sam sie o tym przekonałem. Małego tego kolega co wyświadczył mi przysługę, sam powiedział ze wiele razy kodował i zawsze było ok. No ale tym razem sie nie udało. Ponowne wgrywanie focccusem zapisanej konfiguracji nic nie dawało.
Po prostu zrobił sie syf o czym juz wcześniej pisałem.

Edyta:
Doczytałem teraz wcześniejsze posty. Błędy kasowalismy wiele razy.Nawet ponowna kalibracja modułu abs IDS-em nic nie dała. Auto jechało ale w trybie awaryjnym, było wykastrowane... Ważne ze dało sie jechać bo inaczej to laweta tylko.
Dopiero Ucds postawił auto. Wgranie poprzedniej poprawnej konfiguracji ożywiło focusa.

arturek
20-08-2016, 18:11
Czy ktoś tutaj ma zamontowane te LED listwy?
Chcę tylko wiedzieć, czy mój samochód ma przygotowanie wyprzedzeniem (mam ambient light) lub muszę to podłączyć oddzielnie?

Pozd.

Witam

1) Sprawdzałem w cenniku Focus mk3 (2011-2014)
Podświetlana gałka oraz listwy, były składnikami pakietu dodatkowego "High Tech Sport"
Ten pakiet można było dokupić tylko do wersji Titanium
Z tego by wynikało, że niższe wersje raczej nie mają wiązki do podłączenia

2) Ponieważ nakładki progowe mają krótkie kable => poszukaj w okolicy progów czy nie masz kostki do podłączenia

[dodano]

3) Na stronie Ford Polska - przy podświetlanych nakładkach jest dopisek,
że tylko do modeli z oświetleniem nastrojowym (Titanium)
http://www.akcesoria-ford.pl/PrintView/focus/2011/stylizacja/04c57b5b-396d-4189-9c6e-c48e6aacdfed

pozdrawiam
Arturek

tedi_k
20-08-2016, 20:11
....Dopiero Ucds postawił auto. Wgranie poprzedniej poprawnej konfiguracji ożywiło focusa.
...

FoCCCus nie jest dla początkujących. Parę razy to już pisałem.
Natomiast druga strona tego medalu wygląda tak, że tymże FoCCCusem bez najmniejszego problemu postawię każde auto po opisanej przygodzie...
Kwestia doświadczenia i wiedzy...

adnim
20-08-2016, 22:49
Wszystko mozna zrobic mając wiedzę i umiejętności, niezależnie od branży. Ja opisałem swój przypadek, gdzie korzystałem z pomocy i umiejętności kolegi, co focccusa zna i działa z nim na codzień. Po prostu coś nie zabanglało i tyle. Tak czy inaczej umówmy się, elm i tenże program dostępny jest najtaniej i najszybciej. I najcześciej korzystają z niego osoby mniej doświadczone. Także to co napisałem to był moj wniosek i przestroga. Tak więc nie ma co bić piany. Ja straciłem pół dnia i pare zł.
Wiecej z tego wynalazku nie skorzystam.

elucidate
26-08-2016, 13:38
No i dzisiaj udało sie uruchomić czujnik zmierzchu u mnie. Dzięki wszystkim którzy przyczynili się do jego uruchomienia. Jest tylko jeden, czujnik działa dosyć mało precyzyjnie tzn. jak jadę pod kladkami na trasie lazienkowskiej to nie reaguje natomiast przy garażu z lekkim dachem włącza. Sytuacja jest identycznie jak odjeżdżam od garażu to trwa dobre 15 sekund zanim zareaguje. Co prawda są 3 małe bąbelki powietrza jeszcze bo uruchamialem testowo... Czy to wina właśnie tego?

boncio
26-08-2016, 14:51
Ja dziś ok 8 przejechałem ponad 1km zanim czujnik wyłaczył mi mijania po wyjeździe z garażu. Co prawda był czasem cień od drzew, ale niebo bezchmurne. 15s to nic.
Ciesz się, że nie reaguje za często.

BrudnyHenryk
26-08-2016, 19:09
U mnie czujnik reaguje 1 sekundę