Zobacz pełną wersję : [Focus 2011-2014] Plug & Play - dodawanie elementów wyposażenia
mendzior87 06-05-2017, 17:48 Witam.Mam te silowniki zamontowane ale w kombii, sprezyna ma dl 96mm nieliczylem ile zwojow, drut ma srednice 3,5mm.Nie ma napisane jak sile posiadaja silowniki ale sa wieksze od orginalu,orginal ma sile wyrzutu ok 760N przy klapie kombii.
Jak się sprawują te siłowniki ? Nie ma jakiś efektów ubocznych ? Kupowałeś dokładnie te z linku powyżej ?
A jak wyłączyć światła skandynawskie (zapalają się zaraz po przekręceniu kluczyka)? Wystarczy usunąć 2 bezpieczniki? Chodzi mi to, żeby przy pozycji 0 w ogóle nie działały.
Jeszcze o siłownikach bagażnika. Zauważyłem na filmie tego niemieckiego producenta, że sprężyna dodatkowa jest od strony karoserii a siłownik (ta grubsza część) dochodzi do klapy. U mnie fabrycznie ta grubsza część była od strony karoserii i tak pozostawiłem. W teorii sposób umocowania nie powinien mieć znaczenia, ale wbrew takiemu myśleniu muszę spróbować i tego. A jak są zamocowane te siłowniki w Waszych samochodach?
labbb
Światła te wyłącza się odpowiednio przeprogramowując komputer samochodu. Przeszukaj to forum i znajdziesz kolegów, adekwatnie do Twego miejsca zamieszkania, którzy takie wyłączenie mogą Ci zrobić.
PanJan50 07-05-2017, 10:47 Jak się sprawują te siłowniki ? Nie ma jakiś efektów ubocznych ? Kupowałeś dokładnie te z linku powyżej ?
Tak kupowalem dokladnie z tego linku i tego producenta.Mam je ok 10 m-cy sprawuja sie dobrze nie ma zadnych problemow.Dzialaja dokladnie tak jak na zalaczonym filmiku.
mendzior87 07-05-2017, 14:21 Trzeba się zastanowić nad kupnem bo samemu raczej ciężko będzie rozkminic. Cena tylko trochę odstrasza.
Fiestaczek 08-05-2017, 11:07 Lampka na pochylej drodze oznacza zbyt duży spadek pojazdu (ostrzeżenie).
Wskaźnik zbliżania się do prędkości startowej? ;)
Cześć! Od tygodnia z groszem jestem posiadaczem Focus mk3 z 2011. Fabrycznie mam "fordowskie" audio z 2-liniowym wyświetlaczem i chciałbym ten stan rzeczy zmienić.
Dobre opinie słyszałem o radiu Sony + większy wyświetlacz(kolorowy). Co byłoby potrzebne do kupna? Będą zabawy w zmianę wiązek?
Dysponuję kabelkiem i Foccus + forscan, więc jeśli bylyby wymagane tutaj jakieś zmiany to bez problemu. Jeśli potrzeba więcej info to chętnie dorzucę :)
Sporo materiałów jest już w necie, ale boję się niekompatybilnośći między wersjami - nie chciałbym niepotrzebnie wydawać kasę - stąd moje pytanie tutaj.
Focccus w ACM pokazuje takie wersje:
HW: BM5T-14c230-dd
SW: AM5T-14c044-dn
P/N: BM5t-18c815-df
FCDIM:
HW: AM5T-14d356-ac
SW: CM5T-14d358-ac
P/N: AM5T-18b955-af
Pamiętaj, że radio to połowa jakości, druga to głośniki.
Masz mixa AM5T i BM5T. Najlepiej szukaj kompletu Sony z 2011 roku z FCDIM AM5T.
Super, dzięki za odpowiedź!
Czy przy takiej przekładce napotkam jakieś problemy z wiązkami? Mogą trafić się jakieś robótki ręczne? ;)
PS: A wiesz może jak wygląda sprawa z odbiorem radia w Sony? Moje fabryczne radio prawde mówiąc nie jest zbyt czułe - dość czesto gubi stacje a co jeszcze ciekawsze nie znajduje stacji, które ręcznie ustawione odbierają bardzo dobrze.. To takie spostrzeżenia w porównaniu do mojego poprzedniego auta - Citro C5 z 2003.
gavin2002 16-05-2017, 10:02 Wiązka nie pasuje, poza tym nie będziesz miał usb.
No tak, musi jeszcze dołożyć moduł BT/VC/USB by mieć USB. Czasem są radia wraz z wiązką i wtedy łatwiej dołożyć.
Odbiór radia w Sony w uwagi na podwójną antenę dla mnie jest bardzo dobry. U mnie w garażu 30km od nadajnika nie ma problemu z odbiorem, a mam dodatkowo krótki bat anteny.
Dzięki! Co do USB/BT/VC jestem tego świadomy :) Jeśli będę miał potrzebę to dorzucę taki moduł w przyszłości, ale w pierwszej kolejności muszę okreslić, czy poradzę sobie z pzełożeniem radia.
Więc tak, wiązka nie pasuje - OK, czyli trzeba też załatwić kompatybilną wiązkę - czy jest to jakaś relatywnie nieduża operacja czy trzeba rozbierać pół samochodu, aby taką wiązkę zmienić?
gavin2002 16-05-2017, 12:31 Można dokupić gotowca. Nazywa się to Leniuch prod. Komorowscy.
a mam dodatkowo krótki bat anteny.
Ten oryginalny krótki Fordowski?
Byłbyś w stanie podesłać zdjęcie jak to wygląda bo przymierzałem się do zakupu?
Miałeś tak w standardzie czy wymieniałeś sam? Sporo dłubania?
mendzior87 16-05-2017, 16:48 Ten oryginalny krótki Fordowski?
Byłbyś w stanie podesłać zdjęcie jak to wygląda bo przymierzałem się do zakupu?
Miałeś tak w standardzie czy wymieniałeś sam? Sporo dłubania?
Ta oryginalna fordowska krotka antena jest jakiejs firmy, nawet nie sygnowana fordem. Nazwy nie pamietam a pudelko juz wyrzucilem. Monataz banalny. Odkrecasz stara i przykrecasz nowa. Tez nie zauwazylem jakiegos pogorszenia odbioru stacji radiowych. Jak bede na podworku wrzuce fote
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
mendzior87 16-05-2017, 21:09 Zdjecie krotkiej anteny.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20170516/ad6f6f7cfadfd0bdcabd31f1eba7ca4c.jpg
Wysłane z mojego GT-I9515 przy użyciu Tapatalka
bestia150 17-05-2017, 08:28 Kupowałem taką na alledrogo. Odbiór na fabrycznym radiu jest bezproblemowy.
Kurcze zastanawiam się jak to będzie u mnie w kombi wyglądać i czy warto. Cena nie jest wygórowana, tylko zastanawia mnie - to sam bat się wymienia, czy podstawa też do rozmontowania?
Sam bat, jest odkręcany.
Ja przez pół roku po zakupie jeździłem w ogóle bez bata, bo szukałem krótszego niż oryginalny i radio zawsze odbierało ok :D Musiałem zdjąć bo nie mieściłem się w bramie garażu ;) Natomiast kupiłem chyba 15cm bat, więc dłuższy niż ten co na zdjęciach wyżej.
Swoją drogą gwint jak zaśniedzieje, to ciężko go odkręcić, więc warto go czymś potraktować.
Pitterek 17-05-2017, 09:00 I ja również polecam krótką (sportową) antenę 85mm.
Jakość odbieranego dźwięku subiektywnie lepsza.
Jest też dużo krótsza (o ok 2/3 długości).
Montaż bezproblemowy: stary bat wykręcić, wkręcić nowy :)
Ok. W przyszłym miesiącu zrobię sobie prezent. U mnie odbiór radia jest bezproblemowy, ale 90% to mam radio z TuneInRadio po bluetooth oraz radio DAB. Na FM wchodzę jak DAB przerywa :)
Jak będzie zamontowana - to dam znać.
Gwint smaruje się chyba smarem miedzianym. Chyba też poszukam krótszego bata do C-Maxa.
Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka
groszekbmx 17-05-2017, 11:14 I ja również polecam krótką (sportową) antenę 85mm.
Jakość odbieranego dźwięku subiektywnie lepsza.
Jest też dużo krótsza (o ok 2/3 długości).
Montaż bezproblemowy: stary bat wykręcić, wkręcić nowy :)
To jest oryginał? Gdzie kupiłeś?
Pitterek 17-05-2017, 12:29 groszekbmx
Na alle.
Firmy ACV, 85mm.
Takie same parametry (firma ACV, wielkość 85mm) ma krótka antena sprzedawana przez Forda tylko po nieco wyższej cenie.
http://www.akcesoria-ford.pl/Mob/transit%20connect/2014/informacja/inne-akcesoria-zwi%C4%85zane-z-informacj%C4%85-i-rozrywk%C4%85/antena-sportowa/2049615
sprawdzałem u siebie na ebayu i nie mam żadnej różnicy cenowej. £18 co daje jakieś niecałe 100 zł. No nic.. poczekam na wypłatę bo mnie by żona zjadła ;)
Jak by Ktoś był zainteresowany to znalazłem taka antenę tutaj:
https://www.car-tronic.pl/bat-anteny-85-mm-m56-audi-citroen-fiat-ford-kia-opel-toyota-vw-p6863
Zamówiłem sobie ten krótszy bat, od tej samej firmy z linka podanego przez Gosia01, ale poprzez Allegro.
groszekbmx 19-05-2017, 12:57 Panowie a powiedźcie mi proszę, mam sync 2 z dużym ekranem, jakie czujniki muszę kupić aby z nim wspołpracowały? Nie bardzo chcę doczepiać coś jeszcze do kokpitu samochodu.
Wczoraj rano zamówiłem a już dziś odebrałem z paczkomatu ten krótki sportowy bat.
Dostawa błyskawiczna i to na trasie: Nowy Sącz - Szczecin :one:
Fotki w moim wątku -> https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2804847#post2804847
W zestawie są dwie końcówki, musiałem wkręcić tą drugą. Wszystko działa jak najbardziej dobrze. Przetestowane w trudnych dla radia warunkach: garaż w parkingu podziemnym.
Już byłem i widziałem. No nic.. jeszcze tydzień do wypłaty
Szanowni,
posiadam Foczkę typu bieda - wersja podstawowa.
radio fabryczne z 6cioma przyciskami - standard low end.
Chciałbym zamontowac bluetooth + wymiana radia / ekranu.
Czy mam iść w radio sony czy też wymienić na 10 przyciskowye radio fordowskie?
interesuje mnie tylko bluetooth z możliwością puszczania muzyki z telefonu.
ktora wersja jest mniej bolesna (przerabianie wiazek) - czy tez nie ma różnicy?
pozdrawiam
A to nie jest kwestia modułu a nie samego "radia" ?
Więksi magicy pewnie coś podpowiedzą.
Ja mam fabrycznie Sony i bardzo sobie chwalę. DSP i equalizer dają radę.
Ale co 2-3 tygodnie (w przypadku korzystania z radia głównie za pomocą przycisków na kierownicy) należy wypolerować ten błyszczący plastik
Panowie a powiedźcie mi proszę, mam sync 2 z dużym ekranem, jakie czujniki muszę kupić aby z nim wspołpracowały? Nie bardzo chcę doczepiać coś jeszcze do kokpitu samochodu.
Jaki czujnik to zależy do czego, ten może być dobry :)
https://www.ceneo.pl/13128351#mh=R0N0Y8EJ91000OflhcWt0vWGgP-kE2O1UjiEkyhOQpTqyZKjGctWsDFXm-Ga8fqRSDpTK8m9xF4BBQd3jEED9X0U11Grh2JklnrFazXZio9Y ah9zmlV6xHkoTvJgqvRmVlofAgrKgkLv_hEukVg6jS_ZEw2Yyo JckFbWMegh60YdRv7U2bHekbqmbrzsrB-SGAg2
namówiliście mnie, też sobie kupie krótszy bat, bo trochę ból, że cała konkurencja ma już płetwe rekina, a te nasze Fordy ciągle antenę na 30 cm...
A to nie jest kwestia modułu a nie samego "radia" ?
[...]
NIE
w radiu 6-cio przyciskowym, nie ma obsługi bluetooth
http://www.bartex-caraudio.pl/images/fckeditor/image/RadFabrycz/FO_Foc3-rad2.JPG
trzeba wymienić to radio, na radio obsługujące bluetooth
- albo zwykłe
- albo Sony
(dodatkowo, wymienia się też wyświetlacza na większy => wyświetlają się dodatkowe opcje u dołu wyświetlacza)
Ja bym wybierał Sony, bo
- roboty tyle samo
- w Sony jest ładniejsza grafika
(mam porównanie w rzeczywistości, a nie na foto)
zwykłe radio z obsługą bluetooth
http://sklep.gms.pl/userdata/gfx/d288a0072f0fc18f6b4e37b22ab668d6.jpg
Sony
http://www.republika.pl/fefk/wysw05.jpg
pozdrawiam
Arturek
NIE
w radiu 6-cio przyciskowym, nie ma obsługi bluetooth
Ja bym wybierał Sony, bo
- roboty tyle samo
- w Sony jest ładniejsza grafika
.....
pozdrawiam
Arturek
Dzięki Arturek.
No to rozpoczynam poszukiwania Sony :)
Rozumiem że wiązka jest taka sama?
Sent from my E5823 using Tapatalk
Witam
Ja tego nie robiłem => ktoś opisywał, chyba w dziale Car Audio
pozdrawiam
Arturek
referee
A czemu nie chcesz ułatwić sobie trudu, pieniędzy i oszczędzić dodatkowo zakupu modułu blutootha i aktywacji tego wszystkiego? Daleko więcej możliwości, łącznie z kamerą wsteczną,oczywiście bluetoothem, internetem a nawet telewizją, dowolną nawigacją i dotykowym panelem 8", pamięcią 30 stacji FM, będziesz miał kupując "chińczyka" jak w tym temacie https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=256468
Nie przestrasz się ceną. Z Chin zapłacisz już od 1400 zł.
Wygląd też lepszy niż Sony. A przekładka - to wstawienie nowego radia dopinając tylko istniejącą wiązkę. Ja tez miałem najprostsze radio.
groszekbmx 20-05-2017, 22:22 Jaki czujnik to zależy do czego, ten może być dobry :)
https://www.ceneo.pl/13128351#mh=R0N0Y8EJ91000OflhcWt0vWGgP-kE2O1UjiEkyhOQpTqyZKjGctWsDFXm-Ga8fqRSDpTK8m9xF4BBQd3jEED9X0U11Grh2JklnrFazXZio9Y ah9zmlV6xHkoTvJgqvRmVlofAgrKgkLv_hEukVg6jS_ZEw2Yyo JckFbWMegh60YdRv7U2bHekbqmbrzsrB-SGAg2
Czujniki parkowania na przedni zderzak, na tylnim mam w oryginale.
gavin2002 21-05-2017, 10:04 Rozumiem że wiązka jest taka sama?
Niestety nie.
Czujniki parkowania na przedni zderzak, na tylnim mam w oryginale.
Jak tył oryginalny to przednie zakładaj też oryg. Sprawdź czy masz wiązkę pod zderzakiem ,poszukaj dawcy i montuj , do wymiany będzie też moduł PDC taki który ma końcówkę Bx, bo jeśli masz tylko tył to pewnie masz z końcówką Ax, dołożyć przycisk włącznik , aktywacja w kompie i działa.
Wszystko było już dokładnie opisane tutaj
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=214720
Wczoraj rano zamówiłem a już dziś odebrałem z paczkomatu ten krótki sportowy bat.
...
W zestawie są dwie końcówki, musiałem wkręcić tą drugą. Wszystko działa jak najbardziej dobrze. Przetestowane w trudnych dla radia warunkach: garaż w parkingu podziemnym.
No niestety, ale jestem strasznie zawiedziony tym krótkim batem :(
Pierwsze testy super, ale nie miałem możliwości sprawdzenia DAB+.
Dziś jeździłem trochę i dopiero po jakimś czasie zorientowałem się, że coś jest nie tak. Jakość stacji była kiepska. Jeśli nie ma dobrego sygnału cyfrowego to dana stacja, jak ma częstotliwość FM, to się na nią przełączy. Tak mam ustawione i tak teraz było.
Zmieniłem na stację, która nie ma alternatywnej częstotliwości na analogu i kicha. Dałem wyszukiwanie. Co znalazło, to grało tylko chwilę i cisza.
Niestety wracam do długiego bata.
Chyba Ford przy DAB+ nie bez powodu daje ten długi lub coś z tym zakupionym jest nie tak.
Na FM działa bez problemu.
Edit:
Jeździłem po Szczecinie i okolicach, po miejscach, w których DAB+ zawsze mi działał jak należy. Zero zaników sygnału na poprzedniej antenie.
grzechu913 21-05-2017, 20:13 Niestety wracam do długiego bata.
Chyba Ford przy DAB+ nie bez powodu daje ten długi lub coś z tym zakupionym jest nie tak.
Dziwne ,u mnie jest DAB+ i mam krótka antene fabrycznie
Zapewne fabryczna jest inna. Mam jeszcze kilka dni na zwrot, wezmę obie do auta i zrobię testy na zewnątrz.
pjetrucha 21-05-2017, 20:55 Krótka czy średnia? Bo są 3 warianty długości.
85mm, ta:
http://allegro.pl/bat-anteny-85-mm-m5-6-audi-citroen-fiat-vw-opel-i6804944794.html
pjetrucha 21-05-2017, 23:57 Pytałem grzechu913
grzechu913 22-05-2017, 04:59 U mnie antenka do podstawki ma 200mm ,plus podstawka ok 35mm w miejscu gdzie jest antenka ,czyli jest dluższa od tej co sprzedaja . Ten bat co miales orginalnie ile ma?
Wysłane z mojego JDN-L01 przy użyciu Tapatalka
grzechu913 muszę go zmierzyć, ale tak na oko to ze 40 cm ma:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?p=2804847#post2804847
w Focusie 2014- jest 3 długości masztu anteny 405 , 275 , 200 mm
Cześć,
Chciałbym coś sobie unowocześnić :) ale im dłużej przeglądam to forum tym więcej mam wątpliwości.
To co by mnie interesowało to:
- zmiana licznika na ten z dużym wyświetlaczem
- zmiana radia na Sync2/Android albo przynajmniej wymiana wyświetlacza na graficzny.
Co do licznika to widzę, że są z nimi różne problemy. Może nie działać piszczenie od czujników w parkowania, jakieś błędy itp. Czy dobrze doczytałem, czy to już nieaktualne i jest na to sposób? Nie chciałbym kupić w ciemno takiego który nie będzie pasował.
Z kolei nawigację chcę taką która jest 100% zgodna z tym co mam teraz. Czyli ma wspierać Active Park Assist, oryginalne czujniki parkowania i najchętniej obsługa głosowa. Czyli z tego co widzę to chyba tylko fordowski Sync2, który z kolei nie ma najczęściej przycisku zamykania drzwi i wymaga przeróbki wtyczek...
Od biedy wystarczy mi tylko wymiana na ładny graficzny wyświetlacz w radiu które teraz mam.
Czy to co napisałem odnośnie mankamentów jest prawdą, czy piszę bzdury ;) ?
Samochód to FF3 przed liftem (koniec 2013), wyświetlacz DM5t-18B995-BC, Sync1/BT. GPS chyba jest, bo mam wzywanie pomocy.
Piotrek
elucidate 22-05-2017, 19:55 Cześć,
Chciałbym coś sobie unowocześnić :) ale im dłużej przeglądam to forum tym więcej mam wątpliwości.
To co by mnie interesowało to:
- zmiana licznika na ten z dużym wyświetlaczem
- zmiana radia na Sync2/Android albo przynajmniej wymiana wyświetlacza na graficzny.
Co do licznika to widzę, że są z nimi różne problemy. Może nie działać piszczenie od czujników w parkowania, jakieś błędy itp. Czy dobrze doczytałem, czy to już nieaktualne i jest na to sposób? Nie chciałbym kupić w ciemno takiego który nie będzie pasował.
Z kolei nawigację chcę taką która jest 100% zgodna z tym co mam teraz. Czyli ma wspierać Active Park Assist, oryginalne czujniki parkowania i najchętniej obsługa głosowa. Czyli z tego co widzę to chyba tylko fordowski Sync2, który z kolei nie ma najczęściej przycisku zamykania drzwi i wymaga przeróbki wtyczek...
Od biedy wystarczy mi tylko wymiana na ładny graficzny wyświetlacz w radiu które teraz mam.
Czy to co napisałem odnośnie mankamentów jest prawdą, czy piszę bzdury ;) ?
Samochód to FF3 przed liftem (koniec 2013), wyświetlacz DM5t-18B995-BC, Sync1/BT. GPS chyba jest, bo mam wzywanie pomocy.
PiotrekJesli chodzi o nawigacje z sync2 i obsluga glosowa to sobie podaruj. Odezwij sie do kolegi a4tech o te sprawy.
Niestety nie.
Jeśli dobrze rozumiem to potrzebuję wiązki jeszcze do modułu BT/VC przy wymianie mojego BIEDA RADIO (6 przycisków) na SONY/10przycisków
Patrz "komorowscy" na alle.. : SAMontuj wiązka BT/VC FORD FOCUS Kuga Mondeo S-max ???
+ oczywiście mikrofon do BT
Czyli :568:
+ wymieniam Radio na SONY
+ większy wyświetlacz
+ dodaje moduł BT
+ łącze to za pomocą ww wiązki komorowscy
dodaje mikrofon i... pewnie jakieś zmiany aktywacje w kompie i będę mógł się cieszyć BT ?
dziękuje za odpowiedź
gavin2002 22-05-2017, 22:18 Tak jest, pozostaje umieszczenie mikrofonu w małym schowku w podsufitce. Od razu mówię że duży schowek (z miejscem na okulary) nie pasuje do zwyklej podsufitki.
gavin2002 22-05-2017, 22:19 aaa, jeszcze w kierownicy trzeba wymienić prawy joy na taki z OK
gavin2002 22-05-2017, 22:22 Jeśli chcesz jeszcze voice control to trzeba wymienić kierownice na taką z guzikami, najlepiej od razu z tempomatem.
Jeśli chcesz jeszcze voice control to trzeba wymienić kierownice na taką z guzikami, najlepiej od razu z tempomatem.
Czy voice control obsługiwany jest przez zmieniony przycisk po prawej stronie (na taki z buzią - prawy joystick) czy dedykowane klawisze po lewej stronie tak jak dla tempomatu (to mam) ?
Voice control to osobny przycisk, łopatka wielkości tego od CAN RES na tempomacie po przeciwległej stronie.
U mnie jest przycisk z "buźką" na kierownicy, nie mam łopatek. Mam radio z SYNC.
Mój błąd. Teraz na necie widzę, że jest "różnie".
Ja np. mam radio Sony, auto anglik, tempomat po lewej a voice control po prawej jako "łopatki".
Na kierownicy mam 2x strzałki z przyciskiem OK.
Takie coś podobne do tego:
http://images.thecarconnection.com/lrg/2013-ford-focus-electric-5dr-hb-steering-wheel_100402000_l.jpg
A widzę na necie że są "różnie" :D
http://fordaddict.com/wp-content/uploads/2013/06/Ford-Sync-How-To-Button-Sideways.jpg
Choć przejrzałem chyba z 40 zdjęć na google i nie widzę "Focusa" z roczników 2011-2014 (czyli z przed facelifta) który miałby voice control jako przycisk na kierownicy a nie łopatka "za kierownicą". Jak zwykle się "pogubiłem" już im bardziej przeglądam te zdjęcia :D :D
Bo to jakieś hamerykańskie wersje. Proszę, europejska z VC w poduszce. Podstawowe radia mają M zamiast VC.
http://i.ebayimg.com/images/g/bD0AAOSwYIxX28Hj/s-l1600.jpg
To kwestia rocznika samochodu. Od 2014 były bez dodatkowej manetki - wcześniejsze miały M + manetaka jak do tempomatu.
maciej_b 23-05-2017, 13:53 U mnie jest przycisk z "buźką" na kierownicy, nie mam łopatek. Mam radio z SYNC.
ja ma rocznik 2013 i mam tak samo. Radio "średnie" 0-9.
Bo to jakieś hamerykańskie wersje. Proszę, europejska z VC w poduszce. Podstawowe radia mają M zamiast VC.
http://i.ebayimg.com/images/g/bD0AAOSwYIxX28Hj/s-l1600.jpg
mam prawie taką samą, różnica podstawowy tempomat, rocznik 3 kwartał 2012, radio Sony bez nawi, sync1
sikorsky93 24-05-2017, 04:21 Mam pytanie,
czy jak na alledrogo kupie Transmiter Usb Bluetooth Audio i podłącze w wejście USB to będzie mi odtwarzać muzykę normalnie z telefonu poprzez Bluetooha?? Bo jak podłączam telefon pod USB to nie mogę odtwarzać muzyki z telefonu.
To kwestia rocznika samochodu. Od 2014 były bez dodatkowej manetki - wcześniejsze miały M + manetaka jak do tempomatu.
Witam
Chyba już w połowie 2012 zmieniono obsług BT
Proszę sprawdzić w katalogach Focusa 2011-2014
roczniki 2011-2012 => manetka
http://www.republika.pl/fefk/kierownica.jpg
2012+ => przycisk w kierownicy (z "buźką")
http://www.republika.pl/fefk/kierownica3.jpg
http://www.republika.pl/fefk/kierownica4.jpg
pozdrawiam
Arturek
adamek2828 29-05-2017, 14:29 To prawda ja mam focusa z grudnia 2012 i mam przycisk po prawej stronie z buźką w kierownicy i jedną manetkę czyli tempomat.
schraczek 29-05-2017, 15:11 Rozwiązanie stosowane od 2010-2012 dużo praktyczniejsze w obsłudze no i więcej funkcji w kierownicy bo odwzorowany cały manipulator z radia.
schraczek musisz mi wybaczyć, ale chyba za mało kawy wypiłem (jeszcze).
Możesz mi wytłumaczyć co jest praktyczniejsze w obsłudze i że odwzorowuje manipulator z radia?
schraczek 30-05-2017, 09:35 Możesz mi wytłumaczyć co jest praktyczniejsze w obsłudze i że odwzorowuje manipulator z radia?
Oczywiście, że mogę.:) W wersjach starszych czyli od 2010-2012 do odsługi VC, głośności, odbierania telefonu służy duży manipulator w dolnej części kierownicy (taki jak do tempomatu po przeciwnej stronie) natomiast na poduszce po prawej stronie są strzałki i przycisk OK do "grzebania" po menu audio.
I to jest wg mnie praktyczniejsze bo po pierwsze manetka w dolnej części kierownicy jest wygodniejsza w obsłudze, a po drugie nie muszę zdejmować ręki z kierownicy chcąc wyszukać np na USB jakiś utwór muzyczny...
Nawiasem mówiąc (w temacie ergonomii) to przyciski tempomatu CAN i RES w wersji poliftowej są dramatycznie nieporęczne.
Czyli dobrze zrozumiałem. Bo się pogubiłem trochę.
Sam uważam, że ergonomia kierownicy gdzie mam dwie łopatki (po lewej pod/za kierownicą tempomat a po prawej sterowanie radiem/odtwarzaniem i voice control) plus dwa razy josticki z ok na kierownicy to idealne rozwiązanie. Trochę na początku trudno było mi się przyzwyczaić, że łopatki skręcają razem z kierownicą (przy powolnym parkowaniu i skręconej kierownicy szukałem nie raz voice control, żeby wybrać do kogoś numer) ale w niczym mi to nie przeszkadza.
Musiałbyś zobaczyć jak wygląda tempomat w wersji poliftowej bo nie przyglądałem się/nie pamiętam
Witam
Podstawowa wada wersji z "buźką" => za pomocą przycisków na kierownicy, NIE da się zmienić źródła dźwięku.
Możesz tylko włączyć odtwarzanie USB, ale już nie przełączysz się na radio czy CD.
pozdrawiam
Arturek
Szymon_Zy 30-05-2017, 19:41 Play album XXXXX i po sprawie. Fakt, że z polskimi jest słabo, ale 90% mp3 działa ok.
Witam
Jeśli ktoś ma Ford Sync, a nie Voice Control, to NIE ma głosowej obsługi radia i CD
Tak więc słuchając USB, nie przełączysz się przełącznikami na kierownicy na inne źródło dźwięku
- ani na radio
- ani na CD
pozdrawiam
Arturek
Szymon_Zy 31-05-2017, 09:42 A jest to jakiś problem? Bo te przyciski małe nie są...
Fiestaczek 31-05-2017, 11:59 Witam
Jeśli ktoś ma Ford Syn, a nie Voice Control, to NIE ma głosowej obsługi radia i CD
Tak więc słuchając USB, nie przełączysz się przełącznikami na kierownicy na inne źródło dźwięku
- ani na radio
- ani na CD
pozdrawiam
Arturek
A strzałka w lewo, strzałka w lewo, strzałka w lewo? Tam da się wybierać źródło.... chyba. Sprawdzę po pracy :)
przypomnę dyskusję
Rozwiązanie stosowane od 2010-2012 dużo praktyczniejsze w obsłudze no i więcej funkcji w kierownicy bo odwzorowany cały manipulator z radia.
schraczek [...]
Możesz mi wytłumaczyć co jest praktyczniejsze w obsłudze i że odwzorowuje manipulator z radia?
Witam
Podstawowa wada wersji z "buźką" => za pomocą przycisków na kierownicy, NIE da się zmienić źródła dźwięku.
Możesz tylko włączyć odtwarzanie USB, ale już nie przełączysz się na radio czy CD.
pozdrawiam
Arturek
jako kontynuacja tamtej dyskusji
A jest to jakiś problem? Bo te przyciski małe nie są...
Witam
Przypomnę, że mówimy o przełącznikach z "buźką"
Jeśli słuchasz USB, to którym przyciskiem na kierownicy zmienisz źródło dźwięku na CD lub radio???
http://www.republika.pl/fefk/kierownica3.jpg
http://www.republika.pl/fefk/kierownica4.jpg
pozdrawiam
Arturek
Szymon_Zy 31-05-2017, 13:51 Mam BARDZO DUŻE przyciski na radiu. I dublowanie ich na kierownicy jest nieergonomiczne. Obsługiwanie radia manipulatorem na kierownicy czy dużym keypadem jest tak samo niebezpieczne. Uważam, że to była bardzo mądra decyzja inżynierów forda. Rzadko przełączam się na CD, częściej na aux (bluetooth) i te gigantyczne klawisze na radiu są wystarczające. Lepszy voice control bo nie ma potrzeby w ogóle na radio patrzeć w trakcie jazdy - chyba, że po to żeby zmienić source.
Witam
Chyba kolega o czymś zapomniał
- dyskusja jest o tym jak zmieniła się obsługa radia po 2012
- to jest dyskusja o rodzaju zmian, a nie o ich sensie
tak więc wpis z opiniami kolegi jest trochę nie na temat
[...]Rzadko przełączam się na CD, częściej na aux (bluetooth) i te gigantyczne klawisze na radiu są wystarczające.
[...].
ciekawy argument => ja nie używam, to znaczy że jest zbędne
pozdrawiam
Arturek
Fiestaczek 01-06-2017, 09:08 A strzałka w lewo, strzałka w lewo, strzałka w lewo? Tam da się wybierać źródło.... chyba. Sprawdzę po pracy :)
Sprawdziłem, da się strzałkami po prawej stronie kierownicy zmieniać źródła. Mam wersję nie-Sync z VC i BT. Sync ma inaczej?
czy dokładając navi do radia Sony będzie pasował moduł GPS DE8T-19H463-DC ?
czy dokładając navi do radia Sony będzie pasował moduł GPS DE8T-19H463-DC ?
Jakie radio posiadałeś wcześniej ?
cały czas Sony, jedynie zmieniłem wyświetlacz ponieważ mój po 5 latach odmówił posłuszeństwa, a jak już była możliwość zamieniłem 4,2' na 5' z navi
cały czas Sony, jedynie zmieniłem wyświetlacz ponieważ mój po 5 latach odmówił posłuszeństwa, a jak już była możliwość zamieniłem 4,2' na 5' z navi
Jeżeli miałeś Sony to powinien być GPSM.
inconnel 08-06-2017, 08:17 cały czas Sony, jedynie zmieniłem wyświetlacz ponieważ mój po 5 latach odmówił posłuszeństwa, a jak już była możliwość zamieniłem 4,2' na 5' z navi
Czy większy wyświetlacz 5 cali pasuje bez problemu? Aktualnie mam radio sony bez navi i wyświetlacz 4.2 Myślę o dołożeniu kamery cofania, ale na tak małym wyświetlaczu traci to sens.
Jeżeli miałeś Sony to powinien być GPSM.
Niestety nie było w wersji z wyświetlaczem 4,2'
na wyświetlaczu pojawia się komunikat "NO GPS"
Czy większy wyświetlacz 5 cali pasuje bez problemu? Aktualnie mam radio sony bez navi i wyświetlacz 4.2 Myślę o dołożeniu kamery cofania, ale na tak małym wyświetlaczu traci to sens.
Niestety wyświetlacz 5' nie pasuje do ramki 4,2 cale, a poszukiwania samej obudowy zakończyły się fiaskiem, konieczne było docięcie ramek do wymiaru wyświetlacza, jeżeli się to umiejętnie zrobi to nie jest to jakoś bardzo widoczne, choć aby włożyć kartę trzeba zdjąć panel.
Niestety wyświetlacz 5' nie pasuje do ramki 4,2 cale, a poszukiwania samej obudowy zakończyły się fiaskiem, konieczne było docięcie ramek do wymiaru wyświetlacza, jeżeli się to umiejętnie zrobi to nie jest to jakoś bardzo widoczne, choć aby włożyć kartę trzeba zdjąć panel.
Podaj VIN auta jak możesz.
Pod lewym reflektorem znalazłem taką wtykę:
https://www.dropbox.com/s/tqgccay9ei5tgyi/WhatsApp%20Image%202017-06-11%20at%2021.56.12.jpeg?raw=1
https://www.dropbox.com/s/vu4zxhml2866s62/WhatsApp%20Image%202017-06-11%20at%2021.56.13.jpeg?raw=1
Co w to miejsce można podłączyć?
krystianen 11-06-2017, 21:44 Pod lewym reflektorem znalazłem taką wtykę:
To jest wtyczka pod ACC
Raczej wtyczka do wiązki zderzaka
marcin2105 12-06-2017, 21:48 Super. Też mnie to kusi bo fajnie wyglądają i nie musiał bym co jakiś czas mieszać sprawdzając średnie ogólne. Jednak chwilowo gruba kasa idzie w sprzęgło:/
Bump:
Piecyk miał instalacje gotową tylko wpiąć lampki mu zostało
Co podzialo sie ze sprzeglem? Duzo masz przejechane?
Komunikat NO GPS (w nowszych przekreślony napis GPS) oznacza brak anteny do GPS-u. Musisz kupić antenę GPS Fakra i podłączyć pod wyświetlacz do niebieskiego gniazda.
Podpowiem tylko (na podstawie własnego doświadczenia), że będzie pasować antena z wtyczką prostą jak i pod kątem 90'. Ta pod kątem jest tak jak oryginalna, ale taka prosta też się za wyświetlaczem mieści (tyle że kabelek będzie delikatnie zgnieciony po założeniu wyświetlacza z powrotem na miejsce). W niczym to nie przeszkadza. No i antena taka kosztuje od 25 do 45 zł. Zwykła, tania antena GPS Fakra. Jakby ktoś potrzebował szukać więcej info, to pod tym tematem:
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=257128
podaj vin auta jak możesz.
wf0lxxgcblby22592
lukaszooo 24-06-2017, 08:40 Pytałem juz o to w innym temacie ale nikt nie odp.
Jaka jest różnica między tymi wyświetlaczami radia, chce zmienić i nie wiem czego szukać.
BM5T-18B955-BE
BM5T-18B955-BB
BM5T-18B955-CG
BM5T-18B955-CD
Jaka jest różnica między tymi wyświetlaczami radia 1 i 2 pozycja to to samo
Modul interfejsu elementów sterowania/wyswietlacza z przodu (FCDIM),
Od: 14-09-2012 Do: 04-10-2012 Focus 2011-2015, ST, Matrycowy wyświetlacz wielofunkc.
Od: 04-10-2012 Do: 02-09-2013 Focus 2011-2015, Matrycowy wyświetlacz wielofunkc.
3 i 4 pozycja jak wyżej
Modul interfejsu elementów sterowania/wyswietlacza z przodu (FCDIM),
Od: 04-10-2012 Do: 02-09-2013 Focus 2011-2015, ST, (-)"CHN/TW", Ekran TFT wysw.wielofun.wys.wersji
lukaszooo 24-06-2017, 18:10 Moja faka jest z 12.2012, mam zwykle radio 6 przycisków i mały wyświetlacz. Jeśli kupie BE lub BB to będzie ok ?
Tak, będziesz miał monochromatyczny graficzny wyświetlacz.
Witam
czy ktoś dokładał czujnik poziomu płynu spryskiwaczy, w moim tego brak, to znaczy po wypsikaniu brak komunikatu,
temat poruszany był tutaj
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=147413&page=9
liczę na waszą pomoc, co sprawdzić gdzie szukać ?.
Zbiornik mam 3 litry, tyle dolałem do pełna
Pozdrawiam
norbi1952 24-07-2017, 00:09 Czy do Focusa Mk3 z radiem jak na poniższym zdjęciu i portem USB w schowku można dodatkowo dołożyć wejście jack 3,5mm?
http://vpx.pl/i/2017/07/24/mk3_radio.png
Czy wymiana foteli zwyklych na takie z sterowaniem elektrycznym kierowcy to problem?
Wtyczka zasilajaca sie juz znajduje czy trzeba rzezbic?
Czy do Focusa Mk3 z radiem jak na poniższym zdjęciu i portem USB w schowku można dodatkowo dołożyć wejście jack 3,5mm?
Można. Klik! (https://translate.google.pl/translate?hl=pl&sl=ru&tl=pl&u=http%3A%2F%2Fffclub.ru%2Ftopic%2F254361%2F) Wygląda gorzej niż jest naprawdę. Z całego procesu najdłużej zajęło mi wydłubywanie pinów z osobnego kabla od zasilania PC, żeby potem zgrabnie wsadzić kable w kostkę przy radiu (na foto te 3 czerwone). Możesz też skoczyć krok dalej i podłączyć sobie patent od nokii o nazwie BH-111. Zamiast słuchawek kabel do aux-in i hyc, masz muzę ze Spotify w aucie po bluetooth.
http://media.ffclub.ru/up196128-01012010693.jpg
norbi1952 31-07-2017, 00:51 Czym podważałeś zatrzaski przy wyciąganiu radia? Nie chciałbym niczego tam uszkodzić.
Czym podważałeś zatrzaski przy wyciąganiu radia? Nie chciałbym niczego tam uszkodzić.
Chodzi Ci o tą małą kratkę, którą usuwa się jako pierwszą? Ona nie siedzi zbyt mocno. Płaski śrubokręt owinięty szmatką robi robotę aż za dobrze. Dalej zatrzasków nie ma. Klik. (https://www.youtube.com/watch?v=w-tQvstHFa4)
norbi1952 31-07-2017, 12:11 Zasugerowałem się tym filmem, w którym i w tej wyższej części są zatrzaski: https://www.youtube.com/watch?v=LOL6_PxGJTQ&user=boblizcou
lukaszooo 19-08-2017, 10:52 Szybkie pytanie czy wyświetlacz radia od fiesty mk7 o numerze f1bt-188955 ga bedzie pasował do Foki mk3 ???
Pshemack 19-08-2017, 11:51 A czy Fiesta nie ma czasem czerwonego podświetlenia?
lukaszooo 19-08-2017, 12:17 Po fl ma niebieski tyle ze ten wyswietlacz jest kolorowy.
Pshemack 19-08-2017, 19:34 Koledzy,
montuję dziś u siebie synca i zatrzymałem się na ścianie. Od początku:
- miałem radio BM5T-18c815-dk z dwuliniowym wyświetlaczem,
- zmieniłem wyświetlacz na EM5T18b955-ba wszystko grało ok,
- dziś zabrałem się za montaż synca AM5T-14d212-ed pod radio BM5T-18c815-gn. Podłączyłem wszystko, ale zero komunikacji, usb nie działa, cisza.
+ i masę podłączyłem do kostki radia, I CAN, HS CAN wszystko zgodnie ze schematami:
http://ffclub.ru/topic/263081/jump_120/?pid=14641940#entry14641940
nie mam gps i nie podłączyłem MS CAN. Czy to może być przyczyną?
Z góry dzięki za pomoc.
Pytanie następujące:
Mam do wymiany wkład lusterka w mk3 2011r od strony kierowcy, przeszukując allegro znalazłem lewe lusterko na 10 pinów dodatkowo z asystentem pasa ruchu.
Czy da się to uruchomić gdy nie było tego w mojej wersji wyposażenia (Titanium)?
Nie asystent pasa ruchu, a martwego pola.
Da się uruchomić, ale... lusterko będzie dopiero początkiem zakupów :)
krystianen 20-08-2017, 21:16 do tego potrzebe 2x radar BLIS zmocowanie oraz dolżenie wiązki do BCM.
Bump: nie mam gps i nie podłączyłem MS CAN. Czy to może być przyczyną?
bez gps pojdzie, ale bez mscana już nie....
Pshemack 22-08-2017, 06:52 ale bez mscana już nie....
A gdzie go szukać?
Na razie podłączyłem według info na rosyjskim forum:
http://ffclub.ru/topic/263081/go_post/17592820/
Z APIM na radio:
- pwr z 1 na 1,
- masa z 36,37 na 13,
- I-CAN z 16,17 na 14,15 (zgodnie z kolorami)
- HS-CAN z APIM na wtyczkę na dole po stronie pasażera 53,54 zgodnie z kolorami (biały i biało-niebieski).
krystianen 22-08-2017, 08:22 A gdzie go szukać?
Mozesz wziac z obd lub z tej samej wtyczki co HS_CAN
Pshemack 03-09-2017, 19:52 Moduł zamontowany i zalogowany, dziękuję kolegom za pomoc. Mam jeszcze pytanie:
- obecnie, kiedy tel łączy się z syncem, mam na ekranie komunikat "Emergency Assistance not operational". Zakładam, że wiąże się to z brakiem modułu GPSM (brak powiadomienia o wypadku). Ktoś może potwierdzić? Znalazłem coś takiego, będzie pasowało?
http://allegro.pl/fiesta-mk7-de8t19h463da-modul-bramki-mediow-gps-i6781084607.html
z góry dzięki za info
dzwiedziu 15-09-2017, 12:44 Co to za "antena?" na tej szybie? http://allegro.pl/ford-focus-mk3-kombi-lewy-tyl-szyba-kar-12r-i6925658608.html
Ja do chińskiego radia z dotykowym panelem 8" (android,nawigacja, telewizja, radio,MP3,DVD,bluetooth, telefon), dołożyłem przedwczoraj kamerę wsteczną. Dołożyłem lusterko fotochromatyczne wg własnego pomysłu, zainstalowałem na stałe pilot do garażu z przyciskiem w podłokietniku i zasilany z akumulatora. Mam także tempomat i limiter prędkości po przekładce kierownicy i aktywacji przez kolegę mayak. Także przez niego ryglowanie zamków i asystent jazdy pod górę i monitorowanie powietrza w oponach.
Zegary wymieniłem na wersję z dużym, kolorowym wyświetlaczem , zmieniłem przełacznik świateł i zegary mogę przyciemniać. Wzdłuż bocznych szyb, nazewnątrz mam listwę chromowaną, identyczną z oryginalną. W najbliższym czasie założę światła dzienne.
Jakiej firmy masz to radio 8" co jest a czego brakuje ? WIFI , android ?
Nie do końca wiem, o co pytasz. Firma to chińskie "No name", ale nie ma z tym problemu. Natomiast jeśli chciałbyś wiedzieć co jest i czego nie ma, to łatwiej powiedzieć czego nie ma. Więc nie ma transmisji strzałek z nawigacji (kierunków jazdy) i ograniczeń prędkości (ikonek znaków drogowych) na wyświetlacz między licznikami. To ma nawigacja fabryczna Forda, która poza tym jest beznadziejna graficznie, bez radarów i drogie bardzo uaktualnienia.
Z Chińczykiem masz natomiast po prostu smartfon z ośmiocalowym wyświetlaczem dotykowym. Wczytać możesz każdą Androidową nawigację (także np Yanosik'a). Dzięki internetowi jest także funkcja traffic, czyli nadzorowanie ruchu na bieżąco, ostrzeganie o korkach i proponowanie objazdów. Dostajesz bluetooth (ja go nie miałem) - a więc łączy z Twoim telefonem i masz głośnomówiący, odtwarzacz MP3 z pięknymi grafikami, DVD, opcjonalnie DTV (ja mam, chociaż dobrze działa tylko na postoju - antena). Ale tak bezpieczniej. Mam internet przez modem USB i kartę SIM, jest WiFi, mam kamerę wsteczną - pasuje każda, zwykła i tania. Można zamontować także przednią i odpowiednia aplikacja (jest już zainstalowana) nagrywa sytuacje na drodze. Można wgrać np Torque i przez BT i OBD nadzorować parametry silnika i kasować alarmy. Na pewno nie opisałem wszystkiego, ale każdy kto bawi się smartfonem, będzie wiedział co można zrobić z tym urządzeniem.
Minusem jest natomiast fakt, że po starcie, radio usłyszysz gdy Android się zresetuje, czyli po ok 40 sek. Ale za to zapamiętuje aż 30 stacji FM. A fabryczne tylko 10.Są castromerskie programy (np Rosjanina Malaysk) zmieniające w urządzeniu dużo i rootujące je. Ja jeżdżę na tym oprogramowaniu. Dużo ładniejsze i lepsze niż fabryczne.
Uprzedzę ewentualne pytanie. Montaż nie jest może intuicyjny ale też nie taki trudny - własnymi siłami. Jest obsługa podstawowych funkcji z kierownicy.
Warto.
NIE CYTUJEMY CAŁYCH POSTÓW
Wstaw jakąś fotkę :)
OK, ale jak zrobię - jutro. Nie bardzo jednak wychodzi mi zamieszczanie fotek i innych plików na tym forum, więc nie wiem czy sobie poradzę.
dzwiedziu 16-09-2017, 17:01 Raz jeszcze zapytam co to za antena na tylnej lewej szybce w kombi?
U mnie w wersji trend jest miejsce na czujnik deszczu, ale nad czujnikiem a pod lusterkiem jest czarne "pudełko" i o ile dobrze zauważyłem to trzy przewody do niego dochodzą, co to jest (nie moje foto, tu jest na odwrót - jest czujnik ale nie ma tego "pudełka")?
Nie bardzo jednak wychodzi mi zamieszczanie fotek
"opcje zaawansowane" > "zarządzaj załącznikami" > "wybierz plik" > "wgraj"
maciej_b 16-09-2017, 19:17 To masz taką sytuację jak u mnie.
Masz GPSM a nie masz czujnika deszczu/zmierzchu.
Dołożyłem wiązkę, powymieniałem przełącznik świateł i przeprogramowałem BCM'a i mam automatyczne światła...
Oto zatem parę zdjęć z chińskiego radia, jako radio, DTV,
nawigacja, MP3 i panel startowy.
Koledze dzwiedziu dziękuję za naukę jak zamieszczać fotki :) . Mogę się mylić, ale gdzieś widziałem, że antena na tej szybce to antena do radia DAB.
Słaba jakość fotek wynika z warunków ich tu wklejenia. Biała linia na dole wzdłuż ekranu, to brzeg folii ochronnej wklejonej przez Chińczyków. Jest możliwość zamówienia szkła hartowanego na taki ekran. Na Aliexpress ktoś oferował zamawianie "na wymiar". Ale i tak całość wygląda kolorystycznie lepiej niż na tych miniaturkach.
87056
87057
87058
87059
87060
dzwiedziu 16-09-2017, 20:48 Dzięki Maciej.
Czyli ten na szybie przedniej to antena gpsm, do czego służy?
A ta na bocznej szybce?
maciej_b 16-09-2017, 20:51 Gpsm służy do powiadamiania o miejscu wypadku. Jak !wszystko sparowany telefon to po wypadu sync zadzwoni po pomoc i poda współrzędne.
dzwiedziu
Jak pisałem, mogę się mylić, ale gdzieś czytałem, ze ta antena na bocznej szybce - to antena radia DAB.
dzwiedziu 16-09-2017, 22:07 Dzięki panowie :-)
Z tym gpsm to dziwne, ale z drugiej strony pyta o powiadomienie przy połączeniu z telefonem więc telefon powinien załatwić sprawę.
No cóż, dziwne te fordy.
Wcześniej miałem peugeota 607 i przy skanowaniu globalnym pp2000 wiedziałem czarno na białym co posiada. Po za tym wiązki były full, wystarczyło moduły pozamieniać lub podokładać, szybkie i proste modyfikacje bsi i działało. A w foce ....... szkoda gadać, dziesiątki rodzajów wiązek.
Super radio . Muszę wylookać takie :)
maciej_b 18-09-2017, 08:00 Wcześniej miałem peugeota 607 i przy skanowaniu globalnym pp2000 wiedziałem czarno na białym co posiada. Po za tym wiązki były full, wystarczyło moduły pozamieniać lub podokładać, szybkie i proste modyfikacje bsi i działało. A w foce ....... szkoda gadać, dziesiątki rodzajów wiązek.
cóż to co ma w gratisie to jest loteria. Ekonomiści już mocno postarali się o każdy dolar zostawiony w aucie niepotrzebnie. Ale fakt są takie egzemplarze gdzie wiązki mają najbardziej wypasione pomimo braku wyposażenia... takie sytuacje są najczęściej w wersji Titanium one są najbardziej podatne na modyfikacje. Być może miałeś właśnie taką sytuację w Peugocie...
myślę że lepiej zmienić na androida niż doposażać o wiele taniej wyjdzie :) np. kamera tył koszt ok 2tysiaki
radio android i kamera 1,7k więc pozostałość za darmo aktywacja czujników parkowania fri :)
Są jeszcze takie kamerki (taką zastosowałem u siebie), które wyświetlają nie tylko tą kolorową drabinkę, ale także odległość do przeszkody w kolorach tej drabinki i sygnalizują dźwiękiem zbliżanie. Koszt takiej to około 140 zł.
tak tu jest i jak skręcasz kierownicą to pokazuje plac manewrowy i pika
ff3maniak 20-09-2017, 20:37 a co to za kamera? jakie masz radio?
Są jeszcze takie kamerki (taką zastosowałem u siebie), które wyświetlają nie tylko tą kolorową drabinkę, ale także odległość do przeszkody w kolorach tej drabinki i sygnalizują dźwiękiem zbliżanie. Koszt takiej to około 140 zł.
montowałem koledze radio z androidem więc wszystko działa ładnie
sikorsky93 20-09-2017, 21:07 Orientuje się ktoś czy czujniki ciśnienia od foki mk2 będą pasować do foki mk3fl? Nigdzie nie moge znaleźć z takiej informacji.
Mam możliwość kupienia zestawu felga+opona z foki mk2 i nie wiem czy sie w to pakować. :D
chudy771 21-09-2017, 15:11 Oto zatem parę zdjęć z chińskiego radia, jako radio, DTV,
nawigacja, MP3 i panel startowy.
Koledze dzwiedziu dziękuję za naukę jak zamieszczać fotki :) . Mogę się mylić, ale gdzieś widziałem, że antena na tej szybce to antena do radia DAB.
Słaba jakość fotek wynika z warunków ich tu wklejenia. Biała linia na dole wzdłuż ekranu, to brzeg folii ochronnej wklejonej przez Chińczyków. Jest możliwość zamówienia szkła hartowanego na taki ekran. Na Aliexpress ktoś oferował zamawianie "na wymiar". Ale i tak całość wygląda kolorystycznie lepiej niż na tych miniaturkach.
87056
87057
87058
87059
87060
Cześć,
Dałbyś radę opisać szczegółowo zmianę ROMu na tego malaysk? Mam dokładnie takie samo radyjko z takimi samymi dodatkami jak ty i obawiałem się, że po zmianie nie będę mógł korzystać np z TV (stracę aplikacje telewizyjną). Nie bardzo rozróżniam nawet którą wersję ROMu ściągnąć.
Szanowni - ktoś z okolic WAW podjąłby się instalacji SYNC2 w Focus MK3 wersji TREND ?
chudy771
Dużo szczegółów i oprogramowanie znajdziesz na forum xda, lub wpisz w google po prostu malaysk. Dokładnie opisują tam jak wgrywać oprogramowanie (przez recovery lub tak jak uaktualnia się oprogramowanie w smartfonach w ustawieniach/aktalizacje). Łatwo. Niemniej trzeba być pewnym, że wgrywa się właściwe oprogramowanie dla naszego urządzenia. Mogą być różne procesory. W przeciwnym razie można urządzenie "uceglić". Takie informacje o procesorze łatwo się uzyskuje z opisu urządzenia (np z naklejki, z opakowania) z informacji o urządzeniu w menu ustawienia, lub odpowiednich aplikacji. Jeśli "bawisz" się smartfonami Android, to nic trudnego. Jeśli jednak jesteś tylko i wyłącznie ich użytkownikiem, to poczytaj trochę o tym wszystkim na forach Android i na tym szczególnie xda z programem Malayska. Jest po angielsku, lub też zgodnie z jego narodowością bardzo dużo znajdziesz po rosyjsku.
PS. Nic się nie traci - także TV jest, a wręcz przeciwnie, zyskuje dzięki root wiele aplikacji np titanium backup.
Czy Ktoś jest wstanie powiedzieć do czego mogą służyć te dwa przyłącza na przedniej szybie nad lusterkiem do którego dochodzą przewody elektryczne ? (samochód Ford focus MK3 Lift)
87452
pjetrucha 30-09-2017, 17:59 Do podgrzewania szyby.
maciej_b 30-09-2017, 17:59 To jest masa grzanej szyby.
Dziękuję za szybką odpowiedź
dzwiedziu 19-10-2017, 19:35 Panowie, proszę zerknąć tu (https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=191290&page=72) (od postu #716) i coś doradzić.
Dziękuję
macko030 27-10-2017, 17:14 Panowie czy da się podmienić panel klimatyzacji Plug&Play z pokrętłami 1 zdjęcie na ten z wyświetlaczem 2 zdjęcie?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171027/c489ac047668392fb98a8782bbe63dce.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171027/cdfae3f1944bf9c48fb8686441c1aa9b.jpg
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
maciej_b 27-10-2017, 17:19 Wbrew pozorom, nie. Rosjanie takie coś robili, rzekomo się udało.
Kiedyś tedi_k pisał o swoich doświadczeniach w tym temacie. Praktycznie bez optymistycznych wiadomości...
macko030 27-10-2017, 19:42 Szkoda, myślałem że chociaż podstawowe funkcje jak galkowych będzie działać
Wysłane z mojego Redmi Note 4 przy użyciu Tapatalka
lukaszooo 28-10-2017, 06:10 P&P nie da sie.
A ja mam pytanie jak gra ten android w porównaniu z fabrycznym ?
Pytasz o radio chińskie, zamiennik oryginału? Jeśli tak, to powiem, że jako DVD, MP3, TV jest bardzo dobrze, gorzej jako radio. Ale stosując liczne, poświęcone Androidowi "ulepszacze" dźwięku, jak equalizery czy bassbooster'y, jakość i radia jest zbliżona do radia oryginalnego.
Koledzy - dokładam moduł GPSM. (dołożyłem SYNC1 i ładnie pani mi zgłasza, że brak tego modułu i mam do najbliższego DILERA ;) się zgłosić.
Mozecie powiedzieć co powinno być włączone via foccus/FORSCAN aby zadziałał ten moduł?
Czy ktoś wie jakie sa róznice między:
xxxx-19H464-xx
a
xxxx-19H463-xx
szukałem wszedzie i nie wiem jaka jest różnica i czy oba modele podejda do FOCUSa ?
Jakie macie w swoich autach?
Edit: własnie otrzymałem przesyłkę i na obudowie mam: 19H464 a na naklejce: 19H463
pozdrawiam
referee
maciej_b 15-11-2017, 12:59 ja mam auto z 26.06.2013 i jest moduł o oznaczeniu DE8T-19H463-BB
Pshemack 15-11-2017, 13:28 Jakie są różnice nie wiem, ale u siebie ostatnio dołożyłem DE8T-19H463-BA. Byłem w dokładnie takiej samej sytuacji jak Ty, też dokładałem SYNCa. Odezwij się do kolegi mayak, on będzie wiedział co i gdzie włączał.
J...u siebie ostatnio dołożyłem DE8T-19H463-BA. Byłem w dokładnie takiej samej sytuacji jak Ty, też dokładałem SYNCa. ....
Do Marcina uderzę :)
Możesz mi powiedzieć jaka jest pinologia tego modułu?
oraz gdzie u siebie podpinałeś się do MS-CAN ?
pozdr
Pshemack 15-11-2017, 19:33 GPSM .................... OBD
1 ..... PWR ....... 16 (OG)
2 ....MSCAN+..... 3 (GY)
3 ....MSCAN- .... 11 (BU)
6 .... GND ...... 4 (BK)
U mnie kolory przewodów przy OBD się nie zgadzały, także patrz na numery pinów.
pankrakus 03-12-2017, 09:44 To może to jest z wersji przed liftem u mnie tak to wygląda jak na zdjęciu wiązka światła jest chyba bardziej skupiona
http://fotowrzut.pl/RRVNZHEXYK
Witam
Jakby ktoś szukał, to jest taki schowek z podświetleniem diodowym na Allegro
http://allegro.pl/schowek-na-okulary-ford-focus-mk3-15r-i7054067595.html
pozdrawiam
pankrakus
Hej,
podjąłby się ktoś w Krakowie włączenia mi świateł skandynawskich? Mam FF3 Titanium z przełącznikiem z pozycją auto.
Witam
Może kolega CERES? a4tech, lsulima
lub tedi_k w Katowicach
pozdrawiam
Arturek
Ja Ci mogę włączyć.
Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Cześć! Zmieniłem wczoraj fabryczne radio podstawowe z przyciskami 1-6 i ekranem 2-lioniowym na Sony + ekran 4.2 i mam następujący problrm: radio na FM nie potrafi samo wyszukać stacji. Ręcznie ustawiam bez problemu i odbiór jest OK. Stacje na AM i DAB wyszukuje samo bez problemu. Poprzednie radio mam wrażenie że też jakoś super nie wyszukiwało ale coś tam znalazło. Nie mam zainstalowanej drugiej anteny(tej na szybie).
I teraz pytanie, czy te problemy z wyszukiwaniem to przez jakiś problem z obecną anteną dachową(ew wzmacniaczem antenowym) mogą występować czy może przez brak tej drugiej? Jak mogę to ewentualnie sprawdzić?
Witam
Na szybko, przychodzi mi do głowy 1 opcja
W ustawieniach radia, daj opcje regionalne - jako aktywne => wtedy radio powinno być bardziej selektywne
Nie pamiętam całego menu radia => może w ustawieniach masz "zafiksowaną" niepotrzebną opcję - np. stacje nadające INFO ( trochę zgaduję, bo nie pamiętam ustawień)
pozdrawiam
Arturek
W starym radio miałeś jedno wejście antenowe. w nowym masz dwa. Do momentu gdy nie zasilisz 2giego nie będziesz mógł wyszukiwać.
EDIT:
jesli dobrze pamiętam to nawet masz błąd radia dotyczący własnie otwartego złącza.
Ja poradziłem sobie kupując przejściówkę i łącząc oba wejścia z jednym kablem antenowym.
Pshemack 11-03-2018, 20:57 Ja poradziłem sobie kupując przejściówkę i łącząc oba wejścia z jednym kablem antenowym.
referee mógłbyś wrzucić jakie poglądowe foto tej przejściówki? Może pozbyłbym się tego błędu... [emoji6]
Hm a gdyby tak pod drugie gniazdo anteny podłączyć coś w rodzaju
http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=5724044738
I schować gdzieś pod deska z przodu? Choć nie wiem czy tutaj nie będzie zbyt dużo zakłóceń...
arturek, Sprawdziłem dzisiaj te ustawienia regionalne i miałem je już włączone. Zatem pozostaje kwestia podłączenia drugiej anteny więc ponawiam pytanie o powyższe rozwiązanie :)
referee mógłbyś wrzucić jakie poglądowe foto tej przejściówki? Może pozbyłbym się tego błędu... [emoji6]
Ja zastosowałem to:
https://www.ebay.pl/itm/Radio-Antenne-Adapter-Doppel-FAKRA-Kupplung-FAKRA-Stecker-Z-Antennenadapter/110927302299?_trksid=p2485497.m4902.l9144
to jest nasz lokalny PL dostawca.
Co do rozwiązania jaki zaproponował kolega rhph to chyba tez zda egzamin - nawet lepszy :) - 2 niezalezne źródła sygnału
rhph to jedziesz po tą antenę na zielony romanów? Bo też mam brak 2 anteny w B-maxie ;)
Tylko jak chcesz podjechać, to polecam zadzwonić wcześniej czy mają na stanie. Kupowałem u nich już kilka razy. Na alle nie ma opcji odbioru osobistego, ale nie robią problemów jak się zadzwoni i podjedzie.
Zasilanie można z pinu zasilania wzmacniacza anteny oryginalnej wziąć.
boncio, nie - zamówiłem jednak z tme.eu bo jeszcze wtyki brałem do grzanych lusterek ;)
Jesteś w stanie mi powiedzieć, który to pin od wzmacniacza? Nie kojarze bym widział rozpiskę :/
To daj znać jak ta z TME się sprawuje jak zamontujesz.
Według schematu C1-2, więc pin 2 z dużej wtyczki radia.
referee, boncio, podłączyłem wszystko - działa super, dzięki za pomoc!
Antena działa bardzo dobrze - mam wrażenie, że radio łapie więcej stacji niż poprzednie - podstawowe(łapie w sensie samo potrafi znaleźć stację), odbiór chyba też lepszy, ale to duże miasto więc sprawdzę dopiero w weekend jak pojadę gdzieś dalej.
Na tę chwilę jestem zadowolony z operacji.
rhph duże to mamy korki, samo miasto jest średnie ;)
Mnie radio odbiera na pojedynczej antenie nawet w garażu kilkanaście km od Łodzi. Może ze 2 razy zagrało gorzej niż w C-maxie. Napisz jeszcze gdzie umieściłeś nową aktywną antenę.
A tak swoją drogą pisząc automatyczne wyszukiwanie co macie na myśli? Że radio samo wyszuka od razu 10 najmocniejszych stacji i je zapamięta? Ja z tego nigdy nie korzystam, bo wolę sam ustawić kolejność szukaniem góra/dół skali.
boncio, ja po przesiadce z Citroena C5 mk1 odczułem spory spadek jakości odbioru radiostacji. Podstawowe radio w Fordzie wyłapywało stacje, ale tylko te najmocniejsze.
Antenę umieściłem za ekranem nad radiem - przykleiłem do deski od spodu.
Co do automatycznego wyszukiwania to chodzi o to, że jak naciskasz przycisk pt "wyszukaj następną stację" radio przelatuje po całym zakresie i zatrzymuje się dopiero w miejscu w którym było poprzednio ustawione - pomimo stacji nadających niezły sygnał - po prostu je pomija.
Tak miałem na radio Sony z podłączoną tylko jedną anteną.
To dziwne, bo u mnie w B-maxie działa takie wyszukiwanie mimo pojedynczej anteny w Sony. Ta antena idzie przez wyświetlacz nawigacji i może dlatego, chociaż to jest tylko pass-thru. Oczywiście błąd braku 2 anteny mam.
Panowie a ja mam pytanko czy jest tu ktoś z trójmiasta (ew.pomorskie) biegły, kto mógłby mi uruchomić takie rzeczy jak zalogowanie radia 9 przyciskowego zamiast 6, uaktywnienie hamulca na wzniesieniu i aktywowaniu kontrolki spadku ciśnienia w kołach? I pomoc w skompletowaniu i podłączeniu bluetooth do radia (ale to w terminie późniejszym).
maly502, odezwij się do mnie na PW, ogarnę Ci to.
kubaw20055 17-03-2018, 15:14 Ostatnio przyszedł mi do głowy pomysł, a mianowicie chciałbym zamontować przycisk otwierania klapy bagażnika z C-maxa lub Kugi mk2. Moje pytanie jest następujące:
czy da się to podłączyć w Focusie, czy ktoś już to robił i jak (gdzie się podpiąć)?
Zrobilem to w mk2 to i w mk3 da rade.
Najprosciej, wpiac sie w wiazke idaca do bagaznika.
Podajesz plus na zamek to odbija mikrostyk.
Ile metrow przewodow i gdzie bedzie wlacznik to juz Twoja sprawa.
kubaw20055 17-03-2018, 15:51 A nie wystarczy się podpiąć do przewodów w skrzynce bezpieczników (które są wyprowadzone do klapy)? Pytanie tylko, które są za to odpowiedzialne? Przycisk zajmie miejsce obecnej zaślepki;)
...Przycisk zajmie miejsce obecnej zaślepki;)
Sprawdź pod zaślepką obecność wtyczki do prawego bloku przełączników. Dość często jest. Jest jedna wtyczka na cały blok. Jak będziesz miał szczęście, to zacznie Ci ten przycisk działać "sam", a jak nie, to będziesz musiał dołożyć 1 przewód z tej wtyczki do skrzynki bezpieczników.
Nie zapomnij tylko, że przycisk działa tylko na postoju jak drzwi sa odryglowane (jeśli masz autoryglowanie po ruszeniu to najpierw odryglowujemy drzwi guzikiem a potem dopiero otwieramy bagażnik guzikiem).
Ja mam tylko pytanie po co, skoro klapa i tak nie otworzy się, bo zamek jest dwu-pozycyjny? Ten sam efekt daje dwukrotne naciśniecie guzika pilota. Chyba, że w sedanie może to zadziałać ok.
Takie przyciski były w starszych fordach, gdzie nie dało się otworzyć klapy inaczej :) Poza kluczykiem oczywiście.
pjetrucha 19-03-2018, 15:28 W sedanie się otwiera klapa automatycznie po odblokowaniu.
kubaw20055 19-03-2018, 17:23 Mnie właśnie drazni ciagle wciskanie przycisku na pilocie czy klapie - tak po wyjeciu kluczyka ze stacyjki kliknę sobie przycisk na desce, podobnie jak w Fusionie. Poza tym podświetlany przycisk wyglada lepiej niz ta niby poleczka na karty:/
Półeczka na karty. I ja teraz się przyglądam i się zastanawiam o czym piszesz i za nic nie mogę dojść o co chodzi.
kubaw20055 19-03-2018, 19:40 Półeczka na karty. I ja teraz się przyglądam i się zastanawiam o czym piszesz i za nic nie mogę dojść o co chodzi.
Edmun, Ty nie masz na szczęście samochodu z PL, więc Ciebie to nie dotyczy (zapewne masz w tym miejscu kilka przycisków) ;)
http://www.fotoszok.pl/upload/1a7e5b0d.jpg
Dziękuje :)
Ok, rozumiem teraz w czym rzecz.
kubaw20055 20-03-2018, 09:44 Mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie udało mi się znaleźć poniżej 100 zł przycisk klapy bagażnika, ale w pakiecie z przełącznikiem do start stop. Moje pytanie jest następujące, czy mogę taki u siebie zamontować jeśli nie miałem start stop? Czy ten system to tylko kwestia przycisku i zafajkowania opcji w programie (oczywiście nie mówię, że chcę start stop), tylko pytam;)
maciej_b 20-03-2018, 09:51 Na pewno nie. Instalacja różni się między "z SS" i "bez SS" poza tym "SS" ma dodatkowy moduł, który utrzymuje napięcie na niezbędnych elementach jak system wyłączy silnik.
Bump: Może sprawdź czy można z tego "dwupaku" wyłuskać tylko ten od klapy.
kubaw20055 20-03-2018, 09:53 Rozumiem, czyli muszę znaleźć przycisk tylko z klapą bagażnika, ale niestety takie są drogie:/
maciej_b 20-03-2018, 09:54 możesz podesłac linka do tego co znalazłeś?
kubaw20055 20-03-2018, 09:55 Ten sprzedawca zgodził się sprzedać sam przycisk za stówkę z wysyłką (za tyle wolę kupić lakierowaną kratę środkową zderzaka przedniego ms design...):
http://allegro.pl/show_item.php?item=6767239200
IronCobra 20-03-2018, 10:43 Witam szanowne grono forumowiczów. Szukam fachowca w który w Warszawie aktywował by kilka funkcji w Focusie mk3. Głównie chodzi o tempomat, kierownica już zamontowana. Teraz trzeba aktywować. Kto się podejmie?
zapraszam - poproszę VIN na priva
Na pewno nie. ...
kubaw20055 - na pewno TAK...8)
Obecność przycisku nie wpływa na nic i nie generuje żadnych błędów... Ja na przycisku od auto start-stop zrobiłem sobie - po wymianie audio na Sync3 - przycisk otwierania zamków, bo nie chciało mi się kombinować z przyciskiem w drzwiach...
Ten sprzedawca zgodził się sprzedać sam przycisk za stówkę z wysyłką (za tyle wolę kupić lakierowaną kratę środkową zderzaka przedniego ms design...):
http://allegro.pl/show_item.php?item=6767239200
30s szukania http://allegro.pl/ford-kuga-mk2-panel-nawiewu-klimatronik-i7164910325.html
przycisk SS wykorzystasz do czegoś albo i nie
kubaw20055 20-03-2018, 13:26 Widziałem ten panel;) Ja raczej pójdę w oryginał, tzn. tylko to, co może zadziałać w samochodzie, atrap nie chcę montować, bo będę cały czas zły na siebie (muszę mieć wszystko od a do z tak jak trzeba). Fajnie, ze ten przycisk może zadziałać - pozbędę się tej zaślepki/półki, bo brzydko to wygląda:/
maciej_b 20-03-2018, 17:56 Tadeusz mój odpowiedź była w kontekście pytania: Czy ten system to tylko kwestia przycisku i zafajkowania opcji w programie
kubaw20055 22-03-2018, 20:02 Przycisk jest już w drodze, po niedzieli dam znać, czy działa;)
schraczek 23-03-2018, 09:51 Koledzy!
Pytanie po starej znajomosci...
Potrzebuję kogoś od VAG- a. Muszę aktywować moduł haka w Octavia 2017
lukaszooo 23-03-2018, 11:38 Mógł bym pomóc ale do Wrocławia mam jakieś 450km :)
schraczek 23-03-2018, 11:45 Mógł bym pomóc ale do Wrocławia mam jakieś 450km :)
Gdybym wiedział ;-P.
Z Mińska odbierałem mojego RS-a.
lukaszooo 23-03-2018, 12:13 Świat jest mały :) Wrocław to duze miasto, napewno znajdziesz kogoś z nowym vcds.
schraczek 10-04-2018, 13:09 Panowie pytanie do naszych speców.
Moduł haka w C-Max podłączony i niby aktywowany.
Świecą się w przyczepie tylko stopy. Kierunków i pozycji brak. Czy moduł może być uszkodzony?
Nie piszcie proszę aby sprawdzić żarówki [emoji12]
Cześć. Wie ktoś może którędy idzie przewód antenowy do anteny dachowej? Narzekalem do tej pory na odbiór radia na fabrycznej antenie a mam podejrzenie, że coś się zadziało albo z przewodem, albo z połączeniem bo lepiej odbiera radio na kawałku drutu podłączonego do gniazda antenowego niż na antenie dachowej.
Mam drugą antenę ze wzmacniaczem, ale ona nie zawsze rozwiązuje problem - wiadomo, że lepsza jest dachowa(wyżej umieszczona) ale i tak odbiór jest nieporównywalnie lepszy na niej bo na fabrycznej to radio zachowuje się jakby w ogóle antena nie była podłączona.
michaeli 18-04-2018, 12:35 koledzy szybkie pytanie. mam mk3 11' radio podstawowe bez BT i mały wyświetlacz chce założyć radio z BT i większy wyświetlacz czy da sie to wpiąć i bedzie działało czy bedzie brakowało jakiegoś kabla czy jak ?
kubaw20055 18-04-2018, 12:44 Radio będzie działało, ale bez konfiguracji programem nie wszystko będzie funkcjonować. Problem będzie z BT, a raczej wiązką, której zwyczajnie nie będzie na pokładzie. To największa trudność;) Wymiana to 10 minut. Do radia i wyświetlacza złącza są identyczne, więc nie będzie problemu z montażem.
michaeli 19-04-2018, 09:14 Dzięki bardzo za info. Czyli musze dokupić jeszcze jakaś wiązkę tak?? Czyli moduł BT nie jest wbudowany w radio? A gdzie jest wbudowany mikrofon ?
kubaw20055 19-04-2018, 09:21 Mikrofon przeważnie jest na podsufitce na środku z przodu - wpina się go do moduł bt. Sam bt to oddzielny moduł. Wiązki łączącej bt z radiem (2 szerokie wtyczki) z używanego samochodu na 99% nie da się kupić (sprawdzone). Można kupić coś w rodzaju sam montuj (na allegro, ale trochę kosztuje). Ew. można dogadać się ze sprzedawcą, żeby do radia dorzucił odcięte 2 wtyczki do modułu i do radia i na podstawie schematu odtworzyć wiązkę z wykorzystaniem tych właśnie wtyczek z fragmentami przewodów.
Pshemack 19-04-2018, 09:56 Można kupić coś w rodzaju sam montuj (na allegro, ale trochę kosztuje).
Dodam tylko, że ww wiązka jest do modułów BT/VC i nie nadaje się do modułów typu SYNC.
Zawsze można jeszcze kupić wiązkę kokpitu i wyciągnąć niezbędne przewody. Lub radio w komplecie z tą wiązką, czasem są.
Witam. Maglownica pasuje plug n play od innych modeli. Sprawdzone. Założona od polifta wszystko pasuje bez żadnych przeszkód. Założyłem z 2017 do auta z 2011
Kilkanaście postów wcześniej znalazłem post dotyczący dołożenia AUX, wie ktoś może "które piny to które"? (lewa strona, prawa strona, gnd) Nie chciałbym czegoś uszkodzić.
Pozdrawiam
dla LOW AUDIO:
AUX1 L+ C1-17 <----BU-RD -----> TIP
AUX1 R+ C1-18 <----BN-RD-----> RING
AUX1 GND C1-6 <----NONE-----> SLEEVE
Dzięki !:surprise: A przy okazji wie ktoś może co to za wtyczka (z obrazka) leży mniej więcej za panelem klimatyzacji (mam manualną) ujrzałem gdy zdemontowałem radio
Zdjęcia (http://pokazywarka.pl/y4f71c/)
Przycisk jest już w drodze, po niedzieli dam znać, czy działa;)
Hej! udało się podłączyć? zastanawiam się ostatnio nad tym samym w swoim samochodzie.
Ja niestety nie mam wiązki pod ten przycisk - musiałbym dorabiać - Czy ktoś orientuje się gdzie należny do BCM się WPIĄĆ? lub na której stronie diagramu FF3 elektryki jest to opisane? (nie mogę odszukać :)
kubaw20055 07-06-2018, 13:11 Hej! udało się podłączyć?
Niestety nie zamontowałem przycisku, musiałem go oddać, ponieważ przyszedł uszkodzony, a na razie nie znalazłem w przyzwoitej cenie innego :/ Do planowanej modyfikacji na pewno niedługo powrócę, teraz przywracam do porządku Fiestę:P
Informacyjnie - dołożyłem 2gi wzmacniacz do radia.
Moj TREND oryginalnie miał tylko 1 antene - po wymianie radia (z 2 wejściami na antene czarne + białe) miałem błąd w ACM:
===ACM DTC B1D55:15-2F===
Code: B1D55 - Antenna 2 Circuit
Additional Fault Symptom:
- Circuit Short To Battery Or Open
Zainstalowałem wzmacniacz (najprostszy OEM fordowski 7CP1-18C847-UA 20zł)
https://9.allegroimg.com/s512/0355d8/903814b1478dbf397db175e8a8e9
na FM w oryginalnym miejscu nad tylna szybą przestrzeni bagażowej za kierowcą (Kombi)
Sa różne wzmacniacze FM, FM-AM , FM-DAB. DABa nie mam a na falach AM nie słucham więc nie szukałem lepszego.
Do tego miejsca idzie kabel zakończony biała FAKR ktora pasuje do tego wzmacniacza.
http://www.tmp51886.atomnet.pl/ford/FAKRA1.PNG
http://www.tmp51886.atomnet.pl/ford/FAKRA2.PNG
Kabel konczy się w przestrzeni nóg miedzy kierowca a pasażerem
fotka nie moja ale tak to wygląda:
http://media.ffclub.ru/up182151-IMGi20130519i163803.jpg
- skąd przedłużyłem oryginalnym kablem zakończonym biała wtyczka fakra i wpiąłem do ACM (radia).
Brak błędu!!! oraz sygnał mocniejszy.
ponieważ nie mam w szybie wyprowadzonej anteny poradziłem sobie w prosty sposób wyprowadzając kawałek kabelka miedzianego od wzmacniacza wzdłuż okna.
jak ktoś będzie kupował wzmacniacz to szukajcie taki który ma również wyprowadzone kabelki do anteny z zatrzaskiem - do którego pasuje -> Zatrzask klips kijanka do baterii 6F22 9V <- ja taki użyłem
https://archiwum.allegro.pl/image//imagesNEW/big/5fb028053f39a96f608747697f6cd2f804e8579e6b1120cf61 a6ea42d7826b3d
dzwiedziu 12-09-2018, 21:18 https://youtu.be/aO33ZB0qUG4
4 x elektryczne szyby, lusterka full (bez blis, ale kto wie) zamontowane w trendzie, fabrycznie z elektrycznymi szybami tylko z przodu.
https://youtu.be/aO33ZB0qUG4
4 x elektryczne szyby, lusterka full (bez blis, ale kto wie) zamontowane w trendzie, fabrycznie z elektrycznymi szybami tylko z przodu.
Brawo :)
Szkoda,że ja u siebie nie mam co już dokładać :( mam już wszystko co było w przedlifcie. Oprócz xenonów, ale ich jak narazie nie chcę:)...ale kto wie...
Masterjam 13-09-2018, 08:22 To skoro już są wszystkie szyby "elektryczne" to można aktywować otwierania i zamykanie z kluczyka ? :)
macko030 15-09-2018, 20:27 Czy tylne lampy w błotnik i klapę z kombi pofiftowe pasują do przedliftowego Plug&Play?
Wysłane z mojego MI 8 SE przy użyciu Tapatalka
dzwiedziu 15-09-2018, 21:06 Tak. Widziałem u kolegi na własne patrzałki :-)
krystianen 15-09-2018, 21:39 To skoro już są wszystkie szyby "elektryczne" to można aktywować otwierania i zamykanie z kluczyka ? :)
Tak,
dzwiedziu 15-09-2018, 22:56 Nie trzeba aktywować, wystarczy zaprogramować dolną i górną pozycję szyb i działa z pilota.
Podepnę się tutaj
Znalazłem coś takiego. https://allegro.pl/podlokietnik-tunel-srodkowy-ford-focus-mkii-2-euro-i7609764737.html
I się zastanawiam czy nie kupić myślę że cena dobra
Dużo roboty żeby to wymienić?
[...]
I się zastanawiam czy nie kupić myślę że cena dobra
Dużo roboty żeby to wymienić?
Podobnie jak w przedlifcie
https://forum.fordclubpolska.org/showthread.php?t=214103
https://www.youtube.com/watch?v=CfYHd0ooXMY
pozdrawiam
Arturek
lukaszooo 12-10-2018, 19:04 Tunel od mk2 a temat dotyczy mk3.
Witam,wymieniłem kierownicę w focusie mk3 przed lift na poliftową . Podświetlenie działa sterowanie radia z kierownicy działa, tylko mam problem z tempomatem i ogranicznikiem prędkości . Jeżeli ktoś posiada schemat elektryczny z opisem czy może go udostępnić z góry dziękuje.
Witam,wymieniłem kierownicę w focusie mk3 przed lift na poliftową . Podświetlenie działa sterowanie radia z kierownicy działa, tylko mam problem z tempomatem i ogranicznikiem prędkości . Jeżeli ktoś posiada schemat elektryczny z opisem czy może go udostępnić z góry dziękuje.Nie zadziała, właśnie to przerabiam. Konieczny jest poliftowy moduł kierownicy z manetkami. Problem zaczyna się gdy masz tak jak ja line assist. Ciężko znaleźć w sensownej cenie...
dzwiedziu 30-10-2018, 20:56 Ja bym po prostu sprawdził połączenia jak i rezystancję na każdym z klawiszy tempomatu i dostosował po do przed lifta.
Witam, jest mi potrzebny schemat instalacji elektrycznej do podłączenia świateł xenon. Jedynie jaką instalacje posiada samochód to tylko kostka do modułu świateł. Pacjent to Focus mk3 przed liftem.
Nie zadziała, właśnie to przerabiam. Konieczny jest poliftowy moduł kierownicy z manetkami. Problem zaczyna się gdy masz tak jak ja line assist. Ciężko znaleźć w sensownej cenie...
Kupiłem przełącznik zespolony poliftowy pod grzana kierownicę, tempomat działa. Teraz czeka mnie uruchomienie grzanej kierownicy. Przełącznik zespolony mam F1T1 14A664 AA. Manetki od asystenta pasa ruchu przekładałem od przełącznika przed liftowego i wszystko działa.
kubaw20055 16-02-2019, 16:08 Dzisiaj podjąłem się próby montażu przycisku otwierania klapy z Kugi mk2. Po zamontowaniu przycisk jest ładnie podświetlony i to by było na tyle. Brakuje trzeciego kabla (pin 4 we wtyczce). Jeśli ktoś wie, do którego pinu i w jakiej wtyczce w skrzynce BCM należy się podpiąć, żeby przeciągnąć dodatkowy kabel sterujący zwalniaczem rygla klapy, będę niezmiernie wdzięczny;)
https://naforum.zapodaj.net/thumbs/d90220e4d6d2.jpg (https://naforum.zapodaj.net/d90220e4d6d2.jpg.html) https://naforum.zapodaj.net/thumbs/9baf34cd4253.jpg (https://naforum.zapodaj.net/9baf34cd4253.jpg.html) https://naforum.zapodaj.net/thumbs/7f5d9584e4ed.jpg (https://naforum.zapodaj.net/7f5d9584e4ed.jpg.html) https://naforum.zapodaj.net/thumbs/40d4a451a266.jpg (https://naforum.zapodaj.net/40d4a451a266.jpg.html)
Bcm:
C2-49 liftgate release sw
kubaw20055 16-02-2019, 18:30 Dzięki wielkie;) Z wyprowadzeniem kabelka muszę poczekać do soboty, bo żona mnie zje:/
barthezz4 17-02-2019, 17:22 Witam. jestem z Ełku. jest może ktoś z okolic kto by się bawił dokładaniem i aktywowaniem dodatkowych funkcji?
krakersik 20-02-2019, 18:19 Witam, mam pytanie typu "un-plug": jak wyłączyć włączanie się postojówek w momencie otwarcia auta z pilota oraz przy otwieraniu drzwi? można jakoś z poziomu auta czy jedynie podpięcie pod kompa wchodzi w grę ?
Wiele razy było, że nie da się.
Dzięki wielkie;) Z wyprowadzeniem kabelka muszę poczekać do soboty, bo żona mnie zje:/
I jak? ciekaw jestem :) Czy zadziałało
kubaw20055 05-03-2019, 05:17 Teraz nie dałem rady poprowadzić kabelka - siła wyższa;) …
W ten weekend na pewno się za to wezmę i dam znać czy działa. Zastanawia mnie tylko jedna rzecz: czy ten przycisk nie będzie przypadkiem aktywny podczas jazdy? Teraz mogę otworzyć bagażnik podczas jazdy klikając pilotem pomimo tego, że aktywne jest autoryglowanie. Boję się trochę, że przypadkiem mogę tknąć ten przycisk i klapa poleci do góry:/
GPSM .................... OBD
1 ..... PWR ....... 16 (OG)
2 ....MSCAN+..... 3 (GY)
3 ....MSCAN- .... 11 (BU)
6 .... GND ...... 4 (BK)
Chciałem podpiąć moduł GPSM, ale on milczy, okazuje się, że nie mam napięcia w OBD pomiędzy pinami 16-4 lub 16-5.
Może jakiegoś bezpiecznika brakuje, tylko jakiego i gdzie go szukać ?
Miał ktoś taki problem i go rozwiązał ?
lukaszooo 05-03-2019, 19:53 Plusa bierzesz z wyswietlacza, masa również z wyświetlacza, Ms can z OBD.
Wygląda na to, że tak będę musiał zrobić. Dziwne to trochę bo myślałem, że OBD to jakiś standard u forda, ale okazuje się, że nie za bardzo.
...myślałem, ....
No i dobrze myślałeś. Na pinie 16 gniazda OBD ma być +12. Jak go brak - to coś jest nie tak, albo jakaś "radosna twórczość" w zakresie ochrony przeciw złodziejom ...
ma być +12
Tak jak pisałem, u mnie nie było. Powód - bezpiecznik F73.
...Powód - bezpiecznik F73.
Bezpieczniki sprawdzamy przed napisaniem na forum...:568::569:
Wyszedłem z założenia, że skoro nikt z montujących gpsm nie zgłaszał problemów z brakiem lub wadliwym bezpiecznikiem, stąd moje przekonanie, że powinno działać i u mnie.
Mam nauczkę na przyszłość.
kubaw20055 12-03-2019, 09:46 Czy zastanawiał się ktoś nad montażem grilla z c-maxa mk2 pzed fl do Focusa mk3 przed fl? Czy jest to w ogóle możliwe? Na oko wydaje mi się, że powinien "wejść", ale nie znam dokładnych wymiarów, stąd takie pytanie;) Wg mnie jest dużo ładniejszy niż ten focusowy.
dzwiedziu 24-03-2019, 21:33 To szukaj w mk2 a nie mk3.
kubaw20055 30-03-2019, 18:55 Wracając do przełącznika klapy z Kugi mk2 - dzisiaj w końcu udało mi się go uruchomić. Przycisk pięknie otwiera klapę i jest podświetlony na niebiesko. Aby działał musiałem dodać jeden przewód z wtyczki w konsoli do wtyczki C2 pin 49. Jednak, aby to zrobić trzeba się pomeczyc. Należy zdemontować panel radia, centralne radia, cały schowek przed pasażerem i rozbebeszyc wtyczkę C2 podlaczajac się do pinu 49. Trzeba poświęcić na to trochę czasu, ale zdecydowanie warto. Szkoda, że Ford w ogóle nie przewidział takiej opcji, chociaż C-max i Kuga mają takie udogodnienie:/
Jak zachowuje się przycisk jak masz zaryglowane drzwi?
Mozesz sprawdzić? Czy musisz wcześniej odryglowac żeby otworzyć?
kubaw20055 30-03-2019, 19:15 Po zaryglowaniu, recznym lub automatycznym przycisk nie działa. Aby zadziałał, należy otworzyć przednie drzwi lub odryglowac zamki przyciskiem. Przed ruszeniem z miejsca, przy włączonym silniku działa.
|
|